Wut? Gesprekken VS en Taliban in vergevorderd stadium, 'vrede' in de maak

Geen categoriejan 28 2019, 13:00
Dat is toch een beetje apart.
Na de vreselijke aanslagen van 11 september 2001, trok Amerika ten strijde tegen zowel Al Qaeda als de Taliban. Al Qaeda was verantwoordelijk voor de aanslagen, maar de Taliban hadden Al Qaeda al die jaren beschermd... en bleven dat doen, ook toen ze duidelijk gemaakt werd dat ze Osama Bin Laden moesten uitleveren om oorlog te voorkomen. De reden dat de Taliban achter Al Qaeda bleef staan moge duidelijk zijn: de Taliban hangt eenzelfde, radicale versie van de Islam aan als de terreurgroep. Voor bewijs: zie de video's die online verschenen van Taliban-'politie' die vrouwen met behulp van stokken in elkaar meppen.
Hoe dan ook, volgens de New York Times zijn diezelfde Taliban én de Amerikaanse regering nu in een "vergevorderd stadium" in vredesgesprekken.
Vredesgesprekken?
Ja, vredesgesprekken. De radicaal-islamistische mafketels en het Witte Huis zijn blijkbaar van plan om elkaar voortaan maar te tolereren. De gesprekken gaan zo "goed," aldus de Times, dat er al een ontwerpakkoord ligt over "het beëindigen" van het onderlinge geweld.
Het akkoord zou in grote lijnen uit het volgende bestaan:
1. Anderhalf jaar na ondertekening van het akkoord moeten alle Amerikaanse troepen vertrokken zijn uit Afghanistan.
2. De Taliban beloven 'in ruil' voor de terugtrekking van de troepen dat ze niet langer terroristische organisaties zullen steunen of onderdak zullen bieden.
Dit betekent dus dat het de Taliban binnenkort vrij staat om de macht in Afghanistan weer te grijpen. Want de centrale regering is en blijft zwak, en is al op zoek naar 'oplossingen' om tot een soort van compromis te komen -- wat in werkelijkheid zal inhouden dat de Taliban het voor het zeggen krijgen in Afghanistan, of in ieder geval in bepaalde regio's.
Als dit inderdaad gebeurt is het voor de Taliban natuurlijk een overwinning... en het is tegelijkertijd juist weer een grote nederlaag voor Amerika. De Taliban zullen roepen dat ze Amerika meer dan 15 jaar lang weerstaan hebben (dan zelfs zo'n 20 jaar), en dat ze uiteindelijk "gezegevierd" hebben. Die propaganda zal vrijwel zeker overgenomen worden door andere radicale organisaties, die dan op hun beurt zullen roepen dat zij 'gewoon' hetzelfde doen als Amerika militair wil ingrijpen om hén onschadelijk te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten