Video! Donald Trump gaf z’n beste toespraak ooit: vol humor, improvisatie, en aanvallen op de Democraten

cpac-trump-2019
Foto: Trump spreekt op CPAC 2019. Bron: David Neyskens.

De Conservative Political Action Conference (CPAC) in National Harbor, op een steenworp van Washington DC kwam na drie dagen ten einde. Het is de jaarlijke hoogmis van conservatief Amerika. Het hoogtepunt was een vlammende toespraak van niemand minder dan president Donald Trump. Misschien wel de beste speech uit z’n hele carrière, aldus verslaggever David Neyskens.

Vorig jaar schreef ik dat conservatief Amerika een nieuwe Ronald Reagan gevonden had, dan stond ook dit jaar meer dan ooit in het teken van president Donald Trump. Op dag één duurde het tot de namiddag voor de eerste staande ovatie.

Op dag twee kwam vice-president Mike Pence aantonen dat er geen betere vice-president is dan hij. De ideologische aartsconservatief had als congreslid een rapportcijfer van 99% van de American Conservative Union (ACU, de organisatior van CPAC). Maar qua charisma en retorisch talent komt hij maar op kniehoogte van Trump. Het was de conservatieve stokebrand Michelle Malkin, die met een explosieve speech duidelijk maakte dat de Republikeinse partij en de conservatieve beweging afscheid genomen hebben van de Bush-dynastie. In haar toespraak gaf ze de Bushes, Paul Ryan, en zelfs wijlen John McCain er stevig van langs met een streng discours over illegale immigratie.

Maar iedereen zat te wachten op ‘The Donald’

Maar het het was pas op de derde dag dat de lont in het kruitvat ging en de president zelf zijn ideologische steunpilaren kwam toespreken. Trump hield zijn langste toespraak ooit als president. Maar liefst 2 uur en 5 minuten lang stond de 72-jarige geboren en getogen New Yorker op het podium voor een kleine tienduizend verzamelde activisten te oreren. Hij kreeg maar liefs 45 staande ovaties en 27 keer applaus van de zaal. Dat is dus elke 103 seconden; geen slecht gemiddelde.

De toespraak zelf was een ‘best of‘ van alles wat hij reeds gebracht had op zijn fameuze campagnerally’s. De toespraak zelf was een vat vol improvisatie, en bevatte vooral veel humor en optimisme. Na vijf minuten verklaarde de president off-script te gaan: dat leidde ertoe dat de toespraak 75 minuten langer duurde dan voorzien, maar niemand die klaagde. Trump zijn rally’s zijn geen beleidstoespraken, het is puur politiek topentertainment. Het was misschien zijn beste toespraak ooit.

De achterban smulde bij zoveel lekkers

Trump zoog de energie op van zijn publiek en gaf hen alles waar ze voor gekomen waren. Hij gaf de gebruikelijke applauslijnen zoals ‘crooked Hillary’ en ‘The wall’ (grensmuur met Mexico). Daarnaast somde hij ook de verwezenlijkingen op van zijn regering, zoals de benoeming van conservatieve rechters met de nadruk op die van het Hooggerechtshof – Gorsuch en Kavanaugh. Maar ook de records die behaald worden inzake de bestrijding van de werkloosheid.

Maar Trump haalde ook zwaar uit naar speciaal aanklager Robert Mueller en de man die Mueller had aangesteld: Rod Rosenstein. Hij verweet beiden van niet verkozen te zijn door het volk. Hij verweet Mueller vele conflicten te hebben en zijn team volgepakt te hebben met “dertien boze Democraten.”

Vrije meningsuiting op universiteiten

Hét hoogtepunt van de toespraak kwam toen hij sprak over Hayden Williams, een conservatieve activist die op 19 februari fysiek werd aangevallen door een 28-jarige linkse student op de al even linkse universiteit Berkeley. Hij riep Williams naar het podium en liet hem even het publiek toespreken, waarna de president hem een knuffel gaf. Trump kondigde een minuut later aan dat hij een belangrijk presidentieel besluit zou ondertekenen. Dit besluit moet voor eens en voor altijd de vrije meningsuiting op universiteiten, die geweldig onder druk staat van progressieve studenten en professoren, garanderen. Universiteiten die (conservatieve) sprekers en activisten de toegang ontzeggen kunnen geen aanspraak meer maken op subsidies. De president kreeg er zijn luidste staande ovatie van de dag voor.

Noord-Korea

De president had het ook over Noord-Korea en de onderhandelingen van deze week. Hij herinnerde het publiek er aan dat de situatie veel beter is dan toen hij president werd. Maar dat je soms moet weggaan van een onderhandeling, ook al gebeurde dat in goede verstandhouding. Hij wil de sancties tegen Noord-Korea niet verlichten, maar hij zal misschien wel toestaan dat andere landen het regime wat mogen helpen.

Hij sprak zijn bewondering uit voor Otto Warmbier, de student die zwaar mishandeld werd in Noord-Korea en aan die verwondingen overleed. Hij sprak zijn respect uit voor de familie. Maar drukte de zaal op het hart, dat hij niet anders kan dan met de Noord-Koreanen rond de tafel te zitten om het probleem van nucleaire wapens op het Koreaans schiereiland op te lossen.

Trump maakt promotie voor de Democratische Green New Deal

Trump was hard voor zijn politieke tegenstanders van de Democratische partij. Met de nodige dosis humor, kraakte hij de Green New Deal (GND) genadeloos af. Deze deal werd gelanceerd door de Democratische jonge superster Alexandria Ocasio-Cortez. Het vervangen van vliegtuigen door treinen: “Hoe moet je naar Hawaii of Europa vliegen?” Ook het idee van de totale vervanging van fossiele en nucleaire brandstoffen vond bij de president geen genade. Hij vroeg zich af hoe mensen tv zouden kijken als de wind niet waait, de zaal ging plat van het lachen.

Ook tegen de linkse koers die de Democraten tegenwoordig voeren, was hij steenhard. “Wij geloven in de Amerikaanse Droom, niet in een socialistische nachtmerrie, America will never be a socialist country”, de uitspraak waar hij al mee uitpakte op de State of the Union – Nancy Pelosi klapte toen mee. Het is een uitspraak waar de Democratische partij mee wordt uiteengereten. Trump gebruikt ze tegenwoordig bij elke toespraak. Het is overduidelijk het plan om het label ‘socialisme’ op de Democraten te plakken. Trumps zijn grootste voordeel is dat de Democraten zichzelf aan het opeten zijn, met een linkerzijde vol energie die de partij naar links trekt, weg van de centrumkiezer.

Als men trouwens naar de toespraak van zaterdag kijkt, moet men opmerken dat Trump zich richting het centrum aan het bewegen is met een pleidooi voor legale migranten die mogen/moeten binnenkomen om de banen in te vullen.

Trump is klaar voor 2020

Zijn toespraak mocht door de improvisatiefactor dan wel alle kanten uitgaan, maar het was ook wel een bijzondere prestatie. ‘High energy’ tegenover de ‘low energy’ die bijvoorbeeld Jeb Bush (wie?) uitstraalde. Hij nam geregeld een loopje met de waarheid, maar dat is in de VS al jaren aan de gang in beide partijen.

Democraten jammeren voortdurend over het zogenaamde wijdverbreide wilde kapitalisme, racisme, seksisme…. Terwijl Trump een optimistisch beeld van de Verenigde Staten probeert te schetsen. Met een economie die groeit met 3%, met minder werkloosheid en stijgende lonen.

Als er geen economische inzinking komt voor 3 november 2020 zal het zo goed als onmogelijk zijn om hem te verslaan. De eerste gezangen van ‘Four more years!’ begonnen al op zaterdag.

Trump en zijn leger supporters zijn er klaar voor, nu de tegenstand nog!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

31 reacties

 1.   

  Wat een kanjer deze Trump.
  Hij doet wat hij zegt en zegt wat hij doet.
  America first.

  Hadden wij in Nederland maar zo’n kanjer.
  Wij hebben Rutte de man van de vele leugens.
  Die roept alleen Brussel eerst.

  RUTTUP en NEXIT.

  1.   

   Tja dan heb je binnen no time een wereld oorlog. Amerika first en Nederland first gaat niet samen.

   Poster Trump op plafond boven bed? Zo’n kanjer oh jakkes satya niet verder denken, bah wat doe ik mezelf aan.

  2.   

   “RUTTUP en NEXIT.”

   +1

   #stemzeweg

  3.   

   Quote: Hij doet wat hij zegt en zegt wat hij doet.
   .
   Who is gonna pay for that wall?
   .
   Via voortschrijdend inzicht de Amerikaanse bevolking.

 2.   

  ‘Vorig jaar schreef ik dat conservatief Amerika een nieuwe Ronald Reagan gevonden had, dan stond ook dit jaar meer dan ooit in het teken van president Donald Trump.’

  Dan mag zuid Amerika uitkijken, de interventies zullen aanzienlijk zijn. De voorspellingen kloppen dus dat de gevolgen van Trump beleid belasting stijgingen zullen zijn. Met de staatsschuld laten oplopen overtreft hij Reagan.

  ‘ Dit besluit moet voor eens en voor altijd de vrije meningsuiting op universiteiten, die geweldig onder druk staat van progressieve studenten en professoren, garanderen.’

  Wat een onzin verhaal is op een slachtoffer rol gebaseerd. Jonathan haidt, sociaal psycholoog en professor aan de stern University heeft dit volledig onderbouwd terwijl hij wel vind dat er door een bepaalde groep een te heftig geluid wordt geproduceerd, hij noemt het niet links maar conservatieven zijn niet zo van waarheid.

  Conservatieven zijn het gevaar voor de wereld. Trump is een schoft die de gewone Amerikaan laat stikken. Natuurlijk verdedigd een uitbuiter dit.

  1.   

   Satty als jij in de spiegel kijk zie je een pakhuisrat met veel praatjes en geloof in zijn eigen waarheid.

 3.   

  Het was in mijn waarneming een verwarde improvisatie van een dronken clown.

  Ik zou me als Amerikaan doodschamen voor zo’n president.

  1.   

   Het is een doorlopende voorstelling van Showtime

  2.   

   Kennelijk ervaring met dronken clowns, misschien familie?

 4.   

  De druiven zijn maar weer zuur bij zuur links. Gaat nog wat worden als Donald Trump ook nog wordt herkozen. :) Ik heb alvast zin in de toekomst; Ik heb alvast zin in 2020 :)

  1.   

   @Step: Moet altijd denken aan die filmpjes waarin ze over elkaar heen vallen en zeggen dat Trump nooit president van Amerika zou worden. Links kan niet tegen haar verlies, dat blijkt.

   1.   

    De linkse trollen die hier ons informatieve blog vervuilen met hun agitprop wisten het ook zo zeker dat Hillary Clinton president zou gaan worden… :) :) :)

   2.   

    Ach, na het beleid van Obama was het niet moeilijk om te scoren. Onder Obama nam het aantal banen af en steeg het aantal conflicten in de wereld waarbij de US betrokken was. Daarbij kwam dat Obamacare er voor zorgde dat de middenklasse in de US aan de rand van de financiële afgrond belandde

 5.   

  David Neyskens, de auteur van dit stuk en van de stukken op het Belgische blog waar hij regelmatig schrijft, doet in zijn kritiekloosheid jegens Donald denken aan onze eigen Ritter.
  Dit gebrek aan een kritische houding serveert hem naar mijn mening af als serieuze gesprekspartner.

  1.   

   Don’t shoot the messenger Beukman. Jij bent toch altijd zo voor inhoudelijkheid? En nu de booschapper afbranden? Trump doet het uitstekend. In ieder geval beter dan jij en je andere linkse makkers ooit dachten, geef het nu maar toe.

   1.   

    Daar heb je wel een punt, @Blikkie.
    Nou goed: inhoudelijk valt over het videofragment op te merken dat Donald helaas niet beschikt over de gave van het woord, zoals Obama daar wél over beschikte. Weinig meer dan alles “incredible” noemen kan Donald niet.

    Of de man het verder zo goed doet, waag ik te betwijfelen. De rijken worden nóg rijker, en een deel van de armen wordt tijdelijk niet nóg armer dankzij de enorme belastingverlaging, die voor een tijdje de investeringen hebben opgestuwd.
    Dat effect begint echter uitgewerkt te raken.

    Ondertussen heeft het begrotingstekort door die verlaging astronomische proporties aangenomen. Dat gaat niet helpen om eindelijk eens iets te doen aan allerlei binnenlandse problemen die geld kosten om ze op te lossen.

    Donalds buitenlandbeleid lijkt ook nergens op. Waar Obama wordt herinnerd door zijn besluiteloosheid, zullen we ons Donald herinneren door de tweespalt die hij overal wist te zaaien door vaak ondoordachte beslissingen. Wat mede het gevolg is van het feit dat hij iedereen in Washington die nog een beetje verstand van deze zaken had en die hem had kunnen adviseren, naar huis heeft gestuurd.

    Van Trumps belofte om zijn belastingopgave te openbaren is nog steeds niets terechtgekomen. Ik pik expres deze leugen eruit, omdat ze me veelzeggend lijkt.

    Donald had nog iets beloofd: een president zijn voor alle Americanen.
    De werkelijkheid is dat hij een groot deel van zijn volk van zich heeft vervreemd, en dat de tweespalt die hij zaait zelfs gezinnen splijt. Of vind jij dat hij wél een president is voor alle Americanen?

    Ik ben altijd wat pessimistischer geweest over de kans dat Donald voortijdig het toneel verlaat dan een aantal linkserds alhier. Dat pessimisme blijft. In één opzicht ben ik van gedachten veranderd. Meende ik vroeger dat Trump maar beter zijn eerste periode helemaal kon uitzitten omdat Pence als vervanger minstens net zo’n grote ramp zou zijn, inmiddels geloof ik dat elke dag eerder dat Donald het veld ruimt, door welk schandaal dan ook, een gewonnen dag is.

    1.   

     Nonsens.

     Obama welbespraakt? Die kwakbol kon z’n eigen naam nog niet uitspreken zonder een afkijkscherm of 3.

     Acht jaar Obama die bol stonden van rondreizen en sorry lopen roepen voor alles, Iran met ladingen geld volstoppen en het midden oosten met Clinton compleet ontregelen dat Europa er nu nog last van heeft?

     Obama moest zo graag de nep-beroemdheid uithangen met z’n constante gesjans op tv dat vrijwel alles onder zijn beheer is verslechterd.
     Maarja, niemand mocht er iets van zeggen want dan rascist.
     Best wel ironisch dat hij dan wordt opgevolgd door een echte beroemdheid.

     1.   

      Los van of je het met hem eens was of niet, @Draak, Obama was een uitstekende spreker, die een zaal stil kon doen vallen met zijn trage dictie. Er zijn er niet veel die dit kunnen. Hij heeft duidelijk de speeches van een aantal andere grote sprekers goed bestudeerd en in de spiegel nagedaan om zich hun stijl eigen te maken. M.L. King is hiervan de bekendste.

      Zijn inauguratiespeech is legendarisch geworden. Zeker, inhoudelijk valt er wel iets aan te merken op het thema “hoop”, met name met terugwerkende kracht.

      Dit neemt niet weg dat Donald hier nogal schril bij afsteekt qua eloquentie. Diens merkwaardig wapperende afwerende handpalmen maken het helemaal af.

    2.   

     Obama mag dan wel een goede spreker zijn geweest, maar niets van wat hij te melden had, heeft hij uiteindelijk voor elkaar gekregen. Onder zijn beleid heeft de zgn. “identity politics” wel een stevige voet aan de grond hebben gekregen in Amerika. Dat is de meest gevaarlijke ideologie (naast de Islam) die het Westen teistert. Mensen worden opgedeeld in (slachtoffer)groepen, in plaats van deel te zijn van één volk, één land, wat de sociale cohesie in een land ten goede zou komen. Dat Trump uiteindelijk heeft gewonnen, is o.a. te danken aan dit fenomeen. Mensen waren het zat om bijv. met hele goede cijfers te worden afgewezen bij universiteiten, terwijl in het kader van “affirmative action” minder eisen werden gesteld aan Afro-Amerikanen. En cynisch genoeg, waren het vooral Amerikanen van Aziatische oorsprong en niet de blanken die daar slachtoffer van werden.
     Obama heeft een oorlog gevoerd in Libië toen dat niet nodig was en daarna dat land in totale verwarring en disfunctioneren achtergelaten. Hierdoor is Europa nu opgezadeld met ‘bootvluchtelingen’ uit allerlei veilige Afrikaanse landen.
     Obama heeft geweigerd oorlog te voeren in Syrië toen het moest, en gaf daarmee ISIS de kans om aan de macht te komen en vervolgens hun terreurbewind te voeren. Ook dit heeft een enorme vluchtelingenstroom naar Europa in gang gebracht.
     Bovendien heeft Obama de staatsschuld van Amerikanen met een gigantisch bedrag vergroot, die de staatsschulden van alle voorgaande presidenten tezamen overschreed. En de Amerikaanse jeugd mag die schuld in de toekomst gaan aflossen. Dit was een belofte aan zijn vader om de macht van Amerika af te breken.
     Nee, Obama was echt geen goede president. In ieder geval niet voor de Amerikanen en niet voor Europa.

 6.   

  Wat is goed en wat is slecht? Anders gezegde. Wat is waar en wat is niet waar? Nep of echt? Enkele blauwen hier hebben wellicht meer dan twee uur van zijn rede gezien en
  oordelen hier dat het slecht was. Dat schrijft ook de Duitse Bildzeitung:
  “Donald Trump (72) ist mal wieder außer sich vor Wut – und wohl auch ein bisschen nervös.
 Trump wütet: “Demokraten wollen mich loswerden”. Dat laatste lijkt me ook. Zo wilden ze ook van Reagan af. Waarom? Omdat beide presidenten niet ‘democrazy’ zijn. En wat niet democrazy is, is bij voorbaat al slecht. Er zijn ook andere opvattingen over de rede van Trump zo lezen we vandaag in DDS.

 7.   

  Ik denk dat de Trumphaters in de komende tijd op zoek moeten gaan naar zoete druiven.

 8.   

  Het recent ontmoeting met Kim, die leider van Noord-Korea heeft alweer tot helemaal niets geleid. Trump heeft helemaal niets bereikt. In feite, hij verliet het gesprek 2 uur eerder dan gepland. N. Korea geven hun nukes niet op. Zelfs hebben ze nieuwe rakketen die veel verder kunnen…De Amerikanen geven hun nukes ook niet op. Trump dreigt met nog meer sancties, maar dat interesseert Kim niet. Kortom, het ontmoeting tussen Trump en Kim was alweer tijdverspilling.
  Natuurlijk wil niemand in Amerika een “socialistische nachtmerrie”. Ook niet
  de Democraten. Het is onzinnig van Trump om te proberen die etiket van socialist
  partij op de Democraten te plakken. Er zijn ook Republicans die geloven in beter zorg,
  en beter levensomstandigheden.

  1.   

   Wat niet is kan nog komen, weet dat Kim Jong Un de laatste heerser met dictatoriale trekjes zal zijn.
   Hongersnood en armoede zullen de ontwikkelingen van de smokkel en zwarte markten in Noord Korea alleen maar verder aanwakkeren.
   De sancties doen hun werk en Kim Jong Un kan dit niet eeuwig volhouden.
   Het feit dat er weer volop aandacht voor de Korea calamiteiten zijn is alleen maar goed.
   “Zonlicht is de beste ontsmetter”

   En wat het socialisme in Amerika betreft schrijf het niet te snel af.
   Met dwazen als Bernie Sanders en Occasio Cortez blijven die ideeën nog wel even rondwaren.

   1.   

    @Draak
    Met dwazen als Donald krijgt het socialisme vanzelf weer een kans.

 9.   

  Geweldig!

  Trump’s speeches zijn geen mooie politiek correcte speeches maar komen recht uit zijn hart.

  Eindelijk iemand die opkomt voor de gewone man en zijn verkiezingsbeloften ook nakomt.

  1.   

   @Ritter
   Trump in ’16:
   “I’m under a routine audit and it’ll be released, and as soon as the audit is finished it will be released.”

   Trump in ’14:
   If I “decide to run for office, I’ll produce my tax returns. Absolutely. I would love to do that.”

 10.   

  Even niet op inhoud, maar wel een groot compliment voor de schrijver die ons op mooie wijze in zijn verhaal meeneemt.

  Alsof je er zelf bijstaat, erg goed gedaan.

 11.   

  Trump is the all -time Worlds Greatest World Leader!

 12.   

  72 and still going strong.
  Go Trump

 13.   

  Hij is niet gekozen door slampampers die de godganse dag achter een computer zitten om dan als eerste te kunnen reageren ,maar door een meerderheid in Amerika die er iets van willen maken ,de handen uit de mouwen steken en ook nog iets mogen verdienen met werken ,hier heerst inmiddels een systeem van controle, btw verhogingen ,energiekosten die de pan uit stijgen ,en zeggen de kiezers hier iets van,worden ze door de regerende partijen weggezet als schreeuwers .Ze komen er nog wel achter de socialisten ,profiteurs worden ze op den duur spuugzat .

 14.   

  Trump is een hork tegenover een groot deel van zijn eigen conservatieve partij, je kan een land als de VS alleen regeren als president samen met je eigen partij en daar gaat het fout! Wat decreten onderkrabbelen met wat hij voornamelijk zelf wil en veel adviezen en wensen van de eigen partij wegwuifen en ook nog eens veel mensen wegsturen van de eigen partij gaan hem uiteindelijk de kop kosten!
  De VS is geen bedrijf waarin de president-directeur Trump 100% van de aandelen heeft zo werkt het niet, hij had in beide parlementen met zijn eigen partij de meerderheid en daar heeft hij door gebrek aan samenwerking met eigen partij onvoldoende gebruik van gemaakt en uitgebuit en die meerderheid verloren.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!