Wrede GroenLinks-troela Corinne Ellemeet wil ouderen zorg afpakken: ‘Stoppen met “overbehandelen”!’

Als het aan GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet ligt, gaan 70+’ers die worden behandeld eerst langs een “geriater”. Die persoon gaat de oudere dan proberen te overreden dat het op die leeftijd geen zin meer heeft om zorg te accepteren.

Het viel te verwachten: GroenLinks is hard op weg de lievelingspartij van de jeugd te worden, maar de partij lijkt niet boven de 20 zetels uit te kunnen groeien. Er zijn simpelweg teveel ouderen in Nederland. Dus wat doe je dan als je toch premiersambities hebt? Simpel: je zoekt gewoon naar manieren om van ouderen af te komen.

Kamerlid Corinne Ellemeet is met een slinkse truc op de proppen gekomen om minder ouderen te ‘kweken’. En dat is gewoon door te zorgen dat op de grens van 70 jaar een ander, strenger zorgregime ingesteld wordt. Want wie die leeftijd gepasseerd is, staart de dood al een klein beetje in de ogen. En GroenLinks wil mensen helpen om Magere Hein dichter naar de mensen toe te brengen. Wil je dus zorg ontvangen terwijl je de 70 gepasseerd bent? Prima. Dan ga je eerst naar de ‘geriater’ die gaat kijken of het nog wil ‘zin’ heeft dat je beter gemaakt wordt. Als de geriater vindt dat het geen zin heeft, gaat hij je proberen te overtuigen om de behandeling te laten schieten. Waarmee je – onherroepelijk – je eigen dood voorspoedigt.

Ellemeet is natuurlijk desondanks erg blij met haar nieuwe bizarre “zorgplan”:

“”De centrale vraag is: wat doen we de patiënt aan? Een opname, narcose, pijn en een stortvloed aan medicijnen’, zegt Ellemeet. “Uit allerlei onderzoeken blijkt dat het overbehandelen van oudere patiënten nog aan de orde van de dag is.” Het gaat het GroenLinks-kamerlid vooral om gezondheidswinst. Al kan besparing wel het effect zijn.”

Vooral dat argument van gezondheidswinst is natuurlijk bizar: je laat mensen onbehandeld ziek zijn. Hoezo, gezondheidswinst?! Maar gelukkig lijkt de plan de ijskast in te kunnen: de rest van de wereld heeft het niet zo op het aanzetten van de versnippermachine voor senioren. En terecht, natuurlijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

106 reacties

 1. Troelstra

  Nu weet iedereen van 70+ of met (groot-)ouders van die leeftijd welke partij hen wil vermoorden. Dood aan de moordenaars! Dood aan Groen Links! Stem Groen Links weg!

  1. poldi

   Nog even dan stelt GL voor om de pil van Brion (?) op te nemen in het basispakket voor 70plussers.

   1. poldi

    Ook D66 zal hiermee wel enthousiast mee instemmen.

    1. Siemien

     Ab-so-luut met luid gejuich en zelfverheerlijking al gniffelend in de knuisjes (even voor de beeldvorming)

   2. Siemien

    Nou de pil drion is al beschikbaar en zal na-tuuuur-lijk worden vergoed buiten het basispakket om..

   3. shidaian

    pil van Drion.

    Tja je leven lang betalen, werken tot je 70 ste en dan gelijk het graf in. Opgeruimd staat netjes om de massa “verkleuring” binnen te laten die zelfs alleen maar gaan kosten en nooit iets betaald hebben.
    Ik ben 72 heb 51 jaar gewerkt. GL wordt bedankt Dus inderdaad tijd voor de pil van Drion

  2. BB

   @Troelstra

   Pil van Drion

 2. Gekko

  GroenLinks begint de laatste tijd wel een erg grote bek te krijgen. Dat de partij van Volkert van der Graaf tot alles in staat is, weten we inmiddels heel goed. Tijd voor een tegenoffensief!

  1. Siemien

   20 MAART @STEMPVV/FvD

  2. HendrikJan

   Inderdaad die door jou genoemde persoon, vondt 54 jaar een mooie tijd om iemand te vermoorden.
   Deze moordenaar wordt dit jaar zelf 50.

   1. Siemien

    “Deze moordenaar wordt dit jaar zelf 50.”

    Dat hoeft niet natuurlijk..

    1. Troelstra

     Als wij nou eens te weten kunnen komen waar hij in Harderwijk woont kan hij eindelijk een keer opgezocht worden.

 3. Arie B

  D66 zou nog een stapje verder en zou hierin het voltooid leven aanbevelen.

 4. Eric 1

  Er zijn te veel groen linksere ook als wij die nou eerst vermoorden kijken wij daarna wel verder

 5. HendrikJan

  Ik heb er niets op tegen als haar ouders of schoonouders maar het voorbeeld geven.

 6. Siemien

  Ik denk dat overbehandelen ook niet goed is, maar wel gewoon zorg blijven geven die nodig is.
  Zag gister een programma dat ging over het eten in de ziekenhuizen, er komen zelfs koks koken en het liefst voor een ieder persoonlijk…het moet niet gekker worden natuurlijk..

  1. bejaarde

   Je bent goedkoper uit door het huren van een hotelkamer met roomservice en de dokter komt je daar ook heus wel bezoeken; als je maar betaalt. Wat denk je van een ziekenhuisopname, wat dat kost? Een opname in een verpleeghuis is ook niet gratis, daar staat direct het CAK bereid om te vangen. Denken is voor GL-ers moeilijk, zij ontlopen het niet om de 70+ te halen en dan….hun wens in vervulling laten gaan?? Waar haalt zij het vandaan? Teveel tijd om plannetjes te bedenken.

 7. Tante Sidonia

  En er zullen nu ook ambtenaren, op een of andere Ministerie, aan het werk gaan om dit werkelijkheid te laten worden.
  S66 is al voor; Ministeries zijn doordrenkt van links en zeer Groen-links knuffelend!
  Corinne Ellemeet krijgt haar zin., maar………….als zij 70 wordt? Dan geld het niet voor apparatsjiks.
  PS
  Groen-Links/Moslim knuffelaars, geldt het alleen voor Nederlanders? Of ook voor Moslims?

 8. Spaanse kok

  Binnen de gezondheidszorg rijst steeds meer de vraag: Hoelang en tot welke leeftijd moeten we doorgaan met behandelen.
  Krijgen we de situatie dat doodgaan een privilege wordt?
  Moeten we doorgaan tot die gezondheidszorg helemaal onbetaalbaar is?
  Moet een 75 jarige nog een marathon kunnen lopen als die dat wil?
  Terecht dat men zich hier mee bezig houdt.
  Ik zie steeds vaker ouderen stoppen met eindeloos behandelen en zeggen: Het is mooi geweest, ik hoef al dat gedokter niet meer.
  Natuurlijk verwringt DDS de essentie van het vraagstuk omdat volgens DDS-vooringenomenheid de “verkeerde” politieke partij het zegt.

  1. Rien Noppen

   Ja, het artikel is te absurd voor woorden: er wordt glashard gesuggereerd dat Groen Links om electorale motieven de dood van ouderen wil bevorderen.
   Hier valt niet meer zinnig tegenin te argumenteren.

   1. Satty

    Het typische dds frame.

  2. Scarletti

   Beste Spaanse Kok,
   Wat is voor u een geschikte leeftijd om behandeling te staken? 40? Vanaf dat dat moment begint de productiviteit van mensen al af te nemen. Of 21, bewezen is dat de mens dan op zijn vitale hoogtepunt is en o.a. het aantal hercencellen afneemt. Noemt u eens een getal

   1. Rien Noppen

    Mevrouw Ellemeet meent, en daar ben ik het mee eens, dat iedereen, ongeacht zijn leeftijd, recht heeft op de best mogelijke medische zorg. Het enige wat ze aanbeveelt is een zorgvuldiger afweging van zware medische ingrijpen op hoge leeftijd. Die veroorzaken vaak een slechtere kwaliteit van leven en dragen vaak ook niet meer bij aan genezing. Als dat perspectief er wel is bepleit helemaal niemand om medisch handelen achterwege te laten.

    1. Adriaan

     @Noppen, dat zorgvuldige afwegen, gebeurt al, dus er is niks nieuws onder de zon. Het zijn loze verkiezingskreten.

     1. Rien Noppen

      Nee, Ellemeet constateert dat dokters vaak zonder goed overleg en met een onvoldoende besef van de gevolgen tot zware medische ingrepen besluiten. Het is heel verstandig als een geriater op dat punt explicieit advies geeft.

     2. springmaarachterop

      De trol noppes denkt dat medici achterlijk zijn en zweert bij de expertise van Groen Links sukkels.

     3. Top

      Dat klopt helemaal. We moeten nog elke dag, het gezever lezen, van lieden hier, die er eigenlijk niet meer hadden moeten zijn. Ze leven op de pof.

     4. Adriaan

      @Noppen, Ellemeet heeft geen benul waar artsen voor staan. Het zijn disciplinaire teams die over behandelplannen praten. Ze gaan niet over één nacht ijs.

    2. Pjotter

     Noppes, ik ben 87 en sinds 2 maanden geheel hersteld van een heupbreuk na operatie en huppel weer vrolijk mee met wet van haar strekking zou ik dus sterven van de pijn en invalide zijn, je wordt bedankt eikel.

     1. Appelsientje

      lees dit maar eens…vast herkenbaar voor u als 87-jarige

      Koos: “Een kennis van mij, 92 jaar, weduwnaar, woonde nog op zichzelf. Dat ging prima, totdat hij van de trap viel en zijn heup brak. Vanaf dat moment zette de grote achteruitgang in. Zijn hoofd, zijn hart, zijn benen: alles ging minder functioneren. Hij werd vergeetachtiger en had steeds minder zin om ’s ochtends zijn bed uit te komen. Na een paar maanden herkende ik hem nauwelijks meer terug! Het is niet de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Hoe kan het toch dat het breken van een heup bij echt oude mensen zo vaak een algehele aftakeling inluidt?”

      Huub van der Heide, orthopedisch chirurg, en Andrea Maier, internist-ouderengeneeskunde zijn beiden werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze hebben dagelijks te maken met ouderen die een breuk oplopen door een val.

      Is het verhaal van Koos herkenbaar?
      Huub van der Heide: “Ja, helaas wel. Jaarlijks breken ruim 15.000 Nederlanders hun heup, vrijwel altijd door een val. Ruim driekwart is 80 jaar of ouder. En bijna de helft kan niet meer terug naar zijn oude woonomgeving. Ze moeten hun eigen huis inruilen voor een verzorgingshuis of gaan van een verzorgingshuis zelfs naar een verpleeghuis. Van de mensen die wel teruggaan, heeft een groot deel blijvend hulp nodig.”

      Andrea Maier: “Het vaak moeizame revalidatieproces, de plotselinge afhankelijkheid en de angst om opnieuw te vallen, hebben grote invloed op de gesteldheid van de patiënt, die vaak toch al kwetsbaar is. Het verhaal van Koos is echt typerend. ‘Nadat ze haar heup heeft gebroken, is moeder zo snel achteruitgegaan’, horen we vaak. In werkelijkheid is het meestal andersom: de breuk brengt aan het licht dat er veel meer aan de hand is; het is de spreekwoordelijke druppel. In veel gevallen luidt een gebroken heup niet de grote achteruitgang in, maar is die juist het resultaat ervan. Anders gezegd: een gebroken heup is geen ziekte, maar een symptoom van andere, achterliggende problemen.”

      Wat voor problemen kunnen dat zijn?
      Van der Heide: “De meeste ouderen hadden vóór de val al allerlei klachten, zoals een hoge of te lage bloeddruk, suikerziekte, problemen aan hart of longen, of vergeetachtigheid. Dergelijke kwalen zorgen vaak voor duizeligheid of verwardheid. En veel van de medicijnen die ze daarvoor gebruiken, hebben dat effect onbedoeld óók. Bovendien hebben ouderen doorgaans broze botten. Kortom: hun gezondheidstoestand is al kwetsbaar. Alles bij elkaar vergroot dat het risico op vallen en dus op het breken van een heup enorm.”

      Maier: “Daar komt nog bij dat 30 procent van de 80-plussers geheugenproblemen en dus dementie heeft, en ook dat zorgt voor een groter valrisico. De veranderingen die in de hersenen plaatsvinden bij dementie, hebben namelijk ook effect op hoe je beweegt. Dementerende mensen lopen meestal langzaam en tillen hun voeten niet goed op. Hun passen zijn ongelijk en ze hebben dikwijls evenwichtsproblemen. Bovendien neemt hun reactievermogen af. Een patiënt weet niet meer waar hij mee bezig was, draait zich plotseling om, kan zijn evenwicht niet snel genoeg hervinden en valt.”

      Van der Heide: “Verwarde ouderen vallen ook vaak ’s nachts, als ze uit bed komen om naar het toilet te gaan.”
      Maier: “Door sommige medicijnen kunnen de geheugenproblemen verder verslechteren. Dat gebeurt ook als mensen ondervoed zijn, een probleem dat veel voorkomt bij ouderen, maar slecht wordt onderkend. Een te laag lichaamsgewicht maakt je fysiek zwak en kan duizeligheid of verwardheid veroorzaken of verergeren. Kortom: achter een gebroken heup gaat bijna altijd een heel complexe situatie schuil.”

      Is er in het ziekenhuis voldoende aandacht voor die achterliggende problemen als een patiënt met een gebroken heup op de eerste hulp binnenkomt?
      Van der Heide: “Gelukkig steeds meer. Een flink aantal ziekenhuizen werkt volgens een vast protocol bij een gebroken heup. Een zorgpad, heet dat. Bij de opname wordt direct in kaart gebracht hoe zelfstandig een patiënt nog is, of er lichamelijke of geestelijke klachten zijn, wat voor medicijnen hij of zij gebruikt en of die wel allemaal nodig zijn. Vaak wordt er direct een klinisch geriater of internist-ouderengeneeskunde ingeschakeld. En er wordt samengewerkt met verpleeghuizen in de omgeving om patiënten zo snel mogelijk te laten revalideren.”

      Maier: “Als internisten-ouderengeneeskunde kijken we júíst naar het achterliggende plaatje. Wij komen niet alleen in beeld tijdens de opname, maar vooral ook nadat de breuk is verholpen. Patiënten worden dan doorverwezen naar onze speciale ‘mobiliteitspoli’, ook wel ‘valpoli’ genoemd. Daar proberen we de vraag te beantwoorden waarom iemand eigenlijk is gevallen.”

      Wat gebeurt er op zo’n poli?
      Maier: “Er vindt een oriënterend gesprek plaats met een geriatrisch verpleegkundige, gevolgd door een uitgebreid bewegingsonderzoek, een bloedonderzoek en een hartfilmpje. De resultaten worden in een multidisciplinair team besproken, bestaande uit een verpleegkundige, een fysiotherapeut, een internist-ouderengeneeskunde, een neuroloog en een revalidatiearts. Desgewenst wordt er een behandeladvies opgesteld.

      In veel gevallen vinden we twee of drie behandelbare aandoeningen bij een patiënt die tot dan toe niet bekend waren. Voorbeelden zijn een vitamine-D-tekort, bloedarmoede, een te lage of veel te hoge bloeddruk, daling van bloeddruk bij het opstaan, stemmingsstoornissen en bepaalde neurologische aandoeningen. De opsporing en aanpak daarvan kan de valkans aanzienlijk verkleinen en bovendien de kwaliteit van iemands leven flink verbeteren. Overigens is een mobiliteitspoli niet alleen bedoeld voor mensen met een gebroken heup, maar voor alle ouderen die regelmatig vallen of andere mobiliteitsproblemen hebben.”

      Komt dat veel voor?
      Maier: “30 tot 50 procent van de 60-plussers valt minimaal eens per jaar. Bij 10 procent van hen leidt dat tot ernstige letsels. Zeker als iemand meerdere keren per jaar valt, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen. Want vallen is géén normaal ouderdomsverschijnsel. Het is dan verstandig de huisarts de balans te laten opmaken van alle klachten en de medicijnen die iemand heeft. Wij missen namelijk vaak het overzicht. Zo nodig kan de patiënt dan naar een mobiliteitspoli worden doorverwezen. Niet alle ziekenhuizen in Nederland hebben zo’n poli, maar de huisarts weet waar de dichtstbijzijnde is.”

      Ongeveer een derde van de mensen die een heup breekt, sterft binnen een jaar. Waarom ligt dat aantal zo hoog?
      Van der Heide: “Het is een combinatie van factoren. Zoals gezegd zijn mensen die hun heup breken over het algemeen erg oud en hebben ze al een kwetsbare gezondheid. In het ziekenhuis wordt die er niet beter op. Door de pijn en de angst kan een patiënt na de heupoperatie last krijgen van acute, ernstige verwarring, een zogenaamd delier. Dat is met medicijnen goed te bestrijden, maar veroorzaakt toch veel stress. Het weg zijn uit de vertrouwde omgeving en slecht slapen doen ook een duit in het zakje. Door het liggen gaat de spierkracht bovendien razendsnel achteruit. Per week kun je zo 5 procent van je spiermassa verliezen.

      Ruim driekwart van de patiënten met een gebroken heup is vrouw. Dat komt doordat vrouwen na de overgang zwakkere botten krijgen én omdat ze simpelweg ouder worden dan mannen. Als zij thuis de zorg hebben voor bijvoorbeeld een hulpbehoevende man of een huisdier, geeft dat extra spanning. Ze richten zich daar helemaal op, in plaats van op hun eigen herstel.

      Al die factoren tezamen vergroten de kans op complicaties. De meest voorkomende zijn doorligwonden. Ongeveer 15 procent van de patiënten krijgt hiermee te maken. Andere complicaties zijn bijvoorbeeld een urineweginfectie, een longontsteking of een infectie van de wond. Eenmaal in zo’n neerwaartse spiraal, komt een deel van de patiënten daar niet meer uit. Het klinkt cru, maar het ergste wat iemand met een zwakke gezondheid kan overkomen, is in het ziekenhuis belanden.”

      Maar al die problemen verdwijnen toch als de patiënt daar weer uit is?
      Maier: “Dat hangt ervan af. Slechts 20 procent van alle mensen met een gebroken heup functioneert een jaar later weer op het oude niveau. De rest heeft in mindere of meerdere mate hulp nodig, bijvoorbeeld in de vorm van thuiszorg.

      Veel mensen hebben moeite met dat verlies van zelfstandigheid. Vooral voor oudere vrouwen die hun hele leven voor anderen hebben gezorgd, is het soms lastig hulp te ontvangen in plaats van te geven.”
      Van der Heide: “Bovendien zijn ze plotseling veel minder mobiel. Neem een vrouw die heel actief was als vrijwilligster bij allerlei verenigingen. Na haar val is autorijden onmogelijk, waardoor ze niet meer naar de bestuursvergaderingen kan. De eerste paar keer halen anderen haar nog op, maar gaandeweg wordt dat steeds minder. Daardoor mist ze ook het wekelijkse borreltje ná de vergadering. Voor je het weet is zo iemand haar sociale netwerk kwijt.”

      Maier: “Dat gaat vaak gepaard met gevoelens van eenzaamheid en nutteloosheid. Als je dan bedenkt dat een patiënt al een flinke optater heeft gehad van de ziekenhuisopname, is het best voor te stellen dat de achteruitgang snel kan verlopen.”

      Is er in het revalidatietraject voldoende aandacht voor het leren omgaan met die nieuwe situatie?
      Maier: “Om te beginnen: niet iedereen die een heup breekt, is in staat een standaardrevalidatieprogramma te volgen. Het kan lichamelijk te zwaar zijn en geheugenproblemen kunnen het lastig maken om instructies te onthouden en op te volgen. De mensen die dat wel kunnen, krijgen – naast allerlei lichamelijke oefeningen – vaak een valangsttraining om te voorkomen dat ze er niet meer op uit durven. Toch keert de angst vaak terug als ze na zes of twaalf weken revalidatie thuiskomen. Het gevolg is dat ze strammer gaan lopen, wat het valrisico juist vergroot.

      Hoewel ze de beste bedoelingen hebben, wordt die angst dikwijls nog versterkt door de omgeving. ‘Ga maar liever niet meer fietsen, mam’, zeggen de kinderen dan. ‘Straks val je wéér.’ Daardoor komen ze steeds minder buiten en neemt hun afhankelijkheid toe.”

      Van der Heide: “Terwijl thuis zitten het slechtste is wat je kunt doen! Dan gaan je spierkracht en coördinatie alleen maar verder achteruit. Twee keer per week een uurtje met de fysiotherapeut oefenen is niet voldoende; je moet dagelijks in beweging blijven. De allerbeste valpreventie is actief deelnemen aan het leven. Neem je moeder of buurvrouw dus aan de arm mee naar de buurtsuper in plaats van haar in de hoek van de bank te zetten.”

      Heeft een verdikte heupbroek zin?
      Van der Heide: “Voor patiënten die een ernstige mate van dementie hebben wel. Hen trainen is lastig, dus de kans dat zij opnieuw vallen is groot. Je moet dan vooral proberen te voorkomen dat ze iets breken. Dat kan ook door in huis tapijt en in de tuin rubberen tegels te leggen. Voor mensen zonder serieuze geheugenproblemen luidt het devies: aan de wandel. Zo nodig met een stok of rollator.”

      Wat kun je doen om te voorkomen dat je een heup breekt?
      Maier: “Als je merkt dat je regelmatig struikelt of dat je mobiliteit om andere redenen achteruitgaat, ga dan met behulp van een (huis)arts op zoek naar de achterliggende redenen. Verder is het belangrijk om het valgevaar in huis zoveel mogelijk te beperken. Dus: losliggende kleden verwijderen en niet met sokken op een gladde vloer lopen. In de douche is het slim een antislipmat te gebruiken.”
      Van der Heide: “Verminderde spierkracht is één van de belangrijkste voorspellers voor vallen, dus beweging is noodzakelijk voor het gezond ouder worden. Zorg voor sterke botten en spieren door voldoende gevarieerd te eten en extra vitamine D te slikken.”

      En om, als je toch een heup breekt, je herstel te bevorderen?
      Maier: “Denk in ieder geval niet: het was een ongelukje; dat overkomt me niet meer. Want dat gebeurt dus vaak wel. Vandaar dat het zo belangrijk is de oorzaak te achterhalen. En vraag op tijd om hulp. Of het nu gaat om goede pijnstilling, ondersteuning in het huishouden of om psychische bijstand bij het hervinden van de balans in het leven.”

      Van der Heide: “Maak goede afspraken over wie de boel draaiende houdt als iemand plotseling in het ziekenhuis belandt. Liefst nog voor het zover is. Dat kan enorm veel stress en daarmee een minder goed herstel voorkomen. En blijf als het even kan actief betrokken bij de omgeving. Er is geen beter medicijn dan iets voor elkaar kunnen betekenen.”

      Cijfers
      Per jaar worden ruim 15.000 55-plussers met een gebroken heup in het ziekenhuis opgenomen. Dat is gemiddeld 41 per dag. Ruim driekwart (76 procent) is vrouw. De directe oorzaak van de breuk is bijna altijd een val (93 procent). Naarmate de leeftijd stijgt, neemt het risico snel toe. In de leeftijdsgroep 55 t/m 64 jaar is het risico op een heupfractuur bij mannen 1 op de 3900 en bij vrouwen 1 op de 2100. In de leeftijdsgroep 85 of ouder is dat al toegenomen tot 1 op de 74 bij mannen en 1 op de 49 bij vrouwen.

      De directe medische kosten (behandeling op de eerste hulp en ziekenhuisopname) zijn gemiddeld €22.000. De totale jaarlijkse kosten van alle gebroken heupen in Nederland komen daarmee op 300 miljoen euro. De kosten van een heupfractuur zijn ruim drie keer zo hoog als de gemiddelde kosten van een valongeval. Als de uitgaven aan verzorgings- en verpleeghuiszorg worden meegerekend, is dat een veelvoud.

  3. Anna

   Spaanse kok ” moeten we doorgaan tot die gezondheidszorg helemaal onbetaalbaar is”? Wat zijn de redenen dat de gezondheidszorg onbetaalbaar is geworden? Groen Links pakt als eerste onze ouderen die levenslang ervoor hebben betaald.

 9. TheresaGeissler

  Het is inderdaad typisch iets voor díe twee: GroenLinks èn D66.
  Maar wat nog erger is: Het werkt bij die twee ook naar de andere kant toe: Vergeet vooral niet, dat juist zij, behalve voor een liberaal euthanasiebeleid, ook voor een liberaal abortusbeleid pleiten, waarbij ze hardnekkig blijven weigeren om er serieus naar te kijken, in hoeverre de vrouw daarbij door haar PARTNER ertoe wordt gedwongen, maar het zelf mogelijk helemaal niet wíl!
  En het vrolijke gevolg kan zelfs zijn: Een Engeltjesmaker aan het roer. Kijk maar naar A. Pechtold.

  Nee, echt, een mentaliteit om van te kotsen, die zogeheten links-liberalen.

  1. Spaanse kok

   Quote : in hoeverre de vrouw daarbij door haar PARTNER ertoe wordt gedwongen, maar het zelf mogelijk helemaal niet wíl!
   .
   Inderdaad, wanneer gaan we kijken of een vrouw de zwangerschap wil of door haar PARTNER ertoe wordt gedwongen.

   1. TheresaGeissler

    Goed hoor: Draai de zaak maar om, al dan niet geestig bedoeld, maar ik meen het.
    En het geval met de ex van Pechtold illustreert dat bijvoorbeeld perfect. Als u het mij vraagt, zijn er zo talloze!

 10. PMG

  Ja, en verder gaan we ook voortaan de jeugd op IQ en afwijkingen nakijken om zodoende te bepalen of ze wel voor vaccinaties, zorg, het recht op voortplanting, partijlid GoedLinks en/of D666 e.d. in aanmerking komen.

  1. Troelstra

   In geval van IQ heeft Groen Links dan een probleem. Want Europeanen hebben een hoger IQ dan immigranten uit (Noord)Afrika en West-Azië.

 11. springmaarachterop

  Zo dacht Adolf Hitler ook over de gezondheid van mensen met een downsyndroom. Extreem links, zoals GroenLinks , heeft ideologisch gezien zeer veel overeenkomsten met het Nationaal Socialisme en fascisme wat ook zo links als de neten was!

  1. Tante Sidonia

   springmaarachterop

   Klopt voor 100%!
   Hitler begon ook als socialist!
   M.a.w. let op partijen als S66, Groen-links en PVDA!

   1. FJ

    Ik denk, dat in dit geval SS66 meer op zijn plaats is.

  2. Satty

   Daarom hebben ze natuurlijk eerst de socialisten uit de weg geruimd? Dit frame plaatst alleen zeer extreem rechts.

   1. cmsuijkerbuijk

    Omdat Socialisten en communisten in dezelfde linkse socialistische vijver vis(s)(t)en als Hitler en zijn nationaal-socialisten. Het ging dus simpelweg om de macht, zeker zo kort na WOI. Waarbij gesteld kan worden, dat de communisten zéker zo erg tekeer gingen als Hitler en zijn bende. Stalin had het als communist helemaal niet begrepen op socialisten en sociaal-democraten. Die werden door hem dan ook vakkundig van het toneel verwijderd. En al deze stromingen waren allen, Nazi’s, socialisten, sociaal-democraten, communiusten en stalinisten, leninisten, maoïsten, trotskisten, Rote Armee, Brigate Rosse en noem maar op, voortgekomen uit het oer-socialisme! Niet voor niets was Joop den Uijl in den beginne een bewonderaar van Hitler en is zelfs naar Duitsland gegaan, om zijn (Hitler’s) “werken” te aanschouwen.

  3. Troelstra

   Hamer, spijker, kop.

 12. Eugenie de la Fleur

  “Simpel: je zoekt gewoon naar manieren om van ouderen af te komen.”

  Pas als je denkt dat DDS niet lager kan zinken. Walgelijk Tim!

 13. Onzin456

  Dus ouderen die heel hun leven voor het land gewerkt hebben worden zo achtergelaten? Terwijl nieuwkomers alles krijgen wat ‘t hartje begeert. Achterlijke (mijn gebruikersnaam)456

 14. JohanD

  Ik hoop dat haar naam nu goed bekend is als ze zelf in een bejaardenhuis komt. Deurtje dicht en nooit meer naar om kijken.

 15. Satty

  Ontzettend goed plan. Een 73 jarige met kanker zijn leven met 3 maanden rekken is duur en voegt niets toe. Bij een 40 jarige met jonge kinderen heeft dit zeker zin.

  Het is belachelijk een hart operatie op een 75 jarige uit te voeren met alle risico’s van een narcose dat je neemt.

  Laten we hopen dat dit een keer besproken wordt met verstand ipv de onderbuik.

  1. springmaarachterop

   In een beschaafde samenleving maakt de patiënt dit zelf uit en niet de politiek, maar ja jij komt uit Afrika en moet dus nog leren wat beschaving is.

   1. Troelstra

    Je kan een aap wel uit de jungle halen, maar niet de jungle uit een aap, zo blijkt maar weer.

    Beschaving valt gewoon eenvoudigweg niet bij te brengen bij primaten bij wie de achterlijkheid en onderontwikkeling niet uit hun hoofden te rammen is. Verblijf in onze Westerse beschaving als een soort aangeboden intellectuele centrifuge is aan deze primaten niet besteed. Het is vergeefse moeite. Aytas is daar een sprekend voorbeeld van.

    1. Satty

     Als je racistische uitlatingen nodig hebt als argument dan heb je je verlies erkend.

  2. Adriaan

   @Satty, je bent nog gruwelijker dan de duivel. Laat die patiënt maar doodgaan, zeg je. Walgelijk. Je moet je kapot schamen.

  3. Stanly2000

   Aytasje kunt u mij het verschil uitleggen voor het 3 maande rekken van het leven voor een 73 jarige en een 40 jarige? Waar haalt u het recht vandaan? Loopt een 40 jarige minder risico bij narcose?

   1. Satty

    Een 40 jarige loopt minder kans op schade aan de hersenen, vooral het geheugen, wat je boven de 70 veel ziet is versnelde dementie.

    Een 70 jarige heeft veel meer kans op complicaties bij zwaar medisch ingrijpen. Vaak is de kwaliteit van leven daarna niet van een redelijk niveau.

  4. Hoofdpiet

   We kunnen beter stoppen met behandelen van allochtone uitvreters doen toch geen klap voor dit land behalve handje ophouden.

  5. Blikopener

   Satty is een achterlijk debieltje van 23 jaar dat denkt onsterfelijk te zijn en zelf nooit 70 zal worden.

   Gespeend van elk gevoel en empathie is er maar een conclusie mogelijk: Satty is een psychopate pur sang, een borderliner met Dunning-Kruger en een narciste die niet genoeg van haar eigen spiegelbeeld krijgt. O ja, en natuurlijk een mislukte, werkeloze zelfbenoemde econoom.

   In Amsterdam zeiden ze: ‘krijg de tering achter je hartkleppen, dan heb de dokter lang zoeken’.

 16. Adriaan

  In dat korte interview dat we hier zien, wordt helemaal niks nieuws gezegd. Er wordt altijd gezocht naar de beste zorg, voor elke patiënt. DDS maakt er meteen een drama van dat ouderen in steek worden gelaten. Dat haal ik in elk geval niet uit dit interview of Tim moet meer weten?

  1. Spaanse kok

   Tim meer weten?
   Welnee, afhankelijk van de politieke partij fantaseert DDS er altijd vrolijk op los.

 17. HendrikJan

  Deze Jkvr Corinne Ellemeet, heeft nog via haar Moeder, een familieband met Brandt Corstius.

  1. TheresaGeissler

   Asperger dus! Ja, dat zou veel verklaren.

 18. Adriaan

  Het nieuws komt vanuit België: “Nederlandse partij GroenLinks wil 70-plussers niet meer automatisch medische behandeling geven”
  Het staat er toch echt. Niet meer automatisch. Daar lees ik toch uit dat er wel degelijk overlegd gaat worden (als het aan GL ligt) of een patiënt wel of niet behandeld moet worden. Te gek voor woorden.

  1. Spaanse kok

   Quote: of een patiënt wel of niet behandeld moet worden
   .
   Nee, of een patiënt wel of niet behandeld wil worden.

 19. J.C.

  O, dit is wat Groen Links met humaan bedoelt?

  Ik zie Jolande Sap van Groen Links nog uitbundig juichen, echt juichen, toen zij samen met de VVD, het CDA, D66, en de ChristenUnie in het Kunduz-akkoord in 2012 overeenkwamen, dat de verzorgingshuizen voor ouderen dicht moesten. Is ook gebeurd. En nu dit.

  1. J.C.

   Bekijk dit lijstje en weet op welke partij u 20 maart stemt………

   Ik stem PVV.

   1. Dik

    @J.C.: Prima keuze, ook PVV zal profiteren van het feit dat in 2017 een trend in gang werd gezet waarbij de VVD 9(!) zetels verloor. PVV kreeg er 5(!) bij en ging van 15 naar 20 zetels, waarmee ze de twee-na-grootste partij van Nederland werd.

    Dat de PVV volledig werd genegeerd zal de zittende politici en hun kartelpartijen opbreken.

   2. fockingworst

    @jc prima keuze , ik het fvd.

 20. sjun

  GroenLinks gaat voor de Soylent Green oplossingen. Een zoveelste Poison Ivy dient zich aan. Het zal niet toevallig geweest zijn dat ook Mohammed, de profeet der Mohamedanen de kleur Groen prefereerde.

  1. Vit

   Soylent Green, hier moest ik ook meteen aan denken sjun, nu gebeurd het al als een natuurlijk proces maar dat duurt wat langer, menselijke resten of as is uitstekende mest en in de verre toekomst sterrenstof.

 21. Zeeuw

  Misschien iets minder over vermoorden praten en gewoon gaan stemmen.

 22. Rud56

  Ja, goed idee! We laten de Nederlander die dit land groot heeft gemaakt, die er voor heeft gezorgd dat dit GL-mormel haar studie kon volmaken, die Nederlander laten we uitsterven zodat er hier (financiele) ruimte komt voor alle kwakkelende gelukszoekers en islamistische overheersers.

 23. Promeush

  Belachelijk. Hoeven 70 plussers dan ook geen zorgpremie meer te betalen.
  Als je van ze af wilt , geef ze allemaal net als D66 wil een euthanasiepil.

 24. Promeush

  Je moet straks tot 70 jaar werken, dan maar gelijk je graf in?

 25. Pedrito

  Aha nu komt de aap uit de mouw ! Groen-Links is gewoon de nieuwe Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij met als führer Adolf Klaver.

  1. Rien Noppen

   Wat een weerzinwekkende verdachtmakingen weer.

 26. FJ

  Zou het niet beter zijn om politici en ambtenaren na hun werkzame carrière te verplichten de pil van Drion te slikken, omdat zij net als de oudjes niets meer opbrengen maar geld kosten en dat kan natuurlijk niet.

  Laat die oudjes met rust en bezuinig bij de overheid.

 27. Dik

  Het kan nooit kwaad eens goed te overwegen of je reactie niet te vergeefs is.

  1. Meriadoc Brandebok

   Het leeuwendeel van je reacties is tevergeefs, Dick, het kan inderdaad geen kwaad om dat eens in overweging te nemen.

 28. Anna

  Werkelijk het schandaligste ooit in de politiek.Groen Links van Jesse Klaver wil hun miljarden voor immigratie en milieu binnenhalen via onze ouderen hun zorg af te nemen. Werkelijk een schandalig voorstel.

 29. Anna

  Laat Groen Links hun ouderen zo behandelen.

 30. Troelstra

  Stel u moet invullen aan wie u uw organen nalaat. Wie kiest u?

  [X] 92-jarige vrouw
  [ ] een jihadist
  [ ] Frans Timmermans
  [ ] Corinne Ellefeeks

  1. Dik

   [_] 92-jarige vrouw
   [_] een jihadist
   [_] Frans Timmermans
   [_] Corinne Ellefeeks
   [x] Ik werk niet mee aan D’66-plannetjes

 31. Vit

  Het scheelt in AOW natuurlijk, het binnen gekomen gespuis moet ook eten.

 32. Ries

  Wat lopen er bij de linksaffers toch veel mafkezen rond. Hebben de wetenschappers van noppenmans als gevonden welk virus deze geestelijk beperkte groep als doelwit heeft gekozen?

 33. Diederik van Walsum

  Kom ik gelijk op: heeft het dan nog wel zin om tot je 70ste te werken?
  Ik vat hem…jullie hier ook ? Eerst doorwerken tot je 70ste en daarna mag je doodvallen .

 34. HEM

  Met haar vergeleken was Stalin een kleine jongen!

  1. van Urk

   Stop eerst maar eens met het overbehandelen van zorg op onze nieuwkomers die met leugens ons land zijn binnengekomen en zogenaamd van alles mankeren om niets te hoeven gaan doen.

   1. van Urk

    Voortaan noem ik haar Josephien Mengele.

    1. FJ

     Ik denk, dat de naam Corinne Göbbels-Ellemeet beter in de geschiedenis past.

     Je weet, Magda Göbbels maakte zelfs haar 6 kinderen van kant, alles ter glorie van de partij.

 35. Vrijedenkert

  Groene Khmer wil zorg afnemen en D666 heeft zelfmoordpil als alternatief!

 36. Appelsientje

  Een ongemakkelijk onderwerp, eentje die vergelijkbaar is of verstandelijk beperkte mensen wel recht hebben om een kind op te voeden of dat de (zoals dat in Zweden gebeurde in de jaren ’50) stiekem onvruchtbaar gemaakt.

  Maar de discussie is toch waardevol. We worden steeds ouder, wat een prachtig feit is, maar dat wil niet direct zeggen dat die extra jaren ook voor kwaliteit van leven staan.

  Want “oververpleging” met als doel om de laatste jaren vol pijn, depressie, eenzaamheid, ongeluk of kasplant op te rekken is alleen goed voor de kas van zieken- en verzorgingstehuizen.

  De reacties dat iedereen boven de 70 maar dood moet, zijn dan ook zwaar uit de context gerukt.

  1. Niet L niet R

   Onbegrijpelijk deze reactie!
   Veel ouderen willen geen verdere behandeling maar wordt hen
   opgelegd!
   Of euthanasie wordt door hen geweigerd ook al heb je dat duidelijk bij volle verstand aangegeven!

 37. Heras

  Troelaatje vergeet dat ze ook een keer 70 wordt. Is ze dan nog zo dapper en weigert ze de zorg.
  En ze bemoeit zich met iets wat bejaarden vaak nog zelf goed kunnen; beslissen om zorg te ontvangen of niet meer.

 38. Niet L niet R

  Waar haalt die vrouw het lef vandaan?
  De SS had soortgelijke voorstellen!

 39. FJ

  Dit mag je van de huidige generatie verwachten. Zelf in weelde grootgebracht en als er om solidariteit gevraagd wordt ho maar, daar beginnen we niet aan.
  Vluchtelingen allemaal welkom en snel bij een ander op de stoep.

  Groen Links, of wel de Partij van Remi, ik voor mezelf en God/ Allah geloof ik aan zolang moslims erom vragen

 40. Tguard

  Doorwerken tot je 68ste jaar 2 jaar nagenieten en daarna afspraakje bij de arts om te bepalen wat we nou eigenlijk moeten gaan doen want tja economisch gezien is het nu wel klaar hè! Stelletje mafklappers weg met die groen linkse gekken. Op de baricade voor economische vluchtelingen maar voor je eigen ouderen die ervoor gezorgd hebben dat we nu zo kunnen leven niet eens fatsoenlijke zorg willen leveren. Waanzin en echt schaamteloos om dit voor te stellen tja over behandelen. Dat bepaalt de patiënt samen met zijn of haar arts en niet eenn of andere troela van GroenLinks . Aytas sayta etc kom maar op met je bruinhemden

 41. JJ66

  Deze partij zit niet met een paar moorden, GL had ook banden met de moordenaar van Pim. De grote man achter GL zat bij Rara die brandbommen bij policici naar binnen gooiden en tankstations on brand stak waar mensen bij om hadden kunnen komen.
  Het wordt tijd dat deze psrtij wordt ontmaskerd, achter de scheinhijlige kop van Jesr zit een heel vies links radicaal clubje, die alles doen om hun tegenstanders uit te schakelen.

  1. Rien Noppen

   ” de scheinhijlige kop van Jesr”

   🙂

   1. fockingworst

    @riennoppentrol :” de scheinhijlige kop van Jesr”
    Het tikt op zijn toetsenbordje als een trol dus het is een trol.
    @jj66 had zeker een inhoudelijk punt..

 42. Madpo

  Rijp voor de psychiater, zoals een groot deel van de groen/linksen.

 43. Gewoonomdathetkan

  ellemeet haar kut vol storten met beton .

  1. Rien Noppen

   Niveautje weer.

   🙁

 44. Van Havezaat

  De linkse politieker zijn imo reine communisten.
  Hun doel is om minstens 80% van de wereldbevolking overboord te zetten.
  Dan kan de planeet weer lekker groen worden.

  Zoals mijnheer Tucker Carlsson treffend zegt over een ander thema in de nederlandse agglomeraat politiek ben ik ook van mening: de Groenen zijn f**king morons, werkelijk!
  Die linkse Groenen zijn een duidelijk gevaar voor uw land en bevolking.
  Wakker worden, Lage Landers! De Groenen willen uw ouders en grootouders doodmaken en doodhebben. Bij de volgende “verkiezingen” heeft U de mogelijkheid hen uit het systeem te schoppen. Zij behoeven zejker geen “genezing”, Kiezers!
  Kijkt U maar over uw (nog bestaande) grenzen richting oosten en U kunt duidelijk waarnemen waartoe die linkse Gruenen in staat zijn. Miljoenen Islamisten hebben ze Duitsland (en Scandinavia) binnen geloodst. Per dag, een moord.
  Wat een verrijking!
  Salut.

  Rusland is niet de vijand.

 45. Dik

  Geleend van de Telegraaf (15-2-2019)

  “Een ordinaire bezuiniging verpakken als een barmhartig gebaar naar ouderen. Bij kritiek daarop niet ingaan op de inhoud, maar slogans herhalen. Ouderen boven de zeventig het gevoel geven dat ze minder waard zijn, maar dát stellig ontkennen. En na de losgebarsten kritiek het slachtoffer spelen, dat zich ’niet laat intimideren’. GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet kan het, volstrekt empathieloos.

  Ellemeet deed haar uitspraken in Een Vandaag: vage teksten die de noodzaak van behandelingen bij mensen boven de zeventig in twijfel trokken. Worden mensen er beter van? Weten ze wel wat de gevolgen zijn? Er moet voortaan altijd een geriater meebeslissen. En nee, ontkende ze, het gaat haar niet om geld, maar om ’de beste zorg’. Op kritische vragen van de interviewer herhaalde ze de beste zorg-leus.

  Met het gezicht strak van de angst om de ingestudeerde riedel kwijt te raken. ’Niet ingaan op de inhoud, blijven hameren op iets positiefs’, resoneerde het spinadvies. Dus zagen we een vrouw die tijdens het spreken over mensenlevens een pokerface opzette.”

  1. Dik

   “Maar Ellemeet heeft nu beet. Minister Bruins van Medische Zorg gaat met haar voorstellen aan de slag. Tuurlijk, hij zou eens zo’n kans op bezuinigen onbenut laten in deze tijd waarin met honderden miljarden wordt gejongleerd om het overambitieuze klimaatakkoord te kunnen uitvoeren. Bezuinigen op het leven van ouderen is geen taboe meer. Welk mensbeeld hebben zulke politici toch? Eentje zonder menselijke waardigheid, al hebben ze daar de mond van vol. “

   1. Dik

    GroenLinks is, samen met D’66, een levensgevaarlijk partijtje! Ecologisch de pijp uit, elektrische verbranden en dust in the wind?

    #stemzeweg, als je leven je lief is!

 46. Madpo

  Dat dit soort D66 gestoorden nog vrij mag loslopen. Een gevaar voor de samenleving. Opzouten dit zooitje in maart!!

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.