Rancuneuze PvdA-professor wil Thierry Baudet zijn doctorstitel afnemen: ‘Procedure had afgebroken moeten worden!’

Een rancuneuze PvdA-professor uit Leiden en Amsterdam, Tom Eijsbouts, valt in het weekblad van de Universiteit Leiden (verrassing!) FVD-voorman Thierry Baudet nog maar eens frontaal aan. Met de kennis van nu, zo orakelt de voormalige hoogleraar van Thierry Baudet, zou de promotie van de FVD-oprichter gewoon gestopt moeten worden. Kortom: neem Baudet z’n doctorstitel af.

In de Mare, het weekblad van de Universiteit Leiden, valt deze week weer eens een brandend zuur stuk te lezen. Tom Eijsbouts, hoogleraar Europees Recht, heeft het blad vermoedelijk weer eens verward met S&D, de uitgave van het wetenschappelijk bureau van de PvdA waarvoor hij in het verleden dikwijls schreef. Want Eijsbouts maakt niet de laatste ontwikkelingen op het gebied van justitie in Europa (toch zijn professionele vakgebied, nietwaar?) tot onderwerp van zijn schrijven, maar rakelt nog eens de promotie van Thierry Baudet uit 2012 aan. Liters azijn kloddert hij op de pagina’s van het tijdschrift:

“Het ging dus niet om literatuur die te weinig aan bod komt, maar om de feiten van eenvoudige en fundamentele bepalingen van EU-recht (zijn onderwerp) die hij niet eens kent.

Wel heb ik Baudet beschuldigd van wezenlijke schending van de procedure van zijn promotie. Dat was toen hij, een week eerder in zijn column in NRC Handelsblad, schreef dat zijn komende verdediging een formaliteit was en zijn promotie al lang in kannen en kruiken. Een openlijke en opzettelijke belediging onder meer van degenen die met hem in discussie zouden gaan.

Toen had de procedure moeten zijn afgebroken.”

Even resumerend: de eurofiele professor vindt nu, zeven jaar na dato, dat Baudet ineens nooit had mogen promoveren. Baudet hield er namelijk meningen op na die niet stroken met zijn eigen pro-Brusselse inborst, en dat betekent dat je in academische termen op een dood spoor moet worden gezet. Eijsbouts beweert namelijk dat Baudet bepalingen niet kende, maar Geerten Waling geeft ons wat er vermoedelijk echt is gebeurd: ‘Thierry antwoordde: “Hooggeleerde opponens, wat u mij verwijt, kan ik ook u verwijten.” Dat was een mooie en terechte jij-bak, want Eijsbouts schreef ook normatieve artikelen, maar dan omgekeerd: dus positief over de EU.

De pro-Brusselprofessor maakte ook nog een punt maakt van de NRC-column van de huidige FVD-voorman, waarin laatstgenoemde alvast vooruitliep op zijn eigen promotie. Dat vond Eijsbouts respectloos, terwijl Baudet daar niets raars deed: de verdediging van het promotie-onderzoek is een met tradities doorspekt sluitstuk van een jarenlang traject. Het komt zelden tot nooit voor dat iemand in dat stadium nog struikelt, dus Eijsbouts speelt hier wel heel erg het zelfbenoemde slachtoffer.

Tom Eijsbouts laat zich dus wel heel erg kennen met zijn poging deze zeven jaar oude rekening nu nog te willen vereffenen. Zijn PvdA ging onderuit, terwijl het FVD van Thierry Baudet een monsterzege boekte. Eijsbouts antwoord hierop is vervolgens dus niet dat Nederland genoeg heeft van de eurofilie die hij zelf jarenlang als een soort evangelie verkondigd heeft, maar dat we Thierry Baudet geen dr. Thierry Baudet meer zouden moeten noemen omdat Eijsbouts zijn oude leerling niet verbaal de baas kan.

Wie had ooit gedacht dat wetenschappers zo kinderachtig en kleinzerig kunnen zijn?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. poldi

  Bestaan er nog wel zoete druiven ?
  Volgens mij smaken ze in linkse kringen steeds zuurder.
  Slecht voor het straatbeeld van naast al die kopvodden, baardapen en djellaba’s,
  al die linkse zure monatoetjes.

 2. Gekko

  Hoofd- en bijzaken, de redactie van DDS heeft moeite om die te onderscheiden. Of gaan we nu van iedere halve en hele zool, die iets van Baudet vindt, een artikel krijgen?

  1. Julian

   Zo lang het naar negatief over PvdA en/of d66 is en positief over FvD/Baudet..
   Zo gaat dat op de FvD propaganda site…

   Een beetje zoals Weird Duk… Alleen maar met de stofkaam links negatieve dingen opzoeken en schrijven en dan verbaasd reageren als iemand daar een opmerking over maakt. Hij heeft Poetin ook tot op het bot verdedigd…

   1. DeBruijn

    @ Julia

    Gelukkig doen D66 en de Pvda dat zelf natuurlijk nooit.

    Oh wacht, dat doen zij al decennia.

 3. Rien Noppen

  Dat Baudet zijn doctorstitel te gemakkelijk kreeg was algemeen bekend. De man is wetenschappelijk ook bepaald geen zwaargewicht. Er glippen echter wel vaker onterechte promoties door de procedure.
  Toegekend is echter toegekend en het heeft niet veel zin daarop terug te komen. In het artikel van Tim wordt gesuggereerd dat men Baudet de doctorstitel zou willen afnemen. Dat is niet het geval. Dat kan ook niet, tenzij evidente fraude aan het licht zou komen. Daar is, voor zover ik kan nagaan, geen sprake van. Er struikelde slechts een lichtgewicht door de procedure.

  1. Jantje

   Dit geldt ook voor professor titels, zo maakt mij het artikel wel duidelijk.

   1. santiago

    Daarom is het waar dat er verschil zit tussen intelligentie en verstand.

   2. Satty

    Wat een onzin redenatie is.

    1. santiago

     leg uit trut met je grote mond.

     1. Satty

      Dat in dit artikel het bewijs wordt geleverd dat er met het toekennen van professor titels iets mis gaat is onzin.

 4. Roel van de Laak

  Bizar hoe (groen)linkse mensen omgaan met anders denkenden…democratie, maar dan alleen als je hetzelfde denkt als wij!!? Zo niet gaan we demoniseren…

  1. Top

   En vergeet vooral niet, dat “De linkschmensch”, de afgelopen 100 jaar, meer dan 150 miljoen slachtoffers op zijn (helaas niet aanwezige) geweten heeft staan.Om maar een paar van zijn beulen te noemen: Stalin, Pol Pot, Mao, Hitler (hij was dan wel Nationaal socialist, maar toch een socialist), Kim ill Jung en ik kan nog veel meer Jokers opnoemen. Het niet zo vreemde fenomeen doet zich ook altijd voor bij dit soort lieden met de abjecte gedachten over “hun socialisme”. Ze nemen het er zelf, altijd heel erg goed van. Lijkt eigenlijk meer op de donkere eeuwen. Dat had men ook de “Leenheer en lijfeigenen”. En tot op de dag van vandaag, gelden oude spreuken ook nog steeds naar volledige waarheid. Zoals: “Geef het volk brood en spelen” en nog zo’n geweldig aardige, “hou jij ze dom, dan houden wij ze arm”. O ja, we mogen eens per vier jaar stemmen

   1. DidiMadloba

    Het is maar wat je onder “links” verstaat.

   2. jorisxl

    Beter kan ik dit niet verworden Top ze zijn allemaal stil die linkse landverraders.

 5. santiago

  Het maakt mij niets uit of baudet zijn titels kwijtraakt of niet zal krijgen, maar wie is die Tommy Eijsbouts nou wel, waar bemoeit deze omhooggevallen, Limburgse, Minerva lummel zich mee. Geweldige staat van dienst met aan het eind van zijn glorieuze loopbaan nog de opdracht om een europees volkslied te schrijven. Rot toch op man.

  1. santiago

   Ik doe even het eerste coupletje.
   Vreugde grote godenvonken
   Dochter uit Elysion
   Wij betreden vurig dronken (Juncker zeker)
   Hemelse uw heiligdom
   Toverdraden zullen binden
   wat de conventie had gekliefd
   Geuzen worden prinsenvrinden
   Waar je brede vleugel wiegt.
   Mooi hoor professor, goed gedaan BWAAAHHHGGGG.

 6. F. Domela Nienhuis

  Dit riekt toch wel weer behoorlijk naar een beroepsverbod voor niet linksdenkenden en -sprekenden. Zo kennen we het links-fascisme weer. Als die Michael Van der Galien zich nou werkelijk zo druk wil maken over fascisme, dan zou hij het hierover moeten hebben en niet andersdenkenden die de waarheid spreken in de hoek van de fascisten willen trappen.

 7. Satty

  ‘Dat was toen hij, een week eerder in zijn column in NRC Handelsblad, schreef dat zijn komende verdediging een formaliteit was en zijn promotie al lang in kannen en kruiken. Een openlijke en opzettelijke belediging onder meer van degenen die met hem in discussie zouden gaan.

  Toen had de procedure moeten zijn afgebroken.”

  Wat natuurlijk erg logisch zou zijn geweest. Dan zou je inderdaad kunnen vermoeden dat de promotor en onderzoekers vriendjes zijn.

  Zeer ernstige degradatie van titels dit. Dit verdient met terugwerkende kracht een zeer grondig en kritisch onderzoek. In het geval van baudet door een ruime onderzoekscommissie waarvan 1/3 door hem gekozen onderzoekers en de rest random. Dit is voor het behoud van de geloofwaardigheid een zaak die uitgezocht moet worden.

  1. Peter Oudshoorn

   Hahahaha, die Satty!

   1. Satty

    Wat klopt er niet Peter?

    1. Tguard

     Duidelijk gevalletje van het verkeerde been uit bed gestapt satty. Lively up youre self

     1. Satty

      Nee hoor. Ik heb een goede dag. Ik vind dat rond titels geen schimmige sfeer mag hangen.

    2. Peter Oudshoorn

     Je overdrijft zo ontzettend. Het enige dat die PvdA-dwaas Baudet kan aanrekenen is dat deze beweerde dat de discussie tijdens zijn promotie nog slechts een formaliteit was. Iets wat iedereen beaamt.

     En jij wilt daar gelijk een soort Parlementaire Enquete van maken. Stel je toch niet zo aan.

     1. Satty

      Peter

      Ik vind dat er in de academische wereld een kennis crisis ontstaat door vriendjes politiek.

      Bij peer review zien we dit zeer sterk. Onderzoeken worden voor peer review alleen ingestuurd naar gelijk denkenden.

      Als je van tevoren zoiets meld vind ik dat ernstig. Waarom ik vind dat het bij baudet zorgvuldiger moet worden onderzocht is omdat het niet zo moet zijn dat hij alleen door tegenstanders moet kunnen worden beoordeeld. Vandaar dat hij een inspraak in de commissie moet hebben.

      Lees eens het onderzoek naar honden die door andere honden verkracht worden in een new yorks honden Park. Bekijk peer review in klimaat discussie. Dit heeft niets met rechts of links te maken.

      Een titel moet waarde hebben en houden.

     2. DeBruijn

      @ Satty

      meldt

 8. TD

  Nederlandse EU gekken zijn er ten overvloede,in plaats van Baudet te roemen om zijn kwaliteiten probeert men hem door het slijk te halen!
  Nog nooit heeft een politicus in zo’n korte tijd zoveel kiezers weten te vergaren,hoofdzakelijk omdat hij een verfrissende vernieuwde en realistische politiek voorstaat,waar overigens steeds meer mensen vertrouwen in krijgen!
  Of links Nederland dat nu leuk vindt of niet,het FvD gaat veel en veel groter worden!

  1. santiago

   TD. Ik wil je geen verdriet doen, maar het FvD bestaat over een tijdje helemaal niet meer.

   1. Rien Noppen

    Ik denk dat je dit goed ziet: het FvD toont zich steeds meer als een plumpudding met als belangrijkste kwaliteit in elkaar te zakken.

    1. F. Domela Nienhuis

     Bij in elkaar zakken denk ik eerder aan de PvdA. Bij de laatste TK-verkiezingen nog van 38 naar 9. En FvD staat hoger in de peilingen dan jouw PvdA 🙂

   2. Top

    Dat overkomt ons allemaal! ook U!

 9. Dik

  Een prima voorbeeld van de boosaardige linkse invloed op de universiteiten. Hoe velen zullen hun doctorstitel op die manier zijn misgelopen? Alle reden voor een grondig onderzoek, te beginnen bij Tom Eijsbouts.

  1. F. Domela Nienhuis

   Het is duidelijk dat er op scholen en universiteiten op het intimiderende af wordt omgegaan met studenten, scholieren en docenten die er voor uit komen niets van de linkse kerk te moeten hebben.

   Thierry Baudet had met deze uitspraak dus volkomen gelijk en PvdA’er Tom Eijsbouts is er een zichtbare bevestiging of liever gezegd een zichtbare demon van.

   We worden ondermijnd door onze universiteiten, door onze journalisten, door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen en die onze gebouwen ontwerpen. En bovenal worden we ondermijnd door onze bestuurders. Een kliekje, een kliekje omhooggevallen netwerkers, beroepsvergaderaars, mensen die nog nooit een boek hebben gelezen in hun leven en geen idee hebben wat op de lange termijn de belangrijke issues zijn.

   1. Dik

    @F. Domela Nienhuis: +1

   2. J.Rademaker

    Eens

  2. Satty

   Ja hoor, zo werkt dat en daar gaat het over.

 10. biggeorge

  Ze zijn als de dood dat hun linkse subsidie landje komt te vervallen

 11. Punt50

  Zal heer Baudet weinig boeien waarschijnlijk die titel. Erg flauw stukkie van zo’n zure PvdAllah wijsneus. Inmiddels is de naam Baudet al honderd keer meer waard dan die hele titel..

 12. DeBruijn

  Links komt in het nou dat zie je gelijk. Te lang hebben zij gedacht de wijsheid in pacht te hebben en iedereen die anders dacht werden als malloten weggezet door de hogepriesters van links.

  Nu de kiezer terugslaat zijn zij bang voor hun macht en doen alles om hier tegen te vechten. Zulke dingen hebben we nooit gezien toen een linkse partij won of in de VS de democraten. Toen gingen geen schreeuwende menigten de straat op om te rellen, maar toen Trump gekozen werd wel.

  Hier zie je nu hetzelfde. Rechts wint en links slaat op hol en dan zeggen velen dat zij tegen verruwing zijn, maar hoeveel mensen hebben Baudet al iets toegewenst?

  Welke linkse politici wordt dagelijks bewaakt? Extreemrechts is toch zo gevaarlijk?

  1. DeBruijn

   in het nauw – niet het nou.

   Sorry, foutje.

 13. Duckday

  Noemt deze man zich wetenschapper Dan zijn we flink gezonken met zulke mensen Dan heeft het FvD toch weer gelijk Maar de waarheid is hard eb vooral als je afhankelijk bent van je hand ophouden jaren hebben zij hun zakken gevuld en waarschijnlijk komt er nu een eind aan Hr Baudet doet het prima en de kliek heeft weer een volle broek leugens bedrog hoogmoed en angst om de macht kwijt te raken

 14. Michael M

  Er lopen nog heel wat enge mannetjes rond zoals die Tom Eijsbouts. Ook Sylvana Bij1 is een griezel. Eng toch mensen ?

 15. Niet L niet R

  Die professor , laat zich uit en gedraagt zich minder dan een hardwerkende aardappelen boer!

 16. Joop Klepzeikert

  Een hoogleraar is niet altijd een wetenschapper. Ja, een hoogleraar heeft een studie gevolgd en is daar behoorlijk diep ingedoken, maar nee, dat betekent niet dat het een wetenschapper is of dat die breed georiënteerd is. In tegendeel zelfs. Dat soort mensen zijn vaak juist heel eenkennig. Weten en begrijpen niets wat niet binnen hun studie valt, maat doen vaak wel of ze alwetend zijn.
  Mensen met een HBO opleiding zijn meestal veel breder georiënteerd en opgeleid.

  1. bejaarde

   JK Precies, ik heb ooit geweigerd voor een proferssor te gaan werken. Apart slag volk

  2. Rien Noppen

   Joop kent als academicus de wereld van de universiteiten van binnenuit, dat merk je direct.

 17. Vliegenvanger

  Waarom wordt die Eijsbouts hier een podium gegeven. Weer zo’n linkse klaploper die denkt dat hij het vuurtje kan opstoken. Het wordt steeds duidelijker hoe links in elkaar zit. Ze dulden geen tegenspraak. Doe je dat we dan zullen ze je pakken hoe ze kunnen.
  Gelukkig zijn de mensen wakker geworden en weten ze nu precies wat ze aan die linkse klaplopers hebben. Niets helemaal niet. Wat ze doen is demoniseren daar zijn ze echt goed in.
  Weg met linkse partijen, stem FvD in mei.
  Linkse huichelaars hebben we hier niet nodig.

  1. F. Domela Nienhuis

   Hoe meer je links leert kennen, hoe rechtser je wordt.

 18. Pescador

  Dus als je tegen europa bent kun je bij hun je doktoraal niet meer halen?
  Hoezo linkse leraren en profesoren die leipo staat wel heelerg voor lul en hij geeft therry ook nog eens groot gelijk . En di estomme sukkel heeft dat niet eens in de gaten.
  En dat soort volk moet doktoralen goed of afkeuren? Geeft die zak maar ontslag

  1. F. Domela Nienhuis

   Europa is niet de EU. Integendeel zelfs. Europa, dat zijn wij de Europeanen in de soevereine Europese naties. De EU is anti-Europeanen.

 19. Rosasolis

  Tijdens mijn studie in musicologie leerden wij masters leerlingen, jaren geleden, dat als je een doctoraat erkenning wilde krijgen moest je iets heel bijzonders over componisten en hun stijl schrijven, of iets heel nieuw in het wereld van muziek voorstellen. Dus hard werken, veel onderzoek in bibliotheken doen, en als nodig, naar andere landen reizen om meer informatie bij elkaar te krijgen. Ik had het willen doen om meer te weten en schrijven over mijn favourite companist G.F. Handel. Veel over J.S. Bach, maar nog steeds te weinig over die grootse companist voor vocaal werken van alle tijden. Voor zowel solisten van alle stem soorten als van de koren. Handel was onze grootste companist voor vocalisten en koren. Prachtige werken heeft dit companist geschreven voor zowel solo stemmen als koren. Ik wou dat dit als onderzoek zou voor een jonge musicologist zou doorgaan als proefschrift.

  1. DidiMadloba

   Anglofiel misschien?
   Hier schrijven we Händel, niet Handel.

   1. Rosasolis

    @DidiMadloba. Sommige oudere computers hebben geen umlaut tekening. ik heb zo een. Voor de goede orde, Toen G.F. Handel de Engelse nationaliteit kreeg, liet hij de
    umlaut tekening boven zijn achternaam vervallen.

    1. DidiMadloba

     Dank, ik heb wat van u geleerd.
     Maar ik kan u ook wat leren want onder Windows kun je een umlaut op een a zetten door eerst de toets voor de dubbele quote in te drukken. En die zit echt op alle computers die ik ken – ik programmeer al 50 jaar.

 20. bejaarde

  De titel professor zegt mij helemaal niets.

 21. DidiMadloba

  Uit goede bron weet ik dat een Amsterdamse professor in de promotiecommissie van Baudet zat die wilde dat de promotie niet doorging.
  Destijds dus al. Maar toen heeft “Raspoetin” Cliteur toch doorgedrukt.

  Het echte probleem is dat juristen vaak op meningen promoveren maar dat is geen wetenschap.

  Maar de noodlijdende universiteiten krijgen veel geld voor promoties en dat maakt rauwe bonen zoet.

 22. Vrijedenkert

  Het betekent letterlijk volgens deze geleerde aka gesjeesde salonsocialist dat als je als student een academische titel wilt behalen een Eurofiele Federale pro-EU instelling moet bezitten en dus geen nationale of natiestaat voorkeur want dan is een titel niet op zijn plaats…
  Omgekeerd zou ik zeggen, wanneer gaat men meneer Eijsbouts zijn titels schrappen?

 23. nienke

  Links is een slechte verliezer.

 24. victus

  Het gekronkel van al die autistische, “ intellectuele “ safe-space pantoffel helden op sokken is zéér vermakelijk!

 25. Pirlo

  Geweldig nieuws! Scheelt een hoop gereutel

 26. DidiMadloba

  Dit bericht kan niet kloppen. Iedereen weet dat een promotie in kannen en kruiken is op het moment dat de promotor (de hoogleraar bij wie je promoveert) het proefschrift heeft goedgekeurd, plus een commissie van een aantal andere hoogleraren met deskundigheid in het betreffende specialisme, vaak van een andere universiteit. Daarna is de verdediging inderdaad een formaliteit, al zou de promovendus daar nog wel door de mand kunnen vallen als hij het proefschrift biet zelf heeft geschreven, en niet eens goed heeft bestudeerd. Het komt een enkele keer voor dat niet de promovendus maar de promotor het proefschrift afmaakt, met name bij promovendi uit ontwikkelingslanden wier leven op het spel staat als ze er niet in slagen te promoveren in Nederland.

  Toen ik bij het regelen van de receptie na mijn promotie een slag om de arm hield, omdat het in theorie nog mis kon gaan, werd mij meewarig verteld dat dit nooit voorkomt.

  Wat er wél is gebeurd is dat die Eijsbouts aanvankelijk in voornoemde commissie zat om het proefschrift van Baudet te beoordelen, en het toen afkeurde, omdat het een politiek pamflet was in plaats van een wetenschappelijk document. Daar hebben ze toen in Leiden wat op gevonden. En Eijsbouts heeft gelijk dat dat niet deugt: als iemand de taak heeft te controleren, en de uitkomst van die controle niet bevalt, kun je die man niet zomaar opzij zetten, dan wordt de controle een farce.

  Een promotie van een promovendus draagt ook bij aan de status van de hoogleraar die de promotor is, en daarom is die soms geneigd te makkelijk een proefschrift goed te keuren. Bovendien is er een financiële prikkel: de universiteit krijgt van de belastingbetaler ca. € 40.000 bij een geslaagde promotie. Om die “perverse prikkels” te compenseren moet ook die commissie naar het proefschrift kijken.

  Het lijkt me goed als eens wordt gekeken wie er inde promotiecommissie zaten van de andere promovendi van Paul Cliteur. Waren dat allemaal geestverwante vriendjes van hem? Hebben de decaan en de rector zitten slapen toen ze die commissies goedkeurden? Of heeft Cliteur ze bedreigd?

 27. DidiMadloba

  Voor de feiten: https://www.mareonline.nl/assets/Uploads/Documenten/01e64d2d5e/Mare-23-42.pdf

  Het bezwaar van Eijsbouts was vooral dat Baudet op meningen promoveerde. En meningen zijn geen wetenschap. Maar dat bezwaar kleeft aan de geschriften van veel juristen, ook die van Eijsbouts zelf.

  Baudet komt uit dat verhaal wel naar voren als een vlerk. Een promotiecommissie hoor je als promovendus met een zeker respect te benaderen, in elk geval vanuit het besef dat jij examen doet en niet de proffen in toga achter de tafel.

 28. logisch denken

  Zie hier hoe haatdragend de pvda klonen zijn tegen de andere mening. Rancune tegen alles wat de roos niet eert en ongehinderd door fatsoen heft men het zwaard tegen de andere mening. Op naar de 0 zetels

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.