Historische loser Theresa May belooft Brexiteers: ‘Stem voor mijn plan, dan stap ik op!’

Premier Theresa May lijkt diep in de problemen te zitten. Bron: Kuhlmann / MSC / Wikimedia Commons.
Foto: Premier Theresa May lijkt diep in de problemen te zitten. Bron: Kuhlmann / MSC / Wikimedia Commons.

Uhu.

Is er ooit zo’n grote politieke loser geweest als Theresa May? Wat maakt die vrouw er toch een enorme puinhoop van, zeg. Hoe is ze in vredesnaam ooit in de positie gekomen waarin ze zich nu bevindt? Het kan toch geen kwestie van competentie zijn. Ons kent ons, dan?

Hoe dan ook, mevrouw May is vandaag weer eens in het nieuws. Volgens Britse media heeft ze voorstanders van een harde Brexit namelijk beloofd dat ze op zal stappen als zij zo vriendelijk zijn om voor haar zwakke Brexitplan te stemmen.

I am reliably told that Theresa May told Boris Johnson, Iain Duncan Smith, Steve Baker, Jacob Rees Mogg, David Davis et al at Chequers that she will quit if they vote for her deal, including the backstop they hate.

 

Helaas voor mevrouw zijn er wel een paar problemen. Zo gaf ze geen details, wat inhoudt dat de Brexiteers haar blijkbaar op haar mooie, grote ogen moeten geloven.Heel gek, maar JUIST omdat ze May al langer kennen is de kans dat ze haar op haar woord geloven minimaal. In plaats daarvan zullen ze hoogstwaarschijnlijk tegen haar plan stemmen én haar vertellen dat ze weg moet. Een soort van win-win, voor hen dan.

Tel daarbij op dat ze ook de steun nodig heeft van de DUP én dan nog eens van enkele Remainers — die woest op haar zijn omdat ze de euvele moed heeft met Brexiteers te praten — en je kunt alleen maar concluderen dat haar plan vrijwel zeker wordt afgeschoten… en dat May dan gedwongen op zoek moet naar een carriere buiten de politiek.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

34 reacties

 1.   

  Er lag een deal die voor beide partijen acceptabel was. Zowel het Britse kabinet als de Europese Unie gingen met de deal akkoord.

  Toen kwam het Britse parlement.
  – Deal werd weggestemd.
  – Motie van wantrouwen tegen May weggestemd.
  – Nodeal Brexit weggestemd.
  – Deal opnieuw weggestemd.
  – Meer macht voor het parlement weggestemd.
  – Nieuw referendum weggestemd.
  – Uitstel van de Brexit.

  En nu zien we vanaf het continent hoe het parlement op het punt staat de deal wederom af te schieten.

  Het getrol van de Britten wordt irritant. Er is geen enkel plan in het parlement, geen koers en geen idee over vervolgstappen. Integendeel, de harde Brexit MP’s gaan vechtend over straat met de zachte Brexit MP’s. De beide kampen zijn onverzoenbaar. Ondertussen vertrekken bedrijven uit Groot-Brittannië en wordt het landsbelang uit het oog verloren.

  Wat een triest gebeuren. Petje af voor May.

  1.   

   Wat er in UK gebeurt, is bepaald indirect reclame voor het fraaie Hollandse poldermodel, waarbinnen men zoekt naar concensus en bereid is op compromissen te sluiten, en waar ventjes met te veel ego minder kans maken dan in UK.

   1.   

    May heeft het geprobeerd en ze slaagde er niet in.

    1.   

     @Meriadoc. Goed geschreven. Niet voor niets kwamen meer dan 1 miljoen Britten naar Londen afgelopen zaterdag. Om te demonstreren voor opnieuw het referendum te houden, om in de EU te blijven. De bevolking van het grote eiland lijdt nu al in grote armoede, en gaat nergens vooruit.
     May is een heldin. Ze heeft 2 1/2 jaar geworsteld met de stijfkoppen in de lagerhuis. Niemand is verder gekomen. Hopelijk kan de Leeuwin blijven om de zorg voor haar kinderen (de lijdende Britse bevolking) te zorgen.

     1.   

      +

 2.   

  Ik heb uit onbetrouwbare bron vernomen dat May tot deze beslissing is gekomen na overleg met Onze Grote Glorieuze Nexiteer.

 3.   

  Binnen vijf jaar leverd een harde brexit geen wind eireren op, Europa verscheurd verder / polen, Hongarije/ intern Italië/ Frankrijk, en wij Nederlanders gaan alles uitvinden om 75 miljoen rijken Britten te mogen leveren , misschien Rutte niet , die heeft een inleg vel met het arme corrupte Oekraïne , de VOC mentaliteit zal het wel winnen in mederland

  1.   

   Wat heeft u gedronken ?

   1.   

    Nog niets , maar wil er wel een goede fles op zetten, of dacht u dat de financieele markten , de Italiaanse en Franse economie niet met argus ogen volgen , het zogenaamde verregende Europa zit vol met zwakke plekken en idioten , en geldschieters houden daar niet , blijven de Engelse van bespaard ,

  2.   

   Politiek maakt meer kapot dan je lief is!

 4.   

  Als de harde Brexit een feit is ga ik in de UK wonen, maar ik twijfel ook nog wel . Hongarije lijkt me ook wel wat en daar rijden ze rechts. Ik denk er nog even over na.

  1.   

   Veel mensen enigreren en scheiden gemakkelijk van hun land om elders een nieuw leven te beginnen. Ik zou het niet kunnen: dit land is zo geweldig dat een ander land mij slechts tegen zou vallen. Binnen een week zou ik weer in Nederland zitten.

   Andersom heb je natuurlijk mensen voor wie Nederland weinig betekenis heeft, maar zich meer een Europeaan voelen, dus overal in Europa gemakkelijk aarden. Men zou hen eurofielen kunnen noemen.

  2.   

   Wit Rusland al overwogen?

  3.   

   @santago. Je moet weten dat vele Nederlanders de brexit niet steunen.

 5.   

  Een beetje zwak om May de schuld te geven. Het was haar voorganger die deze rampzalige Brexit referendum heeft uitgeroepen en naderhand als een rat er vandoor glipte om May met de rotzooi achter te laten.

  Ik ben absoluut geen fan van May maar eerlijk is eerlijk. Ze kan weinig met de situatie weinig voor elkaar krijgen

  1.   

   Theresa heeft een paar enorme tactische blunders gemaakt en ze heeft wel erg hard lopen wrijven in de door haar gemaakte vlek, maar ik heb wel met haar te doen.
   De echte weglopers zijn de aanstichters van de ellende, in de eerste plaats Johnson en Farage.

   1.   

    Ook Cameron. Hij heeft dit referendum laten plaatsvinden terwijl hij er zelf niet in geloofde. Vervolgens nam hij de benen

    Johnson en Farage zijn nationalisten en daar kun je niets anders verwachten

    1.   

     @Regina
     Cameron was fanatiek pro-EU, niet echt de persoon dus om Brexit te leiden. Bovendien verbond hij zijn politieke lot aan de uitslag.

     Johnson en Farage hebben de Brexit-campagne geleid. Ze lieten geen gelegenheid voorbijgaan om te vertellen hoe makkelijk het allemaal zou worden, en hoeveel poen iedere Brit er maandelijks mee zou verdienen.

     Na het referendum namen ze beiden de benen, Farage naar het EU-parlement, of all places.
     Boris kon nog net door May worden tegengehouden. Ik ben even vergeten op welke post ze hem heeft neergezet, maar hij heeft bepaald niet lopen roepen dat hij dat Brexitvarkentje wel even zou gaan wassen.

     Theresa heeft er een zooi van gemaakt. Niettemin: respect voor haar doorzettingsvermogen.

     1.   

      “Cameron was fanatiek pro-EU”

      Des te meer valt het hem te verwijten. Was het niet Cameron die de macht in handen heeft gehad om het referendum wel of niet te houden? Oh wacht

   2.   

    Nigel Farage zat niet in het Lagerhuis en ging niet over hoe de opt out te verwezenlijken.

    1.   

     Ze zochten naar mensen om Brexit te leiden. Nigel heeft zich niet gemeld. Hij zat liever in Brussel in dat vermaledijde EU-parlement.

 6.   

  Haar deal is de beste opt out voor zowel het VK als aan de andere kant van de plas en als deze deal er doorheen is kan ze opstappen met haar taak volbracht.

 7.   

  Voor het geval u het nog niet door heeft. De bedoeling van geheel is zodanig traineren dat iedereen murf is en er wordt besloten (allang al uitgedokterd) er uiteindelijk een 2e referendum komt en ze weer terug gaan in de EU. Dat is de strategie.

 8.   

  Ik heb bewondering voor mevr.. May, elke keer zegt men dat ze het niet gaat halen en telkens zet ze door. Hoe je ook verder over haar denkt, het is geen opgever.

  Vervolgens, mocht May toch stoppen, wie kan deze catch 22 situatie in de UK dan wel oplossen? Land is door Brexit gespleten.

  1.   

   Catch22 is inderdaad de perfecte aanduiding voor deze hopeloze situatie. May kan deze puzzel niet oplossen en zou niet weten welke politicus wel.

   1.   

    Rutte had zo’n trucje met extra juridische garanties als bijlage bij het Oekraïne-verdrag, maar zelfs dat is May niet gelukt.

   2.   

    @ Noppen

    Wonderlijk, we zijn het eens en dank voor compliment.

 9.   

  May kan worden verweten dat ze een poldercompromis probeerde te smeden in een land dat niet kan polderen.

 10.   

  Er moet geen blaam op T. May komen. Zij is altijd eerlijk geweest voor zowel
  Groot Brittannie als de EU. Na de referendum heeft zij zich ingezet voor een zachte
  brexit. Hoewel zij tegen de brexit was, ging zij het niet tegenwerken. Haar plannen werden grotendeels goed gekeurd door de EU, maar een groep van stijfkoppen in het Britse lagerhuis waren tegen een blijvend goede samenwerking met Europa.
  Theresa May is een heldin, die meer voor haar land voelt dan een aantal collega’s, die alleen hun zin willen krijgen: een harde brexit, en geen verder samenwerking met de EU. Afgelopen zaterdag waren er meer dan 1 miljoen mensen naar Londen gekomen,
  die hopen voor opnieuw binnen enkele weken alweer een referendum.
  Minister P. Hammond (financien) is heeft zich uitgesproken voor opnieuw een referendum te houden. Volgens opiniepeilingen is er op dit moment een meerderheid tegen een vertrek uit de EU.
  In tussen groeit ernstig armoede door heel Gr. Brittannie. 14 miljoen Britten, een kwart
  van de bevolking, leeft op of onder de armoedegrens. Onder de 14 miljoenen bevinden zich 4,5 miljoen kinderen. Een recente reportage van de BBC vanuit Schotland vertelde
  dat arme schoolmeisjes regelmatig geen geld voor maandverband kunnen krijgen,
  zodat zij thuis blijven voor een aantal dagen iedere maand…Zo erg is het armoede nu in Schotland geworden. De bevolking heeft het over “Period Poverty”. Minister P. Hammond heeft beloofd dat de regering gratis maandverband gaat verstrekken op alle middelbaar scholen in de UK. Maar waarom (nog) niet voor de lagerscholen?

  1.   

   Inderdaad, een mooi artikel in Trouw. Een nieuw referendum biedt uitkomst. De oude clubleden nu 3 jaar later zijn inmiddels overleden. Het kan dan zijn dat een meerderheid kiest voor een “remain”
   De wil van het volk !

 11.   

  Het is bijna vermakelijk als ik onderstaande reacties lees. Honderden Britten die in het parlement zitten, komen er niet uit en hier, op dit forum, is een handje vol dat dé oplossing weet. Ik lig dubbel van het lachen.

 12.   

  En weer stinkt iedereen erin. MVG is gewoon de huistrol!

  De EU is geweest, de unie is historie Engeland stapt op en May vervuld de taak, ik heb heel veel respect voor haar, ga er maar aan staan!!!!!

 13.   

  Vandaag is het een grote dag voor de Brexiteers en de Nexiteers. De Britten verlaten de EU en de EU is akelig verzwakt.

  Op DDS is het onderwerp een beetje taboe geworden maar we schrijven historie. De glorieuze Brexit is een lichtend voorbeeld voor de Nexit die het FvD zal gaan afdwingen.

  :)

  1.   

   :)

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!