‘99% van de 70.000 Syriërs blijft gewoon in Nederland. Dus wen daar maar aan!’

Van de ruim 70.000 Syrische asielzoekers die vanaf 2015 naar Nederland gevlucht zijn, zullen nog geen 700 de weg terugvinden naar Damascus en omstreken. De rest blijft allemaal in Nederland, zo betoogt Midden-Oosten-correspondent Harald Doornbos. “Dus wen daar maar aan,” zo meldt hij Nederlanders.

Wie enige hoop koestert dat de vele Syriërs die vanaf 2015 naar Nederland kwamen ook het land weer zullen verlaten, zal na het lezen van een uitgebreid Twitterdraadje van Harald Doornbos van een koude kermis thuiskomen. Het is vrijwel onmogelijk om de ruim 70.000 Syriërs die in het voorbije halve decennium naar ons land kwamen, weer uit te wijzen. Behalve humanitaire bezwaren en de vraag of Syrië nu veilig is, zijn er ook huizenhoge praktische bezwaren.

Doornbos wijst erop dat er geen directe vluchten zijn tussen Amsterdam en Damascus. Of zelfs maar tussen andere Europese hoofdsteden en de stad waar Assad zetelt: “Niet alleen creeërt dat logistieke chaos, ook de autoriteiten in deze “tussenlanden” gaan zo’n constructie niet toestaan. Dus het fysiek terugsturen van Syriërs vanuit Nederland via tussenstop naar Syrië kan niet en gaat dus ook niet gebeuren“, aldus Doornbos die al gedurende de hele Syrië-oorlog verslaggeving doet vanuit het oorlogsgebied en de situatie ter plekke zeer goed kent.

Wat er dan wel moet gebeuren?

“Meeste Syriërs in Nederland gaan dus nooit meer terug naar Syrië. Dus in plaats van oeverloos discussiëren hierover, kan je maar beter werken aan het succesvol opnemen van de 70.000 Syriërs in Nederland. Dus permanente verblijfsvergunningen, taal, werk, bedrijven opzetten. Etcetera.”

Lees zijn hele draadje hier:


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. sjun

  Er is natuurlijk nog een alternatief om ongewenste en onuitgenodigde invasanten weg te krijgen. Dat wordt dan wat minder beschaafd naarmate de solidariteit verder overvraagd wordt. Dat zit hem in de menselijke natuur en komt vanzelf aan de oppervlakte zodra de bestaanszekerheid en oikos te ver worden aangetast..

 2. HendrikJan

  Dit is toch gewoon de voorspelling van Wilders, deze zogenaamde oorlogsvluchtelingen zijn gewoon gelukszoekers.

  Vorige week, die fietsenmaker gezien op tv uit Aleppo, onze jeugd geniet in het Westen en hier gebeurd niets meer, er is geen jeugd meer.

  RUTTUP en NEXIT.

 3. TD

  Natuurlijk blijven die uitvreters in Nederland,waarom teruggaan?
  Om het vaderland te heropbouwen?
  Ze zijn niet gek,in ons Nederland is gratis geld,wonen en zorg +vakantierecht voor familiebezoek naar het land van afkomst!
  Nederland is prachtig,ze hebben één probleem “die kut Nederlanders” deze moesten eigenlijk oprotten inclusief hun kut cultuur!

  1. HendrikJan

   @TD.

   Dat oprotten gaat sneller als jij en ik zouden willen.
   Ze noemen dat gewoon omvolken via omvolking.
   50% + 1 is al voldoende, de drie grote steden zitten al ruimschoots over die omvolkings grens.
   #STEMZEWEG op 20 maart.

   RUTTUP en NEXIT.

   1. bejaarde

    Ik meen iets gelezen te hebben…………….
    1920: Kalergi
    Voorbedachte rade en verraad aan de native Nederlanders.

    1. Beukman

     Onzin.

     1. Peter Oudshoorn

      Ovdertuigend en inhoudelijk betoog, Beukman.

 4. Bart

  Leg de uitkeringen aan banden, geef een oprot premie en dan gaan ze wel hoor.

 5. henkie

  99% van de Syrische vluchtelingen hebben geleefd in welvaart en welzijn onder het protectoraat van Assad. Toen kwam een burgeroorlog gevoerd door door het westen gefinancierde terroristen. Nogal wiedes dat ze vluchten. En allemaal beginnen ze hun tocht geplaveid met leugens. Nu opeens zijn het allen gezochte vrijheidsstrijders die hun leven bij Assad niet zeker zijn.

  1. DeBruijn

   @henkie echt onzin, zij zijn zelf in opstand gekomen en ISIS is niet door het westen begonnen, zoals veel complottheoristen doen geloven (lees veel moslims) , want dat wordt altijd maar op de schotel tv verkondigd, de Mossad en het westen zijn ISIS begonnen om de islam zwart te maken.

   Echt complete onzin!

 6. Zouaaf

  Syriërs zijn slimme mensen en hebben aangetoond dat ze met taal kunnen omgaan. Velen spreken Frans. Daaraan zal het niet liggen. Trouwens heel veel Nederlanders kunnen zelf ook nog wel een paar taallesjes gebruiken. Verder met een gezond verstand zullen zij zich rap aanpassen.

  1. Onzin456

   @zouaaf,
   Het gaat erom dat ze syrië weer opbouwen. Anders blijft het kut daar?
   En vele hebben hier nu al jaren een vak kunnen leren.
   Overigens heb ik een vriend uit aleppo, maar ook hij moet zijn plicht doen om het weer goed te maken daar.

  2. DeBruijn

   @Zouaaf

   Als dat zo zou zijn, waarom zitten dan 89% van de Syriërs zonder werk? Waarom spreekt mijn Syrische buurman na 4 jaar nog geen woord Nederlands? (omdat hij niet wilt vertelde zijn zus. Zei spreekt wel Nederlands overigens)

   Te weinig Syriërs nemen hun verantwoordelijkheid door hun land te verdedigen en hun ouderen te helpen. Zij hebben hun vaders en moeders achtergelaten in de oorlog én nu moet het land opgebouwd worden en dat kunnen die ouderen niet of nauwelijks. Ook zeggen de vrouwen tegen de mannen ‘kom terug, we hebben jullie nodig’.

   Maar niemand heeft haast, maar zij zijn verplicht aan hun ouders te helpen. Anders hebben zij heel weinig eer.

 7. Rien Noppen

  Syrië is een volledig (onder andere door onze bommenwerpers) kapotgeschoten, economisch berooid en onveilig land. Je kunt van de meeste vluchtelingen in redelijkheid niet verlangen dat ze die hel weer opzoeken.

  1. Bart

   Tuurlijk kan dat wel alleen linkse randdebielen als jij willen het liefst zoveel mogelijk allochtonen binnen halen en houden om zo de nederlandse cultuur te vernielen.

  2. markw

   Tuurlijk, en dat zal ook de komende 50 jaar zo blijven als niemand terug gaat om het land opnieuw op te bouwen en blijft deze elende dus doorgaan

   Het is niet normaal dat bijna een derde van de bevolking in het buitenland woont.

   Je hebt zelfs vrouwen en kinderen de daar roepen dat hun mannen moeten terug komen om te helpen met de heropbouw..

   Maarja dat interesseert meneer noppen niet dat het land een complete chaos is met een bevolking van bijna 50 procent meer vrouwen dan mannen omdat de rest is afgeslacht.

   Je zei, er woedt een oorlog. Die oorlog is nu weg. Roep je het land is nog niet heropgebouwd. Terwijl je vergeet als niemand terug gaat om dat te doen dat het ook nooit zal gebeuren.

  3. Siemien

   (onder andere door onze bommenwerpers)

   Ah het is onze schuld volgens meneer de islamist Rientje, holtor Rientje vindt het belangrijk dat wij ons schuldig voelen over wat een dictator Assad zijn land aandoet.
   Rientje is uiteraard volmondig voorstander, en dan druk ik mij héél voorzichtig en zachtjes uit, om de grenzen onder een dekentje van intense schuldgevoelens nog opener te zetten..

  4. TD

   Rien Noppen:
   Jij bent de juiste persoon om dat land te helpen opbouwen, je staat altijd vooraan in de rij met je altruïstische gevoelvolle gezeik,dat die mensen hulp nodig hebben en zielig zijn!
   DOE WAT! INPLAATS VAN DE HEILIGE LUL TE SPELEN IN DIT FORUM!

  5. DeBruijn

   @ Rien,

   Waarom niet? Het is hun land toch? Ze zijn al gevlucht, terwijl ze ook hun land hadden kunnen verdedigen. Het zijn vooral jongen mannen die gevlucht zijn én nu roepen de ouderen en de vrouwen de jongeren op om terug te komen, omdat zij alleen het land niet op kunnen bouwen.

   In Moldavië zijn bijna alle jongeren weggetrokken. Ouderen blijven berooid achter en niemand kijkt naar hen om, krijgen geen geld en niet of nauwelijks hulp. Veel kinderen laten nooit meer iets van zich horen.

   Heel egoïstisch en dan mogen wij die mensen gaan helpen, omdat hun eigen volk en kinderen hen laten stikken?

   Rotterdammers moesten toch ook terug na de oorlog?

   Waarom praat je altijd alles goed? Is dat gewoon om te jennen of ben je echt zover van de realiteit verwijdert.

   Syrië zal er niet bovenop komen als haar eigen mensen geen verantwoordelijkheid nemen, zo simpel is het.

 8. nienke

  Ze zullen wel gek zijn om terug te gaan daar moeten ze hard werken en hier krijgen ze een uitkering, huis,enz.
  En maar schreeuwen dat ze zo van hun land houden en graag terug willen.
  Nederland het land van melk en honing!!!!!!!!!

  1. Crassus

   “Nederland het land van melk en honing!!!!!!!!!” inderdaad @nienke. Een best land, dat moeten de klagers maar eens in gedachten houden. Ik ben beroepsmatig vele malen in Engeland geweest en heb gezien dat de ondernemers in Londen het daar goed doen. De Libanese en Syrische Restaurants zijn van een uitstekende kwaliteit. Ook de vele winkels met Oosterse waren zijn om door een ringetje te halen.

 9. C.A.Barstow

  Weg met dat volk, in plaats van hier mee te vreten uit de ruif terug naar je eigen land en steek daar je handen uit de mouwen, er liggen daar bergen werk te wachten.

  STEM FVD!!!

 10. m.van.rosmalen

  En het geinige is:
  Daar gaat ons ijdeltuitje Bodetje Kroketje echt niets aan veranderen.
  2 partijen op rechts werkt niet beste mensen daar zijn niet genoeg zetels voor.
  De 1 vreet de ander leeg.
  Jezelf een beetje meer verdiepen in de tactiek van politiek zou niet verkeerd zijn.
  zorg er met z’n allen voor dat de PVV de grootste word dan pas ga je verandering zien.
  Zij hebben er ook recht op die andere klapjanus lift alleen mee op het succes van een ander.
  WALGELIJK

 11. Tante Sidonia

  Syriers zijn toch hoog opgeleid? Volgens de toenmalige Minister Asscher (PVDA).
  Waarom zit bijna 90% in de uitkering/toeslagen/vrijstellingen wereld?
  Mijn voorstel: de “hoogopgeleide” terug naar het vredige Syrie en daar hun kennis ten toon spreiden!
  Tsja,….. en dat wordt moeilijk, af en toe ook met de handen werken, ja, ja,!

  1. Marija

   De vrouwen in Syrië smeken onze regering, de mannen terug te sturen om het land weer op te bouwen. Doen die kerels dat niet dan zijn het maar een stel lafbekken, laten vrouw en kinderen in de steek en voeren geen slag uit om daar orde op zaken te stellen.

 12. Heras

  Iedereen zag dit al aankomen. Daarom moet je deze mensen verplichten om te vertrekken. Desnoods vervoeren met grote schepen. Ze spreken de taal niet, zijn vaak laag opgeleid en zullen dus amper werken. De enkeling die wel werkt wordt door de nos uitgebreid aan ons op het nieuws vertoond. Desnoods begeleid door zielige plaatjes van snikkende mensen. Allemaal in scene gezet. Een hard uitzetbeleid is daarom noodzakelijk. De Syriers wisten van tevoren dat hun verblijf tijdelijk was, helaas is de tijd nu om.

  1. Marija

   @Heras, ook gezien die Syriërs huilend aan tafel en daarna in een vandaag het schandalige optreden van Jojanneke van den berg tegen dhr. Wilders, die niet de kanskreeg iets te zeggenzonder dat zij hem met een grote bek in de rede viel.
   Wat een npo kutzenders.

 13. Ritter

  De meeste Syriërs (zoals de meeste asielzoekers) zijn geen echte vluchtelingen maar economische immigranten die vanwege het “gratis geld”( ons sociaal stelsel) naar Noord/West Europa zijn gereisd. Daarvoor hebben ze de asielprocedure (mis) gebruikt.

  Immers de meeste Syriërs komen uit landen als Turkije, Libanon, enzovoorts. En deze landen zijn veilig. Dus als ze vanuit deze landen naar Noord/West Europa reizen dan is het om economische/financiële redenen.

  Ook hebben de meeste Syriërs gereisd door meer dan 6 landen om Nederland te bereiken.

  Deze economische immigranten zullen hun “gratis geld” niet opgeven. Anders zijn ze voor niets naar Noord/West Europa gereisd.

  1. sjun

   Ook Syrië is veilig. De mannetjes kunnen dus terug om hun land op te bouwen.

 14. Heras

  Wanneer je ze verplicht te vertrekken geef je ook een signaal af aan de wereld om je heen: tijdelijk blijven prima, daarna weer teruggaan, landje opbouwen. Nederland is er niet voor is om de hele wereld te redden. Geen financiele draagkracht en geen ruimte.

 15. PMG

  Ze kwamen via die tussenlanden zonder probleem binnen hoor, dus ze gaan er ook op die manier uit!

  Stel je eens voor hoe schoftig het is: gezonde Syriers zitten hand op te houden in NL terwijl ‘onze jongens (en meiden en wat de rest ook voorsteld of wil voorstellen)’ daar hun oorlog voeren en riskeren te sneuvelen.

  Vervolgens is die oorlog over en nu verhippen deze profiteers op te rotten. Voor mij gaan ze er allemaal uit met een nog te betalen rekening voor openstaande consumpties!!!

  1. Satty

   Ik denk dat jij eerst voor consumptie moet betalen. Jij behoort tot de uitzuigers die de rest van de wereld in zijn greep heeft. Draai de boel niet om.

   1. Siemien

    “Jij behoort tot de uitzuigers die de rest van de wereld in zijn greep heeft”

    Nee hoor Satty, dat behoren wij Nederlanders helemaal niet, wat wel zo is, is dat Satty structureel zijn/haar minachting laat zien voor Nederland en haar burgers, Satty is namelijk een misselijk infantiel figuur die nog nooit een volle dag heeft gewerkt in haar/zijn leven..

   2. TD

    Ga in Afrika leuteren!

 16. worstcase

  Zo snel mogelijk het land uit. Ze zijn nodig om hun eigen land weer op te gaan bouwen en de militanten moeten door de Syrische rechter worden vervolgd. Uiteraard zal de galg of kogel volgen. Maar terecht. Moeten we in NL ons helemaal niet druk om maken. Graag al die linkse kerk vrijwilligers en dat andere vluchtelingen help tuig meesturen naar Assad.

 17. Toverkol

  Ach…. bij de volgende golf zal onze pensioen gerechtigde leeftijd wel weer omhoog gaan……..
  Zal wel wennen worden wanneer het percentage autochtonen zal afnemen en men voor zichzelf mag zorgen…..

 18. henk vintage

  Die termijn van na 5 jaar een automatische permanente verblijfsvergunning is toch gemakkelijk te wijzigen in 10 jaar.
  Zweden en Duitsland kennen deze termijn niet daar is een verblijfsvergunning nooit automatisch permanent.

  1. Toverkol

   Maar ja…. wij hebben een stel debielen als regering…

 19. DeBruijn

  Echt waanzin, die mensen kunnen best terug als het veilig is.

  Trouwens de familie die nareisde, die kwam gewoon met het vliegtuig uit Syrië. Hoe doe zij dat dan?

  En vorige week stond in het AD dat er al vakantiereizen naar Syrië zijn.

  Ja, gekker kan het niet worden.

  Veilig = dat terug!

 20. Riche

  Waar een wil is… Blijkt dat je niet terug wilt naar land van herkomst terwijl het veilig is. En ja gelet op de vele vakanties van bepaalde groepen in zogenaamde onveilige landen kom je toch al snel tot die conclusie, dan kun je gewoon stellen dat er geen recht meer is op opvang en uitkering. Geloof me dat men dan wel anders gaat denken over terugkeer. Ze blijven echt niet voor het mooie weer. Maar ja in het slappe Nederland kun je natuurlijk niet aankomen met hoe je dat simpel kunt regelen.

 21. Tante Sidonia

  Jensen nu: Wilders aanwezig en is onvoorstelbaar geweldig!

 22. Tante Sidonia

  20 maart nadert.
  Hoe staat het met de belofte van de coalitie om 13 maart woensdag 2019, kosten bekend te maken inzake klimaat-waanzin? Oók Groen-Links heeft dit beloofd!
  Van genoemden komt niets terecht: “herberekening, rapporten nader bekijken, nader onderzoek, etc,.”
  Dit worden de smoezen en niet anders!
  Na 20 maart zijn de kosten plotseling wel bekend! En deze zullen schrikbarend zijn!
  Waarvan de gepensioneerden keihard worden aangepakt: 10 á 15 % KORTING!
  AUB, denk na op 20 maart!!!

 23. Bes Tolen

  Ja, dat is al lang de politiek in Nederland waar dubieuze organisaties of erger de dienst uit maken en de grenzen van oorbaarheid steeds weer verder richting hel voor de autochtone bevolking mogen opschuiven. De in mijn ogen grote onbenul Kok, heeft eigenhandig heel veel lieden hier gehouden en zelfs naar hier laten komen. Helemaal onzinnig waar verder niet door de politiek op werd gereageerd. Men is al lang bezig de Syriërs hier te houden en veel organisaties zijn er al vorig jaar voor op poten gezet, veelal onder de benoeming leerbedrijf. Zogenaamd organisaties zonder winststreven (wethouders als dekmantel) maar in werkelijkheid worden ze door particuliere bij de Kamer van Koophandel al jaren ingeschreven bedrijven gerund en die verdienen er fors aan. Het zijn bedrijven die ook veel aan sponsoring doen en de bedoeling is duidelijk: iedereen is blij met de cadeaus. Bedrijven worden over genomen, personeel aangesteld bij plaatselijke bedrijven en anderen krijgen een heel persoonlijke ondersteuning bij het verwerven van vakbekwaamheid. Sommigen zijn hier nog maar heel kort. Eigenlijk allemaal. Alles in de tijd van een tijdelijke verblijfsvergunning (in oorsprong bedoeld om asielzoekers juist weer het land uit te krijgen). Die tijd is nu terug gesteld naar drie jaar maar m.i is dit een kwestie van bedrog gezien de nieuwe ontwikkelingen. Bijstandsuitkeringen lopen vaak door waar dat volgens de regels denkelijk niet mag. Maar de politieke zienswijze zal zoals in alle gevallen hierop wel al aangepast zijn. Dus vormt niets voor de politiek een probleem waar de politiek immers niets in de weg zit of te wel men heerst met alle willekeur.

  1. Tante Sidonia

   Bes Tolen

   M.a.w. Syriers blijven hier!

 24. Piet Patat

  Natuurlijk dienen die Syriers weer terug gestuurd te worden.
  Dat land is na het vertrek van vooral de ( jonge ) mannen demografisch instabiel geraakt. Ze hebben alle handen nodig om de boel weer op te bouwen. Doe je dit niet dan raakt het land nog verder in een neerwaartse spriraal, wordt het voor de achterblijvers nog minder aantrekkelijk om te blijven en loopt het nog verder leeg.
  Nederland zit helemaal niet te wachten op een groep moslims waarvan ca. 90% een uitkering en gratis huisvesting geniet. Die Doornbos heeft makkelijk praten. Het is zo dus klaar mee. Niks van aan. Als er geen direkte vluchten zijn dan zorg je dat die er wel komen, geef ze desnoods een startpremie mee maar geen vrijblijvendheid. En dat smoesje van hoog opgeleide mensen kennen we ondertussen wel. Je mocht al blij zijn als ze konden lezen en schrijven ! Waarom moest Nederland na WO2 de zaak weer opbouwen ? Hadden onze (voor)ouders dan ook maar en masse moeten vertrekken uit Nederland en de boel de boel laten ? Hou eens op die gasten de hand boven het hoofd te houden !

  1. Niet L niet R

   Geheel juist weergegeven!

 25. biggeorge

  Natuurlijk gaan die nooit meer weg die gaan een leven lang de bijstand in. Dit zijn misschien de nieuwe Marokkanen in de toekomst> geen werk, crimi’s , overvalllen, geweld enz.. wie weet. De ellende lacht ons toe met al dat berggeitenvolk.

 26. Niet L niet R

  Vele met mij moesten na de oorlog, voor een minimum loon, en kinder arbeid ons land opbouwen, wat momenteel door de linkse elite wordt afgebroken!
  Die mensen uit Syrië blijven lekker hier, en het overgrote deel vreet geheel voor niets uit de Nederlandse ruif, triest maar waar!

 27. jorisxl

  Nou ja zo zie je maar je vang ze op en wat krijg je terug stank voor dank en ze blijven lekker hier.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.