Klimaatjugend mag traantjes plengen: juridische Urgenda-dwingelandij hoogstwaarschijnlijk geschrapt

De klimaatkids van Rob Jetten en Jesse Klaver gaan vermoedelijk van een bijzonder koude kermis thuiskomen. Juridische experts maken gehakt van hun pareltje Urgenda, waarmee de overheid door de rechter wordt gedwongen meer geld vrij te maken voor klimaatbeleid. Het arrest gaat de Hoge Raad hoogstwaarschijnlijk niet overleven, zo taxeert Douwe Jan Elzinga de kansen van de club klimaatdrammers.

Het wordt een dikke helaas pindakaas voor de klimaatjugend achter de stichting-Urgenda, die in 2015 de Nederlandse Staat voor de rechter sleepte omdat de overheid hoegenaamd te weinig zou doen aan klimaatbeleid. De Urgenda-activisten wezen op allerlei vage verdragrechtelijke bepalingen die ons land zouden dwingen om fors meer werk te maken van verlaging van de CO2-uitstoot. In een serie opmerkelijke uitspraken oordeelden toen zowel de rechtbank als het Hof dat Urgenda gelijk had.

In het kader van driemaal is scheepsrecht ligt de zaak nu voor bij het hoogste rechtscollege van ons land – de Hoge Raad. En die gaat vrijwel zeker niet mee in de tendentieuze, activistische wijze van redeneren. Dat schrijft de Groningse hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga in een uitgebreide bijdrage op het gezaghebbende juridische blog Publiekrecht & politiek. Het Urgenda-arrest is een onaanvaardbare schending van de politieke beslissingsmogelijkheid. Rechters moeten niet op de stoel van Kamerleden en ministers gaan zitten, legt Elzinga uit. De man voelt zich zelfverzekerd genoeg om te beweren dat de omstreden klimaatalarmistische uitspraak “vrijwel zeker van tafel” gaat.

Elzinga:

“De cruciale staatsrechtelijke vraag is hoever de bemoeienis van de rechter kan reiken. Kan een rechter de politiek op percentages binden? En waarom is een CO2-reductie van 25 % aanvaardbaar, maar een reductie van 23% of 20 % niet?

De Nederlandse staat speelt in dit cassatieproces een ijzersterke kaart en de kans dat de Hoge Raad hier een andere draai aan kan geven is vrijwel nul. Het averechtse effect van een dergelijke cassatie zou wel eens kunnen zijn dat de staat zich door het negatieve oordeel van de Hoge Raad gerechtigd zal voelen om opnieuw de klimaatinterventies te temporiseren. Een dergelijk effect is weliswaar zeer te betreuren, maar dat neemt niet weg dat de Hoge Raad geheel terecht een halt toe gaat roepen aan rechterlijke interventies die de politieke autonomie te vergaand beperken.”

Wanneer de Hoge Raad het doodsvonnis van het Urgenda-vonnis (volgens Elzinga dan) zal vellen, is nog niet bekend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

80 reacties

 1. Roughwood

  Da’s goed nieuws! Eindelijk enige realiteitszin aangaande de hysterische klimaatwaanzin.

 2. kennethhagers@gmail.com

  Sprak laatst zo wat van die activistische klimaat jeugd. Ze waren gaan protesteren, ik zeg mooi dat jullie voor je rechten opkomen. Hoe zijn jullie daarheen gegaan? De fiets, de trein ? Nee gebracht door papa met de auto,#kansloos!

  1. Scaldis

   Gelukkig zijn er ook nog ouders die hun kroost anders aanpakken. Zo legde een Belgische vader zijn klimaatgeïndoctrineerde tienerkinderen, die het maar wat prachtig vonden om te spijbelen voor klimaatmarsen, een klimaatvriendelijke leefstijl op. Eén keer per week 5 minuutjes douchen, 1x per week telefoon opladen, geen vlees, verwarming op 12 graden en vesten aan etc. etc….Na 3 dagen waren ze genezen.

 3. Rien Noppen

  De term ‘Klimaatjugend’ is kennelijk bedoeld als een subtiele associatie op de ‘Hitlerjugend’.

  Niveautje hoor.

  1. Roughwood

   Droeviger dan uw niveautje gaan we het hier in ieder geval nooit meemaken!

  2. DeBruijn

   Ja, inderdaad triest en nergens voor nodig. Hoewel ik mijn bedenkingen heb bij het CO2- verhaal én de motivatie van veel jongeren, die er lustig op los reizen en veel te veel energie verbruiken. Is dit domweg demoniseren!

   1. HendrikJan

    Goed dat de mensen nog van mening mogen verschillen, zonder direct een titel als rasist te krijgen.
    De titel Klimaatjugend, is waarschijnlijk ook niet vriendelijk bedoelt, maar zeker mijn leeftijdsgroep, weet wat en wie er mee wordt bedoelt.
    En de ouders van deze benoemde groepering, vinden dit waarschijnlijk ook geen Geuzen naam, voor hun kinderen.
    Laat ook de verzorgers van deze Klimaatjugend,maar eens goed nadenken.

    1. Spaanse kok

     HJ verzoekt ouders hun kinderen beter te indoctrineren.
     Duidelijk de oude stempel.

     1. Scarletti

      Beste Spaanse Kok heeft u eigenlijk kinderen?

   2. markw

    Het gaat om de agressieve manier hoe die kinderen wordt ingezet voor politieke doeleinden.

    Kinderen die hierover gaan demonstreren is belachelijk want niemand heeft daar wat aan.

    Beter gezegd dat is in mijn mening alleen maar een teken van zwakte. Push de kindjes maar naar voren voor politieke doeleinden.

    Ben ik blij dat mijn zoontje nog maar 3 is en (nog) niet door de linkse slangen op scholen wordt gemanipuleerd.

  3. Arie B

   Ik zie trouwens wel degelijk overeenkomsten. Naïviteit, blinde volgdrift, agressie..

  4. sjun

   Het gaat ook om soorgelijke via prpopaganda in het onderwijs tot activist beinvloede jeugd. En dat lijkt me met de Europese term Klimajugend uitstekend geduid.

  5. Vliegenvanger

   Rien Noppen is een alias van Rutte

 4. HendrikJan

  Gelukkig is een groot deel van Nederland, op tijd wakker geworden.
  Die hele klimaatwaanzin, moet nog verder worden ontmanteld.
  Gewoon weer met beide, beentjes op de grond.
  En geen dwingelandij, van die Linkse paniekzaaiers.
  En nog veel belangrijker, een eerlijke communicatie, zonder leugens.
  Nederland hoeft niet voorop te lopen, op geen enkel gebied.
  Er wonen hier maar 17 Miljoen mensen, van de 7,5 Miljard op deze aarde.

  1. Rien Noppen

   Het verzet tegen de klimaattransitie doet denken aan het verzet tegen de afschaffing van Zwarte Piet.
   In beide gevallen betreft het een verbeten achterhoedegevecht tegen het onvermijdelijke.

   1. RPML

    Ondanks het gekakel van Noppen is hij er ondertussen achter dat de warmtepomp slechts hoogst zelden ook zinvol is, dat biomassa een boekhoudkundige truc is en zinloos, dat het subsidiëren van elektrische auto’s onzin is, dat het per direct sluiten van kolencentrales complete waanzin is, dat een huis met zonnepanelen en een warmtepomp niet klimaatneutraal is en het subsidiëren van houtpelletkachels ook onzin is.

    Noppen heeft een verstandelijke handicap… het is om medelijden van te krijgen…

    1. HendrikJan

     @RPML.
     Jarenlang actief geweest als polderbewoner, in het polderbestuur.
     Jaren geleden is de kunstmest, in de ban gedaan slecht voor de natuur.
     Als ik nu naar buiten kijk de polder in, om ca 08.00 uur staan er al weer 3 Rode tankauto, gevuld met natte stront te wachten op de mestverspreider.
     Deze natte stront, komt uit andere delen van Nederland.
     En de grote winnaar is de mesthandelaar, die aan deze materie tonnen verdient, veelal subsidiepegels.

    2. Rien Noppen

     “Noppen heeft een verstandelijke handicap… het is om medelijden van te krijgen…”

     Van mij zal hij het niet aannemen maar misschien wil iemand RPML even uitleggen dat ad hominem scheldpartijen aangeven dat je de inhoudelijke discussie hebt verloren en je ontmaskeren als een ondermaatse debater.

     1. RPML

      Ik zal het kort houden: Ondanks het inhoudsloze gekakel van Noppen is hij er ondertussen achter dat de warmtepomp slechts hoogst zelden ook zinvol is, dat biomassa een boekhoudkundige truc is en zinloos, dat het subsidiëren van elektrische auto’s onzin is, dat het per direct sluiten van kolencentrales complete waanzin is, dat een huis met zonnepanelen en een warmtepomp niet klimaatneutraal is en het subsidiëren van houtpelletkachels ook onzin is.

     2. Rien Noppen

      RPML legt me standpunten in mond die ik niet heb of waar ik me nooit over uit liet. Kennelijk voelt hij zich inhoudelijk nogal in de hoek gedreven.
      De warmtepomp is, mits goed ingeregeld en geïnstalleerd altijd rendabel maar niet altijd toereikend om huizen volledig van het gas te halen.
      Ik betwijfel of het subsidiëren van elektrische auto’s nodig is, hoogstens als overgangsregeling voor lagere inkomensgroepen.
      Over biobrandstof liet ik me niet uit.

      Probeer het nog eens.

     3. Bosche draak

      Dat zie je verkeerd Noppen, je bent simpelweg gewoon niet slim genoeg om de nuance van het argument in te zien.

      Dat valt vast niet mee voor je maar ga anders een puzzeltje leggen?

      Heb gehoord dat je er heel goed in bent, duurt je gemiddeld maar drie dagen terwijl op de doos twee tot vier jaar staat.

    3. RPML

     … en 3 maanden geleden kakelde Noppen nog het tegenovergestelde, de warmtepomp kon in de meeste woningen, elektrische auto’s moesten gesubsidieerd worden om ‘de transitie op gang te helpen’ en een huis met zonnepanelen en een warmtepomp ‘bij kennissen’ is klimaatneutraal. De inhoudelijke discussie heeft hij op alle fronten verloren en ontmaskeren hem als een ondermaatse debater. Noem het voortschrijdend inzicht ha ha ha

 5. santiago

  Zinloos stukkie Tim. Kunnen we het niet over die nep rambo van Kroon hebben.

  1. joker

   @ Santiago.
   U bedoelt toch Ridder Kroon, de man die door H.M. Beatrix bijna tegen de grond werd geslagen ?
   Al eens eerder gezegd : Kroon is een aso van de ergste soort.
   Luister naar z’n collega’s uit de Afghanistan-tijd.
   De man is aangehouden geweest voor handel in verdovende middelen, huiselijk geweld en nu weer voor wildplassen en geweld tegen een politieagent.
   Hij lijkt wel een “ridder”uit de middeleeuwen.
   Pak ‘m z’n medaille af (als dat kan); een eventueel volgende “ridder” zal zich schamen om in een rijtje ontvangers te staan, samen met Kroon.

 6. Gerlos

  In de prullenbak dit klimaatakkoord

  1. HendrikJan

   @Gerlos.

   Jij bedoelt waarschijnlijk samen met Rutte.
   Want beide zijn overbodig en kosten Miljarden Euro’s.

   Joepie de Poepie.

 7. Piet Klein

  Als we kijken welke effecten we nu al merken van opwarming van aarde is er niets mis mee om te pleiten voor de reductie van CO2. De stelling dat het klimaat sterker gevarieerd heeft over de lange levensduur van de aarde is waar, maar de effecten waren soms ook niet gering. De verandering die nu gemeten wordt en de snelheid waarmee dit nu gebeurt is significant. In Nederland hebben we nu te maken met een coalitie die absurde en dure plannen voor stelt en nieuw rechts dat de problematiek ontkent of op zijn beloop laat. Het is bedroevend. Bij mijn weten heeft Urgenda de rechtszaak gewonnen omdat zij de rechter vroeg om de overheid zich te laten houden aan de afspraken/overeenkomsten die de overheid zelf had ondertekend. Geen probleem als de rechter uiteindelijk beslist om dat niet te doen, dan hoef ik vermoedelijk ook geen belasting meer te betalen. Als de overheid met gevorderd inzicht moet constateren dat zij op een verkeerde ambities zit kan zij haar ambities bijstellen waarna de overheid weer op een spoor zit een woord is een woord. Zo’n juridisch theoretisch onderwerp wat bovendien nogal een ambivalentie heeft zitten we niet op te wachten. Hoe je er ook over denkt, ik ben absoluut niet gecharmeerd om mensen die zich zorgen maken over hun toekomst weg te zetten als ‘klimaatjugend’, tenzij je zelf wil worden weggezet als de klimaat-infantiel, klimaat-struisvogel of iets dergelijks. Als je meent je gelijk te hebben kan je dat nog een keer toe lichten, je kan verwijzen naar uitleg. Met schelden komen we nergens.

  1. Rien Noppen

   Een mooi genuanceerd betoog, Piet Klein.

   1. PMG

    @ Piet Klein – en maar blijven volhouden dat er een klimaatprobleem is, zonder enige bron, gewoon een onderbuik gevoel en daar trek ik mijn knip niet voor Piet, de centen kunnen maar 1 keer uitgegeven worden.

    Je mag kiezen – dijken ophogen of verzuipen in je omgekeerde koelkast

    1. Siemien

     @PMG ik noem dit soort gasten “spastisch klimaathysterische religieuzen”

    2. Piet Klein

     https://nl.wikipedia.org/wiki/Opwarming_van_de_Aarde, dit geeft een aardig inzicht. Je mag me natuurlijk duidelijk maken waar dit niet klopt en waar ik in de onderbuik dreigt te eindigen. Maar misschien zit er wel meer onderbuik bij jou.

     Neemt niet weg dat de plannen van de coalitie zot zijn en de centen op deze manier uitgeven is een slecht plan.

     Er zijn betere alternatieven, bijvoorbeeld kernenergie. Nadeel is het afval maar als de artikelen over de opwarming kloppen dan is dat een veel minder groot nadeel dan de opwarming van de aarde. Als je ook maar een beetje twijfelt over de juistheid van de opwarming stap je over op kernenergie dan zit je qua opwarming aan de betere kant is mijn advies.

     Tenminste als een groot deel van de wereld mee gaat. Gebeurt dat niet dan zijn we als Nederland kansloos, en ook van de EU lijken we niets te mogen verwachten. In dat geval moeten we het maar over ons heen laten komen en hopen dat het niet te bar wordt.

     Wellicht kun je me afhelpen van de door jou waargenomen onderbuik bij mij. Tot nu toe heb ik het idee dat er meer onderbuik bij jou zit dan bij mij.

     1. HendrikJan

      @Piet Klein.

      De door jouw genoemde site (zoekmachine achtig).

      Is dat een objectieve club.??

      Zij hebben vorig jaar, het item OMVOLKING verwijdert.

     2. DeBruijn

      @ Piet Klein:

      Dan ook maar eens deze lezen:
      https://klimaatgek.nl/wordpress/

      En onderzoek doen naar hoe het klimaat 5000 jaar terug was, toen was het zo warm dat er bossen waren op de Britse eilanden Shetland en Orkney, werd er volop graan verbouwd enzovoorts.

      Daarna werd het een stuk koeler en verdween het bos én de mensen ineens weer.

      http://jeremyshiers.com/blog/2oc-warmer-5000-years-ago-orkneys/

      http://www.dandebat.dk/eng-klima7.htm

      https://www.northlinkferries.co.uk/orkney-blog/skara-brae/

     3. Nationalist

      Piet na de link gelezen te hebben weten ze dus wat ze moeten doen.
      Broeikasgassen verminderen co2 verminderen enzo maar bovenal bebossen.
      Gebied zo groot als Frankrijk al omgehakt
      Als het aan dit tempo doorgaat is het Amazonewoud in 2030 weg. Het Amazonegebied is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. Het grootste deel van het woud ligt in Brazilië (ongeveer 65 procent). De jongste twintig jaar is meer dan een half miljoen vierkante kilometer aan regenwoud verdwenen – een gebied zo groot als Frankrijk.
      En eerst was het hardhout wat ze nodig hadden,daarna sojabonen en nu is er een vrucht de naam ben ik vergeten maar wordt graag gegeten door veganisten dat even terzijde.Het gaat nu nog sneller tegen de vlakte door brand omdat het minder regent.

      Tussen nu en 2030 kan door de ontbossing in de Amazone 55,5 tot 96,6 miljard ton CO2 vrijkomen,ik bedoel maar.Het amazone woud is het grootste opslag gebied voor co2.
      Oorzaken
      De stijgende vraag naar landbouwproducten (soja), graasgronden voor vee en hout door de bevolkingsgroei versnellen de ontbossing in het Amazonegebied sowieso.Waar hebben we het hier in Nederland nog over.Door liegen en Corruptie blijft er niks meer over.

  2. Lugar

   “Als we kijken welke effecten we nu al merken van opwarming van aarde is er niets mis mee om te pleiten voor de reductie van CO2.”

   Er bestaat geen opwarming en die reductie van CO₂ is complete waanzin. Alles wat groeit en bloeit leeft van CO₂. Bovendien doen de grote jongens niet mee.

   1. Rien Noppen

    “Er bestaat geen opwarming”

    Het staat er echt!!

    1. Siemien

     “Het staat er echt”

     Er bestaat geen opwarming..

   2. Adriaan

    @Lugar, hoe verklaar je het smelten van de ijskap op de Noordpool? Hoe verklaar je het terugtrekken van gletsjers?

  3. DeBruijn

   Ik geloof niet dat CO2 de oorzaak is, simpelweg omdat naarmate we meer zonuren krijgen (dat is een feit), wordt het warmer en dus is er meer fotosynthese nodig waarbij CO2 nodig is om planten te laten groeien. In de glastuinbouw wordt op zonnige dagen 5x zoveel CO2 als in de buitenlucht de kassen ingepompt, omdat daar de planten beter van gaan groeien. Geeft meer groei, betere vruchtvorming en 10% meer opbrengst. De toename van CO2 in de buitenlucht is met 0,04% toegenomen, dat is verwaarloosbaar. En als we weer een zonnig jaar krijgen, dan is er meer CO2 nodig voor de planten, dus zak het CO2 niveau weer.

   Ik denk dat het eerder komt door de vele ontbossing en verstedelijking. En vergeet ook niet wij gooien een hoop warmte de lucht in, met de auto’s, industrie en verwarming van huizen en gebouwen.

   We moeten veel meer inzetten op bebossing, dat zet meer zoden aan de dijk. Is goed voor de werkgelegenheid in arme landen en is goed tegen verschraling van de bodem én verzakkingen e.d.

   Dat gezegd hebbende, we moeten natuurlijk ook veel minder energie gebruiken. We verspillen zoveel, gooien zoveel afval en eten weg, we reizen heel de wereld over met het vliegtuig en ruilen onze telefoon in na 1 of 2 jaar, inclusief miljarden accu’s die jaarlijkse weggegooid worden.

   Ik ben van een generatie die opgevoed is om niets te verspillen, omdat we te arm waren vroeger om iets te verspillen. Misschien zijn we in het algemeen wel te welvarend geworden en te egoïstisch om te minderen. Want veel mensen die oproepen tot extra belastingen op het vliegen bijv. die vliegen zelf 80.000km per jaar. Ik hoorde onlangs dat de Groenlinks-stemmers het meest vliegen van allemaal. Beetje dubbel allemaal. Verbeter de wereld en begin bij jezelf.

   1. Rien Noppen

    “Ik geloof niet dat CO2 de oorzaak is, ”

    Het is voor sommige mensen inderdaad een geloofsovertuiging.

    1. DeBruijn

     Blij dat Rien het voor zichzelf toegeeft.

     4000 jaar geleden was het ook een stuk warmer op aarde, had niets van doen met de mens. Op Shetland en Orkney eilanden waren bossen, zo warm was het. Inmiddels groeit daar nauwelijks nog een boom door het afgekoelde klimaat ivm 4000 jaar terug. Nadat het koeler werd zijn de mensen daar grotendeels weggetrokken.

     Niets nieuws onder de zon.

     1. Rien Noppen

      Het verschil is dat het nu wel met de mens van doen heeft.

     2. Siemien

      Nee hoor Rientje, je bent wat dit betreft een zéér extremistische klimaathysterische religieuze..

     3. Rien Noppen

      Ik baseer met op de wetenschappelijke consensus, Siemien. Maar toegegeven, er is een kans van 1 op de 3,5 miljoen dat je gelijk hebt.

     4. Piet51

      @DeBruijn
      Die vroegere temperatuurstijgingen worden vaak als tegenargument aangevoerd. Maar het grote verschil is, dat die veranderingen nu in extreem korte tijd, enkele jaren, plaatsvinden. Als je de grafieken van toe vergelijkt met die van de laatste twintig jaar, schrik je echt, hoop ik. Als dat op iemand geen indruk maakt is een discussie niet zo zinvol. En het grote verschil met vroeger is de aanwezigheid van mensen en wat hij uitvoert op aarde. Zo simpel kun je het maken.

     5. Piet51

      Als ik het Nederlandse rechtssysteem goed begrijp, kan de Hoge Raad een uitspraak van een lagere rechter niet herzien. Zij kan in cassatie wel aangeven, dat die uitspraak niet goed tot stand is gekomen, dus dat de wet niet goed is toegepast, en dat het Hof het nog eens moet overdoen. Het Hof begint dan min of meer opnieuw en kan inderdaad tot een andere uitspraak komen. Maar dat is niet gegarandeerd. De conclusies van de artikelschrijver lijken me daarom wat voorbarig.
      De Hoge Raad heeft in het algemeen veel tijd nodig voor de behandeling van een cassatieverzoek. Een jaar is zo voorbij.

   2. Piet51

    @DeBruijn
    Ik ben het een groot deel van je pleidooi helemaal eens. Maar heb wel een kleine maar belangrijke correctie voor de juiste beeldvorming: het CO2-gehalte is de laatste tijd niet 0,04% gestegen, maar 5%. Het CO2-gehalte was 0,038% en werd 0,04% en dat is een toename van 5%. Dat nuttige beetje extra gas in die kassen speelt geen enkele rol en verklaart helemaal niets. Het gaat om balans in de atmosfeer en het broeikaseffect daarvan en die balans wordt schromelijk onderschat. En die kleine concentraties zeggen ook niets over het belang ervan. Denk maar eens aan cyaankali.

    Het zou goed zijn als veel schrijvers hier zich eens een uurtje, meer tijd kost dat niet voor een gedachtewisseling, zouden verdiepen in relevante informatie die overal te vinden is. De discussie die dan volgt is niet meer amateuristisch geklets, maar zinvol en gebaseerd op feiten. Overigens kunnen dan nog steeds tegengestelde conclusies worden getrokken over wel/niet kernenergie, wel/niet warmtepomp. Maar juist daarom kan dat een boeiend gesprek worden.

    1. Rien Noppen

     “Overigens kunnen dan nog steeds tegengestelde conclusies worden getrokken over wel/niet kernenergie, wel/niet warmtepomp. Maar juist daarom kan dat een boeiend gesprek worden.”

     Zeker, maar die discussie richt zich op de vraag hoe we op een effectieve en efficiënte manier de CO2-uitstoot kunnen terugdringen door over te gaan op een duurzame economie, niet op de wetenschappelijk allang achterhaalde vraag of dat noodzakelijk is.

 8. PMG

  Tsjonge jonge, waar vind je zo’n foto!

 9. lIN-T

  Gelukkig maar. Het zou compleet idioot zijn als die klimaatnazis hun hysterie door onze strot zouden kunnen rammen.
  Heb je dat zooitje ongeregeld van urgenda gezien? Allemaal figuren die niet weten wat werken is, een zielig zooitje oelewappers en subsidietrekkers waarvan er geen 1 een normale baan heeft.

  1. biggeorge

   kortom Groen Links stemmers

   1. Arie B

    Verplicht begeleid wonen voor alle GL- aanhangers zou Nederland ten goede komen.

 10. marco1

  De ijskappen op de noordpool zijn ontstaan door een natuurramp. Nu zijn die ijskappen aan het smelten je kunt dus ipv te zeggen dat de aarde opwarmt ook zeggen dat de aarde zich aan het herstellen is. Wie weet word het daar goed bewoonbaar gebied wat hard nodig is met het in aantal groeiende mensen.

 11. biggeorge

  Naïef Nederland gaat groen & duurzaam failliet !….Ze piepen allemaal wel anders als ze straks zonder geld en vreten thuis zitten omdat het bedrijfsleven kapot is gemaakt. Nederland wordt te duur en de rest van de wereld stoomt lekker door.

  1. joker

   @ biggeorge.
   Uw voorstelling van zaken komt over enkele jaren uit !
   Heel Nederland stoot geen CO2 meer uit, Duitsland, Polen, Rusland, China blijven gewoon doorgaan zoals nu. Één briesje uit ’t oosten en heel Nederland zit onder hún troep.
   Maar de verantwoordelijken hebben dan al lang hun biezen gepakt.

 12. Arie B

  Warmtepomp (behalve bodem-water) zijn nog lang niet geschikt voor ons klimaat. Onvoldoende bestand tegen lage temperaturen, te weinig rendement, te luidruchtig e.d. Deze markt is nog niet volwassen. Er moeten eerst fatsoenlijke en betaalbare alternatieven komen voordat burgers brieven krijgen dat ze van het gas af moeten.
  Ik zou iedereen adviseren een gesubsidieerde houtkachel aan te schaffen. Dan hoef je straks niet maandelijks verplicht bloed (belasting) te geven bij het betalen van je energienota.

  1. Rien Noppen

   De warmtepomptechnologie moet inderdaad verder worden doorontwikkeld. Veelbelovend is dat ze in de huidige stand van de technologie al rendabel zijn.

   1. Vit

    Nu we geen echte vorst meer krijgen wel ja.

    1. Vit

     @Rien Noppen

     Btw, een beetje warmtepomp gebruikt zo’n 7 KW, dat brommende geluid wat je hoort komt dan ook uit de meterkast, dat de EU dat trouwens goed vind want een stofzuiger mag maar maximaal 900 Watt gebruiken en die staat hooguit een half uur aan.

     1. Rien Noppen

      Dat warmtepompen veel stroom gebruiken is juist, maar dat zegt op zichzelf niet over de vraag of ze rendabel zijn.
      Of ze bijdragen aan de noodzakelijke terugdringing van de CO2-uitstoot is uiteraard afhankelijk van de wijze waarop de benodigde elektriciteit wordt opgewekt. Dat kan op micro-niveau al in belangrijke mate door zonnepanelen te installeren.

      De eerste generatie warmtepompen maakt inderdaad veel lawaai, dat probleem is met de nieuwe warmtepompen in belangrijke mate al opgelost.

     2. Vit

      @Rien Noppen

      Per huishouden scheelt het natuurlijk aan Co2, maar het produceren van elektra is dat bij lange na niet, zonnepanelen brengen geen 7 KWH op dus inderdaad micro niveau, over het lawaai was een gebbetje want dat komt uit de meterkast zoals gezegd.

     3. Piet51

      @Vit

      Een warmtepomp heeft twee grote voordelen:
      * Er wordt door de warmtepomp zelf geen gas verbruikt. Inderdaad wel veel elektriciteit, maar die is ook zonder gas of kolen op te wekken. “Van het gas af” betekent daarom bijna automatisch elektrisch verwarmen of warmtepompen, ervan uitgaande dat terug naar kolen of olie geen opties zijn.
      * De warmtepomp heeft een heel groot rendement, namelijk 300 à 400%, soms nog meer. Als dus elektriciteit wordt geproduceerd met gas (rendement 60%) is de uiteindelijk met dat gas geproduceerde hoeveelheid warmte nog altijd heel veel meer dan wanneer een gasgestookte CV-ketel wordt gebruikt.

      De kinderziekten van warmtepompen, waar de tegenstanders nu voortdurend op hameren, worden de komende jaren alle opgelost, de temperatuur van de afgegeven lucht/water gaat omhoog, de prijs bij grotere afname sterk omlaag en ze worden stiller. Er wordt door producenten hard aan gewerkt, nu het elektriciteitsnet nog.

     4. Piet51

      @Vit
      Dat gebrom komt uit de meterkast? Wat zit er dan in een elektriciteitsmeter dat zo’n geluid maakt? Het is inderdaad waar dat de huidige warmtepompen geluid maken, maar niet via de meterkast. Ze werken als koelkast, vandaar. Er zit een ventilator, of meerdere, in en ook de compressor maakt lawaai. Dat gebeurt vaak in de buitenunit, maar de hinder is er dan niet minder om. De verdere ontwikkeling is trouwens onder meer gericht op dat geluid. Het rendement, 300à 400% of meer, is te interessant om zo maar te laten liggen.

     5. Vit

      @Piet51

      In veel huizen heb je nog zo’n KWH meter met zo’n draaiend wieltje, als ik een ventilator kachel (vergelijkbaar met een warmtepomp) aan heb staan flitst dat rode puntje voorbij wat met 7KW niet meer waarneembaar is, dat bedoelde ik als gebbetje.

     6. Vit

      Maar goed ik ben er voor om het Co2 gehalte in de atmosfeer te verlagen, want alles wijst er op dat het wel degelijk van invloed is, het klimaat veranderd sowieso toch wel maar niet in een paar decennia zoals nu.

      Waar ik wel op tegen ben is dat wij daar in ons eentje voor moeten opdraaien.

      Even wat anders, jaren geleden was er ene Clair Patterson die beweerde dat lood in de atmosfeer afkomstig van het anti-klopmiddel in benzine zeer schadelijk was voor de gezondheid, dat werd natuurlijk als onzin afgedaan en vooral door degene die er aan verdienden, uiteindelijk kreeg hij na jaren toch gelijk.

     7. Piet51

      @Vit
      Leuk, ik heb mijn dag niet vandaag. Ik zie mijn wieltje in gedachten al voorbij scheuren. Maar dat rendement van 400% maakt dan wel een heleboel goed, toch?
      Ik sprak kortgeleden mijn CV-installateur vanwege een storing. Dacht toen even aan vervanging van de 35 jaar oude hetelucht installatie. Maar hij raadde het me nu af. Even wachten tot een aantal belangrijke ontwikkelingen iets opgeleverd hebben. Dat is volgens hem een kwestie van een paar jaar. Dus is toch maar de ventilator vervangen.

     8. Vit

      @Piet51

      Het is wel zo dat elektriciteit rendabeler is, sinds een jaar heb ik een boiler in de keuken hangen omdat een geiser niet meer mocht, het bleek ook wel gevaarlijk te zijn want het ding was ontploft in mijn gezicht, ik heb het eens berekend met oudere gegevens en het blijkt bijna de helft aan kosten te schelen, zo ondertussen ben ik aan die joekel gewend.

   2. Adriaan

    ‘doorontwikkeld’

    Het staat er echt.

 13. joker

  Heel Nederland aan de warmtepomp.
  Over een aantal jaren kunnen we dan gaan betalen omdat de aarde te koud wordt !
  Korte-termijn-visie, meer is ’t niet.

  1. Rien Noppen

   Daar hoef je niet bang voor te zijn, joker, bovendien werkt maar een beperkt gedeelte van de warmtepompen op aardwarmte.

 14. TD

  De meerderheid van de bevolking wilt die klimaatdrammerij helemaal NIET,dat wordt door de media en Maurice de Kont rondgepompt!
  Nederland wilt Russisch gas en stroom en/of zelf kerncentrales!
  Nederland gaat FvD en PVV stemmen!

  1. Rien Noppen

   wil

   1. PMG

    @ernst – waar kan ik me eigenlijk melden want ik wil ook wel tegen betaling de hele dag een beetje lopen ruften op deze site?

 15. PMG

  @Piet Klein – ik schrijf het hier maar wat kan je bericht niet aanklikken:

  Wikipedia is geen bron, is onzin, de reinste kolder, ik kan er morgen zo een tegengesteld stuk op schrijven. Kijk meer eens onder andere talen op verschillende pagina’s en onderwerpen en er staat ineens heel iets anders. Elke boerenlul kan hier zijn ei kwijt.

  Ben het helemaal eens met kernenergie!!! Niet wakker van afval liggen, water is ook super gevaarlijk!

 16. PMG

  De warmtepomp heeft geen kinderziektes, is uitontwikkeld en doet het prima!
  Het is echter geen wonderding maar een apparaat dat in het nederlandse klimaat geen zoden aan de dijk zet.
  Een warmtepomp werkt op electriciteit en die hebben we nou net niet zonder olie/kolen/gas/kernenergie en een heel zwaar electriciteitsnet.
  Windmolens zijn grote vervuilers en de gangbare zonnepanelen hebben superlaag rendement, oerlelijk en onderhoudsgevoelig en we kunnen geen stroom opslaan.
  EV is nog zoiets smerigs, net als bioindustrie en biogas!
  Mensen moeten de zaak niet omdraaien maar naar de mogelijkheden kijken.

  Binnenkort komt stroom uit CO2 en gewoon thuis, dat wordt al interessanter.

 17. PMG

  Maarrrrr ….. nog steeds geen antwoord:

  A. dijken verhogen

  B. CO2 neutraal verzuipen

  1. Lugar

   Landen die niet meedoen aan het mondiale klimaatakkoord:

   Afrika: 1,2 miljard inw, 714 x groter dan Nederland
   Rusland: 144,5 miljoen inw, 402 x groter dan Nederland
   Amerika: 325,7 miljoen inw, 231 x groter dan Nederland
   China: 1,3 miljard inw, 225 x groter dan Nederland
   India: 1,3 miljard inw, 77 x groter dan Nederland
   Iran: 82 miljoen inw, 38 x groter dan Nederland
   Colombia: 47 miljoen inw, 26 x groter dan Nederland
   Turkije: 80 miljoen inw, 18 x groter dan Nederland
   Irak: 39 miljoen inw = 10 x groter dan Nederland

   Samen zijn deze landen 1741 x groter dan Nederland.

   1. Siemien

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 18. Tante Sidonia

  Het gaat eng worden in Nederland: ( onder leiding van Brussel)
  klimaat jeugd??????
  Doet mij het ergste vermoeden:
  jeugd opzwepen om hún doelstellingen te verwezenlijken, zoals nu gebeurt met de linkse klimaatdwazen!
  Hier onder namen waarin de geindoctrineerde jeugd opereren(den):
  Hitler-Jugend
  Stalin- jonge strijders
  Kim/dynastie- jonge korea strijders
  Fidel Castro- todos pro la patria
  Venezuela- Viva la revolution
  Mussolini- wel georganiseerde jeugd maar naam?
  Mussert-Jeugdstorm
  Indonesia-Moslim revival
  Enzovoort, enzovoort,.

 19. DidiMadloba

  Het verhaal is nogal juridisch-technisch. Het hof had niet-rechtstreeks werkende bepalingen nodig om de schending van wel rechtstreeks werkende bepalingen van het EVRM in te vullen, en dat gaat waarschijnlijk te ver.

  Elsinga mompelt ook nog iets over politieke autonomie, maar als de wereld onleefbaar dreigt te worden zonder voldoende maatregelen laag de rechter best ingrijpen in de politieke waan van de dag.

  Dan is de vraag veeleer natuurwetenschappelijk: wat gebeurt er met het klimaat bij onveranderd beleid?

  Om maar een punt te noemen: op de noordpool vormt zich steeds minder ijs. Omdat ijs veel meer zonlicht reflecteert dan water versterkt het effect zichzelf.

  Na de Hoge Raad zal Urgenda wel naar het Hof in Straatsburg stappen (nee, geen EU).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.