Kassa! Asielzoekers verdienen miljoenen aan IND vanwege extreem trage asielprocedures

Maar liefst €1,5 miljoen euro spendeerde de ‘asielzoekersafdeling’ IND van de Rijksoverheid aan boetesommen afgelopen jaar. Ontvangers waren indieners van asielprocedures, die te lang moesten wachten op een oordeel. Dat heeft Nederland flink veel geld gekost, zo leren we nu.

Het is toch eigenlijk te bizar voor woorden: van links tot rechts is men het fel oneens over het vluchtelingenbeleid en hoe ruimhartig dit moet zijn, maar over één ding is wijdverbreide consensus: asielprocedures moeten flink korter worden. Mensen moeten ofwel vrij snel weer worden uitgezet, of anders te horen blijven dat ze mogen blijven. Hoe dan ook, jarenlang in limbo leven in een asielzoekerscentrum is het slechtste van beide werelden en moet dan ook bestreden worden door de wachttijden van asielprocedures drastisch in te korten.

Dat gebeurt nu niet, en dat is een flinke postenkost voor de belastingbetaler. Want elke asielzoeker die te lang op een uitkomst van z’n procedure moet wachten, krijgt recht op smartengeld. Een boetesom die de overheid moet betalen als men te lang nodig heeft om een besluit te noemen. En dat was afgelopen jaar geen goedkope hobby, zo blijkt uit berichtgeving van WNL:

“De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is veel geld kwijt aan de compensatie voor te lange wachttijden tijdens de asielprocedure. Vorig jaar betaalde de IND anderhalf miljoen euro aan asielzoekers die langer dan zes maanden moesten wachten, zo blijkt uit cijfers in handen van De Telegraaf.

De IND heeft zes maanden de tijd om te bepalen of een asielzoeker in Nederland mag blijven. Onder andere door personeelstekort wordt die termijn vaak niet gehaald. Asielzoekers kunnen tot 1442 euro ontvangen als compensatie. De IND heeft inmiddels al extra mensen aangenomen maar de achterstand is zo erg opgelopen dat het nog wel even kan duren voordat de wachttijden zijn weggewerkt.”

Hallo Den Haag? Gaan we dit probleem nog een keertje aanpakken? Het speelt al een jaar of twintig, dus op zich zou het wel zo prettig zijn als er actie wordt ondernomen. Of anders dat burgers die de dupe zijn van bijvoorbeeld peperdure aso-azc’s in hun achtertuin óók een schadevergoeding van de staat kunnen krijgen, want dit is gewoonweg belachelijke incompetentie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Onzin456

  Hoe komt het toch dat we hier zo incompetent in zijn?

  1. HendrikJan

   Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

   Geniet er nog maar van.

   RUTTUP zen NEXIT.

   1. Dik

    @HJ: +1

   2. Onzin456

    @HJ,
    +0.5

    Wellicht de NEXIT nog niet. Had ergens gelezen dat er nou wel veranderingen kunnen komen met de europese verkiezingen. (Coalitie van polen ofzo?) daarmee zijn we eindelijk van het “wir schaffen das” gejuk af. En lijkt het me ook wel logisch dat we minder betalen aan de EU aangezien die polen al helemaal er niks voor doen. Misschien dat er een grote hervorming komt?

    1. HendrikJan

     Onzin456.

     Is ook mijn idee maar dat bekt niet, de Gele hesje hebben het over een NEXIT, voor de EU in deze vorm.

     RUTTUP en NEXIT in deze vorm, dat loopt niet.

  2. Dik

   Dat komt omdat er de afgelopen 8 jaar meer dan 400.000 asielzoekers zijn binnengekomen en er onvoldoende geld en mankracht richting de IND is gegaan. Bovendien zijn er grote personele problemen bij de IND (ambtenaren) omdat er de ene keer wel en de andere keer geen zekerheid is over je baan, dit weet ik uit eerste hand.

   Kortom, de asielzoeker krijgt gratis juridische bijstand en de advocaat weet natuurlijk dondersgoed waar hij de centen vandaan moet halen. O ja, die centen worden door jou en mij betaald, belastingverhoging, weetjewel?

   1. Onzin456

    @Dik,
    Conclusie is dus dat het probleem bij verraderlijke nederlanders ligt…
    Leuk zo’n goedwerkende eerlijke bereaucratie! Laat alleen maar zien hoe makkelijk het te gebruiken is. Verder vraag ik me af of die advocaten openbaar zijn. Aangezien je hun zeker als “landverraders” zou kunnen zien….

   2. Satty

    Wat een onzin reactie. Het is natuurlijk nog altijd zo dat jouw welvaart een vluchtredenen is. Militaire industrie en grondstoffen is wat jouw welvaart in de basis vormt.

    1. Onzin456

     @aytas,

     Blanken hebben het geprobeerd in afrika maar ze willen zelf terug naar de hekserij en magie. Bv Rhodesia, Zuid afrika.
     Daarvoor waren ze te dom (nog steeds) om te snappen wat je met bepaalde grondstoffen kan doen. Maar het ligt allemaal aan ons?

     Ik ben bevriend met een meid uit burundi. Ze gaat nog even haar studie afmaken en daarna weer terug om haar land beter te maken.
     En wat doe jij? Reageren op een forum…..

     1. Satty

      Burundi is op dit moment niet op te bouwen. Dat jij diefstal als een normale zaak ziet van domme mensen zegt alleen wat over jouw moraal.

      Ik mag volgens jou dus niet op een forum reageren? Je zou beter goed tot je kunnen nemen wat ik schrijf, zelfs domme mensen als jij kunnen iets leren.

     2. Job Jansen

      Een zwart jochie loopt de keuken in, waar zijn moeder aan het bakken is en gooit per ongeluk het meel over zijn hoofd. Hij kijkt zijn moeder aan en zegt “Kijk mamma, ik ben een blanke jongen!”
      – Zijn moeder geeft hem een mep en zegt “Ga tegen je vader zeggen wat je net zei!”. Het joch gaat naar zijn vader en zegt “Kijk pappa, ik ben een blanke jongen!”.
      – Zijn vader legt hem over de knie, geeft hem een pak rammel en zet het joch weer op zijn voeten. “Wat heb je nu te zeggen?”
      – Het joch zegt “Ik ben pas vijf minuten blank, en ik haat negers nu al!”

    2. DeBruijn

     Mijn welvaart hangt niet af van anderen, zelf hard gewerkt, net als mijn ouders en grootouders.

     Wij hebben weken gedraaid van tussen de 60 en 90 uur om het hoofd boven water te houden.

     Altijd maar ons de schuld geven dat Afrika arm is en wij rijk dankzij hen is complete onzin. Na de oorlog droegen mijn ouders ondergoed gemaakt van kunstmest zakken die in de tuinbouw gebruikt werden.

     Niets Afrika geplunderd, niets militaire onzin of slavenhandel. Hard werken en nog eens hard werken en heel zuinig leven.

  3. Satty

   Omdat het horizontaal georganiseerde gestructureerde organisaties zijn. Met leiding geven is uiteraard niets mis, de meeste mensen hebben nu eenmaal een baas nodig maar de huidige organisatie structuur zorgt ervoor dat bazen de problemen lang kunnen verdoezelen.

   1. Top

    Hoofddoekje weer te strak NikNok?

    1. Dik

     +1

 2. Satty

  Dit probleem speelt geen 20 jaar. Het probleem is dat het specifieke materie is, mensen met die kennis heb je niet achter de hand op piek momenten. Het zou een idee kunnen zijn een groep ambtenaren te hebben die op meerdere afdelingen uit de voeten kunnen. Dit dienen zeer intelligente mensen te zijn en hun beloning moet fors zijn. Wie boven de middelmaat uitkomt gaat niet voor de overheid werken. HBO is te weinig die kunnen zo’n niveau niet aan.

  1. Onzin456

   @aytas,

   Asielaanvragen/procedures afkeuren moet niet zo heel moeilijk zijn. Kan elke tukker wel die een Blog schrijft

   1. Satty

    Nee, ik ben redelijk thuis in Oost Afrika maar zou mij niet wagen aan het beoordelen van de echtheid van het papierwerk. Iets dient natuurlijk wel zorgvuldig te gebeuren. Ik denk niet dat de gemiddelde ambtenaar kan bepalen of iemand kirundi of Kinyarwanda spreekt , talen zijn bijna exact hetzelfde als basis waar de 1 alle reden tot vluchten heeft, dreiging genocide en de ander moet bijdragen zijn land op te bouwen. Dit kun je door de juiste vragen, taalkennis en kennis van de papieren en stempels wel binnen 2 weken zorgvuldig beoordelen.

    Mijn commentaar is ook meer bedoeld in de zin dat er een afdeling van ambtenaren moet komen die een basis kennis hebben van meerdere ministeries waardoor achterstand als deze niet meer kan oplopen.

   2. springmaarachterop

    Natuurlijk, zwart en uit Afrika? Opzouten we hebben al genoeg voor dat kansloze continent gedaan.

    1. Satty

     Dom mens, het werkelijk kansloos continent is Europa.

     1. springmaarachterop

      Als we die zwarte schijthufters maar binnen blijven laten wel ja!

     2. Satty

      Nee omdat je geen grondstoffen hebt. Iets beters als argument kun je niet? Uitbuitende zwakkeling die niet in staat is om z’n eigen geld te verdienen en daarom diefstal rechtvaardigd.

     3. springmaarachterop

      Er wordt niks gestolen klojo, overal wordt voor betaald, dat die Afrikanen te dom zijn om alles zelf te regelen kan je ons niet aanrekenen.

  2. DeBruijn

   HBO is prima, maar nog belangrijker moet je iemand hebben met durf, die integer is en visie. Alleen puur naar opleiding kijken, dan krijgen we technocraten zoals de meeste Tweedenkamer leden, die te ver van het echte leven afstaan.

 3. Troelstra

  Asielprocedures traineren en rekken loont dus. De aanzuigende werking laat zich raden.

 4. Gekko

  Dit land is totaal kapot, helemaal stuk.

  Gelukzoekers uit andere landen krijgen miljoenen.
  Eigen bevolking wordt steeds verder uitgeknepen.

  Knettergek, volkomen gestoord, totale waanzin.

  1. Spaanse kok

   Gaat naar waar u het beter heeft, nu en in de toekomst.

 5. Rien Noppen

  Asielzoekers die miljoenen verdienen. Ik hoef het bericht niet eens te lezen om te weten dat dit onzin moet zijn.

  1. Spaanse kok

   Helaas Rien , begrippen als kosten, omzet en inkomen worden hier probleemloos door elkaar gehaald.

 6. sjun

  Standaard ‘Nee’ kost het minst.

  1. Dik

   Of ‘nee, mits’

 7. PMG

  Beetje overdreven titel maar het verhaal klopt.

  Het zijn echt niet die asielzoekers hoor, die om schadevergoeding vragen, het zijn die gore, gluiperige losers die hun constant wijzen op hun rechten, gewoon 2de rangs Nederlandse paspoorthouders van de lijkenpikkersclub, de echte linkse zakkenvullende engerds! Net zoiets als parkeerwachter, dat wordt een normaal mens niet, de hele wereld heeft een hekel aan je, soort ‘beroepsmatennaaier’. Of medewerker van een NGO. Parasiteren op de samenleving.

 8. Raveltje

  Adviseurs en ambtenaren zijn altijd aan het tijd rekken
  als het om verdiensten gaat.Die molens draaien
  langzaam.Maar leden wanneer ze geld moeten
  hebben van eigen volk dan wordt je uitgeknepen
  Moet je eerst betalen en ze doen er niets voor
  Praat mij niet van advocaten die zelfs hun collega
  verraden.Recht bestaat in Nederland niet meer.

 9. Ritter

  Verreweg de meeste asielzoekers zijn geen echte “vluchtelingen” maar illegale economische migranten die onder het mom van “vluchteling” de asielprocedure misbruiken.

  Ze willen naar Noord/West Europa omdat daar het meeste “gratis geld” (ons sociaal stelsel) is te halen.

  Uiteraard allemaal op kosten van de belastingbetaler die hiervoor het geld moet ophoesten.

 10. Meriadoc Brandebok

  Als asielzoekers miljoenen opstreken van het IND zouden zij dus nu allemaal miljonair zijn en op een strand in Spanje luieren.

  Televaag-kop.

  1. springmaarachterop

   Er mankeert niets aan de kop, gezamenlijke asielzoekers harken miljoenen binnen omdat Nederland zo naïef is dat gajes geheel politiek correct tegemoet te treden omdat zij even geduld dienen te betrachten.

   1. Meriadoc Brandebok

    “Asielzoekers harken gezamelijk miljoenen binnen door lange asielprocedures.

    Nu klopt ‘ie inderdaad.

 11. DeBruijn

  Je mag in Amsterdam 14 jaar wachten op een huurhuis, is langer geworden door de komst van vele vluchtelingen.

  Krijgen de Amsterdammers en andere Nederlanders nu ook een schadevergoeding?

  Nee, tuurlijk niet. Eigen volk (autochtoon en allochtoon) die zijn veeeeeel minder belangrijk, krijgen geen voorrang, geen schadevergoeding, geen huis binnen 6 maanden, hebben wel sollicitatieplicht, enzovoorts.

 12. FJ

  Weer zo’n zooitje. Wanneer treft men maatregelen en worden ook niet functionerende ambtenaren ontslagen.
  Dit kunnen alleen doen met ons belastinggeld, dat veel beter besteed kan worden.

 13. Heras

  Linksom of rechtsom; wij moeten blijven betalen, voor mensen die hier geen toekomst hebben.
  Sluit de grenzen en maak een wet dat de asielzoekers niet meer binnen mogen blijven. Procederen; stop er mee.
  Omdat wij geen consequente (1e-2e)kamers hebben, blijft dit maar door etteren.

 14. TD

  Weet jullie waarom illegale gelukszoekers procedures in Nederland zo langzaam gaan?

  Klepzeiken:humaan,kinderpardon,zielig,mensenrechten,empathie,medelijden,mededogen,
  moslimpartijen,linkse politiek,nigger politici,EU,Merkel,kabinetRutte,politica,en in totaliteit géén ruggegraat!

 15. Mar

  Het Telegraaf-artikel is duidelijker over het hoe en wat.

 16. Jacco

  Moet jij eens proberen bij de gemeente.om een vergunning aan te vragen voor n aanbouw kijken hoe lang je dan moet wachten voor je überhaupt reactie krijgt laat staan compensatie misselijk makende regerings lijders tog hier bah

 17. Gerlos

  Waanzin WAANZIN WAANZIN WAANZIN WAANZIN WAANZIN

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.