Haha! Duitsers weer in de knel: ophef over Turks als tweede taal op basisschool!

Geen categoriefeb 10 2019, 13:00
De geschiedenis heeft soms bijzondere manieren om haar gelijk te halen. Dat Duitsland in de afgelopen jaren daarin een centrale rol heeft gespeeld in Europa moge duidelijk zijn. De ooit zo monolithische Duitsers hebben het concept multiculturalisme 'iets' te letterlijk genomen en zijn een beetje doorgeschoten. Niet overal, maar met name in de grote steden en dan ook nog eens in Nordrhein Westfalen. Wat zo ongeveer de randstad van Duitsland is.
Zo kopt het Algemeen Dagblad vandaag dat in Duitsland wordt voorgesteld om het Engels, de Angelsaksische variant van de Duitse taal en evenzo één van de meest gesproken talen ter wereld te vervangen met het Turks! Nu is Turks ook een hele mooi taal hoor, maar voelt het alsof deze taal niet helemaal thuis hoort boven de Rijn. Logisch dus dat ook Duitsers het voorstel in het verkeerde keelgat schiet. Politici vinden het voorstel maar niets.
Het voorstel komt van voorzitter van de integratie-adviesraad met de naam Tayfun Keltek. De Turkse Duitsers vindt het Engels helemaal niets en wil het afschaffen: "Ik ben ervoor om Engelse les op de basisschool helemaal af te schaffen." Het voorstel is natuurlijk bedoeld om het gebruik van de taal Turks te normaliseren in Duitsland en om uiteindelijk ervoor te zorgen dat Duitsers ermee akkoord moeten gaan dat allerlei aspecten van het dagelijkse leven in het Turks zichtbaar zijn.
Volgens Keltek heeft het punt echter praktische voordelen. En is bovenstaande niet het geval: 'Één op de drie kinderen in de deelstaat heeft een migratieachtergrond. Die spreken vaak Russisch of Turks. En dus is het handiger om Duitsers die talen te leren omdat ze dan beter met hen communiceren.' De watte? Juist, Keltek draait het idee van integratie en acceptatie van de gevesetigde cultuur helemaal om. Niet de Turken hoeven zich aan te passen aan hun gastheer, nee de gastheer aan de nieuwkomers!
Vreemd. Ik dacht dat de kinderen van mensen met een migratieachtergrond gewoon Duits leerden? Als ze dat niet kunnen spreken, vraag ik mij af hoe goed dat integratiebeleid eigenlijk is waarover Keltek de Duitsers goedbedoelde 'adviezen' geeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten