Pensioenfondsen in de problemen: kortingen voor werkenden en gepensioneerden ‘niet meer te voorkomen’

Je kon erop wachten.

De Telegraaf heeft vandaag bijzonder zorgwekkend nieuws. Het is namelijk zo slecht gesteld met bepaalde pensioenfondsen dat ‘kortingen’ voor werkenden en pensionado’s “niet meer te voorkomen” zijn.

Dat zegt hoogleraar pensioenrecht Hans van Meerten aan de krant. Hij heeft het dan met name over metaalfondsen PME en PMT. Volgens hem zijn de kortingen “niet meer te voorkomen.” In theorie kan er nog wel iets gedaan worden, maar dan moet of de polder iets doen… of er moet een verrassend herstel zijn van de financiële markten. Volgens Van Meerten gaat dat echter niet gebeuren.

Het is slecht nieuws voor alle betrokkenen, maar heel verrassend is het niet. Veel mensen zagen dit al van verre aankomen — aangenomen dat er inderdaad gekort wordt. Het hoort zelfs bij ons systeem. Hoe vreemd dat ook kan klinken.

Maar toch. Toch zal het voor veel mensen problemen opleveren. Je zou er maar vanuit gaan dat je een bepaald bedrag krijgt, en dan opeens geconfronteerd worden met een veel lager inkomen. Of zelfs maar “een beetje een lager inkomen.” Want laten we wel wezen, een pensioen is sowieso geen vetpot. Tien euro is al een verlies dat je liever niet ziet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Siemien

  Logisch met al die migratie en het is de schuld van Afrika dat continent pleegt een aanslag op ons economisch stelsel..

  1. Rien Noppen

   “het is de schuld van Afrika”

   🙂

   1. Siemien

    Yep het is de schuld van Afrika..

    1. santiago

     En van Trump en Wilders toch?

     1. Siemien

      Nope, van die juist niet..

   2. biggeorge

    Gewoon 1 keer al die gepensioneerden afmaken dan zijn we van alle problemen af

    …kunnen we weer met een schone lei beginnen

 2. Top

  Hahahaha! Geweldige regering, was zeker niet te voorzien? Sterkte, voor wie het aangaat. En ja, schandalig!

 3. santiago

  Hoe meer ze van mij pakken, hoe meer ik pak van hen. Gewoon in de supermarkt een beetje proletarisch winkelen.
  Al 10 jaar lang worden de ouderen bestolen en onze verrotte elite graait vrolijk door. Het geld klotst tegen de plinten bij de pensioenorganisaties en de overheid heeft daar akl miljarden van gejat. Tuig is het, maar ze zullen er ooit een keer op afgerekend worden.

  1. Adriaan

   @Santiago, je pikt het terug van een supermarkt? Ben je dan niet ook hetzelfde soort tuig? Als je de overheid wil pakken, moet je andere maatregelen nemen. Zeer laakbaar gedrag vertoon je.

   1. Regina

    Ik ben het eens met Santiago. Als het leven onmogelijk gemaakt wordt door de overheid moet de burger maar creatievere manieren verzinnen om te kunnen overleven. Dan is burgerlijke ongehoorzaamheid op zijn plaats

   2. santiago

    Adriaan. Juist. Ik blijf het terugpikken. Tuig moet met tuig bestreden worden. Ik voel me er prima bij en schaam me nergens voor. Laat de elite zich maar schamen, want die bestelen ons al jaren. Blijf jij maar lekker D66 of CDA of VVD stemmen.

    1. Adriaan

     @Regina en @Santiago, een hardwerkende burger bestelen. Lager kun je niet zakken. Licht de belastingdienst op als je ballen hebt. Stelletje nietsnutten. Overigens stem ik op geen van bovengenoemde partijen.

     1. santiago

      Je bent waarschijnlijk een fvd stemmer die eerst PVV stemmer was. Een verrader dus en ook nog eentje met een hele grote mond.

  2. Satty

   Ga weg, je wilt mijn geld.

   1. santiago

    Satty. Jouw geld? Houd toch je grote mond, je hebt geen cent om je reedt te krabben. Op jouw uitkering zit niemand te wachten.

    1. Satty

     De huidige gepensioneerden willen een greep in de pensioen pot van de jongeren doen. Je begrijpt niet hoe het georganiseerd is, het is een verkapt omslagstelsel en jij wilt nog meer graaien.

     Wat jij denkt over mij te weten is een fantasie en de werkelijkheid zal je rauw op je dak vallen.

     1. Siemien

      Wat een onzin kraam jij uit Satty, al die vergrijsden hebben bakken van hun zuurverdiende met geld betaald, om de jongeren van nu het leven te kunnen laten leiden die ze nu hebben, en maar zeiken die jongeren dat ze het zo slecht hebben.
      Jij bent echt een verwend misbakseltje, nooit tevreden en het moet altijd meer, wat ik nog mis in je betoog is Afrika..

 4. TD

  Er zijn te weinigen,die de pensioenpotjes vullen,en steeds méér die een pensioen ontvangen mede door vergrijzing,met polarisatie tussen jong/oud tot gevolg!
  De politiek opperde dat in nabije toekomst immigratie dat probleem kan ondervangen,maar dat is dusver een fata morgana gebleken,omdat die lui hun eigen vóór tov achterkant niet kunnen onderscheiden,en enkel kamelenkeutels kunnen knikkeren,om bij verveling de Nederlandse samenleving te gaan bekritiseren.
  Het begrotingstekort wordt enorm,uitkeringen non-productieven , 7-miljard naar EU, AOW-gerechtigden,klimaathype,energietransitie etc.

  1. santiago

   TD. Lul niet man. Vorig jaar heeft de overheid 11 miljard overgehouden. Alle ouderen hebben zich scheel betaald aan premies en belastingen om een fatsoenlijke oude dag te hebben en dat werd ons ook door de overheid beloofd. Nou, niets van dat alles hoor en als jij nou denkt dat alle gepensioneerden de hele dag op de golfbaan lopen of ergens op vakantie zijn heb je het mis. Een heleboel keurige ouderen moeten de eindjes aan elkaar knopen en het kleine beetje geld dat ze kunnen sparen geven ze nog aan hun kinderen. Het wordt tijd dat het in Nederland eens eerlijk geregeld gaat worden.
   Daarom blijf ik van mening dat de democratie terug moet en we daarom de geldverslindende monarchie af moeten schaffen.

   1. Satty

    Je bent een profiteur. Had gewoon je hersens gebruikt dan had je geweten dat het niet kon. Andermans geld is waar jij van wilt leven.

    1. Siemien

     Satty weet precies hoe je van andermans geld kunt leven, zij/hij heeft zich er volledig in verdiept, en maar wijzen naar anderen terwijl zij/hij/het handje ophoudt…

     1. santiago

      Siemien. Haha, helemaal goed.

 5. Dik

  Lage of zelfs geen rente, Brussel heeft het goed voor elkaar!

  Alweer een reden voor Nexit!

 6. poldi

  De pensioenpotten zijn barstens vol maar dankzij de kunstmatig gehouden rekenrente staan de pensioenfondsen er “slecht” voor.
  En wat velen niet weten, is dat het beheer van de pensioenfondsen is overgedragen aan Brussel en dat de knooflanden er indirect onder leiding van Draghi van gaan profiteren.
  Wij worden zo bedonderd, vooral door de eurofiele partijen.
  Aub Nexit maar dan wel op een geordende manier.

  1. Pedrito

   Helemaal juist !

  2. Heinz

   Goed dat u even waarschuwt. Ik denk dat de beheerders van mijn pensioenfonds dat niet weten.
   Draghi moet je in de gaten houden !

 7. NoDoubt

  Al een aantal keren heeft de Politiek (oa Zalm)honderden miljoenen uit de pensioenpot gegraaid. Toen gingen pensioenen over van eindinkomens naar midden inkomens. Vervolgens gingen de pensioenen naar hogere aow leeftijd. Nu zijn de partnerpensioenen aan het afschaffen. De pensioenen van Belgie na inleveren aan de EU al verdwenen, want de pensioenen in de hele EU wordt daaruit betaald. Nu zijn er al 64000 creditcards verstrekt aan asielzoekers die nog niet geregistreerd zijn maar elke maand 500 eu ontvangen. De uitzendingen van Nieuwenhuis Zwarte zwanen toonde al aan hoe ondoorzichtig onze pensioenen zijn en er geen openheid zal worden gegeven, terwijl het jouw geld is. Asielzoekers zullen onze pensioenen niet opvangen omdat 80 a 90 % niet aan het werk komt. Sterker nog. Het kost ons nu al 500 miljard. Er is nog maar één oplossing. Uit de EU want Brussel maakt ons pensioen op. We krijgen dan 136 miljard terug en we gaan weer gewoon doen, zoals we voor de EU-tijdperk deden. Geen idiote klimaatbeheersing want er komt een miniijstijd aldus NASA/ ex organisator Greenpeace. Geen btw-verhoging om EU kosten te financieren. De belastingdruk op de NLer is nu al bijna 40%. En er komt geen einde aan. Het houdt gewoon in dat de NL-er er nooit op vooruit zal gaan qua netto inkomen.

 8. Politiek Profeet

  Het blijft niet bij die zogenaamde 10 euro, tel daarbij de extra belasting op energie, ruim 30 euro per maand en de komende rekening van het klimaatakkoord van pakweg 40 euro per maand….al met al even snel zo,n 80 euro, PER MAAND.
  Fijn he dat europa met zijn eurofielen die nederigland blijven leegroven, nu zijn de pensioenpotten aan de beurt.
  Wat volgt?

 9. Ome Wim

  Als Brussel maar tevreden is en over òns geld kan beschikken, ja toch Rutte, succes gewenst met je nieuwe baantje in Brussel, daar zijn blij ze heel met je.

 10. m.van.rosmalen

  Voor alle niksnutten is er gelukkig genoeg geld.
  De volgende groep profiteurs na al die die K Moslims is er al en trekken hier lekker alle uitkeringen leeg voor een vakantie in eigen land.
  Gewoon lekker doorwerken tot je 70ste en verder je mond houden en naar je pensioen kun je dadelijk ook fluiten dan kun je daarna zo het oventje in.
  Dat is het nieuwe motto van jullie nieuwe elite waar jullie allemaal zo Vol van zijn.

  1. Mars020

   Klopt helemaal, want er is meer dan genoeg geld om iedere echte Nederlander op tijd met pensioen te laten gaan. Het probleem is de linkse hobby’s, die vele miljarden per jaar kosten. Dat snappen die kraakpandbewoners toch niet, vandaar die domme reacties.

 11. F. Domela Nienhuis

  En de PvdA gaat deze kortingen gedogen. Mark My Words!

  1. Heinz

   Stuur dit door aan het Financieel Dagblad en u bezorgt hen een primeur !ll

 12. Nuts

  Met dank aan Lubbers en de EU banken.

  Lubbers die 30Miljard uit de kas gejat heeft.

  De EU banken die bewust de rente kunstmatig laag houdt zodat geld niks meer oplevert en steeds minder waard word (noemen ze inflatie)

  1. Satty

   Alweer onzin wat je beweert. Verdiep je eens in de materie. Leg mij eens uit hoe je fiat geld in stand houdt zonder corrigeren?

   1. Siemien

    De EU jat structureel uit onze staatskas

  2. Heinz

   De Europese Centrale bank gaat alleen over het rentebeleid. De ECB zogezegd (Draghi)

 13. Satty

  ‘Het hoort zelfs bij ons systeem.’

  Klopt, leg dat maar eens uit aan de dammers.

  ‘Je zou er maar vanuit gaan dat je een bepaald bedrag krijgt’

  Had je beter in het systeem moeten verdiepen.

  ‘Want laten we wel wezen, een pensioen is sowieso geen vetpot.’

  Er zijn genoeg gepensioneerden die een prima inkomen hebben.

 14. Heras

  Ik zie de dag komen dat pensioenen gewoon niet meer uitbetaald worden, alleen AOW.
  Pensioengeld wordt vaak belegd in de hoop dat het wat extra oplevert. Maar ja, dat is hetzelfde met gokken; je weet niet hoe het loopt.

  Verder wil ik zeggen: ‘proletarisch winkelen’ wordt door andere mensen betaald. Dat is verrekent met de prijs van een product; dus in feite is de overheid niet de dupe maar de koper.

 15. Jumping

  Het gedrocht EU, is verantwoordelijk voor deze diefstal, van de bedrijfspensioenen.
  Zij de ECB (EU), verstrekken gratis geld aan de banken en de ondernemers.
  Daar door zijn de Euro’s van de pensioenfondsen niet nodig.

  Stem in Mei een anti EU partij.

 16. Pjotter

  De gelegitimeerde diefstal gaat de volgende ronde in.

 17. Adrianus1

  Wanneer stelt men de NIET funktionierende bestuurders hoofdelijk aansprakelijk voor dit Debakel. Er zijn genoeg voorbeelden van fondsen die ook nu uitstekend presteren. Helaas hebben die dan ook geen politieke onbenullen in het bestuur

  1. Jumping

   Adrianus1.
   Even voor de duidelijkheid, de leden bepalen via de ledenraad, welke fondsen moeten worden uitgesloten.
   Persoonlijk meegelopen, met een grote jongen op dit pensioen gebied en daar wordt je niet vrolijk van.
   Goedlopende portefeuille’s, moeten worden gecanceld, omdat het niet meer past in de sociale visie.

 18. F. Domela Nienhuis

  ’Wie denkt dat de grote klap is geweest, zit mis’

  Door Wijnand Jongen op vrijdag 5 april 2019

  Winkelreuzen die ooit de kleine kruidenier verdrongen uit de winkelstraat, zitten nu zelf in zwaar weer of zijn al naar de kelder. Volgens Wijnand Jongen, belangenbehartiger van webwinkels, hebben veel winkeliers niet door hoe de consument denkt en wat hij wil.

  Opnieuw een keten die uitstel van betaling aanvraagt. Opnieuw vallen (fysieke) retailers met bosjes en verdwijnen uit het straatbeeld. Sissy Boy, Coolcat, Intertoys, Op=Op Voordeelshop; ooit grote publiekstrekkers, maar inmiddels verleden tijd. Hopelijk worden de lege panden opgevuld door lokale winkelhelden of ketens die het wel begrepen hebben. Met een beetje pech blijven ze leeg.

  Faillissementen doen iets met consumenten. Ze voeden discussies. Sommige consumenten zijn blij dat ze weg zijn, anderen worden nostalgisch en geven aan dat ze de winkels zullen missen. En toch zijn het diezelfde genadeloze consumenten die er mede voor gezorgd hebben dat de winkels failliet zijn gegaan. Door over te stappen naar de concurrent, door niet genoeg bezoekjes te brengen aan de winkel of door nieuwe (online) manieren van shoppen te omarmen.

  De hedendaagse consument is veeleisender dan ooit. Hij wil persoonlijke aandacht, de beste service, op nummer één gezet worden, alleen relevante aanbiedingen krijgen en dat allemaal op het moment dat het hem uitkomt.

  Maar zulke rare eisen zijn dit helemaal niet. Zo ging het zo’n vijftig jaar geleden in de winkel ook al. De bakker kende je bij naam, maakte een praatje met je, wist welk brood je lekker vond en op welke dag je het nodig had. Door de ongebreidelde groei aan winkelketens in op elkaar lijkende binnensteden en maar weinig aandacht voor goed opgeleide medewerkers is dat persoonlijke verdwenen. Het ging om omzet draaien en volumes maken en om maximale winstmarges, maar niet langer om aandacht voor aantrekkelijke winkelcentra en wat het beste is voor klanten. We moeten dus terug naar vroeger, maar dan met de mogelijkheden van nu.

  De winkeliers die nu instorten zijn te laat geweest met vernieuwing en innovatie. Ze waren te generiek en dus inwisselbaar. Ze boden niet de extra toegevoegde waarde die fysieke winkels wel degelijk kunnen bieden en hebben daarmee de slag om de consument verloren. Winkeliers gaan niet failliet vanwege een warme zomer, omdat de kosten uit de hand lopen of omdat webwinkels klanten afsnoepen. Winkeliers gaan failliet omdat de businesscase niet langer deugt en consumenten genadeloos zijn in hun shopgedrag.

  Winkelbranche, vastgoed en gemeenten die denken dat we de grote klap nu wel gehad hebben, komen bedrogen uit. We staan pas aan het begin van (digitale) ontwikkelingen die de retailmarkt in de komende jaren opnieuw radicaal op zijn kop gaan zetten. De transformatie van de retailsector is nog maar net op gang gekomen. Denk aan de globalisering van retail, de groeiende populariteit van marktplaatsen en de vele nieuwe technologieën die ons winkelgedrag verder gaan veranderen omdat ze ons leven gemakkelijker maken (voice, domotica, PSD2, e-identity et cetera).

  Kansen zijn er genoeg, voor elke winkel – offline, online of onlife – die mee durft te gaan met de wensen van de consument of daarop vooruit durft te lopen.

  Retailing is van alle tijden, maar meer dan ooit moeten winkeliers nu gaan inzien dat de consument beslist wat hij wil hebben, hoe hij het wil hebben, waar hij het wil hebben en wanneer hij het wil hebben. Alles draait om die genadeloze consument.

  Wijnand Jongen is directeur van Thuiswinkel.org

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.