Doorgedraaide architect wil minaret bouwen op afgebrande Notre Dame, vindt tegenstanders van zijn plan “nazi’s”

Als het aan de Engelse architect Tom Wilkinson ligt, wordt de Notre Dame binnenkort opnieuw opgebouwd als een soort hybride christelijk-islamitisch gebedshuis. De afgebrande kerktoren moet worden vervangen door een heuse minaret, aldus Wilkinson. Als eerbetoon aan islamitische Algerijnen.

Terwijl Parijs nog altijd niet verwerkt heeft dat de 800 jaar oude Notre Dame bijna volledig was afgebrand, is de race om een nieuw dak te mogen bouwen op de gewonde kerk al lang en breed onderweg. We zagen ontwerpen die varieerden van glas tot gras, maar het meest opmerkelijke voorstel komt toch wel van de Britse architect Tom Wilkinson. Die stelt voor dat de verdwenen kerktoren misschien maar moet worden herbouwd als minaret – de traditionele toren op moskeeën, waarvandaan meermaals per dag wordt opgeroepen tot gebed. Dat schrijft hij voor Domus:

““We’ll rebuild Notre-Dame even more beautifully,” says Macron, and shortly afterwards the French government announced a competition to design a new spire. While this may sound like a characteristic piece of presidential hubris, I can’t say I ever thought it the most beautiful cathedral in the world. The rose windows, yes, great, but they have been saved, and the parts that were destroyed were largely recent additions, it seems. So beautification may indeed be possible. Why not reach for the stars, like M. Macron?

What about the approximately 100 Algerians who were killed by the French police while protesting the Algerian War in 1961, many of them thrown into the Seine at the foot of Notre-Dame? These victims of the state could be memorialised by replacing Viollet-le-Duc’s flèche with – why not? – a graceful minaret.”

Waarom niet, voegt Wilkinson er nog aan toe. Nou, waarom denk je? Een kerk is geen moskee. Dit is niet alleen een plek voor toeristen, maar ook een verzamelplaats voor christenen. Niet dat moslims er niet mogen komen, maar een kerk is nu eenmaal niet hun gebedshuis. Die hebben daar eigen centra voor: moskeeën, met minaretten en kleurige vloertapijten.

Maar waag het niet het bizarre plan van de architect af te kraken. Dan noemt hij je “alt-right” en “nazi“:

nazi snowflakes

Zo ziet u maar weer: opgelegde diversiteit, u zal het leuk vinden of u nu wil of niet. Zoniet, dan ben je een “hysterische nazi sneeuwvlok” en toon je je “mentale achteruitgang”. Sneu.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Veteraan

  Ach weer een bekeerde, verwarde blanke met islamitische roots of zou het een virus zijn ?
  Die hangen we apart op, verschil moet er zijn.
  Aan zijn bretels natuurlijk hé, ik zou tenslotte geen haat willen verkondigen.

 2. ikweetwatikwil

  En dat loopt los rond???

 3. van Urk

  Laat ie maar een minaret plaatsen op zijn eigen dak. Ter ere van zijn zeer kleine begripsvermogen.

  1. Mars020

   Die minaret mag hij in een donker gat steken, zijn wij gelijk van die strontlucht af.

 4. Politiek Profeet

  Mooi toch, laat Parijs, Macron er maar een groot islamitisch centrum van maken.
  ten tijden van de nieuwe Franse revolutie zijn de doelwitten opeen gepakt en derhalve makkelijker uit te schakelen, centreren en afmaken….
  Begrijp nog steeds niet dat Israel hun luchtmacht niet inzet als er weer zo,n duizend Hamasgekkies ronddolen in de nauwe straten van Gaza, hoe makkelijk is het om zo,n groep gajes naar allah te sturen.
  In Nederigland gaan we soortgelijke situaties faciliteren ,waar straks/binnen afzienbare tijd de middeleeuwen weer opleven en de rest van Vrij Nederland strategisch mag gaan nadenken hoe de vijand te elimineren……

 5. Siemien

  Er zijn er hier een paar die dat helemaal niet erg zouden vinden, ze mogen, omwille van de vrijheid van mening, hun geesteszieke reacties plaatsen..

 6. Jv

  Dat moslimtuig wordt steeds brutaler. Nog even en we zitten midden in een historische herhaling van de tweede Wereldoorlog, maar dan tussen de christenen en Moslims.

  1. Siemien

   We zijn hard op weg dankzij onze kopjes thee drinkende regering en Halsema als burgemeester die Op 27 oktober 2010 een motie heeft ingediend met de volgende strekking:“Verzoekt de regering in woord en daad uit te dragen dat het tegengaan van islamisering GEEN doelstelling van beleid is.”…

 7. DeBruijn

  Dat kun je verwachten, commentaar op van die zweverige linkse plannen, dat wordt altijd afgedaan als extreemrechts, alt-right, nazi’s, enzovoorts.

  Zo proberen ze elke discussie de mond te snoeren.

 8. Politiek Profeet

  Hallasema is een staatsvijand…..

 9. BFG

  Misschien moet hij eerst maar eens een voorstel indienen om een kerk in Mekka te bouwen………… dan praten we verder!!

 10. Rien Noppen

  Dit voorstel heeft een historisch voorbeeld in de mezquita van Cordoba. Dat bouwen katholieken een kerk in het midden van een moskee nadat de politieke bakens waren verzet.

  1. Janna47

   @Nopjesbroek
   Vooralsnog zijn op dit moment de politieke bakens niet verzet, zoals jij bedoelt in eerdere tijden….dus volslagen onzin uitgebraakt ….

   1. Dik

    @Janna47: Je voert een zuigtrol. Negeren is de enige effectieve optie.

    1. Janna47

     @Dik
     Vindt u het heel erg als ik zelf bepaal op wie ik wel en op wie ik niet reageer?

     1. Dik

      @Janna47: Nee hoor, daar ben je gelukkig vrij in. Je maakt jezelf alleen onsterfelijk belachelijk omdat ze je keihard uitlachen. Ze zijn hier maar met één doel en jij trapt er met beide voeten in. Trollen voeren is misschien wel net ze erg als het trollen zelf.

  2. Stanly2000

   Ernst, zelden zo’n zielige en domme opmerking gelezen.

 11. Politiek Profeet

  Miljoenen in een idee fictive investeren,een sprookjesboekgeneraties ,alles van weleer…tja, afbranden is goed als er iets zinnigs voor terug komt, ten GUNSTE van het volk, volk dat al eeuwenlang de kosten moet ophoesten voor een zogenaamde elite…f@ck dat soort, net als het koningshuis hier, allemaal nazaaten van rovers/dieven/moordenaars en struikrovers.
  Laat het volk spreken…hedendaags door volksraadgevingen..dat is pas democratie ,en niet zoals het grootkapitaal en de nwo ons leven moet gaan leiden.

 12. NoDoubt

  Mohammed was een massamoordenaar (800+), pedofiel, necrofiel, haatzaaier.

 13. koeiepoep

  Aan welke reaguurder doet deze man me nu denken…. ?

  1. Dik

   Niet zo moeilijk: islam

  2. Vit

   Niks zeggen niks zeggen ehhh Rien Noppen.

   1. Rien Noppen

    Hoe kijkt vit aan tegen het crisismanagement van zijn held Baudet?

   2. Siemien

    Kaa-bem die zou het echt geweldig vinden als ab-so-lute islamimbeciel als dit gebeurt

 14. fusilier

  Hoe zou het gaan met halbe liegstra??

 15. nienke

  Alleen al het idee totale krankzinnigheid.

 16. Regina

  Ik vind dit wel een goed idee

  1. Isengrijn

   @Regina,

   Waarom, kun je dat uitleggen?

   1. Siemien

    Nee Isengrijn dat kan Regientje niet, het enige dat Regientje doet is zuigen en irriteren, Regientje lijkt ook op Rientje, dussss

   2. edoc431

    JE VOERT EEN ZUIGTROL MET VELE NICKNAMES BETER NEGEREN DAAR HEEFT DEZE TROL EEN BROERTJE DOOD AAN .

  2. Mars020

   Je bedoelt een minaret op het dak van jouw, door jezelf toegeëigende kraakpand?.

 17. Beukman

  Een reactie als deze:

  THE WORLD DOESN’T NEED ANOTHER GOAT HERDING MUSLIM BARBARIAN OR ANOTHER DEMENTED DILDO LIKE YOU. HOW ABOUT A NOSEDIVE OFF A 24 STORY BLDG THAT YOU HAVE DESIGNED? THAT WOULD BE JUSTICE……

  een hysterische nazi sneeuwvlok noemen is nog mild uitgedrukt.

  Zo’n minaret bovenop le Notre Dame lijkt me overigens geen goed idee. Maar wel beter dan sommige van de modernistische plannetjes die er bestaan.
  Bouw liever dat 19e-eeuwse boreaalse torentje terug, dat was een mooi ding.

  1. Mars020

   Misschien kunnen we moskeeën ombouwen tot varkensstallen?. Helpt bij de integratie van gelukzoekers.

 18. Bes Tolen

  In Utrecht is toch al een grote rooms katholieke kerk in een moskee omgezet dus de christenen vinden het daar geen probleem. Ze helpen graag. Ik mak het niet meer mee aar denk dat in alle grotere steden binnen een jaar of dertig in meerderheid islamitisch zijn. De grote steden zijn nu al verloren voor de autochtone bevolking. Het gaat echt wel door. De verarming trouwens ook. Want die is er al sinds het jaar 2000. Al snappen heel veel lui niet dat zowel de bedrijven als de gebouwen steeds meer in buitenlandse handen zijn geraakt. Trouwens de multinationals zijn niet en ook de universiteiten al nauwelijks Nederlands meer. De huidige regering met haar kolonialen en buitenlanders pseudo Nederlanders bevordert met grote spoed dat er snel veel studenten van buiten Europa bij komen. Veel studies zijn overigens politieke opleidingen met een duidelijke meerderheid aan vrouwen. Dat noemt dat geslacht vooruitgang maar dat is het natuurlijk niet. Het is dure ballast naast oude ballast waar vrouwen ook het meeste mee op hebben. Laat de kwaadwillige feministen eerst eens naar zichzelf kijken. De lafbekken durven de gevaarlijke groepen voor vrouwen echt niet aan te pakken. Terwijl dat het eerste zou moetn zijn.

 19. Heras

  Ik zie macron nog toestemming geven ook
  Voor een moskeekop. Trouwens wanneer steeds meer mensen zeggen dat wij nazi zijn omdat ze hun zin niet krijgen: nou, dan ben ik toch een nazi. Moskeeën eruit, kerken erin. Moslims eruit christenen erin. Net zoals vroeger, toen er nog niet zoveel geweld was. Wanneer wordt dat asotuig er toch eens uitgezet, en buitenlanders die het vertikken om te werken.

 20. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Torens en minaretten verwijzen naar de hemel waar onze zieke en gestoorde tirannieke kwelgeesten vandaan komen die we verwarren met goden…

 21. Dik

  Hier waaien ook veel nazi-sneeuwvlokken rond, Top weet ze altijd goed te duiden! Nazisme en fascisme komen uit de linkse koker en ze zijn er verrekte goed in!

  #stemzeweg

 22. Kristalix

  Dit moet je niet willen. We moeten ernstig minder uitingen van islam. Het woord zegt al.

 23. Cesare

  Is die vent van GL of D66?

 24. DidiMadloba

  In Córdoba in zuid-Spanje bevindt zich een prachtige historische moskee die om een Roomse kerk heen is gebouwd. Maar om die grap te herhalen gaat wel ver.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.