Onze ‘neutrale’ ambtenaren blijken kneiterlinks: 30% stemt GroenLinks, 16% D66 en 10% PvdA

Ambtenaren blijken bepaald geen dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking. Sterker nog: het personeel van de overheid is méér dan slechts overwegend links. Bijna éénderde stemt GroenLinks, terwijl een kwart voor D66 en PvdA gaat. VVD, FVD en PVV zijn onder ambtenaren met z’n drieën even klein als de PvdA in haar eentje.

Als het aan ambtenaren ligt, wordt de Eerste Kamer straks voor meer dan vijftig procent bevolkt door knetterlinkse partijen. Een peiling van Stadszaken.nl toont aan dat ambtenaren van plan zijn om bij de komende Provinciale Statenverkiezingen vooral heel veel linkse politici te kiezen. Rechts komt er bijna niet aan te pas: het wegkweinende PvdA – onder ambtenaren nog altijd een grote partij – is daar even groot als de VVD, Forum voor Democratie en de PVV tezamen. Ongelooflijk:

“Als het aan de respondenten ligt, wordt GroenLinks de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Ruim 30 procent van hen geeft aan op deze partij te stemmen. D66 en de PvdA zijn nummer twee en drie met respectievelijk 16 en 10 procent van de stemmen. Daarmee stemmen de respondenten overwegend progressief. Opvallend is dat VVD, Forum voor Democratie en de PVV samen slechts zestien procent van de stemmen krijgen. Deze partijen doen het in landelijke peilingen juist beter dan GroenLinks, D66 en de PvdA.”

De opkomst zal hoog zijn: maar liefst 90% van de ambtenaren wil zich naar de stembus snellen op 20 maart.

Met hun massale voorkeur voor GroenLinks zijn ambtenaren trouwens min of meer net zo links als de leraren van ons land. Een eerdere opiniepeiling onder docenten toonde aan dat ook zij in groten getale hun vertrouwen willen geven aan Jesse Klaver en Lodewijk Asscher: de beide heren noteerden daar 33% en 17% voor hun partijen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. Rien Noppen

  Ambtenaren zijn gemiddeld hoger opgeleid en hebben een hart voor de publieke zaak.

  Zo ingewikkeld is het allemaal niet

  1. ZiggyStardust

   Dat ambtenaren een hart hebben voor de publieke zaak wil ik best geloven. Maar degenen van mijn oude studiegenoten die ambtenaar zijn geworden waren toch echt de mindere goden. Vooral de meelifters eigenlijk, die de studie eigenlijk niet op eigen benen konden redden.

   1. Satty

    Daarom zitten ze na hun publieke functies vaak hoog in particuliere dienst? Ik ben erg benieuwd naar het niveau waar jij het nu over hebt.

    1. TD

     “na hun publieke functies vaak hoog in particuliere dienst?”
     Vanwege het NETWERK! Lobbyen

     1. HendrikJan

      Ik zie het anders TD zij (de ambtenaren) weten te veel van elkaar.

      En weet je, het lost zich nooit meer vanzelf op.

      Groetjes.

     2. Satty

      Dan nog dien je wel capabel te zijn. Aan bv zalm, bos en balkenende zie je dat ze dit zijn. Het zijn leugenaars wat ze zeer geschikt maakt voor topfuncties in combinatie met hun kwaliteiten. Het is te simpel te stellen dat het alleen maar netwerken is.

    2. ZiggyStardust

     Heb zelf Hbo MER gedaan, over die mensen spreek ik dus. Daarna heb een ATPL opleiding gevolgd, maar vanwege gezondheidsproblemen daar geen baan in kunnen vinden. Op dit moment heb ik mijn eigen bedrijf. Op het HBO was ik vanaf het begin af aan betrokken bij een studentenvereniging, commissielid studentenvereniging, bestuur studentenvereniging, het testen van nieuwe onderwijsprogramma’s, student-assistent, het organiseren van introducties, en dan nog wat vrijwillige zaken waarvoor je geen vrije studiepunten kreeg. Rara, hier zaten bijna geen latere ambtenaartjes bij.

     1. Satty

      Dan was je vast geen lid van vindicat of dergelijke. Daar vind je de benodigde netwerken. Ik werk vrij veel samen met rvo, ik vind de stereotypes die je over ambtenaren die veel worden gegeven daar niet terugziet, althans niet op ondersteunend niveau.

     2. Satty

      Ik hoop overigens dat je gezondheid je geen echte belemmeringen oplevert.

  2. Satty

   Klopt, simpele en correcte analyse. De term kneiterlinks is in deze ook hylarisch. Het is hysterisch gejammer van mensen die buiten de realiteit leven. We horen dagelijks de teksten van Marx, bakoenin en kropotkin voorbij komen. Oh nee toch niet het is meer D’Annunzio dat je hoort, ze zijn verantwoordelijk voor mijn ellende. De pvv, fvd en sp blinken hierin uit, extremisten hebben veel overeenkomsten hoewel de 1 zich links en de ander zich rechts noemt. Het zal het gevolg zijn van het gevoel hebben dat je geen enige invloed op je eigen leven hebt, laat staan op de wereld om je heen. Gelukkig kan ik mij dat niet voorstellen, het zuur van de dds schrijvers en reageerders hoef ik niet in mijn leven, ze zijn overduidelijk zeer ongelukkig met hun leven. Het enige wat ons rest is medelijden met de zwakkeren.

   1. ZiggyStardust

    Nee Satty, jij noemt het links en rechts, en dat is nu juist jouw probleem. Het hokjesdenken. Er is zo veel meer. Ben je ambtenaar misschien en op je tenen getrapt?

    1. Veteraan

     @ZiggyStardust
     Nee hoor, werken kost energie en dat heb je niet meer als je de hele dag op dit soort sites reageert.
     Dus Umfufu werkt niet, ook niet als ambtenaar.
     Ze geniet van gratis geld maar dat heeft niets met haar huidskleur of geloof te maken hoor, denk gewoon toeval.

     1. Satty

      Nu zou je op zijn minst met een motivatie kunnen komen hoe je tot jouw conclusies komt. Ach dat is van jou teveel verwacht, zelfstandig denken is geen kwaliteit van jou gezien je nickname.

    2. Satty

     Het staat in de tekst van Tim ziggy, kneiterlinks. Jij verwijt mij hokjes denken, grappig.

  3. Blikopener

   Ambtenaren zijn geestelijk luie sodemieters die te bang zijn om op eigen benen te staan, om risico’s te nemen, om ondernemer te worden en initiatieven te nemen. Het zijn de geboren zekerheidszoekers en meelopers die knipmessen voor hun superieuren en dolgraag blijven draaien in hun overzichtelijke tredmolen. Ambtenaren behoren duidelijk tot het tweede echelon: bereid om levenslang op hun plaats te blijven en met magere carrierekansen genoegen te nemen. Als je helemaal niks kunt, kun je altijd nog ambtenaar worden.

   1. ZiggyStardust

    + heel veel!! Uitzonderingen daar gelaten.

   2. Piet51

    Je geeft een heel goede beschrijving van ambtenaren, maar wel van die van 40 jaar geleden. Kijk eens om je heen.

    1. Blikopener

     Piet, ik heb meerdere ambtenaren (eentje, een vrouw, als beleidsadviserend topambtenaar op een departement) in de familie. Op bijeenkomsten hoor ik uitsluitend het geklets dat ik beschrijf. Altijd proef je weer die rigide, verkokerde prietpraat zonder stellingname, voorzichtigheid is altijd troef, nooit het achterste van je tong laten zien, geen partij kiezen: alles is vooraf al invulbaar. Het zijn aardige mensen hoor, maar ik ken er geen eentje die zijn nek durft uit te steken. Het lijkt wel of ze zo geboren worden.

     1. Piet51

      @Blikopener
      Ambtenaren in de familie? Zo, zo, dat geeft je dan wel een gedetailleerd beeld van de ambtenarij. Op een verjaarsvisite met een borrel in de hand even over je werk kleppen.
      Ik werk al sinds de eeuwwisseling als ZZP-er voor verschillende ministeries, zowel aan de beleids- als aan de uitvoeringskant. Ik ken uit mijn projecten veel uitvoerende ambtenaren en ook veel hogere, zoals directeuren (generaal) en secretarissen generaal. En onder al die hogere en lagere ambtenaren zie ik heel sterke persoonlijkheden, die zich gedreven inzetten voor het algemeen belang, voor ons aller belang dus. Maar natuurlijk zijn er, net als in het bedrijfsleven, ook wat zwakkere lieden onder. Niets bijzonders eigenlijk. En die vaak genoemde baan- of loopbaanzekerheid bestaat al heel lang niet meer.

   3. Rien Noppen

    De generalisatie in dit geestige betoog verraadt een onnozelheid die je in het particuliere bedrijfsleven mogelijk goed van pas komt.

    1. DeBruijn

     Ah, nu weten we het Rien was een ambtenaar.

     Nu snap ik al die onzinnige reacties.

  4. DeBruijn

   Gemiddeld hoger opgeleid, veel mensen die niet in het bedrijfsleven terecht kunnen komen bij de overheid.

   Als zij zo hoogopgeleid zijn, waarom is het dan op veel plekken een puinhoop bij de ambtenarij? Ik heb genoeg ervaring om veel van hen totaal onbetrouwbaar te achten.

 2. FJ

  Onze ambtenarij is de 5e collone die in principe Nederland regeert.
  Links zijn van huis uit altijd klagers, ze krijgen altijd te weinig, dat zit er gewoon ingebakken.
  En wat ziet je bij onze ambtenaren, luie werkers, grote klagers, altijd te kort aan geld.
  Prestaties drie keer niks.

  Ons probleem is, dat 70 % van de Tweede Kamer ex ambtenaren zijn.
  Dit houdt in geen visie, andere moeten altijd met ideeën komen.

  Net als in Amerika moeten ambtenaren regelmatig vervangen worden. Dat zou een hele andere aanpak van problemen geven.
  Nu rijden ze hun ritje in hun straatje en meer niet. Probleem is, dat het altijd zo druk is in dat straatje.

  1. ZiggyStardust

   Dat is ook de reden waarom ik Baudet zo interessant vind met zijn idee over een zakenkabinet. De juiste persoon op de juiste plaats. Personen met kennis van zaken, en niet iemand uit het Baantjescarroussel. Kijk Wiebes nu! Falen op falen gestapeld! De ondemocratische X’66 met het afschaffen van het raadgevend referendum, beperking van de democratie en beperking van zelfbeschikking. Het draaiende CDA wat wanhopig zichzelf te grabbel gooit voor wat zetels. Het is tijd voor opschudding, het is tijd voor Wilders en Baudet en de rest zal gewoon eens wat harder zijn best moeten doen.

   1. Piet51

    @ZiggyStardust
    Voor een zakenkabinet is inderdaad soms wel iets te zeggen. Maar het is een illusie, grenzend aan misleiding, te suggereren dat zo’n kabinet deskundige mensen herbergt die geen politieke overtuiging hebben. Je zou zelfs kunnen stellen, dat een deskundige kandidaat zonder politieke overtuiging een “contradictio in terminis” is. Politieke overtuiging is natuurlijk niet hetzelfde als lidmaatschap van een partij.
    Het klimaat is een mooi voorbeeld. Als je de bekendste en meest erkende (qua opleiding, onderzoek en publicaties) klimaatdeskundige in een zakenkabinet opneemt, weet je bijna zeker dat er strenge klimaatmaatregelen worden getroffen. Is dat wat de voorstanders van een zakenkabinet bedoelen? Ik heb de indruk van niet.

 3. TD

  “het personeel van de overheid is méér dan slechts overwegend links”

  Allicht,ambtenaren hebben het beste pensioenfonds van Nederland omdat er enorm veel inleggers zijn (overschot aan ambtenaren)te weten het ABP,ontslagbescherming,géén prestatiedruk en voortreffelijke nog nooit geëvenaarde arbeidsvoorwaarden!
  En vooral in de lagere overheden is er veel handjeklap,8 familieleden als ambtenaar in dezelfde gemeente!
  Ambtenaar worden kan ik iedereen aanbevelen,werkelijk!

 4. Eugenie de la Fleur

  Ambtenaren zijn in het algemeen ook verstandig en stemmen daarom ook op verstandige partijen. Lijkt me niet zo gek allemaal

  1. TD

   Eugenie de la Fleur:
   Mijn oma was ook verstandig,een nullll kwalificatie is dat!

  2. ZiggyStardust

   En als iedereen ambtenaar wordt, wordt er geen cent meer verdiend in dit land en gaan we heel snel failliet.

 5. HendrikJan

  Deze Linkse ambtenaren, zijn gewoon de uitvoerenden, van de opdrachten, die achter gesloten deuren worden verstrekt.

  Het is gewoon al sinds 1954 een feit.

  Gelukkig wordt het steeds duidelijker.

  En ik persoonlijk geloof er niets van, dat Links deze Tim een racist durft te noemen.

  Groetjes.

 6. Riche

  Links trekt nu eenmaal links aan. Als je solliciteert bij de overheid zal je minder kans hebben te worden aangenomen als je te rechts bent. Die willen ze niet en dus blijft er een links politiek inteeltclubje over die zich ambtenaar noemen.

 7. Gekko

  Wat is een neutrale ambtenaar?
  Iemand die geen stemrecht heeft, volgens Engelbart.

 8. Tante Sidonia

  Valt me tegen.
  Persoonlijk had ik meer Linkse Ambtenaren verwacht!
  Maar goed, prestatie is er ook naar!
  Alle ambtenaren zouden verplicht een jaar in het bedrijfsleven moeten werken! Het liefst met verantwoording voor financien! Kijken hoe ze gaan piepen!
  Onderzoek moet ook op ALLE Minsteries gaan gebeuren:
  100% Links!!! (dus vernietigend!)
  Kijk huidig Venezuela: moest ook zo nodig Links ( socialistisch) zijn!

 9. Gerlos

  Misschien worden deze linkse deugnieten een keer wijzer ???

 10. plakband

  De dictatuur in NL krijgt eindelijk een gezicht. Linkse, boven de maatschappij levende ambtenaren zijn verantwoordelijk voor de voortschrijdende verloedering van NL. Reaguurders die dat niet inzien maken deel uit van het probleem.

 11. Spaanse kok

  Het onderwijs is links,
  De Media zijn links.
  De ambtenaren zijn links.
  De polittiek is links.
  De EU is links
  De VVD is links
  Komt laat ons allen huilen en vooral niets doen dan janken.
  Beter klagen dan oplossen.
  En vooral blijven denken dat DDS en haar reageerders rechts zijn.

  1. marco1

   Nou als alles links is dan zal links een hoop stemmen gaan halen.

   1. Spaanse kok

    Is er in ieder geval weer wat te klagen, zeiken, zeuren en afgeven op anderen.
    Allemaal een ander zijn/haar schuld natuurlijk.

    1. marco1

     Wel een echt Hollandse traditie.

    2. Tante Sidonia

     Spaanse, niet echte,klote rot kok.!!!

     y tu eres la polla mas grande del mundo!

  2. Arie B

   Als je alles fuseert heb je 100% van de stemmen. Daarna via snelrecht een en ander ontslaan en hoppa, gas geven. Zo moeilijk is het allemaal niet.

 12. henk vintage

  Het aantal ambtenaren groeit nog steeds.
  Iedere Nederlander heeft straks z’n eigen ambtenaar, zolang als de bomen nog in de hemel groeien.

 13. Arie B

  De ambtenaren zijn vooral bezig hun positie veilig te stellen. Geen nieuwkomers, de recruiters vooral laten selecteren op de ‘juiste’ politiek gezinden etc. Zo moeilijk is het allemaal niet.

 14. Arnoniemuss

  Tim Engebart doet huilie huilie omdat PVV- en FvD- en VVD aanhangers te lamlendig zijn om ambtenaar te worden. Betaalt zeker te weinig. Overigens; D66 is geen linkse maar een centrumpartij.

 15. Arnoniemuss

  @ Spaanse kok. Alles is links.
  Helemaal mee eens. Er heerst hier een zieligheids- en jammercultuur. Geen flinke jongens, die DDS-ers.

  1. Dik

   “Er heerst hier een zieligheids- en jammercultuur.”

   Wat doe je hier dan joh, pleur een lekker eind op!

   #script

 16. Tante Sidonia

  Reagerenden: op de anti-Nederlanders, pro-Links-Moslim knuffelend, uitkering-trekkers(?), AFA aanhangers, etc,..
  Nooit op reageren!
  Bloeden vanzelf dood en gaan elkaar aanvallen!
  U weet welke ik bedoel!

 17. cmsuijkerbuijk

  Nu worden wél alle ambtenaren over één kam geschoren. De ambtenaren buiten Den Haag zijn, wat mijn ervaring is, een stuk wijzer, dan het Haagse meelopers en bang-voor-hun-carrière volk. Ik denk dan aan de mensen van Rijkswaterstaat, Defensie, Politie etc. die het veldwerk doen. Om dus te spreken over “de Ambtenaren” is wel héél kort door de bocht!

  1. Rien Noppen

   Generaliserend spreken over dé ambtenaren in Den Haag is net zo stupide, Suijkerbuijk.

   1. cmsuijkerbuijk

    Dat geeft dat onderzoek toch aan?

 18. Dik

  Dit verrast toch niemand? De baantjescarrousel draait al jaren dezelfde rondjes, altijd over links.

 19. PMG

  Ambtenaren (inclusief onderwijzend personeel) nemen bewust gelijkgezinden aan. Onder het deug-motto bouwen ze een vriendenclub om zich heen.
  Het interreseert ze geen ene moer dat ze van gemeenschapsgeld leven omdat ze menen op een of andere manier boven de rest uit te steken.
  De koek kan niet op, baan voor het leven met zeer riante vooruitzichten.
  De uitslag van deze peiling is daarom voor mij niets nieuws onder de zon maar goed dat dit nu onder een breed publiek bekend wordt!

 20. biggeorge

  Die ambtenaren hebben niet door dat hun salaris indirect ook uit het bedrijfsleven komt. Als GL dit allemaal gaat verzieken zitten ze uiteindelijk zelf ook zonder poen, ambtenaren kosten immers alleen maar geld leveren niets op.

 21. Chiba

  Bang voor hun baantje. Een rechtse regering is voor krimpen van het ambtenarenbestand. En terecht, veel dure types, die niets toevoegen .

 22. Vliegenvanger

  Dus uiteindelijk worden wij de das omgedaan door de ambtenaren van de overheid. Die betaald worden door onze belastingcenten. Die zelfde ambtenaren regelen ook in de stemlokalen, hopelijk gaat er goed gecontroleerd worden. Ik vertrouw geen enkele ambtenaar of minister meer. Allemaal leugenaars en bedriegers.

 23. jorisxl

  Het valt mij op dat links altijd opkomt voor het slechte in de mens ze beschermen elkaar.

 24. DidiMadloba

  Gelukkig mogen ambtenaren in Nederland nog een eigen politieke overtuiging hebben. En ze zijn in het algemeen zeer loyaal aan hun politieke baas.
  Toen de PVV met een initiatief-wetsvoorstel kwam kregen ze ambtelijke ondersteuning, zoals dat gebruikelijk bij zulke wetsvoorstellen (dan gaat het om de vorm, de politici bepalen uiteraard de inhoud). Terwijl – volgens uw informatie – de kans praktisch nihil is dat die ambtenaren zelf PVV aanhangers zijn.

  Ach, als advocaten verdedigen juristen ook moordenaars, zonder zelf te willen moorden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.