Oh oh! EU-opperdruif bemoeit zich met gamers: Steam moet prijzen in EU ‘harmoniseren’

De kortpittige Margrethe Vestager in actie bij de EU. Bron: / Flickr ALDE Communication
Foto: De kortpittige Margrethe Vestager in actie bij de EU. Bron: / Flickr ALDE Communication

Oh, oh! Het is weer raak! Brussel heeft een nieuw onderwerp gevonden om mensen te pesten. RTLZ spreekt nu al over een ‘schandaal’ in de context van de beprijzing van games in de online winkel Steam. Maar of het schandaal te vinden is aan de zijde van Steam of de Europese Unie laten we aan u. Volgens Eurocomissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zit Steam fout.

Wat is er aan de hand?

Wel het volgende: veel gamers kopen hun spelletjes online via de winkelpagina van Steam dat een soort van Netflix voor games is. Via Steam hebben gamers toegang tot duizenden titels, kunnen ze nieuwe connecties maken en ook zelf content aanleveren.

In principe kan iedereen een eigen spel ontwerpen en via Steam verkopen. Daarvoor vraag Steam natuurlijk wel een commissie en past zij de prijzen aan op het veronderstelde welvaartsniveau van de geografische locatie van de potentiële koper.

Zo kosten games in Duitsland méér geld dan bijvoorbeeld in Polen. En in Rusland zijn games nog goedkoper dan in Polen. Steam beprijst haar games op verschillende manieren afhankelijk van de geografische locatie. Maar de Europese Unie vindt dit in strijd met de regels en het principe van de ‘interne markt’. Zo stelt de kortpittige bemoeidruif van de Europese Unie madame Vestager het volgende:

“Europese consumenten moeten het recht hebben om overal games te kopen en spelen, ongeacht waar ze wonen in de EU”

Het klinkt allemaal zo goed, maar als de EU haar zin krijgt gaat het weer gezeur opleveren. Terwijl alles prima werkt nu. Gamers houden hun hart vast! Het systeem waarmee Steam haar prijzen en/of gameselectie per land aanpast heet ‘geoblocking’. En het systeem wordt juist gebruikt om minder rijke gamers uit armere landen te helpen games te kopen voor lagere prijzen!

Wat de EU nu wil is dat bijvoorbeeld de game Move or Die in elk EU-lidstaat dezelfde prijs krijgt (in euro’s). Dat lijkt misschien eerlijk. Maar een euro koopt minder in Denemarken dan in Griekenland. Zelfs binnen de ‘interne markt’ van de EU heb je dus wel dezelfde meeteenheid (euro’s) maar is de onderliggende koopkracht van die euro verschillend.

Dat is zo met voedsel en dus ook met games (geoblocking). Maar het is een illusie te denken dat de harmonisatie van prijzen in absolute termen hetzelfde is als het harmoniseren van de kosten die consumenten maken! Immers is het welvaartsniveau in Denemarken hoger en is hetzelfde bedrag in euro’s van andere waarde voor een Deen dan een Griek.

De prijsharmonisatie, die de EU wenst, zal slechts één kant opvallen en dat is het verhogen van alle prijzen. Dat betekent voor miljoenen arme gamers waarschijnlijk hogere prijzen dan nu. De EU moet gewoon aan de zijlijn blijven staan alvorens ze zelf een schandaal veroorzaakt want er is helemaal niets mis met de huidige situatie:

“Please if it ain’t broke, don’t fix it!”

Het schandaal waarover RTLZ spreekt is dan ook het pedante gedrag van de EU. Dat zich overal mee bemoeit en blijkbaar niet eens begrijpt dat prijsharmonisatie in absolute termen niet hetzelfde is als prijsharmonisatie in relatieve termen. Iets dat Steam wel begrijpt zodat behalve West-Europeanen en Amerikanen men ook kan gamen met mensen uit gebieden waar het welvaartsniveau lager ligt.

Maar dat mag blijkbaar ook weer niet….

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

22 reacties

 1.   

  Quote : En het systeem wordt juist gebruikt om minder rijke gamers uit armere landen te helpen games te kopen voor lagere prijzen!
  .
  Teunis, zet je roze bril eens af.
  En het systeem wordt juist gebruikt om rijke gamers uit rijkere landen games te laten kopen voor hogere prijzen!

  1.   

   Je hebt zeker een punt echter kunnen de ‘rijke gamers’ ook elders hun game-producten bestellen. Er zijn voldoende alternatieven voor de Steam-shop. Tevens doet Steam vrijwel alles in de uitverkoop tot wel 90% korting soms! Als je haast hebt dan koop je games voor de hoogste prijs. Als je geduld hebt dan kosten games nauwelijks iets. De EU maakt zich dus druk om niets.

 2.   

  Goede uitleg. Dit is juist iets dat de eu zou moeten stimuleren. De eu zou de natiestaat moeten bestrijden ipv de verschillen tussen regio’s.

  We mogen de henk alberda’s van deze wereld niet de macht geven. Een idiote ondernemer alle voordelen geven ten koste van de arbeider.

  1.   

   Mijn BMW was pakweg 5000 euro duurder dan dezelfde in Duitsland. Vind Satty dat hier de BPM dan ook maar gelijkgetrokken = naar beneden moet?

   1.   

    @Ego-non-solus: Negeren is de enige effectieve manier om van het kaf af te komen.

   2.   

    Ik heb mijn 2e hands Kawa nomad geïmporteerd uit de VS (Cal) omdat hij hier in de EU letterlijk het dubbele kost, en waarschijnlijk meer. De achterlijk hogebelastingen zullen er ook mee te maken hebben dat Kawasaki de v-twins hier in de EU niet meer op de markt brengt. Dwangneurose EU

  2.   

   @ Satty

   In de VS hanteren bedrijven ook verschillende prijzen in de verschillende staten. Net zoals in Nederland bepaalde producten goedkoper zijn in het zuiden, dan in het noorden.

   Dus je opmerking gaat niet op.

 3.   

  Deze EU bemoeienis heeft er al voor gezorgd dat er al divers fabrikanten producten niet meet in de EU leveren Voorbeeld: Kawasaki levert in de hele EU geen V-twin motoren meer.
  Hoezo EU is goed voor u….?

 4.   

  Hmm, moderatie ofwel censuur. Zal wel mijn laatste reactie zijn.

  1.   

   @Itsme: Meestal niet hoor! Het kan ook zijn dat je woorden gebruikt die niet door het filter komen/mogen.

   Denk bijvoorbeeld aan d r u g s of s e x.

   1.   

    d r u g s kan ik mij wat bij voorstellen maar s e x ?

    1.   

     @Itsme: Er zijn nog een paar woorden die er niet doorheen komen, weet alleen niet precies welke.

 5.   

  Laat ze zich maar druk maken over het feit dat sommige mods niet meer werken na een zoveelste update zodat ontwikkelaars ook moeten updaten, zelf speel ik vaak Halflife en mods daarvan.

 6.   

  Weer een hoop poeha om niets.
  Dit fenomeen is bij gamers al lang getackeld.
  Je kunt gamekeys kopen. Die komen idd veelal uit Polen of Rusland. Werkt prima.

 7.   

  Laat mensen die werkzaam zijn bij de EU eerst maar eens belasting gaan betalen. Geen belasting betalen is ook niet eerlijk naar mensen die wel belasting betalen toe.

 8.   

  Ik vraag me steeds vaker af of er in dat EU-parlement nog mensen zitten met een IQ boven de 60.
  Elke dag lees ik wel weer iets daarvandaan wat echt alleen door volslagen debielen verzonnen kan zijn. De laatste keer dat daar iets fatsoenlijks vandaan gekomen is kan ik me niet meer herinneren.

  1.   

   Quote: De laatste keer dat daar iets fatsoenlijks vandaan gekomen is kan ik me niet meer herinneren.
   .
   Dementie is lastig, niet voor u maar voor uw omgeving.

   1.   

    Je kan ook gewoon zeggen dat je het niet weet Uhm.
    Is helemaal niet erg…

 9.   

  Dit gebeurd al decennia. In de VS is software veel goedkoper dan hier. Zeggen ze als excuus dat de vertaling duur is, maar dat doe je een keertje. Na 20 jaar en vele updtes verder kost hetzelfde pakket hier bijna 1,5x zoveel als in de VS. En dan komt de BTW er nog op.

  Er zijn al bedrijven die hebben op de achtergrond software draaien om te kijken of er bijvoorbeeld een bouwmarkt bij jou in de buurt zit, zo niet, dan passen de prijzen zich gelijk aan en gaan ze omhoog. Zijn er veel bouwmarkten in de buurt, dan gaan de prijzen op de website naar beneden.

  Hoe bedoel je de boel flessen?

 10.   

  Laat ze eens druk zijn met de verschillen in prijzen van auto’s en bijtellingen tussen Eu- landen onderling. Dat zou het eerste zinnige onderwerp van die gasten zijn.

 11.   

  Heeft die EU miep niks anders te doen?

 12.   

  Wat een farce dat de berichten hier ‘goedgekeurd’ moeten worden. Ik heb een kritische reactie (met economische onderbouwing, zonder scheldwoorden oid) proberen te plaatsen, maar dat mag niet, want ik verdedig een standpunt uit Brussel.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!