Hè?! Joram van Klaveren (ex-PVV, VNL) bekeert zich tot de islam: “Ik ben moslim, ja!”

klaverenwolla
Foto: Johan van Klaveren in een moskee met EO'er Tijs van den Brink. Bron: Nieuwlicht / Twitter.

Toen twee jaar geleden VNL-Kamerlid Joram van Klaveren van het politieke toneel verdween, kon niemand nog bevatten wat er zou gebeuren dit jaar: ooit een stevige islamcriticus, maar inmiddels zelf moslim. Hij komt vandaag ‘uit de kast’ tegenover de EO en het NRC Handelsblad: “Het voelde een beetje als thuiskomen, in religieuze zin.

We hebben al een tijdje weinig van hem vernomen, maar hé, daar is hij weer: Joram van Klaveren. Van 2010 tot 2014 PVV-Kamerlid, en daarna samen met Louis Bontes en Jan Roos één van de drijvende krachten achter VNL – dat geen zetel wist te halen bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.

Maar denk niet dat Van Klaveren heeft stilgezeten de afgelopen twee jaar: oh nee. Hij was bezig met het schrijven van een kritisch boek over de islam. En dat werd – geleidelijk – een lofzang op de religie uit het Midden-Oosten. Die vervolgens uitmondde in de bekering van Van Klaveren zelf, zo vertelt hij het NRC Handelsblad vandaag:

“Op 26 oktober 2018 trad hij officieel toe tot wat moslims noemen: de oemma, de gemeenschap der gelovigen. Joram van Klaveren (39) die zeven jaar lang in de Tweede Kamer keihard anti-islampolitiek bedreef namens de PVV en later namens zijn tweemansfractie. Deze man is nu zélf moslim. Hij is bekeerd. „Want dat is in feite wat je doet”, legt hij uit, „als je de shahada uitspreekt. La ilaha illa llah, moehammad rasoeloe llah.” Hij spreekt de geloofsbelijdenis uit zijn hoofd uit. Maar die avond in oktober, bij zijn uitgever thuis, sprak imam Mhamed Aarab de woorden voor en zei hij hem na.

„Het was ook niet echt een happy moment voor mij. Ik dacht: als alles wat ik tot nu toe heb geschreven klopt, als ik dat allemaal geloof, dan ben ik de facto moslim. Als ik al iets voelde, was het weerzin. Ik keek naar mijn Bijbel in de kast, op tafel voor me lagen boeken over profeet Mohammed. De jaren daarvoor had ik juist een grote aversie ontwikkeld tegen de islam. Als je dan moet concluderen dat je het niet bij het juiste eind had, dan is dat niet leuk. Maar als godszoeker voelde ik altijd een bepaalde onrust. En dat verdween geleidelijk. Het voelde een beetje als thuiskomen, in religieuze zin.”

Al is Van Klaveren dan al zo’n vijf jaar niet meer van de PVV, dat betekent niet dat dit goede PR voor Geert Wilders is. Want inmiddels zijn er dus al twee ex-PVV’ers bekeerd tot de islam: Arnoud van Doorn en Joram van Klaveren. Het zal bij menig tegenstander van de markante blonde politicus toch een hoop schadenfreude teweeg brengen. Wilders, de grote anti-islampoliticus blijkt zelf geen onverdienstelijke bekeerder van niet-moslims. Maar dat zal Van Klaveren, vermoedelijk, een worst zijn. Maar dan wel halal.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

107 reacties

 1.   

  Wat kan het leven toch vol verrassingen en wendingen zitten.
  Hij kwam er achter dat het verhaal iets anders in elkaar zat.
  Als hij maar gelukkig is.

  1.   

   Er bestaat gewoon een lied.

   Mijn Nederland.

   1.   

    Hij ziet de bui al hangen.

 2.   

  Mooi dat we in Nederland de vrijheid hebben om ons te bekeren van het christendom naar de islam. Omgekeerd kost je je leven.

  1.   

   ZiggyStardust
   Inderdaad !
   Graag zou ik ex-moslims met dezelfde flair horen verkondigen dat zij zich afgewend hebben van de islam.
   Helaas moet ik begrip hiervoor hebben want dat is pas spelen met je leven.

 3.   

  Hij heeft misschien de liefde van zijn leven ontmoet, een knappe Moslima. Dan wat bijles thuis en dan komt alles vanzelf. Wat in de geest begonnen is wordt in den vleze voort gezet. Bekering tot het Katholieke geloof ging ook met het vuur en zwaard en zie nu.

  1.   

   Volgens mij heeft Meester Hiddema ook ooit zoiets gezegd. Integratie vindt tussen de lakens plaats.

  2.   

   Had je gewild @Heinz. Zijn vrouw is geen moslim, en maakt ook geen aanstalten om er een te worden. Joram is geheel zelfstandig en al onderzoekend tot zijn geloof gekomen.

   1.   

    Ik ben blij voor hem, dat dit hem gelukkig maakt, maar heb medelijden met zijn echtgenote. Je gaat toch echt twijfelen aan de verstandelijke vermogens van deze NU aandacht vrager. Een weg terug bestaat niet zonder aan gene zijde te geraken.

    1.   

     Ik heb niet de indruk dat zijn vrouw er bijzonder onder lijdt, @bejaarde. Waarom zou ze ook?

     1.   

      Voor jou een vraag, voor mij een weet.
      Verder zal ik mij inhouden hier inhoudelijk op te reageren.

     2.   

      Bwah @bejaarde. In tegenstelling tot jou heb ik het interview wél gelezen.

   2.   

    Als hij daadwerkelijk thuis raakt in koran, hadith en soenna verandert dat wel weer.

 4.   

  Je moet er toch niet aan denken dat VNL kamerzetels zou hebben gehaald nu je dit zo ziet.

  1.   

   Ik heb indertijd op Louis Bonte gestemd.
   Dit was een zeer integer Kamerlid die kritische vragen stelde.

 5.   

  PVV-ers zijn niet zelden onevenwichtige mensen die in de irrationele wereld van de PVV gemakkelijk het spoor bijster raken.

  Je ziet dat patroon ook op DDS terug. Van mensen die roepen op de PVV te stemmen krijg je zelden de indruk dat ze een beetje lekker en rustig in hun vel zitten.

  1.   

   Je bent eerder irrationeel dat je van protestants christen ineens moslim kan worden. Dan is er toch iets fout gegaan in je denken.

   1.   

    Christen of moslim, er zit duidelijk een connectie fout in de hersenen.
    Geloven in een sprookje en dan vertellen dat het de waarheid is :) :)

    1.   

     Ja klopt geloven kan inderdaad een sprookje zijn. Zoals religies en dergelijke maar God daarentegen is zo echt als dat wij bestaan.

     1.   

      Leuk , de volgende die beweert het juiste geloof te hebben.

     2.   

      Oh hemeltje , @Peter en Robert zijn echt van het padje af.
      Geloven in een godt of welk ander is een teken van zwakte….

      Oja las dat tjesus in Rusland woont….

     3.   

      Anno 21ste eeuw, pediepe zucht.

     4.   

      Tuurlijk Robert75, lees maar fijn verder in je sprookjesboek.

    2.   

     Socialisten en communisten lijden aan een soortgelijk syndroom. De pech is echter dat die veel meer zendingsdrang hebben en bijgevolg de gemeenschap grotere schade doen.

   2.   

    Robert 75
    Ook kende Joram de Bijbeltekst niet waarin gewaarschuwd wordt voor valse profeten!
    “‘Als iemand u een Evangelie verkondigt anders dan wat u ontvangen hebt, die zij vervloekt.

    1.   

     @Peter mocht u van huis uit de here hebben mee gekregen, vervloekt zijn uwen ouders..

  2.   

   Soms lijkt het inderdaad een open inrichting.

  3.   

   Ik zit perfect in mijn vel, heb vele decennia geleden geleerd zelf te denken, laat mij op geen enkele wijze ophitsen en hoop dat meerderen het zelf denkvermogen mogen ontdekken en niet klakkeloos achter de gevestigden aanhobbelen.

   1.   

    Dat is fijn om te horen, bejaarde. Ik neem aan dat u niet op de PVV stemt.

    1.   

     Ik schat bejaarde in als een van de 30.000 FvD leden.

     1.   

      Ziet je nou wel, zie volgende reactie.

    2.   

     hahaha, wat een onnozele reactie noppes.
     Op wie ik stem, houd ik voor mij, maar zoals u hier de boel alleen maar denkt naar uw hand te kunnen zetten, bewijst voor mij dat mijn zelf denkvermogen mij behoedt om te worden zoals u. Ik verlang terug naar MIJN Nederland.

     1.   

      Begrijp ik goed dat bejaarde, evenals veel reaguurders hier, vanuit het buitenland hevig verlangt naar zijn versie van Nederland?

     2.   

      Mijn Nederland?
      Als het van u is kan het niet van mij zijn.
      En dat is een foute veronderstelling.

  4.   

   Helaas maar waar, u krijgt van mij een keer gelijk, er bevinden/bevonden zich in de gelederen van de PVV dit soort lieden. Daarom wilde Wilders ook geen leden, zoals gezegd om LPF capriolen te voorkomen. Zo had het sociaal democratische PVDA in het verleden ook te kampen met verraders in de vorm van Kuzu en Ozturk. Deze heren bleken achteraf meer te voelen voor een op de Islam gestoelde religeuze staat naar voorbeeld van het huidige Turkije. Was het maar zo dat we konden vertrouwen op leden van het partijkartel, helaas hebben die de afgelopen decennia het vertrouwen van de kiezer te vaak beschaamd. Wanneer het partij kartel had gedaan waarom het in het parlement zit, namelijk de belangen van haar kiezers behartigen, dan hadden PVV en FVD geen voedingsbodem gehad.

  5.   

   Klopt Rien, mensen die roepen op de PVV te stemmen zitten niet lekker rustig in hun vel, omdat de rest van de Nederlanders iets te rustig in hun vel heeft gezeten de afgelopen decennia, waardoor het nu een grote puinhoop is in Nederland wat betreft integratie, misdaad, gettovorming, wegkijkers.

   1.   

    Praat niet zo onnozel,Ziggy, Nederland behoort tot de rijkste, veiligste en meest vredige en democratische landen in de wereld?
    Probeer je eigen leven op orde te krijgen of emigreer.

    1.   

     Natuurlijk Noppen, en Nederland heeft de beste gezondheidszorg van de wereld en het beste pensioenstelsel. En Nederlanders zijn ook nog eens het gelukkigste volk op aarde. Dat wil althans het Sociaal Cultureel Planbureau ons doen geloven. Simpele geesten zoals jij trappen daar telkens weer in. Wie kritisch om zich geen kijkt, weet wel beter. En trapt niet in die overheidspropaganda.

  6.   

   Generaliseren is jouw sterke kant Noppen.
   Wees maar trots op jezelf.
   Je bent drie keer niks. Rien, Nop, Noppen.
   Deze laatste zin heb ik geleend van ???

   1.   

    Laat je niet foppen door het gezuig van noppen!!

  7.   

   “…. krijg je zelden de indruk dat ze een beetje lekker en rustig in hun vel zitten.”
   ———————————————————————————————-
   De eminente wetenschapper Rien Noppen doet keihard aan online-diagnostiek. Terwijl hij toch weet dat dit verboden is.

   Rien, je mag clienten alleen IRL beoordelen. En zelfs dat niet, want jij bent een socioloog. Die staat net boven een cum laude afgestudeerde melkman.

   1.   

    He Hollandse Groene IJsverkoper.
    Alweer een nieuwe naam ?

 6.   

  Dit is precies waarom wilders geen leden wil. Op deze manier heeft hij er geen last van wanneer een 5e kolonne de boel proberen te kapen

  1.   

   Een geheel nieuwe wending.
   Afvallige PVV kamerleden vormen de 5e kolonne

   1.   

    Niks nieuwe wending. Wilders heeft van begin af aangegeven geen leden te willen om lpf taferen te voorkomen. Kapen van een partij door idioten, mafkezen, dubbele agenda, verborgen agenda is in het verleden te vaak voorgekomen.

  2.   

   Scarletti
   “Dit is precies waarom wilders geen leden wil. Op deze manier heeft hij er geen last van”

   Nee Wilders wil geen leden omdat hij geen vertrouwen heeft in zijn adepten.

 7.   

  Hij had zich goed verdiept in de islam ,om er dan na jaren mee bezig zijn er achterkomen dat het het ware geloof is moet dan wel waar zijn.Ik zal eens een keer in de moskee op de hoek gaan kijken wat de imam voor mij kan betekenen.

  1.   

   Als je labiel genoeg bent heel veel.

 8.   

  Tim vergeet erbij te vermelden dat de bedreigingen naar zowel actieve als niet meer actieve PVV politici gigantisch zijn.
  Deze van Klaveren was al geen hoogdravertje, maar is (hoogst)waarschijnlijk in zijn prive leven ernstig bedreigd en verworden tot een angstig wrak.
  De politie en de politiek weten van dergelijke situatie,s af,maar zijn zelf bang om ook bedreigd en aangevallen te worden in hun prive-leven.
  Dus wegkijken maar en de struisvogelhouding aannemen, gebukt ,kop in het zand, kont omhoog en Ali,s kroketje ontvangen……

  1.   

   Aha, de eerste (complot)theorie is binnen.

   1.   

    Een andere (complot) theorie zou kunnen luiden dat de Islam werkelijk zo mooi, vreedzaam en van toegevoegde waarde is, dat van Klaveren zich daarom bekeerd is.
    Plausibeler is echter dat van Klaveren of uit angst of uit domheid heeft gehandeld.
    Hoe dan ook hij zoekt het maar uit.

    1.   

     Of hij is door Saoedie Arabie met een flink bedrag omgekocht !

     1.   

      @Poldi,

      Zoals Wilders door Israël?
      ;)

  2.   

   “kont omhoog en Ali,s kroketje ontvangen”

   Dat bedoel ik, het stikt hier van oudere mannen in de kast.

   1.   

    :)

   2.   

    Wat zeur je nou man, jij trekt toch ook allang van Drees buiten bijverdiensten.

   3.   

    Nobby stelt de zaken graag pervers voor.

  3.   

   @PP je l*lt maar wat.
   Alleen grote Geert is zijn leven niet veilig.
   De rest heeft niets te vrezen.

   1.   

    @PP je l*lt maar wat.
    Alleen grote Geert is zijn leven niet zeker
    .
    De rest heeft niets te vrezen.

   2.   

    En daar durft de grote heer kong zijn handen voor in het vuur te steken

 9.   

  Oh hemeltje , @Peter en Robert zijn echt van het padje af.
  Geloven in een godt of welk ander is een teken van zwakte….

  Oja las dat tjesus in Rusland woont….
  —————————————————————————————————-

  Misschien moet je dan eens wat minder lezen. En jij mag dat een zwakte noemen maar ik voel me niet aangesproken hoor. Ik vind het juist een teken van zwakte om te beweren dat geloven in God een zwakte zou zijn, zonder inhoudelijk te beargumenteren waarom dat een zwakte zou zijn.

  Zwakkeling roepen kunnen we allemaal.

  1.   

   Geloven in een god is ieders vrije wil, of het grond heeft is vers twee, maar wie er gelukkig mee is moet het vooral zo houden.

   1.   

    En er verder niemand mee lastig vallen.

    1.   

     Meester Kong:

     “…En er verder niemand mee lastig vallen…”

     Eens!

     Én, niet gaan huilen als niemand je meer serieus neemt.

  2.   

   @Robert
   Je hepT een fictief iets nodig, dat zegt alles.
   Bij alles wat je doet hep je hem nodig………….

   1.   

    Ten eerste hoe weet je dat God fictief is? Dat kan je niet eens weten dat moet je ook maar geloven. En ten tweede is het christendom uniek tov van alle andere religies. Dat is een systeem waar je bent gebonden in regels. In het christendom is dat niet zo. In elke religie moet je iets doen om tot God te kunnen komen. In het christendom is God juist naar ons gekomen. God is vlees geworden en heeft zich aan de mens geopenbaard.

    In elke religie moet je iets voor god doen. in het christendom heeft God juist iets voor ons gedaan. Hij is namelijk gestorven aan het kruis voor de zondes van de wereld.

    Het christendom is geen systeem maar de basis is een relatie met de Zoon van God die bemiddelaar is tussen mens en God. Christus geloofde niet in religies maar hij geloofde in God. Christus keerde zich juist af tegen religieuze systemen.

    1.   

     In de wetenschap zijn verifieerbare bewijzen nodig, van het bestaan van een god is nog geen spatje bewijs gevonden, maar let niet op mijn reactie als jij er gelukkig mee bent.

    2.   

     Het komt nooit weer goed met @Robert.
     Het vergif zit te diep, reddeloos verloren.

    3.   

     Robert75
     Heel mooi verwoord.
     Maar ook daarin moet je geloven.

     Ieder geloof berust er op om macht over mensen te krijgen en dit wordt gedaan door mensen angst in te boezemen.
     Ongeacht welke religie.

     1.   

      Nou ik kan me totaal niet vinden in dat beeld want Christus boezemt mij geen angst in hoor.

     2.   

      Robert75
      “Nou ik kan me totaal niet vinden in dat beeld”

      Ook het christendom is gebaseerd op angst.
      Want als je niet leeft volgens die regels.
      Kom je in de hel.

      Noem ik angst inboezemen.

  3.   

   Verder alles goed Urkie :)

 10.   

  Prachtig toch, er is niets tegen duidelijkheid.
  Gewoon doen, wat je moet doen.

 11.   

  Fijn Joram, nu kun je zo bij DENK

 12.   

  Uitgerangeerd bij de PVV en de groep Bontes-van Klaveren en het wachtgeld loopt ten einde.
  Kamerlid via Denk is kennelijk beter dan hamburgers bakken bij Mc. Donald.

 13.   

  Nou Geert nog!

 14.   

  De islam werkt kennelijk aanstekelijk: Arnoud van Doorn besloot zich ook plotseling tot het islamitische geloof te bekeren.

  1.   

   Je moet er wel behoorlijk labiel voor zijn.

   1.   

    Hij maakte op mij geen labiele indruk.

 15.   

  Ik heb alleen maar verachting voor deze man om zich tot zo’n verderfelijke religie te bekeren.
  Of loopt z’n wachtgeld ten einde en is hij soms vooraf benaderd door DENK ?

  1.   

   De passages in de koran over kindhuwelijken zijn door noppes geheel kapot gelezen …vandaar zijn grote liefde voor de islam.

   1.   

    Hij noemt dat ” een grondige studie” van de islam…..pfff.

 16.   

  Uit het verhaal van Joram moet overigens worden afgeleid dat het je verdiepen in de Islam niet zonder risico is. Als je er grondig studie van maakt is de kans groot dat je je tot de islam gaat bekeren.

  Wil je dat voorkomen dan is het slimmer je informatie over de Islam uitsluitend te betrekken van islamofobe haatsites. Probeer objectieve bronnen zoveel mogelijk te vermijden.

  1.   

   :-)

  2.   

   Geert heeft zijn partijgenoten inmiddels verboden om zich in de islam te verdiepen.

  3.   

   Elk geestelijk gezond mens die zich verdiept in de islam, zal zijn afkeer en weerzin alleen maar voelen groeien.

   Van Klaveren is een labiele geest die voor alles sneuvelt dat zijn pad kruist. Voor hetzelfde geld was hij een coke-junk geworden of Jehova’s getuige.

 17.   

  Als een “warme deken” valt de Islam over Nederland!
  Gestaag maar zeker!
  Meer en meer Moslims worden, ( vooral overheid) in belangrijke functies geplaatst!
  Even zo maar een paar Moslims:
  2e Kamer voorzitter.
  Burgemeesters Rotterdam en Arnhem.
  Schooldirecteuren.
  Minister Kaag.
  En dan nog de linkse -lafaard-Islam meelopers; even een paar:
  Halsema,
  Ollengren,
  gehele Groen-links
  gehele PVDA
  en ja…ja…..CU ( de meest verraderlijke partij van Nederland)
  en ALLE Ministeries die doordrongen zijn, tot in alle spleten en gaten, van Links en Moslim-knuffelend!
  Zo maar een paar namen genoemd!
  Zal beslist op het NPO journaal van 18.00 uur komen! Zo iets van: “Ziet u wel dat Nederlanders zich willen bekeren!”
  Uiteraard….. niet vermeldend dat Islam moordend, gewelddadig en terug naar de middeleeuwen wil. Zie b.v. vrouwenrecht: terug naar het aanrecht en kinderproducent!

 18.   

  Ik ben nu wel oprecht benieuwd naar de mening van de harde kern PVV’ers Siemien, senekaatje, edoc321 en Mevrouw Top.

  1.   

   Ik heb begrepen dat koranlezer @Floris zich inmiddels ook heeft bekeerd.

 19.   

  Hij en vele anderen zijn op zoek naar een identiteit.
  Nu is dat lastig in de ¨mag niet maatschappij¨ als je denkt dat je er een hebt plakt men er een etiket op.

 20.   

  Heeft niets tot bekeren te maken maar naar de vorm van angst. Als ik maar bekeer dan laten ze mij wel met rust. Een toevluchtsoord. Aandacht tekort. Probeer je nu maar eens andersom te bekeren van moslim naar want In het Midden-Oosten is dit gevaarlijk. Zeg niet dat het niet zo is na 60 jaar media, nieuws, tot de dag van vandaag en om je heen het is er!

 21.   

  Ieder geloof is in de basis iets dat bedoeld is om mensen bij elkaar te houden, ze iets gemeenschappelijks te geven wat hen bindt en het geloof in iets wat hen ertoe beweegt zich op aarde enigszins te gedragen. Daarvoor zijn boeken geschreven, de Koran, de Bijbel…. De ‘bestraffingen’ op een zondig leven zijn legio: de hel, geen 72 maagden…

  Het gaat pas fout zodra echte mensen zich met de uitvoering of interpretatie ervan gaan bemoeien, want dan heeft het plots te maken met macht en bezit; het middel om dat te bereiken is angst, angst voor anders gelovigen (om ze vervolgens alles af te pakken) of angst niet beloond te zullen worden voor een goed aards leven. De bijbelgelovers hadden er kruistochten voor over, IS deed het recent nog eens dunnetjes over, aan wreedheid zal het niet minder barbaars zijn geweest dan de kruistochten.

  In de basis is er niets mis met geloven, de bijbel of de Koran. Pas als je ze op de letter gaat lezen of interpreteren en van anderen eist (of veroordeeld) dat ze ook zo gaan leven gaat het fout, goed fout. Iedere radicale vorm van welk geloof dan ook is erop uit andersdenkenden te vernietigen of te onderwerpen.

  Maar ook mildere vormen zijn destructief. Ik herinner mij slechts de ‘Gijzeanen’ uit de Katholieke kerk, ze wilden nog roomser dan de Paus worden en joegen de minder gelovigen op een barbaarse manier de kerk uit. Van de voorvechter Gijsen werd jaren later pas bekend dat hij zijn vingers niet van de koorknaapjes kon houden, dat stond toch echt niet in de Bijbel. Ik ken aardig wat mensen van de Biblebelt, zo vroom als ze zondag in de kerk zitten, zo weinig hebben ze hun naasten lief in de rest van de week.

  Zodra je in de gaten hebt dat het zo ‘werkt’ en de hypocrisie van de standvastige belijders doorziet kun je ook de keuze maken te leven in de basisgedachte en bedoeling van dat geloof zonder tot die geloofsgemeenschap te behoren en zonder anderen te veroordelen op hun geloof.

  Wat ik hier lees aan reacties ten aanzien van de islam getuigt in ieder geval niet van ‘naastenliefde’ maar eerder van ‘naasten-haat’. Er wordt vrolijk op los gegeneraliseerd door de excessen te projecteren op het hele geloof. Ook de islam is in de basis vredelievend, er zijn echter een aantal idioten uit dat geloof die dat grondig verpesten. Dat zal bestreden moeten worden, maar de hele groep wegzetten lijkt me toch echt niet de oplossing.

  1.   

   Wat ik hier lees aan reacties ten aanzien van de islam getuigt in ieder geval niet van ‘naastenliefde’ maar eerder van ‘naasten-haat’. Er wordt vrolijk op los gegeneraliseerd door de excessen te projecteren op het hele geloof. Ook de islam is in de basis vredelievend, er zijn echter een aantal idioten uit dat geloof die dat grondig verpesten. Dat zal bestreden moeten worden, maar de hele groep wegzetten lijkt me toch echt niet de oplossing.

   ++++.
   Eentje om in te lijsten!

   1.   

    Ja, mooi genuanceerd betoog van RPML.

    1.   

     Inderdaad.

   2.   

    Inderdaad.
    Hulde voor RPML voor deze overweging.

  2.   

   Bisschop Gijsen heeft zich nooit aan koorknaapjes vergrepen. Eerdere klachten zijn vorig jaar door de rechtbank ongegrond verklaard. Die klachten betrof overigens ‘gluren’ en dat is op zich al een hele zwakke aantijging.

   Ook RPML, reaguurder en medescribent van DDS, gaat nu op de zwartmakerijtoer. Maar ja, Gijsen is dood en kan zich niet meer verdedigen.

   1.   

    Gijsen is destijds halsoverkop naar IJsland verbannen door de RK-kerk, voor gluren alleen was het Utrecht ipv Roermond geweest… de doofpot van de RK-kerk is nog schimmiger dan die van MH17, met overplaatsingen hebben ze in het verleden altijd getracht onoorbare zaken te verdoezelen en het probleem en de aandacht te verplaatsen. Over de doden niets dan goeds.

   2.   

    weeweewee.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bisdom-erkent-misbruik-jongens-door-bisschop-gijsen~b518cdb3/

 22.   

  “Al is Van Klaveren dan al zo’n vijf jaar niet meer van de PVV, dat betekent niet dat dit goede PR voor Geert Wilders is. Want inmiddels zijn er dus al twee ex-PVV’ers bekeerd tot de islam: Arnoud van Doorn en Joram van Klaveren:
  Integendeel. Wilders zal blij zijn dat die mollen uit zijn partij zijn verwijderd en dat hij er op tijd bij was.

 23.   

  Hij heeft het licht gezien. Ik ben zelf ook een bekeerling

  1.   

   Nobby ook hij is nu weer IJsbrand

 24.   

  Hij is gedwongen denk ik, bedreigd zo gaat dat in de islamwereld, en je komt er nooit meer vanaf

 25.   

  Misschien met de gedachte straks 32 maagden te krijgen!!!!!!!

 26.   

  Mijn eerste gedachte was: “Wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein”. (Friedrich Nietzsche). Eerlijk waar, maar ondertussen komen wat genuanceerdere gedachten bij me binnen. Bijvoorbeeld dat de Islam niet zo’n afgrond is, maar in extreme omstandigheden wel kan zijn.

 27.   

  Wie weet wat het vak beroepsmoslim schuift door een of andere Sheik uit Saudi Arabië. Je moet toch wat als je werkloos bent geraakt, nietwaar?

 28.   

  Verbijstering over bekering oud-PVV’er Van Klaveren tot de islam

  Uit moskeeën klinkt gejuich, oude vrienden en kennissen zijn verbijsterd. De bekering van oud-PVV’er Joram van Klaveren tot de islam is ingeslagen als een bom. „Het is alsof Marianne Thieme een barbecue organiseert.”

  ’Is het echt?”, vraagt een voormalige collega, die het nieuws nog niet heeft gehoord. „Bizar”, roept een oud-medewerker. „Zo kennen we hem helemaal niet”, roept een derde uit.

  De verbijstering is begrijpelijk: Een paar jaar geleden was de islam nog ’de grootste ziekte die ons land de laatste honderd jaar getroffen heeft’, zo oreerde Van Klaveren. Die stond bekend als het oogappeltje van Geert Wilders. En verdediger van de joods-christelijke cultuur.

  Twijfels
  Maar gisteren kwam het hoge woord eruit. Na een maandenlange zoektocht heeft Van Klaveren het christendom ingeruild voor de islam. Hij had al langer twijfels over moeilijk uit te leggen christelijke theologische kwesties zoals de drie-eenheid of de kruisiging, vertelde hij op Radio 1. En tijdens het schrijven van uitgerekend een islamkritisch boek bleek dat geloof beter te passen bij zijn geloofsbeleving. ’Het was als thuiskomen’, vertelt hij aan NRC.

  Van de felle toon over onthoofdingen, vrouwenhaat en geweld is niets meer over. In de woorden van Van Klaveren is het geloof nu toch een verrijking voor Nederland, de gruwelverhalen over de profeet blijken voornamelijk laster.

  Het is niet voor het eerst dat Van Klaveren een overstap maakt. In 2010 verruilt hij de VVD voor de PVV. Daar is hij vier jaar Kamerlid. Na de ’minder, minder’-uitspraken van Wilders stapt hij opnieuw op en richt een eigen partij op: VoorNederland. Het is geen succes: VNL haalt in 2017 nul zetels.

  “Het is alsof Marianne Thieme een barbecue organiseert”
  Ex-VNL-lijsttrekker Jan Roos kan het nieuws over de bekering amper geloven. „Kijk, ik viel ook in een zwart gat na mijn mislukte politieke missie. Ik heb toen aan van alles gedacht, maar een bekering, dat kwam niet bij me op. Het is een beetje alsof Marianne Thieme van de dierenpartij een barbecue organiseert. Of een zwarte man zich aanmeldt bij de Ku Klux Klan.”

  Over het motief tast hij in het duister. Zou het een pr-stunt zijn om zijn boek te promoten?, vraagt Roos zich af. Of is het authentiek, zoals eerder de bekering van ex-PVV’er Arnoud van Doorn? „Ik denk dat ze zich zó verdiepen in hun vijandbeeld, dat ze zich erin verliezen. ” Misschien is het het Stockholm-syndroom, oppert oud-PVV’er Hero Brinkman. „Waar je bang voor bent, daar sluit je je bij aan.”

  Arnoud van Doorn feliciteert Van Klaveren hartelijk met de stap. Zelf bekeerde Van Doorn zich al in 2013 tot de islam. „Het gerucht over Van Klaveren ging al een tijdje”, weet hij. Die zou al eens in een moskee zijn gesignaleerd. „In de moslimgemeenschap wordt veel geroddeld.”

  „Als er iemand is van wie ik het had verwacht, is het Joram, die ik ken als genuanceerd en aardig. Ik zei al dat de PVV een goede kweekvijver is voor bekeerlingen. Als je de islam bestudeert om te bewijzen dat die gevaarlijk en verderfelijk is, dan stuit je vanzelf op de diepe laag. Dan kan het haast niet anders dan dat je ziet hoe mooi dit geloof is. Veel jongeren worden ook getriggerd door de anti-islamitische sentimenten in de media en gaan zich verdiepen, wat vaak tot bekering leidt.”

  Elk jaar bekeren zich enkele honderden Nederlanders tot de islam, zegt godsdienstpsycholoog Joke van Saane van de Vrije Universiteit. Ook zij noemt het nieuws ’merkwaardig’ – oud-student Van Klaveren had recent bij de VU nog een onderzoeksvoorstel ingediend naar motieven van bekeerlingen.

  Toch is volgens haar de stap minder draconisch dan buitenstaanders denken. „Hij komt uit een orthodox gereformeerd milieu dat wel lijkt op de islam. Ook Vrijgemaakten hebben een overtuiging die consequenties heeft voor je dagelijks leven. Ze wisselen het ene systeem in voor het andere en dat gaat wat makkelijker dan bij mensen zonder religieuze achtergrond.”

  Weerstand
  Ze denkt te weten wat er aan de islam zo aantrekkelijk is voor gereformeerden. „Ze vinden dat andere religieuze groepen zich te makkelijk aanpassen, nu de samenleving niet meer de rode loper uitrolt voor religie. In de islam is meer weerstand tegen verwatering. Vooral orthodoxe moslims durven tegen de stroom in te roeien en daar wordt wel tegenop gekeken.”

  Van een stunt is geen sprake, stelt imam Azzedine Karrat, die aanwezig was toen Van Klaveren de islamitische geloofsbelijdenis uitsprak.

  „Het klonk niet ongeloofwaardig. En waarom zou iemand doen alsof. Dat lijkt me onwaarschijnlijk.”

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!