Macron baalt, lijkt EU-subsidie te verliezen: Italië doet moeilijk over aanleg HSL-lijn!

Geen categoriemrt 10 2019, 8:00
De Franse president Emmanuel Macron verliest mogelijk miljoenen euro's aan EU-subsidie omdat een gezamenlijk project tussen Frankrijk en Italië dreigt te mislukken. Sterker nog: wellicht nooit begint! Waar eerder dit jaar al problemen ontstonden nadat de Italianen zich bemoeiden met Franse binnenlandse zaken en de Fransen trachtten via Brussel de Italiaanse begroting te kraken daar is de onenigheid deze keer gebaseerd op het mogelijk mislukken van de aanleg van een HSL-lijn tussen Lyon en Turijn.
De italianen zijn verdeeld over het nut en de noodzaak. Breekpunt voor het project van de Fransen en Italianen is de aanleg van één tunnel door de Alpen. Bij nader inzien blijkt dat de aanleg van de tunnel toch wel geld kost en daar geven ze al iets teveel van uit in Rome. De Italianen hebben geen geld over voor het investeren. 'Te duur' klinkt het in de kantoortjes bij de Vijfsterrenbeweging. Dat de prijs best meevalt en dat Italië met het project aansluiting vindt op de Europese HSL-lijnen doet niet ter zake.
De 'Non!'-roepende Italianen kunnen echter niet verhullen dat ze ineens wel erg moeilijk doen over geld uitgeven. Normaal gesproken is dat voor onze goedlachse Italianen nooit een probleem. Maar nu ineens bij de aanleg van een HSL-lijn wel. Dit komt wellicht omdat de Vijfsterrenbeweging van mening is dat de HSL-lijn slechts één heel klein groepje Italianen bevoordeeld terwijl de meerderheid wel moet meebetalen aan het plan.
In ieder geval is de bouw van de tunnel door de Alpen nu aanleiding dat het geld uit Brussel nog even op zich laat wachten. De Fransen, die dus ook meewerken, zijn natuurlijk niet blij. Die zien nu mogelijk miljoenen aan EU-subsidie voor hun neus opgaan. Al is er nog steeds een kans dat de Italianen uiteindelijk toch instemmen aldus NOS Teletekst. Ten minste als de Vijfsterrenbeweging wordt bewogen het nut en noodzaak van het project in te zien.
Daar ziet het er voorlopig nog niet naar uit. Afwachten dus maar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten