Yes! CDA, ChristenUnie en D66 overwegen uit kabinet te stappen na Klimaatakkoord-dreigement Dijkhoff

Nieuwe verkiezingen zouden wel eens veel eerder kunnen plaatsvinden dan waar menigeen rekening mee houdt. De drie niet-VVD-coalitiepartijen zijn namelijk boos op de VVD dat de partij in de persoon van Klaas Dijkhoff een verkiezingsstunt uithaalde met net doen alsof ze het Klimaatakkoord niet gaan ondersteunen. Er wordt gesuggereerd dat de stekker maar eens uit het kabinet wordt getrokken.

Lijken de GroenLinksige koffiedikkijkers van het NRC toch gelijk te krijgen! Het kabinet-Rutte III haalt het einde van het jaar niet, voorspelde de politieke redactie van het pro-EU-nieuwsblad. En vandaag zien we in de krant dat de coalitiepartners van Rutte III zo langzaam aan hun messen aan het slijpen zijn om die vrolijk bij elkaar in de rug te planten. Iedereen is namelijk boos dat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zich uitsprak tegen het Klimaatakkoord. Dat akkoord is in bestuurlijk Nederland zo’n beetje de nieuwe Bijbel: daar afstand van nemen, ook al is het maar een verkiezingsstunt, is heiligschennis.

ChristenUnie “slaat op de trom”, het CDA “voelt zich genaaid” en ook D66-robotvoorzitter Rob Jetten is “boos”. Kortom: lekker smullen met een kabinetscrisis in het vooruitzicht. Dit gebeurde er kennelijk afgelopen maandag op het wekelijkse fractie-overleg:

“De ChristenUnie slaat stevig op de trom. Het CDA voelt zich genaaid. Het was immers Sybrand Buma die in de zomer aan de orde stelde dat de burger niet de dupe moest worden van de klimaatmaatregelen. Dat punt wordt nu door de VVD ’gekaapt’, vinden ze. Het is ook potsierlijk. Dijkhoff heeft volgens de christendemocraten het afgelopen half jaar vrijwel ’niks gezegd’ over het mogelijk desastreuze effect voor de portemonnee van de burger. Wat zegt dit over de toekomst van de coalitie, wil Buma weten.

Voor het eerst zien ze in de coalitie ook Rob Jetten boos. Zijn voorganger Alexander Pechtold zou in deze situatie ’krijsend’ tegen het plafond hebben gezeten, weet een coalitie-leider. Dat doet Jetten niet, maar ook de gebeitelde glimlach van de huidige D66-fractieleider blijkt te kunnen verdwijnen. Drammer genoemd worden vindt hij niet leuk.

Het leidt er toe dat het in tijd fors uitlopende coalitie-overleg bepaald niet in goede harmonie wordt afgesloten. CDA, D66 en CU hebben geen idee wat de VVD van plan was of is met de toekomst van het kabinet, het project waar de andere drie veel veren om hebben moeten laten om het mogelijk te maken. De één spreekt van ’beschadigd karma’ van Dijkhoff richting de coalitie, een ander zegt dat de verhoudingen ’veranderd’ zijn. Een derde meent zelfs dat er ’iets kapot is gemaakt’ door de VVD.”

Ah, zou het niet fantastisch zijn? Niet alleen verkiezingen voor de Provinciale Staten, het Europese Parlement en de Eerste Kamer dit jaar… maar ook gelijk maar een hele nieuwe Tweede Kamer? Nederland is er wel aan toe, lijkt me. Dus kom op Jetten, Buma en Segers. Doe dan. Trek die stekker er dan uit. Ja, de waterpompindustrie heeft er geen enkele zin in. Maar Nederland zou jullie zeer dankbaar zijn!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Koos sssss

  Stoere taal uiten, of stoere taal in daden omzetten zijn 2 nogal verschillende zaken.
  Als het puntje bij het paaltje komt, wordt de soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend.

  1. Lugar

   @Koos: Klopt, en Rutte gaat met pensioen naar Brussel en gaat plaats maken voor carnavallen Dijkhoff.

   1. poldi

    Ik denk dat Edit Schippers een grotere kans maakt Lugar.

    1. Lugar

     @Poldi: Dat zou ook kunnen inderdaad. Ik vind het zelf niet zo relevant wie de VVD naar de achterste banken helpt. Maar dat ze volledig gaan decimeren staat voor mij als een FVD-paal boven water!

    2. Fortiori

     Houd Kajsa Ollongren in de gaten ! Is een outsider met capaciteiten.

  2. Troelstra

   Als het puntje bij het paaltje komt krijgen wij gewoon die belastingverhogingen door de strot heen gedouwd. Ik stem op een gezonde partij welke niet is vergiftigd door klimaatreliotie. En dat is o.a. de PVV.

   1. Zouaaf

    Aan de klimaatafspraken in Parijs valt niet te tornen. Daar is geen ontkomen aan ook al zou het kabinet vallen. Dat gaat de PVV niet goedmaken.

    1. Troelstra

     Handen af van dit gedrocht kan eenvoudig hoor. Kijk naar Amerika. Met één pennenstreek door dit gedrocht zijn de Amerikanen niet meer schatplichtig aan dit uit- en afpersen van het volk. Gewoon omdat het kan. Gewoon omdat het moet.

    2. AS210854

     Zouaaf, Duitsland en Frankrijk houden zich ook niet aan de afspraken. Toch hebben die het voor het zeggen. Waarom kunnen wij het dan niet.

 2. B. Pascal

  Hypocrieten mogen alles zeggen en uiten.
  Rubberen Rutte is zeer buigzaam, vanavond is alles weer goed!

  Oogjes toe! Nederland slaapt toch! Rubie gaat naar bedje toe!

 3. Meriadoc Brandebok

  Welk alternatief ziet Tim eigenlijk voor dit kabinet. Je verheugt je zo in een kabinetval, dan moet je toch wel een plausibel alternatief in gedachten hebben.

  1. Koos sssss

   Het nieuwe kabinet wordt waarschijnlijk 1 allegaartje, waarin tenminste PVV en FvD zijn uitgesloten. Dat is de (wan)bestuurlijke hel waar we doorheen moeten. Dat kabinet zal niet bijster levensvatbaar zijn, omdat o.a. een partij als SP gaat ondervinden dat deelname aan de regering zelfmoord voor die partij zal zijn.
   Ga ik er vanuit, dat de gemiddelde SP stemmer niet gecharmeerd zal zijn van zijn welvaartsafname, wat de ruggengraat is van het Nederlandse regeringsbeleid.

   Dus dat volgende kabinet wordt een zootje.

   Vooralsnog gaan wel die draconische milieumaatregelen in de koelkast en het CPB kan geen 2 jaar wachten met het publiceren van de gevolgen van deze plannen.

   1. Meriadoc Brandebok

    Er is dus geen alternatief voor het huidige kabinet. Het zou goed zijn als iedereen die verlangt naar een kabinetsval dit zou begrijpen.

    Ook voor Rutte is er geen alternatief.

    Laten we hopen dat dit kabinet de rit uitzit en in 2021 zien we wel verder.

  2. edoc431

   Dat gaan we jou niet uitleggen dat is water naar de zee dragen dombo

 4. Rien Noppen

  Welk probleem met een Kabinetscrisis wordt opgelost blijft duister. Maar een pyromaan ziet natuurlijk ook veel nut in een brand.

 5. marco1

  Ik ben geen fan van deze regering maar een val zou weleens tot een verkiezingsuitslag kunnen leiden waarin er met geen mogelijkheid een werkbare en goed functionerende coalitie uit voort zou komen. Laat ze de rit nog maar even uitzitten , wat mij betreft dan.

 6. TD

  Door een kabinetscrisis gaat er zeker een nieuwe wind waaien door Nederland,het nieuwe te vormen kabinet gaat een flinke ruk naar rechts maken,PVV en FVD kunnen niet genegeerd worden deze reis,allerhande zaken worden teruggedraaid.
  Ben wel van mening dat Wilders de nieuwe Minister President zou moeten worden,hij heeft net dat beetje verbale agressie en power méér dan Baudet!
  Overigens vermoed ik dat Dijkhoff het stokje overneemt van Rutte,deze gaat in Brussel toasten en feesten.

  1. Meester Kong

   Samen 75 zetels
   Coalitie bespreking:
   Wilders – Nexit en slopen van moskeeen, anders doe ik niet mee. 🙂 🙂

   1. TD

    Meester Kong:
    Baudet vergeten!?Zit echt niet in de. oppositie

   2. sjun

    Alles op zijn tijd. Voorlopig is er nog niet een breed bewustzijn ingedaald van de schade die het Mohammedanisme de maatschappij doet. Niet iedereen heeft immers op Noord Cyprus en in Libanon gezien wat er in een generatie al ten kwade veranderde.

  2. Fortiori

   Goede mop! 🙂

 7. Lugar

  VVD, en dus ook Dijkhoff, doet álles om de macht te kunnen houden.

  Dus: Dijkhoff trekt zijn stoere keutel in en de gelederen sluiten zich weer hermetisch.

  Overigens trapt de kiezer er gelukkig niet meer in.

 8. Gekko

  Nog een week en dan zijn de eerste salarissen van 2019 bekend. Er zal iets minder belasting betaald hoeven te worden, dus is het netto loon ligt een paar tientjes hoger. Maar die gaan meer dan op door de sterk gestegen lasten. De Telegraaf meldde vanmorgen dat de lastenstijging 600 euro per jaar is voor een gemiddeld gezin, dat is 50 euro per maand.

  Van de door Rutte, Buma, Pechtold en Segers beloofde koopkrachtverbetering komt dus helemaal niets terecht.
  En dat zal de stemming op 20 maart sterk bepalen. Vooral middenstandspartij CDA gaat klappen krijgen.

  1. Lugar

   “De Telegraaf meldde vanmorgen dat de lastenstijging 600 euro per jaar is voor een gemiddeld gezin, dat is 50 euro per maand.”

   Inderdaad, ik heb al een preview gehad. Ik betaal 20% per maand meer voor mijn energierekening, met terugwerkend kracht zal mijn waterrekening met 3% extra btw verhoogd worden, en er zijn nog wat andere kosten waardoor ik inderdaad +600 euro per jaar meer ga betalen terwijl dat niet (in verhouding) terugkomt op mijn loonstrook.

   Logisch dat Rutte mag oprutten, VVD zal decimeren en mag hopen dat ze 15 zetels overhouden, alleen jammer dat we nog tot 2021 moeten wachten, tenzij… En daar gok ik op.

   1. Fortiori

    Een ander die de welvaart waarin wij momenteel verkeren zal willen garanderen of verbeteren moet nog opstaan. Teveel projecten staan nog op stapel die gefinancierd moeten worden. De tweede luchthaven op zee? Dat de VVD zal imploderen geloof ik niet zo in.
    Net zo min als een verdubbeling van de SGP fractie die zo geknuffeld wordt.

 9. Eugenie de la Fleur

  En terecht dat de coalitiegenoten boos zijn. Dit was een idiote actie van Dijkhof die Rutte gelukkig weer terechtstelde

  1. Vit

   Ik heb liever dat Dijkhof Rutte terechtstelt dan hebben we dat ook weer gehad.

   1. Marija

    🙂

 10. Westerling

  Had ik maar zekerheid voor de helft dat zij uit het kabinet stappen.

 11. a.wolb

  Algemene heffingskorting per 1-1-2019 door
  deze regering afgeschaft!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  We gaan er allemaal weer op vooruit!!!
  Ze liegen dat het barst, ik ga er met mijn AOW van 674,00 Euro nog maar eens met 24 euro/maand, nog maar eens op achteruit en hou dus 650,00 euro over stelletje leugenachtige oplichters daar in Den Haag.
  Laat dit verrotte kabinet maar snel vallen hoe eerder hoe liever!

  1. Fortiori

   U zegt er niet bij in welke AOW situatie u verkeert. Valt dus niet te controleren.

  2. Lugar

   “Laat dit verrotte kabinet maar snel vallen hoe eerder hoe liever!”

   Stem dus geen VVD, CDA, D’66 of CU!

 12. nienke

  Grote monden maar het kabinet gaat echt niet vallen, ze kijken wel uit.

 13. Troelstra

  Hou op met dat klimaatbeleid met hogere energiekosten! De gewone man en vrouw zijn al blij als ze eind van de maand hun huur en ziektekostenpremie kunnen betalen! #StemZeWeg #StemPVV

 14. Troelstra

  Uit De Telegraaf gescheurd:

  Vaste lasten dit jaar explosief gestegen

  Door MARLOU VISSER

  Updated 3 uur geleden
  Vandaag, 06:30

  AMSTERDAM – Het leven wordt steeds duurder. Voor energie, internet en televisie en verzekeringen moet in 2019 bijna 7000 euro worden betaald, zo’n 600 euro meer dan vorig jaar. Dat is een prijsstijging van 10 procent.

  Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van vergelijkingssite Pricewise, die heeft gekeken naar de kosten voor een huishouden bestaande uit twee volwassenen en een kind. Voor een alleenstaande stijgen de kosten met zo’n 400 euro op jaarbasis.

  In de vaste lasten zijn naast kosten voor gas en elektriciteit, ook het abonnement voor internet en televisie meegenomen, net als verzekeringen als de basiszorgverzekering, autoverzekering en woonverzekeringen (opstal, inboedel, aansprakelijkheid).

  Deze vaste lasten zijn dus nog exclusief hypotheek of huur, en exclusief eventuele aanvullende zorgverzekeringen. Daarnaast zijn dit jaar ook de dagelijkse boodschappen duurder geworden, omdat het lage btw-tarief is verhoogd van 6 naar 9 procent.

  Energie
  Dat de vaste lasten zo sterk stijgen, komt vooral doordat gas en stroom zwaarder worden belast. Deze prijzen gingen met maar liefst 17 procent omhoog. Vergelijkingssite gaslicht.com berekende eerder ook al dat een gemiddeld huishouden dit jaar 360 euro meer aan energie uitgeeft.

  Ook de autoverzekering is dit jaar maar liefst 10 procent duurder. Dit komt doordat er meer schades worden gemeld, auto-onderdelen duurder worden en de kosten van letselschades sterk zijn gestegen.

  BEKIJK OOK:

  Gas wordt peperduur in 2019

  Volgens Pricewise zorgt de forse prijsstijging ervoor dat veel meer mensen overstappen van leverancier of verzekeraar. Zij zien ruim een kwart meer overstappers en nieuwe aanvragen ten opzichte van 2017.

  Vooral in de laatste drie maanden van het jaar, nadat op Prinsjesdag was aangekondigd dat de energieprijzen en de premies van de zorgverzekering flink zouden stijgen, stapten veel mensen over.

  We weten nu op wie de woede en de wraakzucht moet worden botgevierd. We weten wie de aanwijsbare aan te wijzen schuldigen zijn. Er moeten daden worden gesteld. En dat is wraak.

 15. Florissa

  Slecht pokeren tegen de VVD,die weet precies hoe de zaken er voor staan voor de rest ,en dat is dat ze minimaal uit de volgende verkiezingen komen ,ze hebben namelijk bewezen prima mee te lopen en te knikken voor alles wat Rutte hun voorschreef .Alles naar wens van Merkel ,Rutte straks schone handen en de meelopers krijgen wat ze verdienen ,want ze zijn waardeloos ,niet vernieuwend ,als ze daarmee de mensen op kosten jagen mee bedoelen ,Jetten ,Buma ,Seegers ,angsthazen grote muil ,maar met de luier vol .

 16. Troelstra

  Rutte laat Nederlanders bloeden.

  Explosieve stijging vaste lasten: energie, huur, ziektekosten, boodschappen, alles duurder.

 17. Vliegenvanger

  Ik geloof geen snars van dit verhaal, ze zijn veel te bang dat ze van t pluse verdreven worden. Grote smoel maar geen daden. Kwamen die daden maar uit, hoe eerder hoe liever.

  1. marco1

   Ja maar u vergeet wel dat ook Groen- Links als de peilingen kloppen een hoop stemmers gaat krijgen bij nieuwe verkiezingen. Ik zou liever zien dat Yasser door de mand valt en de afvallige linksers verdeeld werden over PVD A of D66 die blijven toch wel klein.

 18. H.Vaes

  ALLEMAAL LULKOUK VAN DIJKHOF>>>HIJ IS HET EVENBEELD VAN OMTZIGT>>>>>DE GROTE HANNES SPELEN VOORAL IN VERKIEZINGSTIJD>>>>EN ALS HET ER OP AAN KOMT TREKKEN ZE HUN KEUTEL WEER IN EN STEMMEN>>>>>WEER BRAAF MET DE PARTIJ MEE.

 19. Rosasolis

  Ieder normale mens die 20 jaar of ouder is, weet dat er problemen met het klimaat zijn.
  Als je de feiten willen negeren, dan ben je een idioot. Maar als een bekende politicus dit feit wil negeren is het nog veel erger. Fijn is het dat wij een aantal partijen hebben die niet zowel niet in paniek raken over klimaat problemen…maar deze problemen willen bespreken om ze te proberen op te lossen . Maar gelukkig zijn er een aantal politieke partijen die wel willen samenwerken om over dit grote, groeiende probleem te bespreken, en voor nieuwe oplossingen zoeken. Vele lof voor Carola Schouten, onze minister van landbouw, die de beste is die wij ooit hebben gekregen voor dit heel noodzakelijke vak! C. Schouten is helemaal bewust van de problemen van de landbouw boeren… vooral van de agrarische sector, die voor granen en groenten zorgen. En ook is deze van afkomst boerin, bewust van vele dieren ellende in varkens en kippen boerderijen.
  Beste Carola ga door, je doet het geweldig goed.

  1. observer

   Ieder normaal mens die twintig jaar of ouder is, de tijd heeft en de moeite neemt zich in de wetenschappelijke literatuur te duiken, weet dat dat het CO2 verhaal een puur politieke aangelegenheid is. Dat begon met Tatcher begin jaren 70, oliecrisis, mijnstakingen en om voor energie onafhankelijk te blijven, was kernenergie de optie, om de “groenen” mee te krijgen, kwam ze met het verhaal dat kernenergie geen CO2 produceert. Dus kreeg ze haar kerncentrales.
   Overigens is recent aangetoond (Vostok Antarctica , Groenland ice cores) dat CO2 vele decennia temperatuur stijgingen of dalingen volgt, en niet andersom, wat de politiek je wilt doen geloven.

   1. Rosasolis

    @ observer. U beschrjving is zeer onduidelijk.

    1. flessenpost

     Nee dan het koeterwaals van oma Tingeling Rosasolis…..

     1. Rosasolis

      @flessenpost. Kennelijk bent u aan het dementeren… oftewel u heeft te veel uit uw flessen bezuipt! Zoals u weet ben ik geen oma.

 20. Gerlos

  Dit hele zooitje blijft zitten en zullen na de verkiezingen verder debatteren over het gedrocht klimaatakkoord en we zullen versteld staan van alle aanpassingen die dan genomen worden.vrede getekend.

 21. Eric 1

  Nou maar hopen dat ze woord houden stekker er uit.

 22. nienke

  Laat maar ploffen dit kabinet zo snel mogelijk.

 23. Ome Wim

  Dat zal onze “teflon premier” zekert toejuichen, die gaat liever vandaag dan morgen naar Brussel, schaterlachend en met een bruine tong van de kont likken van zatlap Juncker.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.