Complotdenkende DENK-jongeren blijken stelletje nare anti-vaxxers te zijn

De meerderheid van de aanhang van de DENK-jongerenbeweging blijkt niets te hebben met het inenten van kinderen. In tweederde meerderheid wijzen de Kuzu’s junior de praktijken om besmettelijke ziektes te voorkomen volledig van de hand.

denkvaccinaties

Het wordt tijd om te stoppen met integreren, aldus één van de vaste riedeltjes van DENK, en te beginnen met accepteren. Mensen die in Nederland zijn moeten gewoon alles kunnen doen wat ze willen zonder nog langs de ballotage te moeten. En dat geldt dus kennelijk ook voor… complotdenkende mafketels die menen dat het niet noodzakelijk is om je kinderen in te enten tegen dodelijke ziektes. De VVD overweegt nu een verbod in te stellen op het weigeren van vaccinaties, maar OPPOSITIE – de jongerenbeweging van DENK – is kennelijk pro-mazelen en beweegt in de tegenovergestelde richting.

Dat kunnen we opmaken uit een peiling die de jeugdtroepen van Tunahan Kuzu hielden op hun Facebook-pagina. Ze stelden hun aanhangers de vraag “Ja tegen de prik of en nee?“, en het antwoord was luid en duidelijk te horen: slechts 36% vond vaccineren een goed idee, en 64% keurt de praktijk af.

In de comments dreigen woedende DENK-supporters zelfs hun partijlidmaatschapskaart door de shredder te halen mocht DENK het vaccineren gaan steunen: “Ik steun DENK. Maar als DENK dit soort dingen gaan steunen, dan zou ik mijn steun intrekken. Hoe spijtig het ook is. En die geld en toeslagen mogen ze houden. Gezondheid van mijn kind is niet te koop. Heb 2 kids, nooit gevaccineerd en kerngezond!!“, aldus Mahmud Bogutekin. Ook Hicham Oujama is duidelijk: “Wat is dit voor omkoperij? Ja doe maar gelijk 3 vaccinaties in één keer. Krijg je dan toeslag?

Het is dus maar weer eens duidelijk: de DENK-aanhang is niet van deze wereld, en brengt gráág de gezondheid van hun eigen én andere kinderen in gevaar door broodnodige vaccinaties domweg te weigeren. Bah, wat een eng clubje is het weer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

59 reacties

 1. Dik

  Altijd goed om te verwijzen Tim, ik zeg altijd; verwijs, wees wijs en onderwijs.

  1. Dik

   “(…) complotdenkende mafketels die mensen dat het niet noodzakelijk is om je kinderen in te enten tegen dodelijke ziektes.”

   De trend is alvast gezet, daar zal ik, gelet op regel 6 van het onvolprezen huisreglement, alvast niets tegenin brengen. Of juist wel maar dan in lijn met wat er gezegd wordt over de complotdenkende mafketels die mensen dat het niet noodzakelijk is om je kinderen in te enten tegen dodelijke ziektes.

 2. Eugenie de la Fleur

  Alleen een irrelevant blogje als DDS zou een irrelevant clubje als DENK zoveel aandacht schenken

  1. HendrikJan

   Het is toch ook gewoon een gevaar, voor het vrije Nederlandse polderklimaat.

   Onze Nederlandse normen en waarden, worden door deze groep niet geaccepteerd, zeker niet in de huidige vormen.

   1. Siemien

    @HJ Eugennietje is een liefhebber van de islam en uiteraard Erdogan.

  2. fockingworst

   @eugeniedelafleurtrol alleen een onbeduidende trol zit hier op een marginaal blogje zoals dds.
   @eugeniedelafleurtrol een echte professionele trol weet wel beter.
   #pestdetrolweg

  3. Bosche draak

   En een irrelevant tuttebolletje die ons met d’r irrelevante mening verveelt.
   Tja

 3. Gekko

  Intregiteit van het eigen lichaam zou toch een liberaal principe moeten zijn. Een vaccinatieplicht, zoals de VVD dat nu wil, is een vorm van overheidsdwang. Bewijs dat de liberalen helemaal van het padje zijn.

  1. Rien Noppen

   Een vaccinatieplicht werkt waarschijnlijk averechts. Beter is kinderopvanginstellingen de bevoegdheid te geven niet gevaccineerde kinderen te weigeren.

   Het is ook geen probleem als een groep zich niet laat vaccineren zolang dat percentage maar niet boven de 5% komt.

   1. Gekko

    Kinderen toegang weigeren? Dan gaan de anti-vaxxers waarschijnlijk een eigen kinderopvang regelen.

    VVD-voorstellen hebben meestal de diepgang van een surfplank.

    1. Rien Noppen

     Meent Gekko niet we de vaccinatiegraad op 95% moeten proberen te houden?
     Zo ja, met welke maatregelen hij dat te kunnen realiseren?

     1. Satty

      Hij begrijpt groepsimmuniteit niet.

     2. Rien Noppen

      Hij is niet de enige hier.

     3. Gekko

      Die 95% zegt helemaal niets, Noppen. Het is een macro-norm voor het hele land. Regionaal en lokaal kan de vaccinatiegraad veel lager zijn. Om per school/kinderopvang maar te zwijgen.

      Een gevaccineerd kind is beschermd, toch? Die zou dus geen risico lopen als het met een niet-gevaccineerd kind in contact komt.

    2. Original NL

     Ja…en op school???

  2. DeBruijn

   Precies, net of de overheid alleen de wijsheid in pacht heeft. We weten natuurlijk allemaal dat dat niet zo is. Ik ben ingeënt en vind het een groot goed, maar dwang gaat mij te ver. Ik zou ook niet tegen alles ingeënt hoeven worden, want de lijst wordt steeds langer. En ik krijg nu wel eens het idee dat ze doordraaien.

 4. Rien Noppen

  De vraagstelling in deze flodderige peiling van DENK is zeer misleidend en verklaart daarmee de hoogstwaarschijnlijk niet representatieve uitslag.

  1. BB

   @Rien Noppen

   De vraagstelling is inderdaad op meerdere manieren uit te leggen.

   Je conclusie dat daarmee de ‘hoogstwaarschijnlijk niet representatieve uitslag’ verklaard wordt is echter niet juist, je weet namelijk niet hoe mensen de vraagstelling hebben opgevat.
   Het enige wat je kunt concluderen is dat op basis van de vraagstelling geen nadere conclusies getrokken kan worden.

   Als je verder kijkt naar de reacties, dan lees je dat in ieder geval degene die gereageerd hebben, tegen vaccineren zijn (niet eens tegen verplicht vaccineren, maar tegen vaccineren). Maar ook op basis van deze beperkte groep kun je geen conclusies trekken.

 5. Meriadoc Brandebok

  De vrouwen van DENK zien er niet orthodox uit tho.

 6. Eric 1

  Ik zal zeggen zeker niet doen als ze sterven is dat eigen keus

  1. Satty

   En hoe zit het met de groepsimmuniteit dan?

 7. TD

  “De meerderheid van de aanhang van de DENK-jongerenbeweging blijkt niets te hebben met het inenten van kinderen”
  Uitstekende stellingname,zou er toe bij kunnen dragen dat alvast deze bevolkingsgroep niet al te snel vermeerderd!

  1. Rien Noppen

   Het niet vaccineren brengt niet alleen de eigen kinderen in gevaar maar ook de omgeving. Dat is ook de rechtvaardiging voor vormen van dwang.

  2. Satty

   Snap je de gevolgen van zoiets wel helemaal en waar dat toe kan leiden?

  3. TD

   Tja,in mijn familie heeft iedereen de vaccinaties gehad meer kan je niet doen!

   1. Satty

    Klopt. De kans op besmetting wordt wel groter voor kinderen die bepaalde vaccinatie nog niet hebben gehad hebben als een te grote groep niet vaccineert krijgen bv de mazelen de kans zich te verspreiden omdat immers genoeg mensen rondlopen die niet immuun zijn. Ik ben tegen dwang maar dit soort dwazen brengen de gezondheid in gevaar. Het is overigens onder bio gekkies ook een verschijnsel.

 8. Benny

  Geen vaccinatie geen probleem….als de des betreffende ziekte uitbreekt ….jammer dan.,geen hulp ,geen kosten dekking …. Ps die regel zou voor iedereen moeten gelden

 9. Onzin456

  Ik weet niet wat ik ervan moet vinden.
  Als volledige wijken van denk supporters allemaal niet inenten en dus deze wijken geplaagd worden door de mazelen hebben we wel weer minder problemen.
  Win/win? Minder kosten voor de zorg ook nog is….

  1. Rien Noppen

   Je hebt je nickname treffend gekozen.

   1. Onzin456

    @riennoppentrol houdt van sichzelv
    #pestdetrolweg
    @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
    14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
    Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
    Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

    1. Dik

     #pestdetrolweg

     +1

     1. Dik

      #negeren

    2. edoc431

     pssssssssssst pas op hoor regel 6 treed zo in werking hahahaahahahaahah LINKS IS AAN HET WOORD HIER @ONZIN DAN MOET JIJ JE MUIL HOUDEN HAHAHAAHAHAHAH WANT REGEL 6 HE

  2. Onzin456

   +edit,
   Ik ben voor inentingen.

 10. Rien Noppen

  Uit niets blijkt dat allochtonen een lagere vaccinatiebereidheid hebben dan autochtonen. Hoogsten is de vaccinatiegraad van kinderen die in het buitenland zijn geboren wat lager, maar dat heeft niets met weerstand tegen vaccinatie te maken.

  Het artikel van Tim is gebaseerd op een misleidende interpretatie van een evenzeer misleidende en niet-representatieve peiling.

  Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:

  De gemiddelde vaccinatiegraad was voor DKTP 92,4 en voor BMR 93,5. Er waren geen noemenswaardige verschillen in vaccinatiegraad tussen wijken met een verschillende sociaal-economische status. De vaccinatiegraad voor allochtone kinderen was soms hoger en soms lager dan die voor autochtone kinderen. Vooral allochtone kinderen die in het buitenland waren geboren (Suriname, Antillen, Marokko, Turkije), waren onvoldoende gevaccineerd: tegen DKTP was 70,9 volledig gevaccineerd en tegen BMR 79,5. De vaccinatiegraad van kinderen die naar een antroposofische basisschool gingen, was duidelijk lager dan die van kinderen die op een ander type school zaten: voor DKTP en BMR respectievelijk 81,0 en 59,9 bij de eerstgenoemde groep tegenover 94,4 en 95,3 bij kinderen op een openbare basisschool.

 11. lvdv

  @Rien Noppen.
  Ziektes laten zich niet opsluiten in kinderopvang, tenzij U bedoelt dat alles waar kinderen
  kunnen komen een vorm van kinderopvang is.

  We laten de overheid overal ingrijpen: autogordels, snelheden, voedsel, roken etc.
  Wanneer men zich daar niet aan houdt, dan is kans op een boete aanwezig.

  Zodra een kind een ziekte krijgt, welke voorkomen had kunnen worden, met ernstige
  gevolgen voor het kind, dan behoort dat te vallen onder kindermishandeling.

  Een overheid moet trachten om zeker ELKE vorm van kindermishandeling te allen tijde
  en met alle middelen te voorkomen.

  1. Dik

   @lvdv: Kansloos om daar op te reageren, het is niets meer dan het faciliteren van trollerij.

  2. Satty

   Het gevaar zit in het opheffen van groepsimmuniteit waardoor ze niet alleen hun kind maar ook het jouwe mishandelen.

 12. fockingworst

  @tim met alle respect de huisregels worden hier compleet NIET nageleefd en gecontroleerd in de reaguurders sectie.
  Dit heb ik aangetoond deze week door hier 1 of 2 trollen 3 dagen vol te bestoken te stalken en lastig te vallen op alle manieren die zij ook gebruiken al 10 jaren onder diverse nicks.
  Het zou je sieren om of niet meer te praten over huisregels en alles te laten zoals het hier al 10 jaar gaat, of je gaat handhaven maar gooi dan ook de trollen er uit want die remmen het aantal bezoekers en dus JULLIE verdienmodel.
  @worst

  1. Rien Noppen

   Ik begrijp dat Fockingworst beseft wekenlang de huisregels te hebben overtreden en het daarom verdient te worden geband.

   Daar ben ik het mee eens.

   1. fockingworst

    @benny het punt is dat een vaccinatie geen 100% garantie geeft maar als geheel volk gevaccineerd is zo goed als 100%.@riennoppentrol houd wel van een beetje aandikken, zo zijn al zijn sprookjes op dds.
    @riennoppentrol beseft ook dat andere reaguurders hem niet moeten vanwege trol praktijken.
    U bent al eerder bedreigt ( daar verlaag ik me niet toe) hier heb ik begrepen en uw naw circelt ook over het hele internet.
    Ik ben slechts 1 persoon met 1 nick hier die anderen met rust laat behalve u.
    Ik heb een schoon geweten en hoef nooit over mijn schouder te kijken.
    U @riennoppentrol bent hier meermaals bedreigt… hoe zou dat toch komen?
    Ik zal nooit een bedreiging richting u uiten, maar rouw er niet om als u iets overkomt in welke zin dan ook.

   2. Siemien

    Hey Rien, ouwe NSB-er naai je de laatste tijd nog wel eens iemand een oor aan

 13. Arnoniemuss

  @ Tim Engelbart. Voordat je met een onderwerp aan de gang gaat, kijk eens goed naar je bron. Ik zie op Facebook dat er maar 164 personen gereageerd hebben. Die groep is te klein om er veel ophef over te maken. Om over de representativiteit maar niet te spreken. Verder is de vraagstelling slecht. Het is onduidelijk of je ofwel voor of tegen het inenten moet stemmen ofwel voor of tegen de korting op de voorgestelde kinderbijslag. Kortom, onderzoek in de prullenbak

 14. Nuts

  Waarom word het een complot theorie genoemd als je geen vaccinaties wil nemen als er al zoveel bewijzen en onafhankelijke onderzoekennmet getuigenissn zijn waaruit blijkt dat de vaccinaties verontreinigd zijn?

  Het enige nog niet bewezen dus complot theorie hierin is dat het bewust gedaan word door de farmacy en Deep State.

  Dit gaat uitkomen…..door Trump.

  Wat is er zo erg aan de mazelen?

  1. Rien Noppen

   Je verkoopt een belachelijke complottheorie, Nuts.

   Ga je mond spoelen.

  2. Gekko

   Nuts: Het is alweer een aantal jaren geleden dat het RIVM meldde dat er een kind (meisje) was overleden aan mazelen. Daar werd een groot persbericht aan gewijd. later bleek dat het kind was overleden aan hersenvliesontsteking. Die had ze al in een bijna terminaal stadium voor dat zij mazelen kreeg. Toch werd haar overlijden geframed aan mazelen. Buitengewoon schunnig eigenlijk, en dat voor een overheidsinstantie.

   Vorig jaar zijn in Europa ca. 70 kinderen aan mazelen overleden, het overgrote deel in de Balkanlanden. Dit had tevens te maken met ondervoeding en tekortschietende zorg. Van alleen mazelen overlijd je niet.

  3. Satty

   Door een mazelen uitbraak op Madagascar op dit moment zijn al 300 doden te betreuren. Als je kind erg klein is of weinig weerstand heeft is mazelen erg gevaarlijk.

   Ik zou me als ik jou eens afvragen wat Trump behalve populisme bedrijven anders doet dan Obama. Misschien dat je dan gaat inzien dat vooral Trump de agenda van de elite behartigt.

 15. Ries

  Wie de foto goed op zich laat inwerken, merkt een mrkwaardige uiting van lichaamstaal. Denk wijst graag met het vingertje. Daarom zou dit stelletje met de vinger naar de hoogste in rang (of waanzin, net hoe u het noemen wilt…), naar de baardmijnheer in het midden dienen te wijzen. Twee wijzen er naar zichzelf (waaronder de baardmijnheer), de anderen begrijpen het allemaal nog niet.

 16. Troelstra

  Polio, een ziekte die bijna uitgeroeid was. Totdat Imans meenden dat de vaccinaties een Westers complot waren. En de volgelingen gaven massaal gehoor aan zijn oproep tot kinderen niet te laten vaccineren. Islam houdt de mensen dom, zo blijkt maar weer. En de Mekkaroute blijkt ook een verspreidingshaard van ziekten te zijn.

  Epidemie: Een islamitisch virus

  Bron: Elsevier

  Polio had vijftig jaar na het eerste vaccin van de Amerikaanse held Jonas Salk uitgeroeid moeten zijn. Dankzij Nigeriaanse imams gaat dat niet lukken.

  De deadline van de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, is december 2005. Dan had polio wereldwijd bedwongen moeten zijn net zoals dat eerder met pokken was gelukt. Voor de tweede keer in de geschiedenis zou de mensheid een ziekte van de aardbodem hebben gevaagd. Helaas, het gaat niet lukken. Dankzij een handvol achterlijke imams in de Noord-Nigeriaanse provincie Kano.

  Een speciale rol was weggelegd voor ene dr. Datti Ahmed, voorzitter van de Nigeriaanse Hoge Raad voor de islamitische wetgeving. Die riep in 2003, vlak na de invasie van Irak door de Amerikanen, openlijk op tot een boycot van het door het Amerikaanse bedrijf Pfizer ontwikkelde poliovaccin. Het zou een complot van de Amerikanen zijn om moslimmeisjes onvruchtbaar te maken en aldus de islam een halt toe te roepen. Een ander gerucht wilde dat het vaccin aidsvirussen bevatte.

  De roddels waren effectief: de meisjes die waren ingehuurd om de bevolking in te enten, werden met stenen bekogeld en de poliovaccinatie werd bijna een jaar lang geboycot. Pas nadat er in de zomer van 2004 een Indonesisch (lees: islamitisch) vaccin beschikbaar kwam, gingen de Nigeriaanse imams overstag. Te laat: het poliovirus was toen al aan een nieuwe opmars begonnen.

  Poliomyelitis is een eeuwenoude plaag. Er zijn tekeningen in Egypte aangetroffen die doen vermoeden dat de mensheid al minstens zesduizend jaar, sinds de Egyptische tijd, geplaagd wordt door polio. Vooral in de twintigste eeuw is polio sterk opgekomen, volgens de Zwitserse Nobelprijswinnaar Rolf Zinkernagel mede door de verspreiding van openbare zwembaden, waar het virus zich goed thuisvoelt, zolang er tenminste geen chloor in het water zit. Alleen al in de Verenigde Staten waren in 1952 bijna zestigduizend gevallen van polio.

  Roosevelt
  Een van de bekendste patiënten was de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt die de ziekte als volwassene opliep en de rest van zijn leven in een rolstoel doorbracht. Hij was overigens een uitzonderlijk geval, want polio treft vooral kinderen jonger dan 5 jaar. Daarom wordt de ziekte in Nederland ook wel kinderverlamming genoemd.

  Vooral in de jaren vijftig en zestig van de afgelopen eeuw was polio een wereldwijde plaag en reden tot algemene verontrusting een beetje te vergelijken met aids nu. Polio was de nachtmerrie van iedere ouder. De ziekte kende gruwelijke details. Zo waren er destijds in veel ziekenhuizen ‘ijzeren longen , een soort grote vaten waarin poliopatiëntjes die een tijdelijke verlamming van de borstspieren hadden, plaats moesten nemen om geassisteerd te worden bij de ademhaling.

  Zo n honderd jaar geleden ontdekten twee Oostenrijkse artsen dat niet een bacterie maar een virus verantwoordelijk is voor polio. Inmiddels weten we dat het om een minuscuul virus gaat, kleiner dan 27 nanometer, zelfs voor een virus niet groot. Het dringt het lichaam binnen via de mond en vermenigvuldigt zich in de keel en de darmen, komt vervolgens in de bloedbaan en bereikt uiteindelijk het ruggenmerg waar het zenuwcellen vernietigt. De meeste mensen die besmet worden, hebben er nauwelijks last van maar één op de tweehonderd kinderen raakt verlamd, doorgaans in de benen.

  Er bestaan geen geneesmiddelen tegen polio. Dus was in de afgelopen eeuw alle hoop gevestigd op een vaccin, een preventieve inenting met een verzwakte ziekteverwekker met de bedoeling daarmee het afweerstelsel op scherp te zetten voor het geval de echte boosdoener het lichaam binnenkomt.

  Zo n vaccin is iets wonderbaarlijks. De Engelse plattelandsarts Edward Jenner heeft het in 1796 bedacht. Hij kwam op het lumineuze idee om mensen tegen pokken te beschermen met behulp van de inhoud van de puisten die door de ziekte worden veroorzaakt. Jenners idee was tegendraads en geniaal tegelijk. Het gaat namelijk in tegen de natuurlijke hygiënische reflex om ver te blijven van zieke mensen, helemaal als ze van die vieze zweren hebben. Jenner haalde daarentegen pus uit zweren en ging daar mensen mee besmetten. Het is tot daar aan toe dat hij op deze gedachte kwam, het is minstens even bijzonder dat hij zijn tijdgenoten kon overhalen om in dit waanzinnige idee te geloven.

  Gedurende een groot deel van de twintigste eeuw hebben onderzoekers geprobeerd om ditzelfde staaltje met het poliovirus te herhalen. In de jaren veertig zetten Amerikaanse onderzoekers een grote stap toen ze er in slaagden het virus in een reageerbuis te kweken. De eerste pogingen om daar een vaccin van te maken, volgden ogenblikkelijk maar waren niet erg succesvol. Tot de Amerikaan Jonas Salk, hoofd van het viruslaboratorium van de universiteit van Pittsburgh, op het toneel verscheen.

  Salk gebruikte in de eerste plaats een betere kweekmethode: hij liet de poliovirussen groeien op niercellen die hij uit apen haalde. Vervolgens doodde (biologen gebruiken het woord ‘inactiveren omdat een virus officieel niet leeft en dus ook niet dood kan gaan) hij het virus met formaldehyde, een techniek die hij leende van het griepvaccin.

  In 1954 begon hij het te gebruiken en op 12 april 1955 verklaarde de Amerikaanse overheid dat het Salk-vaccin veilig en effectief was. Op die dag luidden overal in Amerika de klokken, kregen kinderen vrij van school, dansten mensen massaal op straat en hingen her en der spandoeken met teksten als ‘Dank u, Dokter Salk . Van de ene dag op de andere was Jonas Salk een held.

  En terecht. In 1955 waren er nog bijna 29.000 poliogevallen in de Verenigde Staten, twee jaar later was dat aantal dankzij Salks vaccin al gedaald tot ruim 5.000. Een van de belangrijkste Amerikaanse wetenschappelijke instituten, in La Jolla, Californië, werd naar hem genoemd. Het Britse blad Nature riep het Salk-vaccin uit tot een van de vijf grote vindingen van de twintigste eeuw. De Engelse wetenschapper Francis Crick zei later (toen hij directeur van het Salk-instituut was) over Salk: ‘Weinig mensen hebben een ontdekking gedaan die zo veel voor de mensheid heeft betekend. En dat zegt de man die zelf (met James Watson) de structuur van het DNA-molecuul heeft ontdekt.

  Momenteel zijn er twee vaccintypes tegen polio, het Salk- en het Sabin-vaccin. Het Salk-vaccin is het oudste, heeft de vorm van een prik, bestaat uit een ‘dood virus en biedt de beste bescherming tegen verlamming. In Nederland zit het in de zogeheten DKTP-cocktail (difterie, kinkhoest, tetanus en polio) die kinderen routinematig krijgen. Daarnaast kwam in 1964 het Sabin-vaccin op de markt. Dat bestaat uit een levende maar niet gevaarlijke virusvariant, die vaak op een suikerklontje wordt gedruppeld, veel goedkoper is en vooral geschikt is om een epidemie snel in te dammen. Als dat gebeurd is, kan worden overgeschakeld op de Salk-inenting om polio definitief een land uit te krijgen.

  Salk en Sabin hebben overigens stevig ruzie gemaakt over welk vaccin het beste was. Volgens Salk kon het vaccin van zijn concurrent juist polio veroorzaken, omdat het met levende virussen werkt. Sabin benadrukte dat zijn vaccin veel effectiever is bij het tegengaan van epidemieën.

  Feit is dat beide vaccins ruimschoots zijn toegepast. Er zijn tijden geweest dat meer dan een miljoen Afrikaanse en Aziatische kinderen op één dag een van de vaccins toegediend hebben gekregen. Met succes. Het aantal poliogevallen dat ooit honderdduizenden per jaar was, liep terug naar enkele tientallen tot honderden in 2003.

  Tot de Nigeriaanse boycot tegen het niet-islamitische, Amerikaanse vaccin begon en het virus de kans kreeg terug te slaan. De consequenties van dit islamitisch fundamentalisme en anti-Amerikanisme waren niet gering; in Nigeria, waar het aantal poliogevallen in een jaar tijd vervijfvoudigde, maar ook ver daarbuiten.

  Mekka
  Voor de Nigeriaanse boycot waren er nog maar zes landen over waar polio voorkwam (Nigeria, Niger, Egypte, Afghanistan, Pakistan en India). Inmiddels is er weer sprake van een serieuze polio-epidemie, die zestien landen heeft bereikt, waaronder sinds kort Indonesië (West-Java) dat het virus tien jaar weg had gewaand. In alle nieuw besmette landen lijkt het te gaan om de Nigeriaanse virusstam.

  Een van de theorieën is dat de epidemie zich via Nigeriaanse pelgrims naar het islamitische bedevaartsoord Mekka in Saudi-Arabië heeft verspreid. Een aanwijzing daarvoor is dat de betreffende virusstam rond de hadj, de massale pelgrimstocht naar Mekka, in Saudi-Arabië opdook. Het is een grimmige speling van het lot: fundamentalistische imams die een inenting tegenhouden omdat het anti-moslim zou zijn, maar vervolgens zelf de ziekte naar islamitische landen verspreiden.

  Publicatiedatum: 21 mei 2005
  Auteur: Simon Rozendaal

 17. Troelstra

  vr 08 nov 2013, 07:47

  ‘Polio-uitbraak Syrië gevaarlijk voor Europa’

  LONDEN – De terugkeer van polio in Syrië kan risico’s met zich meebrengen voor Europa. Daarvoor waarschuwen Duitse wetenschappers vrijdag in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

  Na een afwezigheid van 14 jaar steekt het vrijwel uitgebannen virus weer de kop op in het door burgeroorlog getroffen Syrië. Grote aantallen vluchtelingen ontvluchten het land en zoeken hun heil in naburige landen en Europese staten, die tot nu toe poliovrij waren.

  Vaccins die in de VS en Europa beschikbaar zijn, kunnen mensen slechts gedeeltelijk beschermen. Volledige genezing is er nog niet. De ziekte kan zich in slechte hygiënische omstandigheden makkelijk verspreiden en tast het immuunsysteem aan.

  De Telegraaf

 18. Troelstra

  Inentingscampagne Pakistan opgeschrikt door bomaanslag

  Zeker zes doden</b?

  Door: Marc van Molenbeek , 9:30, 07 oktober 2013

  Pakistan is een van de slechts drie landen in de wereld waar polio nog geregeld opduikt. Bij een bomaanslag die kennelijk gericht was tegen een lopende inentingscampagne in Peshawar in het noordwesten van Pakistan zijn zeker zes mensen omgekomen. De doden zijn vier agenten en twee leden van een lokale vredesraad, zo meldt de BBC. Het doelwit was een bestelwagen die in de campagne wordt gebruikt.

  Extremistische moslims gekant tegen inentingen
  Volgens berichten had de aanslag plaats nabij een ziekenhuis. Extremistische moslims hebben in het noordwesten van Pakistan eerder aanslagen uitgevoerd op verpleegkundigen en andere werkers in de gezondheidszorg die kinderen tegen polio inenten.

  De Taliban in Pakistan zeggen dergelijke aanvallen niet uit te voeren, hoewel leiders van de organisatie het inentingsprogramma hebben veroordeeld als dekmantel om mensen te steriliseren of moslims te bespioneren. In december vorig jaar werden negen hulpverleners doodgeschoten die bij zo’n programma betrokken waren.

  (ANP)

 19. DennisEijs

  Ze willen zich dus niet integreren, wij hebben hun ideeën maar te accepteren (wat niet gaat, omdat ze niet compatibel zijn met de onzen, dus dan is het hoogstens tolereren)
  Maar waarom zouden we dat moeten? Ze hebben tenslotte dubbele paspoorten. Ze zijn dus ook onderdanen van een ander land.
  En zij wensen de ideeën van dat andere land te behouden en zelfs alhier door te voeren via de politiek. Dan zie ik best een oplossing.
  Stemrecht slechts in 1 land waarvan je onderdaan bent. Dus Stemrecht in land van oorsprong, of stemrecht in het land waar je nu woont.

 20. Michael M

  Kuzu met een salaris van meer dan 10000 euro de maand. Kuzu zei ooit, als kritische Nederlanders ons niet bevalt dan rotten ze maar zelf op uit Nederland. Probeer dat maar eens in Turkije om een Christelijke partij op te zetten in Turkije en dan daar in de politiek dezelfde woorden gebruiken,….We hoeven niet in te vullen wat er dan met je gebeurd.

  1. Arie B

   Dan rot je binnen een jaar weg in een glibberige cel. Aanklacht: sympathie voor Gulun, geen empathie voor de Attaturk getoond of Erdogan beledigd.

 21. Original NL

  U hoort het goed “die geld en die toeslagen..”
  Het is wel duidelijk waar “denk” op drijft!!

 22. Arie B

  Ik ben ook tegen een roverheid die mensen verplicht wil vaccineren of beboeten als ze niet vaccineren. Is de volgende stap dan verplicht positief praten over de EU en over gender-hysterie?
  In de buik geldt: Baas over eigen buik. Buiten de buik bepaalt de overheid en moet je nota bene een papiertje invullen als je niet wilt leeggeroofd worden bij overlijden.

  1. Siemien

   “In de buik geldt: Baas over eigen buik.”

   Abortus is moord, en mannen moeten inspraak krijgen hierover…

 23. Siemien

  Ik ben tegen verplicht inenten omdat dit geen vrije wil/keuze is, zelfs God heeft de mens een vrije wil gegeven, dus het moet niet gekker worden dat de mens dit gaat inperken..

 24. Original NL

  Moslims vaccineren zich liever niet.??..even een blik in mijn cryogene vaatje werpen….misschien vind ik nog een leuk virusje…
  Probleem > Oplossing!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.