image11

Composteerbare koffiebekers: hoe werkt dat?

Geen categorieapr 12 2019, 13:20
Wegwerpbare producten liggen onder een vergrootglas, met name wanneer het om plastic gaat. De Europese Unie heeft zelfs een aantal wegwerpbare producten op een verboden lijst gezet. Zo worden fabrikanten gedwongen om met een alternatief te komen. Iets dat ons op scherp stelt en laat nadenken over een duurzame toekomst. Hoe zit dit bij wegwerpbare disposables zoals koffiebekers? Goedkopekoffiebekers.nl heeft hierover nagedacht. Een voorbeeld voor andere processen waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt.
Bij duurzame koffiebekers is het belangrijk om kritisch te zijn. Wat duurzaamheid lijkt een begrip dat steeds ruimer genomen wordt. Ondanks dat kartonnen koffiebekers al erg duurzaam zijn, wordt er bij duurzame koffiebekers meestal voor een composteerbare coating gekozen. Zo kan de coating van een koffiebekers vergist worden en is het papier daarna gemakkelijk te recyclen.
Hoe werkt het vergisten van koffiebekers?
Een kartonnen koffiebeker van duurzame oorsprong, beschikt bij voorkeur over een coating van suikerriet. Op deze manier is een beker volledig biologisch afbreekbaar. Houd er rekening mee dat een beker over een certificaat of begeleidend onderzoek dient te beschikken. Het moet zijn aangetoond dat het product volledig te vergisten is. Is dit niet het geval? Dan kan een koffiebeker alsnog in de verbrandingsoven belanden.
Koffiebekers op de juiste manier inzamelen
Het fabriceren van duurzame koffiebekers is iets dat in de regel niet lastig is. Belangrijk is het proces dat daarna om de hoek komt kijken. Als een koffiebekertje niet op de juiste manier behandeld wordt, zal het verteringsproces namelijk niet plaatsvinden. Daarom is het belangrijk om na te denken hoe dit proces ingeregeld wordt of zoek je een fabrikant die dit volledig uit handen neemt. Zeker als MVO hoog in het vaandel staat, is het voor organisaties belangrijk om hier goed over na te denken.
Koffiebekers meerdere keren gebruiken
Ondanks het feit, dat er goed is nagedacht over de manier waarop duurzame koffiebekers geproduceerd zijn. Is het goed om stil te staan bij het feit, dat er nog steeds een zekere CO2-uitstoot zal zijn. Met name bij het transport van de bekertjes is hier sprake van. In dat geval kan dit afgekocht worden door CO2-uitstoot op een andere locatie te verminderen. Hoe zou het echter zijn als koffiebekertjes meerdere keren gebruikt worden? Door een koffiebekertje één in plaats van twee keer te gebruiken, kan een behoorlijk verschil gemaakt worden. Door middel van een bedrukking kan dit worden gestimuleerd.
Is het verstandiger om stenen mokken te gebruiken? Dit is niet het geval. Stenen mokken verdwijnen dagelijks in de vaatwasser, waardoor veel energie verbrand wordt. Ook dit is niet per se duurzaam. Eerder werd dat in dit onderzoek al aangetoond.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten