Haha! Duitsers weer in de knel: ophef over Turks als tweede taal op basisschool!

Leerlingen van het Avicenna College in Rotterdam kijken klassikaal televisie. Bron: Avicenna College / Rotterdam.
Foto: Leerlingen van het Avicenna College in Rotterdam kijken klassikaal televisie. Bron: Avicenna College / Rotterdam.

De geschiedenis heeft soms bijzondere manieren om haar gelijk te halen. Dat Duitsland in de afgelopen jaren daarin een centrale rol heeft gespeeld in Europa moge duidelijk zijn. De ooit zo monolithische Duitsers hebben het concept multiculturalisme ‘iets’ te letterlijk genomen en zijn een beetje doorgeschoten. Niet overal, maar met name in de grote steden en dan ook nog eens in Nordrhein Westfalen. Wat zo ongeveer de randstad van Duitsland is. 

Zo kopt het Algemeen Dagblad vandaag dat in Duitsland wordt voorgesteld om het Engels, de Angelsaksische variant van de Duitse taal en evenzo één van de meest gesproken talen ter wereld te vervangen met het Turks! Nu is Turks ook een hele mooi taal hoor, maar voelt het alsof deze taal niet helemaal thuis hoort boven de Rijn. Logisch dus dat ook Duitsers het voorstel in het verkeerde keelgat schiet. Politici vinden het voorstel maar niets.

Het voorstel komt van voorzitter van de integratie-adviesraad met de naam Tayfun Keltek. De Turkse Duitsers vindt het Engels helemaal niets en wil het afschaffen: “Ik ben ervoor om Engelse les op de basisschool helemaal af te schaffen.” Het voorstel is natuurlijk bedoeld om het gebruik van de taal Turks te normaliseren in Duitsland en om uiteindelijk ervoor te zorgen dat Duitsers ermee akkoord moeten gaan dat allerlei aspecten van het dagelijkse leven in het Turks zichtbaar zijn.

Volgens Keltek heeft het punt echter praktische voordelen. En is bovenstaande niet het geval: ‘Één op de drie kinderen in de deelstaat heeft een migratieachtergrond. Die spreken vaak Russisch of Turks. En dus is het handiger om Duitsers die talen te leren omdat ze dan beter met hen communiceren.’ De watte? Juist, Keltek draait het idee van integratie en acceptatie van de gevesetigde cultuur helemaal om. Niet de Turken hoeven zich aan te passen aan hun gastheer, nee de gastheer aan de nieuwkomers!

Vreemd. Ik dacht dat de kinderen van mensen met een migratieachtergrond gewoon Duits leerden? Als ze dat niet kunnen spreken, vraag ik mij af hoe goed dat integratiebeleid eigenlijk is waarover Keltek de Duitsers goedbedoelde ‘adviezen’ geeft.

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

60 reacties

 1.   

  Als ik doorlees op het onderwerp gaat het over de vraag of je Engels moet onderwijzen in de eerste jaren van de basisschool.
  Dat gebeurt in Nederland bij mijn weten ook maar zelden.

  1.   

   Zo’n 60 jaar geleden kreeg ik al Engelse les op basisschool, kostte wel een duppie want buiten de lestijden, die meester leek trouwens sprekend op ouwe Drees maar dit terzijde.

   1.   

    Btw, Turks belachelijk natuurlijk, is dat een wereldtaal dan?

    1.   

     Gaat m zeker worden!

     1.   

      Make it a little.

    2.   

     Geen wereldtaal maar wellicht europese taal??

   2.   

    Ik kreeg 65 jaar geleden al Franse les op school, wel na schooltijd en natuurlijk tegen betaling. Engels kreeg ik op de HBS en van beide talen heb ik nu nog altijd profijt.

    1.   

     Ik heb het gecombineerd mijn vriend was Frans Duits.

    2.   

     Bij de Kon Marine vondt men het niet nodig de ”laag opgeleiden” zoals ik machinist de engelse taal bij te brengen.Heb me die dus zelf aangeleerd,en dat kwam me later goed van pas op buitenlandse schepen ,en enige keren examens afgelegd voor hogere rangen….och af en toe een spellingfoutje moet kunnen….doe ik ook in mijn moedertaal .

     1.   

      Joh welnee valt best mee, alleen de komma of punt direct achter een woord plaatsen en dan een spatie, verder mankeert er bijna niets aan.

 2.   

  Prachtig toch zo’n stukje over integratie.

 3.   

  First of all English is the leading foreign language, because science and technology report in English, what has Turkey contributed to science and technology the last 150 years???
  Secondly, where in the civilised world does one speak Turkish?

  1.   

   Secondly, where in the civilised world does one speak Turkish?
   .
   Germany?

   1.   

    Spaanse kok:
    أين يوجد في العالم المتحضر اللغة العربية المحكية؟

    1.   

     @TD, kleine correctie: er bestaat helemaal geen beschaafde wereld.

    2.   

     Çok iyi bitti, Arapça çok iyi

  2.   

   @Troelstra. Indeed, English is the leading foreign language, in every university, college, and in high-schools, throughout the whole world. English lessons are now part of the curriculum in several elementary schools in Netherlands. Plain English is not difficult, and easy to learn. The spelling is even easier than Nedetherlands, and there is no undefined words such as: de and het in Netherlands, and der, des, dem, den, in German. In English there is only: the, and you, us, we. Years ago several brilliant musicians discovered that they could go further, and contributed to the wonderful musical life in the UK: Handel, J.C. Bach, Haydn, en F. Mendelsohn. All of these great musicians communicated in English, and wrote their greatist works in English.
   After all these years that I have lived in Netherlands I have tried to do my best with our language, which I still am discovering and learning.
   I hope that many of our DDS abonnees will write today a simple message:
   that Netherlands is our official language, and that English is our second language.
   And that we are happy that we have still have a good relationship with
   the UK. I hope that this can continue after the Brexit. It seems that the
   Turks are again trying to take it over. Because the Brexit has no deal after all these months. There is no friendship accoord. T. May and D. Tusk have done their best.
   Let’s hear from more DDS abonnees who will protect our western wereld from the
   rise of the Isam. Because the Brexit is not going well, then the Islam vultures are trying to take over.

 4.   

  EUROPA VERMOORD ZICHZELF MET DE ISLAM!!!!

  1.   

   Dat ”schuldgevoel” van ooit”deutsland uber alles” is toch nog erg hoog…..nú onderdanig bezig zijn.

 5.   

  De islam gestaag voortwoekerend in de EU !
  Wie waarschuwde daar in het verleden ook voor en is daarna vermoord.

  1.   

   Laat me raden, was dat niet Sint Pim?

   1.   

    Je gaat door voor de refrigerator.

   2.   

    Dat klopt, als Sint Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan.
    Toch goed dat er een God is.

    Aldus onze Rientje..

    http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/04/column-jan-roos-debat-dividendbelasting-was-de-begrafenis-van-het-laatste-beetje-vertrouwen-in-de-politiek/

    1.   

     Zeker, Siemien, een premierschap van Fortuyn was een ramp voor Nederland geweest.

     1.   

      Dus maar goed dat hij weg is?
      Wat bent u toch een walgelijk mens…

     2.   

      Nee, de moord was afschuwelijk en misdadig. Een ramp voor Nederland ook.

      Dat betekent niet dat het een goed idee was geweest hem premier te maken. Dat is echter een politiek oordeel.

     3.   

      Weet je wat een ramp voor Nederland is, de aanwezigheid van moslims.

    2.   

     @Siemien: God danken dat een aankomende volksvertegenwoordiger door z’n kop wordt geschoten, dat DDS zulk soort hier duldt is merkwaardig.

   3.   

    Dat klopt, als Sint Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan.
    Toch goed dat er een God is.

    Aldus onze Rientje..

    dagelijksestandaard.nl/2018/04/column-jan-roos-debat-dividendbelasting-was-de-begrafenis-van-het-laatste-beetje-vertrouwen-in-de-politiek/

  2.   

   Poldi op die klojo RN reageer ik niet, maar wel op jou, ja dat was dus Pim en GW loopt al jaren onder bewaking.

  3.   

   Was het bij Dokkum?
   In de tijd dat er nog geen blokkeerFriezen waren?

   1.   

    Ja Spaans kokje heeft een hekel aan echte Nederlanders, spreekt ook graag zéér denigrerend over echte Nederlanders..

 6.   

  In Duitsland, Turkse les i.p.v. Engels, wat vreemd, meestal loopt (s)links Nederland met dit soort idiote voorstellen voorop.

 7.   

  In Duitsland beschouwen óók genoeg mensen het als “de omgekeerde wereld. Ziehier de vertaling van het artikel op het blog Philosophia Perennis:
  https://theresasvisie.com/2019/02/09/nrw-spd-turks-in-plaats-van-engels-op-basisscholen/

 8.   

  Turks zal nooit Engels vervangen on de Duitse scholen. Engels is, en zal altijd de tweede taal in Duitsland blijven. Er wordt ook Nederlands les gegeven langs de grens bij Oldenzaal Twente. Ook in de Duitse stad Munster. Vele Duitsers die leven langs de grens bij Twente spreken goed Nederlands. In feite, toen ik in Enschede woonde, was ik verbaast dat een aantal van mijn Duitse collega’s vroegen: zullen wij Nederlands of
  Engels spreken, (omdat mijn Duits was niet zo ver gevorderd. Wij hadden toen een aantal Duitse dirigenten die alleen hun moedertaal konden spreken). Momenteel spreken alle Duitse musici prima Engels. Engels is een makkelijk taal voor iedereen…waarom zou je dit wereld taal door Turks vervangen?!

  1.   

   Het meest geavanceerde dat de Tuken ooit uitvonden was het kromzwaard.

 9.   

  Ach, niets nieuws onder de zon. Bij de bloemenveiling in Aalsmeer is de voertaal Pools.

 10.   

  Om buitenlands nieuws te lezen is het makkelijk als je meerder talen spreekt en kunt lezen ,denk niet dat het Turks nadat ze de critici van Erdogan in de bajes hebben gesmeten een taal is om verplicht te moeten gaan leren ,liever een enkele reis aan de Turken geven die hun moedertaal zo missen .

  1.   

   Ik heb mij jaren geleden al voorgenomen geen enkel moslimland meer te bezoeken en dat gaat me aardig af. Al is het gratis, niet mijn stukkie cake meer

   1.   

    Mogelijk is reizen op uw gevorderde leeftijd ook te vermoeiend.
    Zeker in warme landen ligt uitdroging al snel op de loer.

 11.   

  Nou, rien noppen:mijn kleinzoon is negen jaar en kent al enkele woordjes engels. Op school krijgen basis schoolleerlingen les in engels want op universiteiten wordt veel in het engels gedoceerd. Het is immers de wereldtaal. Je hebt niets aan turks, of russisch. Zulke talen leer je maar thuis. Dus weer een stomme zet van de initiatiefnemer.

  1.   

   ” mijn kleinzoon is negen jaar en kent al enkele woordjes engels.”

   Ja, dat zal het geval zijn maar hij zit dus al in groep 5 of 6 van de basisschool.

   Daar hebben we het in dit hysterische bericht niet over.

   1.   

    Vertel eens, wat is er naar jouw mening zo hysterisch aan?

   2.   

    Hoe is het met uw zoektocht naar werk. Zal nierg vlotten door hier continu rond te hangen en te trollen. Overigens wordt u met de dag extremistischer

  2.   

   Mijn nichtje is 7 en spreekt Nederlands Engels en swahili. Ik trouwens ook op die leeftijd. Tja, misschien moet je het probleem in de maatschappij meer bij jezelf zoeken en anderen met een laag iq.

   1.   

    Geen idee wat dit ermee te maken heeft, maar vooruit dan maar:

    Cool story bro!

    1.   

     Anti-christ Satty heeft iets met IQ’s

   2.   

    Mooi verhaal, doen we niks mee

   3.   

    Swahili wel geprobeerd maar met m’n tong klikken, klakken lukte niet.

 12.   

  Lijkt me meer een taal die je later als keuzevak kunt volgen. Ik heb eerst Engels en Nederlands geleerd dat zijn de talen waarmee ik in de wereld waar ik opgroeide het meest aan had.

  ‘Het voorstel is natuurlijk bedoeld om het gebruik van de taal Turks te normaliseren in Duitsland en om uiteindelijk ervoor te zorgen dat Duitsers ermee akkoord moeten gaan dat allerlei aspecten van het dagelijkse leven in het Turks zichtbaar zijn’

  Wat natuurlijk absoluut niet mag, weg met alle Turkse eetgelegenheden en supermarkten help de economie lekker om zeep. Ben je weleens buiten Europa geweest? Afrika veel invloeden van over de hele wereld, Australia en noord Amerika compleet Europees.

  Ik ben het met je eens dat dit een onzinnig voorstel is maar wat een slecht jank stukje zit erin verwerkt. Heb je enig idee wat er op je bord ligt en waar het vandaan komt?

 13.   

  Ach nu is het een rel in Duitsland over een paar decennia weet niemand meer beter.

 14.   

  Wanneer staat er bij ons zo,n mafkees op, om Engels voor Turks in te ruilen?

 15.   

  Ja als je dit soort mensen op een voetstuk plaatst en verwent en met grote getalen je land over laat nemen dan krijg je dit soort dingen, dit is pas het begin. Dankzij het linkse nsb tuig weer,

 16.   

  Uiteraard de meisjes tijdens de leshoofddoekjes op en gescheiden van de jongens, wir schaffen das.

 17.   

  Welke maloot heeft dit bedacht, een Turk die opdracht heeft gekregen van dictator sultan Erdogang want die wil natuurlijk dat in vele landen veel meer invloed komt van Turkse gewoonte en andere zaken, ook waar die KAKKERLAKKEN Van Denk mee bezig zijn.

 18.   

  Is een logisch gevolg van de omvolkings politiek…arme duitsers!!

  1.   

   ….en binnenkort in dit theater!!

 19.   

  Stapje voor stapje nemen ze Europa over en WIJ laten ons als makke schapen naar de slachtbank leiden.
  Merkel en de EU, zijn hier verantwoordelijk voor voor dit land verraad dienen zij wat mij betreft voor de rechter te verschijnen.
  Niets geleerd van de tweede wereld oorlog en deze vijand is veel gevaarlijker.
  Merkel heeft de grootste vijand van de Joden met miljoenen binnen gehaald de islam.
  Zij had dit kunnen weten!!!!

 20.   

  WEG MET ONS!

 21.   

  Het is natuurlijk helemaal geen goed bedoeld, maar een politiek advies. Het is duidelijk, dat ziet men in Nederland ook, dat ze totaal niet willen integreren en dat de Europeanen zich maar hen moeten aanpassen. Een dom zwart wijf in de Amsterdamse gemeenteraad heeft daar ook al vreselijk last van.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!