LIVEBLOG: Ondergang van het boreale avondland! Notre Dame in Parijs zeer ernstig in de fik

Op DDS houden we een liveblog blij vanwege de brand in de Notre Dame. Houdt de pagina in de gaten voor updates (en ververs de pagina zo nu en dan, druk F5).

20:33 Kritiek op de Nederlandse media vanwege hun summiere behandeling van de brand. RTL en NOS behandelen het heel kort in een item, terwijl alle internationale nieuwszenders live beelden uit Parijs uitzenden.

20:23 De brand is inmiddels bijna bedwongen door de brandweer, aldus ooggetuigen ter plaatse. De noordelijke toren staat nog overeind en lijkt weinig tot geen schade te hebben. De grote kerkspits is ingestort en het middelste gedeelte van de kerk is zwaar verwoest.

20:13 De politie heeft inmiddels een onderzoek geopend naar de oorzaak van de brand. Of men iets vermoedt (zie update van 20:09) is niet bekend, maar de Franse politie zal er ongetwijfeld naar kijken.

20:11 Er is een reddingsteam de brandende kerk ingegaan om zoveel mogelijk uitgestalde kunstwerken te redden van de noodlottige brand, zo kan het NRC melden.

20:09 Inmiddels gaan er geruchten dat de brand toch geen ongelukje bij de werkzaamheden is, maar bewust zou zijn aangestoken. Aldus verklaren jezuïeten in Parijs.

19:58 Ook de beroemde kerktoren van de kerk is zojuist ingestort. Branded stortte het bouwwerk op de rest van het gebouw. De verdrietige beelden zie je hier:

19:55 Ook vanuit de EU wordt nu uiterst geschokt gereageerd. De liberale europarlementariër Guy Verhofstadt zegt “verdrietig” te zijn om beelden te zijn van de brandende Notre Dame. Hij hoopt dat de brandweer het vuur snel onder controle krijgt en dat dit “Europese gothische meesterwerk” bewaard kan blijven.

19:54 Het dak is nu ingestort. Van de eeuwenoude kerk blijft vermoedelijk maar weinig over.

19:50 De eerste politieke reacties druppelen binnen. Namens FVD reageert gemeenteraadslid en aankomend Eerste Kamerlid Annabel Nanninga: “Wat een ramp. Ziek van.”

19:47 Het nieuws dat de Notre Dame in de fik staat, heeft ook de Verenigde Staten bereikt. President Trump twittert erover: “Misschien kunnen vliegende watertankers gebruikt worden om het vuur te doven. We moeten snel handelen!”

19:44 Het vuur wordt immer erger. Inmiddels staat ook de voorzijde in de hens.

19:42 Eén van de torens van de beroemde kerk is inmiddels al compleet vernietigd, volgens zeer droevig nieuws van The Updater.

https://twitter.com/BreakingNLive/status/1117844634649149440

19:40 De Franse brandweer is in paniek, zo blijkt wel. RTL rapporteert nu dat brandweerlieden uit de wijde omgeving van Parijs zijn uitgerukt om deze brand in de Notre Dame te blussen.

19:37 Het gaat al jaren slecht met de Notre Dame, aldus De Volkskrant in 2017. De kerk is in een zeer slechte staat, met losliggende pvc-buizen en verdwenen waterspuwers: “Het onvoorstelbaar rijke erfgoed van Frankrijk is ook een last: veel monumenten behoeven restauratie en de staat kan die niet alleen betalen. De Notre Dame, symbool van middeleeuws geloof in Parijs, is in verval.”

19:33 Verslaggevers van RTL Nieuws houden de brand in de Notre Dame nauwlettend in de gaten. Het ziet er niet best uit, zegt journalist Olaf Koens. De brand wordt duidelijk steeds groter, verklaart de verslaggever.

De Notre Dame in de fik. Bron: Solveig Godeluck / Twitter.
De Notre Dame in de fik. Bron: Solveig Godeluck / Twitter.

19:31 Volgens de Parijse overheid is de brand ontstaan door de restauratie van de kathedraal. Er is dus geen sprake van een misdrijf, aldus FranceInfo.

19:29 “Geen bewijs dat de brand is aangestoken,” aldus Reuters. “Hoe dan ook, het is wel het geval dat verschillende katholieke kerken in Frankrijk zijn aangevallen de afgelopen maanden, inclusief brandstichtingen.”

19:22 Eén van de parels van de westerse beschaving is momenteel aan het afbranden in Parijs. Op Twitter rapporteren diverse accounts nu filmpjes met daarop een zeer grote brand die is uitgebroken in de eeuwenoude kerk. De kerk – één van de beroemdste ter wereld – brandt aan de top. Brandweer lijkt nog niet ter plaatse.

Later meer


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

99 reacties

 1. Regina

  #Paasvuur 🙂

  1. marco1

   Het is niet altijd gepast domme grapjes te maken, Regina de la fleur.

   1. Regina

    @Marco1

    Je hebt gelijk. Maar zoals je ziet reageerde ik als eerste en ik had toen niet door hoe erg dit uit de hand zou lopen

    1. FuisCklam

     Op de achtergrond, als je goed luistert, hoor je Macron harpspelen en zoetjes zingen, een lied over het brandende Troje, eens zo machtig en groots.

     1. Rien Noppen

      Zak.

    2. DeBruijn

     @ Regina/Satty

     Je hebt ook geen fatsoen in je donder.

  2. Punt50

   Gadverdamme viezerik, excuseer jezelf!

 2. Jumping

  Macron heeft agenten in overvloed met traangas.
  Nu nog brandweer.

 3. poldi

  Doodzonde als deze kerk waarvan de bouw in 1163 begon in de vernieling dreigt te geraken.
  Dat noem ik een culturele ramp.

  1. Janna47

   @Poldi
   Jammer, jammer, jammer, deze prachtige kathedraal….niet aangestoken?
   De brandweer is er nog niet, maar men weet al dat de brand niet aangestoken is…nee, nee….vliegt vanzelf zo ernstig in de hens, ja hoor!
   Kijk maar weer de andere kant op en hou ze de handjes maar weer boven het hoofd..

   1. FuisCklam

    Dan is dit nog erger dan Hebdo. Hopelijk is het toch gewoon n per ongelukje.

  2. poldi

   Correctie:
   kerk = kathedraal

 4. Veteraan

  Zonde van zo’n oud gebouw.
  Maar nog meer zonde van het herstelgeld wat er in gepompt gaat worden.
  Wat er nog overblijft aan gemeenschapsgeld, nadat alle subsidies aan elektrische auto’s voor de rijken zijn uitbetaald en ontwikkelingshulp is uitgekeerd aan een zwarte dictator naar keuze, gaat hiernaar toe.
  Ach, beter dan dat het een moskee wordt.

  1. Piet51

   De Notre Dame staat heel hoog op de lijst van meest waardevolle gebouwen ter wereld. Dat is het lijstje dat Baudet terecht zo graag in ere houdt of uitbreidt. Een andere gebouw, dat net zo hoog genoteerd staat is het Alhambra in het Spaanse Granada, een ongeëvenaard voorbeeld van islamitische bouwkunst. Een islamitisch kunstwerk hebben we in Europa dus al.

   1. Stanly2000

    Piet51, inderdaad een kunstwerk, zeker in vergelijking met de hedendaagse islamitische bouwkunst. Zoals b.v. die grote moskee in Rotterdam.

    1. Fortiori

     Het interieur is meer dan de moeite waard. Een oase van stilte in het razende verkeer eromheen en de kolkende Kuip op de zondagen.

   2. Fortiori

    Geheel met u eens Piet ! Ook in het noorden van Wales tref je vele kastelen van ooit een vernuftige bouwkunst aan. Maar ook in den Bosch staat er een kerk van formaat. In Zutphen ook. Zwolle !

   3. toetssteen

    Nope Piet. Architect was joods, uitvoerenden waren blanke slaven.

    1. Rien Noppen

     Onzin, Toetssteen.

     1. toetssteen

      Rn
      Samuel Ha-nagid.

     2. Rien Noppen

      Ja, er zijn aanwijzingen dat die het fort bouwde dat vooraf ging aan het Alhambra. Je hebt een klok horen luiden.

   4. M. Brandenburg

    U bedoelt uiteraard Byzantijnse bouwkunst iedereen weet dat dat is waar de moskeen op zijn gebaseerd. Niets islamitisch aan maar zoals alles gewoon gestolen en gebracht als eigen.

   5. DeBruijn

    @ Piet51

    De Alhambra is gebouwd door christenen ingehuurd door de moslims. Was een documentaire over.

 5. Cootje

  De gele hesje staan op de barricade , en dan branden oude de gebouwen het best,

  1. TheresaGeissler

   Als U bedoelt, dat de regering-Macron het vuur heeft laten aansteken om vervolgens de Gele Hesjes de schuld te geven, inderdaad!
   Maar dat zou wel verschrikkelijk stom zijn, want sinds Nero is die truc nog bij de meest ongeletterde bekend!

 6. Rien Noppen

  Afschuwelijk.

  1. marco1

   Idd een ramp voor Parijs wat nog wat charmes had overgehouden dankzij gebouwen als deze.

  2. haha

   Beste Rien, ik wil graag even je mening vragen. Je reageert altijd met inhoudelijke kennis van zaken, met een eigen overwogen mening. Je lokt best veel reacties uit. Die vertalen zich in een Google-populaire-pagina index. DDS staat vrij hoog in Google. Als jij nou eens zou stoppen met je reacties (en ik en enkele anderen). Op DDS wordt gereageerd, maar vele bezoekers reageren niet. Wat voor beeld zouden de niet-reagerende bezoekers van DDS krijgen bij gebrek aan kritische nuancering? Volgens mij zien ze dan een website waar ze niet mee geassocieerd willen worden. Ik kan het nog even niet laten op een en ander, maar heb dus wel de hier beschreven twijfels.

  3. santiago

   Hoeveel slachtoffers zijn er?

 7. Cootje

  Oude pestzooi , cultuurrelativisme , verleden tijd , macron is zo populair dat ze hun oude zooi zien branden , geweldig volk die Fransen , geef mij maar de Engelse met hun brexit

  1. haha

   En wat heb je nou gezegd cootje? Helemaal niks dus.

 8. Lambieck

  Ondergang van het boreale avondland!

  Misplaatste populistische titel.
  Hoop dat de schade straks meevalt.

 9. Cootje

  Woningnood , in Indonesië , of Brazilië steken hun bossen in brand , in Parijs is dat gebied van dat gebouwtje , goud waard , dus de ene zijn dood is de andere zijn brood , en je bent van de sloopkosten af, jammer. Voor de pizza boer in de buurt , die krijgt geen 25€ meer voor zijn pizza .

 10. A3aan

  Een trieste zaak, een beschadiging van de Europese cultuur. Wat ik niet begrijp is dat als je een gebouw in de steigers zet om onderhoud uit te voeren waarbij branders worden gebruikt, je geen blusmateriaal bij de hand hebt om een ontstane brand in de kiem te smoren.

  Zo zonde!

 11. Brazil

  Kunnen ze daar voor in plaats een moskee bouwen 🙂

  1. marco1

   Hoe een domme reactie. Jij bent vast een heel gelukkig mens dat je je eigen domheid niet doorhebt.

   1. Brazil

    Best wel saai om door het leven te gaan zonder humor ,
    vind je niet 🙂

    1. DeBruijn

     @ Brazil,

     Als je dat humor noemt? En vind je het niet opvallend dat jij altijd om jezelf lacht? Kennelijk ben je helemaal niet zo grappig.

     1. Punt50

      @ DeBruijn

      Net zo’n dwaas als die Regina.

   2. Gekko

    Marco1: er zitten een paar lolbroeken op DDS met een puberaal gevoel voor humor. Brazil is er zo een en Regina.
    Tip: niet op reageren. Dan gaat de lol er voor hen wel af.

    1. marco1

     Ach Gekko ik mag ook graag kinderachtige grapjes maken maar als je geen besef hebt wanneer dit niet te doen behoor je toch tot een soort onderklasse waar iemand met iets meer verstand als een vlieg niet bij wil horen.

   3. Original NL

    Tja marco daar dacht ik ook aan.
    Het is maar de vraag of de moslim gemeenschap de wederopbouw niet als rascistisch/discriminerend of (zeer populair ) provocerend zal opvatten.

  2. Regina

   De Notremoskee 🙂

  3. DeBruijn

   @ Brazil,

   Wat een lompe opmerking. Een eeuwenoud en belangrijk pand vliegt in de fik.

   We hebben weer met iemand te maken die de eigen cultuur en geschiedenis haat.

  4. Rien Noppen

   Triest figuur.

 12. santiago

  Ik hoop niet dat er slachtoffers zijn. Laat die kudt kerk maar afbranden. Kerken heb ik helemaal niets mee.

 13. Siemien

  Het is maar een gebouw

  1. Kees Kroket

   Kernachtig samengevat @Siemien ! Wellicht heeft het als ruïne nog meer waarde gekregen. Net als Fort Alamo in de VS

 14. Beukman

  De walgelijkste brand die ik ooit heb meegemaakt, ik kan er amper naar kijken.

  Ongetwijfeld zullen een stelletje halve garen moslims of joden de schuld geven.

  Voor de EU een goeie gelegenheid voor een mooi gebaar: helpen om dat ding weer op te bouwen, en schenkingen uit de Europese musea te doen, om tenminste iets van het interieur en de kunstvoorwerpen die verloren zijn gegaan te vervangen.

  1. marco1

   Zo zullen er ook halve garen zijn die domme grapjes nodig zijn te naken zonder werkelijk te beseffen wat deze brand voor verlies is.

   1. Brazil

    Sorry maar hier moet ik toch om lachen, het is maar een gebouw uit steen meer niet.

    1. Punt50

     Nee idioot, het is een ICOON. Maar jij weet niet wat dat is.. Sterker nog, eigenlijk weet jij helemaal niks.

    2. DeBruijn

     @ Brazil

     Help me herinneren dat ik dat ook zeg mocht jou huis ooit in de fik vliegen.

     Ik hoop het niet, maar mocht het gebeuren en je bent alles kwijt: dan moeten we lachen, toch?

  2. Brazil

   Nero kan het gedaan hebben 🙂

   1. DeBruijn

    @ Brazil

    Je bent een triest figuur.

  3. santiago

   Beukman. Niks helpen. Het vaticaan stikt van het geld. Laten ze hun eigen clubhuis maar weer opmetselen. Ik draag geen centime bij aan die pedo club.

   1. Beukman

    Je weet niet wat je zegt, @Santiago. Daarom vergeef ik het je.

    1. santiago

     Beuk. Ik schiet vol. Dank je mijn zoon.

  4. Rien Noppen

   Ja, enorm pijnlijk dit.

   Een icoon van Parijs en van Frankrijk, volledig uitgebrand.

   Heel verdrietig.

 15. Piet Patat

  Is dit een nieuwe tactiek van onze IS vrienden ? Zal me niet eens verbazen als er zo’n moslim gek met een lucifer in de buurt was. Notre Dame is wel een van DE symbolen van het Chtistelijke geloof. Gaan ze nu onze kerken in brand steken ? Echt, was het eerste wat bij mij op kwam.

  1. marco1

   Lijkt mij een overdreven en vooral voorbarige eerste gedachte Piet Patat.

  2. Brazil

   Ja we hebben een zondebok nodig , zoals bij de brand in
   de rijksdag.

  3. Cycle25

   Lijkt meer op een aannemer die royaal gebruik maakt van Bolkenstein’s dienstenrichtlijn. Goedkope aannemer, goedkope krachten, lekker bezig EU.

   1. Brazil

    Ja we moeten toch iemand de schuld geven waarom niet de EU, moslims, mensen met 1 been, homo’s , transgenders, de weerman of misschien wel de weervrouw, hahaha geweldig.

  4. Rien Noppen

   “Echt, was het eerste wat bij mij op kwam”

   Een begrijpelijke reactie van islamofoben.

 16. Brazil

  Notre Dame (was) is een broeinest van ongedierte , dat het
  nog overeind staat is al een wonder op zich.

 17. C.A.Barstow

  Tjonge, dit is echt een ramp voor dit geweldige stuk geschiedenis in steen.

 18. Jv

  Uiteraard weinig nieuws hierover bij de NPO!
  Het is namelijk geen moskee, als dat het was geweest, was er op alle drie NPO netten de hele avond een live uitzending geweest. De linkse media heeft meer op met die minaretten want die staan zo mooi in het Hollandse landschap.
  Het linkse tuig weet wel hoe ze christelijk nalatenschap moeten doodzwijgen.

  1. Kees Kroket

   De bouwers in die tijd werden weinig Christelijk behandeld. Er moest wel gewerkt worden en het had niets te maken met Christelijke bezigheidstherapie in clubverband.

  2. Rien Noppen

   Het Journaal opende ermee, Jv.

   Gelul dus.

 19. Regina

  Ik vrees dat dit een terroristische aanslag zou kunnen zijn. Een of ander IS gestoorde

  1. Brazil

   Sure kid 🙂

 20. Vrijedenkert

  Heel spijtig maar het is en en blijft een zeer oud middeleeuws gebouw die over het algemeen zeer brandgevoelig zijn!
  Aangestoken, ongeval of zelfs een aanslag dat is nog even afwachten maar de Fransen hebben geluk dat de Notre Dame zowel van binnen als van buiten uitgebreid is gedocumenteerd, gefilmd, gefotografeerd en zelf grotendeels gedigitaliseerd dus wat behouden is gebleven kan men restaureren en wat verwoest is kan men tot in het kleinste detail herbouwen…
  De herstelkosten zullen astronomisch hoog zijn maar als de Fransen dat er voor over hebben is deels herstel en deels herbouw tot exacte kopie als voor de brand heel goed mogelijk waarbij heel veel originele delails behouden kunnen blijven.

 21. Onslow

  Morgen ligt de focus weer op Turijn wanneer 020 daar een balletje gaat trappen. Ook daar zal het vuurwerk niet van de lucht zijn. Ook een verslag met live blog.

 22. santiago

  Leuk voor de eerste praatshow van pauw. Die heeft natuurlijk onmiddellijk die hele vervelende phillip freriks gebeld voor een emotioneel lulverhaal.

 23. C.A.Barstow

  Het is natuurlijk vreselijk dat zo’n stuk cultuur vernietigd is, na WWII zijn er verschillende kathedralen en kerken opnieuw volledig opgebouwd waaronder de St.Laurenskerk in R’dam dus wie weet, al zullen de kosten natuurlijk vele malen hoger liggen als toentertijd.
  Er gaat al genoeg cultuur verloren dit soort cultuur iconen dienen absoluut behouden te blijven voor het nageslacht.
  De RK kerk is schathemeltjesrijk dus kan wel een flinke duit in het zakje doen.

 24. shimeon

  Er is 1 voordeel kunnen ze gelijk een sprinklerinstallatie plaasten,zat er nu ws niet in..

 25. Tman

  Hopelijk is de schade niet te groot,en stort het het gebouw niet in.
  Het was prettiger als het Europagebouw in Brussel in de hens stond,daar gebeurt toch al niets,behalve dan borrelen en de lidstaten bestelen!

 26. Cootje

  Heel Frankrijk staat elke zaterdag in de brand , nu is het maar lokaal een oud gebouw, en als we de Franse begroting bekijken , kunnen wij als Nederlandse belasting betaler , de renovatie kosten betalen , een gebouw uit de 11de eeuw is toch niet meer van deze tijd, en ze hebben er nog zat over

 27. Gekko

  Precies 4 weken geleden was er ook brand in de 1 na grootste kerk van Parijs, de Saint Sulpice. Brand is daar ontstaan bij de hoofdingang.

  Weet het niet, maar wel toevallig dat de 2 grootste Parijse kerken in 1 maand tijd in de hens gaan. Die brand bij St. Sulpice is zeker wel verdacht, want op zondag en er waren geen werkzaamheden.

  1. Beukman

   Jammer voor je @Gekko, maar de oorzaak van die brand was een zwerver die zichzelf in de fik zette met zijn kacheltje.

 28. Jv

  @Noppen, gelul is wat jij iedere dag uitbraakt!
  Je bent zelf een lul als je niet in de gaten hebt dat je verstand met je op de loop is!

  1. Siemien

   @JV even een script erop en je kunt rustig reageren, negeren en zwijg je het dood

  2. Rien Noppen

   Jv, je beweerde dat de NPO deze ramp doodzwijgt omdat het geen moskee betreft. Dat zou ‘het linkse tuig’ volgens jouw benevelde brein doen met het oogmerk het christelijke gedachtegoed dood te zwijgen.

   Dat was een idiote bewering en het toont aan dat je niet lekker spoort.

  3. Dik

   “Noppen”

   Niet reageren Jv, daar heeft hij een hekel aan.

 29. fusilier

  Hoe zit dat met de brandverzekering ? Als het toch aangestoken is. Vrees het ergste.

 30. Isengrijn

  Eeuwig zonde. Ik kan alleen maar hopen dat het in originele staat gerestaureerd word. Niet dat ze er een slapp, modern glazen gebouw neerzetten.

 31. Siemien

  Er zullen nu wel een paar islamimbecielen een idee hebben om van deze kerk een moskee te maken, die hangen hier rond hoor onderschat ze niet en dat zijn nog Nederland minachtende Nederlanders..

  1. Dik

   “die hangen hier rond”

   O die God danken dat Pim Fortuyn is doodgeschoten?

 32. Jv

  @noppen; hoor/lees die het zegt.
  Wat een ontspoord heerschap bent u.
  Totaal ontspoort brein wat door links fanatisme en facisme is gehersenspoeld.
  Jammer……u had zoveel voor deze wereld kunnen betekenen, maar ja, van dergelijk links rapalje en moslim knuffelaars hebben we er helaas meer dan genoeg van lopen in ons land. Om kotsmisselijk van te worden! Juist soorten zoals u, brengen ons land naar de verdoemenis!

 33. Jv

  @Noppen; trouwens ……… lezen kun je ook al niet.
  Ik heb niet gezegd dat de NOP het nieuws doodzwijgt, maar dat het maar beperkt op het nieuws was. Maar blijkbaar bestaat uw vocabulaire alleen uit NEE of JA, zoals bij zoveel linkse drammers die volledig ontspoord zijn.
  Een tussenweg kennen ze niet!

 34. Punt50

  h^t^t^ps://reactnieuws.net/2019/04/09/ladderzatte-juncker-slaat-met-brandende-toorts-op-vrouw-van-rwandese-president/^

  Ook leuk, Juncker heeft weer eens de bodem van het whisky vat opgezocht, EN gevonden. Dus dacht hij weer terug aan oude tijden waarin het heel gewoon was om wat zwartjes te flamberen.

 35. M. Brandenburg

  was vorig week nog in het nieuws gemiddeld drie kerken per dag slachtoffer van vandalisme inbraak en vernielingen, is het werkelijk zo moeilijk om het verband te leggen??

  1. F. Domela Nienhuis

   Dat is in de herkomstlanden van die geïmporteerde culturen ook al schering en inslag. De kerken branden daar ook als fakkels. Je hoort of ziet er in die media niets over. Niks verontwaardiging.

   Moet je de verontwaardiging bij die linkse meehuilers met de Islamitische wolven eens horen of zien als er iets gebeurt als zoiets als een bierflesje op een grasveldje bij een muurtje van een moskee belandt…

 36. santiago

  Gelukkig heeft een miljardair 100 miljoen toegezegd voor herstel. Ben je toch weer een stukkie dichter bij een goed plekkie in de hemel. Ben is benieuwd wat Nederland bij gaat dragen . Kan wel een keertje uit de pensioenpot, daar zit toch veel te veel in.

  1. Korporaal Monty

   Veel mensen in Nederland omarmen onze joods-christelijke cultuur, zeker ook op dit forum dus ik denk dat ze een bijdrage wel zullen verwelkomen.

 37. Jumping

  De ondergang van de Notre Dame is de redding van Macron.

  1. Gekko

   Voor hooguit een week, ja. Na Pasen gaat Macron weer door met de Franse hesjes het leven zuur te maken.

 38. F. Domela Nienhuis

  Notre Dame in vlammen op; Franse kerken wekelijks doelwit van migranten

  Gevestigde orde in Europa reageert schouderophalend over vernielingen in honderden kerken – maar wat als het moskeeën waren geweest?

  UPDATE: De schade aan de Notre Dame lijkt minder groot dan eerst werd gemeld. Sterker nog: het interieur van de kathedraal blijkt ‘op wonderbaarlijke wijze gespaard’. President Macron beloofde dan ook het beroemde bouwwerk, waarvan het houten dak grotendeels in vlammen opging, geheel te laten herstellen.

  Gisteren: Of de brand die één van ’s werelds bekendste klassieke bouwwerken, de Notre Dame kathedraal in Parijs, zo goed als zeker totaal heeft verwoest daadwerkelijk is ontstaan door renovatiewerkzaamheden zullen we mogelijk nooit zeker weten. Wel zeker is dat er de afgelopen jaren vele honderden Franse kerken zijn besmeurd, beschadigd en aangevallen door moslimmigranten, onlangs zelfs 10 in één week (4). Op Franse Twitter accounts circuleerde dan ook een gerucht dat de brand in de Notre Dame mogelijk is aangestoken door een islamitische werknemer van het renovatieteam.

  Ontzetting in Frankrijk, want één van de drie bekendste gebouwen in de hoofdstad moet ondanks de inzet van 400 brandweerlieden zo goed als zeker als verloren worden beschouwd. President Macron onderbrak er zijn agenda voor en snelde zich naar het ramptoneel. Eerder twitterde hij dat ‘onze dame in Parijs in vlammen staat. De hele natie is emotioneel. Mijn gedachten naar de katholieken en alle Fransen. Net als al onze landgenoten ben ik bedroefd dat dit deel van ons in brand staat.’ (2)(3)

  Hoewel de politie vrijwel meteen verklaarde dat de brand door een ongeluk is ontstaan, is het Openbare Ministerie in Parijs een onderzoek naar de oorzaak gestart.

  Onverschilligheid bij Europese elite over vernielde kerken
  Of dat bij de honderden kerken die de afgelopen jaren het doelwit werden van moslimmigranten ook is gebeurd valt te betwijfelen. In tal van kerken werden vernielingen aangericht, kostbaarheden gestolen en christelijke symbolen zoals kruisen en schilderijen verwoest of besmeurd met onder meer uitwerpselen. Begin februari werden in één week maar liefst 10 kerken het doelwit, ook van pogingen tot brandstichting. (1)

  Zo werd de Saint-Sulpice, de op één na grootste kerk van Parijs, op 17 maart getroffen door een brand die in eerste instantie eveneens als een ‘ongeluk’ in de media kwam. Pas later gaf de politie toe dat het geen ongeluk maar brandstichting was geweest.

  Waren moskeeën het doelwit geweest van christenen of andere activisten, dan had de Europese politieke en media elite moord en brand geschreeuwd en hadden we al tal van ‘solidariteits’ optochten tegen ‘extreemrechts racisme’ gehad. Nu de situatie echter omgekeerd is reageert de linksgroenliberale gevestigde orde met een nonchalant –en heimelijk wellicht zelfs instemmend- schouderophalen.

  Over de Notre Dame zullen we daarom enkel weer de bekende krokodillentranen horen, waarna het importeren, beschermen en laten verspreiden van een religieuze ideologie met een historische diepe haat voor het christendom, waar de Europese cultuur op is gebaseerd, gewoon met volle kracht zal blijven doorgaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.