ChristenUnie-baas Gert-Jan Segers pakt Klaas Dijkhoff aan: 'VVD wil onderwijsvrijheid onnodig inperken'

Geen categorieapr 23 2019, 20:00
De problemen van Klaas Dijkhoff (VVD) blijven zich opstapelen. Met zijn rechtsstatelijke visie zit het wel snor, maar de toepassing van zijn liberale gedachtegoed vlot niet. Zo wil Dijkhoff de onderwijsvrijheid in Nederland aan banden leggen om 'radicalisering' tegen te gaan, maar kan hij als liberaal eigenlijk niet goed uitleggen hoe dan.
Om radicalisering op scholen aan te pakken zou het verstandig zijn een wet te ontwikkelen waarbij een bewindspersoon bevoegdheden krijgt om bijvoorbeeld een onderzoek in te stellen op basis van getuigenissen van scholieren, maar ook om op basis van onderzoeken en de resultaten daarvan maatregelen te mogen nemen.
Bijvoorbeeld het geven van boetes of in ergste geval het sluiten van een school waar men radicaal gedachtegoed verspreidt. Zo'n wet zou passend zijn bij de problematiek van de huidige tijd. Maar Klaas Dijkhoff wil dus meer. Hij wil de onderwijsvrijheid per definitie verminderen via de Tweede Kamer terwijl een lokale aanpak, daar waar de school huist, gewenst is.
Gert-Jan Segers vindt het VVD-voorstel geen goed plan:

"Dijkhoff wil de vrijheid waar heel veel scholen en miljoenen mensen gebruik van maken inperken en dat is niet nodig"

Inderdaad vreemd dat een 'liberaal' met grote voorstellen komt met algemene maatregelen.
Segers ziet meer, zoals velen met hem, in het principe van 'ingrijpen wanneer nodig, op de plek waar nodig'. Een doelgerichte aanpak dus, net zoals Dijkhoff doelgericht wilde zijn met de postcode-straffen, waar hij overigens veel kritiek voor ontving.
Dat soms 'menselijke besluiten' nodig zijn is niet vreemd en ook geen probleem. Maar dat past de technocratische VVD natuurlijk niet. CU-voorman Segers vervolgt zijn verhaal:

"Als sommige lieden met die vrijheden aan de haal gaan, salafistische scholen opzetten, homo's verketteren of vrouwen onderdrukken, dan moet je ingrijpen en onze vrijheden beschermen"

Gert-Jan Segers zit dus niet te wachten op een algemene discussie over 'onderwijsvrijheid', maar wil gewoon kunnen ingrijpen 'wanneer nodig' en 'waar nodig'. Een verstandige man die Gert-Jan Segers. Dat blijkt keer op keer weer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten