Leugenachtige NOS diep door het stof voor mismaakte Sri Lanka-verslaggeving: ‘Wij waren niet correct!’

Ons nationale belastinggeldmedium, de NOS, is gistermiddag weer eens diep door het stof gegaan. Men had namelijk op Teletekst laten doorschemeren wel de nodige twijfels te hebben bij de officiële lezing van de aanslagen in Sri Lanka, door vragen te stellen bij de verklaring van de overheid dat het gaat om islamitische terroristen. Dat riep veel verontwaardiging op, en de NOS moet daar nu voor boeten.

Het dossier-Sri Lanka wordt bij de NOS op een hele vreemde manier behandeld. Vlak na de aanslagen van Eerste Paasdag beweerde de NOS dat de daders wellicht wel geradicaliseerde boeddhisten waren. Dat bleek volkomen onzinnige speculatie, maar bij Nieuwsuur deed de staatsomroep de canard nog even vrolijk over: ditmaal werd gezegd dat de echte slachtoffers van de aanslag eigenlijk de islamitische bevolking van het land was, vanwege ‘internationale islamofobie‘.

Op Teletekst werd vervolgens de officiële lezing ook nog eens in twijfel getrokken, door het officiële onderzoek van de Sri Lankaanse overheid weg te zetten als ‘ook maar een mening’. Daar kwamen begrijpelijkerwijs veel reacties op, en de NOS heeft dat dan ook in allerijl moeten rectificeren. Met een mea culpa:

“Er zijn veel reacties binnengekomen op een bericht op Teletekst op zondag 21 maart 2019 over de aanslagen in Sri Lanka. Dat bericht had als kop: Moslimgroep krijgt schuld aanslagen. Deze kop was uiteraard niet correct en had dus niet gebruikt moeten worden. We wilden ermee uitdrukken (in de beperkte ruimte die er op Teletekst voor een kop nu eenmaal is) dat de autoriteiten in Sri Lanka hadden verklaard, dat zij een moslimgroep verantwoordelijk achten voor de aanslagen. Het gebruik van het woord schuld wekt uiteraard de indruk dat we wilden zeggen, dat het hier een ongefundeerde of onjuiste verklaring van de autoriteiten op Sri Lanka betrof. Daar was geen enkele aanleiding voor. De kop is daarom snel veranderd in: Moslimgroep pleegde aanslagen.”

Goed zo. En nu ophouden met die vreemde verhaaltjes, hè NOS?

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

64 reacties

 1. Vit

  Het motto van de NOS:

  ‘Wij vertellen wat u moet geloven’

  1. edoc431

   laat gaan Vit het vechten tegen die meute is verspilde moeite .

   1. Vit

    @edoc431

    Ach ik kijk al jaren geen tv meer, die stofvanger heb ik btw pas geleden bij het grof vuil gezet.

  2. santiago

   Vit. En mensen zoals jij geloven bijna alles dus.

   1. santiago

    Vit. Vrolijke snuiter, i.p.v. bijdehand te doen, heb je ook wel eens aan een oplossing gedacht. Alleen maar zeuren heeft geen zin.

    1. Vit

     Ik zeur, jij zeurt, wij zeuren, hij zeurt (of was dat nou met dt)?

     1. santiago

      Vit. De toeter en het vlaggetje al geregeld voor koninginnedag. Doe ook maar een paraplu, want het weer wordt niet best. Jammer he.

     2. Vit

      Helaas ik heb andere bezigheden op die dag, zelfs geen tijd om forumclowns de oren te wassen.

     3. Meriadoc Brandebok

      Koninginnedag?

      In welk jaar leef je, santisgo?

     4. santiago

      Meriadoc. Op deze nationale feestdag vieren we de verjaardag van ons staatshoofd. De baas van Nederland. Dus van koningin Beatrix. Ons dikke prinsje speelt wel voor koning, maar de baas is hij allerminst.
      Ik houd het dus op Koninginnedag.

     5. santiago

      Jammer Vit, maar ik zie dat je het druk hebt dus ander keertje dan maar.

 2. Cycle25

  Nederlandse Open Society, je zou zeggen dat Soros daar ’t roer in handen heeft.

 3. poldi

  Selectieve herdenkingen op de Dam
  ——————————————
  Honderden deelnemers voor de aanslag in Nieuw Zeeland waarbij 49 dodelijke moslims slachtoffers vielen.

  VIJFTIG deelnemers voor de aanslagen in Sri Lanka aanslagen waarbij 350 dodelijke christen slachtoffers vielen.

  En hierbij de selectieve aandacht van de NOS en het vermijden van een link met de islam.

  1. Peter Loosduinen

   Er is iets goed mis in dit land !

 4. Vit

  Een tijdje terug ging de NOS volledig de mist in door een ‘stukje’ te knippen uit een RT repo over Putin, wat GeenStijl had uitgevlooid, dolle pret was dat.

 5. Rien Noppen

  Diep door het stof en leugenachtig?

  Kijk nog eens goed.

  1. Ries

   Hier wordt een vooropgezette leugen afgedaan als ‘vervelend’. Zo tikken linksaffers.

   1. Dik

    @Ries: Je voert een zuigtrol.

    1. Dik

     @Ries: Correctie, je voert een bejaarde zuigtrol.

   2. Joop Klepzeikert

    Op een trol als Rien reageren is zonde van je tijd en toetsenbord.

    1. Dik

     @Joop: +1

    2. Top

     Ach ja, Noppie slaat altijd terug, met de kracht van een vlindervleugeltje. Niets om over na te denken. Het lijkt, altijd op zijn armzalige leventje. Heeft het dan ook altijd over een stukje tekst, wat ik geschreven heb en hem blijkbaar nog steeds dwars zit en vult dat aan, met het eerste wat er bij hem in de buurt staat en dat is natuurlijk ‘vaseline’, want als oude PC-rukkertrol, is dat noodzakelijk voor hem, zit in de leeftijd. Ik heb mijn doel, in ieder geval geraakt, met grote nauwkeurigheid.

     1. Dik

      @Top: Inderdaad, een sneeuwvlokje!

      +1

 6. Tman

  “Moslimgroep pleegde aanslagen”
  Niemand van de NOS heeft verklaard wat nu de expliciete reden is van de valse berichtgeving,want dat is pas écht door het stof kruipen!
  Als de betrokken regering zegt het waren “moslims”, welke kennis mbt de aanslagen heeft de NOS,om dat te betwijfelen?
  Enkel “sorry”is te makkelijk!

  1. EmC2

   Men denkt alle mogelijke aanleidingen voor opstand/rellen/ongeregeldheden zo te kunnen sussen.

   Nobel streven of onderdrukking?

 7. AS210854

  Maar goed dat we de NOS niet meer nodig hebben voor de waarheid. Maar het is wel schrikbarend dat de nos zo kan omgaan met nieuws dat hun niet aanstaat.

 8. Meriadoc Brandebok

  Ja, vervelend als de kop van een artikel niet correct is.

  Toch?

  1. Vit

   @Meriadoc Brandebok

   Bij kranten artikelen is het zo dat veel mensen alleen de kop lezen (psychologisch verschijnsel).

   1. Meriadoc Brandebok

    In dat geval zou DDS de hand in eigen boezem moeten steken. Negen van de tien keer is de kop dusdanig zwaar aangedikt dat het gewoon een onwaarheid is.

    Wat de NOS betreft: die maakte een fout en publiceerde een rectificatie. Verder weinig bijzonders.

    1. Vit

     Eerlijk gezegd lees ik zelden het hele artikel, vaak denk ik er al bij ja hoor.

  2. Ries

   Een vooropgezette leugen afdoen als ‘vervelend’…

  3. Peter Oudshoorn

   Meria, datgene wat de Nederlandse Propaganda Organisatie nu heeft gerectificeerd met een slap mea culpa, is exact hetgene wat ze met die misleidende kop bij hun kijkers trachten te indoctrineren. Zeer bewust. Dat is het kwalijke, die valse en smerige mentaliteit die echt niet ophoudt bij deze misstap, maar de grondslag vormt voor hun dagelijkse vervorming van het nieuws. Vieze fascisten.

   1. Meriadoc Brandebok

    Nee hoor, het was een nalatigheid die daarna vlug is gecorrigeerd door de NOS en een rectificatie kreeg in de herstelrubriek.

    Overigens, rechts zou toch verheugd moeten zijn met het feit dat de kop is verandert in: “moslimgroep pleegde aanslagen”. Of is dat ook indoctrinatie?

    1. Peter Oudshoorn

     Ja hoor, het is de smerige, linkse basismentaliteit bij de NPO die er voor zorgt dat al het nieuws vanuit een voorgekookt en vervormd perspectief wordt gepresenteerd. Het was niet de eerste keer en het zal zeker niet de laatste keer zijn.

     De NPO is als grote, huichelachtige en leugenachtige organisatie volstrekt ongeloofwaardig. Gelukkig haken steeds meer verstandige en fatsoenlijke mensen af.

     1. Beukman

      Welnee @Eekhoorntje. NPO wordt door een stelletje politiek correcte taalextremisten gedwongen om iets te corrigeren dat feitelijk klopte.
      De tragiek is dat deze puristen – waarvan een deel overigens niet in staat is om een Nederlandse zin foutloos neer te pennen – anderen, zoals NPO, dwingen om ieder woord te wikken en te wegen uit angst dat iemand er aanstoot aan zal nemen.
      Op den duur leidt dit tot verbale eenheidsworst, met dank aan de Rechtse Kerk met haar lange teentjes.

     2. Peter Oudshoorn

      O jee, Beukman komt ook uit zijn hol om Brandebok bij te springen.

      Het is met vele voorbeelden te staven dat de NPO een links, zo niet extreemlinks, wereldbeeld heeft en van daaruit het nieuws manipuleert tot het de presentatievorm heeft die daarbinnen past.

      Een duidelijk voorbeeld was het permanent ophemelen van de slechtste president ooit van de USA, Obama, en het permanent bashen van een president die niet in dat linkse beeld past, Trump.

      De cultuurmarxisten hebben de lange mars door de instituties gewonnen en met succes afgerond en de politiek correcte vruchten daarvan worden iedere dag door ieders strot geperst.

     3. Dik

      @Peter: Je reageert op de holmaat van de grote zuigtrol, twee handen op één vette speklapbuik. Waarom zou je dat schuim zulk plezier doen? Negeren is de enige effectieve optie.

     4. Beukman

      @Peter Eekhoorn piept dat zijn president wordt gebashed door de pers.
      We hebben het hier wel over de grootste leugenaar sinds Nixon, @Peter. Als jij denkt dat het Mueller-rapport Donald vrijpleit, zegt dat veel, verontrustend veel zelfs, over jouw naïviteit.
      Met ouderling @Dik klevend aan jouw kont zeg ik: I rest my case.

     5. Meriadoc Brandebok

      Peter, je weet het niet meer en daarom kom je met de complottheorie van het cultuurmarxisme aanzetten. Ik beperk me graag tot de feiten.

      Het feit is dat de NOS de kop binnen de kortste keren heeft gecorrigeerd. De kop dekte de lading van het artikel niet en twee woorden werden gewijzigd in een ander woord. Vervolgens kwam er keurig een rectificatie, hetgeen we overigens bij DDS niet zullen zien voorkomen.

      Daarmee is de kwestie afgerond en is de heisa die de rechtspopulistische kerk er van maakt gezeik.

     6. Peter Oudshoorn

      Nee Meriadoc, grote hypocriet: het gaat natuurlijk niet om het veranderen van slechts twee woorden. In de eerste opzet had de kop intrinsiek een geheel andere waarde dan de gerectificeerde kop.

      Dat weet jij ook donders goed, maar je voelt de vreemde dwang om die misleidende, liegende en bedriegende NPO vrij te pleiten. Dat jij daarvoor moet draaien en konkelen maakt je niets uit. Je bent immers een overheidstrolletje dat wordt ingehuurd om recht te praten wat krom is. Stakker.

     7. Meriadoc Brandebok

      Neen, Peter, het enige dat je nu werkelijk in handen hebt is een paranoïde complottheorie over een inmiddels gecorrigeerde kop.

      Daar kunnen we natuurlijk niets mee.

    2. DeBruijn

     @ Beukman en Meriadoc Brandebok

     De NOS is wel redelijk links, hoewel ik dit netjes opgelost vind. Maar vaak merk je toch wel dat zij aardig bevooroordeeld zijn en zelfs dat zij nieuws overnemen van CNN of Buzzfeed wat niet eens klopt.

     Je ziet het ook aan welke onderwerpen zij presenteren, net zoals je dat hier op DDS, daar kun je uit afleiden wat zij belangrijk vinden.

     1. Meriadoc Brandebok

      Ik vind ook dat het netjes is opgelost, DeBruijn. De benaming “leugenachtigheid” vind ik daarom ook overtrokken.

   2. DeBruijn

    @ Beukman en Meriadoc Brandebok

    Helaas wordt er vaak wel verkeerd bericht of woorden verdraaid, zoals de Twitter-berichtjes van Obama en Hillary Clinton na de aanslagen in Sri Lanka.

    Na de aanslag op een moskee, zeiden beiden zij aan zij te staan met de moslims en dat rechts-extremisten het probleem zijn. Bij de aanslag op een homobar in Florida zeggen ze dat ze zij aan zij staan met de lgbt gemeenschap en waarschuwen tegen islamofobie, maar geen woord over de moslimextremisten die de aanslag pleegden.

    En nu met Sri Lanka zeggen beiden niet dat de slachtoffers christenen zijn, maar Paas vereerders (Easter Worshippers). Ook geen woord dat ze zij aan zij staan met christenen, noemen christenen niet eens bij naam en zeggen dat dit een heilige feestdag over liefde is voor veel religies. Het was een christelijke feestdag en de dag dat de opstanding van Christus herdacht wordt. Ook willen zij nu niet zeggen dat het om moslimextremisten gaat, maar bij rechts-extremisten doen zij dat wel.

    Zelfs bij een donoractie voor zwarte kerken die aangevallen zijn door rechts-extremisten in de VS, kan Clinton het woord christenen niet over haar lippen krijgen en noemt die mensen worshippers ipv christenen.

    En zij zijn niet de enige die uit zogenaamde politieke correctheid de boel verdraaien of iets verzwijgen. In het VK is het gebeurd met de Pakistaanse grooming gangs. Media en politie hebben het doodgezwegen uit politiek correcte overwegingen, zij waren bang dat het negatief zou zijn voor de moslims en door het zwijgen zijn duizenden en duizenden meiden aangerand, verkracht en verhandeld.

    Dus het gebeurd wel, maar bij de NOS viel het mee.

 9. Cesare

  Trump zou de NOS een verspreider van fakenews noemen. Helemaal terecht. Die linkse figuren kunnen normaal over het weer en koningsdag lullen.

 10. Beukman

  De paranoia slaat weer eens toe op DDS. Als je het mij vraagt is het een complot.

  1. Top

   Wat een misselijke kwal ben jij zeg! Mijnheer voelt zich verheven boven het volk, wat op een partij stemt wat mijnheer niet zint. Wat heb je zelf nu ooit bereikt, voordat je, je uitkering aan vroeg? Drie hoog achter, op je computertje, stoer en groter doen als dat je in werkelijkheid ben? Om te lachen, als het niet zo triest was

 11. PMG

  En wij bekostigen dat zooitje, saneren!

  Stem FVD!

 12. lIN-T

  Zoveel leugens en manipulatie is echt niet normaal meer.
  Je kan de staatsomroep niet vertrouwen, dat is zo klaar als een klontje.

 13. Jumping

  NOS= FAKE NEWS.

  AFZ. DE GELE HESJES.

 14. Joop Klepzeikert

  De Nationale Onbenullen Stichting gaat nooit ophouden met hun vreemde verhaaltjes.
  Die club GroenRaRa en PvdAllah idioten zijn en blijven moslim adepten. Ongeacht hoeveel aanslagen en andere ellende moslims ook aanrichten, de NOS zal dat tuig blijven verdedigen.

  1. Dik

   NOS is de spreekbuis van een steeds kleiner wordend clubje links slissende schlemielen.

   1. Joop Klepzeikert

    De hele NPO is er enkel en alleen voor debiel links Nederland. Zelfs de normale linkse mensen, ja die bestaan echt, kotsen de NOS onderhand mijlen ver uit.
    Vroeger had het NOS journaal 10-12 miljoen kijkers. Tegenwoordig nog geen 2 miljoen meer.

    1. Dik

     Ik ben een paar jaar geleden gestopt met tv kijken, ik hoor die geluiden steeds vaker. Natuurlijk haal ik het broodnodige rechtse geluid en beeld via internet, er is meer dan genoeg! Niet voor niets is FvD de grootste geworden.

     1. Joop Klepzeikert

      Ik kijk al 10 jaar geen Nederlandse TV meer. Heb enkel nog zo’n ding staan voor PopcornTime en af en toe een documentaire. Maar ook dat wordt steeds minder. De fantasie in de filmindustrie lijkt ook behoorlijk op te raken en steeds meer documentaires worden ook met links gelul verziekt.
      FvD kan nog veel groter worden door, net als de linkse partijen, gratis geld te gaan beloven. Pas na de verkiezingen gaan vertellen dat ze dat pas na 40 jaar werken kunnen krijgen.

     2. Dik

      “Ik kijk al 10 jaar geen Nederlandse TV meer.”

      Logisch!

 15. J.Rademaker

  Leef je als NOS rustig in je eigen wereldje kom je ineens de werkelijkheid tegen.

  1. Joop Klepzeikert

   Dat zal vast heel pijnlijk voor ze geweest zijn.

   1. Dik

    De echte werkelijkheid komt nog als FvD straks het NPO-budget met 70% gaat verminderen.

    1. Original NL

     Dat zou een zegen zijn Dik..!!
     ++++++!

 16. Niet L niet R

  De NOS is uiterst links georiënteerd!
  Neem alle berichtgeving al heel lang met een korrel zout!
  Ook hier de aller hoogste tijd, dat de bezem er door wordt gehaald!

 17. Godefroy France

  NPO: links, islamitische, antisemitische, anti blanke nederlanders, anti PVV, anti FDV omroep.
  Pro bruinhemden zoals Van Agt met z’n Gretta en de rascistische SS met BIJ1

  Suporters van; DENK, Groene Kmer, PVDA, D66, SP en alles dat riekt naar Islam, haatbaarden en halsafsnijders

 18. iduko

  Ach ja, wie kijkt er nog naar het journaal?

  1. Dik

   @iduko: -1

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.