Wow! Deze ene klimaatspijbelaar snapt het tenminste: ‘Nederland doet het al heel goed, China moet worden aangepakt!’

Terwijl Den Haag gisteren volstroomde met kinderen die een dagje van school hadden vrijgenomen om te protesteren voor een beter klimaat, werd al snel duidelijk dat de meesten er meer waren om seksdates te regelen of hamburgers naar binnen te stouwen. Echt veel diepgang ontbrak. Eén jongen wist echter wél waar hij over sprak, en bracht de rol van China ter sprake. Nederland doet al bijzonder veel op het gebied van duurzaamheid, zo vertelde hij een verbijsterde NOS-reporter. Megavervuiler China moet eens worden aangepakt!

Laten we het eufemistisch zeggen: de klimaatspijbelaars die gisteren naar Den Haag waren gekomen, waren zeker lang niet allemaal op de hoogte van de laatste ins en outs in de klimaatdiscussie. Als ze überhaupt al meer wilden dan alleen een dagje school skippen, gaven ze onomwonden de schuld van de huidige stand van zaken aan premier Rutte en aan Geert Wilders. Alsof die laatste over het beleid gaat.

Vrijwel niemand had het over de internationale situatie. Want laten we wel wezen: in Nederland zijn er honderdduizend klimaatregelingen van kracht die allemaal meehelpen de CO2-uitstoot te verminderen. Een betere wereld? In Nederland valt niet zoveel meer te halen. Het buitenland, echter… China gaat de komende jaren als een razende allerlei kolencentrales bouwen en heeft plannen de eigen productie van broeikasgassen flink op te schroeven. Willen we een betere wereld, dan moeten we niet blijven navelstaren maar China aanpakken.

Zoveel globaal perspectief was natuurlijk een beetje teveel gevraagd van een stelletje tieners met gierende hormonen. Of toch? Eén klimaatspijbelaar leek het wel degelijk te snappen, en vertelde zelfs voor de camera van de NOS (via Twitterfenomeen Seven) dat hij het denkt dat in Nederland niet veel meer te halen valt op klimaatgebied: we moeten het buitenland tot actie aansporen, en dan vooral China.

De jongen maakt zoveel sense dat NOS-verslaggever domweg met z’n mond vol tanden staat, en besluit door te lopen naar een wat “representatievere” klimaatjongere. “Oké dankjewel… we lopen even verder!” Juist ja.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Buzz68

  Ach… het is vaak veel simpeler dan je denkt. Het is en wordt steeds lastiger om belasting te heffen op arbeid. Er wordt naarstig gezocht naar aanvullende inkomsten.

  1. J.Rademaker

   Juist.

 2. Rien Noppen

  De demonstratie van scholieren in Den Haag was een enorm succes en bewijst hoe breed het draagvlak is in Nederland voor een actief klimaatbeleid.

  De druiven in rechts-populistische kringen zijn zuur en het is bijna ontroerend om te zien hoe men wanhopig probeert deze scholieren in een kwaad daglicht te stellen.

  PVV en FvD voeren een aandoenlijk achterhoedegevecht. Gelukkig worden ze daarin ferm gesteund door DDS.

  1. Gekko

   Ik heb ze gezien, de spijbelende scholieren. Het zag er gezellig uit en ze gedroegen zich keurig. Ook hun idolen Jesse Klaver en Rob Jetten kwamen nog even langs.

   Wel opvallend: normaal is 80% van de jeugd in Den Haag van niet-westerse afkomst. Van deze scholieren was echter minstens 80% zo autochtoon als wat.

   Maar dan nog wat: 100% van de scholieren op het Malieveld was jonger dan 18. Die mogen dus niet stemmen volgende maand. Ofwel: het electorale effect van deze spijbeldag is 0.

   Ik zei het al: het was een gezellig dagje uit. En met mooi weer, dankzij de klimaatverandering! (de laatste zin is onzin, ik weet het).

  2. Augustinyak

   ‘neuk me in m’n reet voor een betere planeet’

   Die spandoeken waren ook zo fijntjes…..

   Wat een jeugd, om te kotsen…..

   1. Rien Noppen

    De bejaarde Augustinyak is geweldig verontwaardigd over de jeugd van tegenwoordig.

    🙂

  3. Lugar

   Reacties aan dat adres zijn nutteloos en kansloos, je houdt het kind spelende.

 3. TD

  “Megavervuiler China moet eens worden aangepakt!”
  Jetten gaat naar China om Xi Jinping eens flink onder druk te zetten,dan zul je zien binnen één jaar zijn alle kolencentrales dicht en de uitbreidingsplannen van nog eens tientallen,gaan van tafel,jaja.
  Overigens is de ontmoetingsplaats van de jeugdige activisten in Den Haag veranderd in een vuilnisbelt!Er is geen gras of zand meer te zien,enkel flessen,papier,plastic.Dat verwacht je NIET van milieuactivisten,toch?

  1. Rien Noppen

   Ook voor TD zijn de druiven zuur. Hij beseft mogelijk ook dat zijn verzet een zielig gesputter in de achterhoede is.

   1. Siemien

    Jouw besef is licht verstandelijk beperkt Rientje zeg maar die van een kind van 8

  2. Adriaan

   Klopt @TD, wat betreft die vuilnisbelt. Het milieu redden is niet makkelijk.

 4. Rien Noppen

  Mooie column van Sheila Sitalsing in de Volkskrant:

  Een staking was het, een hartverwarmende, prima georganiseerde, vrolijke, gezellige, energieke, druk bezochte, relevante. Je hebt wel vaker stakingen in dit land. Omdat daar meestal overzichtelijke, tamelijk platte eisenpakketten aan verbonden zijn – ‘Geen procenten maar Centen’, ‘AOW=65’, ‘Graaitaks nu’ – worden de motieven van de stakers zelden in twijfel getrokken. Dan staan er nooit journalisten in de McDonald’s te loeren of die hypocriete stakers op weg naar huis niet stiekem hun geld aan een hamburger stukslaan. Waarna de koene onderzoeksjournalist ze met een ‘Ho, ho, mannetje, betrapt! Ik dacht dat je zo slecht betaald werd?!’ om de oren kan slaan. Dan wordt er over de stakers eigenlijk nooit ‘die AOW interesseert ze geen bal, ze wilden gewoon niet werken’ gezegd.

  Omdat het gisteren om tieners ging, die niet spijbelden maar met toestemming van school en ouders aandacht vroegen voor de grootste kwestie van deze tijd, en omdat het een gelaagd eisenpakket betrof dat zich niet laat reduceren tot ‘Geef Mij Geld’, sloegen hier en daar stoppen door.

  Dus stonden zure mannen en vrouwen van middelbare leeftijd aan elkaar uit te leggen ‘dat die kinderen geïndoctrineerd zijn door docenten want zelf hebben ze geen bal met het milieu, ze wilden gewoon vrij’. Waaruit valt af te leiden dat die mensen nog nooit een puber op de middelbare school hebben gehad, want een beetje puber heeft bergen meningen en luistert zelden naar volwassenen.

  En dus stonden kribbige volwassenen voor wie het kennelijk heel lang geleden is dat ze iets leuks hebben meegemaakt, ontsteld te wijzen naar de geestige bordjes (‘Stop met masturberen, red de ijsberen’, ‘Fuck each other, not the planet’, ‘Eat pussy, not cows’).

  Dus waren er reportages waarin kinderen op hoge toon werden ondervraagd over vliegvakanties, waarin ze hun motieven uit de doeken moesten doen, en waarin triomfantelijk werd geconstateerd dat ze – de horror – na de staking waren afgetaaid naar de McDonald’s en de Action.

  Dat onsmakelijke elkaar de maat nemen, om zo de hypocrisie van de klimaatstaker bloot te leggen, is een favoriet stijlmiddel geworden in de klimaatdiscussie. Ook Rob Jetten moest zich laatst verantwoorden voor zijn vlieggedrag. Een klassieke jij-bak, net zo armetierig als het ‘neem lekker zelf een Syriër in huis’ dat je weleens hoort als ‘antwoord’ op een pleidooi voor nette opvang van vluchtelingen.

  Door zo te hameren op de individuele verantwoordelijkheid van de klimaatstakers – ga korter douchen, stop met vlees – blijft de collectieve verantwoordelijkheid buiten beeld: die van de politiek, van bedrijven, van freeriders die zich aan verplichtingen onttrekken, van systemen en structuren.

  We worden geregeerd door een partij die ‘eigen verantwoordelijkheid’ in de mond bestorven ligt. Individualisme en consumentenmacht zijn hip. Maar we zeggen ook niet: ‘Als je geen T-shirts wil uit wrakke naaitateliers vol 8-jarigen, moet je ze gewoon niet meer kopen en verder zoeken ze het maar uit in die ateliers.’ Daar zijn wetten omheen nodig, bindende afspraken tussen overheid en textielboeren en staatsmacht om overtreders en freeriders te bestraffen.

  Vijftienduizend scholieren stonden die boodschap gisteren met verve uit te dragen. Politiek: belast CO2. Verzuurde, ouwelijke zeurpieten: ga je schamen. Bedrijven: doe echt wat.

  Gezegend is het land dat zulke prachtkinderen heeft voortgebracht.

  1. Bosche draak

   Kletscolumn & kletsargument
   Zou wel meer schrijven maar heb al twee keer een lap tekst in het niets zien verdwijnen.
   De site is weer lekker bezig

   1. Lugar

    Wat wij nu aan CO₂-uitstoot moeten terugbrengen (tegen zo’n 1.000 miljard aan kosten, wat dus de totale ineenstorting van onze economie betekent), is wat China in vijf dagen uitstoot. En de komende vijf jaar alleen al bouwt China nog eens 700 nieuwe kolencentrales bij. Waanzin.

    #stemzeweg

  2. Adriaan

   Zeer goede column.

 5. Michael

  Zucht… Ik word soms zo moe van de inconsistentie van de ontkenners. Althans. Soms zijn het ontkenners. Nu blijkbaar weer niet, want Tim onderschrijft dat er iets gedaan moet worden, en dat Nederland alleen het niet kan. Ik ben het volledig met deze jongen eens, maar ik ben verbaasd dat DDS dat ook is. Er is toch, volgens jullie, “nauwelijks tot geen” bewijs voor de link tussen menselijk handelen en de huidige klimaatverandering? Dat was een paar dagen geleden nog te lezen hier. Waarom zou China dan überhaupt iets moeten? Als China de economie overhoop haalt gaan wij dat ook wel voelen hoor, en ze gaan dan zeker eisen dat wij ook actie ondernemen. Dus is dat echt zo’n goed plan als er toch geen bewijs is voor de link?

  Kom nou eens met een consistent verhaal…

 6. Piet Klein

  Het is bizar. We hebben te maken met een politiek midden dat idiote plannen maakt, duur en nagenoeg onuitvoerbaar. Het politieke midden heeft besloten het onderwerp over de verkiezingen heen te tillen en doet vage toezeggingen over wat ze dan misschien eventueel bereid zijn overweging te nemen. Ze zijn niet bereid om met serieuze voorstellen te komen om een serieus debat te voeren. Terecht constateert het FvD dat het onzinnige plannen zijn en niet alleen inhoudelijk maar ook vanwege het ontbreken van internationaal bredere aanpak, bijvoorbeeld via de EU, maar kennelijk lukt het D66 niet om verschillende (foute) dromen te combineren. Het FvD stapt in de ontkenning omdat het klimaat over levensduur van de aarde verandert. Dat klopt maar we komen dan ook geen dino’s meer tegen. Dat rondje kan je ook lopen met de mensheid en het is wel degelijk mogelijk zolang moeder natuur een beetje stabiel en dat is moeder natuur nu om de effecten van de mensheid te verminderen als we het maar durven organiseren. Het is bizar, het politieke midden verzint onzinnige en dure plannen, FvD ontkent de problematiek. En aangezien framing nog het meest beoefende journalistieke vak is worden deze scholieren van de DWDD tot met de rechts pers niet serieus genomen. Krijg je in Jinek een journalist die een beetje lacherig loopt te doen met Rutte. Het is bizar hoezeer de politiek ons niet serieus neemt en weigert met zinvolle voorstellen te komen en een serieus debat aan te gaan op een zo’n belangrijk onderwerp, zelfs of juist nu de verkiezingen er aan komen. Het is één grote deceptie.

 7. Adriaan

  Ik vind het razend knap dat uit al die duizenden kinderen er één er werd uitgepikt die het wel snapt. Alsof verder niemand enig benul heeft van de problematiek. Zo vat Tim het samen. Ook dat vind ik knap van jou Tim. Je wordt nog wel eens hoofdredacteur van DDS.
  Het was een geweldige actie van de jeugd. Ze hèbben niet de toekomst, ze wíllen de toekomst. Ik hoop dat deze acties net zolang doorgaan totdat de leiders inzien dat er daadwerkelijk iets aan de hand is.

  1. Satty

   Klopt helemaal.

  2. Bosche draak

   Nou laat die koene krijgers het op de zaterdag nog eens proberen dan.
   Zij zullen niet versagen want hun kant heeft de waarheid bij zich.
   Laat ons allen verzamelen met fiets dan wel den benenwagen.
   Laat het gebrek aan verzet u niet weerhouden te strijden want u bent de ware weg en zoniet dan toch.

   Columnistische typetrutjes plempen al sidderend van genot hun hartzeer neer wetend dat weerwoord niet zal worden gegeven.
   Gazetganzen als Sheila-achternaam-zo-divers-vandaar-de-luizenbaan die durft te beweren dat pubers zich niet laten beinvloeden.
   Nou dat moet je de gemiddelde trendwatcher maar eens vragen, ze zijn wel degelijk een doelgroep om rekening mee te houden dan wel te willen beïnvloeden…

 8. Piet51

  De “verbijstering” van de interviewer, die in de kop wordt aangekondigd ontgaat me volledig, ook na drie keer lezen.

  Verder stemmen deze jongelui inderdaad niet bij de aanstaande verkiezingen, op een enkeling na misschien. Maar over twee jaar, wanneer Tweede Kamer verkiezingen zullen plaats vinden, zal een heel groot deel van deze jonge mensen wel kiezen. Dat is een gegeven waarop alle politieke partijen zouden kunnen anticiperen. Er zijn grote kansen voor toekomstige zetelwinsten.

  Overigens valt me in interview en artikel op, dat steeds minder getwijfeld wordt aan klimaatverandering en de discussie steeds meer gaat over de aanpak van de transitie, de lastenverdeling binnen Nederland en tussen NL en andere landen. Dat Chinese voorbeeld is boeiend en terecht, maar daarbij zou ook eens de uitstoot per gemiddelde Chinees en Nederlander of Europeaan bekeken moeten worden. China is het grootste land op aarde en die hoge uitstoot is daarom niet zo verwonderlijk. Dat ontkent overigens niet meteen de noodzaak voor China om te veranderen.

  1. Lugar

   @Piet: Wakker worden!

   China, 1,3 miljard inwoners = 225 x groter dan Nederland

   1. Satty

    ‘maar daarbij zou ook eens de uitstoot per gemiddelde Chinees en Nederlander of Europeaan bekeken moeten worden.’

    Des te Interresanter is de opmerking van Piet.

   2. Piet51

    Ik ben al uren wakker: China, 1,3 miljard inwoners = 76 x Nederland. Of China, 9,5 miljoen km2 = 231 x Nederland. Het is overigens wel een boeiende discussie of je naar de uitstoot per km2 (en dan in- of excl. de onbruikbare oppervlakte aan water, gebergte, woestijn, etc.) moet kijken of per inwoner. Of misschien per eenheid BNP?

  2. Satty

   China produceert nog steeds voornamelijk voor Europa. Zolang wij om goedkoop geproduceerde goederen blijven vragen veranderd er niets.

  3. PMG

   Juist, dus wordt het nu eens tijd voor eerlijke voorlichting hoe de zaken ervoor staan zodat toekomstige kiezer een mening en oordeel kunnen hebben. Leugenaars als Rutte & Co kunnen dan gelijk het veld ruimen.

 9. Satty

  ‘Willen we een betere wereld, dan moeten we niet blijven navelstaren maar China aanpakken.’

  Nee je eigen consumptie. China produceert voornamelijk voor Europa. Het is onze vraag naar goedkoop geproduceerde goederen die China dit laat doen.

  Deze jongen is waarschijnlijk niet zo’n groot licht.

  1. Bosche draak

   Dat is niet volledig, want is niet juist Amerika de grootste afnemer?
   En het is makkelijk praten maar je kan een euro maar een keer uitgeven.
   Als alles duurder wordt dan wijken de mensen steeds meer uit naar goedkopere alternatieven.
   Dat is ook zo met bijvoorbeeld voedsel en energie.
   Even consuminderen is niet voor iedereen weggelegd.

  2. Arie B

   Hij snapt het beter dan die andere studenten. Het gaat namelijk om het grote plaatje. Hier staren ze zich blind op maatregelen die een speldeknopje effect hebben en de watermeloenen om ons heen kijken we gemakshalve over het hoofd. Dat is pas pure domheid.
   Als de EU bijvoorbeeld plastics uit de laagste categorieën zou weren zou dat al meer effect hebben dan al die financieel verwoestende interne maatregelen.

 10. Arie B

  Als we gewoon de import uit China aanpakken (EU-breed) en er hogere eisen aan stellen beschermen we meer onze eigen markten (al die goedkope troep drukt kwaliteit weg) en dwingt China om productie aan te passen of productie energiezuiniger te maken. Daarin zit veel meer rendement dan in die armetierige maar schreeuwend dure eigen maatregelen..

  1. IJsbrand Koudvuur

   Eens, Arie B. +++!

 11. Arie B

  Organiseer het op een vrije dag en kijk naar de verschillende aantallen. Wie van de studenten wil er niet een dagje gezellig met medestudenten joelen en avondvierdaagse lopen en daarvoor school even laten zitten..

 12. Rosasolis

  Ook heeft Rutte vertelde gisteren, dat eigenlijk Nederland een van de beste milieu en klimaatbewust landen ter wereld is. Dat het in vele andere landen het vervuiling veel erger is. Goed is het dat de demonstraties van jongeren worden uitgebreid over heel Europa, met ook volwassenen, en wetenschappers, die vaak hun mening zullen doorgeven tijdens die demonstraties.

  1. Bosche draak

   Maar als we al een van de beste qua milieubeleid zijn dan hebben we die draconische handicaps toch niet nodig?
   Laat eerst de grote landen maar een begin maken, dan volgen wij vanzelf

   1. HendrikJan

    Kijk en zolang de demonstratie op een schooldag is slaat de jeugd twee vliegen in een klap.
    Een dag niet naar school, lekker klooien in bus / metro of trein.
    En de OV kaart is op schooldagen geldig en vaak niet in het weekend.

  2. PMG

   Achterlijke slemiel!

 13. PMG

  Gelijk helemaal uitgeluld en gedemonstreerd! Wij doen het inderdaad goed genoeg en waarschijnlijk al het beste dus ophouden en buitenland aansporen ipv. hier zakkenvullen.
  Waar wordt afval gescheiden ingezameld? Wie stook er als een van de weinige landen op gas terwijl de rest zelfs bruinkool een steenkool gebruikt? We leiden al dus ophouden met doorslaan. Rijden op gas is ook veel schoner maar dat heet dezelfde overheid de nek omgedraaid door de belastingen, hypocriete kloothommels, kwartje van Kok, en dit is maar 1 voorbeeld. Windmolens werken niet en vervuilen horizon en veroorzaken geluid en trillingen en die jagen/doden vogels/vissen/en andere (zoog)dieren.

 14. Arnoniemuss

  @ Tim Engelbart
  “de klimaatspijbelaars die gisteren naar Den Haag waren gekomen, waren zeker lang niet allemaal op de hoogte van de laatste ins en outs in de klimaatdiscussie”, zegt Tim.

  Wat dacht je van de Gele Hesjes, Tim? Allemaal goed onderlegd in de macro-econmische ontwikkelingen waartegen zij protesteren?

  1. toetssteen

   @Arnoniemuss
   Appels en konijnen aan het vergelijken?
   Mensen die protesteren vanuit hun werkomgeving en waar zij werkelijk mee te maken hebben vergelijken met SJW maffies die geen tel kunnen zonder hun handy is bizar.

 15. Holysmoke

  Deze jongen snapt het en gaat niet mee met de linkse schapen, gelukkig zijn er mensen die wel nadenken en de realiteit inzien. Voor links is alles eigenbelang, zieke leugenaarsleugenaars en landverraders.

 16. Michael M

  Als je aan China vraagt waar Nederland ligt dan zeggen ze: U bedoeld dat kleine eilandje? Dan beginnen ze hard te lachen als ze horen dat het kleinste landje al eeuwig de grootste bek heeft en het braafste jongetje van de klas zijn. En dat ze de wereld wel eventjes komen helpen. Het lijkt wel een grap. China honderden keren groter dan Nederland en met een bevolking van 3 miljard inwoners. Ja Nederland redt de wereld wel ………tegenover nog eens honderden grotere landen in de wereld welke gigantisch vervuilen, dan helpen die kleine beetjes niet van eiland Nederland om de aarde te redden. Het heeft pas effect als 7 miljard inwoners meewerken. Ja hoe leg je dat aan randdebielen uit die geloven dat eiland Nederland dat allemaal in zijn eentje kan ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.