Van de DDS-hoofdredactie aan Thierry Baudet: we houden je in de gaten, dus maak er nu geen puinhoop van

Het is geen geheim dat De Dagelijkse Standaard al vanaf de opkomst van Forum voor Democratie met grote regelmaat, en veelal in bemoedigende termen, praat over deze partij en diens leider; Thierry Baudet. We zijn echter geen partijkrant of officieus FVD-medium, dus positieve aandacht zal Thierry Baudet altijd moeten blijven verdienen.

Zoals menigeen heeft kunnen lezen heeft deze website de afgelopen weken feller stelling genomen tegen de PVV en in het bijzonder PVV-voorman Geert Wilders. Dat doen we niet voor de kliks, vanwege vermeende religieuze overtuigingen van medewerkers aan deze site of omdat we zijn toegetreden tot de mainstream media. We doen dat omdat we vinden dat Geert Wilders momenteel grenzen aan het passeren is waarbij je als Nederlands politicus niet eens bij in de buurt zou moeten komen.

We hoeven echt niet toe te staan dat malafide mensenrechtenclubjes eisen dat politie-agenten ook de on-Nederlandse hijab toevoegen aan het politie-uniform. Maar alle islamitische scholen sluiten, alle moskeeën op slot, en de grenzen potdicht? Het is niet alleen onuitvoerbaar, het is ook nog eens zeer onaangenaam. De Nederlandse overheid als religieverbieder: even huiveringwekkend als onwenselijk. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging en vrijheid van godsdienst gelden voor iedereen, of deze vrijheden bestaan überhaupt niet.

En ik hoor de usual suspects al sputteren: de islam is alleen geen godsdienst maar een ideologie! Gezwets, maar dat hebben we al eens uiteengezet.

Voor wat betreft Thierry Baudet en het Forum voor Democratie: we hebben deze partij vanaf het prille begin gevolgd. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik in de zomer van 2016 een zaaltje op de Universiteit van Leiden binnenwandelde. Er zaten slechts een handjevol geïnteresseerden, en iedereen werd toen nog persoonlijk begroet door de man die nu de meestbesproken politicus van Nederland is. Thierry zelf vroeg me op nederige wijze of ik een stukje wilde gaan schrijven over de avond; verder was er geen enkele pers aanwezig. Na afloop ging Baudet – nog zonder beveiliging – gewoon de binnenstad in om met een handjevol aanhangers van het eerste uur vrij anoniem een pilsje te drinken in een café.

Ik heb overigens geen artikel meer geschreven over die avond – er stegen die avond geen uilen van Minerva op, en ook de retorische puinhopen van de beschaving lagen niet in het zicht. Het verhaal van Thierry Baudet was op die bewuste zomeravond botweg niet interessant genoeg om een artikel over te pennen.

Fast forward naar 2,5 jaar later en er is inderdaad een hoop veranderd – niet in de laatste plaats de omvang van de activiteiten van FVD, of de retorische vaardigheden van Baudet zelf. Geen halfvolle collegezalen meer, maar uitverkochte theaters… en binnenkort zelfs de grootste fractie in de Eerste Kamer.

Maar één ding is hetzelfde gebleven: de houding van De Dagelijkse Standaard en ondergetekende tegenover Baudet. Zolang Thierry Baudet weet te boeien en positieve, rechtse zaken voor elkaar weet te boksen voor Nederland, zullen de opiniescribenten van deze website hem vermoedelijk grotendeels kunnen steunen. Strengere immigratieregels, het temperen van de klimaatwaanzin, lagere belastingen en een eurosceptischer beleid: als Forum voor Democratie het vehikel is waarmee we die punten kunnen binnenslepen, dan sign us up.

We hebben echter óók laten zien niet te beroerd te zijn om de mindere kanten van de partij uit te lichten. Wanneer de partij lichtzinnig royementen uitvaardigt of zich afstotelijk gedraagt, gaan wij niet als een Nederlandse variant op Fox News alle plooien gladstrijken voor de ‘heilige partij’. Uiteindelijk zijn wij er namelijk niet om Forum voor Democratie de hemel in te prijzen, maar om de Nederlandse politiek en journalistiek die langgewenste ruk naar rechts te laten maken. Forum voor Democratie is een middel om Nederland uit een politiek-correcte sluimerslaap te halen, maar niet het doel op zichzelf. Nooit het doel op zichzelf.

Dus uiteraard feliciteren wij Thierry Baudet en zijn partij met hun fabelachtige overwinning in de Eerste Kamer. Zoals de man ook zelf al aangeeft: er rust nu een flinke verantwoordelijkheid op zijn schouders. Daar moet het FVD dan ook zuinig mee omspringen. Geintjes over “boreaal Europa” helpen dan niet mee. De uitleg van Thierry zelf – ,,Dat is letterlijk het licht dat vanaf de Noordpool schijnt, dat in de winter een soort groene glans geeft. Maar eigenlijk betekent het gewoon Europa, of de westerse wereld. De westerse beschaving.’’ – zullen we in het kader van good faith voor deze ene keer accepteren als afdoende uitleg dat hij hier niet met ranzige alt-right 4Chan-lui aan het flirten is. Maar laat het wel bij die ene keer blijven.

En nogmaals: een grote partij heeft een grote verantwoordelijkheid, en de grootste partij heeft de grootste verantwoordelijkheid van allemaal. De VVD heeft laten zien daar de afgelopen negen jaar niet goed mee te hebben kunnen omgaan – het ene na het andere integriteitsschandaal vloog ons om de oren. Eén ding realiseerde de partij van Mark Rute zich namelijk niet zo goed: vertrouwen komt altijd te voet, maar vertrekt te paard.

Aan Forum voor Democratie nu dus de schone taak om het niet alleen beter te doen dan de al eerder genoemde PVV, maar ook de VVD te kunnen voorbijstreven in onbesproken gedrag. Wij zullen er vervolgens zijn er om de vinger voortdurend aan de pols te blijven houden. We steunen hem waar dat kan. Maar: we gaan niet onze ziel verkopen.

Veel succes!

Tim Engelbart
Hoofdredacteur De Dagelijkse Standaard


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

96 reacties

 1. Onzin456

  Hahaha ranzige lui van 4chan!
  Je snapt wel dat alle commotie vooral over /pol/ gaat he? Er zitten de raarste dingen op 4chan. Maar over het algemeen is /pol/ een erg diverse rechtse platform. De reden waarom “4chan” voor FVD is is alleen om dit: (((PVV))).

  1. IJsbrand Koudvuur

   Eensch!

 2. Rien Noppen

  Mooi betoog, Tim.
  Mooi geschreven ook!

  1. Vliegenvanger

   Noppen, gelukkig een bericht waar ik het eens ben met je.

 3. Sprookjesfiguur

  Goed geschreven stuk, was er bijna ingetrapt. De Islam is naar mijn mening zeker wel een ideologie. DDS, De Dagelijkse Satire. Nu alleen nog een stukje over Sylvana.

  1. Siemien

   Tuurlijk is de islam een ideologie..

   De islam is een systeem, een ideologie met componenten:
   1 – religieus (koran) de religieuze component is niet los verkrijgbaar..
   2 – justitieel (sharia, wetgeving)
   3 – militair (jihad)
   4 – economisch (uitlenen zonder rente)

   1. Mart

    5 -kop er af voor wie niet mee wil doen

    1. Gekko

     Mart: 5 Kop eraf is onderdeel van 2. Sharia.

     Maar je hebt wel gelijk. Kijk maar naar de Pakistaanse christenmeisje: dat moest dood omdat ze water had gedronken uit een glas dat voor een moslima was bestemd.

     Dit is de totale achterlijkheid, Pim Fortuyn zei het 18 jaar geleden al.

    2. Arie B

     Tim vindt dat het niet zo is. We moeten ons erbij neerleggen. We moeten wel heel hard hoe roepen als er weer een dagelijks stukje over Sylvana komt, in koor het liefst.

    3. Vliegenvanger

     @ Mart
     +1

   2. Lugar

    “(…) de islam is alleen geen godsdienst maar een ideologie! Gezwets…”

    Islam is inderdaad een ideologie en geen religie. Bovendien hoort de islam dientengevolge niet thuis in Nederland. Het is een gevaar voor onze vrije samenleving en kent geen vrijheid.

    Misschien kan Tim enkele voordelen van de islam noemen?

  2. Robert75

   Het is ook geen religie maar een ideologie. En waarom een ideologie? Een religie is namelijk van toepassing op het individu. Iedereen vult zijn geloof na zijn wensen in. Maar zo werkt dat niet binnen de islam. De islam is niet van toepassing op het individu maar op de gehele maatschappij. En daar heeft het regels en ook wetten voor. En die wetten gelden voor iedereen en worden op iedereen toegepast. Moslims maar ook niet Moslims.

   De islam heeft een wereldbeeld. Ze hebben een idee over hoe de wereld ingedeeld zou moeten zijn. En dat heeft niets met religie te maken maar met idealisme. Zoals elk ideaal een idee heeft hoe de wereld ingedeeld zou moeten zijn en er uit zou moeten zien.

   Maar de logica is hier dus. Het heeft een God, een heilig boek, heilige huisjes en een profeet en dus is het een religie. Maar dat is natuurlijk flauwekul. Zo mag je jezelf al de vraag stellen was Mohammed echt een profeet?

   Mohammed was iemand met autoriteit. Iemand die macht had. Het was dan ook veel meer een machthebber die politieke invloed en macht had als dat het boodschapper zou zijn van God.

   1. Dik

    @Robert: +1

 4. Chris Schoneveld

  ” de islam is alleen geen godsdienst maar een ideologie! Gezwets, maar dat hebben we al eens uiteengezet.”

  Gezwets? Het is natuurlijk zowel een religie als een ideologie. Het ene sluit het andere niet uit.

  1. Rien Noppen

   Je weet niet waarover je praat, Chris.
   De Islam is een eeuwenoude wereldgodsdienst die door Islamofoben wordt plat geslagen met dit, nota bene, 19e-eeuwse begrip.

   Het is domme haatzaaierij met het oogmerk alle moslims generaliserend te kunnen diskwalificeren, discrimineren en stigmatiseren.

   1. DidiMadloba

    Zoals handelaren mensen eerst een probleem aanpraten, zo moeten politici dat ook doen. Alleen is de handelaar al klaar als hij iemand een overbodig prul heeft verkocht. De leugens van politici moeten wat langer mee, dus zoeken ze een angstaanjagend ietwat onbekend onderwerp. Zoals de islam. Ze maken de mensen doodsbang voor de islam – en beloven vervolgens er iets aan te doen.

 5. Gekko

  Ja en? Zouden Thierry en Theo en Annabel en Henk en al die overige 11 nog te kiezen senatoren en die 93 reeds gekozen FvD-statenleden nu liggen te rillen in hun bedjes vanwege de vermanende woorden met dreigende ondertoon van de hoofdredacteur van DDS?

  Maak je toch niet zo belachelijk, Engelbart.

  “De uil van Minerva gaat pas vliegen als de schemering in de avond valt”.

  1. m.van.rosmalen

   Oeh het lijkt wel een sprookje met die dikke ,publiciteitsgeile pad van een Nanninga in de hoofdrol

 6. redfox

  In het licht van een boreaal europa dient toch even in overweging genomen te worden dat dit voorheen, een paar decennia terug, altijd zo geweest is dat europesche christelijke samenleving altijd op gespannen voet heeft gestaan met een semi religie als de islam.Pas sinds onze afhankelijkheid van de fossiele brandstof leverende arabische landen zijn wij ons hier door toleranter en onderdaniger (zoals het dhimmi’s betaamd)tov deze ideologie gaan opstellen!Welke afspraken hieraan ten grondslag liggen(verdrag v straatsburg etc) kunt u zelf opzoeken.Om een intolerante haat en onverdraagzaamheid predikende ideologie hier zoveel ruimte te geven doet vermoeden dat men zich niet voldoende in deze vorm van onderwerpende totalitaire ideologie heeft verdiept. Een opperwezen dat totale onder werping eist zou zomaar een duivel kunnen zijn!

  1. Pjotter

   Redfox: xxxxxx nauwelijks iets aan toe te voegen dan, dood, verderf, verkrachting van onze vrouwen en meisjes door de eeuwen tot in het heden en wat zich nu in Europa heeft genesteld.

 7. Satty

  Er worden door baudet grenzen over gegaan waar wilders vandaan blijft. Racisme is baudet.

  1. Siemien

   Nee hoor Satty, je kletst uit je dikke vette nek, maar dat doe je wel vaker dus dat zijn wij gewend.
   Baudet heeft glansrijk gewonnen en dat zint jouw natuurlijk niet.
   Jij bent hier de racist en fascist, jij bent hier de uitkeringstrekker….

  2. DeBruijn

   Jij gaat ook steeds de grenzen, maar dan van fatsoen over met al die beschuldigingen.

   1. Satty

    Nee de bruijn. Je kunt het allemaal vinden. Jared Taylor wil apartheid net als le Pen en baudet praat ermee.

    1. DeBruijn

     Dus mensen tuig noemen, minder intelligent, dom, dieven, etc is fatsoenlijk?

     Oke, dan is dat duidelijk.

     Je moet trouwens eens boeken van anderen ook gaan lezen. Daarbij omdat iets in een boek staat, betekent niet dat het waar is.

     1. Satty

      Ok. Ik vind ashfin tuig, hij heeft zijn migratie en wil anderen deze veiligheid niet geven. Ik vind veel mensen dom, ik denk dat hun redenaties dit bewijzen. Als ik iets uit jouw huis mee neem ben ik een dief.

      Waarom schrijf je over de grenzen van fatsoen niet eens iets, ik lees het hier veel.

      Het boek van leonce ndikumana is onderbouwd, heeft zijn boek in tegenstelling tot velen laten toetsen door kritische collega’s.

      Ik vind dat je mij soms best terecht aanspreekt, ik ben niet echt netjes ik schrijf wat ik denk zonder het mooier te maken. Waarom spreek je alleen mij aan? Er staat hier veel wat onfatsoenlijk is.

     2. DeBruijn

      @ Satty

      Ik spreek ook anderen aan als je goed oplet.

      Waarom moeten volgens jou de grenzen dan open blijven, terwijl dit land al kraakt in zijn voegen? Dus als je daar iets van zegt, zoals bovengenoemde, dan ben je tuig? Is mijn Syrische buurman geen tuig, omdat hij geen Nederland wilt leren, niet wilt werken, enzov.?

      Ik wil ook een rem op de immigratie, dus ik begrijp dus dat ik dan ook tuig ben.

      Dank je wel dan. Misschien als je even 300.000 huizen bouwt, dan hebben we weer wat ruimte voor nieuwe mensen.

    2. DeBruijn

     @ Satty

     Dus jij ziet ons nog steeds als dieven begrij ik uit je reactie, alleen wij hebben Afrika leeggeroofd.

     Dat je hier tussen al die dieven wilt wonen dan, heel wonderlijk.

     1. Satty

      Nee hoor. Beter lezen. Dan gertler. Heb geen tijd voor uitgebreide reactie. Dat is een dief waar jij van mee profiteert.

      Google dan gertler, lees eens over hem. Alsjeblieft.

     2. DeBruijn

      @ Satty

      Dus ik ben iemand die van een dief profiteert? Wat een hoop onzin verkondig je toch. Er valt met jou helemaal niet te praten. Speel maar lekker slachtoffer, dat je je mening niet mag verkondigen.

      Je luistert niet en bovenal je neemt niets van iemand aan. Ik profiteer helemaal van niemand. Jij profiteert dat je hier bent in Nederland en niet waar je vandaan komt. Als wij zo slecht waren, hoe komt het dan dat je hier woont? Omdat misschien Nederlanders toch wel goed genoeg waren om je op te vangen?

      Hoe maar op met die onzin, ik ben het helemaal zat. Volgens jou ben ik dus een heler of hoe je iemand die gestolen spul in ontvangst neemt?

      Ben jij dan een mensenhandelaar omdat je uit Afrika komt? (al kom je daar al vandaan). Laat ik de zaken dan zo redeneren als jij doet.

      Dat lompe beschuldigende vingertje van jou laat zien hoe jij over ons denkt: je hebt een hekel aan ons, je bent afgunstig en je demoniseert. Je weet niets van onze geschiedenis, doet semi-intellectueel met wat knip en plakwerk van linkse boeken en geschiedvervalsing en denkt nog dat je met open armen ontvangen wordt?

      Tja….ik snap goed dat mensen op de FvD gestemd hebben, heel goed. Al heb ik het zelf niet gedaan.

     3. DeBruijn

      @ Satty

      Gertler? Ja, daar heb ik 100000 aandelen van, ben steenrijk van hem geworden.

      Tuurlijk, ik woon in Israël en jat Afrika leef. Zie je hoever je van de werkelijkheid verwijderd bent?

      Jij profiteert met je vliegreizen van allemaal Aziaten die voor hongerloontjes in S. Arabië werken.

      Maar dat geeft niets natuurlijk, want dat zij geen Afrikanen. En tja, je vliegt nou eenmaal graag.

      Overigens jij profiteert dan ook van gertler, want jij gebruikt ook een mobiel en computer.

      Wie de schoen past, trekt hem aan.

     4. Dik

      Niet zeuren, Satty houdt jullie lekker bezig en jullie trappen er fijntjes in.

    3. TD

     Satty:

     _ _ _ _ _

     Flikker op met je Afrika obsessie!

    4. DeBruijn

     @ Satty

     Jij bent helemaal overgoten met linkse complotdenken, zowel over Israël (land kado gekregen, complete onzin), alle Europeanen zijn steenrijk doordat zij allemaal Afrika leeggeroofd hebben, wij krijgen geld van Shell, enzovoorts.

     Echt, allemaal van die complottheorieën die veel linksen (antifa) ook allemaal geloven. Je hebt hier die geloven complottheorieën over omvolking.

     Eigenlijk verschillen jullie dus niet zoveel van elkaar. Plak en knipwerk, heel beperkte boeklijst waar je alles uithaalt, alleen geloven wat jou uitkomt en wat in jouw denkbeeld past en vooral niets aannemen van anderen.

   2. Siemien

    @DeBruijn let op wat Satty doet, Satty praat altijd een bepaalde richting in en wat dan weer niet heel erg slim is om daar dan op in te gaan je komt immers altijd op hetzelfde uit,

    #visuelecirkel

    1. Vit

     @Siemien

     Komt tijd komt raad, ik weet dingen over mensen.

     1. Vit

      Ps, ook jij zal als we dat nog mogen meemaken wakker geschud worden over onzichtbare entiteiten.

    2. DeBruijn

     @ Siemien.

     Dat is me inderdaad duidelijk, zij heeft zich zo vastgebeten in linkse complottheorieën, ongelofelijk!

     Ziet ons allemaal als dieven, die Afrika leegroven. Zij kan het onderscheid niet maken tussen een paar westerse bedrijven (overigens ook Afrikaanse bedrijven én regimes) die daar verkeerd bezig zijn en de gewone Nederlandse man en vrouw. Die daar helemaal niets aan kan doen.

     Nou profiteer ik van een Israëlische oplichter volgens haar. Tja, dat is alleen omdat het een Israëliër is en het om Afrika gaat. Wat er in andere werelddelen gebeurd, dat interesseert haar niet. Zegt ze zelf ook.

     Alles behalve objectief!

 8. Satty

  De man spreekt met alt right, ijsbrand is verdorie alt right en zeer gek op dit forum voor democratie. Waarom denk je? Jared Taylor Le Pen. Wat een werkelijk onzin artikel.

  1. Vit

   @Satty

   Wellicht probeerde Thierry hem bij te sturen, zou dat kunnen denk je?

   Woord vraagt om wederwoord wat je hier dagelijks ziet.

   1. Vit

    Ps, en hou is op met Thierry een racist en fascist te noemen, dat is gewoon niet waar.

    1. Satty

     Waarom niet? Heb je misschien een argument wat mij zou kunnen overtuigen. Ik heb erg veel gelezen wat mij overtuigd heeft van het tegendeel. Niet 1 ding maar erg veel.

     Graag zou ik willen dat je me overtuigd van het tegendeel, ik vind het onprettig het idee dat er zoveel mensen zijn ideeën steunen. Ik vind het zelfs eng. Ik sta serieus voor goede argumenten open.

     1. Vit

      @Satty

      Lees zijn partijstandpunten, argumenten genoeg als je het maar tot je door laat dringen met een ‘open mind’.

     2. Vit

      Ooit zal je denken heeft die ouwe gek met 70 jaar levenservaring toch gelijk gehad, waarom niet nu?

     3. TD

      Satty:

      _ _ _ _ _ _ _

     4. janszm

      Is dat zo?
      Voor u geldt maar één waarheid: de uwe.
      Geleerd van mohammed.

     5. Vit

      @janszm

      Het zou prettig zijn als je aangeeft met een @(nickname) op wie je reageert, als een monitor erg licht staat zoals bij mij zijn de kaders niet te zien.

     6. DeBruijn

      @ Satty

      Je wilt helemaal niet overtuigd worden, hou eens op met jezelf voor de gek te houden.

     7. RPML

      Zodra ik ze opschrijf reageer je niet meer…

     8. Satty

      Rpml jawel

     9. Satty

      Rpml
      Ik vraag de komende tijd door.

     10. RPML

      Op deze tekst van gisteren zie ik geen reactie:

      Satty,

      Iedere keer als ik je vraag om bewijzen dat Baudet een fascist zou zijn, kom je met ‘hij staat op de foto met’ of ‘hij heeft gesproken met’. Concrete handelingen of uitspraken die Baudet doet en waar ik om vraag krijg ik niet.
      Als het over buitenlanders gaat is het FvD duidelijk: een stand-still principe, de huidige situatie accepteren en de kraan dicht voor gelukszoekers, oorlogsvluchtelingen zijn nog altijd welkom. Volgende taak: puin ruimen, daar waar de integratie tekort geschoten is de situatie zien te verbeteren. Bovendien verwacht FvD dat de gasten zich aanpassen aan de gastheer door moeite te doen om te integreren; dus de taal leren en accepteren dat er een scheiding van staat en geloof is. Verder laten ze iedereen vrij in hun geloofsbeleving, zolang deze maar niet in conflict komt met de wet-en regelgeving in NL , dus niet de sharia boven de wetgeving stellen.
      Daarnaast streeft FvD naar veel meer inbreng van het volk zelf middels referenda en gekozen burgemeesters bijvoorbeeld.
      Al deze items staan verre van fascisme, ze staan er zelfs haaks op. Het fascisme streeft naar alleenheerschappij, wil mensen uitsluiten etc etc. Niets maar dan ook niets wijst daarop in het programma of het handelen van het FvD.
      FvD is zo je wilt, op dat punt in de gaten gesprongen die de voorgaande decennia door alle partijen zijn genegeerd, de mislukte integratie en de enorme criminaliteit onder allochtonen. Als je dat wilt gaan aanpakken, is dat dan plots fascisme?

     11. RPML

      Reactie Satty uit andere draad:

      Rpml
      Ik reageer alleen niet als ik niet kan. Ik heb weleens andere dingen te doen. Ik geloof dat jij zo oprecht bent als je beweert, ik denk dat wij redelijk dichtbij elkaar staan economisch gezien en ook misschien wat betreft meer dingen in het leven, jij schrijft over je ouderschap op een opvoedende manier.

      Ik vind dat als ik teksten van baudet neem ik die kan vergelijken met veel fascistische denkers. Hij doet alleen niet aan geweld verheerlijking. Waarom zou ik dan niet van fascistisch gedachtengoed kunnen uitgaan. Mussert en mussolini waren bv niet racistisch wat baudet volgens mij wel is, dit naar aanleiding van wat ik al beschreven heb.

      Racisme en fascisme zijn hypnose woorden, ik denk dat het gewoon termen zijn om iets te beschrijven. Het betekent niet dat je direct voor genocide bent. Ik vind wel dat beide een negatieve lading en uitwerking hebben maar ik vind het heftige ontkennen haast onwerkelijk.

      Ik hoop dat je tijd voor een reactie hebt. Ik vind niet dat iedere fvd stemmer direct een on mens is en ik zou graag jouw visie willen horen op de overeenkomst met bv de inhoudelijke vergelijkingen, dat die er zijn is niet te ontkennen met de taal van openlijk fascisten. Ik vind veel mensen die hier reageren eigenlijk bevestigen.

     12. Rien Noppen

      RPML zal, naar ik aanneem, wel moeten erkennen dat Baudet een racist is.

     13. RPML

      Het denken te herkennen van patronen wordt ingenomen door een bepaalde vorm van vooringenomenheid; je mist de handvaten om het te duiden. Ik herinner mij nog de uitzendingen van Derrick; je dacht dat een bepaald iemand de dader zou zijn, en plots leek alle ‘bewijs’ wel op die persoon te duiden. Als dan duidelijk werd dat je ernaast zat en een ander de dader bleek te zijn, kon je slechts constateren dat door je vooringenomenheid je waarneming wordt beinvloed. Dat geldt in het geval van Baudet net zo goed voor jou en ook voor mij.
      Ik heb hem persoonlijk een aantal uur gesproken en ik zie een bevlogen man die niets liever wil dan ‘zijn’ Nederland redden van de ondergang, vanuit zijn perspectief gezien uiteraard. Dat beeld wordt ook bevestigd door mensen die hem goed kennen (dat kan ik uiteraard niet beweren). Omdat hij belezen is wil hij zijn boodschap enigzins elitair verpakken en dat blijkt de valkuil te zijn, want homeopatisch verdunnen betekent niets meer dan met kleine hoeveelheden verdunnen. De uil wordt nu ook weer op 2 manieren uitgelegd, net als noorderlicht. Als je een stok zoekt om te slaan, vind je hem altijd. Vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik dat niet beamen, en omdat ik dagelijks mensen ‘moet’ beoordelen heb ik een aardig aantal antennes die mij op tijd waarschuwen, dat is hier niet het geval. Geen dubbele agenda en al helemaal geen fascisme

     14. RPML

      En ter aanvulling, ook Roos, Otten en Hiddema heb ik in dezelfde setting gesproken. Voor de eerste 2 geldt mijn zelfde analyse: bevlogen en de drang om niet meer vanuit de huiskamerbank kritiek te leveren maar zelf actief te werken aan verandering. Overigens herkende ik bij Otten eenzelfde drijfveer als bij mij en bij Klaver: ‘voor de kinderen’; je hoopt ze goed op weg te helpen en hoopt vooral niet dat ze in een wereld terecht komen die je hen zelf niet gunt.
      Hiddema is toch een iets aparter type; hij heeft iets recalcitrants in zich, vind het wel leuk de boel een beetje te jennen, overigens wel altijd met argumenten. Na het lezen van zijn boek is mij ook zijn drijfveer duidelijk geworden, een trieste meer persoonlijke.

     15. Satty

      Rpml
      Ik denk dat je op het gebied van fascisme naar de bekende weg vraagt. Linkse indoctrinatie scholen, indringers die ons voortbestaan bedreigen, omvolking enzovoort, onze cultuur wordt vernietigd enz.

      Wat jij over democratie bevorderen schrijft zie ik niet uit referenda voortkomen. Ik denk dat dat alleen kan door de inspraak op lager niveau.

      Wat jij daarentegen over integratie schrijft onderschrijf ik volledig. Ik zou alleen ook het socialiseren van bepaalde Nederlanders willen zien. Ik vind dat het probleem met integratie ook daar moet worden gezocht. Als ik van mijn ouders hoor hoe zij zijn opgenomen in de buurt is dat denk ik een heel belangrijk onderdeel van hun integratie geweest. Geen achterstandswijk met alleen niet blanken maar een doorsnee wijk.

      Ik vind het jammer dat baudet neo kolonialisme erkend en de effecten die het op de landen heeft maar er niet mee wil stoppen.

      Ik kan mij als ik lees wat Paul peters en Fausto bv beweren over hun contacten met baudet niet voorstellen dat hij geen racist is. Dan laat ik Taylor en Le Pen nog even buiten beschouwing.

      Ik hoop dat ik over een paar jaar met de billen bloot moet en m’n ongelijk erkennen. Ik schep geen plezier in stoken, mijn angst is reëel voor mij. Als ik de reacties hier lees ook niet raar.

      Ik vind vooral de overeenkomst met de taal tussen de taal van baudet en fascisten erg frappant. Cultuur, vijand, omvolking en vergiftiging leren, geen goede democratie. Alleenheerser blijkt vaak pas in volgende stadium als het volk overtuigd is van het gelijk van de critici. Ik hoop ook hier mis te zitten. Ik vind het een verschrikkelijk iets hoe de samenleving polariseert, ik vind dat baudet daar best een groot aandeel in heeft. Ik zie geen verbinding, hij heeft gelijk en de rest niet. Wat al niet kan uiteraard niemand heeft altijd gelijk. Behalve ik(niet serieus nemen). Ik zie graag nog een reactie van je indien mogelijk anders vraag ik een andere keer. Ik probeer zoveel mogelijk te reageren maar soms is er ook het echte leven.

     16. RPML

      @Satty

      Linkse indoctrinatie onderwijs; ik kan het helaas slechts beamen, beide dochters komen met opdrachten en verhalen thuis die geen ruimte laten om zelf kritisch te zijn; smeltende ijskappen, ‘gevaar’, minder ijsberen. Mijn oudste, toch wel kritisch, kwam nadat ze op school was ‘vastgehouden’ i.v.m. de verwikkelingen in Utrecht naar huis met de opmerking ‘papa, het valt me wel op dat als er iets aan de hand is in Nederland dat het altijd met geloof en met buitenlanders te maken heeft’; ik houd haar verre van generalisatie, maar toch concludeert ze dat in haar jeugdige onschuld.
      Ten aanzien van de integratie ben ik van mening dat er eindelijk eens een keer zaak moet worden gemaakt van de aanpak van de rotte appels. Ik ken veel meer goedwillende ‘allochtonen’ dan ‘slechte’, maar het zijn wel die slechte die het verpesten voor de rest en het beeld bepalen. Vanuit de gemeenschap zelf komt nauwelijks iets voort, zij corrigeren niet en keuren het niet openlijk af. Mijn vrouw is ook ‘allochtoon’ in die zin (alleen van een buurland), maar die vraagt midden in de zomer om boerenkool en spaart zegeltjes; iets te ver geintegreerd wellicht.
      Dit forum bestaat uitersten en zijn niet mijn maatstaf.

     17. RPML

      Ten aanzien van de cultuur ben ik het eens met Baudet dat deze verdund wordt, maar of dat zo erg is, is een tweede. Ik zie daarin 2 kanten: de ‘voordelen’ ten aanzien van het inzicht krijgen in andere culturen en een vorm van ‘cherry picking’; de leuke of aansprekende dingen er uit halen en overnemen. Kip saté of Vietnamese loempia is niet bepaald Hollands, maar wel heel lekker! ‘Draken’ in Rotterdam tijdens het jaarlijkse feest aldaar, prima! Allerhande Surinaamse gebruiken, prima! Maar zodra mij andere culturen beginnen op te leggen dat ik onmiddellijk moet stoppen met Zwarte Piet omdat hen dat ‘kwetst’ dan is dat wat mij betreft een brug te ver. Ook dat polariseert weer, en onnodig.

     18. Satty

      Rpml
      Tja cultuur. Ik neem van alles wat ik prettig vind. Ik vind stamppot hutspot lekker maar doe er een peper bij in.

      Ik vind het best terecht wat je wat betreft die rotte appels opmerkt maar waarom benoemt baudet dit niet gewoon? Waarom neemt hij mij niet in bescherming? Benoemd hij niet specifiek met wie hij een probleem heeft? Ik heb geen probleem met marrokanen maar wel met straattuig, dat daar veel marrokanen tussen zitten is een feit maar benoem dat specifiek.

      Religie kan een drama zijn maar ook een toevoeging, dat ligt aan de stroming. Ik hoop dat baudet eens een keer op verbinding ipv verwijdering in gaat zetten.

      Waarom neemt hij geen afstand van de uitspraken van de uitspraken van Paul peters en Fausto over hun gedeelde gedachten goed? Dat kan ik echt niet begrijpen.

     19. Rien Noppen

      “ Maar zodra mij andere culturen beginnen op te leggen dat ik onmiddellijk moet stoppen met Zwarte Piet omdat hen dat ‘kwetst’ dan is dat wat mij betreft een brug te ver.“

      Het besef dat het racistische symbool van Zwarte Piet in een beschaafd land niet meer is te handhaven wordt ons niet door andere culturen opgelegd maar komt voor uit een groeiend inzicht van de autochtone Nederlandse bevolking.

    2. RPML

     Baudet en Hiddema hebben vaak genoeg aangesproken dat zij de huidige situatie ten aanzien van het aantal allochtonen als uitgangspunt nemen, ze willen er alleen niet nog meer bij. Ook hebben zij uitgesproken dat oorlogsvluchtelingen uiteraard welkom zijn. Hun aversie (en de mijne) richt zich op de gelukszoekers, mensen die niet de intentie hebben iets bij te dragen aan de samenleving maar er slechts van willen profiteren. Mijn persoonlijke aversie richt zich op (met name) Marokkaanse onaangepaste figuren die zich agressief gedragen in het verkeer, die je altijd agressief benaderen als je iets zegt of iets doet, die lak hebben aan de normen en waarden die alhier gelden. Het liefst zou ik ze ook het land uit schoppen omdat ze onaangepast gedrag vertonen, maar dat is niet de oplossing. Veeleer beschouw ik een andere en hardere aanpak als een oplossing, boven de 30 gedragen ze zich al verstandiger. Het is het uitwas dat ongecontroleerd (de ouders spreken geen NL en zitten voor de buis aan de schotel) haar onaangepaste gedrag tentoon spreidt, en die zouden keihard aangepakt moeten worden, op een huifkar met pek en veren door de wijk.

  2. IJsbrand Koudvuur

   Satty,

   “…De man spreekt met alt right, ijsbrand is verdorie alt right en zeer gek op dit forum voor democratie…”

   Wut?

 9. umhnz

  Het prachtig geschreven betoog is ondertekend door Tim, inclusief vermelding van zijn leidinggevende functie.
  Dan moet het wel een belangrijke interne mededeling voor de reageerders zijn.

 10. nienke

  Vrijheid van godsdienst? helaas is de islam geen godsdienst maar een ideologie.
  Hun doel is het veroveren van heel Europa en bombarderen tot een islamitische staat.
  De democratie tot de grond toe afbranden, onze wetten veranderen in de Sharia wet

 11. Meriadoc Brandebok

  De integriteitsschendingen waren problematisch, maar dat de VVD niet met de verantwoordelijkheid kon omgaan lijkt me kort door de bocht.

  1. Vit

   @Meriadoc Brandebok

   Blijkbaar niet, anders hadden die haat-imams die hebben gedoceerd aan het Haga lyceum geen kans gekregen hun verderfelijke gedachtegoed te verspreiden onder ‘nog’ onschuldige kinderen.

   1. Meriadoc Brandebok

    Vit, als de VVD niet met haar verantwoordelijkheid kon omgaan, had Nederland er niet zo goed voorgestaan. Ben je bekend met het laatste onderzoek van de VN waarin Nederland lof krijgt als één van de gelukkigste landen ter wereld?

    Maar eigenlijk geldt dit voor alle klassieke bestuurderspartijen (CDA, PvdA, D66).

    Ik vind het dus te kort door de bocht.

    1. DeBruijn

     @ Meriadoc Brandebok,

     Nogmaals een groot gedeelte is dus helemaal niet zo gelukkig, dat blijkt wel. De mensen die rijk genoeg zijn en regelmatig ver weg kunnen op vakantie, ja die wel. Maar degene die 15 jaar op de wachtlijst staat voor een huurhuis, die totaal niet.

     Zelfde als die oudere die 50km van haar woonplaats naar een verzorgingstehuis moet.

     1. Meriadoc Brandebok

      Maar een groot gedeelte is zeer zeker wel gelukkig en dat betekent dat de VVD met de erantwoordelijkheid kon omgaan.

      Ook kun je kijken naar de verantwoordelijke wijze waarop de kabinetten-Rutte economisch beleid hebben gevoerd. Kon de VVD niet met de verantwoordelijkheid omgaan, dan zaten we nu op het niveau van Zuid-Europa, maar de overheidsfinanciën zijn juist op orde.

 12. TD

  “De Nederlandse overheid als religieverbieder ”
  In de de openbaarheid,openbare gebouwen,overheidsgebouwen,geen verwijzigingen,kleding en beelden naar geloof is een prima zaak!
  Bidden en uiting geven aan een geloofsovertuiging kan thuis en in een privé omgeving uitstekend!
  Bovendien scheiding tussen kerk en staat moet de standaard zijn!

 13. Vit

  @Satty

  Als het westen niet de grondstoffen uit Afrika had gehaald kon jij nu niet met jouw mobieltje, computer, laptop, notebook enzovoort werken, daar zijn miljarden voor betaald en ook nog eens ontwikkelings miljarden aan besteed, dat het in de verkeerde zakken is verdwenen kun je het westen niet de schuld van geven.

  Wat heeft men er van geleerd? Als er een geschonken waterpomp defect raakt gaat men zitten wachten tot het opgelost wordt.

 14. m.van.rosmalen

  Hou em zeker maar goed in de gaten want deze pipo gaat er niks van bakken

  1. Vit

   [negeer-modus]

   1. TD

    Heeft lang geduurd1

   2. m.van.rosmalen

    Tja de waarheid is hard
    Pak nog maar gauw een vitamientje

 15. C.A.Barstow

  Mooi en helder stuk, en zeker iets om over na te denken.

  Stem in mei ook op FvD!

 16. Bes Tolen

  DDS hoofdredactie, OK.
  Ik ben het met Siemien en veel anderen eens.
  Evenwel moet er nog bij: de islam is m.i. als totalitair Arabisch nationalisme opgezet. Dat om alle Arabische stammen en dat waren er nogal wat, onder één gezag te brengen wat eerder nooit het geval was.
  Toen de islam kwam als zwaar politiek nationalisme op kwam, bestond het jodendom al lang. Het vroege jodendom als godsdienst was voor een groot deel afkomstig uit dezelfde godsdienst, de Bel ook wel Baalgodsdienst. De eerste groep omvangrijke toetreders tot het jodendom was etnisch veelal van Arabische oorsprong. Als joden in Arabische streken woonden allen.
  Vanuit dat totalitaire Arabisch (= Semitisch) nationalisme werd het jodendom vanaf haar aanvang verworpen. De Arabieren beschouwden zich als het uitverkoren volk. Dat was al in de Bel (Baal)godsdienst opgenomen. Met daarbij de uitleg andere volken met agressie te onderwerpen. De islam gaf daaraan uitvoering omdat het samenbrengen van alle Arabieren onder één gezag dat mogelijk maakte.
  De conclusie is dus dat de joden lijden onder een bijzondere vorm van hetzelfde waar andere volken onder mogen lijden.

  1. PMG

   @Bes – ik weet niet helemaal wat je precies bedoelt maar Joden zijn het uitverkoren volk volgens de bijbel en dragen dat ook uit!

   Wat de Joden is aangedaan valt met geen pen te beschrijven en mag nooit vergeten worden maar de huidige generatie probeert daar wel een slaatje uit te slaan, als ik het zo mag zeggen.

   Het zal mij allemaal een zorg zijn wat er in Israel gebeurt, in Nederland zijn we met belangrijker zaken bezig en dat zijn er om eens de belangrijkste te noemen:

   – behoud van gezag, cultuur en vrijheid in eigen land
   – doorgeslagen klimaatgekte
   – migratie

 17. Satty

  Hoe kun je dat boreaal als incident zien?

  1. PMG

   boreaal is onze oorsprong in Nederland en dat is geen incident maar een feit, boreaal is niks bijzonders, net zoiets als dat jij een kind van je moeder bent, da’s ook logisch dus niet teveel achter zoeken en bepaalde kanten optrekken. Erudiete mensen gebruiken moeilijke taal en dat houdt ons wakker want dan gaan we googlen en komt de boodschap zeker over

 18. Seneca

  wat een arrogant stukje. als ik de voorman van FvD zou zijn, zou ik de heer Tim Engelbart, hoofdredacteur van DDS vragen: ‘wie denkt u wel wie of wat u bent en als u mijn beeldspraak niet begrijpt, dan is dat uw probleem. misschien een schriftelijke cursus over de beschaving van het avondland?’

 19. PMG

  Nou nou, de hoofdredactie word gevormd door 1 person, hahaha, mister important, en deze VIP doet lekker mee en begint ook dreigementen richting Baudet te uiten!

  Weet je? Jij zat bij in de kroeg maar ik jonguh, ik zat op de plee te schijten naast Mark Rutte!

 20. Willem Bever

  De zoveelste redacteur van DDS die het nodig vindt Geert een schop na te geven.
  Begrijpt DDS dan niet dat de grote Thierry het niet in zen eentje kan…..en medestanders nodig heeft om succesvol te worden…..
  Jammer

 21. PMG

  @ pisnicht Noppen: welke rassen bestaan er volgens jou, erudiet mannetje?

  1. Dik

   @PMG:

   #negeren

 22. PMG

  @ RPML – fijn dat je je persoonlijke ervaringen met de heren van het FVD hebt gedeeld, geeft een beetje een inkijkje wat hen drijft.

  Ik beoordeel ook dagelijks mensen en wat ze voortbrengen en het programma van het FVD is wat mij onmiddelijk aansprak. De standpunten zijn zo vanzelfsprekend dat je eigenlijk niet snapt dat de wereld om ons heen niet al zo is!

  Nogmaals dank voor al je uitgebreide bijdragen met name op gebied van energie (de branch waarin ikzelf aktief ben).

  1. RPML

   Vandaag nog een goede vriend uitgebreid gesproken wiens zoon een zeer begaafd persoon is (doctoraal en verbonden aan een zeer gerenomeerd instituut in NL) maar volledig in de cocon van de klimaathysterici zit; zijn eigen vader krijgt hem met alle argumenten niet overtuigd van enige ‘verlichting’; het is een geloof en argumenten tellen niet.
   De (kolen)energiebranche ben ik zelf 15 jaar onderdeel van geweest en heb er een dikke boterham aan verdient, maar het onethische spel dat gespeeld werd/wordt louter om de centen is altijd mijn achilleshiel geweest, geld verdienen is prima, maar dan wel met alle kaarten op tafel, precies zoals ikzelf in die branche altijd geopereerd heb, open en eerlijk 😉

   1. DidiMadloba

    Zou het kunnen dat u ongelijk hebt en de “hysterische” man waar u het over heeft toch gelijk heeft, met al zijn kennis?

    Baudet stelt het voor of alle klimaatplannen *morgen* worden uitgevoerd, terwijl het kabinet mikt op 2050, over 31 jaar dus. Bij populisten kun je wachten op zulk soort verdraaiingen.

 23. Michael M

  Netjes geschreven ook al ben ik met enkele standpunten het niet eens maar dat geeft niet. De FVD is de andere zijde van de VVD maar dan een betere partij die wel wilt en wel naar ons luisteren. We zullen het zien. Geef anderen ook een kans. Geef nieuwe partijen een kans.

 24. Tante Sidonia

  Ik zie ontzettend veel uitstekende reacties; ook vaak goed onderbouwd!
  En nu het probleem: politici zullen de reacties van DDS nooit en te nimmer lezen, of terzijde leggen: “kletskoek!”
  Er zijn te veel, niet terzake, doende reacties die kant noch wal raken.
  Hier enkele voorbeelden:
  Beukman, Noppen, v Rosmalen, Meriadoc Brandebok, Satty, en vele nick-names, vele reageerders kennen er meerdere! Deze genoemde reageren om…………ja wat??? Hun tekortkomingen bot vieren achter hun laptopje!?
  Dus DDS,……… doe hier iets aan! Anders zijn jullie niet waardig om artikelen te publiceren die de Den-Haag nooit en te nimmer zullen bereiken!

 25. M. Brandenburg

  lachwekkende uitleg waarom DDS spontaan voor de verkiezingen ineens kritisch wordt, nu zou dat wel kunnen, maar er is een tendens, DDS wordt namelijk voor de verkiezingen elke keer ineens kritischer, dat kan een keer gebeuren, gebeurd het twee keer dan kan je er al vraagtekens bij zetten maar dit is al de derde keer, dan hebben we het over bewust stoken. Immers de PVV heeft de toon niet gematogd ia niet mee andere ideeën gekomen nee niets van dat alles ze voer exact dezelfde koers als altijd, bij oprechte verslaggeving zou dat kritische er dus altijd moeten zijn en niet spontaan voor verkiezingen. Je hierbij de Telegraaf ookaltijd hetzelfde, voor verjiezingen zijn er zogenaamd altijd interne strubbelingen die ala sneeuw voor de zon verdwijnen na de verkiezingen. Dat DDS voelt dat zij zich dient te verantwoorden is ook al een teken aan de wand dat ze zelf weten dat het stinkt.

 26. Rud56

  Mooi neergepend Tim. Alleen vergeet je even wat de islam alléén al in dit land voor ellende heeft veroorzaakt én steeds veroorzaakt: schending van dierenwelzijn door het zéér wrede slachten van dieren, de ons opgelegde beperkingen van cultuuruitingen én kritiek zowel op papier als mondeling omdat je anders een héél groot risico loopt dat je leven voortijdig door een islamaanhanger wordt beeindigd, het weglaten van christelijke of feestelijke uitingen omdat dit de islamaanhanger niet bevalt, wegens hun ideologie het niet respecteren van de vrije vrouw, andersdenkenden, onze rechtspraak en handhaving, kortom het superieure gedachtegoed der islamaanhangers dat tot grote intolerantie, afwijzing en geweld leidt. Het ont(of ver-?)krachten van ons integratiebeleid door vast te houden aan hun verstikkende ideologie waardoor radicalisering met alle gevolgen van dien, zoals we helaas nu meerdere malen hebben mogen ervaren. Mogen hebben ervaren dat met het binnenlaten (én het faciliteren van) de islam onze samenleving ontzettend er op achteruit is gegaan, zowel qua vrijheid, veiligheid, welzijn en vrede!

  Maar goed Tim, deze feiten zal jij niet erkennen, want islam, hé!

  By the way, gaan jullie ook nog eens een redactioneel artikel wijden aan DENK?

  1. DidiMadloba

   U heeft het over de cultuur van het Midden-Oosten. Op de Balkan en in Rusland wonen miljoenen autochtone moslims waar niemand last van heeft. Tegelijk hoorde ik over wrede christenen uit het Midden-Oosten.

   Als we over schade praten dan is haat van moslims net zo erg als haat jegens moslims. Ik praat terrorisme niet goed maar kan me bijna voorstellen dat moslims die dag in dag uit te horen krijgen dat ze niet deugen zo kwaad worden dat ze naar geweld grijpen

 27. DidiMadloba

  Vindt DDS dan ook niet dat Baudet te ver gaat als hij de universiteiten wil zuiveren van “linkse” indoctrinatie?

 28. DidiMadloba

  Baudet z’n Forum geeft alle aanleiding tot sappige kritische stukjes, bij voorbeeld omdat hij – net als Wilders – lekker feitenvrij aan het mopperen is.
  En de nationalistische spruitjesgeur van het FvD moet de hedendaagse Nederlander toch ook irriteren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.