Haha, onnavolgbare Rutte: ‘Opkomst Wilders is de schuld van VVD, maar opkomst Baudet is dat niet!’

Volgens premier Rutte heeft de VVD de opkomst van Geert Wilders aan zichzelf te danken, doordat de partij zo’n 20 jaar geleden te links werd. Maar neemt Rutte zichzelf dan ook de opkomst van Thierry Baudet kwalijk? Nee hoor, dat is dan niet de schuld van Mark Rutte. Kon hij niets aan doen!

We kunnen wel stellen dat premier en VVD-leider Mark Rutte gisteravond niet z’n beste avond had op tv. Niet alleen had hij een enorme blackout in het grote slotdebat met de collega-lijsttrekkers, maar ook maakte hij een potje van zijn argumentatie later die dag bij Pauw & Jinek. Daar werd Rutte gevraagd te reflecteren op de komst van Geert Wilders en Thierry Baudet. Twintig jaar geleden waren er namelijk geen partijen rechts van de VVD, nu zijn er twee. Neemt Rutte zichzelf daarin iets kwalijk?

Nou ja, een beetje dan. De PVV is de fout geweest van Hans Dijkstal, de man die de VVD de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 in leidde en veel zetels verloor aan Pim Fortuyn. Hij maakte de liberale partij te links. Een “tactische fout,” aldus Rutte. En Wilders spring twee jaar later in dat gat.

Maar Thierry Baudet en het Forum voor Democratie dan? Peilingen wijzen uit dat de VVD veel steun verliest aan deze nieuwe partij, die mogelijkerwijs de grootste gaat worden vandaag. Nee hoor, dat is allemaal niet de schuld van de VVD, dat neemt Rutte zichzelf totaal niet kwalijk en dat is een fenomeen dat zich volstrekt autonoom ontwikkeld. Kunnen Rutte en de VVD niets aan doen! Komt totaal niet door het slappe immigratiebeleid van de partij, het linkse klimaatbeleid, het telkens verhogen van de belastingen en het altijd maar meestemmen met de ‘meer Europa’-denkrichting in Brussel.

Twee jaar geleden kon Rutte de boel nog flessen door een rel met Turkije aan te gaan. Maar die vlieger gaat vandaag niet op: bij Pauw & Jinek zagen we de premier in z’n naakte glorie. De keizer zonder kleren. Stotterend en krom argumenterend een verkiezingsnederlaag tegemoet te redeneren. Zoals ze ze aan de overkant van de Noordzee zouden zeggen: come what may.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

65 reacties

 1. HierBenIk

  Deze man is al lange tijd over zijn houdbaarheidsdatum heen (a la Balkenende). Dat weten velen binnen de VVD (en de NL’ers) ook wel, maar het is vulgair machtsspel. Na de Provinciale verkiezingen komt er dus de gelegenheid binnen de VVD om de guillotine van stal te halen. Hij en zijn VVD leiden een monsterverlies. En Rutte hoopt dan op een nieuw baantje in Brussel, waarvoor hij al genoeg heeft gelobbyd….

  1. Gekko

   Eens, dit is een realistisch scenario.
   De VVD wil nu ook van Rutte af.
   De magie is uitgewerkt.

   1. Scarletti

    Het zal u verbazen hoeveel dombo’s nog op deze leugenaar zullen stemmen. Het gros van de dombo’s is bang gemaakt voor wat er zal gebeuren wanneen Wilders en Baudet aan de macht komen. De linkse media zijn effectief te wek gegaan. Zo ook onze linkse onderwijs instituten, decennia van linkse indoctrinatie op onze onderwijs instituten hebben ervoor gezorgd dat Groenlinks aan de vooravond staat van de grootste zege in haar geschiedenis

   2. Original NL

    Quote…De magie is uitgewerkt…….
    Magie= Volksnaaier

  2. sonar

   Hierbenik,hij was al over houdbaarheids datum heen toen hij aantrad als Pinokkio.

 2. Esther

  Laat Rutte maar eerst met zijn maat Grapperhaus persoonlijk hun excuses aanbieden aan de nabestaanden van de vermoordde Hollandse slachtoffers! Tenslotte zijn zij de oorzaak van dit bloedbad….
  En stem je op Groen Links dan kunnen we de ene bloedbad na de ander verwachten…..Dus stem op Links en je krijgt een Islamitische terroristisch bloedbad er gratis bij….

 3. Meriadoc Brandebok

  De premier meent dat de opkomst van Baudet te danken is aan het feit dat de politiek te ver afstaat vande bevolking, dus dit gaat nergens over.

  Overigens, als men een argument kwijtraakt daags nadat men een land tijdens een terroristische aanslag heeft moeten besturen heeft dat weinig met de keizer te maken. Veeleer met menselijkheid.

 4. Jumping

  Rutte gaat op weg naar de locatie waar hij recht op heeft.

  Het grof vuil.
  Mijn dag kan niet meer stuk.

 5. RPML

  Vanavond komt de uitspraak ‘de kiezer heeft gesproken, we zullen alles op alles zetten om het vertrouwen weer terug te krijgen en dat heeft tijd nodig’; same procedure as every year, na iedere verkiezingsnederlaag.
  Voor ‘rechts’ met een beetje inkomen is er geen alternatief buiten PVV en FvD, je zuur verdiende vakantiegeld gaat op aan de klimaatdictatuur om de temperatuur met 0.00007 graden te laten dalen of aan een welverdiende vakantie bij 30 graden plus; veel simpeler kan je keuze niet worden

 6. Ries

  Rutte is de vleesgeworden zandman. Hij blijft de mensen zand in de ogen strooien om ze in slaap te sussen. Nu allemaal wakker worden en als de gesmeerde bliksem naar de stembus. Natuurlijk FvD of PVV kiezen.

 7. biggeorge

  Zag ze gisteren zitten bij Pauw&Jinek dat hele stel linkse salonsocialisten bij elkaar alleen die kop van Klaver zag ik niet. Ze zitten er voor het volk niet voor zichzelf daar kwam het op neer ik moest bijna kotsen. DIe Buma ook wat een afschuwelijke nagemaakte man is dat. Om vervolgens allemaal even op Baudet en Wilders af te geven ohh die mensen zijn zo nep en hebben nog steeds niet door dat de stemmers hun wel door hebben.

  1. HierBenIk

   Moet je niet kijken yoh. Ik ben er bewust mee gestopt. Enige dat het opwekt is irritatie. Gun ze de kijkcijfers niet! Zo boycot ik sinds een paar weken ook nu.nl nadat ze bekend maakten reacties te verwijderen van mensen die het er niet mee eens zijn dat de mens de (grootste) CO2 veroorzaker zou zijn.. Die klikken gun ik ze niet meer! Er is maar één straf niet meer kijken en klikken. Echt, als een ieder dat echt zou doen dan zou een hoop van die troep vanzellf tenonder gaan….

 8. biggeorge

  Rutte stond tijdens die NPO debat met voorstelling gisteravond voor LUL hij was het helemaal kwijt hij was zijn onderwerp kwijt . Ja normaal wordt alles voor hem opgeschreven en nu zo uit het bolletje hahaha. Hij had een soort blackout hij wist het niet meer dit was zo erg. Zelfs voor Rutte vind ik dat nog rot echt waar zo erg was het

  1. Meriadoc Brandebok

   Wel, het was de dag na de dag dat hij een overheidsapparaat moest aansturen ten opzichte van een terroristische aanslag. Eén foutje daarbij maken en je gaat tegen de muur. De volgende dag een vergadering, in het parlement, en op een herdenking. Dan is het niet gek dat je een argument kwijt bent.

   1. Rien Noppen

    Inderdaad, Rutte heeft de crisis van maandag perfect geleid en moet dan de volgende dag ook nog de hectiek van zo’n verkiezingsdebat in. Het blijft een bovenmenselijke prestatie dat iemand in die chaos overeind blijft.

    Het is een premier om trots op te zijn.

    1. Meriadoc Brandebok

     Ja, eens.

    2. Heinz

     Helemaal mee eins. Daar waar Baudet moet zoeken naar woorden om het maar zo mooi mogelijk te kunnen zeggen, schudt Rutte de woorden uit zijn mouw. Ook mr. Hiddema probeerde het. Thierry is een acteur.

     1. biggeorge

      eens

    3. biggeorge

     Je bedoeld Rutte moest een keer echt werken?? Ja dat zal zeker even wennen zijn voor Rutte daar moet ik je gelijk in geven.

     1. Rien Noppen

      bedoelt

     2. biggeorge

      voor Rutte is alles een kant en klaar maaltijd hij hoeft niets zelf te doen tot gisteren in het tv debat. Toen moest Rutte zelf uit eigen bolletje een debat voeren. Hij riep om zijn assistente als een klein kind. Dat bedoel ik als ze wat zelf moeten doen vallen ze door de mand.

      ZIE https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/video/4648276/rutte-vergeet-tekst-tijdens-debat-en-roept-assistent

      Hij stond voor LUL dat wil je niet weten!!

     3. Meriadoc Brandebok

      Hij riep zijn assistente om er een grappige draai aan te geven, biggeorge. Nu heeft iedereen op Twitter het over “Carolien” en niet over een pijnlijke tweeminuutdurende stilte.

    4. Peter Oudshoorn

     Wat fijn dat jij een idool hebt, Noppen. Jij hoort duidelijk tot die gillende bakvisjes die hysterisch van enthousiasme worden als ze hun favoriete afgod zien optreden.

     1. Rien Noppen

      Ik heb meer waardering voor een hardwerkende professionele bestuurder als Rutte dan een luie charlatan als Baudet, dat klopt.

     2. Peter Oudshoorn

      Je bent een dramaqueen Noppen. Superlatieven als ‘bovenmenselijk’ zijn echt over the top.

     3. Satty

      Ik geloof dat je verafgoding toch echt op ‘rechts’ vindt.

     4. Peter Oudshoorn

      Satty, jij bent het blijkbaar met Noppen eens en vindt dus ook dat Rutte ‘een bovenmenselijke prestatie’ heeft geleverd?

     5. Meriadoc Brandebok

      Ja, Satty zegt het juist, de verafgoding vindt plaats bij populistisch rechts. Baudet, Orbsn, Trump – het zijn de “sterke leiders” die op een buitengewoon kritiekloze houding worden geadoreerd. Dit blijkt vooral uit het feit dat het wangedrag van Orban regelrecht tegen de principes van populistisch rechts ingaat, maar toch wordt deze “sterke leider” op handen gedragen.

      Ik meen niet dat Rutte een zwak leider is, maar een zeer behendig en bekwaam politicus, die voortdurend het compromis zoekt in het verdeelde politieke landschap. Populistisch rechts kent geen compromissen. Ook overeenkomsten zoeken is haar vreemd. Slechts het eigen gelijk. En daarom aanbidden ze de “sterke leiders” die geen compromissen sluiten.

     6. Peter Oudshoorn

      Ook Meriadoc ondersteunt de demagogische woordkeus van Noppen en is het er helemaal mee eens dat Rutte een ‘bovenmenselijke prestatie’ heeft geleverd. Een goddelijke prestatie dus.

      ‘Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben’, weet je wel Meriadoc?

     7. Meriadoc Brandebok

      Misschien kreeg hij wel de kracht van God, Peter. Ik acht het niet onmogelijk.

    5. Original NL

     Quote..Het is een premier om trots op te zijn…….
     Oh… nu is hij opeens wel premier i.p.v. minister -president betweter?
     #binnenkortopgeruttet!!
     Stem FVD of PVV.!!

   2. TD

    Meriadoc Brandebok:
    “overheidsapparaat moest aansturen”

    Hallo terreurbestrijding,ga eens naar die tram,en onderzoek dat!
    De rest doet de terreurbestrijding!

    Dat was het hele aansturen,haha.

    1. Meriadoc Brandebok

     Wel, Grapperhaus is de baas van de politie. Ollongren is de baas van de veiligheidsdiensten. Hun baas – nou ja, in elk geval de eerste onder de gelijke ministers, die het kabinetsbeleid coördineert – is de premier. De enige die boven hem staat is de koning. Het lijkt me een buitengewoon zware taak om de eerste onder de bazen van de wetshandhavingsdiensten te zijn. Als er geklungeld wordt ga jij voor de leeuwen. Denk aan Wilders, die het aftreden van de minister eiste. Datwas onterecht, maar had Rutte tijdens de crisis geblunderd, dan had hij écht kunnen opstappen en was heel Nederland over hem gevallen.

     1. TD

      hahaha,het is allemaal delegeren,méér niet!
      Rutte moest enkel met een grafgezicht speechen,that’s it.

 9. Ries

  Het programma van Pauw en Jinek even bekeken. Mij is een grote overeenkomst opgevallen tussen Rutte en een dominee. Waar de dominee na zijn preek overgaat tot een gebed wat door iedereen slaafs gevolgd wordt, klapt het publiek na de zalvende woorden van Rutte. Het klappen zal wellicht gevolgd zijn na aansporingen daartoe van de floormanager.

 10. Robert75

  Nee natuurlijk niet want de VVD is blij met het Forum want als die er niet was geweest was de PVV namelijk veruit de grootste partij. Dan hadden die zetels die bij het Forum zitten nu bij de PVV gezeten en was die kaalgeplukt door de PVV.

  En ja uiteindelijk hebben ze liever het Forum dan Wilders. Want met Baudet blijft de VVD gewoon de grootste partij en veranderd er geen moer. Alleen naief rechts die al jaren lopen te zeuren over verandering stemmen op een partij wiens partijprogramma gewoon gecopy paste is van de PVV behalve het islam standpunt.

  Maar daar zullen ze nog wel achter komen. Want met Baudet krijg de VVD erbij en niet de PVV want die wordt wederom buitenspel gezet.

  1. biggeorge

   De PVV heeft dit ook aan eigen beleid te danken waardoor ze de eigen partij buitenspel hebben gezet. Door op sommige punten door te slaan en de gematigde rechtse stemmers zo te verliezen. Baudet doet dat slimmer en dat werpt zijn vruchten af. Verder niets mis met de PVV maar zo is het wel. Een goed alternatief voor de PVV is dus FvD. Verder zit er niets tussen dat moet ik toegeven het is of PVV of FvD.

   1. Robert75

    Maar dat is raar. De PVV slaat dus door maar Baudet niet? Ondanks zijn gehele partij gecopy-paste is van de PVV. Dus waarin zou Wilders dan doorslaan? O wacht even het islam standpunt natuurlijk. Ja dat is voor Baudet geen enkel. Islam is ook maar een religie die vrolijke interpretaties heeft. En extremisme heeft niets met islam te maken, nee dat zijn de minder vrolijke interpretaties.

    En dat is dus precies wat ik bedoel met naief rechts. Denkende dat ze met Baudet de juiste keuze maken terwijl het grootste probleem namelijk islam bij hem geen enkel probleem is. De waarheid is de waarheid en in de waarheid kan je nooit doorslaan.

    Maar op rechts zijn er ook al mensen die graag willen deugen .

    1. biggeorge

     Klopt wel wat je schrijft maar zo werkt het in de praktijk dus gewoon niet. De PVV zal een partij blijven die langs de zijlijn staat en zo dus nooit wat van hun programma kunnen realiseren (net als de SP dat al decennia lang staat heb je uiteindelijk niets aan).
     Baudet gaat de islam ook wel indammen alleen staat dat niet zo van de toren te schreeuwen als Wilders. Wat ik zeg Baudet is een soort genuanceerde PVV en dat slaat bij de rechtse kiezer aan. Of FvD het waar zal maken moet je allemaal maar afwachten maar dat is bij elke partij het geval.

     Kortom je hebt niets te verliezen met FvD!

     1. Robert75

      De PVV is geen partij die langs de zijlijn staat maar een partij die al jaren langs de zijlijn wordt gezet door de gevestigde orde. Een partij die bij voorbaat al wordt uitgesloten. Alleen dankzij mensen die nu ineens Forum stemmen blijft die langs de zijlijn staan. Dus eigenlijk werk je er zelf aan mee door op Baudet te stemmen. Wil je dat Wilders niet langs de zijlijn staat had je er al op moeten stemmen. Door je stem aan Baudet te geven werk je er zelf aan mee. Lekker naief dus.

      Maar zou ik je eens vertellen door wie jij vanavond het hardst wordt uitgelachen? Namelijk door Rutte want zijn partij blijft lekker de grootste dankzij Baudet. En Rutte lacht zich kapot. Die denkt bij zichzelf gelukkig maar dat ze Baudet hebben gestemd en niet Wilders want dan zou Wilders de grootste zijn geworden.

      En wat betreft islam ook al zo naief. Want Baudet zal geen moer doen aan islam. Is ook nergens op gebaseerd trouwens. Rutte of wie dan ook had moeten beweren dat er ook vrolijke interpretaties in de islam te vinden zijn. Dan was het stommerik die wegkijkt voor het grote probleem. Baudet roept zoiets en ze staan het te verdedigen.

      Baudet is niets anders als een stoorzender die meelift op het partijprogramma van de PVV en verder hoor je eigenlijk alleen over het klimaat. Het Forum hoor je nog vaker over het klimaat dan groen links.

  2. m.van.rosmalen

   He he eindelijk iemand gevonden op dit forum die snapt hoe het in elkaar steekt.
   Die Trutte zit er morgen gewoon nog dankzij die sukkels hier die Forum voor Debielen stemmen

   1. biggeorge

    Rutte had er toch wel gezeten het is 1e kamer en geen 2e kamer verkiezingen dus dat is bullshit.

    Het is heel simpel de PVV zal nooit meer de 1e partij worden want de gematigde rechtse stemmer zijn ze verloren.

   2. Joop Klepzeikert

    En jij vind jezelf ‘intelligent’? Door in ELKE bericht wat je op deze site zet Forum voor Democratie verkeerd te spellen…
    En het dan gek vinden dat PVV stemmers voor Tokkies uitgescholden worden…
    Denk toch eens na joh.

 11. FJ

  waarom

 12. Peter Loosduinen

  Schokkend nieuws ??
  Marrakeshpact is wel dégelijk bindend volgens Europese Commissie.
  Lees dit op de site van EJ Bron !!!
  We worden genaaid.
  Lees allen dit artikel.

 13. Tante Sidonia

  De linkse mieren-en vlooien politica Thieme (PvdD) doet braaf mee aan de Islamisering in de politiek. Tijdens het debat gaf Kuzu (DENK) haar geen hand. ( Een vrouw een hand geven?)
  En Thieme……… zei niets!
  Alle verdere politici gaven elkaar wel een hand!
  PS
  u kunt dit uiteraard terug bekijken, uitzending gemist.

  1. biggeorge

   Vrouwen zouden massaal NOOIT meer een hand aan een moslim moeten geven . Vrouwen moeten dat gewoon omdraaien (islamieten zijn het vuilnis tenslotte)

 14. fusilier

  Ongelovig hoe deze mp verdedigt wordt door hun vriendjes op dit forum. Je zou haast denken dat er meer aan de hand is dan vriendschap alleen. Mensen pas op uw portemonnee met dit huidig kabinet, want op uw portemonnee hebben deze graaiers het liefst een abonnement.

 15. goedisfout

  Gemakkelijker kiezen dan nu is niet mogelijk. De keuze is #doesnormaal of #wegmetons.

 16. m.van.rosmalen

  Whahaha die Trutte die julie zo graag op z’n bek zien gaan die zit er morgen gewoon nog hoor.
  Dat krijg je als je op die trekpop Bodet gaat stemmen.
  De rechtse zetels moeten nu verdeeld worden onder 2 partijen ipv 1.
  Dat krijg je met je overgeloop

  1. Peter Oudshoorn

   Je probeert het wel Rien Noppen, maar het lukt je niet. Je acteert gewoon slecht.

   1. m.van.rosmalen

    Rien noppen
    Wat lul je nou toch man
    Kop in het zand steken heet zoiets

    1. DeBruijn

     Nou Rien haal je kop dan eensnuit het zand.

     Je verraadt jezelf door je goede Nederlands.

 17. Lex

  Komop mensen stemmen.

  STEM ZE WEG

  STEM PVV of FVD

  1. Step one

   Ik ga zo. En ik ga PVV stemmen.

   1. m.van.rosmalen

    Ik ook

 18. koeiepoep

  ‘Toen waren we te links en dat was fout’. Aldus de man, die onder de lakens kruipt met klaver en jetten. Nieuw kaartspelletje van rutte en co: klaverjetten?

  1. Joop Klepzeikert

   Met Rutte als joker.

  2. Step one

   Zag je ze gisteren bij Pauw en Jinek? Klaver, Jetten, Asscher, Rutte, Buma. Klaar om bij elkaar in de kont te gaan kruipen.

   1. Rien Noppen

    De neiging om bij genegenheid direct aan de anus te denken kan een aanwijzing zijn dat je er goed aan doet uit de kast te komen.

    1. koeiepoep

     Het kan ook een aanwijzing zijn, dat je bij een vrouw niet enkelt en alleen aan haar k+t denkt. Doe eens lief. Verras je vrouw eens, Rien.

 19. Joop Klepzeikert

  Rutte wordt met de dag een zieliger vertoning. Hij is zo gruwelijk dom dat hij geeneens in kan zien dat zijn beleid nog veel linkser is dan dat van Hans Dijkstal.
  Het beleid van de afgelopen jaren kunnen we best beschrijven als extreem socialistisch, zowel financieel als cultureel.
  Alleen een ernstig extreem socialist als Rutte heeft dat van zichzelf en zijn rariteitenkabinet geeneens door.
  Helaas zijn de meeste kiezers niet veel intelligenter dan onze geschiedenisleraar die zich helaas al veel te lang minister-president mag noemen.

 20. Step one

  De VVD is na Bolkestein met Dijkstal onomkeerbaar linksaf van het padje afgedwaald.

  1. Lugar

   Om u te helpen bij uw stemkeuze volgt hieronder de lijst met 101 VVD-misstanden onder Mark Rutte. Iedere reden is voorzien van een link zodat u zelf de feiten kunt controleren.

   Daar gaan we dan:

   1. Hoewel de VVD in haar verkiezingsprogramma’s zeer kritisch was over immigratie, is de partij bij monde van Staatssecretaris Harbers een felle pleitbezorger van het Marrakesh-verdrag. De VVD blijft roepen dat Nederland “ons land” moet blijven, maar stemt ondertussen voor het akkoord. Harbers ging naar Marrakech en tekende namens Nederland.
   2. De VVD werkt als rechtse partij liever met GroenLinks samen in bijvoorbeeld het klimaatakkoord, dan met rechtse partijen als de PVV of FvD op immigratie. Een stem op de VVD is een stem op links.
   3. Rutte wil geen extra geld voor Europa, maar weigert te beloven dat de EU-begroting niet zal stijgen. De afdrachten naar Brussel stijgen ook voortdurend.
   4. De VVD was tegen een nieuw kinderpardon, maar gaat toch in 2019 akkoord met een nieuwe ronde, zonder dat er voldoende structurele aanpassingen in de asielprocedure zijn aangebracht.
   5. De VVD zei bij monde van Klaas Dijkhoff in januari 2019 “Nee tegen het klimaatakkoord” en noemde Rob Jetten een klimaatdrammer. Voorts zei hij dat de kans nihil is dat hij de waslijst aan ingrijpende milieumaatregelen één op één uit gaat voeren. Twee maanden later gaat de partij akkoord met nog meer maatregelen om de doelstellingen van Parijs te halen.
   6. Premier Mark Rutte is na anderhalf jaar tegenstribbelen er eind 2018 mee akkoord gegaan dat de eurozone een eigen begroting krijgt. Hiermee hevelde hij opnieuw een stukje soevereiniteit over naar Brussel. Dit geheel in tegenstelling tot de tekst in het regeerakkoord “leidend voor het kabinet is daarom dat er geen verdere stappen in de richting van een transferunie worden gezet, ook niet door het invoeren van (vormen van) Eurobonds.”
   7. September 2018: de claim van VVD-minister Wiebes (Klimaat) over de komst van het eerste windmolenpark op zee zonder subsidie bleek onterecht. Volgens de Algemene Rekenkamer pompt de overheid wel degelijk belastinggeld in de windparken.
   8. VVD Eerste Kamerlid Anne Wil Duthler voert vaak het woord in de Eerste Kamer over privacy-aangelegenheden, een sector waarin ze zelf miljoenen verdient. Er wordt een integriteitsonderzoek ingesteld (voor wat het waard is…).
   9. De hypotheekrente “stond als een huis bij de VVD en Rutte”. Hij noemde dit “handen af van de hypotheekrenteaftrek“. De hypotheekrenteaftrek is onder Rutte omlaag gegaan.
   10. In het dramatisch verlopen dividendbelasting-dossier loog en draaide Rutte aan de lopende band, bijvoorbeeld ook over de ontbrekende memo’s, die er later wel bleken te zijn.
   11. Han ten Broeke, buitenlandwoordvoerder van de VVD Tweede Kamerfractie stapte op wegens het uitkomen van zijn ‘intieme en ongelijkwaardige relatie’ met een jongere fractiemedewerkster in 2013.
   12. Opnieuw een leugen, deze keer van Halbe Zijlstra. Zijn positie was niet langer houdbaar nadat hij moest toegeven te hebben gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in zijn Datsja in 2006.
   13. Het gebrek aan integriteit van Rutte werd na dit debacle zichtbaar en hij noemt “liegen geen doodzonde”, waarmee hij begrip toonde voor Zijlstra en zijn leugens gedeeltelijk goedpraatte. Zijlstra is ondertussen aan de slag bij VolkerWessels.
   14. Tijdens de installatie van het nieuwe kamerlid Thierry Aartsen, duiken tweets op waarin hij gekleurde voetbalspelers “Zwarte Pieten in NAC-shirt” noemt. Hij biedt excuses aan voor zijn racistische opmerkingen.
   15. VVD-Kamerlid Van Haga komt in opspraak omdat hij huurregels zou hebben overtreden. In acht van de 77 huurwoningen die hij verhuurt woonden teveel mensen. Hij kreeg een zwijgplicht opgelegd.
   16. Een doofpot-affaire: burgemeester Pauline Krikke (VVD) van Den Haag hield in 2018 stil dat ze werd beroofd in Haagse Schilderswijk. Deze straatroof mocht niet het nieuws of debat gaan bepalen rond de verkiezingen.
   17. Eind 2018 was deze VVD-politica opnieuw in het nieuws doordat ze niet had ingegrepen bij de levensgevaarlijke vreugdevuren in Scheveningen, ondanks dat ze wist dat de stapels 13 meter te hoog waren.
   18. Rutte heeft er samen met Wiebes voor gezorgd dat Nederland een gasverbod lijkt te krijgen. In sommige nieuwbouwwijken wordt al geen gas meer aangelegd naar de huizen. Ondertussen – hypocrieter kan niet – bereiken de EU-landen, waaronder Nederland een deal over het Nord Stream 2 gasproject waarbij er gas wordt geleverd uit Rusland.
   19. Mark Rutte doet beloften die hij niet nakomt. De beruchte 1000 euro voor elke werkend Nederlander is nog niet vergeten.
   20. Rutte loopt achter Merkel aan met haar EU-belang; het Nederlandse belang komt op de tweede plaats.
   21. Als staatssecretaris van Onderwijs riep Rutte op tot Maagdenhuisbezetting; toen dit echt gebeurde, noemde hij deze oproep een blunder.
   22. Oud-Kamerlid Verheijen kwam in opspraak, toen NRC Handelsblad onthulde dat hij in zijn tijd als gedeputeerde in de provincie Limburg duizenden euro’s onterecht zou hebben gedeclareerd.
   23. De VVD was altijd tegen een belasting op CO2. Nu, onder druk van Groenlinks, is men toch opeens volledig gedraaid en pleit voor een CO2-heffing. Zie hier de draai mooi beschreven.
   24. Minister Opstelten loog over de hoogte van het bedrag dat aan crimineel Cees H. was betaald en moest uiteindelijk opstappen.
   25. Fred Teeven werd meegesleurd in zijn val waarin hij ook toegaf dat hij de Kamer onjuist had geïnformeerd rondom de bonnetjes (de Teeven-deal).
   26. In deze zaak moest vervolgens ook Opstelten’s opvolger als minister van Justitie VVD-er Van der Steur opstappen. Hij heeft volgens de oppositie meegewerkt aan een doofpot rond de zaak en hij hield informatie voor de Kamer achter. De minister bleef de verwijten weerspreken, maar concludeerde na het debat alsnog te weinig vertrouwen te voelen in de Kamer en trad af.
   27. VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers werd in april 2015 na een eis van vier jaar in hoger beroep veroordeeld voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen, maar legde zijn zaak voor aan de Hoge Raad. Deze veroordeelde hem tot 2.5 jaar cel.
   28. Het continue gegoochel van Rutte met getallen rondom het steunpakket aan Griekenland. Rutte zei na de eurotop in 2011 dat de Grieken 109 miljard euro steun kregen, waarvan 50 miljard van banken en verzekeraars. Andere Europese leiders hielden het op 159 miljard. Excuses aan de Tweede Kamer volgden.
   29. Rutte praat uitsluitend in doemscenario’s (“economie stort in”) over de gevolgen van de Brexit. Dat een land zijn eigen democratisch en soevereine keus maakt is nooit een argument.
   30. VVD zit in het Europees Parlement in de kritiekloze pro-EU groep ALDE, met de linkse mastodont Verhofstadt aan het roer.
   31. In het dossier MH17 zei Rutte dat hij niet rust voor de onderste steen boven is. Dit bovenbrengen duurt inmiddels wel lang…heel erg lang. Te lang.
   32. De VVD heeft als coalitiepartij ervoor gezorgd dat het raadgevend referendum is afgeschaft. De stem van de burger is hiermee gesmoord.
   33. Er zou volgens Rutte geen verhoging van de eigen bijdrage in de zorg komen in 2012. Deze kwam er wel. Meermalen.
   34. Rutte liet Koning Willem Alexander liegen tijdens de troonrede van 2015 over de koopkracht van ouderen.
   35. Op social media is Rutte degene die het meeste wordt uitgemaakt voor leugenaar.
   36. Inzake het Oekraïne-referendum beloofde Rutte dat als het voor de zomer niet lukt om een antwoord te formuleren, dat er dan niet geratificeerd zou worden. Inmiddels is het verdrag geratificeerd.
   37. Rutte heeft van de VVD een soort D66 gemaakt, linkser dan ooit tevoren. Waar is de stroming van Bolkestein binnen de partij?
   38. Big spender: de staatsschuld is onder Rutte met 27 miljard toegenomen, ondanks de laatste voorspoedige economische jaren.
   39. Regeldruk in het MKB is niet afgenomen, maar toegenomen. Voor ondernemers is de VVD geen eerste keus meer.
   40. De armoede onder de Nederlandse bevolking is sterk toegenomen onder Rutte.
   41. De helft van de in Nederland uitgezette asielzoekers is zoek. Zij zwerven anoniem ergens door ons land.
   42. Handhaving onder Rutte: agenten zouden burgers ontmoedigen om aangifte te doen, ernstige misdaden zouden als minder ernstige geregistreerd worden en in de statistieken gelden zaken als opgelost die dat helemaal niet zijn.
   43. De kosten van de Gouden Koets en koninklijk zeiljacht de Groene Draeck komen ruim boven het budget uit, de Ridderzaal-verbouwing is ook duurder dan begroot. Om over het Binnenhof nog maar niet te spreken.
   44. Rutte vertelde Londense bankiers hoe ze bonusregels kunnen omzeilen, wat weinig integer is.
   45. Rutte beweerde in verkiezingsdebat 2012 dat de PvdA-plannen voor economische krimp zouden zorgen; dit bleek onjuist.
   46. Zalm heeft ons de euro ingelogen en Hoogervorst heeft ons het nieuwe zorgstelsel ingetrokken. We zitten er met de gevolgen opgescheept.
   47. De VVD doet volop mee aan de lobbycratie: zo werd Jorritsma “toevallig” commissaris bij een JSF-leverancier.
   48. Het TTIP-handelsakkoord zou leiden tot 400.000 meer banen. Dat bleek na een factcheck onwaar.
   49. Het gedraai van Rutte in Zomergasten 2016: “ik sluit de PVV zeker niet uit”. Een paar maanden later: de VVD sluit de PVV volledig uit van politieke samenwerking.
   50. De VVD heeft het verhaal de wereld in geholpen dat de PVV Rutte 1 heeft laten barsten, maar het was het CDA die de stekker er uit trok.
   51. Het is al jaren grote chaos bij de Belastingdienst, er is onvoldoende adequaat ingrepen door VVD-bewindspersoon Wiebes. Nu zit Menno Snel met de ellende.
   52. De VVD heeft ingestemd met kostbare EU-sancties tegen Rusland. De export is ingezakt en de bijbehorende banen zijn verloren gegaan.
   53. Partijprominent Loek Hermans moet in 2015 vertrekken als Eerste Kamerlid. Hermans vertrekt in verband met een uitspraak van de ondernemingskamer over het in 2009 omgevallen thuiszorgbedrijf Meavita. Hermans leidde daar de raad van commissarissen. De rechters stelden vast dat de top van het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid.
   54. Onze defensie is uitgekleed door continue bezuinigingen. Militairen roepen op oefeningen pang-pang bij gebrek aan kogels. Nu er weer meer geld komt, is er geen personeel meer.
   55. Rutte wil de NAVO 2%-norm pas over tientallen jaren bereiken en zet de veiligheid van Nederland al jaren op het spel.
   56. Er is een structurele chaos bij Pro-rail, wat pijnlijk zichtbaar werd onder VVD-minister Schultz van Haegen.
   57. We kennen allemaal de corruptiezaak van VVD-coryfee Jos van Rey nog.
   58. Door de onduidelijke Europese aanpak (gesteund door de VVD/Rutte) en de slechte bewaking van de Europese buitengrenzen zijn er duizenden vluchtelingen verdronken in de Middellandse zee.
   59. Het nationale pensioentoezicht is onder Rutte 2 op een achternamiddag overgeheveld naar de EU. Is dit wel veilig?
   60. Wisselende posities ten opzichte van Israël. Nederland is geen trouwe bondsgenoot van Israël meer. Nederland stemt in VN steeds mee met anti-Israël-resoluties.
   61. Mark Rutte staat onder de invloed van de Bilderberg-groep, hetgeen tot diffuse belangen leidt.
   62. Slechts 25% van de geregistreerde misdrijven wordt opgelost. Van meer dan de helft van de misdrijven wordt niet eens meer aangifte gedaan. Waarom nog aangifte doen? De VVD zegt van de law and order te zijn, maar in de praktijk zien we dit niet terug.
   63. Rutte bemoeide zich met een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over het handenschudden door een islamitische vrouwelijke sollicitant.
   64. Rutte hoor je niets over de forse toename van het gebruik van voedselbanken in ons land. 1 miljoen Nederlanders leven onder de armoedegrens.
   65. Rutte misbruikt cijfers van het CPB en CBS over de daling van de werkloosheid. Door aanpassing van de definitie zijn er opeens minder werklozen.
   66. De Almeerse VVD’er Mitchell van der K. heeft zich acuut teruggetrokken uit de lokale politiek, nadat hij is ontmaskerd als de hacker die computers van de bekende vlogster Laura Ponticorvo en andere (bekende) Nederlanders openbrak op zoek naar naaktfoto’s en video’s.
   67. Volkert van der Graaf zou van Rutte nooit op proefverlof mogen. Ook gaf Rutte in 2012 aan dat de Minister van Justitie moest opstappen als Volkert vd Graaf proefverlof zou krijgen. Het tegendeel is gebleken. De vogel is gevlogen.
   68. Rutte staat volledig achter de “rechtsstaat” Turkije. Ook nadat Erdogan na de staatsgreep begon met een grote zuivering onder politici, journalisten en ambtenaren.
   69. Leugens over QE-programma (geldverruiming in de EU) door de Europese Centrale Bank.
   70. Rutte zegt dat er geen ruimte is om de financieringstekort verder te laten oplopen. Dit is feitelijk onwaar, het relatieve tekort in NL is veel lager dan Italië of Duitsland.
   71. Mark Rutte wil van politiek entertainment maken: hij vraagt Gordon voor de VVD-kieslijst.
   72. Rutte zegt in 2016 sorry voor verbroken beloftes, maar doet dit als verplicht nummertje uitsluitend om opnieuw premier te worden. Het verbreken van beloften gaat gewoon door sindsdien. Dus wat is die sorry waard?
   73. VVD is de partij met de meeste integriteitsschandalen.
   74. Het verdwenen geld in de vorm van de honderden miljarden euro voor Griekenland (“er gaat geen cent meer naar Griekenland”).
   75. De VVD is in de jaren onder Rutte van een EU-kritische partij veranderd in een Pro-EU partij.
   76. De VVD zegt altijd dat zij de partij is van de zuinigheid en de kleine overheid, maar in de jaren onder Rutte werd de overheid 25% groter.
   77. Rutte is een links-liberaal en geen rechts-conservatief en wilde in het verleden zelfs fuseren met D66.
   78. In 2014 moest VVD minister Frans Weekers opstappen als staatssecretaris van financiën. Zijn vertrek was onvermijdelijk geworden, gezien de problemen met de uitvoering van de toeslagenwet en de onmacht van de bewindsman de chaos bij de Belastingdienst te bestrijden. Bovendien gaf Weekers er in diverse debatten met de Tweede Kamer – over fraude met toeslagen en problemen bij de uitkering van toeslagen – blijk van de materie in het geheel niet te beheersen.
   79. Twee hoogleraren integriteit vinden dat premier Mark Rutte de schijn van belangenverstrengeling wekt door zijn langdurige omgang met de zakelijke belangen van VVD-steunpilaar Ben Verwaayen.
   80. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt oud-voorzitter van de VVD Henry Keizer van oplichting en valsheid in geschrifte bij de overname van het uitvaartbedrijf De Facultatieve. Het interne integriteitsonderzoek bij de partij staat on hold.
   81. Rutte verzint een discutabel inlegvel om het democratische resultaat van het Oekraïne-referendum in de prullenbak te gooien. Later blijkt dat door een grijs gebied in het verdrag er onder meer goedkope kip naar de EU komt, in lijn met de dus terechte angst van de vele tegenstemmers.
   82. Rutte haalt zijn neus op voor het hebben van een politieke visie. Hij zei: “Visie is als een olifant die in de weg staat”. Er is dus ook geen visie op de samenleving bij de VVD. Het is leegte.
   83. De kabinetten-Rutte ontsloegen door bezuinigingen 75.000 mensen in de (verpleeghuis)-zorg, waardoor er grote problemen zijn ontstaan. Deze kaalslag is nog niet ten einde.
   84. Minister Stef Blok noemde Suriname een “failed state” en zei dat multiculturalisme niet werkt. Hij komt daar enkele dagen later weer op terug. Hij overleeft een motie van wantrouwen.
   85. Premier Rutte zei in Zomergasten 2016 over Turks-Nederlandse jongeren die een NOS-cameraman lastigvielen: “Pleur op.” Dit leidde tot een verdieping van de diplomatieke rel met Turkije.
   86. VVD Kamerlid Ybeltje Berckmoes stapte op en verklaarde in haar boek dat de hele VVD-fractie monddood is gemaakt en eigenlijk rapporteert aan de communicatiestaf van de VVD.
   87. Minister Schippers opende in 2016 de aanval op de radicale islam in een lezing, maar uiteindelijk gebeurde er niets in het beleid. Mooie woorden, holle frasen. Typisch VVD.
   88. De onafhankelijkheid van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie centrum (WODC) is ernstig aangetast. Het WODC heeft een grote invloed op het politieke beleid van Nederland. Het ministerie van V&J heeft jarenlang onder verschillende VVD-ministers onderzoeken beïnvloed om uitkomsten te krijgen die het eigen gelijk van ministers en topambtenaren zouden moeten bewijzen. Eenzelfde inmenging wordt pijnlijk duidelijk bij het “onafhankelijke onderzoek” naar de MH17 ramp
   89. Minister Wiebes heeft achterhaalde gegevens gebruikt om de stijging van de energierekening te voorspellen, zo onthulde deze het Algemeen Dagblad in januari 2019. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gaat diep door het stof nu blijkt dat het kabinet de stijging van de energienota veel te laag heeft ingeschat. Opstappen doet hij niet.
   90. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert moet in 2017 opstappen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) toonde aan dat het mortierongeluk waarbij twee leden van de Luchtmobiele Brigade werden gedood en een zwaar gewond raakte, te wijten was aan nalatigheid binnen Defensie. Al eerder kwamen enorme munitietekorten aan de orde. Soldaten moeten Pang-Pang roepen.
   91. In mei van 2015 moet VVD kamerlid Rene Leegte opstappen. Hij had een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit niet opgegeven. Leegte adviseerde Plantlab van 2012 tot eind 2014. De functie is daarentegen niet opgenomen in het register van nevenfuncties van de Tweede Kamer.
   92. December 2013 moet Tweede Kamerlid Matthijs Huizing het Binnenhof verlaten. Hij was aangehouden met te veel drank op achter het stuur. In het midden van 2018 wordt bekend dat Huizing terugkomt in de politiek en wethouder wordt in Oegstgeest.
   93. Huib van Vliet trad af als Statenlid in Flevoland omdat hij verdacht werd van verduistering. Hij wikkelde in 2009 een erfenis van een tante af, waarbij hij zonder overleg 110.000 euro overboekte naar zijn eigen rekening. Hij werd in 2017 veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur.
   94. “Als het maar niet die malle windmolens zijn”. Rutte wil geen geld naar windmolens, want die draaien alleen maar op subsidie. Er kwam wel geld.
   95. VVD-prominent van voorheen Robin Linschoten werd in september 2017 als eerste oud-bewindsman ooit veroordeeld tot twee maanden celstraf wegens belastingfraude.
   96. De derde VVD’er die veroordeeld werd in 2017 wegens fraude is Matthieu van Sint Truiden. Hij kreeg in juni 2017 zes maanden voorwaardelijk wegens belastingfraude. Deze zaak heeft weinig aandacht gekregen, terwijl hij toch opvallend genoeg was: een voormalig advocaat-generaal die verantwoordelijk was voor fraudebestrijding, werd zelf voor fraude veroordeeld. Van Sint Truiden was geen beroepspoliticus, maar had, naast zijn werk als advocaat-generaal, als voorzitter van de landelijke partijcommissie Politie en Justitie wel een prominente rol binnen de VVD.
   97. VVD Burgemeester Fons Hertog uit Huizen stapt in februari 2018 op vanwege grensoverschrijdend gedrag. In 2004 kwam Hertog als burgemeester van Haarlemmermeer ook in opspraak. Ambtenaren vonden porno op zijn computer. Hertog beloofde beterschap, maar later bleek dat hij nog steeds porno op zijn computer zette.
   98. De VVD blijft voortdurend roepen om strengere straffen (“altijd celstraf“, “het liefst zou Rutte ze allemaal persoonlijk in elkaar slaan“) voor geweld tegen hulpverleners, maar zit zelf al 8 jaar in de regering zonder dit probleem op te lossen.
   99. Het Winterswijkse VVD-raadslid Tom van Beek stapte op na integriteitskwestie. Van Beek is namelijk in het door hem aangekochte kantoorpand van Boesveld aan de Beukenhorstweg 39 in Winterswijk gaan wonen, terwijl de omgevingsvergunning nog niet in procedure was. Dat wordt beschouwd als illegaal wonen.
   100. De VVD wil lage belastingen, maar verhoogde de BTW op het lage tarief van 6 naar 9%. Rutte zelf ‘verkoopt’ deze maatregel als onderdeel van de vlaktaks, die er nooit kwam.
   101. De EU parlementsfractie Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) waarvan de VVD lid is, zit in een financieel schandaal. Uit onderzoek bleek dat ALDE sinds 2014 425.000 euro had geaccepteerd van grote bedrijven zoals Google, Microsoft en Bayer om haar jaarlijkse conferenties te betalen, hetgeen verboden is in verschillende Europese landen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.