Partijkartel heeft baantje al klaarstaan om Buma (CDA) uit te rouleren: burgemeester van Leeuwarden!

Zoals inmiddels algemeen bekend zit het CDA met een probleem: men heeft dringend een nieuwe leider nodig, want de oude – Sybrand Buma – is aan vervanging toe. Hij zit er al zeven jaar, en wist in die tijd het CDA nooit weer groot te maken. Gelukkig voor de partij is men een volledig ingeplugd lid van het partijkartel, en zijn er tal van posities om de CDA-voorman naar weg te promoveren. Gezien zijn Friese patricische familiegeschiedenis komt daarbij eentje meer dan anderen in aanmerking: burgemeester van Leeuwarden.

Bij Buma’s aantreden als CDA-leider in 2012 had de partij nog 24 zetels. Nu zijn dat er 19 en staat de partij nog altijd op fors verlies in de peilingen. Tijd voor een nieuwe voorman om daarmee te proberen de weggelopen kiezer dan eindelijk wél weer eens terug te lokken. Vermoedelijk tevergeefs, want de meeste CDA’ers die er zijn verdwijnen op natuurlijke wijze: ze overlijden. En er komen er weinig voor terug.

De christen-democraten moeten dus van Buma af. Maar ja: waar laat je een gesjeesde partijleider? Nou, in een leukbetaald overheidsbaantje ergens in een uithoek van het land, natuurlijk. De burgemeesterspost van Leeuwarden valt binnenkort waarschijnlijk vrij. Dus welja, met wat gepush uit Den Haag en concessies van medepartijkartelisten VVD, PvdA en D66 is het uiteindelijk zo geregeld… Buma naar Friesland:

“CDA-leider Sybrand Buma wordt aan het Binnenhof getipt als de nieuwe burgemeester van Leeuwarden. De christendemocraat zou daarmee zijn Friese familieroots achterna gaan, zijn vader en grootvader waren ook burgervader in de noordelijke provincie. Als hij vertrekt moet het CDA op zoek naar een nieuwe leider.

Al langere tijd wordt aan het Binnenhof verwacht dat de ervaren Buma (53) plaatsmaakt voor een opvolger, waarbij de ministers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge beschouwd worden als de belangrijkste kandidaten. Ook staatssecretaris Mona Keijzer zou wel oren hebben naar de functie van partijleider. De discussie over de koers van het CDA is recentelijk ook weer opgelaaid.”

Nou, oant moarn dan maar hè? It sil heve!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. santiago

  Wordt allemaal geregeld in onze mooie monarchie. Geritseld kun je beter zeggen. Vanmorgen was hans de boer nog even in stelling gebracht om te vertellen dat ons koningshuis zo belangrijk is voor onze economie. Zij openen deuren in brunei en saoudi arabie. Dat levert hen miljarden op. Ons kost het alleen maar miljarden.
  Morgen feest mensen. Ik hoop dat de regen met bakken naar beneden valt. Belachelijke poppenkast kost een godsvermogen.

  1. Vabis

   Eens, het wordt tijd dat er een gekozen burgemeester gaat komen en het Koningshuis, wat op valse gronden in stand wordt gehouden, gaat verdwijnen, anno 2019 is dit volkomen achterhaald.

   1. Meriadoc Brandebok

    Welke valse gronden zijn dat dan?

    1. Peter Oudshoorn

     De huidige zogenaamde ‘Oranjes’ hebben geen druppel oranjebloed door hun aderen stromen.

     1. Meriadoc Brandebok

      Willem-Alexander stamt via de vrouwelijke lijn af van de Vader des Vaderlands, de eerste prins van Oranje.

     2. Peter Oudshoorn

      Nee Meriadoc, die fabel wordt opgehangen. En als oranjeklantje geloof je dat natuurlijk. De lijn van Willem van Oranje liep op een gegeven moment dood en toen werd en bijgoochem in de zevende graad erbij gehaald.

     3. Meriadoc Brandebok

      Elsevier: “Dat de koning niet zou afstammen van Willem van Oranje zou groot nieuws zijn. Het klopt dan ook niet. Er loopt wel degelijk een rechte lijn van Willem-Alexander naar de vader des Vaderlands en wel via diens kleindochter Albertine Agnes (1634-1696). Zij trouwde met Willem Frederik van Nassau (1613-1664). Hij was overigens een verre neef van haar, want de kleinzoon van Jan van Nassau, de jongere broer van Willem van Oranje.

      De huidige Oranjes stammen af van dit echtpaar, dat via de vrouwelijke lijn dus rechtstreeks met Willem van Oranje is verbonden. De makers van de scheurkalender moeten zich schamen. Ook als ze geen aanhangers van de monarchie zijn en liever een republiek in Nederland gevestigd zien. Immers, Willem van Oranje is niet alleen stamvader van de Oranjes, maar ook wegbereider van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.”

    2. Vabis

     Vanmorgen hoorde ik zo’n klojo op tv verklaren dat alle burgers van Nederland zouden profiteren van die voor zichzelf o zo Royale Koninklijke familie wanneer zij met in hun kielzog het bedrijfsleven landen zoals Japan zouden bezoeken.

     Misschien dat jij dit geloofd als royale koekhapper maar ik persoonlijk durf daar toch vraagtekens bij te zetten, in dit land wordt de gewone man geknipt en geschoren op belastingtechnisch gebied, je weet wel die belasting waar die puissant rijke inteelt familie van is vrijgesteld.

     Dus sodemieter alsjeblieft op met dat Koninklijke Huis en laten we zo spoedig mogelijk een republiek vormen.

     1. Meriadoc Brandebok

      Het Nederlandse volk profiteert inderdaad van het koningshuis. De koning doet veel voor het MKB. Dit is ook uitvoerig onderzocht. Zonder hem blijven er deuren gesloten die met hem wel opengaan.

      Het koninklijk huis heft geen belastingen. Dit doet de politiek.

     2. Rien Noppen

      gelooft

     3. Vabis

      Ga jij nu maar lekker koekhappen morgen Brandebok, jij lijkt mij echt zo’n serviele oranje fan die staat te juichen en te kwijlen langs de route die dat circus aflegt, en vergeet niet wat aan te trekken wat oranje is.

     4. Hartenheer

      Ze vertellen niet wat het Koninklijk Huis de burger kost.
      En dat alleen voor een schijn status.

      Als je al weet dat de nakomelingen al 4x meer als onkostenvergoeding krijgen, dan wordt je toch misselijk van.
      Het enige wat ze hiervoor gedaan hebben is een prins{ses} heerlijk leventje en 18 jaar worden.

     5. Meriadoc Brandebok

      Een voorstander zijn van een eeuwenoude traditie is helemaal niet serviel, Vabis.

     6. Rien Noppen

      Echt serviel is ademloos achter de charlatan Baudet aanrennen. Dan ben je meer dan serviel, ook nogal onnozel.

     7. Vabis

      Bij jou kijk ik nergens van op Brandebok, zelfs een eeuwenoud sprookje belet je nog om op zondag de radio aan te zetten.

    3. DeBruijn

     @ Meriadoc Brandebok

     In de jaren 90 heb ik wel eens gehoord dat twee zussen in Engeland dichter bij Willem van Oranje stonden dan ons koningshuis.

     Wat op tv, maar ik heb er daarna nooit meer iets van gehoord en weet ook niet of het inderdaad klopt.

     1. Meriadoc Brandebok

      Dat klopt, zij heten Pam en Julie Nassau en zijn woonachtig in het Verenigd Koninkrijk.

      Door alle bastaard-dochters en zonen zijn er tal van nazaten. Zij wonen verspreidt over Europa en sommigen daarvan hebben nog een adellijke titel.

      Willem-Alexander is echter ook een nazaat van koning Willem I, evenals de vorstenhuizen van België, Luxemburg, Denemarken en ik geloof ook Zweden of Noorwegen nazaten van de eerste koning van Nederland zijn.

     2. DeBruijn

      @ Meriadoc Brandebok

      Bijna alle koningshuizen in Europa zijn verweven. De Habsburgers hebben volgens mij de meeste nazaten onder de koningshuizen en adel.

     3. Meriadoc Brandebok

      Exact.

   2. Peter Oudshoorn

    Eens Vabis, hier in Duitsland hebben we een president die na vier jaar weer opsodemietert en kiezen we onze eigen burgemeester. Dat bevalt allemaal prima.

    Leve de Republiek Nederland!

    1. Catalaanse kok

     Quote: kiezen we onze eigen burgemeester.
     .
     En morgen vertelt Petertje Holland weer dat hij nog steeds stemgerechtigd in in mijn mooie Nederland.
     Zijn waarheid is net als zijn geest, zeer flexibel.

     1. Peter Oudshoorn

      Dt klopt Catalanse lul-de-behanger. Ik stem gewoon mee voor de Tweede Kamer verkiezingen. Helaas niet voor de Provinciale Staten, dan moet je woonachtig zijn in de betreffende provincie.

      Jij bent van weinig dingen op de hoogte: zou je die grote schreeuwbek van je niet eens een beetje dimmen.

    2. DidiMadloba

     De Duitsers hebben een ceremoniële president die weinig te vertellen heeft, bijna een soort koning. Met ook een paleis (Bellevue in Berlijn). Duitsland heeft inmiddels een hele reeks oud-president die allemaal een kantoor houden met een secretaresse.
     Lijkt me niet per se goedkoper.

     1. Peter Oudshoorn

      Geld speelt ook geen rol, Frits. Het gaat er om dat een koningshuis middeleeuws feodaal is, dat het om erfopvolging gaat (voor risico’s: zie de debiele Filip in Belgie) en dat je nooit meer van ze af komt.

    3. Fortiori

     Voor @Peter Oudshoorn, “Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef” , 25 jaar taalaanwinsten van Marc de Coster, beslist lezen. Doen❗

     1. Peter Oudshoorn

      Heb ik niet nodig FortiForti, ik ben zelf creatief genoeg.

    4. DeBruijn

     @ Peter Oudshoorn

     Ik wacht nog steeds op antwoord waar Laan van Poot 98 ligt in de Vogelwijk.

     1. Meriadoc Brandebok

      Hij bedoelde dat niet serieus. Er zit een voorgeschiedenis aan dat Vogelwijkverhaal. Als je hier een tijdje langer bent kom je het vanzelf nog eens tegen.

      Naar eigen zeggen woont Peter in Duitsland, omdat Nederland – zo beweert hij – een hellhole is. Hij is een economische gelukszoeker.

     2. DeBruijn

      @ Meriadoc Brandebok

      Dank je voor de uitleg.

      Ik woon niet in Den Haag, maar wel vlakbij en kwam vaak in die wijk. Mooie wijk trouwens, met uitzicht op het duinen.

     3. Meriadoc Brandebok

      Als je aan de duinen woont, woon je wel mooi natuurlijk. Hoewel ik zelf ook wel eens in een Friese boerderij of een huis met een lapje grond in Zeeland zou willen wonen. Niet dat ik nu slecht woon trouwens. Ik mag niet klagen.

  2. Rien Noppen

   “Ik hoop dat de regen met bakken naar beneden valt.”

   Dat hoop ik ook. We hebben in Nederland vanwege de droogte behoefte aan een periode met veel regen.

  3. edoc431

   Mag van mij de hele zomer bij jou in het land regenen knul lol

   1. santiago

    Edoc. Regent het bij nooit dan.

   2. Rien Noppen

    Als het watertekort is opgeheven hoop ik op mooi zonnig weer. Nu, aan het begin van het droogteseizoen, hebben we nog een paar centimeter tekort.

    Komt goed, bedenk ook dat de kans dat het FvD nog enige rol van betekenis in het landsbestuur krijgt nihil is geworden. Dat is een opsteker voor het klimaat.

  4. Tman

   Indien onze Koning in de afgelopen Kerstrede had verklaard dat Nederland werd overspoeld door vreemd en ongewenst volk,had hij van mij Koning kunnen blijven!
   Maar nee,hij bemoeit zich ook nog eens met de politiek en waarschuwd zijn “onderdanen” voor valse nostalgie en populisme (lees Baudet)
   Hij mag van mij oprotten,die lul!
   Een republiek is prima!

   1. Tman

    waarschuwd =waarschuwde

    1. DeBruijn

     waarschuwt – waarschuwde – heeft gewaarschuwd

  5. Fortiori

   Van die regen, @Santiago, is een flauwe opmerking. Sneue in DDS taal. Vele kinderen verheugen zich op de vrijmarkt om wat spulletjes te verkopen. Ze hebben het er druk mee gehad in de voorbije dagen met wat er de deur uitgaat. Jammer als het regent.

   1. DeBruijn

    @ Fortiori

    Regen is belangrijker momenteel dan de vrijmarkt. Heel jammer voor de kinderen, maar ik hoor van veel tuinders en boeren dat er echt een groot probleem is met de droogte.

  6. bejaarde

   Santiago:
   ++, voor je wens morgen, bakken, bakken nattigheid

 2. DidiMadloba

  Buma heeft het toch niet slecht gedaan. Vanuit het besef dat de gemiddelde CDA stemmer ver over de 70 is maakte hij van zijn partij een conservatieve partij vol oude mopperaars, die met veel christelijke waarden niets meer hebben.

  Maar de nieuwe held heet Pieter Omtzigt, die met toch al weer 45 jaar een jeugdige uitstraling heeft die tegen Klaver Baudet en Jetten op kan.
  Pikant: hij heeft een Turkse vrouw met Syrisch-Orthodox geloof.

  1. Rosasolis

   @DidiMadloba. Buma heeft verzorgd dat onze tweede-kamer coalitie niet uit elkaar ging vallen. Er komen vernieuwingen in de CDA. Geleid door getalenteerde mensen.
   Inderdaad P. Omtzigt is een van ze. De huidige CDA koers van de CDA wordt veranderd van gematigd tot strenger. Omdat er moet veel gedaan worden met zoveel groeiende
   problemen.

 3. Dik

  28 reacties waarvan er niet één zichtbaar is, ik weet weer genoeg. DDS let op u saeck!

 4. Vliegenvanger

  Nou Leeuwarden mag wel blij zijn als ze zo’n figuur al burgemeester zouden krijgen. Tjonge jonge. Ongeloofwaardige kerel, kan hij de boel daar weer lopen besodemieteren.

  1. Dik

   [zuigmodus] Buma is een fantastisch bestuurder van een geweldige partij, Nederland heeft er nog nooit zo goed voor gestaan en Leeuwarden mag haar handen dichtknijpen met zo’n geweldige integere politicus. Wie dat niet vindt is een racist, fascist, xenofoob en een islamofoob. [/zuigmodus]

   1. Joop Klepzeikert

    “racist, fascist, xenofoob en een islamofoob” zijn geuzennamen om trots op te zijn.

   2. Rosasolis

    @dik. Waarom bent u zo agressief tegen de CDA die niet aan corruptie meedoet?
    Dat kan je niet schreven over de FvD.

    @

    1. Vliegenvanger

     CDA niet aan corruptie mee doen?
     Laat me niet lachten, zoek het wnl programma op zondag eens op. Waar schijnheilige Buma verteld dat de oude benzine en diesel auto’s verkocht worden aan het buitenland. Omdat die in Nederland verboden gaan worden i.v.m die klimaat gekte.
     Dus die auto’s komen zo de weg weer op, maar dan vervuilen ze ons land niet maar het buitenland. Nog nooit een grotere koekwaus gezien en gehoord als Buma.

     1. Rien Noppen

      Vliegenvanger blijkt niet eens te weten wat corruptie behelst.

      Hoe dom kan je zijn?

     2. Rosasolis

      @Vliegenvanger. Heeft u al een elektrische auto? Wij niet. Ze zijn heel duur, en vele mensen in oost-Europese landen zullen zullen blij zijn ALS
      zij een oudere auto in goede staat kunnen krijgen. Wij hebben een oude
      Ford van 2000, die nog steeds in goede staat is. De meeste mensen in onze buurt hebben ook oudere autos. De APK keuringen zorgen dat ook
      de oudere auto’s worden goed onderhouden. Ik geloof niet dat Buma slechte oude barrels stuurt naar Oost-Europese landen!

 5. Joop Klepzeikert

  Wat zou dat toch mooi zijn, fuhrer Büma naar een uithoek van Nederland en CDA dan onder leiding van het domste Mona toetje van Nederland eindelijk over de rand van de afgrond. CDA heeft al veel te lang, veel te veel schade aangericht.

 6. Rosasolis

  De CDA heeft besloten een nieuwe koers aan te nemen. Hoewel de christelijke achtergrond zal altijd het basis van de partij blijven, wordt de nieuwe koers strenger.
  Omdat de problemen in onze samenleving groeien, en al te vaak worden niet snel genoeg opgelost of verbeterd. Binnen de CDA is er een groep van bekenden opgericht om de nieuwe weg op te bouwen. Binnen dit groep is ook oud-minister van justitie:
  Ernst Hirsch-Ballin. Die de vele huidige juridische problemen met min. F. Grapperhaus zal bespreken. Wij zijn heel benieuwd naar de nieuwe koers van de CDA. Fijn is het dat
  Hirsch-Balin weer terug is van weg geweest.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.