‘Laat weifelaar Joram van Klaveren maar bij de islam, het is zijn goed recht!’

vlcsnap-2019-02-05-11h29m52s638
Foto: Joram van Klaveren stapt op sokken rond in een moskee. Bron: Screenshot Nieuwlicht / EO.

Er is verbijstering over de bekering van Joram van Klaveren naar de islam. Hij was ooit stagiair bij de ChristenUnie, daarna lid van de PVV-Kamerfractie, en vervolgens niet succesvol met een eigen partij. Hij was bezig een anti-islam boek te schrijven en zie wat er gebeurt: de moslimbasher werd zelf moslim. Hoe kan het? Wat is hier een psychologische ‘touch’? Iets van een Stockholm syndroom? If you can’t beat them,  join them?

Op GeenStijl kom ik deze reacties tegen: “Toch ook weer niet heel verbazingwekkend. De meeste Westerse bekeerlingen passen loepzuiver in het profiel “gedesillusioneerde mislukkeling die ten einde raad ergens bij wil horen”. Drankorgels, drugsgebruikers en allround zwakzinnigerds, die niet in staat zijn hun spirituele leegte met iets anders op te vullen dan een kwaadaardige middeleeuwse woestijnreligie.” En deze: “er zijn zelf mensen te vinden die Hitler nog steeds dankbaar zijn voor het invoeren van door de staat betaalde ouderzorg, kinderzorg, scholing, kinderbijslag, werkeloosheidsuitkering, gezondheidszorg, zaken die een negatief effect hadden voor de macht van de kerk.

Ik denk dat we er niet zo moeilijk over moeten doen. Terugdenkend aan mijn middelbareschooltijd herinner ik me een goede vriend die me vertelde van de ene op de andere dag niet meer streng gereformeerd te zijn, maar dat hij was overgestapt naar het marxisme. Ik vroeg hem: “Waarom, in hemelsnaam?” Hij vertelde me dat hij een interessant boek over het marxisme gelezen had en daarin veel fantastische zaken had aangetroffen, zoals ‘alle mensen zijn gelijk, dus inkomens en vermogens dienen gelijk getrokken te worden, kapitalisme is uitbuiting en achterstelling van arbeiders, enzovoort enzovoort.’

Ik ben Luthers gedoopt maar niet meer belijdend. Jaren geleden heb ik onderzocht welke van de drie monotheïstische religies me het meest aantrekt. Boeddhisme vond en vind ik een prachtige filosofie, en ik put er nog steeds bij tijd en wijle uit. Maar ik maakte niet de switch, want het blijft een Aziatische denkwereld die naar mijn smaak uiteindelijk niet bij mij of ons past. Dat neemt niet weg dat het zeker zinvol is om van het boeddhisme kennis te nemen. Het levert wat mij betreft toegevoegde waarde. Iedere ideologie heeft mooie kanten om mensen te verleiden: ‘utopia‘. Neem er kennis van, maar stap niet in. Mijn conclusie is dat alles wat zicht geeft op utopia levensgevaarlijk is: “Het doel heiligt de middelen” krijg je dan, en berg je dan maar. Zo vind ik identiteitspolitiek levensgevaarlijk: het doel (bedrijven en instellingen moeten ‘afspiegelingen van de maatschappij’ worden) heiligt de middelen (discriminatoire selectie aan de poort). Identiteitspolitiek lijkt mooi, maar is een wolf in schaapskleren.

Stap dus niet over en laat je niet bedwelmen door iets wat mooi lijkt maar het feitelijk niet is. Joram stapt wel over. Hij komt mij over als een weifelende en zoekende figuur. Laat hem maar, het is zijn goed recht. Er zijn zovelen die overlopen. Paul Scheffer en Meindert Fennema waren communist en lid van de Communistische Partij Nederland (CPN) tot het niet meer kon. Ze deden net alsof hun neus bloedde ze liepen toen over, onder anderen naar de PvdA. Fennema schreef een hypocriet boek over zijn overstap. Scheffer heeft bij mijn weten nooit openlijk afstand gedaan van het communisme. Zo ook Elsbeth Etty, Ina Brouwer, Ella Vogelaar en vele anderen. Ze gingen gewoon verder in fraaie politiek functies.

Neuropsycholoog Victor Lamme, als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, zegt: “één van de belangrijkste functies van het brein is om ervoor te zorgen dat het lichaam niet in de problemen komt. Het ‘ik’ is een nogal ontrouwe partner in het lichaam en gaat vreemd zodra het zijn kans schoon ziet.” En zo is het.

Frits Bosch is auteur van “Onbehagen bij de elite”, en binnenkort komt zijn boek “Empathiewaan, neergang van de Westerse beschaving” uit.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

30 reacties

 1.   

  Frits Bosch is auteur en binnenkort komt zijn boek “Empathiewaan, neergang van de Westerse beschaving” uit.
  .
  Dat verklaart een hoop.
  Hij doet ook een van Klaveren.

 2.   

  Frits Bosch.

  Frits ik weet niet of deze zin van jezelf is.

  Maar wat een waarheid als een koe.

  Ze gingen gewoon verder in fraaie politieke functies.

  Gr.

 3.   

  Rustig maar heren hij is alleen maar bij de islam gegaan zodat vrouwen naar hem luisteren en doen wat hij wil.

  1.   

   Inderdaad Pescador.
   Stagiar bij de CU. 2004 ???
   Almere voor de VVD. 2006-2009
   Prov staten Flevoland PVV: 2009
   T.K voor PVV tot : 2014
   Bontes – v Klaveren. :2014
   RNL
   VN :2019
   Denk : 2019

 4.   

  De zwartmakerij van Van Klaveren door de islamofoben is begonnen.

  GS geeft het startschot.

  1.   

   “Zullen we die arme Joram gewoon met rust laten i.p.v. zijn drijfveren en keuzes te bekritiseren.”

   Graag, maar inmiddels is hij al weer uitgemaakt voor labiel, weifelaar, en weet ik niet wat meer.

   De Rechts-Populistische Kerk is net de islam: als je eruit wilt stappen ben je de lul.

   1.   

    :)

  2.   

   Islamofoben bestaat niet, islam kritisch wel..

 5.   

  Perfecte move van Van Klaveren. Het lijkt een negatief gegeven dat hij is overgestapt, is op zich heel positief (wat had Cruijff toch gelijk…). Hoe meer mensen, die het spoor bijster zijn, afnokken naar de satansreligie, hoe meer deze groep zich verzwakt. Een soort incest binnen het duivelsnest. Mooier kunnen we het niet maken.

 6.   

  ‘Laat hem maar, het is zijn goed recht. Er zijn zovelen die overlopen.’

  Bij overlopen weet je waar je aan toe bent. Polarisatie is momenteel het probleem in de maatschappij, frits is duidelijk voor de polarisatie en werkt hier vrolijk aan mee. Wat mij betreft is de polarisatie momenteel het grootste probleem en in potentie het grootste gevaar. Ga zo door frits, well done! Be proud!

 7.   

  Het is zijn keuze, wie zijn wij om dat te veroordelen. Als Ralph Berger zich bij de PVV aansluit is er toch ook geen probleem? Heinz©

 8.   

  Ieder mag zelf beslissen welke religie je voorstaat mits je anderen daar ook vrij in laat en niet agressief bejegend, welke God dan ook zal het daar niet mee eens zijn want God is een toonbeeld van het goede.

 9.   

  Nog zo’n overstapper: Max van Weezel, fanatiek communist (CPN-lid). Tot in 1989 de Muur viel en alle shit over het communisme naar buiten kwam. Plots was Van Weezel PvdA geworden. Heel sneeky allemaal.

 10.   

  Benieuwd of ie ook overstapt naar Somalie of Yemen.
  Je moet wel heel ziek en verdwaasd zijn om over te stappen naar een misselijkmakende ideologie die alles buiten zichzelf haat en vernietigt. Een kinderverkracher, moordenaar als M als voorbeeld hebben zegt genoeg over de persoon die zijn reet in de lucht steekt op vrijdag. Een slecht mens. Heel erg slecht.

 11.   

  Na de burgeroorlog in Spanje stapten liefst 60.000 communisten over naar de islam. Zo is tenminste het verhaal. Uit gezochte bescherming tegen represailles? Denkelijk. Overigens is de islam een voortzetting van de Baalgodsdienst en deze laatste kun je autochtoon noemen in een belangrijk deel van Zuid Spanje. Een andere afstammeling is het jodendom. De betreffende Punische bevolking daar was verwant aan de Punische bevolking in Noord Afrika. In de vijftiende eeuw had je de converso, de overgang van joden en islamieten (vanouds dus één groepering) naar het Rooms katholicisme. Die inlijving leidde er dadelijk toe, dat de elite ook van de hoogste en hoge posities in Spanje kreeg toebedeeld. Dus ook hoge adel, hoge geestelijkheid (!) e.d. Alva en vele andere bekende namen waren (en zijn) die van converso families. In Portugal ook. Vier van de vijf namen van eurocommissarissen tot heden voor Portugal zouden van converso (joodse) afkomst zijn. Hieronder dus Barroso. Zijn vrouw ook. Wel heel fraaie namen naar mijn idee.

 12.   

  Zielig bedreigd en gedrogeerd zelfde als volkert van de graaf weer een dictator er bij zoals veel van die imboos

 13.   

  Alsof een vegetariër slager wordt…

  1.   

   ⚠️Dat is realiteit. Bij AH liggen vele producten van de Vegetarische Slager. De saucijzenbroodjes smaken voortreffelijk. Heinz©

   1.   

    Duidelijk geen vleeskenner maar dat geeft niks als je met vleeskruiden van AH op je tofu al gelukkig bent.

   2.   

    @Heinz©: Ik neem aan dat je die broodjes alleen op je bakfiets haalt, lekker CO₂-‘neutraal’ ? :P

 14.   

  Hij denkt straks als hij dood gaat 32 jonge maagden te ontmoeten!!!!!

 15.   

  Brandebok laat de rechtse kerk maar liever met rust, die mensen doen nog geen vlieg kwaad.

 16.   

  Leuk gebrobeerd branbok?

 17.   

  Het kan zijn dat hij voor de inlichtingendienst gaat werken om te onderzoeken waarom de moslims in Nederland zo ongelukkig zijn,en de haat die ze hebben tegen Nederlanders en misschien kan helpen voor een veilige terugkeer naar hun vaderland..

 18.   

  Ach dit heerschap vraagt om aandacht hoop dat als hij het zat is en er uit wilt stappen dat hij er geen problemen mee krijgt.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!