Proest! AD-baas Hans Nijenhuis: ‘Journalisten zijn niet links… maar “maatschappelijk geëngageerd”!’

Even lachen met Algemeen Dagblad-hoofdredacteur Hans Nijenhuis. Hij beweerde op NPO Radio 1 dat journalisten helemaal niet zo links zijn in Nederland. Dat is maar een fabeltje, aldus Nijenhuis. Liever omschrijft hij ze als “maatschappelijk geëngageerd.”

In Nederland hebben we een ongelijkheid in het medialandschap. Op internet zijn rechtse blogs zoals De Dagelijkse Standaard zeer invloedrijk, maar offline zitten zo’n beetje alle kranten links van het midden. Dat doen ze lang niet allemaal expres, maar dat is wél waar je vanzelf uitkomt als je redactieburelen vrijwel zonder uitzondering bevolkt worden door journalisten die zelf op linkse partijen stemmen. Neem bijvoorbeeld de stemvoorkeuren van De Volkskrant-redactie: in 2012 stemde krap 1% op de VVD. De PVV zat daar weer onder.

Het bewijs dat de meeste journalisten links zijn stapelt zich dan ook al jaren op. En heel gek is dat niet: rechtse mensen zoeken toch eerder een baan die wat beter rendeert dan journalistiek, en waar een wat zekerder toekomst te bouwen is dan in deze door onderbetaalde freelancers gestutte beroepsgroep. Laten we wel wezen: het is, met uitzondering voor een enkeling, echt geen vetpot. Rechtse mensen weten het dan over het algemeen goed gemaakt: die gaan dan wel bij een bank werken, of een advocatenknatoor. Of… ergens waar je wél een vast contract en een lease-auto krijgt. Waar dan ook! Eenvoudig, toch?

En dat kan je toch gewoon toegeven? Lijkt me geen ramp: beetje transparantie is goed voor ons allemaal en helpt wantrouwen wegnemen. Maar nee hoor, dan hoor je zo’n AD-pief als Hans Nijenhuis op de radio en dan snap je één ding ineens heel goed. Linkse journalisten en zelfreflectie, het is geen gelukkig huwelijk:

“Dat journalisten links zijn geldt volgens Nijenhuis “misschien in Amsterdam, maar dat zijn ze elders bepaald niet. Journalisten zijn maatschappelijk geëngageerd en georiënteerd. Ze houden zich graag bezig met wat er in de wereld speelt. Dat heet misschien ineens links, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal PvdA of D66 stemmen.””

Want nee, ze stemmen niet allemaal D66 of PvdA (of GroenLinks). Maar de crux is: driekwart doet dat dus wél. En dat is gewoon terug te vinden in cijfers. Dus dit wanhopige gespin over “maatschappelijk geëngageerd”? Ja, dat is heel stiekem toch wel een beetje gejokt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Rien Noppen

  DDS is ook niet populistisch rechts maar maatschappelijk geëngageerd.

  Proest!

  1. BB

   Zucht…

  2. ZiggyStardust

   Rien, als je alleen maar commentaar hebt op DDS, wat doe je hier dan in godsnaam? Dat meen ik echt. Er zijn toch vast wel andere fora waar intelligente en maatschappelijk betrokken mensen zoals jij beter hun ei kwijt kunnen. Misschien is er zelf wel een forum waar niemand dt fouten maakt. Maak jezelf vrij Rien, laat deze ongeletterde kneuzen achter je en wees vrij!! Free Rieny!

   1. sjun

    Wim nagenoeg de hele dag vrij om reacties te plempen. Of hij gedreven wordt door een verlosserscomplex of pecunia zal zich vanzelf openbaren. Intussen slaagt hij er onbewust in steeds meer mensen bewust te maken van de werking van nieuwspraak, Brusselse propaganda en islamapologetie.

   2. Lugar

    @ZiggyStardust: Niet zeuren, dat is hypocriet.

    Zolang mensen als jij op hem reageren blijft hij zijn spuug kwatten.

    #negeren

  3. Koos sssss

   Rien Noppen is geen pedofiel, maar seksueel geëngageerd.

   1. Scarletti

    ++++
    Zou het dan toch kunnen dat er een vergelijkbaar engagement ten grondslag ligt aan zijn antisemitische uittingen?

    1. Lugar

     +1

 2. PMG

  Blogs zoals DDS zeer invloedrijk? Hahaha, een stelletje ouwe lullen en een huistrol die commentaar geven op zeer gekleurde verhaaltjes van een paar studenten, meer is het niet!!! (ik wil niet lullig doen tegen eventuele dames die hier ook wel eens komen, ben lesbisch)

  1. Meester Kong

   Goed gezien ****

  2. Original NL

   @PMG….precies!!

   1. Koos sssss

    Niet om het 1 of ander, maar waarom steken jullie dan zoveel tijd in jullie reacties op deze nietswaardige site?

  3. ZiggyStardust

   Op Joop hadden jullie nu allemaal een permaban te pakken gehad. Je kunt het gebeuren hier wel belachelijk maken, maar vooralsnog zijn jullie hier iedere dag aanwezig en kun je hier alles zeggen wat je wil, ongeacht de huisregels. Als het aan macron en Verhofstad ligt, kunnen we binnenkort een nieuwe hobby gaan zoeken.

   1. Lugar

    @ZiggyStardust: +1

  4. Bosche draak

   Dat je een enorme vagina bent is wel duidelijk ja

 3. HendrikJan

  Deze Nijenhuis, AD heeft waarschijnlijk geen idee hoe Links het AD echt is.
  Ik weet uit ervaring dat iets in de benadering / uitventen van het nieuws in het AD, vaak heel gekleurd is en een aantal columnisten, maakt daar ook geen geheim van.
  Met hun regionieuws berijken ze de regio’s, maar ook vanuit één bepaalde hoek.

 4. C.A.Barstow

  Dit heerschap is ook links, dus hersendood.
  Het AD lees je niet daar veeg je je reet mee af.

  STEM FVD!!!

  1. Rien Noppen

   Ik zou het eens met toiletpapier proberen, Barstow. Het is niet duur en is veel prettiger dan krantenpapier.

   1. Satty

    Hahaha. Je hebt me aan het lachen gekregen, dank.

    1. PMG

     Nou, dit is veelzeggend aangaande je niveau …

     1. Lugar

      Reageren op dat volk zegt ook iets over niveau.

  2. ZiggyStardust

   Het is ook gewoon mogelijk om kranten online te lezen, scheelt wat dode bomen en beter voor het milieu. Welkom in 2019.

  3. Lugar

   “STEM FVD!!!”

   +1

   #stemzeweg

 5. Ritter

  Verreweg de meeste journalisten zijn (verkapte) activisten met een linkse agenda.

  Dat begint al op de school van journalistiek; een links bolwerk.

  1. Satty

   Activisten nog wel. Waar blijkt het activistisch karakter uit? Tim ’s analyse klopt natuurlijk niet, mensen die maatschappelijk betrokken zijn zijn al snel links en niet zo ongevoelig voor andermans leed als rechtse mensen. Eng zoals jij en je matties de boel framen.

   1. ZiggyStardust

    Dan wil ik je toch de vraag stellen wat al die rechtse mensen in de politiek doen? Doen zij het niet voor hun idealen en een betere wereld, alleen gezien vanuit een ander perspectief? Voor het geld hoef je de politiek niet in te gaan, in het bedrijfsleven kun je immers meer verdienen. Als presentator bij de VARA kun je zelfs meer verdienen. Dat de politiek een opstapje kan zijn naar een een goed betaalde functie in het bedrijfsleven is dan weer wel zo. Maar dat geldt linksom en rechtsom.

 6. Meester Kong

  Proest!
  Op internet zijn rechtse blogs zoals De Dagelijkse Standaard zeer invloedrijk.

  Man man dat moet zijn GeenStijl.
  Begint trouwens ook al een dalende lijn te vertonen..

 7. Ries

  De dalende lijn is bij ons schatje Kong al ingezet op zijn geboortedag. Een hele prestatie.

 8. Arie B

  pff.. het AD. Er is maar 1 ding waar die krant goed voor is: mijn kachel ermee aan te steken..

  1. Original NL

   Maar 1 ding Arie???
   Kattebak vulling.
   Onder de lekkende oldtimer.
   Opgerold bij noppen naar binnen.
   Dat zijn d’r al 4.

 9. Original NL

  Noppen is ook niet populistisch links, maar maatschappelijk geëngageerd..

  Proest…..

 10. Peter Oudshoorn

  Als journalist moet je wel maatschappelijk geengageerd zijn, zonder die vonk kun je je werk niet doen. Hoewel ik het soms maar ten dele eens ben met de linkse invalshoek, ga ik er wel van uit dat de journo’s hun vak met een bepaalde mate van integriteit hun vak uitoefenen. Weliswaar gekleurd, maar toch met de intentie om er het beste van te maken.

  1. PMG

   Regel 1 – ga nergens van uit – take nothing for granted

  2. DeBruijn

   Soms is het wat te gekleurd. Kijk naar de VS waar echt gewoon nepnieuws door bepaalde zenders verkocht wordt en alleen om de zittende president weg te krijgen (gebeurd van beide zijden). Maar daar wordt dus glashard gelogen, echt onvoorstelbaar.

   Pas zij iemand het in een links praat programma over nepnieuws (nadat ze er weer ingestonken waren), hoe komt dat toch dat we steeds dezelfde fout maken (dus het verspreiden en geloven van nepnieuws), nou zij één van de dames ‘omdat we Trump zo verschrikkelijk graag weg willen hebben’.

   Dat ging over de indiaan die belaagd zou zijn door jongens van een katholieke jongensschool met petjes met ‘Make America Great Again’. Het hele verhaal bleek niet te kloppen, maar alle linkse media plaatsen het. Het gevolg dat de school dagen dicht ging vanwege bedreigingen. Ondanks dat de media toegaf dat zij te voorbarig waren, worden de jongens tot vandaag de dag bedreigd met de dood. En alleen omdat de media alleen iets zag wat zij wilde zien ‘Trump-supporters die de fout in gingen’. Inidiaan had gelogen, was een extreem-linkse activist.

   Hier zie je toch ook wel dat ze erg naar links leunen, zo kon Jan-Peter Balkenende geen goed doen voor de media, terwijl Job Cohen volledig omarmt werd. Balkenende weg altijd verguisd, dat die man niet is geëmigreerd snap ik niet, wat een troep hij over zich heen kreeg. Was helemaal geen verkeerde minister-president. Tuurlijk hij had zijn fouten, maar wie heeft die niet?

 11. NoDoubt

  Beroepsdeformatie

 12. Baron von Munchhausen

  Journalisten zijn niet links… maar “maatschappelijk geëngageerd”!’
  En als journalisten rechts zijn? Dan ook “maatschappelijk geëngageerd”?
  Dit is Maduro, Castro, Kim, Klaver, Jetten, Asscher, Stalin,etc,. gezwets!
  Indoctrinatie neemt, volgens mij, in Nederland enge vormen aan!
  Heb vaak het idee dat de Nederlandse TV en Radio niet bepaald objectief zijn.
  Of anders gezegd; manipulerend!
  Gute Nacht, liebe Leute.

 13. sjun

  Tuurlijk, Mohammed was ook geen moslim, geen krijgsheer en al helemaal geen middenvijftiger die het hield met een kind van zes, met haar trouwde en dt huweijk consumeerde toen ze negen was. Eigenlijk was het een lieve oude oom die het zeer goed met zijn Joodse buren kon vinden.

  1. Rien Noppen

   Nee, dat verhaal is eeuwen na het eventuele leven van deze legendarische figuur verzonnen.

   Het feit dat je er aan gehecht bent is wel zielig.

   p.s. Sinterklaas bestaat ook niet echt hoor.

   1. ZiggyStardust

    Rien, dan zijn er inmiddels meer dan 1,5 miljard zielige mensen op de wereld. Eigenlijk nog meer, bijna iedereen eigenlijk. Je hebt gewoon gelijk.

   2. sjun

    Rien weet beter dan de moslims zelf wat er met het levensverhaal van Mohammed aan de hand is dat zij in de moskee krijgen voorgehouden. h.t.t.p.s://www.al-yaqeen.com/va/het-belang-van-het-volgen-van-de-soennah/

    1. Lugar

     Geef dwaze mensen geen dom antwoord, want dan word je net zo dom als zij.
     Maar geef ze ook geen slim antwoord, anders gaan ze denken dat ze wijs zijn.
     Als je een dwaas gebruikt als boodschapper, doe je jezelf veel kwaad. Het is alsof je je eigen voeten afhakt. – Spreuken 26:4-6 (BGT)

     1. TD

      Lugar:
      Geef dwaze mensen misleidend antwoord,ze vertellen het als waarheid voort.

 14. markw

  Wat jij zegt over hoe rechtse mensen voor beter betaalde banen kiest lijkt me onzin.

  De hoeveelheid banen in journalisme zijn niet zoveel dat je dat kan zeggen, maar het zijn wel vaak dezelfde “buzzfeed” gekkies die daarvoor kiezen..

  Het zijn wel de beroepen waarmee je het meeste invloed kan uitoefenen. Dus daarom zie je dat extreem linkse malloten vaak voor banen op universiteiten en publieke omroepen kiezen.

  1. Baron von Munchhausen

   markw

   Juist!
   Voorts: de extreem linkse malloten niet alleen op universiteiten of media,………. maar zoals Sidonia vaak vermeld, ook “in alle krochten, gaten, spleten, kieren”
   van Ministeries zitten!

 15. Van der Scheur

  Iedereen heeft wel verstand van bepaalde onderwerpen. Mogelijk is dit vanuit een hobby of werk. Ik ken geen enkele krant die instaat is de zaken waar ik verstand van heb foutloos in het nieuws te verwerken. Het maakt daarbij niets uit hoe links de krant is, ze noteren allemaal klinklare onzin. Ik ga er dan ook vanuit, dat de onderwerpen die ik lees waarin ik minder bekend ben, ook vol fouten zitten. Journalisten hebben de neiging vooral elkaar te complimenteren met “goede journalistieke vraag” en “grondige feiten checker”. De realiteit is dat het allemaal lamlullem zijn die maar een stuk voor de vuist wegschrijven en vooral niet objectief zijn.

  1. Tante Sidonia

   Van der Scheur

   U verwoordt wat ik al jaren denk!
   ++++++++++

  2. PMG

   Van der Scheur – helemaal mee eens, heb precies dezelfde ervaring.

 16. J.Rademaker

  Ja dat maatschappelijke engagement was het maar waar .
  De maatschappij zijn de werkmieren die de vuilnis ophalen, zorgen, bouwen, om 5 uur in de auto zitten om de fiele voor te zijn kortom de werkenden onder modaal.
  En dit zijn precies de groepen die de journalisten geen barst interesseren.
  Tot de wc verstopt is.

 17. Tante Sidonia

  Nu,
  23.45 uur 11-03-2019
  En wie zit er bij de VARA Pauw/Jinek:
  De drie van DENK!!!
  En wat gaat Rosenmullertje doen? Hun verdedigen!
  On-on-onvoorstelbaar, en dit van onze belasting centen!
  En Pauw, zakkenvuller 1e klas klets met hun mee!!!
  PS
  Moslim propaganda; JA,…JA,….JA,….!

  1. Lugar

   @Tante Sidonia: Kijk jij daar nog naar joh?

   #stemzeweg

 18. Scaldis

  Zo is het Tim, rechtsdenkenden gaan op zoek naar de betere banen. Links blijft vaak hangen in het eigen wereldje.

 19. Heras

  Dat de hoofdredacteur nu aangeeft dat journalisten “maatschappelijk geëngageerd” zijn, is natuurlijk klinkklare onzin omdat dat het dan wel heel toevallig is, dat iedereen daar op een linkse partij stemt, of heeft gestemd. Journalisten moeten artikelen schrijven die de meeste Nederlanders willen horen of lezen.
  Zo vertelde een journalist dat hij opdracht kreeg om links georiënteerde artikelen te schrijven terwijl hij wist dat bepaalde punten niet klopten.
  Daarom is het zo goed dat de nos nu onder vuur ligt, een hele goede ontwikkeling. Zo werd zelfs op de CNN verteld dat de nos gekleurde informatie aan de Nederlandse bevolking bracht.

 20. Piet51

  Ik vraag me wel af, waar de schrijver zijn visie aan ontleent, dat DDS een invloedrijke rechtse site is? Ik zie helemaal nergens in de media, dat op artikelen van DDS wordt gereageerd, bevestigd of gecorrigeerd. helemaal nooit en ik lees heel veel, zowel rechtse als linkse media.

 21. Piet51

  Als ik alle opmerkingen tot nu hier gemaakt, letterlijk neem en de blijkbaar linkse groepen optel, inclusief hun volgelingen, lijkt het wel of bijna heel Nederland links is. Dat kan toch niemand serieus menen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.