Nederlaag voor premier May: Brexit-deal wéér weggestemd

Theresa May in het Lagerhuis. Bron: YouTube / Guardian News
Foto: Theresa May in het Lagerhuis. Bron: YouTube / Guardian News

Vandaag werd gestemd over de Brexit-deal, alweer. Dit is al de derde keer en wederom werd de deal weggestemd. Dit betekent dat het Verenigd Koninkrijk per 12 april zou moeten vertrekken uit de EU. Dat meldt de Telegraaf.

Het Lagerhuis was behoorlijk verdeeld, met 344 stemmen tegen de deal, tegenover 286 vóór. Het ging over het zogenaamde ‘terugtrekkingsakkoord’, wat onderdeel is van de Brexit-deal. Door dit te hebben weggestemd heeft het Verenigd Koninkrijk dus tot 12 april om alsnog het akkoord goed te keuren, zonder akkoord te vertrekken, wéér uitstel te vragen óf in de EU te blijven. Het komt nu dus mogelijk héél dichtbij het doorhakken van de gordiaanse knoop.

Akkoord krijgen en opnieuw uitstel vragen lijken de twee minst aannemelijke opties die enige voortgang zouden boeken. Maar goed, alles lijkt er tot dusver op om de zaak zo lang mogelijk te traineren en de spanning op te laten bouwen tot iedereen het zat is. Een no-deal Brexit en het in de EU blijven, zouden allebei ook tot grote onvrede leiden voor een aanzienlijk deel van de bevolking in het land.

May bood eerder al zelfs aan om op te stappen als het zojuist weggestemde akkoord zou worden aangenomen, maar ook dat bleek niet genoeg om de tegenstanders te overtuigen. Zo blijven we met z’n allen weer in onzekerheid en lijkt de patstelling iedere dag meer en meer op een politieke versie van een loopgravenoorlog.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

35 reacties

 1.   

  May moet weg! Hoe kan iemand die Remain heeft gestemd de Brexit leiden???!!!!

 2.   

  Deze crisis had niet hoeven geschieden als de Brexitters de Britten niet zonder reserveplan in deze zware crisis hadden gestort en vervolgens allen het hazenpad hadden gekozen.

  Beter was het geweest als Groot-Brittannië zich had geschaard aan de zijde van de Hanzebond, bij Nederland, Ierland, de Baltische Staten en Zweden.

  Een zwarte dag in de geschiedenis van Europa.

  1.   

   Hanzebond.. Had voor de Britten gekund. Waar hadden wij die ook alweer voor nodig..

 3.   

  Het wordt steeds duidelijker dat de Brexit een belachelijk idee was en onmogelijk kan worden gerealiseerd.

  De huidige chaos laat feitelijk nog drie mogelijkheden open: een lang uitstel dat wellicht leidt tot afstel of een nieuw referendum, dat zal leiden tot het terugdraaien van de Brexit. Nieuwe verkiezingen lossen niets op en een no-deal is al met overgrote meerderheid door het Lagerhuis afgewezen.

  Het grappige is dat er in Nederland nog steeds dwazen bestaan die een Nexit een geweldig idee vinden.

  :)

  1.   

   De Britten denken gewoon te moeilijk, denk ik. Precies wat Zomaar73 al duidelijk heeft gemaakt. Niks deals gewoon eruit en nieuwe partners opzoeken. Dan kom ik weer terug over die Hanzebond..Waar hadden wij die ook alweer voor nodig..

   1.   

    Britse politici tonen geen grote bestuurskracht maar ze zijn gelukkig niet zo onverantwoordelijk als meneer van Urk. Het zonder deal uit de EU stappen is een blinde gok die je met een land niet mag nemen.
    Dat dit risico veel te groot is beseffen de Britten overigens ook: welke uitkomst er ook momt, een no-deal zal men ten koste van elke prijs willen vermijden.
    Dat is overigens ook in ons belang: een no deal-Brexit zal Europa versneld in een recessie brengen.

   2.   

    Je denkt te simplistisch, van Urk.

    1.   

     Misschien..

    2.   

     En je onderhoudt de trollen, van Urk.

 4.   

  Een nieuw referendum uitschrijven is eigenlijk nog de enige oplossing die over blijft. En dan zal ‘de brexit’ de geschiedenisboeken ingaan als een goed voorbeeld van hoe rechtspopulistische politici hun eigen bevolking bedrogen hebben.

  1.   

   Wat zegt u..Een nieuw referendum als enige oplossing.. Laat Baudet van de FvD, waar u totaal geen Henk-Jansen hoge pet mee hebt, dat niet gaan lezen.

   1.   

    Ik ben ook totaal geen fan van referenda, het eerste brexitreferendum had ook nooit gehouden moeten worden. Echter zijn er voor de Britten nu geen andere opties meer.

    1.   

     Referenda zijn een ramp voor de democratie en veroorzaakt rampen.

 5.   

  En wat waren die Britten 2 jaar geleden blij.
  Hun werd beloofd grenzen dicht en buitenlanders er. Britten weer eigen baas.

  En nu 2 jaar later………

 6.   

  Wout stelt:Nederlaag voor premier May.
  .
  Ik zou eerder zeggen : Nederlaag voor lagerhuis en de Britse bevolking.

  1.   

   Inderdaad een nederlaag voor May. Premier May wil namelijk niet uit de EU stappen. Daarom komt ze met belachelijke deals op de proppen die toch door de Brexitter,s weggestemd worden. Er is al een tijdje een soort coup gaande tegen haar.

   1.   

    Heer van/uit Urk.
    Welk voorstel hebben de Brexiteers gedaan welk een meerderheid in het lagerhuis heeft kunnen halen?

 7.   

  Het beste voor Britain is een harde Brexit: vertrekken met slaande deuren, zonder een cent aan de dictatoriale EU te vergoeden. Weg uit dat doodlopende pad. De hele wereld ligt open!

  1.   

   Een harde Brexit is wat het ook gaat worden, wat wil Brussel doen, een leger op GB afsturen?

   1.   

    Nee hoor, ze afsluiten van de Europese markt is voldoende om de Britten in grote ellende te brengen.

    1.   

     Britten zijn eilandbewoners en hebben een andere mentaliteit dan de ‘bloody Europeans’. Ze hebben altijd met hun gezicht naar de Atlantic gestaan en uitstekende relaties met de USA gehad.

     De Britten lachen de EU vierkant uit en knopen betrekkingen aan met de rest van de wereld.

     Een Brexit is goed voor het mislukken en de ontmanteling van de EU en daar ben ik een groot voorstander van.

     1.   

      Onze EU voorstanders Rientje Noppen en Guusje geloven echt dat Groot Brittanie een pinguin- eilandje is, dat ergens tussen Argentinie en Antarctica ligt. Ze krijgen na de Brexit inderdaad even een economisch dipje -zoals in de tijd van Thatcher- totdat ze daarna weer zoals gewoonlijk sterk uit de bus komen. Dachten ze nou echt dat de Britten opeens huilend en roerloos op hun kont gaan zitten..Die gaan er gewoon weer tegenaan.

     2.   

      Maar die onderdelen voor de Miele wasmachine moeten toch uit Duitsland komen. En de Duitsers vragen om betaling in Euro’s. Voor hun betalingsverkeer zijn ze zoals nu aangewezen op de EU. Ze zijn alleen wat duurder geworden.

     3.   

      @Urk
      Laat het diezelfde Thatcher zijn geweest die in 1975 hartstochtelijk voorstander was van een UK in de EEG. Toetreding heeft het land geen windeieren gelegd, maar inmiddels is iedereen dat vergeten.

    2.   

     En hoe willen die nazi’s in Brussel dat afdwingen Noppes, sturen ze jou dan met dat magere karkas en die scheve tyfus kop?

     1.   

      Ze hoeven niets af te dwingen, vabis, het enige wat ze moeten doen is de UK behandelen als elk niet EU-lid. De gevolgen zijn desastreus voor de UK en wij krijgen er ook enorm last van.

      De algemene verwachting is dat het de EU in een recessie en de UK in een economische crisis zal storten.

     2.   

      Jouw politieke voorspellingen zijn nogal betrouwbaar gebleken in het recente verleden, mwahahahaha……lul.

     3.   

      @Vabis: Negeren is het enige dat werkt, probeer het maar.

     4.   

      Het betreft hier niet een politieke voorspelling maar een economische. Het zwarte economische scenario van een no deal is vastgesteld door de Britse Regering zelf.

  2.   

   Peter, u heeft gelijk.
   Op het gebied van humor kan ik veel van u leren.
   Hij is echt Ijzersterk.

 8.   

  Laat ze maar opflikkeren

 9.   

  De EU is de schuld aan de Brexit,UK was al niet de meest enhousiaste lidstaat maar wist als enige haar eigen valuta te behouden.
  Maar de EU wilde op allerlei manieren spierballen tonen en de Britten in een keurslijf persen dat de EU aanstond en wenste.
  De immigratieproblematiek van vluchtelingen/illegalen was de katalysator voor een Brexit, Faurage en Johnson begonnen op het het volk in te spelen, etc
  De souvereiniteit ise blijft het grootste twistpunt van de EU mbt de lidstaten,en hieraan gaat de EU ten onder!

 10.   

  Wil Jansen nog even uitleggen waarom het brexitreferendum nooit gehouden had mogen worden. Van jou niet? Hebben ze niet naar Jansen geluisterd potverdorie. Het is een schande. Brexit mag niet, maar naar Jansen luisteren moet dan weer wel. Een soort privedemocratie….

  1.   

   Tijdens het Brexit-referendum stonden er enkele bedriegers op aan de zijde van de Brexitters die het volk de mooiste beloften voorspiegelden. In werkelijkheid bezat men geen plan over een toekomst na de Europese Unie. Veel mensen trapten erin en zo hebben ze het volk de crisis in gelazerd.

   Het doet denken aam de wijze waarop Hitler de menigte wist te bespelen. Met als kanttekening dat de Brexitters het hazenpad kozen en Hitler bleef. May kon de puinhopen van de Brexitters opruimen.

   Men zou daarom wensen dat het referendum nooit was gehouden.

   1.   

    Het wordt steeds gekker hier. De Brexitters kiezen het hazenpad en Hitler blijft. Heb je gesnoven en alcohol genuttigd @Brandebok?

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!