Macron baalt, lijkt EU-subsidie te verliezen: Italië doet moeilijk over aanleg HSL-lijn!

De Franse president Emmanuel Macron verliest mogelijk miljoenen euro’s aan EU-subsidie omdat een gezamenlijk project tussen Frankrijk en Italië dreigt te mislukken. Sterker nog: wellicht nooit begint! Waar eerder dit jaar al problemen ontstonden nadat de Italianen zich bemoeiden met Franse binnenlandse zaken en de Fransen trachtten via Brussel de Italiaanse begroting te kraken daar is de onenigheid deze keer gebaseerd op het mogelijk mislukken van de aanleg van een HSL-lijn tussen Lyon en Turijn. 

De italianen zijn verdeeld over het nut en de noodzaak. Breekpunt voor het project van de Fransen en Italianen is de aanleg van één tunnel door de Alpen. Bij nader inzien blijkt dat de aanleg van de tunnel toch wel geld kost en daar geven ze al iets teveel van uit in Rome. De Italianen hebben geen geld over voor het investeren. ‘Te duur’ klinkt het in de kantoortjes bij de Vijfsterrenbeweging. Dat de prijs best meevalt en dat Italië met het project aansluiting vindt op de Europese HSL-lijnen doet niet ter zake.

De ‘Non!’-roepende Italianen kunnen echter niet verhullen dat ze ineens wel erg moeilijk doen over geld uitgeven. Normaal gesproken is dat voor onze goedlachse Italianen nooit een probleem. Maar nu ineens bij de aanleg van een HSL-lijn wel. Dit komt wellicht omdat de Vijfsterrenbeweging van mening is dat de HSL-lijn slechts één heel klein groepje Italianen bevoordeeld terwijl de meerderheid wel moet meebetalen aan het plan.

In ieder geval is de bouw van de tunnel door de Alpen nu aanleiding dat het geld uit Brussel nog even op zich laat wachten. De Fransen, die dus ook meewerken, zijn natuurlijk niet blij. Die zien nu mogelijk miljoenen aan EU-subsidie voor hun neus opgaan. Al is er nog steeds een kans dat de Italianen uiteindelijk toch instemmen aldus NOS Teletekst. Ten minste als de Vijfsterrenbeweging wordt bewogen het nut en noodzaak van het project in te zien.

Daar ziet het er voorlopig nog niet naar uit. Afwachten dus maar.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. HendrikJan

  Een bom onder deze EU in deze vorm en dan gewoon een samenwerkingsverband kiezen, waar handel belangrijk is, maar GEEN inmenging in de zelfstandige staten van boven af.
  Weg met de Bilderberg-cultuur, gooi de deuren open maar hou de grenzen dicht.

  RUTTUP en NEXIT.

  Stem anti EU.

 2. plakband

  Alle tunnels die er al zijn tussen Italië en Frankrijk zijn aangelegd zonder EU-subsidie. De toegevoegde waarde van de EU is ook hier weer absoluut overbodig maar gewoon opgedrongen. Macron: gebakken lucht.

  Nexit en #stemzeweg.

 3. fusilier

  Het lijkt mij dat de nieuwe brug in Genua eerst met spoed voorrang krijgt, omdat Genua de belangrijkste havenstad van Italie is.

 4. Veteraan

  Misschien even informeren bij de Palestijnen, die hebben veel ervaring met tunnels en doen ook niet zo moeilijk als het zonder bonnetje moet.

  1. HendrikJan

   @Veteraan.

   Sorry Kerel, in eerste instantie las ik Bommetje.
   Want die gebruiken ze toch wel.

 5. joker

  Geweldig nieuws, toch ?
  Frankrijk heeft de spoorlijn al grotendeels gereed gemaakt, maar Italië wil niet zijn deel aanleggen, véél te duur zeggen ze, en de Italianen die aan de spoorlijn zouden komen te wonen willen het helemáál niet !
  Maar wat is ’t toch héérlijk om een EU te hebben !
  Nóóit meer ruzies o.i.d. Álles in de grootst mogelijke vriendschap oplossen !!
  Veel lidstaten staan lijnrecht tegenover elkaar, schelden elkaar uit, vallen elkaars begroting aan, controleren hun grenzen weer, ondanks Schengen (of dankzij Schengen ??).
  Nog een paar jaren en dan is ’t : “ajú EU !!”

  RUTTUP en NEXIT. (vrij naar HendrikJan)

 6. Karel de Grote

  Niet interessant!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.