Zelfs EU klaar met dubbelzinnigheid Rutte rondom EU-topfunctie: ‘Wil hij die? Zeg het, of we stemmen niet voor hem’

Mark Ruttes tijd van slalommen en dubbelzinnige antwoorden is klaar, als het aan de EU ligt. Mark Rutte ontkent al een tijdje dat hij voorzitter van de Europese Raad wil worden, maar z’n gedrag toont z’n ambities juist weer wél. Manfred Weber, de hoogste christendemocraat in het Europese Parlement, is klaar met dat getreuzel. Rutte moet gewoon zichzelf officieel kandidaat stellen.

Premier voert al een tijdje een tweesporenbeleid. Hij ontkent in alle toonaarden te azen op een Europese functie, maar zijn gedrag laat iets anders zien. Hij heeft De Volkskrant voor hem op het Europese campagnepad gestuurd, en hij doet ‘stoere uitspraken’ over hoe dom de Brexit wel niet is om in het gevlei te komen bij de EU-top.

Inwoners van Nederland hebben al een tijdje genoeg van die tweeslachtige houding, maar ook in Brussel beginnen ze die Januskop van Rutte een beetje zat te worden. Dat gevoel drukt ook Manfred Weber, de hoogste christendemocraat in het Europese Parlement, uit. In de podcast van journalist Jaap Jansen zegt hij dat het tijd wordt voor de Nederlandse premier om voor eens en altijd eerlijk te zijn over zijn ambities. Doet Rutte dat niet, dan kan hij z’n gedroomde Brusselse functie wel vergeten: voor een ‘onzichtbare’ kandidaat zullen geen stemmen opgaan, zo waarschuwt Weber:

“What do you want? If Mark Rutte wants to run for president of the Commission, he should tell so. We will not vote for a candidate who did not show up for the election.”

De tijd van dralen, dubben en de schijn ophouden is voorbij. Rutte moet dus binnen enkele weken Nederland braaf komen vertellen dat hij acht en een half jaar in het torentje meer dan genoeg vindt, en de tijd rijp is geworden voor een volgende uitdaging. Cashen in Brussel, dus. Niet alleen Nederland zou die eerlijkheid waarderen, maar dus óók de EU. Voor de dag dus met die ambities!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. HendrikJan

  RUTTUP en NEXIT.

  1. Dik

   +1

  2. poldi

   (+++)*10

 2. Meriadoc Brandebok

  Manfred Weber staat zelf kandidaat voor de post van voorzitter van de Europese Commissie, dus hij ziet Rutte als een concurrent. Wat er nu zo dubbelzinnig aan “nee ik wil niet” is vraag ik me af.

  1. Adriaan

   @Brandebok, hij kan kennelijk niet zeggen dat hij al maanden in gesprek is over deze functie. Dus doet hij wat hij altijd doet: liegen.

   1. Meriadoc Brandebok

    Hoe weet u nu dat hij al maanden in gesprek is over de functie? Heeft u er bewijs van?

    1. Rien Noppen

     Nee, Adriaan fantaseert maar wat.

     1. edoc431

      hahahaah net als jij altijd doet maar dan over kleine jongetjes he noppes hahaha

     2. Original NL

      @riennoppentrol houdt van sichzelv
      #pestdetrolweg
      @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
      14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
      Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
      Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

 3. Pescador

  Ja een goed plan rutte naar brussel en nederland uit de EU aju paraplu

 4. Gekko

  Manfred Weber heeft het over de opvolging van Jean Claude Juncker, als voorzitter van het Europese parlement.

  Maar volgens mij gaat Rutte voor de opvolging van Donald Tusk, als voorzitter van dr Europese Commissie.

  Dat zijn 2 verschillende functies.

  Voor de 1e (Juncker) moet je je inderdaad kandidaat stellen. De 2e (Tusk) wordt in de achterkamertjes bekokstoofd.

  Als Rutte de steun heeft van Merkel en Macron zit hij op rozen.

  1. Meriadoc Brandebok

   Jean Claude Juncker is voorzitter vsn de Europese Commissie en Donald Tusk is voorzitter van de Europese Raad van Regeringsleiders. De voorzitter van het Europees Parlement is een Italiaan.

   1. Gekko

    Je hebt gelijk, Guus. Ik gebruikte de verkeerde functies.

    Blijft staan dat Rutte voor de functie van Tusk gaat en niet voor die van Juncker.

    1. Meriadoc Brandebok

     Hij zou er prima geschikt voor zijn.

     1. Original NL

      @brandbloktrol houdt van sichzelv
      #pestdetrolweg
      @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
      14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 3 jaar.
      Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
      Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

 5. TD

  De voorzitter van de Europese Commissie wordt gekozen in een of meerdere besloten vergaderingen door en met de regeringsleiders van de 28 landen,dus daar heeft Jan Publiek géén aandeel in,wie het gaat worden staat volgens mij al vast,immers iedereen in Brussel heeft belangen met een daaraan verbonden voorkeur!

 6. plakband

  Wat betekent een bericht van Rutte?. Is het de waarheid of ‘gejokt’ zoals de politiek dat noemt. #stemzeweg.

 7. biggeorge

  Natuurlijk wil Rutte een topfunctie in de EU . Elke Nederlandse politicus verneukt zijn volk en vaderland voor een topbaan in de EU dat is toch algemeen bekend. Het eigenbelang staat toch echt voorop hoor dan partijbelang en dan op de laatste plaats de (bedrogen)kiezers.

  1. Dik

   Nou… Vandaag (15-2-2019) in de Telegraaf, een citaat geleend van Wouter de Winther:

   “Rutte is wars van dikdoenerij en dienstauto’s, zeker op de zeldzame momenten dat hij het werk even links kan laten liggen. Hij rijdt het liefst zelf auto en gaat als gewoon burger een cappuccino halen bij zijn favoriete koffietentje. Als Europese bons zal aan zo’n ’Hollands’ leven vanwege veiligheidsmaatregelen een abrupt einde komen.

   Na 17 jaar Binnenhof zal een overstap naar Brussel zijn vertrouwde omgeving totaal op zijn kop zetten. Van zijn schare aan trouwe medewerkers op het ministerie en in de partij, tot de Marechaussee voor de deur van de Tweede Kamer en de caissière van zijn Albert Heijn in de buurt, het zijn allemaal elementen die het leven van de premier kleur geven. Hij koestert dit.

   Datzelfde geldt voor zijn familie en vriendenkring, die voor de vrijgezelle Rutte van levensbelang zijn. Een vertrek naar Brussel zou hem dwingen om eigenlijk een heel nieuwe sociale omgeving voor zichzelf te creëren.”

   1. Bosche draak

    Dikke nou en?
    Dat die liegende jakhals maar gauw optieft.
    Zou hem als afscheidscadeau nog graag een overrijpe vleestomaat in z’n smoel drukken.
    Eentje voor elke euro die hij ons beloofde.
    Minstens duizend dus…

  2. Rien Noppen

   Zolang bigeorge deze beschuldiging niet aannemelijk kan maken is het weinig meer dan domme laster.

   1. TD

    Rien Noppen:
    Wat jij allemaal uitbraakt over Baudet en Wilders,hoe noem jij dat!
    Je bent in je gevoeligheid erg selectief,zeg maar strontlinks.

    1. Rien Noppen

     Mijn kritische opmerkingen jegens Wilders en Baudet kan ik altijd prima inhoudelijk onderbouwen.

     1. TD

      Rien Noppen:
      Hoor je iedereen lachen?haha

     2. poldi

      .Ja @TD, ook ik lig in een deuk van het lachen over @Rien Noppens “prima onderbouwen”.

     3. Rien Noppen

      Welke diskwalificatie van Wilders dan wel Baudet acht TD onvoldoende onderbouwd?

     4. Dik

      @TD: Dat je er überhaupt nog op reageert!

     5. TD

      Rien Noppen:
      Je demoniseert Baudet en Wilders consequent,en nu vertel je dat alles onderbouwd is?
      Onderbouwen,laat je ombouwen!

   2. biggeorge

    Frans Timmermans?? die gelijk alles uit zijn handen liet vallen voor een topbaan in de EU?? Terwijl hij voor de Pvd Armoede in de regering zat.

  3. Dik

   @George: Maar natuurlijk zie ik Rutte persoonlijk liever gister dan vandaag vertrekken, hij staat aan het hoofd van een ongekende uitlevering van ons land aan Brussel, de problemen met onze Noordzeevissers is daar exemplarisch voor, en hij is primair verantwoordelijk voor talloze leugens en de stortvloed aan asielzoekers die ons, de belastingbetaler, miljarden hebben gekost en ook nog gaan kosten.

   En je oude moer kan de rambam krijgen als ze ouder dan 70 jaar is, weet je wel?

   #stemzeweg

 8. Piet Klein

  De mogelijke ambities van Rutte voor een hoge functie bij de EU kan Nederland weer veel gaan kosten. Dat rondje hebben we eerder gezien, waar de persoonlijke ambities van een Nederlands politicus er toe leidt dat klakkeloos belangen van de Nederlander worden verkwanseld. Dat zagen we bij Lubbers, Balkenende, Dijsselbloem etc. Maar nu kan het extreem duur worden. De EU probeert de Britten te straffen voor hun exit en lijkt er extremer toe te gaan dan bij een gemiddelde sekte. Ze spelen power play. Laten bij voorbaat alle kansen lopen om er samen uit te komen met de Britten. Dit power play lijkt te gaan mislukken. De EU cultiveert de suggestie dat de Britten veel minder makkelijk toegang krijgen tot de Europese markt, maar dat wordt symmetrisch en gaat dus ook met name ons en onze bedrijven veel geld kosten. Voor zover de EU op het publieke podium het power play spel speelt dan toch zou de Nederlandse politiek op de achtergrond moeten veilig stellen dat bij een harde Brexit het vrij verkeer van goederen, de handel gewoon kan door gaan zodat het allemaal voor de handel goed gaat komen. Power play spelen, verliezen wat de EU lijkt te gaan gebeuren en vervolgens in eigen vlees snijden het is totaal mislukte politiek. Nu lijkt het alsof Rutte zijn persoonlijk belang om een functie te krijgen voorop aan het stellen is. Hij wekt de schijn dat hij zelfs de belangen van Nederland vergeten is dan wel onvoldoende opkomt voor Nederland. Het wordt extra pijnlijker omdat we vaak succesvolle samenwerking met de Britten hebben, Shell, Unilever etc. En dat met de Fransen dat kennelijk niet of moeizaam lukt. Kijk naar pulsvisserij, KLM, het lijkt er op dat de Fransen in de EU ons meer geld kosten. Kijken we naar het optreden van Rutte dan ben ik bang dat wederom iemand met zich zelf en niet met Nederland bezig is. En dankzij een Tweede Kamer die liever het lulletjes diploma behaalt dan serieuze democratie bedrijft vrees ik ergste. De kans is niet ondenkbeeldig groot dat er veel belangen van Nederland worden weggegeven en Rutte niet Europa terecht komt.

  1. Rien Noppen

   De hier veronderstelde ambitie van Rutte zijn niets meer dan fantasie.

 9. poldi

  Rutte’s gebabbel draait er alleen maar, om van de EU op termijn een totalitaire staat te maken: das Vierte Reich.

  Democratische rechtstaten, zelfbeschikkings-recht, vrijheid, opbouw, cultuur :
  ALLES WORDT AFGESCHAFT tbv een ondemocratische EU en tbv GLOBALISME = INTERNATIONAAL-SOCIALISME.
  Uiteindelijk zal de ISLAM die nu al in vele geledingen voortwoekert, zie de groeiende DENK en toenemend aantal moskeeen alles kapot maken.

  NEXIT ! – nu het nog kan !

  1. Dik

   +1

 10. poldi

  Mark Rutte is alleen maar bezig met zijn eigen toekomst en zich daarvoor te profileren. Liegen, bedriegen is zijn dagtaak. Als ik het land onder zijn zogenaamde leiding, iedere dag verder ziet afglijden, denk ik wanneer stopt dit.
  Slechts een enkeling heeft geprofiteerd van de economische opleving.
  Nu we eindelijk zouden oogsten, is de oogst mislukt.
  Hij staat in Zürich zijn belang als manipulator, zonder inbreng van het parlement te verdedigen en tegelijkertijd negeert hij het verzoek van de vissers om hun belangen veilig te stellen en Macron aan te pakken. Voor ons doet hij niets. Hij pakt je waar het kan. Vooral de ouderen heeft hij in het vizier, de Wet Hillen schrappen en de afgeloste eigen woning in box 3 belasten, zoals hij in 2014 in Davos met zijn vriendjes heeft bekonkeld.
  Onze veiligheid Is niet zijn zorg en de opsporing laat hij aan het toeval over.
  Dagelijkse schiet- steekpartijen en plofkraken zijn de gewoonste zaak van de wereld. Hij maakt zich liever druk over Afghaniistan, Syrië enz. dat levert baanjes op voor zijn vriendjes.
  Denk aan schijnheilige als moslima geklede Hennis, Koenders enz.

  1. Gekko

   Een treurig relaas, Poldi. en helaas o zo waar. De VVD doet niets voor eigen inwoners. En zij zijn niet de enige wat te denken van het CDA. Altijd maar druk met anderen: Van Toorenburg met het kinderpardon, Omtzigt met de orthodoxen in Armenië, Grapperhaus met de ISIS-bruiden. En de eigen bevolking wordt voorgelogen en worsten voorgehouden.

   Buma riep het nog op Prinsjesdag: iedereen gaat er in koopkracht op vooruit. Ondertussen werden wel de BTW op dagelijkse producten verhoogd en een extra energietax ingevoerd. Met als gevolg dat minstens 50% er dit jaar opnieuw in koopkracht op achteruit gaat. En dat in tijden van een economische hoogconjunctuur.

   Ik mag lijden dat VVD en CDA (plus D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie) een enorm verlies aan stemmers gaan beleven op 20 maart.

   1. Dik

    “Ik mag lijden dat VVD en CDA (plus D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie) een enorm verlies aan stemmers gaan beleven op 20 maart.”

    Dat is exact wat er gaat gebeuren, inclusief stevige winsten voor PVV en nieuwe zetels voor FvD.

 11. PMG

  Rutte is heel duidelijk geweest, geen EU ambities! Het zal mij echter niet verbazen wanneer rubberen Mark zijn draaikont toch die richting insteekt.

 12. Piet51

  Als er zo over je gesproken wordt, in dit geval dus over Rutte, ben je een serieus te nemen kandidaat. Dit lijkt op een geval van uit de tent lokken, zodat hij bestreden kan worden. Want weber kan nu al bestreden worden. Het is volstrekt normaal wat Rutte doet. En het zou voor Nederland een fantastische kans zijn om op het politieke toneel de hoofdrol te spelen. En nu Timmermans nog op een mooie plek en Nederland kan “lakens uitdelen”.

 13. Ries

  Het zou me niet verbazen als Rutte toetreedt tot het rariteitenkabinet in Brussel. Mocht dat zo zijn, dan kunnen we alvast beginnen met ons plaatsvervangend te schamen.

  1. Original NL

   …..Rutte toetreedt tot het rariteitenkabinet in Brussel. Mocht dat zo zijn, dan kunnen we alvast beginnen met ons plaatsvervangend te schamen……
   Dan heeft straks heel europa een hekel aan deze leugenaar met z’n grijns…!

 14. Niet L niet R

  Denk dat hij die aanval van die heer Weber niet verwacht heeft!

 15. Van Havezaat

  Wat zo opvalt in deze conversatie er wordt geen woord gesproken over de mogelijk reeds gekozen nieuwe candidaat dictator voor de EU Commissie en dat is mijnheer Franz Timmermans.

  Hij is de grootste fanatiekeling van globalisering, afschaffen van de grenzen, afschaffen van de eigen culturen, wisselen van bevolking zoals voorgeschreven door mejufrouw Merkel, de huidige plaatsvervanger van Soros, d.w.z. witte europeanen onderdrukken en het nieuwe volk bevoorrechten, dus hij is voor socialisme en cultuur afschaffing.
  Een globale cultuur voor alle is eenvoudiger te managen.
  Klinkt zo bekend, moet ik ergens gelezen hebben, zeker van tijdens het USSR tijdperk.

  Verder is deze mijnheer speciaal naar Washington DC geflogen, jaja ik weet de deugniet heeft hiermee extra CO2 uitstoot veroorzaakt en heeft een glanzende toespraak voor een genodigd US gezelschap gehouden en verklaard hoe hij het ziet hoe de EU (Europa) zich economisch aggressief moet uitbreiden over de planeet en zoveel invloed uitoefenen dat de leden precies doen wat de EU Commissie zegt en voorschrijft hoe economisch te handelen. Centrale Planning noemt men dat. Waaraan alle organisaties in de geschiedenis kapot zijn gaan, is bewezen.
  Maar deze heer en zijn toekomstige Boord van Aandeelhouders, wil in de herhaling gaan met planbureaus e.d.

  Hij maakt daarbij tevens een vergelijk met de aard van uitbreiding van de Noord Atlantische Terreur Organisatie want zij breiden zich ook voortdurend uit, heerlijk niet waar, en zoals het in een dictatuur gehoord moeten alle leden precies doen wat de NATO Incorporation hen voorschrijft. (Voor de niet-weters de NATO is een private onderneming. Praktisch alle instituten en zgn. overheidbedrijven in Washington D.C. zijn alle privaat. NATO is in Washington D.C. en is eigendom van de United States Incorporation welke privaat is. Het is hiermee goed mogelijk dat D.C. een private onderneming is die in Frankrijk in een Kamer van Koophandel is ingeschreven in het verleden. Enfin, een detail tussendoor.

  Is de EU niet een fijn bedrijf om voor te werken?
  En natuurlijk nog veel fijner wanneer je het opperhoofd bent van de vermeende socialistische communistische gangsterbande. En EU is aan niemand rekenschap schuldig, zij zijn IMO een private onderneming uitgevonden en opgezet door de US Inc.
  EU Commissarisen worden niet democratisch gekozen want zij stellen zichzelf aan via het Onderonsje met toestemming van de Raad van Bestuur in Washington uiteraard. Daarmee is ook aangegeven dat Israell een dikke vinger in de EU pap heeft maar dat wordt niet genoemd. Geen slapende honden wakker maken, stel je voor!

  Salut.
  Rusland is niet de vijand.

 16. wheelboy

  Dikke kans dat als de VVD een vette verkiezing Nederlaag lijd Rutte ri de EU gaat . Dus willen we van Rutte af stem dan vooral geen VVD . En als je nu de poll bekijkt dan zou hij nu in theorie al bijna 50% van zijn aanhang kwijt zijn tov rutte 1 . Toen 41 zetels . En als het nu tegen zit 22 . Of moet ik zeggen als het mee zit 22.

 17. Michael M

  De meesten in Nederland willen zo graag af van deze leugenaar. De VVD zal langzaamaan afbrokkelen. Nu maar hopen dat ze de leugenaar Rutte snel doorhebben daar in Brussel want als ze daar te laat mee zijn dan kan het nog aardig een rotzooitje worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.