Jij-bakkende Tunahan Kuzu (DENK): ‘Nederland heeft weekendscholen in Ankara!’

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (DENK) maakt zich druk om de discussie over de Turkse weekendscholen. Het kabinet is een onderzoek gestart vanwege zorgen dat de scholen bijdragen aan ‘politieke beïnvloeding vanuit het buitenland’ en zorgen dat de scholen ‘de integratie bemoeilijken’ en ‘het respect voor de democratische rechtstaat ondermijnen’. DENK verzet zich tegen het onderzoek en is nu op zoek naar argumenten.

Dat Turkse weekendscholen de integratie mogelijk bemoeilijken is iets dat Tunahan Kuzu sowieso geen probleem vindt. Hij is immers een groot tegenstander van assimilatie en lijkt voorstander van het nestelen van een Turkse diaspora in Nederland, zonder dat de diaspora de Nederlandse identiteit accepteert. Dit om de relatie met Turkije in stand te houden.

Uitspraken zoals van voormalig prinses Maxima, dat ‘de Nederlandse identiteit niet bestaat’, voedden dergelijke attitudes. Nu de argumenten tegen het onderzoek op zijn, komt Kuzu niet verder dan een jij-bak. Zo deelt hij gretig zonder verdere toevoeging het bericht van Marjanne de Kwaasteniet, die in Turkije op bezoek is bij een Nederlandse weekendschool: ‘Kijk dan, jullie doen het ook!’

Alsof de vergelijking niet mank gaat.

Oké, Kuzu! Je hebt een klein puntje. Inderdaad, Nederland heeft ook weekendscholen in Turkije. Waar de vergelijking mank gaat is dat de Nederlandse weekendscholen anders zijn opgezet dan de Turkse. De Nederlandse scholen lijken de integratie van vreemdelingen in Turkije niet te verwerpen. Daarnaast wonen er nauwelijks Nederlanders in Turkije, terwijl dat omgekeerd heel anders is. Volgens Turkinfo.nl een kleine 6.000.

Voor een kleine diaspora van 6.000 mensen is integratie en eventuele assimilatie voor economisch succes broodnodig en bestaat dus een andere dynamiek. De Nederlandse diaspora in Turkije is klein en bestaat voornamelijk uit gepensioneerden, die in Antalya van de zon genieten. Maar met een Turkse diaspora van bijna 500.000 personen in Nederland ligt dat anders. Die vormen een ‘samenleving in een samenleving’ en soms leidt dit tot spanningen.

Die spanningen erkent Kuzu ook, maar hij toont weinig zelfreflectie en verwijt Nederlanders vooral ‘xenofobie. Integratie wijst hij af. Ook wil hij de beeldvorming rondom ‘spanningen’ tegengaan. Dus niet de ‘spanningen’ zelf, maar de beeldvorming. Daarvoor diende hij onlangs een motie in.

Kuzu staat dus voor een éénzijdige relatie tussen Nederlanders en Turken. De laatsten moeten zoveel mogelijk Turks blijven en hij vergelijkt de weekendscholen van Nederland in Turkije met de weekendscholen hier. Helemaal geen probleem om je identiteit te koesteren, maar om integratie per definitie af te wijzen is natuurlijk niet handig. Turkse Nederlanders, die de Nederlandse identiteit ook koesteren, worden hierdoor ontmoedigd deze met trots uit te dragen.

Verder is ‘de Oranje Klomp’ in Ankara niet een volledig ‘Nederlandse weekendschool’, maar een Europese. Het onderwijs wordt vormgegeven volgens de onderwijskaders van de Europese Commissie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Gaarne ook onderzoek naar de rest van het onderwijs

  Basisscholen gezuiverd van mannen.
  Voortgezet onderwijs doorspekt met ideologische indoctrinatie
  Hogescholen en universiteiten volledig gezuiverd van andersdenkenden.

  Gezonde kinderen gaan in de machinerie en ze rollen er als gelijkgeschakelde robotten uit.

  Gelukkig hebben we hedentendage het (niet voor niets steeds zwaarder gecensureerd) internet zodat de jeugd van tegenwoordig iig. nog een kans hebben op per ongeluk tegen een andere mening of dissident standpunt op te lopen.

  1. DeBruijn

   Helemaal waar!

   Die identiteitspolitiek die kinderen door hun strot geduwd krijgen is misselijk maakten.

   Kinderen leren ook niet om zelf te denken of een mening te vormen, nee je zult het gedachtegoed opgelegd van boven accepteren mede vormgegeven door feministische ideeën en LHGBT ideologie.

 2. Gekko

  Zinloos artikel. Er is niemand op DDS te vinden die Denk stemt. Laat die Turken toch aan rotzooien, het boeit totaal niet.

  Het is net als met trollen. Ze kicken op aandacht. Gewoon doodzwijgen, dan is voor hen de lol van het jij-bakken er snel af.

  1. Spaanse kok

   Quote: Er is niemand op DDS te vinden die Denk stemt
   .
   Nu u het zegt,
   Lijkt me best leuk,
   Al is het alleen maar om u te pesten

   1. Sprookjesfiguur

    vooral doorgaan met het willen pesten. Het balletje komt vanzelf terug.

 3. Farao

  Natuurlijk had Maxima gewoon gelijk. “De” Nederlandse identiteit bestaat niet. Een Tukker is geen Brabander, een Hagenees is geen Grunninger enzovoort. Ze wilde hier alleen maar mee zeggen dat we niet allemaal hetzelfde zijn. Niks om je druk over te maken. Die Turkse scholen daarentegen zijn wel iets om argwanend naar te kijken. Al was het alleen maar omdat ik het kinderen niet wil aandoen om in hun vrije tijd ook nog naar school te gaan. Laat ze lekker spelen!

  1. TheresaGeissler

   Wat dat eerste betreft: Wat heet hier ‘gelijk’? Het was doodgewoon een stomme opmerking voor iemand, die op dat moment op het punt stond om met het a.s. “staatshoofd” (Ja, ik kan er verder ook niets aan doen) te trouwen en ze had beter moeten bedenken, hoe zoiets overkomt.
   Maar dat heeft dat koppel wel vaker, o.a. ook met dat optrekje in Mozambique! Stelletje kaffers; ik kan ze wel schieten!
   En wat betreft die weekend-scholen: Dat was ook min eerste gedachte. Maar daarin staan de Turken nu eens niet alleen:Heb gelezen, dat veel Chinese gezinnen, als het hier Grote vakantie is, hun kids in die tijd naar China sturen, waar ze naar de ZOMERSCHOLEN kunnen!
   Leuk, zoiets: Door de week, na schooltijd, je dag na dag al de pleuris werken in het restaurant van je ouders, waarna je niet eens een zomervakantie wordt gegund! En als je zulke mensen vraagt, wat ze zich wensen voor hun kinderen, geven ze als antwoord: “Dat ze FATSOENLIJK worden i. p. v. “Dat ze GELUKKIG worden.”
   Fatsoenlijk zijn bijna alle Chinezen wel. Maar voor hun kinderen zijn ze evenmin lekkertjes als – naar onze begrippen- veel Turken en/of Marokkanen!

 4. DeBruijn

  Die Kuzu ging zelfs naar Suriname om naar het leed van de slavernij te zoeken.

  Hoe verzin je het en de Armeense kwestie ontkennen?! En wat te denken van de onderdrukken, moorden en slavernij onder de Ot tomanen?

  Nepnieuws?

  Nep-vent bedoel ze zeker…

 5. Gerlos

  Wanner stopt nu eindelijk eens de berichten van die KAKKERLAKKEN Van Denk, walging van deze Turkse/Marokkaanse GEKKIES

 6. EmC2

  Artikel 23 – school met geloofsovertuiging.
  Christelijk, Joods,… Dan ook andere geloven.

  Afschaffen enkel openbare scholen, minder scholen/directeuren. Weer voldoende leraren voor de klas.

  Maar met CDA, CU, SGP… In coalitie blijft alles bij oude en kan je islamitische scholen ook niet verbieden.

  1. van Urk

   Waarom een geboren Nederlander met een Turkse achtergrond baat bij heeft aan een Turkse weekendschool in een Nederlands stad, begrijp ik niet. Dat je als Nederlander met Turkse achtergrond een tijdelijke baan hebt in Turkije en wilt dat je Nederlandse kinderen logischerwijs gewoon Nederlandse les blijven krijgen op een Nederlands weekend school begrijp ik weer wel. Het is namelijk niet de bedoeling dat Nederlandse Turken in Nederland hervormd worden tot Turken alsof Nederland een Turkse satellietstaat is.

 7. Heras

  Ik hoop dat de regering weekeindescholen zal tegenhouden. Het voegt niets toe aan nedetland. Integendeel, je zorgt juist voor verdeeldheid en opstand tegen de democratie. Zie erdogan , in bananenland

 8. Fortiori

  Er is een schare Denk kiezers in opkomst, een nieuwe generatie die zich aandient. Zouden die PVV kiezen?

  1. fockingworst

   @fiotioritrol wat een kansloos leven heb je toch..
   14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
   Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
   Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

   1. Fortiori

    @fockingworst, Maurice peilt het zelf en hij zal niet iedere Turkse Nederlander bereiken bij zijn enquetes. Dat is de realiteit. Zoals hij ook niet alle kiesgerechtigden thuis treft. Wie wordt er afgezeken ? Bezie het van de zonnige kant.

 9. Duckday

  Om van alle gezeik af te zijn Iedereen die een dubbel paspoort heeft zal nooit en te nimmer in de politiek mogen plaats nemen Dus niet in de regering gemeente of wat dan ook Alle personen die in het buitenland wonen hebben geen stemrecht ongeacht een of twee paspoorten Ook die in aanraking komen met justitie geen bijstand NL kosten voor eigen rekening En stop ook eens al die uitkeringen ze komen alleen om hun hand op te houden en de vele voordelen

 10. Ries

  Wat een afgrijselijke kop heeft die vent toch…

 11. Pescador

  Stuur maar terug naar turkije die eikels

 12. Dik

  Vandaag (25-2-2019) in de Telegraaf; de strafzaak van de twee Mohammeds die een volkomen weerloze 50 jarige man de dood inreden met een gestolen scooter.

  “Het liegen en wijzen naar elkaar leek aanvankelijk beloond te worden. Het hof in Arnhem sprak beide mannen in hoger beroep vrij van de doodslag op Mario van de Geijn, omdat niet kon worden vastgesteld wie de scooter bestuurde. In de gangen van het Openbaar Ministerie knetterde het, de verontwaardiging in het hele land was groot.”

  Een ideaal voorbeeld van islam en islamcultuur. Schreeuwen en krijsen, wijzen naar de ander en eindigen in vrijspraak terwijl vaststaat dat beide islamitische Mohammeds schuldig zijn aan de opzettelijke dood van de weerloze Mario.

  1. Dik

   Gelukkig kregen ze beide 4 jaar, helaas alleen voor dood door schuld. Maar de journalist stelt een terechte conclusie en blijft zich verwonderen:

   “Ze waren jong, er zijn inmiddels negen jaar verstreken. Maar ik ben bang dat ze na negen jaar nog steeds in de modus zitten van anderen de schuld geven.”

   Dat is islam, dat is de schaamtecultuur, dat is wat er gebeurt als een islamiet iemand opzettelijk doodrijdt en daarvoor wordt opgepakt. Het is de schuld van een ander, het áltijd de schuld van een ander. Een islamitische prins heeft namelijk geen schuld, die heeft alleen eer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.