Fake news van de flut-NPO: Van Nieuwkerk leest gedicht van Hitler voor, maar is eigenlijk helemaal niet van Hitler

Dat waren weer eens goedbestede belastingcenten, gisteravond bij de NPO. Via de NTR werd namelijk een aflevering van ‘De klas‘ uitgezonden, waarin BN’er-pipo’s kinderen hun totaal oninteressante wereldbeeld mogen opdringen. Gisteren was de beurt aan Matthijs van Nieuwkerk, die een groep zuiderlijke kiddo’s zijn mening over kunst mocht geven. In het kader daarvan las hij hun een gedicht van Hitler voor. Alleen: dat klopte van geen kant. Dat gedicht was dus helemaal niet van die linkse (dixit Baudet) dictator.

Geblunder of een bundeltje leugens, dat is aan u om te bepalen. Feit is in ieder geval wél dat Matthijs van Nieuwkerk gisteren bij de NPO je reinste onzin heeft verkondigd bij De klas. Een stel middelbare scholieren kreeg van NPO-schoolmeester Matthijs namelijk een gedicht te horen. Daarna viel de naam van de poëet: Adolf Hitler.

Iedereen geschokt natuurlijk, maar het blijkt helemaal nergens op te slaan. Het gedicht Habe Geduld is namelijk helemaal niet van Hitler, maar van de Duitser Georg Runsky, die het in 1906 op schrift stelde. Lang voordat de nazi’s de macht grepen dus, en lang voordat zelfs Hitler wist dat hij eigenlijk een nazi was. Runsky was daarbij niet eens zelf een nazi, dus de hele affaire is buitengewoon beschadigend. Dit is wat poëziekenners Jaap van den Born en Bart FM Droog (die er wel verstand van hebben, in tegenstelling tot de NPO) er over schrijven:

“Laten we dat Mutti-gedicht eens nader bekijken. Er bestaat geen twijfel over de echtheid. Het is geschreven door de Duitse dichter Georg Runsky en verscheen voor het eerst in zijn rond 1906 uitgegeven bundel Blüthen des Herzens. Het werd al spoedig zó populair, dat het tot op de dag van vandaag in het Duitse taalgebied in omloop is. Het wordt gebruikt in rouwadvertenties, bij kerkdiensten, afgedrukt op ansichtkaarten en in parochieblaadjes, etcetera. Soms met de naam van de echte auteur, soms anoniem – precies zoals vaak in Nederland gedichten van bekende auteurs anoniem in rouwadvertenties belanden.

Soms wordt het aan Hitler toegeschreven, meestal door neonazi’s. Toch kan iedereen die aan bronnenonderzoek doet in een paar uur vaststellen dat maar één iemand dit gedicht geschreven heeft: Georg Runsky.”

Van den Born en Droog noemen de Hitler-vervalsing niet voor niets als onderdeel van de “grootste literaire zwendel van de afgelopen 25 jaar”. Zeer spijtig. En vooral dan het feit dat de door ons gefinancierde NPO en Matthijs van Nieuwkerk per sé moeten meewerken aan deze oplichterij. Want laten we wel wezen: Hitler deugde als kunstenaar nog minder dan als mens.

Dat de NPO nu meent deze historische feiten te moeten herinterpreteren, zegt véél over hun eigen gebrekkige vaardigheden. Of het nu gaat om poëzie, journalistiek of geschiedenis: de NPO (€740 miljoen per jaar) faalt op alle vlakken. En dat is vrij indrukwekkend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Regina

  Humor dit 🙂

 2. Brazil

  Ich haben es nicht gewusst.

  1. Punt50

   Klopt. Jij weet nu eenmaal niks.

 3. Rien Noppen

  Gossie, ze maakten een foutje bij de NOS.

  Dat gebeurt nooit bij DDS.

  🙂

 4. Regina

  TROLLOLOLO LOLOLO LOLOLO. TROLLOLOLO LOLOLO 🙂

 5. Jumping

  Zomaar twee waarheden van uit de Gele Hesjes.
  NOS=FAKE NEWS.

  Van uit de Raad van State.
  Kabinet praat met de mensen.

  Dus.
  Rutte, praat niet OVER de mensen.
  Rutte, praat MET de mensen.

 6. Augustus

  Bizar hoeveel geld gaat naar staatsjournalistiek, dit soort mensen komen nergens aan de bak als de subsidie kraan dicht zou worden gedraaid.

 7. NoDoubt

  Als je voortdurend propageert op fake news en je bent journalist/presentator. Hij wilde een statement maken met het voorlezen van een schoon gedicht en na de mooie reacties van de kinderen, gaf hij aan dat het van Hitler is. De verontwaardiging is groot. Hij had zijn doel bereikt. Het was dus een zeer bewuste keuze. Hij wilde de meester van de klas zijn. Daarna worden de beelden nog eens een keer gemonteerd. Als Trump iets doet wat Obama ook al deed met immigranten valt de hele wereld over hem heen maar bij Matthijs zeggen we dat het maar een foutje is. Dat is wat er mis is, het voortdurend meten met twee maten.

 8. Kapitein Haddock

  Waarom moet die linkse, via belastinggeld verkregen, idiote Miljonair de boel bij elkaar liegen?
  “Kielhalen!”

 9. Piet51

  Heel dom van Van Nieuwkerk, DWDD en NPO. Bijna net zo stom als Hitler en fascisten links noemen. Het verschil is, dat vrijwel niemand buiten Baudet en een paar aanhangers dat doet. Maar dat gedicht toeschrijven aan Hitler gebeurt nog steeds. Er zijn schrijvers die niet uitsluiten, dat de eerste twee coupletten wel degelijk van Hitler zijn en door Runsky gejat. Zelfs de door Baudet gewaardeerde en geciteerde dichter Wigman kwam er net iets te laat achter voor publicatie in een essaybundel en dat was in 2017.

  1. Julian

   Hoezo DWDD en NPO? Dit is een programma van de NTR…..

 10. santiago

  Waarom aandacht besteden aan deze slaaf van de elite. Hij is slimmer dan wij, want hij vult net als peter rr en nog wel een paar onbenullen, stevig zijn zakken. Het blijven minderwaardige personen, maar dat hebben ze zelf niet eens meer in de gaten.

  1. Bosche draak

   Zoveelste gevalletje van “onkunde gespekt door gemeenschapsgeld”
   Dat is nog het meest wrange, als ze het nou zelf zouden betalen dan mogen ze zo achterlijk doen als ze willen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.