Rutte nodigt klimaatspijbelaars uit voor gesprek, buiten schooltijd natuurlijk!

Geen categoriefeb 08 2019, 17:00
Youth4Climate, de organisatie achter de klimaatdemonstratie van gisteren, is uitgenodigd door premier Rutte voor een gesprek samen met minister Wiebes. 'Buiten schooltijd,' voegt Rutte eraan toe bij zijn Twitterbericht. Via de NOS.
Makkelijk scoren voor Rutte natuurlijk, want nu wordt er 'echt geluisterd' door 'de politiek'. Maar ja, wat gaan die scholieren doen en, als ze op de uitnodiging ingaan, wat voor oplossingen gaan zij aandragen?
Een flink deel van die klimaatspijbelaars kwam niet verder dan 'er moet iets gebeuren' en 'de politiek moet nú wat doen', terwijl ze zichzelf trots een schouderklopje geven dat ze zelf 'in actie zijn gekomen'. En dat is het hele punt dat dit soort protestacties altijd ondermijnt: Hard schreeuwen vanaf de zijlijn dat 'we' en 'de politiek' iets moeten doen of 'er iets moet gebeuren' terwijl ze zelf vooral buiten schot blijven wat consequenties betreft en de ballen verstand hebben van degelijk beleid.
Idealiter zou er een hele club scholieren zijn die zich heeft verdiept in de materie, werk wil maken van het bijdragen aan een reële oplossing en ook tijd en energie wil steken in het realiseren van deze oplossing. Het is echter áltijd hetzelfde: 'Aandacht vragen' en 'bewustwording creëren' als hoofddoel stellen, doen alsof dat een waardevolle bijdrage is en jezelf belonen met een hamburger bij de McDonalds.
Wil je een vorm van kanker de wereld uit helpen? Word medisch onderzoeker/specialist.
Wil je pestgedrag van scholen verbannen? Word sociaal wetenschapper.
Maak je je toch meer druk om iets anders? Zorg dan dat je daadwerkelijk wat bij kunt dragen en beperk je tot iets waar je ook invloed op kunt hebben.
Activisme an sich brengt alleen maar ruis met zich mee. Vandaag is het klimaat een probleem, morgen de positie van vrouwen, er sterft vast ergens weer een diersoort uit en homo's hebben ook al een week geen aandacht meer gehad. Oekraïne rommelt ook nog steeds maar Syrië is ook nog niet stabiel. Is de problematiek rond #metoo al opgelost of moeten we eerst nog stilstaan bij eenzame ouderen?
Misschien moeten we eerst aandacht vragen voor meer zinvol activisme, al moet ik dat even aan anderen overlaten want ik moet nog tien rondjes rennen om geld in te zamelen voor mishandelde ezeltjes in India. Een hele klus maar ja, íemand moet het doen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten