Cordon sanitaire rondom FVD gebroken in Overijssel, ze mogen gaan meeregeren: ‘Vertrouwen!’

Als het een beetje meezit mag het Forum voor Democratie, na zonder pardon te zijn weggestuurd in Noord-Holland en Groningen, straks wél meeregeren in Overijssel. Forum voor Democratie werd daar de derde partij, en lijkt onderdeel te mogen gaan uitmaken van een brede coalitie.

Ondanks een serie klinkende verkiezingsoverwinningen bij de Provinciale Statenverkiezingen staan veel gevestigde partijen nog niet te popelen om met Forum voor Democratie aan één tafel te gaan zitten in de verscheidende provincies. In Groningen en Noord-Holland hadden de lokale afdelingen van het partijkartel weinig tijd nodig om de grote winnaar onceremonieel weer op straat te kiperen. In andere provincies lijkt de partij van Baudet hetzelfde lot beschoren.

Gelukkig is er echter nog één provincie waarin verkiezingsuitslagen nog wél tellen en de grootste partijen niet meteen met smoesjes op de trein gezet worden: Overijssel. Daar maakt formateur Geert Jansen bekend dat FVD door mag naar de volgende ronde van de formatiebesprekingen:

“Informateur Geert Jansen adviseert de Provinciale Staten van Overijssel om een korte nadere verkenningsronde in te lassen, voordat de formatie van start gaat. Deze korte verkenning zal in eerste instantie plaatsvinden met de fracties van CDA, FvD, VVD, CU en PvdA. Afhankelijk van de uitkomsten van deze gesprekken zullen andere partijen in de verkenning kunnen worden betrokken. De verkenning zal zich toespitsen op enerzijds verdieping van enkele inhoudelijke vraagstukken en anderzijds de stabiliteit van een mogelijke coalitie in deze samenstelling.

Belangrijke onderwerpen waar met partijen tijdens de informatie over gesproken is zijn klimaatbeleid en energietransitie, de motorrijtuigenbelasting en de toekomst van de landbouw. Daarbij zijn de verschillende fracties eensgezind over het feit dat alle maatschappelijke opgaven in overleg en in samenwerking met andere partijen moeten worden opgepakt.

“Een nieuwe coalitie moet daarom gebaseerd zijn op vertrouwen. Dit aspect heeft om deze reden in mijn verkenning een grote rol gespeeld.”

Fijn! Is de democratie in Nederland gelukkig dus niet niet helemaal dood.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. C.A.Barstow

  Wij weten dat als het er op aankomt de elite zich geen zier aantrekt van de stem van het volk.
  Dus niet te vroeg juichen.

  Stem tegen links,
  Stem in mei ook op FvD!

  1. Siemien

   Inderdaad dat weet een elk weldenkende Nederlander.

  2. Heinz

   Maar u begrijpt er nog minder van. “De stem van het volk” koos alleen maar de leden van Proviciale Staten. Het gaat niet om een nieuw kabinet. Het betreft de poppenkast van de 1e kamer die door de statenleden geetaleerd worden. ©Heinz

   1. Dik

    @Heinz: Hihihi… 😛

 2. Rien Noppen

  Dit wordt lachen: de forumclowns moeten nu tot hun grote schrik ineens bedenken wat ze eigenlijk hebben te zoeken in het provinciaal bestuur.

  1. Beukman

   @Rien
   De forumclowns hebben geen kaas gegeten van de provincie. Ze zitten er immers alleen om voor de Eerste Kamer.
   Maar geen nood: in de volgende ronde krijgen ze nog alle gelegenheid om hun poot zodanig stijf te houden, dat andere partijen besluiten om zonder hen door te gaan.

  2. PMG

   @huistrol – forumclowns komen binnenkort bij je langs om feestje te vieren, we rekenen op uitbundig onthaal, doe je best …….

 3. Jumping

  Ik ben pas tevreden, als Links kompleet afgeserveerd is.
  Als de anti EU partijen, de meerderheid hebben in Brussel.
  De EU wordt omgevormd, tot een samenwerkingsverband, zoals voorheen de EEG.
  En het kabinet Baudet/Wilders in 2021 is geïnstalleerd.

 4. Marija

  Extreem links gepeupel als ook extreem linkse elite hebben maar een doel:

  Ons mooie Nederland en onze geschiedenis opheffen.

  STEM 23 MEI OP PVV OF FVD.
  Misschien kan de wal het schip nog keren.

 5. Pescador

  das mooi zo hoort dat in een democratie het volk behoord gehoord te worden.

  1. toetssteen

   @Pescador
   Volkomen met u eens!

 6. Meester Kong

  FvD mag overal mee regeren, maar zoals bij iedere partij moet er dan water bij de wijn.

  Vanaf het hoofdkantoor de order.. poot stijf houden, het gaat alleen maar om de EK zetels.

  En de siemien’s, lugar’s van DDS met Tim voorop, schreeuwen het van de daken– cordon sanitaire.

 7. Heinz

  Ik denk omdat de Graaf van Gelre dat heeft goedgevonden. Adel verloochent zich niet. De Graaf van Holland en Zeeland beslistte anders. Hij ducht geen concurrentie. Een typische alleenheerser. Dus geen plek voor Thierry.

 8. Tman

  Het FvD moet water in de wijn doen?
  De linkse partijen hebben enkel water,dat valt niet te verdunnen!
  En de wijn van Baudet is van te hoge kwaliteit om te verdunnen,dat zou onvergeeflijk zijn!

 9. Brazil

  Zo zo dan mogen ze eindelijk meedoen met de grote jongens, knap hoor echt heel knap , gaaaaap.

 10. Meriadoc Brandebok

  Ik zie het er nog van komen dat een soortgelijke landeijke coalitie aantreedt (VVD-CDA-FvD-PvdA-D66), vanwege de enorme politieke versnippering.

  1. DeBruijn

   Baudet had wel gelijk dat hij zij dat de verzuiling weg is en dat mede schuldig is aan de versnippering. We horen nergens meer bij en gaan mee in de waan van de dag. Vroeger was je trouw aan je partij. Helaas hoor ik ook van veel politici dat het heel lastig is om nieuwe mensen te vinden. Dus de schuld ligt ook bij onszelf dat we als samenleving ons niet meer willen inzetten voor ons land, maar voor eisen onder het mom van ‘wij vragen, u draait’.

   Het wordt ook steeds zwaarder om in de politiek te gaan, vanwege alle druk uit de samenleving. Het aantal bedreigingen is nog nooit zo hoog geweest onder politici. Ik hoor ook dat mensen regelmatig verrot gescholden worden via de email of zelfs op straat.

   Dan zou ik ook denken ‘jullie zoeken het maar lekker uit’.

   Het volk krijgt de leiders wat het verdient, is niet voor niets een spreekwoord.

 11. Vliegenvanger

  Kijk eindelijk zijn er ook mensen die verder denken dan sommige verliezers.
  Samenwerking democratie, zoals het hoort.

 12. Veteraan

  Ach ja, het is een begin.
  Links heeft decennia te tijd gehad om alles te verzieken, dus nu moet Rechts nog wat afmaken voordat ze hard gaan optreden en regeren. Nog wat geduld, komt goed.
  En wat doen we dan met de Trollen ?

 13. Duckday

  Stem in Mei FvD of PVV misschien worden we weer blij NL Exit stop marktwerking
  Wat heeft de Eu ons nu voor welvaart ,voordeel gebracht in Nederland

 14. Michael M

  Mensen oordelen veel te snel. Als de veroordelers welke nog niet eens 1 live debat hebben meegemaakt klakkeloos informatie van andere personen overneemt dat een partij niet deugt, Fout! Nooit naar anderen luisteren. Altijd afgaan op je eigen intuïtie. Opeens blijkt de partij FVD helemaal niet te zijn waarover anderen spraken en juist een partij met goede argumenten. Lees en kijk zelf waar een partij echt voor staat, je krijgt ineens een heel ander beeld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.