Bam! Burgemeester Urk overweegt VARA-columniste Elfie Tromp die heel Urk wilde verzuipen voor rechter te slepen

Gisteren dacht BNNVARA-columniste Elfie Tromp heel stoer op de radio voor te moeten stellen om het hele dorp Urk te laten verzwelgen door het IJsselmeer. Maar die woorden kunnen voor haar nog wel eens vervelende consequenties hebben, zo blijkt vandaag. Burgemeester Van Maaren is namelijk op zoek naar juridische handvatten om Elfie deze walgelijk opmerking betaald te zetten.

Omdat in Urk een bizarre aanval van jongeren op een Marokkaans gezin plaatsvond, werd bij de NPO geacht dat alles nu maar geoorloofd was. Of althans: bij het radioprogramma De Nieuws BV, waar de vast columnist Elfie Tromp helemaal uit haar stekker mocht gaan over Urk, Geert Wilders, incest en cocaïne. Een heel dorp wegzetten vanwege de dader van één groep is één ding, en daar dan een beetje spottend over doen met het gereformeerde geloof, erfelijke aandoeningen en drugsgebruik is een tweede.

Maar het slotstuk van Elfies column was van een heel andere orde. We moesten de dijken rondom Urk maar eens lek steken, opperde ze. Niet dat dat daadwerkelijk iets zou opleveren (parate kennis over geografie is niet Elfies sterkste punt), maar de verwensing lag er wel degelijk: genocide plegen op de Urkers. 20.000 mensen laten verzuipen voor de daden van zo’n honderd onbeschaafde reltrappers.

Mensen als Elfie doen graag of in Urk de Middeleeuwen nog heersen, maar ook dáár hebben ze radio en internet, en hebben ze vernomen wat de VARA-chick gezegd heeft over het dorp. Burgemeester Pieter van Maaren (CDA) kon er niet zo om lachen. En als Elfie wellicht straks een dagvaarding of een boete in de bus krijgt, zij wellicht ook niet meer:

“De kwetsende column van Elfie Tromp heeft niet alleen mij, maar velen byzonder geraakt. Uiteraard heb ik kontakt opgenomen met het Openbaar Ministerie, bekijk de juridische mogelijkheden en de verantwoordelijken van de publieke omroep.”

Met je linkse fatsoen en respect.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. Rien Noppen

  De Burgemeester moet worden ontraden hier aangifte te doen. De column had evident een hyperbolisch karakter en dat zal elke rechter ook vaststellen. Dit leidt dus tot niets.

  1. Satty

   Dat denk ik ook. Ik vind wel dat ze haar woorden kan terugnemen. Het is niet eerlijk om urk als dorp dit aan te rekenen.

   1. koeiepoep

    Juist.

  2. sonar

   Noppes hij komt niet naar jou om aangifte te doen,hij doet dat op een politie bureau of via internet.
   Jij neemt toch iedereen de maat met een taalfoutje ,noppes zegt het al het is niets.

  3. Peter Loosduinen

   De Assoenah haattent moet worden ontraden hier aangifte te doen. De pop van Mohammed had evident een hyperbolisch karakter en dat zal elke rechter ook vaststellen. Dit leidt dus tot niets.

  4. Tguard

   Oké leuk en inderdaad een wat overdreven een aangedikte collum om Haar boodschap duidelijk te maken.
   Meet u hier niet met twee maten gezien uw steeds terug kerende boodschap mbt wilders en of Baudet. Ook opiniemakers of columnisten hebben een verantwoordelijkheid.

  5. DeBruijn

   @ Rien Noppen

   Tuurlijk, jij zal het altijd anders zien. Je bent zo voorspelbaar. Minder, minder, minder is een doodzonde voor jou. Maar hopen dat een heel dorp weggevaagd wordt, dat is satire.

   Je bent niet wijs man en zeer selectief.

   1. van Urk

    DeBruijn, Nogal wiedes, De slager keurt nu eenmaal zijn eigen vlees.

    1. DeBruijn

     @ Urker het lijkt er wel op. Het is heel vaak eenrichtingverkeer bij zulk soort mensen.

  6. TheresaGeissler

   Je kunt Baudet een hand geven: Die heeft het ook al eens gehad over “maar wat gevoel voor humor moeten hebben” – met betrekking tot Erdogan.
   Als iemand te ver gaat, gaat hij te ver en niets op tegen, dat hij dat dan ook eens metterdaad voelt!
   Dit is nog wel eventjes iets anders dan “minder, minder….” neem me niet kwalijk!

 2. Adriaan

  Urkers de verdrinkingsdood toewensen of wensen dat we minder Marokkanen in ons land willen. Volgens mij is er niet of nauwelijks verschil in uitspraak. Dus heeft mijns inziens de burgermeester best wel kans. Ik wens de Urkers veel succes.

 3. ZiggyStardust

  Ik kon best lachen om wat ze zei, is gewoon satire. Maar het doodwensen van een heel dorp, die uitspraken kun je beter doen in het theater waar mensen weten wat ze van iemand voor uitspraken kunnen verwachten. Niet op de publieke omroep betaald van belastinggeld.

 4. Kleptomaantje

  Het is op dit moment de wereld op zijn kop.
  Alle deugers oa halsema grappenhaus doen hun toezeggingen over het beschermen van elke moskee.
  Iedere dag worden door moslims moskeeën en kerken opgeblazen vooral in het middenoosten.
  Nu gebeurt het door westerlingen, wat niet goed te praten valt, laat ze eerst maar eens nederlanders gaan beschermen tegen mogelijke represailles van moslims op bv stations, centra, evenementen ed.
  De massale haat komt nog altijd van de grootste groep religieuzen, lees idealisten, de islamitische gemeenschap.

 5. plakband

  Elfie Tromp voor de rechter slepen? Meteen doen burgemeester!
  Geen woorden maar daden.

  1. Niet L niet R

   Liever nog vandaag, dan morgen!

  2. Peter Loosduinen

   Mee eens !

 6. Roughwood

  De laffe reactie waarvan je weet dat ie gaat komen; column was satire. Maar natuurlijk. Zoals al die links georiënteerde haatzaai retoriek en digitale baggerreacties zeker?Hypocriet groezelig deugvolk. Zum kotzen!

 7. Niet L niet R

  Die juffrouw Tromp geeft een vertolking van het uiterst links denken van deze zo genaamde elite,die ons land naar de knoppen helpen!
  Zij geeft aan, dat zij de grootste knuffelaar is van de Moslims, anders wil je niet Urk onder water zetten!

 8. B. Pascal

  Wat een domme vrouw, heel Urk willen verzuipen voor een knuffel-ruzie, die uit de hand is gelopen. Omdat een knul met een grote mond snel bij z’n moepie op de bank kruipt.
  Er zijn ook wat kanttekeningen te plaatsen:
  A. Urk verzuip je niet, laagste punt achter het voormalig eiland is 1,4 – nap, dus enkel de voeten nat,
  B. Men straft dus geen Urkers maar NOP bewoners, mensen die er niets mee te maken hebben.
  C. Dijken hoef je niet te slopen, zet gewoon de sluizen open. D. Het is verkapte christenhaat, waarom moeten alle mensen die er niets mee te maken hebben, verzuipen?!

  Wat een hitsige tijd! Compleet los en harteloos!
  Ze praat als die aanslag plegers in Christchurch.

 9. Gekko

  Zinloos om aangifte te doen tegen columnisten. Je hebt er nu eenmaal ongelooflijke mafklappers tussen zitten. Maar zolang zij niet oproepen tot geweld, moet je die lui in hun eigen sop laten gaar koken.

 10. Vliegenvanger

  Dadelijk staan de Urkers bij haar op de stoep. Ze mag best bescherming aanvragen.

 11. Eric 1

  Goed zo heel goed zij roept op tot moord haat en geweld. Berechten en op sluiten

 12. Florissa

  Die domme doos heeft het over dat de jeugd daar doorgesnoven is ,als dat al zo is zou ze beter over het tuig dat die rotzooi massaal verkoopt aan die kinderen ,en dat is de Mocro Maffia ,die rijden met doorgeladen kalasjnikovs door de stad en schieten alles en iedereen die op hun pad komt het leven uit ,maar daar hoor je ze niet over bij radio 1,ze zouden blij moeten zijn met Wilders ,dat is nog een van de weinige die dat schorum aan wil pakken ,en gelijk het land uit wil gooien ,omdat het ons land is ,en voor degene die hier komen om via criminele wegen rijk te willen worden,hoop ik van harte dat hij heel veel stemmen krijgt , zijn plannen kan doorpakken ,en ze kan terug sturen naar het land van de kamelen en niet zoals die half zachte eieren in het kabinet die denken dat als je er een psycholoog op zet het probleem uit de wereld is .

 13. Heras

  Ik hoop dat de burgemeester aangifte doet. Tegenwoordig denken mensen alles te kunnen zeggen, onder het mom van vrijheid van meningsuiting.

 14. PMG

  Tromp kan zich misschien aanmelden bij IS, daar zoeken ze dit soort.

 15. Peter Loosduinen

  Goed dat de burgemeester naar juridische mogelijkheden kijkt om deze muts aan te pakken !

 16. PMG

  Ze roept wel degelijk op tot geweld, ze suggereert zelfs de methode.

  Deze mensen bij de staatsomroep hebben verantwoording af te leggen omdat ze een publieke baan hebben en niet zomaar hun eigen mening kunnen gaan lopen uitkotsen op kosten van de belasting betalende burger. Hier geldt de term oneigenlijk gebruik.

  Deze mensen moeten ervan doordrongen zijn dat hun uitlatingen gevolgen kunnen hebben en ik vind dat het OM, net als bij de blokkeerFriezen en Wilders, onmiddelijk aktie moet ondernemen!

 17. van Urk

  Dit heeft totaal niets met satire te maken. Dit speelt al een eeuw zo, hoe Urkers als het laagste soort volk van Nederland word gezien. Zelfs tot aan de meest bizarre onderzoeken om te weten of wij van de oer-Hollanders afstammen of het deporteren van Urkers naar andere delen van het land omdat zij niet passen volgens de Zuiderzeeplannen. Vanaf,s kind al moest ik polariserende leuzen over mijn dorp en dorpsgenoten aanhoren en iedere keer dezelfde uitleg moet gaan geven aan de onwetenden dat zij een totaal verkeerd beeld over Urk hebben. De Linkse kerk heeft altijd tegen een dorp als Urk aangeschopt omdat het niet mee wil waaien met de onzin waar zei voor pleiten en inderdaad nog denken dat wij nog steeds zo leven als in 1900. Discriminatie is niet alleen weggelegd voor Nederlandse allochtonen maar ook bepaalde autochtone bevolkingsgroepen worden nog steeds in ons land gediscrimineerd. Het is gewoon gerechtigheid dat er nu ook op dit punt aandacht wordt besteed en niet alleen maar over zaken als Wilders of de Marokkanen waar het tegenwoordig alleen nog maar op draait. De Linkse kerk zal met deze mogelijke rechtszaak nu zelf ook ondervinden moeten dat zij ook stelselmatig polariseren en bepaalde bevolkingsgroepen wegzetten als vuil.

  1. Pjotter

   Links is christen en Jodenhater door alle tijden heen.

  2. DeBruijn

   Van Urk,

   Jullie liggen altijd onder een vergrootglas en zijn vogelvrij. Mensen die de mond vol hebben van diversiteit en fatsoen, die vinden het heel normaal om Urk af te zeiken.

   Ik ken mensen uit Urk en dat zijn over het algemeen eerlijke, recht voor zijn raap en harde werkers met het hart op de goede plek. Als er iemand in nood is, dan trekt men daar de portemonnee, waar ze in de Randstad niet aan kunnen tippen.

 18. sjun

  Het is niet verstandig van van Maaren om de case te juridiseren. Veel beter kan hij de digitale mogelijkheden gebruiken om de Nederlandse gemeenschap bij te brengen dat de Rode Fatwa van Elfie Tromp al aangeeft dat er van zulke mensen geen gemeenschapsopbouw te verwachten valt. Het meiske etaleert geen enkel cultureel en historisch bewustzijn. Zo tracht vooral zichzelf als bijzonder goed mens te presenteren door ongehinderd door kennis van zaken partij tegen een lokale gemeenschap als geheel te kiezen. Verstandige Urkers en mensen die met hen enige culturele verwantschap delen krijgen meer en meer in de gaten dat de mainstream media geen bezonnenheid of wijsheid verspreidt maar eerst en vooral zichzelf als moraalbewaker van de sociaal juridisch gewenste mening neerzetten. Men kan zich dan ook in alle redelijkheid afvragen of zulke activiteiten vanuit de eigen portefeuille gefinancierd zouden moeten (blijven) worden.

  Intussen komt het mij voor dat je mensen als Elfie Tromp het beste genoeg touw kunt laten… Gewoon laten praten en intussen je eigen ding blijven doen. Verhelderen met welke netwerkjes types als Elfie Tromp zich afficiëren en je kinderen weerbaar maken maken voor wat daar aan solidariteitsovervragende onzin vandaan komt.

  1. Rien Noppen

   “dat de mainstream media geen bezonnenheid of wijsheid verspreidt maar eerst en vooral zichzelf als moraalbewaker van de sociaal juridisch gewenste mening neerzetten.”

   Die ‘sociaal-juridisch gewenste mening’ betreft de kernwaarden van onze democratische rechtsstaat die ondermeer in onze Grondwet zijn verankerd.
   Alleen als je die kernwaarden en die rechtsstaat verwerpt kun je komen tot een verward betoog als dit.

   1. sjun

    Leuke *toeschrijving* Rien. Zo krijgen lurkertjes steeds beter in de gaten hoe jouw stropop van stal gehaald wordt in een poging een opponent te framen.

 19. Ries

  Het ‘minder,…minder’ van Wilders had ook zo’n hyperbolisch karakter. Maar dat zagen de linksaffers toch anders. Ik zie geen verschil. Kom Elfie…met de billen bloot (hyperbolisch bedoeld natuurlijk!)

  1. van Urk

   Elfie -die waarschijnlijk nooit op Urk is geweest- moet gewoon op gesprek gaan met de Burgemeester met als afsluiting een rondleiding in het dorp zelf. Misschien kan zij ook met de getroffene gezin gaan praten.

 20. lIN-T

  Keihard aanpakken deze polariserende haat heks. Regelrechte opruiing, ze maakt het alleen maar erger. Dit soort boze trutjes horen geen podium te krijgen op het propaganda kanaal van de staat.

  1. Peter Loosduinen

   Deze muts een nacht in een cel zetten met tien geile uitgeprocedeerde negers.
   En we horen dan nooit meer iets van haar.

   1. Punt50

    Ehh.. denk het niet, dat is precies wat ze graag heeft..

   2. biggeorge

    O ze zal vragen of ze aub nog een nachtje mag blijven

   3. lIN-T

    Met aids! Smerig mens is het bah.

 21. biggeorge

  Dat zit dan van mijn belastingcenten in de publieke omroep?? Dat stel linkse subsidietrekkers gelijk afkappen .

  1. sjun

   Er kunnen inderdaad wel twee netten af. Dat scheelt alweer in de kosten en het vrij besteedsbare inkomen van burgers dat mede wordt geroofd voor de verspreiding van cultuurvijandige agitprop via de publieke omroep.

 22. victus

  Mooi moment voor de justitiële lakmoesproef. Afwachten hoe het OM dit oppakt. Waarschijnlijk gaan ze niet vol op het orgel zoals ze bij meneer Wilders hebben gedaan. Of wel?

 23. TD

  Politiek Nederland is volslagen in paniek,geen enkele achterbakse truc en demonisering heeft geholpen!
  FvD gaat zetels pakken,en daar kan NIEMAND iets aan doen,in 2021 komt de genadeklap voor alle halfzachte klimaatdrammers en moslimknuffelaars!

  1. Lugar

   Inderdaad, overboord met de onverschilligheid en de politieke arrogantie!
   Op naar de nieuwe politiek!

   Champagne! 🙂

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.