Video! Wilders na Nieuw-Zeeland: ‘Ziek geweld. Als het nodig is, beveilig ook Nederlandse moskeeën!’

Deze heb ik geloof ik niet zo zien aankomen: PVV-voorman Geert Wilders wil dat Nederlandse moskeeën potentieel beveiligd worden als ook zij de aanslagen riskeren die gisteren zijn uitgevoerd in Nieuw-Zeeland, waar vannacht veertig doden zijn gevallen.

PVV-voorman Geert Wilders heeft vandaag als gast van WNL-programma Goedemorgen Nederland zich uitgesproken voor beveiliging voor Nederlandse moskeeën, mocht dat nodig zijn. De oppositieleider sprak zich fel uit tegen de figuren die vannacht in Nieuw-Zeeland een viertal moskeeën overhoop hebben geschoten en daarbij drie dozijn moslims om het leven gebracht. “Ziek om te zien,” aldus Wilders:

“Afschuwelijk. Ik schrok van de beelden. Ziek om te zien dat mensen geweld gebruiken. Wie ook, wat je ook vindt, wat je ook denkt, waar je ook vandaan komt. Je gebruikt nooit geweld. Ja, ook mijn medeleven naar al die mensen die daar nu het slachtoffer van zijn. En hun familie, want dit, dit is gewoon onmenselijk.”

In Nederland is met name DENK al een tijdje bezig om staatsbeveiling voor moskeeën te regelen. En, interessant genoeg, die oproep lijkt vandaag potentieel op steun van de PVV te kunnen rekenen:

“Als dat nodig is. Iedereen, of dat nou een moskee of een synagoge, of dat nou een PVV’er is of iemand van GroenLinks, je hebt geen geweld te gebruiken. En iedereen – gelukkig leven we in zo’n land – die bedreigd wordt met geweld dient beveiliging te krijgen.”

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma was overigens alsnog niet tevreden met de uitspraken van Wilders, die voor zijn doen toch best ver is gegaan in de verdediging van moslimrechten:


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. Spaanse kok

  Wat is het toch een deugert, achteraf.

  1. Rien Noppen

   Wilders weet wat je moet zeggen na zo’n gruwelijke aanslag.

   Laten we overigens hopen dat het niet nodig zal zijn in Nederland moskeeën te beveiligen.

   1. Onzin456

    @RIenekke,
    Is ook niet nodig. Een aanslag bij een moskee is dom en niet zo heel veel mensen. Je kan beter wachten totdat turkije weer voetbal gaat spelen ofzo. Staat heel turkije op de straat. Veel makkelijker om zo alles te regelen

   2. DirkSteen

    dat hoop ik ook niet!!

   3. DeBruijn

    @ Rien Noppen

    Dat hoopte ik ook voor alle Joodse instellingen, scholen en synagogen.

    Maar die moeten dat wel.

   4. Siemien

    Klopt, Wilders weet dat inderdaad..

  2. Robert75

   Wilders heeft zich altijd gedistantieerd van geweld. Of dat geweld nu komt vanuit islamitische hoek, of dat het geweld tegen moslims is. En zelfs jij weet dat maar je wil hem graag iets in de schoenen schuiven.

 2. ikweetwatikwil

  Nee Spaanse kok . Wilders is een mens.

  1. Lugar

   “Nee Spaanse kok.”

   Doe jezelf en mij een plezier;

   #negeren

   1. Original NL

    Laat spaanse kraag maar in de ruimte lullen.
    #zwijgdood!!

    1. Lugar

     #zwijgdood!!

     +1

 3. TD

  Iedereen met een migratieachtergond,Moslim,Boedhist of wat dan ook,is welkom in Nederland indien men zich aanpast en integreert.
  Dat heeft Wilders altijd verkondigt!

  1. Spaanse kok

   Oh, ik dacht dat hij gewoon klakkeloos minder, minder, minder zou regelen.

   1. TD

    Uit de context,minder CRIMINELEN!

    1. Spaanse kok

     Dat heeft hij zeker niet gezegd.
     Dat gaan we regelen heeft hij wel gezegd.

   2. ikweetwatikwil

    Die plaat van jou is blijven hangen Spaanse kok.

    1. sonar

     Ikweetwatikwil,die Spaanse sufferd is besmet met salmonella bacterie en die tast zijn geestelijk vermogen ,wat niet veel is aan .
     En dat is uit zijn reacties te lezen,en heeft ook zijn groepje daarmee aangetast zoals noppes Beukenoot ,brandhout, salsa ,en consorten.
     Beter is het om die idioten te negeren.

   3. Siemien

    jij moet niet denken, dit kun jij namelijk niet..

  2. santiago

   TD. Idd, een welwillende moslim is altijd welkom in Nederland. Als ik moslim was zou ik op Wilders stemmen. Als je dat als moslim niet wil snappen moet je gewoon oprotten. Dus welwillende moslims , laat jullie horen.

 4. santiago

  De welwillende moslims in Nederland dus gewoon de Marokkanen en de Turken etc, die wel hun best doen om te integreren, zouden massaal op de PVV moeten stemmen i.p.v. op DENK.

  1. TD

   ++++++

  2. ZiggyStardust

   Ik ken ook genoeg moslims die op de PVV stemmen, klinkt raar maar het is zo. Ze zijn ook klaar met die criminele marrokanen en die salafisten die de welwillende moslims in een kwaad daglicht zetten. En ook mijn Antilliaanse buren en Congolese buren stemmen PVV.

 5. vrijgezel42

  Wat willen de tegenstanders van Wilders horen of zelfs in zijn mond leggen?
  Dat Wilders die aanslag goed praat?

 6. fusilier

  De dader of daders in Nieuw Zeeland zijn natuurlijk geen haar beter dan de isis beulen. Ook hier is de doodstraf op zijn plaats.

  1. Lugar

   @Fusilier: Doodstraf niet, levenslang opsluiten wel. Doodstraf is natuurlijk geen straf.

  2. TD

   IS beulen opsluiten?
   Maar dan niet in Nederland,dan staan ze na 5 jaar naast je,bij goed gedrag 1/3 v/d straf kwijtgescholden en daarna rehabilitatie programma’s met meerdere mogelijkheden!

 7. fusilier

  Lugar, de doodstraf kost de samenleving wel het minste.

  1. Lugar

   @Fusilier: Dat ben ik met je eens.

  2. ZiggyStardust

   Wat zou je denken van dwangarbeid, alle isis leden het land weer op laten bouwen tot de laatste steen. Lijkt mij een mooie vernederende straf.

 8. Diederik van Walsum

  PVV word nu de grootste partij, Wilders de nieuwe Premier doordat veel lage IQ moslims op hem gaan stemmen…let maar op mijn woorden. LOL

 9. PMG

  Ja, dat is een tegenvaller voor alle PVV tegenstanders/toetsenbord helden hier!

  Wilders is een volwassen man die altijd geweld veroordeelt heeft en dat past jullie niet.

  Wilders heft altijd gezegd dat iedereen respect verdienen kan, de ‘zittende club’ laat duidelijk blijken schijt aan iedereen te hebben en met name aan PVV en FVD.

  1. Lugar

   @PMG: Inderdaad, de tweede grootste partij van Nederland is door het zittend pluche genegeerd, en dat gaat ze opbreken.

   #stemzeweg

 10. poldi

  Een verschrikkelijke aanslag en Sjoerd probeert met een link naar Geert Wilders er een politiek slaatje uit te slaan.
  Een smerige streek D66 waardig.

 11. Satty

  Wilders heeft hier natuurlijk gelijk. Het is bespottelijk wat er is gebeurd. Hoewel ik de ontmenselijking waar wilders aan meewerkt verschrikkelijk vind is hem dit natuurlijk niet te verwijten, ook vind ik dit geen reden om hem zijn mening niet te laten geven. Dan is het einde van vrijheid nabij.

  Wilders is te vergelijken met een salafist.

  1. DeBruijn

   @ Satty, Dat klopt niet, Salafisten roepen wel op tot geweld en veroordelen geweld nooit, Wilders deed dat net wel en roept nooit op tot geweld.

   Niet te vergelijken en zoals je weet ben ik geen PVV’er.

  2. Siemien

   Jij had bij de eerste zin gewoon moeten stoppen, eikel

   1. DeBruijn

    @ Siemien

    Ben ik een eikel omdat ik geen PVV’er ben? Prima, nu weet ik zeker dat ik het niet meer zal worden ook.

 12. Michael M

  Geweld is niet goed te praten. Het is vreselijk wat er op de wereld blijft gebeuren over en weer. Alle religies moeten goed beveiligd worden. Vreselijk voor al die moorden op verschillende religieen. Je vraagt je elke dag altijd weer af waarom dit al eeuwen zo blijft bij de mens

  1. koeiepoep

   Alle geweld is verwerpelijk. Alle religies zijn kut. Alle uitingen van geloof uit het straatbeeld dan maar en geloof alleen nog maar toestaan bij mensen van boven de 18, in hun eigen huis, of geloofsgebouw. Is t rap klaar.

 13. nienke

  Natuurlijk is dit afschuwelijk wat hier gebeurd is en de daders moeten voor mijn part levenslang krijgen.
  Maar wij wisten dat dit eens ging komen, hoeveel aanslagen zijn er door moslim fanaten gepleegd op onschuldige burgers, Amerika, Europa, Syrie, Irak, duizenden onschuldige burgers vermoord.
  1aanslag op de moslims en de hele wereld staat op z’n achterste poten, geweld is afschuwelijk maar dat is bij de islam niet vreemd hoeveel moorden hebben zij gepleegd op onschuldige kinderen, burgers, christenen en 1 aanslag op de islam is genoeg om de hele wereld op hun grondvesten doen trillen.
  Iedereen wist dat dit eens ging komen.

  1. Heinz

   Maar “zij” doen het ook… Rechtvaardiging ?

   1. Bosche draak

    Nee, verklaring
    Niet gaan lopen stoken jij!

 14. Diederik van Walsum

  In acht genomen de vele doden die moslims al op hun geweten hebben door hun vele aanslagen in de jaren achter ons en ik geen enkele moslim zijn afschuw heb zien betuigen….is dan het volgende niet ietwat overdreven?

  Burgemeesters bezoeken moskeeën;
  In verschillende Nederlandse steden willen burgemeesters hun steun betuigen aan de moslimgemeenschap.
  Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Femke Halsema (Amsterdam) en Pauline Krikke (Den Haag) hebben allemaal een bezoek aangekondigd aan een moskee in hun stad.
  Aboutaleb zal spreken in de An-Nasr moskee. Halsema zal het vrijdagmiddaggebed bijwonen bij een moskee in haar stad. Welke heeft ze niet bekendgemaakt.

 15. Diederik van Walsum

  De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland noemt de terreuraanslag in Nieuw-Zeeland waarbij 49 mensen zijn vermoord verschrikkelijk en een daad die zijn weerga niet kent. “We zijn volledig van ons stuk”, zegt Saïd Bouharrou van de raad.

  Oh,……waren zij ook zo van hun stuk op 9/11 of op de dagen van Bataclan, Madrid, Nice, Berlijn…enfin , de lijst is te lang om op te noemen.

 16. Rosasolis

  Dit uitspraak had ik van Wilders niet verwacht. Misschien wordt hij wat rustiger met het klimmen der jaren; of zou dit iets te makken met de komende verkiezing? Ik vertrouw Geert nog steeds niet. Met zijn Mohammed cartoon actie was er veel kritiek van zowel moslims als niet-moslims. Haat kan tot vele vormen ontwikkelen. Het wordt steeds enger met extreem rechts- extremisten, over de hele wereld. Enkele maanden geleden,
  kreeg ik een mail van mijn zuster in Toronto, Canada. Rechts-extremisten hadden een bom geplaatst in een joodse school. De politie had amper 10 minuten om alle kinderen en docenten eruit te krijgen. De bom explodeerden, met alleen schade aan het gebouw. Er waren foto’s van nazi kruizen tussen de schade.
  De aanslag in New Zeeland heeft de hele wereld geschokt, en terecht. Maar er zijn ook vreselijk aanslagen op kerken door radicale moslims. Helaas gebeurt dit nog steeds in Egypte en Indonesie. Ik denk aan de bekende oude Nederlandse uitdrukking:
  “Hoe meer ik de mensen leren kennen, hoe meer hou ik van de dieren”!

  1. comfortzones

   De Mohammed cartoonwedstrijd van Geert Wilders was niet gedaan uit haat maar juist het vinden en het bepalen van de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en artistieke vrijheid. De grenzen van de vrijheid van meningsuiting houdt niet op waar waar die van belediging begint, deze overlappen elkaar. Karikatuur tekeningen kan je van iedereen maken, de een lacht erom, de ander vindt het smakeloos. Maar dat er destijds moordzuchtige Pakistanen onderweg waren naar Nederland om verhaal te halen zegt genoeg over de intolerantie van de islam. En dit is juist wat Geert Wilders hiermee wilde aantonen. Het feit dat de cartoonwedstrijd is afgelast omwille van de veiligheid in Nederland toont aan dat de intolerante islam prefeleert ten opzichte van de grondwettelijke vrijheid in Nederland. En niet te vergeten de verschrikkelijke aanslag op het hoofdkantoor van Charlie Hebdo, Parijs in 2015.

  2. comfortzones

   *prevaleert

 17. Punt50

  Het is toch gewoon & normaal menselijk, Geert Wilders zegt dat dit geweld met dodelijke afloop niet kan.

  1. Rosasolis

   @Punt50. ja iedereen weet dat. Maar Wilders zegt dat provoceren wel mag.
   Zoals een Mohammed cartoon wedstrijd organiseren.

 18. nienke

  en een daad die z’n weerga niet kent.

  Wat denk je van Amerika met die vliegtuigen, hoeveel onschuldige burgers zijn daar omgekomen??
  Dat noem ik een daad die z’n weerga niet kent.
  Ieder onzinnige moord op onschuldige burgers is natuurlijk afschuwelijk .

  1. Marija

   Inderdaad kan je verwachten dat de maat eens vol is.
   Dat lijkt nu hier en daar te gebeuren.
   Onzinnig dat regeerders moskeeën gaan bezoeken.
   Uit de moslimgemeenschap is nog nooit, nooit, nooit, ook maar enig mededogen met alle slachtoffers van de islam betoond.
   Nee men juicht het toe, danst zelfs van vreugde en wie ZWIJGT STEMT TOE !
   Dus geachte medelanders die moslims zijn, steek de hand eens in eigen boezem, dat vereist wat inzicht en wijsheid, daarna mogen jullie gaan huilebalken.

 19. C.A.Barstow

  Een goede en zeer juiste reactie van Geert Wilders.
  Overigens dat zeg ik van iedere politicus die het op deze manier zou brengen.

 20. comfortzones

  Iedere vorm van terreur is verwerpelijk in een samenleving. Ik begrijp dat Geert Wilders in het verlengde hiervan moskeeën ook wil beveiligen hiertegen. Zijn strijd tegen de overwoekerende islam is een democratische strijd. Ik sta hier helemaal achter.

  1. Siemien

   Jij snapt het..

 21. Ome Wim

  Wilders is niet uit op moord en doodslag onder verschillende religies maar wil wel dat wij onze cultuur en leefstijl in eigen land behouden, ben je het daar als immigrant niet mee eens ga dan terug naar je land van herkomst.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.