Beelden! Mark Rutte over de retoriek van Thierry Baudet (FVD): 'Europese renaissance? Goed verhaal'

Geen categorieapr 13 2019, 18:00
Het zweet moet premier Mark Rutte gisteren zijn uitgebroken tijdens de persconferentie. Niet omdat het zoveelste schandaal werd behandeld, maar omdat de woorden van zijn directe politieke tegenstander werden gebezigd. Een reporter vroeg namelijk hoe Rutte dacht over de 'Europese renaissance'. Volgens Rutte 'een goed verhaal'.
Vanaf 11:37
Dat Mark Rutte wordt geconfronteerd met de term is geen toeval. Hij wordt namelijk voorbijgestreefd! Emmanuel Macron en Thierry Baudet (FVD) bezigen beiden de term 'Europese renaissance'. Mark Rutte echter niet.
Wat de term betekent is afhankelijk van wie spreekt. Dat Rutte stelt dat de term 'slechts retoriek' is lijkt een beetje naïef. De term betekent wel iets. Het verwijst namelijk naar de toekomst van Europa en die is onder meer afhankelijk van wie de Europese Parlementsverkiezingen wint. Het kan een renaissance of een domper worden. De term verwijst dus naar toekomstmuziek.
In vergelijking met Baudet ziet de Franse president de zogenaamde renaissance wel een beetje anders. Macron wil de Europese Unie als een middel gebruiken om 'een machtig imperium' te creëren. Met in het centrum daarvan Parijs. Voor hem is machtscentralisatie de zogenaamde 'Europese renaissance'.
Het gedrag van Macron bevestigt het megalomane beeld: extreem politiegeweld tegenover demonstranten en pleidooien voor een Europees leger. En toen demonstranten van de 'Gele hesjes' op de hoofdstad marcheerden was het Elysée er als de kippen bij om Europese gendarmes in te zetten.
Als dat de zogeheten 'Europese renaissance' is van de Franse president dan moeten we ons zorgen maken. Terwijl bij Baudet nog veel vragen open staan over hoe de zijne eruit ziet.
De term is dus méér dan alleen retoriek zoals Rutte beweert. De 'Europese renaissance' verwijst naar een lagentermijn visie voor het continent. En die van Macron is overduidelijk anders dan de visie van Baudet.
Al is er soms nog wat onduidelijk wat Baudet precies wil bereiken in Brussel.
In ieder geval lijkt de laatste wel een fatsoenlijke poging te wagen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten