Notre Dame-brand meteen tot eurofiele propaganda gemaakt: ‘Hoe onnozel te doen alsof we niet allen Europeaan zijn!’

Nog nauwelijks zijn de smeulende resten van het dak van de Notre Dame afgekoeld, of diverse lui zijn alweer aan het proberen om de brand in de eeuwenoude Franse kathedraal in hun eigen denkkader te proppen. Onder hen ook de fanatiekste aanhangers van de EU, die zeggen dat gisteren bewijst dat het “onnozel” is om te doen alsof we niet allemaal Europeaan zijn.

Laten we wel wezen: wat je positie in het politieke spectrum ook is, het verlies van de Notre Dame gisteren is groot en zwaar. Maar toch zijn de meest geslepen stukjestikkers van de wereld al bezig om de ramp in Parijs hun eigen narrative binnen te schrijven. Zo ook in het Verenigd Koninkrijk, dat al bijna drie jaar non-stop bezig is met Brexit. Pro-EU-krant The Guardian zag daarom namelijk aanleiding om de Notre Dame het verhaal over Europese eenheid binnen te loodsen. De centrumlinkse krant roept zelfs uit dat het nu “onnozel” is geworden om te doen alsof we niet allemaal in ons hart één junckeriaans geheel vormen:

“Yet the cathedral belongs to us all, too. Notre Dame is intimately connected with the history of England, Scotland and Britain. Henry VI was crowned king of France here. Francois I married Mary Stuart, later Mary, Queen of Scots, in it. Charles I, England’s most reprehensible king, was married in this building, too.

But the cathedral is not simply in our history, but in our hearts. It is part of our shared artistic patrimony. It belongs to European civilisation, of which this supremely important medieval building has long been such a peerless artistic embodiment, in the greatness of its carvings, its paintings, its music and its collections.

The cathedral will rise again in time. This terrible fire is not an event that should be trivialised or banalised. Yet, at a moment like this, how foolish it seems to pretend that we are not all Europeans. We stand with France in its hour of heartbreak. We will never, ever, turn away.”

Zo blijkt maar weer eens: de één z’n dood, is de ander z’n brood. Weliswaar met een aangebrand randje, maar dat nemen we dan maar voor lief…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Tman

  De brand “Europese eenheid binnen te loodsen”?

  Eu logica,de lidstaten moeten nu al wennen aan het idee dat het “onze” verantwoordelijkheid (geld) is waar de Kathedraal van hersteld gaat worden.
  Daar staat de EU voor,we zijn één!
  Frankrijk is een van de vele lidstaten die hun broek amper kunnen ophouden en gaat op de EU kassa kloppen.

 2. Dik

  EU?

  #nexit

  1. Tman

   @Dik
   Juist

  2. Siemien

   @Dik ++++++++++++++

 3. Peter Oudshoorn

  Berichten over de Notre Dame worden door DDS bekwaam tot de laatste druppel bluswater uitgeperst.

 4. Meriadoc Brandebok

  Tim propageerde gisteren: “Ondergang van het boreale avondland! Notre Dame in Parijs zeer ernstig in de fik.”

  Tim schrijft vandaag: “Nog nauwelijks zijn de smeulende resten van het dak van de Notre Dame afgekoeld, of diverse lui zijn alweer aan het proberen om de brand in de eeuwenoude Franse kathedraal in hun eigen denkkader te proppen.”

  Grote goedheid.

 5. Regina

  “How foolish it seems to pretend we are not all Europeans”

  Je hebt een verschil tussen de EU, waar er veel kanttekeningen aan zitten en Europa. Wij zijn allemaal Europeaan en Europese solidariteit is dan ook meer dan gepast. Dit heeft niets te maken met Brussel of Brexit dus wie maakt hier nou een propaganda stukje van?

  1. Tman

   @Regina
   Ben je satty? Ik vermoed dat door je Engelstalige tussendoortjes en je Nederlands gebazel!

   1. DeBruijn

    @ Tman

    Twijfel je daar nog aan? Dat is Satty, zit overal op internet met misschien wel 10 accounts overal te toeteren.

 6. Tman

  Nee,de brand is niet ontstaan door een een islamitische cultuurbarbaar!
  Maar door een opgewonden vuurvliegje!
  Wedden!

 7. ikweetwatikwil

  In Frankrijk wonen veel rijken. Die willen vast wel een aantal miljoenen afstaan voor de herbouw. Het is natuurlijk erg jammer die brand , maar dat is een zorg voor Frankrijk . Ook ik denk dat er nog vele branden zullen volgen. Ook hier in Nederland, want dat is ook al aardig bezig waar je nooit meer iets van hoort.

 8. Piet Klein

  Het heeft natuurlijk niets met elkaar te maken, de politieke status van Europa en verlies van dit monument. Een monument waarin artistieke kracht, het zoeken naar de verhevenheid in religie. hoe betrekkelijk je dat ook kunt vinden, maar tevens ook een monumenten waarin een land haar kracht kon laten zien en daarmee een symbool van macht en welvaart in het verleden. En toch vallen de beelden die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben over elkaar heen. Een toevals noodlot waardoor een brand ontstaat en een brand die in Europa woedt door een totaal verkeerde politiek. Want als eurofiel, als iemand die gelooft in de eenheid in diversiteit van Europa zie ik Europa in brand staan. Europa dat door de EU de weg compleet kwijt is. Economisch onvoldoende meekomt, innovatief niet voorop loopt, financieel een bolwerk is geworden van de financiele wereld en daarmee staat de EU toe dat er onmogelijke risico’s worden genomen, burgers worden uitgekleed. Een dat de vrede predikt en de ruzie tussen lidstaten aanwakkert. In migratie zich laat overspoelen door mensen, en dat zijn ook echt fantastische mensen, hun geluk komen zoeken in Europa. Grote groepen migranten die het in Europa niet gaat vinden dat economisch niet vooraan in de wedstrijd loopt, waar robotisering en kunstmatige intelligentie de lage opgeleiden en de middenklasse in de wielen gaat rijden. Waar migranten in de marge gaan leven en te grote groepen dan terugvallen op waarden die haaks staan op de Europese waarden. Politici die er niets van bakken, een dronken Juncker, een a politicus Tusk, een jomanda Timmermans. Politici die geen enkele goede regie voeren om Europa sterk en mooi te maken, vaak niet verder komen dan ruzie zoeken onderling, met Trump, met de Britten. Politici die Europa in brand zetten. En in Nederland politici die niet zien hoe Europa af brandt, Nederlandse politici die totaal geen regie en sturing geven om het mooie Europa sterk te maken, de belangrijk menselijke waarden in stand te houden. De brand van de Notre Dame heeft daar niets mee te maken behalve dat de beelden van een brandende kathedraal en een brandend Europa over elkaar heen vallen.

  1. Tman

   @Piet Klein
   Je benoemd dwingende redenen die een Nexit rechtvaardigen!

 9. Tman

  Donald Tusk: Notre-Dame is van heel Europa.

  Hij moet zeggen “Je suis parisien” Dat is persoonlijker,meer betrokken,hij moet voor zichzelf spreken en niet ongevraagd anderen erbij betrekken!

 10. Rien Noppen

  Ik kan in het artikel onmogelijk Eurofiele propaganda lezen.

  1. Gekko

   Eens. Het artikel in The Guardian beschrijft de relatie tussen Engeland, Schotland en Frankrijk. En die is er, ontegenzeggelijk. Je hoeft ook geen kenner te zijn om de grote gelijkenis te zien tussen de gotische kathedralen in Frankrijk en Engeland.

   1. DeBruijn

    @ Gekko

    Dat komt omdat de Normandiërs (nazaten van de Vikingen die zich in Noord-Frankrijk gevestigd hadden. Normandiërs betekent mannen van het noorden).

    Deze Vikingen zijn vrij snel geassimileerd in Frankrijk en de taal gaan spreken. Toen de Engelse koning overleed, zei William de veroveraar dat de koning hem de Engelse troon beloofd had. De Engelsen zeiden van niet, maar William bleef voet bij stuk houden en is Engeland binngengevallen, met succes in 1066 NC. Hij en zijn nazaten zijn gelijk kastelen en kathedralen gaan bouwen. Dus de meeste kathedralen in Engeland zijn Normandische kathedralen.

    Dus vandaar je veel gelijkenissen ziet. Hoewel de Notre Dame niet door de Noormannen gebouwd is.

    1. koeiepoep

     (Normandiërs betekent mannen van het noorden).
     Dat zijn toch “boraliërs”?

     1. DeBruijn

      @ koeiepoep

      De Vikingen spraken geen Latijns.

 11. Piet Patat

  “at a moment like this, how foolish it seems to pretend that we are not all Europeans”
  Ok, en dan ? Wat wil die vaatdoek van een krant hier mee zeggen ?
  We zijn allemaal €uropeanen, natuurlijk maar we zijn niet allemaal Frans, Engels, Nederlands of wat dan ook en met de €U heb ik al helemaal niks want daar doelen die €uroknuffelaars natuurlijk op.

 12. Korporaal Monty

  Ik denk dat iedereen die de joods-christelijke cultuur omarmd graag een bijdrage wil leveren aan de wederopbouw.

  Ongeacht uit welk hij of zij komt.

  1. Korporaal Monty

   Uit welk land

 13. edoc431

  Het is een kerk niet meer en niet minder rot op zeg .

 14. goedisfout

  Als je de tourist €2,- vraagt voor alleen een sanitaire stop dan moet er wel een giga budget zijn om die kerk weer op te bouwen. Dat repareren gaan die chauvinistische Fransozen prima zelf fixen, geen EU geld voor nodig.

 15. Jumping

  Maak in Mei een verstandige keuze.
  Stem in Mei een anti EU partij.

 16. Piet51

  Er schijnt min of meer tegelijk met de brand in Parijs een snel geblust brandje te zijn geweest in de buurt van de Al Aqsaa moskee in Jeruzalem. Het is werkelijk vermakelijk hoe al snel allerlei dubieuze sites verband tussen beide leggen. De vermakelijkste vind ik die van Martin Vrijland die in bveide branden een complot van zionisten in ziet. Die zouden de brand in de Notre Dame hebben gesticht, om de aandacht van de brand in Jeruzalem af te leiden, om zo de moskee van de Tempelberg af te kunnen branden om er een nieuwe Tempel van Salomo te bouwen. Hoe verzin je het? De brand was trouwens niet eens in de Al Aqsaa moskee maar in de buurt, het was in een bewakersloge in de buurt en richtte nauwelijks schade aan. Als mogelijke oorzaak worden spelende kinderen genoemd. Newsweek.com berichtte, wel een beetje slordig, erover.

  1. DeBruijn

   @ Piet51

   Als je veel reacties lees op internet, dan geloven veel mensen inderdaad dat de zionisten de wereld regeren en over proberen chaos te stichten onder het mom van ‘verdeel en heers’

   Zeer kwalijke antisemitische complotten, die al jaren gebruikt worden om Joden te vervolgen. Denk aan de pogroms in Oost-Europa en Rusland, WWII, enzovoorts. Helaas geloven niet alleen veel westerlingen dit, ook onder moslims wordt dit veel geloofd.

   1. Piet51

    De meeste mensen kunnen geen onderscheid maken tussen Joden, zionisten, semieten (ik bedoel eigenlijk anti-semieten, maar dat past niet in het rijtje 😉 ), en de politieke, religieuze en culturele varianten daarvan. Dat maakt de discussie heel ingewikkeld, omdat je er eerst achter moet komen wat iemand precies bedoelt. Ik heb alleen moeite met de actuele politiek van Netanyahu, de andere begrippen houden me niet bezig.
    Maar sommigen maken er werkelijk een potje van. Deze meneer Martin Vrijland is daarvan een vermakelijk voorbeeld.

    1. DeBruijn

     @ Piet51

     Inderdaad, alle termen worden door elkaar gebruikt. Maar die complottheorieën zijn erg hardnekkig. Je kunt ze bijna niet weerleggen, want dan krijg je te horen dat je zelf ook ingehuurd bent door de Mossad, Zionisten of Joden.

     Ik ben ook niet zo een liefhebber van Netanyahu. Maar ja, ik weet te weinig van het politieke landschap op het moment om te zeggen hij of zij zou beter zijn.

  2. Beukman

   @Piet
   Grappig. Gisteren scheef ik: moslims en joden zullen de schuld krijgen.
   Ben ik nou een groot waarzegger? Welnee.

   1. Piet51

    @Beukman
    Ik zat erop te wachten, vond dat het wel wat lang duurde, maar hoorde vanochtend dan toch vanuit Spanje, waar het op sociale media al langer rondging.

 17. F. Domela Nienhuis

  Notre Dame in vlammen op; Franse kerken wekelijks doelwit van migranten

  Gevestigde orde in Europa reageert schouderophalend over vernielingen in honderden kerken – maar wat als het moskeeën waren geweest?

  UPDATE: De schade aan de Notre Dame lijkt minder groot dan eerst werd gemeld. Sterker nog: het interieur van de kathedraal blijkt ‘op wonderbaarlijke wijze gespaard’. President Macron beloofde dan ook het beroemde bouwwerk, waarvan het houten dak grotendeels in vlammen opging, geheel te laten herstellen.

  Gisteren: Of de brand die één van ’s werelds bekendste klassieke bouwwerken, de Notre Dame kathedraal in Parijs, zo goed als zeker totaal heeft verwoest daadwerkelijk is ontstaan door renovatiewerkzaamheden zullen we mogelijk nooit zeker weten. Wel zeker is dat er de afgelopen jaren vele honderden Franse kerken zijn besmeurd, beschadigd en aangevallen door moslimmigranten, onlangs zelfs 10 in één week (4). Op Franse Twitter accounts circuleerde dan ook een gerucht dat de brand in de Notre Dame mogelijk is aangestoken door een islamitische werknemer van het renovatieteam.

  Ontzetting in Frankrijk, want één van de drie bekendste gebouwen in de hoofdstad moet ondanks de inzet van 400 brandweerlieden zo goed als zeker als verloren worden beschouwd. President Macron onderbrak er zijn agenda voor en snelde zich naar het ramptoneel. Eerder twitterde hij dat ‘onze dame in Parijs in vlammen staat. De hele natie is emotioneel. Mijn gedachten naar de katholieken en alle Fransen. Net als al onze landgenoten ben ik bedroefd dat dit deel van ons in brand staat.’ (2)(3)

  Hoewel de politie vrijwel meteen verklaarde dat de brand door een ongeluk is ontstaan, is het Openbare Ministerie in Parijs een onderzoek naar de oorzaak gestart.

  Onverschilligheid bij Europese elite over vernielde kerken
  Of dat bij de honderden kerken die de afgelopen jaren het doelwit werden van moslimmigranten ook is gebeurd valt te betwijfelen. In tal van kerken werden vernielingen aangericht, kostbaarheden gestolen en christelijke symbolen zoals kruisen en schilderijen verwoest of besmeurd met onder meer uitwerpselen. Begin februari werden in één week maar liefst 10 kerken het doelwit, ook van pogingen tot brandstichting. (1)

  Zo werd de Saint-Sulpice, de op één na grootste kerk van Parijs, op 17 maart getroffen door een brand die in eerste instantie eveneens als een ‘ongeluk’ in de media kwam. Pas later gaf de politie toe dat het geen ongeluk maar brandstichting was geweest.

  Waren moskeeën het doelwit geweest van christenen of andere activisten, dan had de Europese politieke en media elite moord en brand geschreeuwd en hadden we al tal van ‘solidariteits’ optochten tegen ‘extreemrechts racisme’ gehad. Nu de situatie echter omgekeerd is reageert de linksgroenliberale gevestigde orde met een nonchalant –en heimelijk wellicht zelfs instemmend- schouderophalen.

  Over de Notre Dame zullen we daarom enkel weer de bekende krokodillentranen horen, waarna het importeren, beschermen en laten verspreiden van een religieuze ideologie met een historische diepe haat voor het christendom, waar de Europese cultuur op is gebaseerd, gewoon met volle kracht zal blijven doorgaan.

 18. F. Domela Nienhuis

  NOTRE-DAME de PARIS in brand: waarom een moslimaanslag heel goed mogelijk is

  Op het moment dat ik dit schrijf, is de omvang van de schade nog niet bekend. Maar het ziet er heel erg uit… Een van de oudst en prachtigste bouwwerken van Frankrijk, daterend uit de 12e eeuw, staat in brand. Men weet nog niet of het vuur alleen onder ’t dak heerst. De “Fleche” [smalle, heel hoge houten toren op midden van dak], is ingestort, het is verschrikkelijk. Eén ding is zeker; elke Fransman, iedere patriot heeft een erge klap gekregen toen ze hoorden dat in ’t hart van Parijs het hart van onze geschiedenis in vlammen is opgegaan.

  En het is niet te vermijden dat in ons aller hoofd speelt dat dit misschien wel geen ongeval was, maar een aanslag tegen hetgeen Frankrijk vertegenwoordigt. De Notre-Dame, waar Napoleon tot keizer werd gekroond.. En als het een aanslag zou zijn, dan is het in ieder geval een aanslag door moslims.

  Al maandenlang, dag in dag uit, worden onze kerken door vandalen vernield. En dat gebeurt allemaal zonder dat er strafmaatregelen worden getroffen. “Femen”, dat de Notre-Dame straffeloos aanvalt, en alle politici zijn dan bezig met het bespotten van ons CHRISTELIJK ERFGOED. Maar dan moet je eens kijken naar de moskeeën die geen enkel risico lopen, want ze worden bewaakt! Maar ondertussen laten ze onze monumenten vernietigen die ons dierbaar zijn. Wat een smeerlappen… De Notre-Dame de Paris, dierbaar in ons hart, onze geschiedenis, onze literatuur dankzij Victor Hugo.

  Wie zou vandaag niet aan dit boek kunnen denken en waarvan wij hopen dat het geen voorspellende waarschuwing is: De moskee Notre-Dame van Parijs 2048 ? Als dit is wat wij vrezen, wat men gelooft, na de steek in het hart, komt de haat, de pure haat bij ons omhoog. Als “ZIJ” dat durfden, de Notre-Dame aan te vallen, dan zou dat weleens het begin van een verschrikkelijke burgeroorlog kunnen zijn. Een dergelijks Godslastering kunnen we niet vergeven, zo’n aanval op ons hart. We moeten afwachten om meer te weten te komen en dan de maatregelen nemen die nodig zijn.

  Bron: resistancerepublicaine.eu

  1. DidiMadloba

   De bouwvakkers die bezig waren met werkzaamheden waren natuurlijk allemaal moslims, wel ja.

 19. PMG

  Het is van de knotse dat Nederland als één van de, zoniet als grootste, netto betaler maar 25 zetels heeft in dit achterlijke zooitje. Het zou eerlijk zijn wanneer de grootste netto betalers het meest te vertellen hebben over wat er met hun geld gebeurt.

  Mocht men dat niet democratisch vinden dan kunnen we overstappen naar het communistische systeem van allemaal gelijk, dus elke Europeaan draagt evenveel bij en is dit logge, dictatorische monster snel verleden tijd!

  ‘Ik zie nog liever een kerk afbranden’ is schijnbaar een achterhaald spreekwoord.

  NEXIT en EUXIT, stem FVD!

 20. DidiMadloba

  Nu komt een Baudet in de knoei. Zijn “boreale” cultuur is natuurlijk Europese cultuur, al was het maar omdat de landsgrenzen heel anders liepen in de Middeleeuwen toen de Nôtre Dame gebouwd werd.

  1. toetssteen

   Boreaal staat gewoon in alle boeken der Helleense mythologie en heeft geen bliksem van doen met cultuur. Het heeft met een natuurverschijnsel te maken, t.w. het noorderlicht. (wel alles lezen hè). Er zijn zelfs boreale dansers die ter ere van dit fenomeen optreden.

   1. Kiliaan Noppen

    Toetssteen wrijft nog even door in vlek.

    Slim hoor.

   2. Siemien

    Nee maar Toetssteen je weet toch dat dit soort alles uit de kast haalt om Baudet in een bepaald hoekje te drukken, kijk naar achterlijk islamimbeciel en klein jongetje Nopje.

 21. Bolkestein

  Al eens de sociale media afgestruind en gezien en gehoord in wat voor feeststemming veel Moslims verkeren? Een en al Allah Akbar over deze brand.

 22. Behold My Negativity

  Correctie: ik ben wel een Europeaan, maar geen EUaan (nieuw woord?).
  Maar als landen als Frankrijk uit de Nederlandse geldpot teren, dan maar liever Nederlander dan Europeaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.