Bolkestein (VVD) pakt eigen partij aan vanwege opmars Baudet: ‘Onvoldoende overtuigend, onvoldoende weerstand!’

VVD-partijcoryfee Frits Bolkestein heeft nog wel een appeltje te schillen met zijn eigen partij. De opkomst van Forum voor Democratie heeft de partij aan zichzelf te danken, zo beweert de voormalige VVD-lijsttrekker. Vooral op het gebied van klimaat en migratie heeft Mark Rutte alle troefkaarten uit handen gegeven.

Dat de VVD de Provinciale Statenverkiezingen uit de handen heeft laten glippen en daardoor het Forum voor Democratie de grootste partij werd, is iets dat Frits Bolkestein de huidige partijleiding maar moeilijk kan vergeven. Op meerdere thema’s heeft de door Mark Rutte geleide partij gewoon het initiatief uit handen gegeven aan Thierry Baudet en zijn club jonge honden. Zo heeft de VVD de eigen nederlaag min of meer zelf geregisseerd, aldus de VVD-leider uit de jaren ’90 vandaag in de podcast van journalist Jaap Jansen:

“Forum voor Democratie van Thierry Baudet is bij de Statenverkiezingen de grootste geworden omdat de VVD het op een aantal punten heeft laten afweten, zegt oud VVD-leider Frits Bolkestein in deze aflevering van Betrouwbare Bronnen.

‘De VVD heeft opvattingen die wij moeten koesteren om niet van het politieke toneel verdrongen te worden door de partij van Thierry Baudet’, zegt Bolkestein. Hij vindt de opvatting dat klimaatopwarming komt door één oorzaak – Co2-uitstoot – ‘niet overtuigend’. Bolkestein noemt het klimaat-denken ‘een kerk’: ‘Er valt bijna geen discussie meer over te voeren.’

De oud VVD-leider geeft toe dat migratie naar Europa vrijwel tot stilstand is gekomen, maar hij waarschuwt dat heel veel Afrikanen nog steeds de oversteek willen maken: ‘Dat is heel begrijpelijk, maar wij kunnen dat niet verstouwen. Daarom keert men zich tegen die wilde migratie. Het is een oud debat, het is een oude vrees die blijft hangen. En Mark Rutte heeft daar onvoldoende weerstand tegen kunnen bieden, hij is hier onvoldoende overtuigend geweest.’”

Tijd dus om eens harde noten te kraken binnen de VVD-partijtop, zo suggereert Bolkestein. Tijd om die ultrasofte koers die is ingezet dankzij de samenwerking met D66 en de ChristenUnie overboord te kieperen, en weer gewoon écht een rechtse partij te zijn. Dat ziet Bolkestein nu meer terug bij Thierry Baudet – wiens opkomst hem erg deed denken aan de furore die de jonge Hans Wiegel maakte bij de VVD, en de partij definitief op de kaart zette als één van de grote partijen van Nederland.

Wat trouwens niet wil zeggen dat Bolkestein ook echt een heel erg groot fan is van de FVD-voorman: hij kraakte de befaamde ‘boreale’ overwinningsspeech van Baudet, waarin hij sprak over de uil van Minerva: “Hoe haalt iemand het uit zijn pen om zo’n onzin op te schrijven,” aldus Bolkestein: “Hij moest zich schamen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. Rien Noppen

  “Hoe haalt iemand het uit zijn pen om zo’n onzin op te schrijven,” aldus Bolkestein: “Hij moest zich schamen!“

  Narcisten kennen geen schaamte. Die laten zich naakt fotograferen omdat ze menen dat iedereen hun goddelijke lichaam moet bewonderen en die articuleren waanwijze uitspraken die ze zelf voor intellectueel en verfijnd aanzien.

  Deze keizer heeft geen kleren aan, maar dat kan hij zelf onmogelijk zien.

  1. edoc431

   DAT IS HET ENIGE WAT DE RIOOLRAT EN AAPJE UIT HET VERHAAL HALEN ERG STERK
   JUT EN JOL HAHAHAHAHAAH .

  2. FJ

   Slechte analyse van Noppie. Bolkestein zegt:
   Rutte heeft zichzelf niet alleen in de voet geschoten, maar meteen de ballen erbij meegenomen.

  3. DeBruijn

   @ Rien Noppen

   Of ben jaloers dat Baudet wel naakt op de foto durft en jijzelf niet?

   Alle gekheid op een stokje, hoogmoed komt voor de val. En de VVD en andere partijen zijn erg naïef geweest met de FvD, net als bij Fortuyn. Het lijkt dan ook dat de partijen niets leren en niet snappen waarom mensen ontevreden zijn.

   Dus zij hebben het aan zichzelf te danken.

   1. santiago

    De Bruijn. Helemaal goed. Geert is niet voor niets uit de VVD gegaan.

  4. Scarletti

   Aldus de interim programmamanager bij de Vivium Zorggroep

  5. Hartenheer

   Wat zal het bij jou zeer doen om continu azijn te moeten pissen.

   Uit een heel epistel van positiviteit zie je alleen de twee negatieve zinnen.
   Als Bolkenstein nog jong was geweest ,zou hij waarschijnlijk lid geworden zijn van {”narcisten” zoals de azijnpisser het noemt} de FvD,

   Het wordt eens tijd om hulp te gaan zoeken met jou manier van denken

   1. edoc431

    @Hartenleer dat komt voor JUT en JOL te laat die zijn de realiteit helemaal kwijt .
    Maar eerdaags zal er goed voor hun gezorgd worden hoor ……… hihih

  6. M de ruyter

   Hmmm, mooie tekst .
   Gekmakend he, dat al die “tokkies” in jouw ogen op zo,n dandy uit de grachtengordel stemmen.
   Puur landveraad dat zo,n kakker geen groenlinkser is maar “conservatief “!
   Verfrissend al die haat van de (linkse) media de laatste tijd?
   Hij zal ook wel doodgeschoten worden door een “activist “.
   Kunnen jullie verder gaan dit mooie land en continent naar de klote te helpen.

  7. Vliegenvanger

   Daar is trol noppen weer. Nu is hij weer jalours op het lichaam van Baudet.
   Wat een zielige trol toch.

  8. TheresaGeissler

   Ongelogen:
   Ik kom hier nu nèt tussendoor weer eens kijken, lees op dit topic die laatste woorden van Bolkestein: “Hij (Baudet dus) moest zich schamen” en ik denk, nog vóór ik bij de reacties ben beland: ” Oh-oh! Hier zal Rientje het zijne nog wel aan toe te voegen hebben!” Nou, had ik ongelijk? En zelfs als eerste!
   Leer mij mijn pappenheimers kennen!

  9. Dddddd

   De VVD moet keihard kiezen voor FvD! De migratie stoppen en de klimaatidioterie van D66 en CU ontkrachten.
   Ik geniet nu al van de aardverschuiving bij de Europese verkiezingen!

 2. Meester Kong

  ”over de uil van Minerva: “Hoe haalt iemand het uit zijn pen om zo’n onzin op te schrijven,” aldus Bolkestein: “Hij moest zich schamen!“

  BAM, daar staat Baudet met een bek vol tanden (DDS jargon)

  1. DeBruijn

   Een uil heeft geen tanden.

  2. Tman

   @MK
   Een minpuntje,generatiekloof!

 3. Tman

  Bolkestein,de enige échte VVD leider.
  Een partijleider met idealen en inzichten,daarmee zou zondermeer een coalitie met Baudet mogelijk zijn!
  Met deze man heeft Baudet meerdere overeenkomende politieke raakvlakken,maar ja,Baudet zit met de linkse lulhannes rutte!

  1. DeBruijn

   Rita Verdonk was ook niet verkeerd, maar met een nipte meerderheid ging de linkse Rutte er met de VVD vandoor.

 4. Dik

  Lieve Frits,

  Mark doet het met Jesse!

  Groet,
  Dik Voormekaar

  1. Marija

   Hahaha zou zomaar waar kunnen zijn.

   1. Dik

    @Marija: Politiek gezien is het zeker waar.

 5. C.A.Barstow

  Laat de VVD vooral zichzelf verder naar de afgrond drijven, ze kieperen vanzelf een keer over de rand, dat kan alleen maar goed voor Nederland uitpakken.
  Dat Baudet daarbij een handje helpt is natuurlijk meegenomen, de kiezer heeft, door al het misleiden, liegen en bedriegen, een diepgeworteld wantrouwen aan de politiek overgehouden.

  Baudet brengt deze kiezer terug bij de politiek, de politiek hoort er voor de burger te zijn en de kiezer is er niet voor om de elite, die verder niet om die kiezer geeft, in het zadel te houden.

  Stem tegen de elite,
  Stem ook in mei op FvD!

  1. santiago

   Barstow. Word toch een wakker man, Baudet is de elite. Hij heeft alleen het plebs even nodig om hem op het paard te helpen. Als hij eenmaal op het pluche zit doet hij gewoon mee met de rest.
   Fatsoenlijke mensen stemmen op de PVV.
   Geert die zijn leven wil geven voor Nederland, die al 15 jaar aan het knokken is tegen de oranje elite en hun kliek. Door velen in de steek gelaten om achter een corpsballetje met een grote bek aan te rennen. Dom dom dom.

   1. Rien Noppen

    Ergens ben ik het met Santiago eens, je kunt meer respect hebben die openlijk racistische waanzin verkoopt dan iemand die dat verkapt doet.

    1. santiago

     Rienie. Zo is het . Eerlijkheid duurt het langst.

 6. santiago

  Bolkestein, Bolkestein, is dat niet hetzelfde mannetje dat vond dat we met Pim Fortuyn een pleefiguur zouden slaan in het buitenland.
  Bolkestein is al een oude man en hij heeft door zijn arrogante houding niet veel bijgeleerd.
  Toen Bolkestein het politieke toneel verliet, wist hij wat er gaande was en nog steeds is in de toppen van de ministeries en het achterkamertjes geleuter door de onbekwame elite, waar we nu de wrange vruchten van plukken. Hij had toen op moeten staan en zijn grote mond moeten opentrekken, niet achteraf.
  Het zou hem sieren als hij charlatan Baudet zou ontmaskeren als charlatan en Geert Wilders steunen, want als er eentje is die weet hoe het zit is hij het wel.
  Doe dat Bolkestein of hou anders je grote arrogante mond dicht.
  Voor mij ben jij net zo schuldig aan het naar de kloten helpen van ons mooie Nederland en onze democratie.

 7. Heras

  Ja Bolkestein heeft volkomen gelijk. Vvd, “stond erbij en keek ernaar” en wordt nu afgestraft. Nu komen ze weer met een idee om een bus te regelen voor het Azc om agressie van asielzoekers tegen te gaan. In plaats van het tuig oppakken en wegsturen wordt het gedrag gehonoreerd en gezegd:” ze kennen de taal niet”…o gossie wat zijn ze zielig

 8. poldi

  Ik geniet van de tyerechte vileine kritiek van Bolkestein op Mark Rutte en de linkse koers van de VVD.

  1. santiago

   Bolkestein heeft destijds zelf het zinkende schip verlaten en Nederland laten barsten. Achteraf overal kritiek op hebben is makkelijk. Ik vind ook dat hij zeker heeft bijgedragen aan de demonisering van Fortuyn door hem publiekelijk een PLEEFIGUUR te noemen. Hij was toen geen haar beter dat Melkert,Kok of Rosenmuller.

   1. m.van.rosmalen

    Helemaal waar Santiago

 9. Meriadoc Brandebok

  Bolkestein: “Hoe haalt iemand het uit zijn pen om zo’n onzin op te schrijven,” aldus Bolkestein: “Hij moest zich schamen!“”

  Zo is het precies. Baudets overwinningsspeech was volksmennerij, provocerend en bedoelt om extra aandacht in de pers te genereren.

  1. Top

   Voorlopig is hij de grootste aan het worden Guusje. Oh ja, het is weer weekend. Je krijgt visite van je kerkvriendjes. Ben je er klaar voor?

 10. Toon Boekman

  Bolkestein: altijd al een betweter achteraf gebleken. De VVD is eigenlijk een ouderwetse breimachine. Gewoon uit gemakzucht compromissen zoeken zonder ook maar kritisch naar de inhoud van het eindresultaat te kijken. Achteraf blijkt dan dat je vooral de wol van een ander hebt gebruikt en daar de burgers duur voor laat betalen. Het ontbreekt de VVD-polotici aan visie, zelfkennis en politieke overtuiging. Alleen de baantjes, het aanzien en de verdiensten tellen.
  #stemzeweg. Stem PVV of FvD.

 11. santiago

  Verstandige en fatsoenlijke mensen stemmen PVV.

  1. M de ruyter

   Beste Santiago, PVV ‘ers en FVD ‘ers moeten niet tegen elkaar strijden, maar met elkaar!
   Ik vind Wilders niks en vervuld met haat richting marrokanen, en jij vind baudet waarschijnlijk een softie en nep, maar grotendeels willen beide partijen hetzelfde. Namelijk minder immigratie, behoud van onze cultuur en een ander Europa.
   Alleen economisch verschillen de partijen behoorlijk.
   Dus laten we ons liever niet uit elkaar spelen?!

 12. Henk Albarda

  Ach zielige heer Noppen, het werd zon huilbui te weten dat Frits Bolkesteijn overwegend FvD steunt, dat u het enige zeer critische zinnetje in het commentaar van Bolkesteijn moest herhalen om nog iets te kunnen kraken. Succes verder met de ledenwerving voor FvD en Thierry Baudet te promoten.

  1. Dik

   “Ach zielige heer Noppen…”

   Hij vindt iedere reactie okay, alle reacties zijn welkom. Zo kan hij verder met zuigen en klieren. Waarom zou je hem dat plezier gunnen?

   #negeren

 13. Jumping

  Verstandige kerel deze Bolkestein, heeft ook veel meegemaakt in zijn leven.
  En tussen de regels door vertelt hij gewoon, dat Rutte het slechtste is, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
  Kijk en zo’n staatsman Bolkestein, vergelijkt Baudet met Wiegel, de Koning van de VVD.

  1. santiago

   Bolkestein een verstandige kerel, omdat hij weet dat Rutte een lul is. Nou, dat wisten wij toch ook al heel lang. Daar hoef je niet slim voor te zijn. Dommer van Bolkestein is dat hij er niet bij vertelt dat Rutte niet anders kan en gewoon de trekpop/spreekbuis is van de elite. Rutte krijgt straks een mooie baan bij de Shell, het mooie bedrijf waar ook onze Bolkestein eens is begonnen als arrogant Minerva mannetje. Dus wie zegt wat.

  2. Cycle25

   Bolkestein een verstandige kerel…

   Uiteraard, voor liberalen, met de dienstenrichtlijn heeft hij zijn eigen aanhang nog rijker gemaakt.

 14. Scarletti

  Aldus de interim programmamanager bij de Vivium Zorggroep

 15. Jantje

  Bolkestein “vergeet” te vermelden dat de gemiddelde VVD-er zo corrupt als een mafia handlanger is en dat ze Pinokkio als leider hebben.
  De rest van Nederland weet dit wel.

 16. rexm

  Ja, Friets heeft zijn zakken wel gevuld en wat betreft de Uil van Minerva, och, kijk eens de punten na, waar de VVD heeft gefaald, met List & Bedrog.

 17. m.van.rosmalen

  Zie je wel
  Een tweede VVD die Derrie met z’n Forum v Debielen.
  Waat bemoeid die Bolkie zich anders mee.
  En al dat koffie gezuip met opa Wiegel.
  Allemaal vriendjes van onze Sjerrie

 18. Cycle25

  Nou Frits, was het niet PVV die zijn zetels verloor aan FvD ? Of zijn dit Maurice de Hond klaagsongs ? VVD heeft zijn kleuren verspeeld, ik zie het meer als een kleur/genderloze massa.

 19. Ome Wim

  Leuk geformuleerd door Bolkestein maar moet het niet zijn; liegen, bedriegen en de burger de zakken leeg trekken om bij Brussel in het gevlij te komen voor riant betaalde baantjes ?????

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.