Houdt Henk Otten de eer aan zichzelf na deze publieke vernedering?

Want dat hij vernederd is staat buiten kijf.

Uit mijn eerdere artikelen over de affaire-Otten blijkt ongetwijfeld duidelijk dat ik weinig waardering kan opbrengen voor de strapatsen van de beste man. Hij heeft er gewoon een puinhoop van gemaakt door Thierry Baudet publiekelijk met een mes in zijn rug te steken. Op zich is dat al erg genoeg, maar hij maakte het zo mogelijk nóg erger door dat te doen door een interview te geven aan de NRC. Dat is zeg maar de meest-FVD hatende krant van Nederland — en dat wil wat zeggen.

Afijn, gelukkig heeft Otten de strijd in FVD verloren. Hij kan niet rekenen op invloedrijke medestanders, heeft zijn positie als penningmeester opgegeven, heeft, zijn medewerkerschap bij de Tweede Kamerfractie beëindigd, en — oh ja — heeft ook nog eens te horen gekregen dat hij toch maar niet fractievoorzitter wordt van FVD in de Eerste Kamer. Het enige wat nog blijft is dat op handen zijnde lidmaatschap van de Senaat. Voor de rest is hij buitenspel gezet en heeft hij zijn macht, die hij wel degelijk had, verloren.

Dit komt natuurlijk neer op een enorme vernedering voor Otten. En nee, ik ben lang niet de enige die dat zegt. Lees dit artikel in De Telegraaf maar. Daarin wordt zelfs — terecht! — gesteld dat Otten “wil om zich heen sloeg” toen bekend werd dat hij “een greep uit de partijkas had gedaan” ter waarde van 30.000 euro. Voor de rest is de teneur duidelijk: hij heeft deze interne strijd niet slechts verloren; hij heeft werkelijk op vernederende wijze het onderspit gedolven.

De vraag is nu: houdt hij de eer aan zichzelf omdat hij bovenstaande óók begrijpt?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Rien Noppen

  “Hij heeft er gewoon een puinhoop van gemaakt door Thierry Baudet publiekelijk met een mes in zijn rug te steken.”

  Was de publieke tweet van Baudet waarin hij Otten beschuldigde van een ‘greep uit de kas’, in plaats van de zaak intern op te lossen, niet een mes in de rug?

  1. Hartenheer

   Dat was een feit

 2. Ego-non-solus

  “hij heeft deze interne strijd niet slechts verloren; hij heeft werkelijk op vernederende wijze het onderspit gedolven”…

  Ja, en? Is het niet belangrijker dat deze kwestie lijkt te zijn opgelost zonder dat het op een vechtscheiding is uitgedraaid? Dat Otten wel of niet is vernederd is wat mij betreft aan hem om dat zo te voelen, ik zelf vind uitsluitend de uitkomst relevant.

 3. Meester Kong

  Als echte man gaat hij ervoor, mooi 35000 eurootjes vangen.

 4. Catalaanse kok

  Dat Otten vernederd is, is hier duidelijk Michael zijn mening en wens.
  Ik denk dat getracht wordt Otten binnen de partij te houden.
  .
  Mocht Otten alleen verder gaan, kan hij waarschijnlijk een grote financiële beerput opentrekken. Otten moet zeker niet onderschat worden.

 5. Vit

  De grootste crimineel krijgt hier in Nederland een kans tot rehabilitatie dus hij ook, voor mij hoeft het niet want het vertrouwen is geschonden, maar ik begrijp Thierry wel dat hij deze crisis met zo weinig mogelijk kleerscheuren door wil komen.

  1. Dik

   @Vit: Jij hebt ‘m door!

   +1

  2. Janus Kop

   Het echte veldwerk is heel wat anders dan de theorie uit het handboek Politicus. Daar kwam Thierry snel achter. Nu de scheurtjes herstellen vraagt behendigheid met naald en schaar. Garen.

 6. Beukman

  Michael schrijft:
  Daarin (in het Telegraaf-stuk) wordt zelfs — terecht! — gesteld dat Otten “wil om zich heen sloeg” toen bekend werd dat hij “een greep uit de partijkas had gedaan” ter waarde van 30.000 euro.

  Dat “wild om zich heen slaan” blijkt slechts te bestaan uit Ottens bewering dat er karaktermoord op hem is gepleegd.
  Met die karaktermoord op zijn beurt bedoelde Otten dat Thierry hem als dief heeft weggezet door te spreken van “een greep uit de kas”.

  Het is juist die opmerking die Thierry, zo lezen we, overigens zonder bijgaande excuses, heeft ingeslikt en vervangen door, ik verzin het niet, een gecorrigeerde banktransactie.

  Met andere woorden: Otten had een punt, er heeft diplomatie in de achterkamertjes plaatsgevonden met meester Hiddema als Rijdende Rechter, onder het drinken van heel veel thee hebben Otten en Baudet ieder hun eisen op tafel gelegd, en hieruit is een voor iedereen aanvaardbaar poldercompromis voortgekomen.

  FvD begint warempel te lijken op een echte politieke partij. Voor Otten is er, zo lijkt me, geen reden om op te stappen, en Baudet heeft de man te hard nodig. En hier op DDS weet binnenkort niemand meer dat Otten hier kort geleden nog werd uitgemaakt voor nestvervuiler (sic) en verrader.

  Mijn complimenten aan de heren Otten, Baudet en Hiddema.

  1. Vit

   @Beukman

   Het zal in ieder geval behoorlijk geknetterd hebben en dat is goed, want zo leren ze elkaar ‘echt’ kennen.

   1. Beukman

    De heren vullen elkaar wonderwel aan, ieder met hun eigen expertise. Op naar de volgende rel!

    1. Rien Noppen

     Ik sluit me aan bij Ton Dijk: “Daarmee heeft Baudet het gevecht op korte termijn gewonnen. Hij heeft laten zien, dat hij over lijken gaat om zijn zorgvuldig bewaakte spiegelbeeld in stand te houden. Hij is zo verliefd op zichzelf, dat hij niets voelt bij het plegen van een brute moord. Gewetenloos dus. En dan blijft het vaak niet bij één slachtoffer. Dat belooft nog wat.”

     1. Beukman

      @Rien
      Het is me iets te dik aangezet en te speculatief.

      Dit hele gedoe begon met zinnige kritiek die Otten door NRC liet optekenen: Baudet wauwelt te veel, en hij drijft af naar extreem-rechts. Merkwaardig genoeg is het inhoudelijk stil gebleven sindsdien. Heeft Baudet zich de kritiek aangetrokken? En beseft hij dat niet al zijn aanhangers blij zouden zijn als Ottens raad opvolgde?

     2. Rien Noppen

      Ja, van Dijk liet zich een beetje gaan. Dat hier de narcistische krenking veroorzaakte dat Baudet Otten een mes in de rug stak lijkt me echter waarschijnlijk.

     3. Beukman

      Dat lijkt me ook. Wie anders kan deze informatie hebben gelekt?

     4. Tguard

      @rientje hahahah geweldige weergave van je. Maareh jij was toch zo een voorstander van de huidige coalitie? Heb je wel eens terug gekeken naar het vreselijke gluiperige gedrag van de meest corrupte partij van Nederland. Dat is dus een feit en daarnaast is het misschien voor jou mogelijk om ook eens te reflecteren op het kiezersbedrog wat deze coalitie de bevolking heeft aangedaan.

     5. Rien Noppen

      “Heb je wel eens terug gekeken naar het vreselijke gluiperige gedrag van de meest corrupte partij van Nederland”

      Ik neem aan dat Tguard doelt op de VVD. Die kritiek lijkt me zeer terecht maar het valt me wel op dat de VVD mensen die aantoonbaar corrupt of financieel laakbaar handelen schorst en in elk geval niet goedpraat.

      Bij het FvD en de PVV moet dat nog worden geleerd. In die zin is de gang van zaken rond Graus en Otten geen goed signaal.

    2. Catalaanse kok

     Een aanvaller, een verdediger en een onzichtbare duiker.

  2. Henk Albarda

   In de veronderstelling dat u dit commentaar op FvD meent, moet ik u nageven hiermee de eerste zeer reeele reactie van u op dit forum te lezen. Persoonlijk lijkt mij Otten niet erg geschikt voor EK of TK, maar kan met hem leven als specialist lid EK of TK. Ook zou de FvD fractie in de EK nog kunnen beslissen dat Otten alsnog fractie voorzitter wordt. Ben ik niet voor en in dat geval zou een ‘achterkamertjes’ gesprek Otten daarvan af moeten brengen. Otten zal begrijpen dat hij van nu af ‘maanden’ moet nemen om onenigheid met Thierry Baudet ea uit te praten.

   1. Catalaanse kok

    Quote: de eerste zeer reeele reactie van u op dit forum te lezen.
    .
    Zo, Beukman, dat is het grootste compliment wat u hier zou kunnen ontvangen.
    En dat nog wel gegeven door Henk, zeker niet de eerste de beste reageerder.

    1. Henk Albarda

     Catalaanse kok, als u ook eens een reeeele reactie kunt plaatsen? Het is zoveel leuker een positief commentaar op een reactie te geven dan de vaak noodzakelijke bitse cimmentaren. Succes!

   2. Beukman

    @Henk
    Otten krijgt gewoon zijn zetel in de EK, of hij er nu geschikt voor is of niet.

    Zelflerend vermogen wordt in belangrijke mate bepaald door de mate waarop iemand in staat is om zijn ego aan de kant te zetten, zichzelf van een afstand te bekijken, en werkelijk open te staan voor lessen en adviezen van anderen. Eerlijk gezegd lijkt Otten me hierin beter dan Baudet; het is Thierry’s grootste valkuil.

    Wat de “onenigheid” met Thierry betreft die moet worden uitgepraat: bedoel je hiermee ook de inhoudelijke kritiek die Otten in het NRC-interview gaf? Het is een clash tussen twee werelden, de nuchtere zakelijkheid van Otten tegenover de “verbeelding-aan-de-macht”-eigenschap van Baudet. Hoe aantrekkelijk deze eigenschap ook is, Baudet zal toch echt iets met die kritiek moeten doen, en ook eenduidiger moeten worden in zijn uitspraken. Misschien moet hij eens een mannetjesmaker inhuren zoals dat vroeger heette, want met authenticiteit zonder ambachtelijke politieke basis kom je tegenwoordig niet heel ver meer in de politiek.

    Mijn voorspelling van 1 of 2 jaar geleden blijft staan: Thierry gaat koppie onder op het moment dat hij politieke verantwoordelijkheid moet gaan dragen. Vuile handen maken wordt zijn ondergang.

    Overigens, ik ben en blijf mild voor Baudet, omdat hij als weinig anderen de klank van een Erard 1868 op waarde schat. Zo iemand kan nooit helemaal verkeerd zijn.

    1. Rien Noppen

     Ik heb het politiek talent van Baudet nooit hoog ingeschat en bestuurlijke kwaliteiten dicht ik hem al helemaal niet toe.
     Zijn rampzalige optredens in de Kamer en politieke debatten zouden zijn aanhangers al aan het denken moeten zetten maar de deerniswekkend onhandige (en onzuivere) manier waarop hij deze crisis heeft aangepakt neemt elke twijfel weg. Die man moet redacteur bij TPO of DDS worden of zoiets maar hij hoort niet in de politiek.

     1. Mars020

      Nee Jesse Klaver trekt volle zalen..

 7. Caro

  @ Michael,

  Ik zag je op een tweet van Martin Bosma over koningsdag.
  Mss daar een column over (ook)?

  Er is meer nieuws dan alleen fvd

  1. Janus Kop

   ☝️ Dat zou heel mooi zijn. Blijven doorvragen, dan komt er zeker wel een reactie. □

   1. Dik

    Kandidaat script…

    1. Caro

     @ Dik,

     Wat is het script?

     1. Catalaanse kok

      Een virtuele doodstraf, uitgevoerd door Dik, de beul van DDS.

     2. Caro

      @ck,
      Fors geformuleerd.

     3. Beukman

      @Caro
      Goed dat je er nog bent!

      Het “script” is een tooltje dat “Dik” (die hier ook reageert onder andere namen) gebruikt. Met dit tooltje is het mogelijk om reacties van zelf uit te kiezen posters onzichtbaar te maken voor degene die het gebruikt.

      Dik heeft grote moeite met reageerders alhier die geen aanhangers zijn van PVV en/of FvD. Die stopt hij derhalve in zijn script.

      Allemaal prima. Dik heeft echter ook de missionarisachtige gewoonte om individuele reageerders te vertellen dat zij niet meer mogen reageren op critici van genoemde partijen. Degenen die daar niet van gediend zijn, worden vervolgens óók in Diks script gestopt.

      Het aardige is dat Dik deze reactie niet ziet, omdat ook ik in zijn script zit.
      Ales bij elkaar geeft het wat rust in de tent.

     4. Caro

      @ beukman,
      Tnx, zowel met jou als dik en nog wat anderen kan ik van gedachten wisselen.
      Dat vind ik inhoudelijk prettig dus houden zo.

 8. Meriadoc Brandebok

  In de Forumsekte is kritiek op de Grote Leidernuit den boze. Het gevolg is een publieke vernedering, terwijl de Grote Leider zogenaamd buikgriep heeft en de ontstane rommel door zijn bejaarde adjudsnt laat opruimen.

  1. Zouaaf

   Adjudant O.O ! Officier van piket

  2. Rosasolis

   @Meriadoc Brandebok. Ach ja, dat is het bekende, typisch het gedrag van Baudet.
   Altijd afwezig zijn. Zo gaat het altijd tijdens de Tweede Kamer vergaderingen: Dhr.
   Baudet is voor korte tijd in zijn kantoortje in het Binnenhof geweest, maar wanneer de voorzitter van de Tweede Kamer vraagt: “waar is Dhr. Baudet?”, is hij al lang vertrokken. Kortom:
   Thierry neemt nooit deel van de Tweede Kamer, maar steurt altijd Theo. Of het een gewone vergadering is, of een belangrijke debat, maakt niets uit. Guru Baudet is er niet.
   Op de vraag van de parlement voorzitter, wordt vaak gefluisterd: de vogel is gevlogen.
   Ik ken het op plaat-Amerikaans: “he is out to lunch”!

   1. Hartenheer

    Och jee, weer zo’n blinde linkse communist.

    1. Rosasolis

     @Hartenheer. Wie bent u om te oordelen wie een “blinde communist is”.

 9. Rosasolis

  Henk Otten lijkt me niet het type mens dat zomaar uit de politiek stapt. Waarschijnlijk na enkele weken zal hij naar een andere partij gaan. Net als toen der tijd zoveel medewerkers van de PVV dat deed, wegens vreselijke problemen met dit societeit, en onderdrukking van Wilders. Vergeet niet dat onkruid zal nooit vergaan; het komt altijd weer opnieuw. En nu moet T. Hiddema honderdduizenden euro terugbetalen aan de gemeente Maastricht.
  Er zijn altijd problemen in het samenleving dat politieke vertegenwoordigers moeten oplossen. Gelukkig zijn er nog steeds een aantal partijen met eerlijke mensen die hard werken in hun vak, en ook partijleden die waarderen hun inbreng en opinies in het belang van ons land en hun partij. Daarom bestaat partijen als de CDA, VVD, en P.v.d.A. zo lang. Eerlijke leiders gebruiken twitter niet om hun mede- partij oprichter te
  vernederen. Dat doe ik je binnen de partij, of als het om een minister gaat, dan kan er een debat komen, zoals vorige maand in de Tweede Kamer.

 10. Kees

  Inmiddels alles weer opgelost, keurig gedaan, en volgende week weer 3 zetels extra en de peiling!

  1. Dik

   @Kees: +1

  2. Rien Noppen

   Dat denk ik niet. De schade voor het FvD is groot en nog maar beperkt doorgedrongen tot de aanhang.

   Hoe langer Baudet uit beeld blijft, hoe groter de schade.

   1. shidaian

    wat een dwaze onnozele opmerking. Leeft u in een andere wereld?

  3. shidaian

   zo is dat….nu OP naar de EP verkiezingen met Eppink

 11. Dik

  Otten wordt senator, tralala!

  1. Heinz

   Een enquete op SBS 6 wees uit dat 73% van de ondervraagden vindt dat Otten ongeloofwaardig is.

   1. Dik

    @Heinz: Ik zou hem mijn portemonnee ook niet meegeven, maar zeg nou zelf, dat doe je ook niet aan Rutte.

 12. shidaian

  wat een ongelooflijk stuk bagger is dit. Waarschijnlijk even nika anders bij de hand om over te schrijven….Kan je beter niks schrijven

 13. Kapitein Haddock

  De linkse aanval via NRC is mislukt.
  Noppen was zeer dom bezig in het artikel.
  Baudet heeft deze onfrisse zaak op een juiste manier opgelost!
  Het bewijs is daar: Baudet lost problemen op! En dat is wat Nederland nodig heeft!
  Benieuwd welke haat, aan FvD, vanavond via DWDD en Pauw bij de burger terecht komt.

 14. fanof43

  De afgang van Baudet is ten minste even zo groot, gelet de goedkope moddergooierij waaraan hij zich zelf schuldig maakt. Wat een armoede. Gelukkig dat ik de verleiding heb kunnen weerstaan ook op die trieste club te stemmen. Wanneer komt er eens een echte “compassionate conservative” partij?

 15. Jack Flash

  #mars 020. ze ruiken het

 16. fusilier

  Mezzadra . Begin toch steeds meer te geloven dat je op een verkeerde manier van kinderen houdt. Je roept het over jezelf uit met steeds weer je gebral naar anderen toe. Een woord wat je eenmaal geschreven hebt,kun je niet weer terug draaien. Mensen onthouden dat.

 17. Dr. Knowswhy

  Ehhh,
  Wat ik begrepen heb, ging Baudet een andere koers volgen, En ging Otten via de media daar op reageren, wat niet handig is natuurlijk, En stak Baudet het mes in de, vanwege de veschuldigingen, waar dhr. Hiddema al over aangaf dat dat niet zo handig is. Wat ook wel blijkt, omdat dhr. Baudet er steeds weer op aangesproken wordt in de media, want wel beschuldigen, en geen aangifte, is dom.
  Ik denk niet dat we van Otten af zijn, sterker nog, ik denk dat dhr. Baudet het nog heel lastig gaat krijgen. En terecht, je kan niet iemand zomaar beschuldigen van strafbare feiten.

  Ik ben Baudet wel een beetje kwijt geraakt, liever PVV, dan een onbezonnen roeptoeter

 18. Freba

  Ik heb zo mijn bedenkingen als ik Otten zie. Een volgevreten beroepspoliticus van opportunistische huize. Op dit soort types ziet NL niet te wachten. Zijn allemaal met hun eigen posities bezig tegen een jaarinkomen van rond de 10 Rugge per maand. Wegwezen en hou je mond….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.