Baudet sloopt Kamerleden: ‘Buiten praten jullie gewoon met mij, in de Kamer steeds verontwaardigd toontje… Zo nep!’

vlcsnap-2019-03-11-22h47m22s179
Foto: Thierry Baudet kijkt collega-Kamerleden Buma, Dijkhoff en Jetten strak aan. Bron: Screenshot RTL.

Thierry Baudet heeft schoon genoeg van de dubbelzinnigheid van zijn collega’s in de Tweede Kamer. In de wandelgangen spreken ze hem gewoon aan als een normale collega, maar zodra de microfoons worden opengedraaid veranderen de Kamerleden – en dan met name de fractievoorzitters – op slag: ineens nemen ze een hetzerig toontje aan tegen de FVD-voorman, en laatstgenoemde zint dat totaal niet.

De doorgaans nogal muffe vergadering van alle fractievoorzitters van de Tweede Kamer is onlangs flink opgeschud door de leider van – nu nog! – de kleinste partij in hun midden: Forum voor Democratie. Thierry Baudet is het namelijk zat op zo’n dubbelzinnige wijze behandeld te worden door zijn collega-fractievoorzitters. Zij behandelen hem gewoon als een normaal persoon in de wandelgangen en tijdens gesloten vergadering, maar zodra men de plenaire zaal binnenwandelt begint met ineens met het vingertje te zwaaien en Baudet verontwaardigd te behandelen.

Daar heeft de FVD-voorman dan eindelijk iets van gezegd, zo kunnen we opmaken uit een column van Telegraaf-man Wouter de Winther. Hij heeft gezorgd dat zijn collega’s beter op hun woorden zijn gaan letten:

“Collega-fractieleiders zijn op hun hoede, sinds de Forum-leider tijdens de algemene beschouwingen in de wandelgangen ogenschijnlijk onschuldig een praatje met hen maakte. In het debat zelf riep hij ineens: „Als ik jullie spreek buiten de Kamer praten jullie gewoon, hier in de zaal komt er steeds dat toontje van verontwaardiging….het is zo nep.” Sindsdien wordt er in gesprekken met Baudet goed op de woorden gelet.”

Baudet is trouwens niet de eerste die klaagt over dit fenomeen van januskoppen bij de gevestigde politieke partijen. Enkele jaren geleden was ook PVV-Kamerlid Fleur Agema al flink in haar wiek geschoten. Ze toonde enkele collega-parlementariërs foto’s van haar pasgeboren kindje, maar zodra het debat was begonnen sloten ze haar buiten van een motie.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

46 reacties

 1.   

  Ik betwijfel zeker niet aan de onoprechtheid en schijnheiligheid van de andere kamerleden. Ik zou gewoon helemaal niet met blotebillen praten, niet binnen nog buiten :) :)

 2.   

  Binnenkort in dit theater…

 3.   

  “Een hetzerig toontje als de microfoons aanstaan”

  Dat is om het Nederlands publiek te overtuigen dat er een walging en haat bestaat tegen Baudet en Wilders,dat is allemaal voor de bühne!
  Heeft alles te maken met indoctrinatie,volksverlakkerij,huichelarij en lafheid.
  In de linkse politiek zijn geen mannen meer,de vrouwelijke politici zijn minder laf maar wel dommer!
  Stem FvD of PVV.

  1.   

   “In de linkse politiek zijn geen mannen meer,de vrouwelijke politici zijn minder laf maar wel dommer!” And here we are the angry white man in it’s natural habitat

   1.   

    *see

   2.   

    Wacht maar tot de blanke man echt boos wordt.

 4.   

  Privé hebben de fractievoorzitters natuurlijk niets tegen Baudet, maar politiek zijn ze het niet met hem eens en zitten ze hem op de huid. Ik zie het probleem niet.

  Wat oncollegiaal zou zijn is hem uitsluiten of wegtreiteren.

 5.   

  “niet met blotebillen praten”
  Maar misschien wel stoeien,vanwege de billen?

 6.   

  Zwak van Baudet. Je moet privé en zakelijk wel kunnen scheiden als politicus.

  Wel schitterend hoe Robot zijn naam eer aandoet op de foto.

  1.   

   Of hij een stok heeft ingeslikt.
   Moet steeds denken aan een opmerking hier dat hij een h*o*lmaat van Rutte zou zijn. Deze hele kliek ik Den Haag kan mij nergens meer mee verbazen, alleen als er een keer geen rottigheid van die kant zou komen.

  2.   

   @Gekko
   1 Robot ??? Ik zie er 2, die Dijkhof ziet er ook niet uit..

 7.   

  Dat is het verschil tussen politiek en privé. Ik mag er toch van uit gaan dat Baudet die twee zaken toch van elkaar kan onderscheiden of niet ?

  1.   

   Maar in de wandelgangen is de omgang ook zakelijk. Het is niet zo dat alleen voor de camera het zakelijke start.

   1.   

    Er staat niet voor de camera maar in de tweede kamer. Dus als ze gaan debatteren. Je hebt zakelijk en je hebt privé. Als jij een meningsverschil hebt met je collega praat je dan niet meer met hem ofzo als je bv pauze hebt ik noem maar wat.

    Zo kunnen Martin Bosma en Arib het heel goed met elkaar vinden he buiten de kamer om. Dat terwijl Bosma eigenlijk tegen de benoeming was van Arib als Kamervoorzitter. Je hebt privé en je hebt zakelijk.

    Dus ik vraag me af hoe Baudet dan reageert op collega’s in de wandelgangen. Doet die ze negeren dan in de wandelgangen als die aangesproken wordt of gaat die normaal een gesprek aan?

 8.   

  Kamerleden van verschillende partijen zijn natuurlijk geen “normale collega’s” zoals op een doorsnee werkvloer.

 9.   

  Het is zelfs zo erg , dat een waggelde Juncker last van zijn rug heeft , en de gevestigde oud kamerleden een begrafenis verzekering hebben bij Henry keizer, je kan er wel een een beurt geven op de voorzittersstoel, je kan iedere Nederlander 1000€ beloven, je kan tegen een NEE van de bevolking referendum Oekraïne er een inleg velletje bijdoen, en als de Nederlandse bevolking genoeg heeft van die poppenkast , en op een verstandig iemand stemt , dan begint het wegkijken en in de hoek zetten , dan worden de rijen gesloten en zetten ze het middel in vertegenwoordigt in alle bestuurslagen , lekkere DEMOCRATIE

  1.   

   We worden geregeerd door ongeschikte/onbekwame mensen. Vrinden van vrinden, familie, zakenvrinden en ga zo maar door. Allemaal veroorzaakt door de monarchie, waarvan domme mensen roepen dat dat geen invloed heeft. Alles draait om de bea-elite. Dus om de democratie te redden of wat er nog van over is, moeten we van de monarchie af. Ouderwets en poppenkast. Ik heb niets tegen de van Amsbergjes of oranjes hoe je ze ook noemt, maar het werkt niet meer. We hebben leiders nodig die we af kunnen rekenen op hun daden.

   1.   

    @santiago: Heel juist. Beste voorbeeld van jouw gelijk is het Ollonkreng. Presteerde op de lagere school al niets, maar ging toch naar het VWO, waar haar/het papa het diploma voor haar/het kocht.
    Die mag ons land alleen maar verzieken doordat de familie vrienden met de nep-koninklijke familie is.
    Het is inderdaad hoog tijd voor politiek waarin politici wel door ons, het volk, op hun wandaden afgerekend kunnen worden.

    1.   

     Helemaal eens met je laatste zin. Doet me denken aan oud Grieks ‘schervengericht': Als er minimaal 6000 scherven waren beschreven, werd de persoon wiens naam het meest werd genoemd voor tien jaar verbannen uit de stad….

   2.   

    De oranjes regeren immers niet meer
    Maar deden wel mee aan het landverraad.

    1.   

     Raveltje. Indirekt regeren de oranjes wel mee. Wie het meeste geld heeft heeft de macht en wie is er het rijkst. Niet John de Mol hoor.

     1.   

      Wat ik niet snap of eigenlijk ook weer wel , is dat vriend Sander Schimmelpenninck, het baasje van de quote, elk jaar maar weer schrijft in zijn blaadje, dat Bea bijna 1 miljard bezit. Een veelvoud hiervan , maar dat mag hij waarschijnlijk niet opschrijven. Graaf Sander heeft ook zo de regeltjes waar hij zich aan dient te houden. Kwallerig kereltje dus.

     2.   

      John de Mol regeert wel degelijk. Kijk maar TV.

 10.   

  huilie, huilie..

 11.   

  Het geen onderscheid kunnen maken tussen het informele contact en het publieke debat is kenmerkend voor de politieke amateur.

  1.   

   Heer Noppen,

   uitstekend verwoordt, dank.

  2.   

   Trolollollollol.

  3.   

   Rienie. Hahahaha, waar haal je het vandaan ouwe trol. Jij bent echt niet goed wijs.

 12.   

  Als alle kamerleden met dezelfde intensiteit zowel DENK, als de SP als groen links (communisten die een 1 partij staat voorstaan) zouden demoniseren, zou de TK een prima theater show zijn. Echter, sinds links zich 17 jaar geleden kapot geschrokken is van Pim Fortuyn, is het een voortdurend demoniseren van iedereen die ook maar woord negatief over islam of afrika durft te gebruiken.

  1.   

   @Henk Albarda: Het is een bekend rijtje:

   – fascist
   – racist
   – nazi
   – islamofoob
   – xenofoob

   i.imgur.com/CU2qwN0.jpg

 13.   

  Gelukkig komen er steeds meer politieke amateurs , en die stemmen op wilders en baudet , dan mogen de zogenaamde politieke correcte het met de rest doen of met de gemaakte huichelaars

 14.   

  De idioten die zich politici van het partijkartel mogen noemen zijn net debiele kleuters. Ze mogen van mama niet met mensen van PVV en FvD omgaan, dus zodra mama meekijkt doen ze dat ook niet. Zodra mama niet meekijkt dus stiekem wel.

 15.   

  Dat is in die kringen de mores, je vertelt het volk prachtige verhalen en buiten beeld verhoog je lasten verplaats je het recht naar europa steek je de volgende generaties diep in de schuld.
  Dan laat je je chauffeur een uurtje rijden om te ontvolken.

 16.   

  Het mooie is, ze weten allemaal waarom Baudet er is, maar ze kunnen er niets aan doen.

 17.   

  “Baudet sloopt Kamerleden” Ik heb de verwijzing naar het Telegraaf-artikel gelezen, maar mis de link met dit artikel. Baudet maakte inderdaad de genoemde opmerking, maar meer is er niet over gezegd. Nepnieuws, lijkt me en zonde van de ruimte en leestijd.
  Maar overigens klopt de waarneming van Baudet wel, maar moet hij er niet kinderachtig over doen. Baudet moet er maar aan wennen. Het gaat er in de politiek ook om stemmen te winnen met hoe je je t.o.v. anderen verhoudt. Een fraai voorbeeld konden we zien, toen Pechtold een tijdje geleden één van zijn kinderen met klasgenoten op bezoek had in zijn werkkamer. Hem werd gevraagd of Wilders er ook was, of iets van die strekking. De kinderen wisten van de eeuwige strijd die beide heren altijd voor de camera’s uitvochten. “Natuurlijk, Wilders is in het gebouw”, zei Pechtold. “Als jullie willen vraag ik hem even hier”. En even later kwam Wilders breed lachend de kinderen begroeten en een paar vragen beantwoorden. Precies zoals Baudet ook ervaart. Hier was het alleen Wilders die in de Kamer voortdurend zijn collega’s, zonder uitzondering, schoffeert. Baudet kan er zelf overigens ook nogal wat van met uitdrukkingen als “gekken”, “idioten” en meer van dat fraais.

  1.   

   @ Piet51

   Het is jammer dat het nodig is om je af te zetten tegen over anderen in de politiek ipv je eigen verhaal te brengen. Maar ik vind het toch wel positief dat ondanks alle meningsverschillen, zij toch ook gewoon normaal met elkaar omgaan na afloop.

   Hoewel ik me kan voorstellen dat het verwarrend is als nieuwkomer.

   1.   

    Het wordt interessant als je met de “regels van het spel” in je achterhoofd TV-beelden bekijkt. Niet altijdal te serieus nemen, dus. Een paar parlements- en vroegere ministers waren collega’s van mij. Dan hoor je nog wel eens wat. Het zijn zonder uitzondering serieuze mensen, die doen wat zij nodig en nuttig achten. En dat afzetten tegen anderen hoort bij die “regels van het spel”. Anders zouden jij en ik ook niet zo precies meer weten wat te kiezen. Want iedereen heeft toch wel op één of ander punt wel een klein beetje gelijk, toch? Je afzetten hoort bij het onderscheidend egedrag.

    1.   

     @ Piet51

     Ik ken veel lokale politici van alle partijen eigenlijk wel. Maar hier kunnen sommigen wel zo schofterig doen in de raad, dat ik snap dat zij dan na afloop ook liever die persoon vermijden. Sommigen gaan echt te ver en dat maakt het lastig.

 18.   

  Ik ben die kartelpolitiek zo zat, ik wacht met smart op een kabinetscrisis. Ohh, wat zullen die regeringspartijen op hun neus kijken zeg. De mensen zijn niet gek, de meeste krijgen nu Door wat voor zooitje er in Den Haag zit.

 19.   

  Kijk dat demoniseren gaat gewoon door.
  Links gaat gewoon, door tot het bittere einde.
  Zo is Fortuyn, ook aan zijn eind gekomen.

 20.   

  PVV, FDV, de enige kans om Nederland uit de klauwen van Islam, antisemieten, fascisten, religeteisem, klimaatpijpers, euroidioten en dito linksch geteisem te houden !!!
  Binnenkort een kans om met beide handen in de stemhokken aan te grijpen !!!

 21.   

  Wat een huilebalk. Get over it sherry. Wat is hier het punt van?

 22.   

  Ach ja links is bang aan het worden

 23.   

  CDA, VVD, PVDA, GL, D66, ….ga zo maar door zijn in principe de langst zittende partijen. Wat zie je dan wanneer je jaren de live debatten volgt, dat deze partijen een soort vriendjescarousel is. Een cirkel waar verder niemand zich er bij mag aansluiten als je net even anders bent dan anderen. Dan proberen ze je het liefst buiten de cirkel te plaatsen. Je ziet het ook voorkomen op het werk waar oude werknemers jaren de dienst uitmaken en er komt ineens een nieuwkomer met fantastische ideeën en wordt gewoon genegeerd. Je ziet het ook bij ras, geslacht, geaardheid overal terugkomen. Gelukkig is het niet overal zo maar het gebeurt nog altijd. Vandaar het terughoudende gedrag dat je ziet bij de langstzittende partijen tegenover de FVD, en andere nieuwkomers en partijen welke er korter zitten dan 50 jaar.

 24.   

  Het zou consequenter zijn hem altijd onaangenaam te bejegenen. Zou hij dat prettig vinden? Lijkt me sterk.

 25.   

  Vind ik ook nep. Ze zouden Baudet dan ook buiten de Kamer met de nek moeten aankijken.

  Het schijnt alleen traditie te zijn in de Kamer dat concurrenten toch aardig tegen elkaar zijn. Misschien omdat het anders een klotenbaan zou worden, want wie kaatst moet wel de bal verwachten.

  In de handel is men minder vriendelijk tegen concurrenten.

  Zou Wilders achter de schermen nou ook aardig zijn tegen Rob Jetten? Dat maakt hemzelf tot islamknuffelaar, in zijn gedachtewereld.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!