Onwaardig blunderkabinet heeft alwéér foute gegevens gebruikt – ditmaal van het KNMI

Alweer is minister Eric Wiebes (Economische Zaken) in opspraak. Onder zijn ‘kundige’ leiding is er ditmaal opnieuw gebruik gemaakt van foutieve cijfers door de Nederlandse overheid. Ditmaal is niet het Planbureau voor de Leefomgeving de schuldige, maar het ‘verheven’ weerinstituut KNMI.

Het kabinet is weer lekker bezig, maar niet heus. En dan specifiek minister Eric Wiebes. De linksliberale VVD’er heeft opnieuw moeten toegeven dat hij zich gebaseerd heeft op brakke informatie. Ditmaal niet van het Planbureau van de Leefomgeving, maar van het KNMI. Het weer voorspellen kunnen ze daar nog nét wel (schijnt), maar iets met aardbevingen in Groningen is kennelijk teveel gevraagd:

“Voor de tweede keer deze week moet minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) melding maken van onbetrouwbare cijfers.

De bewindsman heeft nu aan de Tweede Kamer laten weten dat KNMI-metingen van aardbevingen in Groningen niet correct zijn.

Wiebes meldt aan de Kamer dat een deel van de versnellingsmeters de grondversnellingen ‘niet correct’ heeft verwerkt. De gegevens worden gebruikt bij de berekeningen van de risico’s voor gebouwen bij bevingen in Groningen.”

We mogen ons dus wel afvragen of de Nederlandse overheid wel zo’n succesvolle beleidsmaker is. Als de feiten – die, in ieder geval theoretisch, de beleidsrichting bepalen – niet kloppen, wat hebben we dan aan zo’n bevoogdend kabinet dat ons wel even gaat uitleggen hoe we moeten omspringen met het klimaat of met de aardgasboringen in Groningen?

Deze vertrouwensbreuk met meetinstituten die tot voor kort nog als onaantastbaar golden kan ernstige gevolgen hebben. Want een overheid die zich niet meer op reeële feiten baseert, verliest legitimiteit. En een overheid zonder legitimiteit? Die kan beter opstappen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. HendrikJan

  Prachtig één BLUNDERKABINET.

  Prachtig één ONWAARDIG BLUNDERKABINET.

  HendrikJan noemt Rutte 3, het slechtste kabinet van na de tweede wereldoorlog.

  Een kabinet vol leugens en bedrog.

  Gr.HendrikJan.

  1. Dik

   @HJ: +1

 2. poldi

  Wie weet zijn de meetparameters zodanig gemanipuleerd dat de eventuele schadevergoedingen lager worden bijgesteld.
  Na de zogenaamde “verkeerd” gehanteerde energieparameters (2017) en er een rooskleurig beeld werd geschept van de koopkracht is dit de zoveelste “BLUNDER” van het kabinet.

 3. J.Rademaker

  Die 60 miljoen subsidie van de overheid is er niet voor niets, wie betaalt bepaalt.
  Hoezo foute metingen.

 4. Eugenie de la Fleur

  We worden regeerd door prima en zeer professionele bestuurders die het beste voor ons voor hebben en daarmee kunnen wij ons in Nederland gelukkig prijzen. Als we naar de VS kijken ziet het er daar momenteel heel anders uit

  Natuurlijk hoef je het niet overal mee eens te zijn maar desondanks is Nederland gezegend met de volksvertegenwoordigers die ons land mogen besturen. Gelukkig denkt de meerderheid die uitgesproken pro EU is er net zo over. De rest behoort tot een marginale minderheid

  1. poldi

   @Eugenie, in wel paralelle wereld leef je eigenlijk ?
   Of leef je onder een steen en bekijk je de wereld af en toe door limonade rietjes ?

   1. Veteraan

    @ poldi

    Ik vermoed met een hoofddoekje wat regelmatig te strak zit.
    Goede doorbloeding is belangrijk hoor.

   2. sonar

    Poldi die equlipta is besmet met de bacterie van haar Spaanse salmonella bacterie vriendje of de wel trollen clan.

   3. AS210854

    Poldi, kan ze niks aan doen, een van de 90.000 verwarde mensen in Nederland.

  2. BB

   Zucht…

  3. Gekko

   Eugenie, het muurbloempje van DDS. Iedere maand gaat er een eitje van haar verloren. Nog even en ze is opgedroogd. Dan verandert ze definitie in een trolleke.

  4. Rien Noppen

   Eens, Eugenie.

 5. Troelstra

  De blessuretijd van Wiebes is al lang op

  Door Nausicaa Marbe op vrijdag 22 februari 2019

  Hoe kan het dat Economische Zaken zich vergiste over de stijging van de energienota? Met deze vraag begint menig artikel dat deze onvoorstelbare fout wil uitleggen. Staatssecretaris Mona Keijzer is nu de gebeten hond, omdat ze in de Kamer de prijsstijging stellig ontkende. Ook een enorme blunder. Maar laten we kijken wie eindverantwoordelijk is, wie Keijzer met ongecontroleerde gegevens naar de Kamer stuurde: de minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes. Brokkenpiloot van de VVD.

  Bij Wiebes stapelen de wanprestaties zich ongestraft op. Als staatssecretaris van Financiën in Rutte II liet hij een bestuurlijke en financiële puinzooi achter. Toch werd hij in Rutte III gepromoveerd naar Economische Zaken en Klimaat. Een post waarin hij ook de nodige brokken maakte, waaronder deze misrekening. Waarom Economische Zaken zich vergiste over de energiekosten kan beantwoord worden zonder cijfervergelijkingen. Het gaat om meer dan een rekensom. Het gaat om wanbestuur en de geloofwaardigheid van het kabinet. Zulke ’vergissingen’ die het vertrouwen van de burger schenden worden gemaakt doordat de VVD dezelfde onbekwame bestuurder almaar met een ministerpost beloont. Dat is de bron van de ellende.

  Ik geloof niet dat veel bedrijven met zulke praktijken zouden overleven; de markt is genadeloos. Maar de politieke markt functioneert anders, vandaar dat je bij de VVD met een belabberde staat van dienst verantwoordelijk kunt worden voor het klimaatbeleid en de honderden miljarden die ermee gemoeid zijn. Wiebes kreeg de voor dit kabinet belangrijkste portefeuille in handen. Dat is alsof je voor een renovatie speurt naar het duurste en slechts presterende bedrijf om de klus te klaren. Onnavolgbaar.

  Toen de voormalige Amsterdamse wethouder in 2014 naar Den Haag verhuisde, weerklonk gejubel in de media. De superlatieven verdrongen elkaar in hagiografische portretten. De werktuigbouwkundige Wiebes, binnengelopen na de verkoop van zijn bedrijf, zou geniaal zijn. Superslim, lenig van geest, ijverig, onconventioneel, een rappe probleemoplosser, altijd aan het denken over hoe alles sneller, beter en goedkoper kon. Goudeerlijk en grappig bovendien, deze man die van uitdagingen hield. Als redder in nood ging hij de afgetreden staatssecretaris Weekers van Financiën vervangen. Zoals bekend was de disfunctionerende Belastingdienst drastisch aan hervorming toe, mede door ongekende ict-problemen. Welnu, Wiebes heeft het verprutst. De beoogde modernisering en toezicht kwamen niet van de grond, oordeelde een rapport van de Rekenkamer. De problemen kwamen door slechte besluiten aan de top: Wiebes. Tel daarbij de royale vertrekregelingen voor duizenden ambtenaren die hun verzoeken antedateerden om financieel maximaal te profiteren: toegestane fraude. Volstrekt niet bij machte om het tij te keren, gooide Wiebes tenslotte een half miljard over de balk. Oeps. Ook verzweeg Wiebes de gang van zaken te lang voor de Kamer, net als dat de Belastingdienst door de ict-problemen (die hij ook al niet kon oplossen) in 2017 bijna een half miljard aan erfbelasting niet had geïnd. Er zijn stevige Kamerdebatten daarover gevoerd. Maar ’t brekebeentje mocht blijven.

  In zijn huidige post heeft hij de herstelvergoeding aan gedupeerde Groningse huiseigenaren versjteerd. Na een belofte draaide hij de boel terug. Deze onprofessionele wispelturigheid leverde Wiebes een vertrouwensbreuk met de Nationale Coördinator voor Groningen en de lokale overheden op. Nog steeds maakt hij, onze zogenaamd rappe, onconventionele probleemoplosser, geen vaart met dat dossier. Het genie weet niet hoe.

  Dat is niet alles. Wiebes speelde ook een dubieuze rol bij Ruttes druk tijdens de formatie voor de afschaffing van de dividendbelasting. Stellig ontkende de premier dat er memo’s over dat onderwerp op tafel lagen. Een leugen die Wiebes herhaalde. Toen de waarheid aan het licht kwam, bleek dat ontkenner Wiebes zelf een van de memo’s had geschreven, doordesemd van manipulatieve informatie over de voordelen van de afschaffing van de dividendtaks. Stevige debatten; ’memogate’ zou Rutte de kop kosten. Welnee, het kabinet bleef overeind en de minister die onwaarheden had gesproken en Rutte had geholpen een mistgordijn op te trekken rond de dividendbesluiten en de vermeende belangen van Unilever, mocht blijven. Kort daarvoor was Halbe Zijlstra na zijn Poetinfantasme geloosd. Maar Wiebes geniet kennelijk privileges, daar hij ondanks leugens en desinformatie van de Kamer mag aanblijven.

  Weer is het raak. De samenleving is een berekening voorgelogen door een kabinet dat weinig empathie toont met de financieel gedupeerde burgers. Dit in een tijd waarin de prijs van het ondeskundig in elkaar geflanste klimaatakkoord ons als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt. Hoe vaak kun je mensen blijven belazeren?

  Heel lang, erg genoeg: klimaatminister Wiebes zit er nog. Hij meent vast in blessuretijd te opereren, maar die is al lang verstreken. De VVD en dit kabinet lijken angstig om hem eruit te bonjouren. Maar hoe kun je met goed fatsoen zulk zichtbaar falen blijven dekken? Wiebes aanhouden is funest. In een democratie die zichzelf respecteert hoort er bestuurd te worden met deskundigheid, gevoel van verantwoordelijkheid en transparantie, anders wordt de kiezer onrecht gedaan. Op deze drie punten behaalt Wiebes dramatische onvoldoendes. Tijd voor de voorjaarsschoonmaak.

  Telegraaf, papieren editie

  1. Dik

   @Troelstra: Voorzichtig met het citeren van volledige (betaalde) artikelen op DDS, Telegraaf kan DDS hiervoor aanpakken.

 6. RPML

  Het KNMI heeft al in december gemeld dat er een fout was gemaakt, alleen Wiebes heeft het (wederom) onder de pet willen houden, net als met de memo over de dividendbelasting die hij notabene zelf schreef, net als met de ICT bij de Belastingdienst, net als met de afvloeiregeling bij de BD, net als met de berekening van de energienota etc etc

  Afgelopen week was hij listig aan het draaien over de energienota en probeerde hij de ‘marktwerking’ de schuld te geven van de hogere energiekosten; ook onzin, de belangrijkste oorzaak van de stijging is de stijging door belastingen.

  Het is een woordkunstenaar die voltrekt onbetrouwbaar en ongeschikt is

  1. Dik

   Bij Wiebes stapelen de wanprestaties zich ongestraft op. Als staatssecretaris van Financiën in Rutte II liet hij een bestuurlijke en financiële puinzooi achter. Toch werd hij in Rutte III gepromoveerd naar Economische Zaken en Klimaat. Een post waarin hij ook de nodige brokken maakte, waaronder deze misrekening. Waarom Economische Zaken zich vergiste over de energiekosten kan beantwoord worden zonder cijfervergelijkingen. Het gaat om meer dan een rekensom. Het gaat om wanbestuur en de geloofwaardigheid van het kabinet. Zulke ’vergissingen’ die het vertrouwen van de burger schenden worden gemaakt doordat de VVD dezelfde onbekwame bestuurder almaar met een ministerpost beloont. Dat is de bron van de ellende.

   Die man moet zo snel mogelijk van het toneel, net als de VVD zelf!

  2. RPML

   Bij de BD heeft hij zich laten piepelen door zijn eigen mensen. 15 minuten alvorens de vertrekregeling publiek werd gemaakt kreeg hij de regeling onder ogen. Het terugdraaien duurde 3 maanden…

   Mensen van de BD die willens en wetens de boel bedonderen, er later als ‘experts’ ook nog zogenaamd achterkomen dat er alsnog belasting over de regeling betaald moet worden… dat is fraude door ambtenaren, strafbaar volgens mij, behalve in Nederland. Ze komen er allemaal mee weg, alleen de hoogste pief van de BD is overgeplaatst naar een overzees eiland van ons, in plaats van ontslagen

   1. Dik

    @RPML: Is de BD ook niet zo’n dienst die wetten overtreedt?

 7. Rien Noppen

  Het kan pas een fout zijn als het Kabinet op een zinvolle wijze een keuze had kunnen maken tussen alternatieve bronnen.
  Dat was niet het geval dus deze hysterische scheldpartij slaat weer nergens op?

  1. Rien Noppen

   ? =.

  2. Niet L niet R

   Zeker niet gewerkt in de zaken wereld!

 8. Florissa

  Imbecielen ,ze roepen maar wat ,Klaver , KWiebes allemaal van die rekenwonders ,dit soort lui horen helemaal niet in de tweede kamer

 9. Niet L niet R

  Als die clown Wiebes werkzaam zou zijn in de zaken wereld, zou hij al lang op staande voet zijn ontslagen.

  1. AS210854

   In het circus ook.

 10. PMG

  “De problemen werden bij het KNMI onder de pet gehouden”

  Het houdt niet op in deze komkommerrepubliek.

  Radicale verandering: stem FVD of PVV!

 11. TD

  Het hele kabinet is aan de cocaïne en alcohol,feesten zuipen en snuiven op onze kosten!
  Kan toch niet anders met deze score aan missers en vergissingen,daarom zijn er ook zoveel poezen in de 2e kamer,is lekkerder feesten op die grote tafels!

 12. PMG

  Wiebes Wieberen! –> WW

 13. Rosasolis

  Geef de VVD de schuld, niet de KNMI . VVD is een vallende partij, waarbij Een minister de eerdere moet vervangen. Vaak heeft de vervanger geen of weinig ervaring in z’n
  vaak. De KNMI is een wetenschappelijke instituut die onderzoek op klimaat en het weer doet, en informatie hierover doorgeeft. Maar dat dit instituut verantwoordelijk zou zijn voor foute informatie in Groningen is niet juist. Dit is een politieke kwestie,
  en de zoveelste ramp van de VVD.

 14. netniet

  Wat beyekent dit eigenlijk in de twitter-battle tussen Gerrit Hiemstra en Thierry Baudet ?

  1. Rien Noppen

   Niets.

  2. Gekko

   Wie is Gerrit Hiemstra?

   1. sjun

    Een zoveelste woordvoerder en aandeelhouder van de *Eco-dictatuur* om burgers het via premieverhogingen gedekt door de wet het geld uit de zak te halen. Oh ja op prime time presenteert hij ook nog het weer bij de NPO. Ik schat hem op PvdA/D66 want het zal vast geen toeval zijn dat de VARA-gids hem een podium bood om zijn verhaal over het naar believen aanpassen van temperatuurcijfers te doen.

 15. Pescador

  Hoelang mag pinokkio met zijn langeneus nog blijven zitten hij heeft nu al blunder op blunder gemaakt wat is begonnen met het kompleet verzieken van de belastingdienst. Pleur dit hele zooitje oplichters maar in de sloot

 16. Ronny

  Stem ze weg! Stem PVV of FvD!

 17. Willem Alexander

  KWiebus!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.