Peiling! Leraren blijken nog altijd bizar links: 33% stemt GroenLinks, 17% PvdA, slechts 3% FVD en 1% PVV

Ondanks dat Nederland als geheel flink naar rechts getrokken is, blijkt het onderwijs als geheel nog een uitermate links bolwerk waar Karl Marx tevreden op kan neerkijken vanaf zijn wolk. Van alle leraren is namelijk 33% (!) van plan op GroenLinks te stemmen in maart. Nog eens 17% wil voor de PvdA gaan, terwijl SP (12%) en D66 (13%) het ook zeer goed doen. In totaal halen linkse partijen maar liefst 80% van alle stemmen onder onderwijzers.

De lerarenpeiling van februari 2019. Bron: AOb.
De lerarenpeiling van februari 2019. Bron: AOb.

Ook in 2019 is het nationale lerarencorps onveranderd links. Zelfs na jaren van wanbeleid van PvdA en D66 zijn de mensen die onze kinderen klaarstomen voor de toekomst er nog niet over uit dat nóg meer jaren aan links onderwijsbeleid funest is voor de sctor. Dat blijkt ook wel uit een peiling die onderwijsvakbond AOb deze maand hield onder haar leden. Leraren zijn bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart vooral van plan om op linkse partijen te stemmen.

Dat blijkt ook wel uit de scores. Mochten leraren het voor het zeggen hebben, dan boekt GroenLinks een gigantische verkiezingsoverwinning: maar liefst eenderde van de onderwijzers wil op de groene griebelbende van Jesse Klaver stemmen. In het kielzog van Klaver vinden we de PvdA (17%), D66 (13%), de SP (12%) en de PvdD (5%). Tezamen hebben deze linkse partijen een vrijwel onaantastbare meerderheid van 80% van de lerarenstemmen. Dat is iets meer dan de 79% die ze bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 haalden.

Rechtse partijen zijn onder leraren hopeloos achterop geraakt. De PVV heeft slechts 1% van de stemmen, en het Forum voor Democratie doet het iets beter met 3%.

Voor Geert Wilders en Thierry Baudet is er dus nog een wereld te winnen op zowel de basis- als de middelbare school. Niet alleen voor zichzelf en hun zetelaantallen, maar ook voor de evenwichtigheid van het onderwijs zelf zou het goed zijn als leraren wat gelijkmatiger over het politieke spectrum verdeeld zijn. Zolang dat niet gebeurt, blijven scholen toch een klein beetje de vooropleiding van de Jonge Socialisten en DWARS.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. Meester Kong

  Prachtig, de jeugd heeft de toekomst 🙂

  Trouwens er is een enorm tekort aan leerkrachten, dat is toch de kans voor rechts?

  1. Robert75

   Maar we zitten niet op die linkse toekomst te wachten. Want dan hebben we helemaal geen toekomst meer.

   1. Meester Kong

    @ R75 heb Ik u niet geboden: wees sterk en moedig? Sidder niet en word niet verschrikt..

    #stem links

    1. Robert75

     Nooit van me leven. Het is nog beter niet te stemmen dan links stemmen.

     1. edoc431

      NIET STEMMEN IS ALTIJD VERKEERD DAT HAD LINKS GRAAG

      STEM PVV OF FVD

    2. Bart

     Links stemmen is voor mensen zonder verstand. Zie welke trollen hier continue aanwezig zijn met hun gespam.

 2. HendrikJan

  Vandaar die hersenspoeling.
  Maar weet je, verstand komt met de jaren.
  Bij 80 jaar, zit je pas aan het matje.
  Dus is er nog hoop, voor velen.
  Hou moed.!!
  RUTTUP en NEXIT.

 3. marco1

  Misschien is leraar wel gewoon een beroep dat linkse stemmers meer aanspreekt.

 4. Rien Noppen

  Volgens mij wijkt deze uitslag slechts marginaal af van de rest van het electoraat, zeker als je het opleidingsniveau erbij betrekt.
  Hoger opgeleiden stemmen relatief linkser dan lager opgeleiden.

  1. Blikopener

   Aangezien alle opleidingsinstituten links georienteerd zijn en de indoctrinatieperiode van hoger opgeleiden uiteraard langer is dan van lager opgeleiden, is die conclusie zeer verklaarbaar. Eenheidsworst zonder eigen ontwikkeld wereldbeeld dus. Helaas.

  2. marco1

   Wat gewoon gelul is natuurlijk. Dan vraag ik me af wat het gemiddelde opleidingsniveau van de ondernemers is die altijd VVD stemde en de druksgebruikende krakers die zich sterk aangetrokken voelen tot groenlinks.

   1. Rien Noppen

    Gewoon gelul is het het niet:

    CBS:
    Er is een sterk verband tussen opleidingsniveau en stemgedrag. Van vooral de lager opgeleiden, maar ook van de middelbaar opgeleiden, ging een relatief gering deel naar de stembus, terwijl van de kiesgerechtigden met een hbo- of universitaire studie een groter deel heeft gestemd. De laagst opgeleiden stemden tweemaal zo vaak als gemiddeld op de PVV (14 procent), en ook onder de middelbaaropgeleiden waren de PVV-stemmers oververtegenwoordigd. Dit ging ten koste van de hoogst opgeleiden, waarvan slechts een beperkt deel op de PVV heeft gestemd. Nog sterker is de relatie met 50Plus: 20 procent van hun kiezers is laagopgeleid, 35 procent heeft een vmbo-opleiding afgerond. Ook het CDA en de SGP kregen relatief veel stemmen van deze opleidingsgroepen, maar dat gold niet voor de ChristenUnie. GroenLinks en D66 zijn vooral populair onder de hbo’ers en universitair geschoolden. Dat gold in minder sterke mate ook voor de VVD. De PvdA en de Partij voor de Dieren kregen evenredige porties van de opleidingsgroepen.

    1. marco1

     Het is ondanks je cijfertjes idd geen gewoon gelul te noemen maar een beetje apart gelul.

     1. Rien Noppen

      Nee hoor, het betreft feiten. Het CBS heeft eenvoudig geteld en geturfd.

   2. Satty

    Marco1 gemiddeld heeft een links georiënteerd mens een hoger iq zelfs dan rechts. Is wat mij betreft niet zo raar, nazi en salafi zijn ook rechts, volgens mij moet je niet al te slim zijn om dat soort levensstijlen te willen. Bekijk wat dat betreft de extremen van links of rechts en dan is rechts gewoon minder.

    1. edoc431

     Marco1 gemiddeld heeft een links georiënteerd mens een hoger iq zelfs dan rechts. Is wat mij betreft niet zo raar, nazi en salafi zijn ook rechts, volgens mij moet je niet al te slim zijn om dat soort levensstijlen te willen. Bekijk wat dat betreft de extremen van links of rechts en dan is rechts gewoon minder.

     HET STAAT ER ECHT … ZOU DE REDACTIE AYTAS EVEN WEER SNEL WILLEN VERWIJDEREN DAT WIJF BLIJFT MAAR BELEDIGEN .

    2. marco1

     O maar extremen hou ik me in de regel verre van.

     1. marco1

      Nu komen die extreem linksen mij ook niet al te snugger over moet ik zeggen. En aangezien dat die zich vaak aangetrokken voelen tot Groenlinks kunnen we eigenlijk stellen dat groenlinks niet gewoon links is maar extreem links. Levens gevaarlijk dat clubje

    3. toetssteen

     Satya
     Libertarisch…….. Proest!
     Wat een kolder u weer uitbraakt, ongelooflijk! Nazi’s waren socialisten! Zoek de lezing van Goebbels maar op: ‘warum sind wir sozialisten’.

     1. Satty

      Vertel jij mij eens waarom socialistische leiders hun eerste slachtoffer waren. Goebbels was een propaganda man. Lastig he te doorzien wat fake is? De productie middelen lagen bij de nazi’s bij de gewone burger toch? Je bent echt extreem rechts, alles wat je niet aanstaat is links en links heeft alles fout gedaan. We leven al jaren in een rechtse samenleving en wil je het werkelijk begrijpen dan dien je al bij het marshall plan te beginnen. Ron Paul serieus nemen met zn gedachten over vrijheid, hi hi haha hi. Slavernij is het , niets anders.

     2. Satty

      Kom op toets nu eens een keer een reactie. Een keer een inhoudelijke zonder alle voor rechts typerende frames. Kom op joh.

  3. Troelstra

   Dat geïmporteerde kiesvee van links heeft een lager IQ dan de werkende belastingbetalende autochtonen hoor. De laatsten voelen zich niet (meer) aangetrokken tot links, want links heeft hen verraden.

 5. Benny

  Op zich niet erg, als deze leraren gewoon les geven. en onze kinderen niet besmetten met hun waarheid en idiologie. Tevens de kinderen ook leren dat het prima is om anders te denken dan ze zelf.en dat anders denken tot betrekking van bv migratie klimaat of andere linkse parade paartjes mag, en geen doodzonde is. en er ruimte voor discussie moet blijven…….en daar zit het hem nu net

  1. Satty

   Ik heb hele andere ervaringen. Wanneer ben jij naar school geweest?

 6. henk vintage

  Linkse toekomst die hebben we al genaamd de Europese Unie.

  1. HendrikJan

   Dat is meer een LINKSE afbraak.

  2. Satty

   Rechts heeft tot toenemende welvaart van iedereen geleid. Zeker.

 7. Piet Patat

  Het gros stemt links ? Tja, wie is daar verbaasd over ? Ze zijn immers zelf al decennia lang links geindoctrineerd. Daar heeft de (s)linkse club al die jaren goed zijn werk gedaan. Linkse lerearen die rechts gedachtengoed de kop indrukken. Thierry Baudet heeft daar al diverse voorbeelden van aangedragen. Er wordt de jeugd geleerd wat ze moeten denken, niet hoe ze kunnen denken. Zo wordt een kuddevolk geproduceerd wat niet meer buiten de lijntjes durft te kleuren en alles maar voor zoete koek slikt. Bek houden en betalen, NOS journaal, GTST, brood en spelen, zoet houden die hap, pappen en nathouden. Ondertussen hebben de boven ons gestelden schijt aan het volk en zijn alleen popie jopie als er weer gestemd moet worden. Daarna, business as usual. En het plebs ? Heeft links ingepomt gekregen dat het zo is, en niet anders. Zalig zijn de armen van geest.

 8. Satty

  ‘Zelfs na jaren van wanbeleid van PvdA en D66’

  Het is natuurlijk uiterst rechts wat al jaren regeert, zelfs gedoogd door het uiterst extreem rechtse pvv. De lpf heeft een wanprestatie geleverd, misschien was dat met fortuyn anders geweest maar dat zullen we nooit weten wat extreem rechts dan weer een linkse schuld noemt waarvoor je ook wel erg extreem moet zijn want ik zie breivik niet als rechtse schuld maar net als volkert een gek.

  Dat leraren vaker links zijn is makkelijk te verklaren, je moet wel een bepaald geloof in het collectief hebben en enig idealisme. Bij rechts vindt je alleen egoïsme en individualisme.

 9. worstcase

  Ik word kotsziek van dat leraren. Ze lopen voortdurend te zeuren dat ze te weinig verdienen en te hard moeten werken. Hoe durven ze! Ze verdienen tussen de veertig en tachtig duizend per jaar. En hebben minstens vijftig vakantiedagen. Waar vind je zoiets. In de zorg? Leraren hebben van nature een grote, zelf ingenomen waffel. Ook nodig voor de klas. Maar helaas denken ze die ook buiten school te moeten gebruiken. Geen wonder dat GLfavoriet is. Jammer onze kinderen worden er door vergiftigd.

 10. TD

  Het is logisch dat in Nederland een leraren tekort is,veel zijn in de ziektewet en WAO!
  Ze kunnen de werkdruk niet aan,te grote klassen,opstandige jeugd,teveel multicultie etc.
  Maar dat is niet de echte oorzaak het vloeit voort uit de slapte van de docenten,hoe kan het ook anders,overwegend linkse slapjanussen in het onderwijs blijkt uit het onderzoek!

 11. Troelstra

  Ik heb vernomen dat het basisonderwijs niet meer in staat is vijf dagen les te kunnen geven. Zie hier de zegeningen van linkse indoctrinatie en linkse dramdwang, compleet met beroepsverboden voor andersdenkenden in het onderwijs. Van linkse dramdwang degenereert een samenleving, zoveel is duidelijk.

 12. Troelstra

  Ik begin steeds meer en meer te begrijpen waarom een man als Willem Drees sr. reeds in 1970 (En dat is dus al bijna 50 jaar geleden.) de PvdA verliet. Hij zag toen al de bui hangen dat de PvdA zou gaan degenereren van de Partij van de Arbeid naar Pest voor de Arbeiders, Plunderen van de Arbeiders, Portemonnee van de Anderen.

 13. worstcase

  En wat heeft die Baudet gelijk!! Bekijk het filmpje maar eens. Zijn verwijten kloppen voor honderd procent.
  https://www.youtube.com/watch?v=3JxsgQ9PiAk
  En dan die Paul Rosenmöller. Schandalig toch. Zo’n figuur als prominent bij het voortgezet onderwijs. Wie zijn verleden kent weet genoeg. Om een paar dingen te noemen. Hij was marxistisch activist bij een uiterst dubieuze Stalinisch groepering. Fan van bijvoorbeeld lugubere moordenaars als Pol Pot en Hoxha. Dan te bedenken dat hij weer een sleutelrol gaat krijgen binnen Groen Links.
  Een partij trouwens die is ontstaan uit de landverraderspartijen, de CPN en PSP. Er is nog weinig veranderd. Vreselijk dat zoveel leraren op zo’n partij stemmen. Nog erger is dat zij onze kinderen het goede voorbeeld moeten geven. Hoog tijd voor verandering. Er moet een andere wind in het onderwijs gaan waaien.

  1. Troelstra

   Een absolute kijktip, dat YouTube filmpje.

 14. Michael

  Tsja, mensen met een linkse kijk op het leven zijn nou eenmaal minder egoïstisch, en zetten zich daarom graag in voor de samenleving tegen een schamel salarisje. Dus niet zo gek dat het een beetje scheef verdeeld is. Die gesuggereerde hersenspoeling etc is natuurlijk wel onzin. Het curriculum is voor 99% apolitiek.

  Tot slot is het logisch, want dit zijn bij uitstek de partijen die opkomen voor de leraren, itt bijvoorbeeld de VVD.

 15. Gekko

  Onderwijs is nog steeds kneiterlinks. Niet verwonderlijk met al die zij-instromers. Die behoren nog tot de babyboomgeneratie. Kregen in de jaren 60 les over Karl Marx. En Politiek gehersenspoeld door Joop den Uijl.

 16. Piet51

  Ik zou wel eens willen weten, hoe het komt, dat leraren in meerderheid links georiënteerd zijn. Er zullen toch ook aanhangers van rechts zijn die geschikt zijn om les te geven?

  1. Blikopener

   Het cultuurmarxisme is nog springlevend. Juist in het onderwijs. Steekwoorden: Franfurter Schule, Marcuse, Adorno.

   1. Rien Noppen

    Mensen die de termen van Groeneveld kunnen plaatsen zijn in de regel hoger opgeleid en stemmen dan normaliter niet meer op PVV en FvD.

   2. Piet51

    Je vergeet Habermas, Sartre en De Beauvoir en nog een handvol bekende 20ste eeuwse linkse denkers. Maar dat was tot de vroege jaren 70 en ver voor mijn tijd. Moderne mensen met een beetje opleiding houden zich hier nu toch niet meer mee bezig? Wie heeft de Eendimensionale Mens nog in zijn boekenkast staan? Die studenten van toen, die dat boek uit hun hoofd kenden, zijn nu gepensioneerd. Dat verleden kan na ongeveer 50 jaar radiostilte niet nog steeds van dergelijke invloed zijn. Vraag onderwijspersoneel van vandaag en ze zullen niet weten waarover je het hebt.

    1. Rien Noppen

     Er zijn op dit blog oudere mensen die ontspoorde auteurs als Marcus niet alleen volledig serieus nemen maar ook nog zeker weten dat het cultuurmarxisme een springlevende ideologie is die onze universiteiten in de greep heeft.
     Het is een wonderlijke paranoïde complottheorie maar in rechtspopulistische kringen zeer populair.

    2. Blikopener

     Piet51, de ‘lange mars door de instituties’ was het kompas voor de cultuurmarxistische brigades. Die marsroute is met succes doorlopen: het onderwijs, de media en grotendeels de politiek werd volledig geinfiltreerd en geinfecteerd door het marxistisch-linkse denken. Daarna werden nieuwe generaties door die ‘instituties’ afgeleverd voor wie het linkse paradigma volstrekt normaal geworden was: je deugde niet als je anders dacht. Men was zich niet bewust dat het ’t cultuurmarxistische evangelie was – men (onderwijzers, studenten, journalisten, politiek) was vanzelfsprekend links.

     Die tweede generatie heeft weer een nieuwe lichting afgeleverd waarvan het merendeel automatisch links denkt doordat hen dat voortdurend is voorgehouden en gepusht. De nieuwste generatie heeft inderdaad geen flauw benul dat hun geindoctrineerde denken een naam heeft. Maar daarom zijn ze niet minder zwaar en eenzijdig gebrainwasht.

     1. Piet51

      Ik vraag me serieus af of je wel contact hebt met vertegenwoordigers van de 30-ers, 40-ers en 50-ers van vandaag. Dan zou je toch wat meegekregen moeten hebben van hun kijk op de wereld van vandaag en de (politieke) opvattingen die daar heersen. Onderwijzers en leraren zijn opgeleid aan HBO-instituten. De overige studenten hebben met dezelfde linkse “indoctrinatie” te maken? Eigenlijk zijn in jouw visie een paar generaties geïndoctrineerd met links gedachtegoed. Dat geloof je toch zelf niet?

    3. Dik

     Reageren op blablabla is kansloos, zinloos, en zonde van de verbruikte tijd en energie.

  2. marco1

   Jazeker maar die doen liever wat ze leuk vinden en meer verdient.

 17. Ries

  Geen wonder. Het zijn de zendelingen van de linkse kerk. En een zendeling predikt altijd voor een beinvloedbare parochie. Dus het is niet zo vreemd dat onderwijzenden links georienteerd zijn. Ze kunnen ook met kraaltjes lokken zoals een midagje vrij als je meegaat demonstreren. De leraar handenarbeid help graag mee met het beschilderen van beddenlakens.

 18. Michael M

  nog altijd bizar links: 33% stemt GroenLinks, 17% PvdA, slechts 3% FVD en 1% PVV ????????????

  VORM VAN NEPNIEUWS !

 19. Michael M

  NEPNIEUWS

 20. nienke

  Niets nieuws toch??

 21. HendrikJan

  NOP , vriend van RUTTE, de VMBO is een opleiding die de eerste diploma’s in 2004 heeft uitgereikt.
  Dus 15 jaar geleden, ff rekenen NOP 15 + 16 = 31
  Dus vriend van RUTTE, 35% van de kiezers op 50+ is net 30 jaar JONG.

  Groetjes vriend van RUTTE.

  1. Rien Noppen

   Ik sprak nergens over het vmbo, HendrikJan.
   Dus ik weet niet waarover je zwatelt.

 22. Bes Tolen

  De leraren op basisscholen vallen, goed dat gegeven is al weer van een aantal jaren geleden maar de situatie is niet anders geworden, in veruit de meeste gevallen met hun IQ uit in de forse middengroepen met wat uitschieters naar beneden en naar boven. De hoogste groep wordt door de allergrootste uitzondering bereikt. Je kunt ook niet veel anders verwachten. Met rekenen is men zelfs in aanleg ver beneden het vereiste en dat is dramatisch. Vrouwen achter de kassa bij de supermarkt doen het beter. Ik vermeld dat omdat er de laatste dagen veel over dat rekenen te doen is. Het lijkt er op dat de verantwoordelijke bewindslieden zich het probleem laten af pakken en daarmee naar de achtergrond schuiven.
  M.i. doet zich nog een maatschappelijk probleem voor en dat is niet van vandaag of gisteren. De keuze van vrouwen voor links is irrationeel. Wellicht geldt dat ook voor mannelijke leraren. Het gaat namelijk ook richting rekenen en het niet in verhouding kunnen denken. Het duidt ook niet op veel breed inzicht. Eerder op aangepraat en eenzijdigheid. Het lekkere gevoel. Alsof je er al bent als je eigenwijs bent gemaakt.
  Eén plaag daarbij komt wel mee van mannen. Er zijn mannen, die juist vrouwen verwennen. Het zijn m.i. eerder de macho’s. Die doen het niet alleen thuis. Het gaat om de jonge leraar scheikunde, die in de klas de meisjes voor trekt en de jongens eerder dwars zit of de universitair hoofddocent die jonge vrouwen altijd een hoger cijfer toekent dan hoort en de baas bij de rijksaccountantsdienst, die zelfs de vrouwen van collega’s probeert te nemen. Gelukkig zijn veel vrouwen daarvan niet gediend wat uit hun verhalen, soms de gemeenschappelijke, blijkt. Maar er trappen altijd te veel er in. En dan heb je het misselijke positieve discriminatie effect. Bij één van de grootste landelijke verenigingen was het zo, dat er altijd leden in bepaalde commissies moesten worden gekozen. Sommige mannen gaven zich daarvoor nooit op omdat ze niet vernederd wensten te worden. Blijkbaar zaten er veel macho’s in de verenigingsraad dat vrouwen altijd de meeste stemmen kregen. En dan heb je nog dat gedrag dat vrouwen benoemt terwijl ze er niet aan toe zijn. Wat tot veel ongelukken leidt wat door mensen in de omgeving natuurlijk wel gezien wordt. Waarom noem ik dit? Omdat toch veel vrouwen er in trappen en dat is juist de grootste achterliggende oorzaak dat ze links stemmen. Het zijn echt niet de mooiste of betrouwbaarste mannen, die hun stem krijgen. Ach, het probleem is groter. Zo reageren ook de godsdiensten er op. Op dat irrationele. Bijvoorbeeld de islam, bijvoorbeeld het christendom, enzovoort. Ieder op hun eigen manier maar uiteindelijk wel alle heel dubieus. En de meeste dictators waaronder bijvoorbeeld Julius Caesar en Kim Jong Il werden juist en alleen door vrouwen aanbeden. Is links stemmen goed voor vrouwen emancipatie? Nee, het is de verleiding. ’t Is maar dat je het weet. Met die verleiding ondermijnen vrouwen altijd collectief al hun eigen positie. Collectief en dat is moeilijker te verstaan. Waardoor? Om over na te denken.

  1. Satty

   De competitie met vrouwen vaak verloren zeker. Het zijn juist vrouwen die in arme gebieden voor verandering zorgen, daar zou je eens over na kunnen denken. 3000 jaar mannen aan de macht super resultaten.

 23. Gerlos

  Arme koters met dat linkse gespuis.

 24. Duckday

  Vandaar dat de jeugd hun toekomst kwijtraken Maar misschien stem je toch vrij en blij PVV of FvD voor een betere Toekomst NLexit wat voor welvaart heeft de EU en Euro ons als normale werkende man vrouw ons gebracht in Nederland

 25. Bes Tolen

  Satty, ik raad u aan naar die gebieden te gaan want er wacht werk. Men is arm omdat vrouwen daar altijd zo stom zijn en zijn geweest aan bepaald soort mannen, de verleiders, zonder nadenken en zonder uitstel hun hele alles te gunnen. Wel erg vlot dus met kinderen op de wereld te zetten. Waarvan een significant deel uit verkrachting in veel gebieden. Onverantwoordelijk, heet dat. Die vrouwen weten vanwege eigen bruutheid en egoïsme de goede mannen niet te belonen en niets mee op te bouwen. Wat de armoede verklaart. Help hier de boel niet verder naar de donder. Donder op, heet dat cru.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.