Het grote kiezersverraad begint: FVD aan kant gezet in Noord-Holland, VVD regeert liever met GroenLinks

Ondanks dat Forum voor Democratie de verkiezingen in Noord-Holland won, mag de partij niet meedoen in de formatie. De partij wordt vakkundig buitengesloten door de gevestigde politieke partijen. Reden? De partij weigert in de pas te lopen van de klimaatalarmisten, en dat betekent dat VVD de komende vier jaar liever op schoot kruipt bij GroenLinks.

De opkomst van het Forum voor Democratie wordt door vele partijen met Argusogen bekeken. Of, zoals we misschien nu wel kunnen concluderen, door álle partijen. In Noord-Holland zien we dat nu mis gaan: twee weken geleden de grootste partij geworden, en nu al vakkundig buiten de boot gehouden door… eigenlijk alle partijen. De informateur Hans Smits moet namelijk nu al concluderen dat een coalitie met FVD er niet inziet. Reden: geen van de andere partijen wil stoppen met het hysterische klimaatbeleid. Daarover zijn de gevoelens zelfs zo sterk, dat men de grootste partij buiten het nieuwe Statencollege wil houden. Lekker democratisch, enzo:

“Het belangrijkste breekpunt is volgens Smits het klimaatbeleid. “De standpunten hierover verschillen fundamenteel”, schrijft de informateur in zijn verslag aan de Provinciale Staten.

Verder onderzoek naar een meerderheidscoalitie met FvD heeft volgens de informateur geen zin. Hij denkt dat een coalitie met GroenLinks en de VVD een kans op succes heeft en wil dat twee nieuwe informateurs naar die mogelijkheid kijken.”

FVD-kopstukken weten dan al hoe laat het is. Annabel Nanninga heeft het al over de klimaatcoalitie van GroenLinks en VVD:

Ook aanstaand FVD-Eerste Kamerlid Henk Otten ziet het anti-democratische tafereel met lede ogen aan:

Hoe het FVD zal vergaan in de overige 11 provincies van Nederland, is nog niet bekend. Maar we moeten er maar niet al teveel van verwachten, als dit anti-Baudet-uitsluitgedrag de norm is…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. umhnz

  Tim neemt een aardig loopje met de werkelijkheid.
  Valt helemaal niet op .

 2. TD

  “VVD regeert liever met GroenLinks”

  Dat gaat beide partijen opbreken in 2021,uitstekende uitgangspositie voor Baudet en Wilders!
  Laat sukkelig Noord-Holland éérst maar eens genieten van de financiële klimaatakkoord vreugden haha!

 3. Gekko

  Welnee Engelbart, dit is juist het perfecte scenario. FvD buitengesloten door het partijkartel. Op het onderwerp klimaat. Beter kun je het niet krijgen. VVD wordt gedwongen een linkse koers te varen.

  Dat wordt een nog grotere overwinning bij de Europese verkiezingen.

  1. Dik

   @Gekko: Deze kartelpolitieke move is inderdaad koren op de molen van FvD, de Tweede Kamerverkiezingen komen eraan, de VVD is definitief passé.

 4. umhnz

  Indien VVD en/of Gl het klimaatprogramma van het FvD hadden omarmt had men pas kunnen spreken van kiezersverraad.

  1. Ego-non-solus

   Oei, omarmt? Zou ik snel corrigeren voordat meester Rien een mep komt uitdelen…

   1. umhnz

    Juist gezien

 5. Marija

  Precies waar ik al bang voor was.
  Ook FVD kiezers zullen genegeerd worden, net als de PVV kiezers.
  Ik hoop dat nu waar wordt: een ezel stoot zich in het gemeen, niet tweekeer aan dezelfde steen.
  Toch is het treurig dat dit zomaar kan.

 6. Dik

  VVD is niets meer maar ook niets minder dan een exponent van de kartelpolitiek, die gaan natuurlijk niet samen met de vernieuwing op rechts, ze verkopen liever hun ziel aan extreemlinks.

 7. Jumping

  In Mei spreekt de kiezer.

  Laat de Linkse wegkijkclub in het stof bijten.

  Stem in Mei een anti EU partij.

 8. umhnz

  Quote : Reden: geen van de andere partijen wil stoppen met het hysterische klimaatbeleid
  .
  En hoeveel wilde FvD opschuiven richting meerderheid visie klimaatproblematiek binnen de provinciale staten?
  Daar zwijgt Tim liever over.
  Volgens Tim moet de provincie de lijn van de minderheid volgen anders is het niet democratisch.
  Dwaas.

  1. Satty

   Tim is natuurlijk ook geen democraat. Meerderheid regeert zegt hem niets, hij is voor dictatuur door de grootste partij.

   Ik had liever gezien dat ze het fvd nu al op hun bek hadden laten gaan.

   1. Vliegenvanger

    @ redactie kan deze trol niet verbannen worden op DDS?
    Dit individu is een grote haat zaaier,
    Op ruier en demoniseerder.
    Past geheel niet in een democratie.

    1. Marija

     Is ook mijn dringende verzoek aan de redactie.

    2. koeiepoep

     Oh; en het ontnemen van de vrijheid van meningsuiting? Is dat een democratisch hoogtepunt?

 9. Henk Albarda

  Dit artikel behoeft enige nuancering, aangezien de VVD, slim genoeg, nadrukkelijk heeft aangegeven zich niet te kunnen vinden in de conclusies van Hans Smit, informateur. De VVD stelt dat er tussen VVD en FvD programma duidelijke overeenstemming zit. Echter, een zichzelf respecterende informateur had dan een gesprek georganiseerd met FvD, VVD en zichzelf. Nu is de VVD zo slap om direct na de conclusie van de informateur, en zonder dat hardop toe te geven, met groen links te gaan samenwerken. VVD wil dus graag ondergeschikt aan groen links perse op het pluche zitten. Keurig dat Johan Dessing heeft aangegeven dat er beslist nader over het klimaat plan moet worden gesproken. Groen Links heeft zich in alle geniepigheid heel stil gehouden……..

  1. umhnz

   Quote : een zichzelf respecterende informateur had dan een gesprek georganiseerd met FvD, VVD en zichzelf.
   .
   een zichzelf respecterende informateur had dan een gesprek georganiseerd met zichzelf?
   .
   Humor !

 10. RPML

  Een compromis vinden tussen 2 uitersten is vrijwel onmogelijk. Een elegante oplossing zou zijn geweest het hele klimaatdebat in de koelkast te zetten en te zoeken naar gemeenschappelijke punten waarop wel beleid kan worden gemaakt met een rechtse meerderheid. Zover zijn de geesten van de gevestigde orde nog niet. Een stem op de VVD is dus een stem op Groen Links geworden en dat zal de VVD duur komen te staan bij de 2K verkiezingen… de VVD zal leeglopen en dan toch hoofdzakelijk richting FvD. Zitten we straks alleen nog met een rechtse regering en een linkse provincie die dat beleid zal moeten gaan uitvoeren…

  1. santiago

   Een fatsoenlijk mens stemt PVV.

   1. Korporaal Monty

    “Een roepende in de woestijn”

  2. RPML

   De VVD had haar achterban kunnen vasthouden door samenwerking met het FvD aan te gaan, al was het maar voor de vorm en hadden ze zich publiekelijk uit de tent gevochten om alleen maar te laten zien ‘dat er met FvD niet te werken valt’. Nu zij zo expliciet kiezen voor GL kiezen ze ook voor een kamikaze-oplossing waarbij ze erop gokken dat de kaarten anders komen te liggen in de toekomst

   1. Gekko

    Zonder FvD is de VVD in NH gedwongen een coalitie aan te gaan met GroenLinks, PvdA en D’66. Met 3 linkse partijen, die alle 3 gedreven worden door het ‘klimaatideaal’ (lees: iedereen voor heel veel geld van het gas los).

    Dit is een suïcidale oplossing voor de VVD. Als de liberalen echt zo dwaas zijn, dan lopen hun kiezers in bosjes over naar het FvD (en misschien sommigen naar CDA en 50+).

    1. Dik

     @Gekko: +1

    2. RPML

     “Dit is een suïcidale oplossing voor de VVD. ”

     +1

   2. Dik

    “een kamikaze-oplossing”

    Juist, ten faveure van Forum voor Democratie!

  3. Satty

   Ik denk dat dit inderdaad is hoe het gaat lopen. Uiteindelijk zal de zooi een paar jaar later door de sociaal en christen democraten moeten worden opgeruimd. Ik hoef geen links of rechts bestuur, midden links of rechts is genoeg.

 11. poldi

  Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat het partijkartel veel geleerd heeft van de opkomst van het FvD.
  Uit het rapport van de informateur van de provincie Noord-Holland: “Daarnaast mag niet onvermeld blijven dat het voor sommige partijen moeilijk bleek om, gezien uitspraken in het verleden en heden door de landelijke leiding van FVD, überhaupt te starten met programmatische besprekingen met FVD op basis van vertrouwen.”
  Het partijkartel doet niets anders dan het FvD uitmaken voor nazi’s en fascisten, maar nu is het ineens de schuld van het FvD en zijn vreselijke uitspraken dat samenwerken niet lukt…

  1. Dik

   “Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat het partijkartel veel geleerd heeft van de opkomst van het FvD.”

   Uiteraard hebben ze niets geleerd, dat willen ze ook niet want ze willen kosten wat kost de vernieuwing over rechts tegenhouden ten gunste van hun kartel- beroepspolitieke baantjes.

 12. Joop Klepzeikert

  Hier had je op kunnen wachten. In Zuid-Holland wordt nog net gedaan of FvD kans maakt in de coalitie te komen. Ook hier zal blijken dat het weer een linkse coalitie wordt, ondanks dat het volk overduidelijk rechts gekozen heeft.

 13. poldi

  AD (Toch een ander verhaal)
  ———————————–

  VVD Noord-Holland: Wij wilden wél praten met Forum
  De VVD in Noord-Holland is het niet eens met de conclusie van informateur Hans Smits dat er geen coalitie mogelijk zou zijn met Forum voor Democratie. ,,Dat zou zijn vanwege hun klimaatstandpunt, maar daar hebben we helemaal niet eens over gesproken’’, zegt VVD-fractieleider Cees Loggen.

  Hij zegt ‘afstand te nemen’ van de conclusie van informateur Hans Smits. ,,In de media doet Forum alsof wij hen buitensluiten op basis van hun klimaatstandpunten, maar zo ver zijn we helemaal niet gekomen. In het gesprek met Hans Smits is het woord ‘klimaat’ niet eens gevallen’’, aldus Loggen.

  Informateur Hans Smits liet gisteren na een eerste ronde van gesprekken tussen hem en de partijen weten dat de kans op een nieuwe coalitie met FvD ‘zeer gering, zo niet onmogelijk’ is.

  1. umhnz

   Indien de VVD en de informateur het klimaat niet besproken hebben en de informateur ziet de klimaatproblematiek als onoverkomelijk probleem, wie heeft dan welk piketpaaltje geslagen ?

  2. arnoud

   die Hans Smits, is dan gewoon een pure linkse rat, en bij voorbaat al tegen FVD.

   1. umhnz

    Hans Smits was door FVD gevraagd

 14. Michael M

  De meerderheid in Nederland hebben hun stem laten horen en op de FVD gestemd. VVD hebben niets te willen. Dit is weer het typische VVD gedrag, hoop willen maar niets uitvoeren. Dat hebben we nu al ruim 10 jaar Rutte 1,2 en 3 meegemaakt. Elke nieuwe partij welke graag ziet dat Nederlandse burgers qua kosten op vooruit gaat wordt het liefst altijd een koppie kleiner gemaakt. Rijken mogen rijker worden en de armen armer dat is het jarenlange VVD beleid. FVD heeft veel meer mogelijkheden om met GL samen te werken en met de PVDD, SP, 50+. Uiteraard moeten we met zen allen samenwerken, maar de VVD kan nog steeds niet zijn nederlaag verwerken. Kortom, Nederland heeft het gehad met de VVD dat blijkt uit de stemmen of ze nu willen of niet.

  1. umhnz

   De meerderheid in Nederland hebben hun stem laten horen en op de FVD gestemd.
   .
   Was de opkomst boven de 50%?
   Heeft 51% daarvan op FvD gestemd?
   .
   Vrees dat u lichtelijk overdrijft.

  2. Julian

   Dit zijn provinciale Staten Michael M… U maakt er weer een landelijk iets van….
   FvD slecht voorbereid op hun luxe positie in de staten. Ze hadden ook maar een doel.. de 1e kamer…

 15. Michael M

  Een aantal van de VVD hebben niets te willen. FVD neemt de plaats in van VVD en dat kunnen ze niet waarderen omdat ze liever de macht zelf in handen willen houden. Dit is typisch het Rutte gedrag. NIET LUISTEREN WAT HET VOLK WIL. VVD bepaald, maar zo werkt dat niet, maar ze doen het wel.

 16. biggeorge

  VVD is een linkse partij geworden tenminste als het ze uitkomt. Zo de wind waait waait het VVD jasje.

  1. van Urk

   Geen wonder dat de VVD liever met Groen Links wil samenwerken. Niet alleen het onderwijs heeft last van Linkse indoctrinatie maar ook het bedrijfsleven. Het paradepaardje van de VVD en onze economie Unilever, die dicht in contact staan bij het publiek, denken dat zij een dienst bewijzen door groener en mondialer te zijn. Daarnaast worden bedrijven en zelfs banken extra opgejut door de pensioenfondsen, die als aandeelhouders, met het geld van de arbeiders, op luide toon eisen dat het beleid Linkser moet zijn. Die beheerders van de pensioenfondsen komen per slot van rekening ook allemaal uit het zelfde Linkse onderwijs en hebben doorgaans een riant bestaan op kosten van diezelfde arbeiders.

 17. nienke

  Heel simpel nu in onze (democratie) andersdenkend dan links zullen ze alle moeite doen je te negeren en uitsluiten.
  Schandalig van de VVD. linkser kan deze partij toch niet.
  Hoop dat ze een goede aftrap krijgen straks met de verkiezingen.

  1. Tripartite

   Hij zegt ‘afstand te nemen’ van de conclusie van informateur Hans Smits. ,,In de media doet Forum alsof wij hen buitensluiten op basis van hun klimaatstandpunten, maar zo ver zijn we helemaal niet gekomen. In het gesprek met Hans Smits is het woord ‘klimaat’ niet eens gevallen’’, aldus Loggen.

   Informateur Hans Smits liet gisteren na een eerste ronde van gesprekken tussen hem en de partijen weten dat de kans op een nieuwe coalitie met FvD ‘zeer gering, zo niet onmogelijk’ is.

   Het belangrijkste verschil tussen de partij van Thierry Baudet en de andere grote fracties in de Provinciale Staten van Noord-Holland is het klimaatbeleid, liet Smits optekenen.

   Forum liet in Twitterberichten merken de schuld bij de VVD te leggen, mede vanwege hun klimaatstandpunten. ‘De VVD in Noord-Holland heeft nu haar ware aard getoond. VVD gaat voor een Klimaatcoalitie met GroenLinks, is niet bereid tot samenwerking met FVD, de grootste partij van Noord-Holland’, twitterde Henk Otten, lijsttrekker van Forum in de Eerste Kamer.

   VVD’er Loggen begrijpt er niets van. Volgens hem is het goed denkbaar dat andere partijen, ‘misschien Forum zelf wel’, de deur hebben dichtgedaan. ,,Maar wij waren het niet.’’

   Staat Forum even voor lul.

 18. Meriadoc Brandebok

  Toen de VVD landelijk door de SP en PVV werd uitgesloten heb ik niemand gehoord.

 19. Meriadoc Brandebok


  Hij zegt ‘afstand te nemen’ van de conclusie van informateur Hans Smits. ,,In de media doet Forum alsof wij hen buitensluiten op basis van hun klimaatstandpunten, maar zo ver zijn we helemaal niet gekomen. In het gesprek met Hans Smits is het woord ‘klimaat’ niet eens gevallen’’, aldus Loggen.

  Informateur Hans Smits liet gisteren na een eerste ronde van gesprekken tussen hem en de partijen weten dat de kans op een nieuwe coalitie met FvD ‘zeer gering, zo niet onmogelijk’ is.

  Het belangrijkste verschil tussen de partij van Thierry Baudet en de andere grote fracties in de Provinciale Staten van Noord-Holland is het klimaatbeleid, liet Smits optekenen.

  Forum liet in Twitterberichten merken de schuld bij de VVD te leggen, mede vanwege hun klimaatstandpunten. ‘De VVD in Noord-Holland heeft nu haar ware aard getoond. VVD gaat voor een Klimaatcoalitie met GroenLinks, is niet bereid tot samenwerking met FVD, de grootste partij van Noord-Holland’, twitterde Henk Otten, lijsttrekker van Forum in de Eerste Kamer.

  VVD’er Loggen begrijpt er niets van. Volgens hem is het goed denkbaar dat andere partijen, ‘misschien Forum zelf wel’, de deur hebben dichtgedaan. ,,Maar wij waren het niet.’’

  (AD)

  Staat Forum even voor lul.

 20. Julian

  Dit is winnende opstelling van de FvD. Vooraf gekozen strategie. We houden vast aan onze klimaat opstelling en dan vallen de andere partijen vanzelf af en we verkopen het als ondemocratisch. Slim van de FvD. Als ik VVD en groenlinks zou zij zou ik ze juist wel laten meebesturen. Des te sneller is hun demasque duidelijk.

 21. JohanD

  Geen nood, over 2 jaar 2dekamer verkiezingen!

 22. Rosasolis

  Het is aan de partijen onderling te beslissen met welke zij samen kunnen werken, en met welke niet. VVD heeft gekozen voor stabiliteit en samenwerking met partijleden die zij reeds kennen. In onze provincie Noord-Holland is er tot nu toe erg weinig bekend over FvD medewerkers, en hun mening over actuele problemen, en andere belangrijk zakken.

  1. biggeorge

   toch hebben de mensen in Noord Holland er hun stem op uitgebracht (FvD)anders zouden ze er niet zitten

  2. Tripartite

   Dat is niet waar kijk naar het laatste nieuws VVD wilt wel degelijk met FVD praten de informateur heeft gelogen

 23. Punt50

  Hoe dan ook leuk dat de VVD gaat glibberen. Eens zien waarheen…

 24. Hamer Sikkel

  Er wordt voor het gemak vergeten, dat GroenLinks eveneens de winnaar van de PS-verkiezingen was, 13 dagen geleden.
  Zowel FvD, als GL en VVD behaalden 9 zetels in Noord-Holland.
  De oriëntatie van de heer Smits geeft weer, dat standpunten van GL en VVD nogal afwijken van het FvD.
  Samenwerking tussen FvD en GL/VVD is derhalve moeilijk zo niet onmogelijk.
  FvD sluit zichzelf als het ware uit, ook bij onderwerpen die niets met klimaat, milieu en natuur te maken hebben.

 25. PMG

  Ja, VVD blijft dus bij standpunt in NH en wil elke Nederlander 55 duizend euro laten ophoesten voor klimaat, de keuze lijkt mij bij de volgende stemming erg eenvoudig!

 26. haha

  FvD haalde zo’n 14% van de stemmen. Dan is er nog altijd 86% van de stemmen NIET op FvD uitgebracht. Vandaar misschien?

  1. Nuts

   Hebben die 86% van die andere partijen allemaal dezelfde standpunten en meningen dan ??

   1. haha

    In Nh kennelijk in die mate dat een coalitie met fvd er niet in zit.

 27. Niet L niet R

  Verwonderd mij niet, wie had iets anders verwacht van die linkse kliek, inclusief de VVD!
  Maar de komende verkiezingen gaan zij nog meer verliezen, en dan staan zij voor het blok!

  1. Tripartite

   VVD wil wel gesprekken gaan voeren met FVD Hans Smits had gelogen is bekend geworden

 28. RvdBe

  Poging van de vvd om FVD uit te sluiten en te isoleren in de hoop dat de kiezer dan toch weer bij de bestuurpartij vvd uitkomt.
  Weer een bewijs dat deze partij enkel geïnteresseerd is in partijpolitiek en niets op heeft met landpolitiek.

 29. Nuts

  Fascisme op zijn max !!

  1. Robert Leiden

   Het gaat niet alleen oer het klimaat.
   Volgens het schrijven van de formateur hebben partijen vooral moeite met eerdere uitspraken van Baudet.
   Als je rassentheorieën gaat aanhalen om “De Nederlander” te behouden en diverse tweets en uitspraken zo verpakt dat zij heel smart net de extreem rechtse kiezer kunnen bekoren, tja dan haken veel partijen af tijdens de coalitie.

 30. Pescador

  dat is nu nederlandse politiek ten voeten uit ook al heb je gewonnen de zittende elite heeft er zoals gewoonlijk schijt aan, daarom wordt het tijd dat er eens iets gaat veranderen. grof schandalig is het , weg met de VVD en weg met groenlinks.

 31. Rien Noppen

  Het FvD behaalde in Noord Holland 14% van de stemmen en kwam niet in het College.
  Als je gilt dat dit kiezersverraad is ben je in de war.

 32. Tripartite

  Hij zegt ‘afstand te nemen’ van de conclusie van informateur Hans Smits. ,,In de media doet Forum alsof wij hen buitensluiten op basis van hun klimaatstandpunten, maar zo ver zijn we helemaal niet gekomen. In het gesprek met Hans Smits is het woord ‘klimaat’ niet eens gevallen’’, aldus Loggen.

  Informateur Hans Smits liet gisteren na een eerste ronde van gesprekken tussen hem en de partijen weten dat de kans op een nieuwe coalitie met FvD ‘zeer gering, zo niet onmogelijk’ is.

  Het belangrijkste verschil tussen de partij van Thierry Baudet en de andere grote fracties in de Provinciale Staten van Noord-Holland is het klimaatbeleid, liet Smits optekenen.

  Forum liet in Twitterberichten merken de schuld bij de VVD te leggen, mede vanwege hun klimaatstandpunten. ‘De VVD in Noord-Holland heeft nu haar ware aard getoond. VVD gaat voor een Klimaatcoalitie met GroenLinks, is niet bereid tot samenwerking met FVD, de grootste partij van Noord-Holland’, twitterde Henk Otten, lijsttrekker van Forum in de Eerste Kamer.

  VVD’er Loggen begrijpt er niets van. Volgens hem is het goed denkbaar dat andere partijen, ‘misschien Forum zelf wel’, de deur hebben dichtgedaan. ,,Maar wij waren het niet.’’

  (AD)

  Staat Forum even voor lul.

 33. koeiepoep

  Wat is het probleem? Partijen geven aan, op een wezenlijk standpunt een onoverkoombaar probleem te zien. En als noch de één, noch de ander wil buigen, waarom dan energie er in steken? We gaan toch niet meemaken, dat fvd andere partijen tot iets wil verplichten? Ik herinner me iig nog het verkiezersverraad van pvda en vvd: heel hard roepen, dat een stem op de 1 ervoor zou zorgen, dat de ander buiten boord zou blijven. Krokodilletrane dit…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.