Sneue Peter R. de Vries wil minder geld naar Notre Dame: ‘Voor religie is uiterlijk vertoon belangrijker dan mens!’

Natuurlijk kan ook de aandachtsgeile Peter R. de Vries het niet laten om te pogen een graantje mee te pikken van de belangstelling die de Notre Dame momenteel geniet, omdat de kerk is afgebrand. Honderden miljoenen haalde de kerk al op voor herstel, en de misdaadjournalist is dat een doorn in het oog. Liever ziet hij dat het geld wordt uitgegeven aan arme, hongerige mensen.

De meest atheïsten hebben het prima begrepen: dat de Notre Dame in de fik vloog is een hele trieste zaak, niet in de laatste plaats vanwege de plek die de kerk innam in de Franse en westerse cultuur. Argumenten over waarom God niet bestaat en Jezus niet zijn zoon kan zijn, zijn niet minder legitiem, maar dit is niet het moment om een boom op te zetten over waarom religie op drijfzand gebaseerd is.

Iemand die dat gevoel voor timing compleet mist is Peter R. de Vries, die denkt dat de brand in het hart van de katholieke wereld van Frankrijk de perfecte aangelegenheid is om nog even zijn bezwaren tegen het fenomeen godsdienst op een rijtje te zetten. Zo moet de bezoemvriend van Cor van ’t Hout toch nog even van het hart hij een groot bezwaar heeft tegen religie:

“Als men net zo vrijgevig zou zijn voor de hongerende, vluchtende en onderdrukte mens als voor de Notre Dame zou de wereld er anders uitzien. Dat is ook mijn bezwaar geweest tegen religie: de kerk – het uiterlijk vertoon – is altijd belangrijker geweest dan de mens zelf…”

…En in die reactie kon Petertje ook nog even z’n jaloezie kwijt voor het feit dat de Notre Dame de afgelopen 48 uur méér verdiend heeft, dan hij in z’n hele armetierige talkshowschnabbelcarrière bij elkaar. Sliep uit!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. edoc431

  PETERRRRRRRRRR WIL WAT HAHAHAHAAHAHAHHAAHAH

 2. Tguard

  Typische linkse elite. Met een arrogantie anderen op moraliteit neersabelen en zelf vrolijk rondrijden in een dikke BMW. Freek,Nieuwkerk, muiswinkeltje jinek en natuurlijk onze lieve syl met toch een huis van zo een 6 a 7 ton.
  Het zijn beroepszeikerds die hun zakken al gevuld hebben
  Praat toch een stuk prettiger dan wanneer je aan het eind van je salaris nog twee weken verder moet.

  1. Janna47

   @Tguard
   De Vries elite???? Mocht’ ie willen, dat niveau zal deze figuur nooit bereiken, al doet hij vreselijk zijn best…..daarom juist…jammer voor Petertje

 3. Regina

  Dit gaat niet om religie maar over een cultureel historisch monument. Triest dat Peter de Vries de waarde ervan niet inziet

 4. Ries

  Als de Vries zijn bij elkaar geharkte schnabbels aan de zielige ‘vluchtelingen’ zou geven…of er een paar in zijn huis opnemen, zou het recht van spreken hebben. De Vries heeft geen enkel gevoel voor historische objecten en de geschiedenis die daaraan vastkleeft. Als de mens zijn cultuur opgeeft dan is het uit. Hetzelfde zien we bijvoorbeeld in ons land waar de eigen cultuur weggeven wordt omdat de cultuur van een ander alle ruimte moet worden geboden. De mensen die dat uitdragen zijn geen Gutmenschen. Het zijn Slechtmenschen!

 5. Joop Klepzeikert

  In ieder fatsoenlijk land zat Petur Er al lang in een gesloten inrichting.
  Met de opgehaalde 700 miljoen kunnen de ongeveer 15 miljoen allerarmsten in Frankrijk dus zo’n €46,65 krijgen. Vette hap.
  Die kerk opknappen levert veel meer aan toerisme en werkgelegenheid op dan die 700 miljoen, maar dat kunnen we geestelijk gehandicapten als Petur Er natuurlijk nooit wijsmaken. Daar is dat soort wezens veel te dom voor.

 6. Korporaal Monty

  Als je enkele berichten terug leest kan je concluderen dat verschillende mensen hierop dit forum het hem eens zullen zijn.

 7. DeBruijn

  Hoeveel geld geeft hij zelf aan zijn medemens? Christenen geven het meeste geld aan goede doelen en zo een kathedraal is allang afbetaald.

  Maar toegegeven, de medemens helpen staat boven een mooi gebouw.

 8. J.Rademaker

  Peter en cultuur,geschiedenis dat mag je niet verwachten.

 9. nienke

  Als het 1 van de grootste moskeeen was had hij zeker anders gereageerd, weet ikzeker.

 10. Vit

  @Tim

  “dit is niet het moment om een boom op te zetten over waarom religie op drijfzand gebaseerd is.”

  Plagiaat Tim, het is btw ‘gebouwd’, er hoort nog bij atheïsme ook maar stevig gefundeerd, niettemin is het een ramp dat dit schitterende gebouw afgebrand is, dat vind ik als sterk atheïst.

  Soms vind je je eigen woorden terug, grappig wel.

 11. Rien Noppen

  “Dat is ook mijn bezwaar geweest tegen religie: de kerk – het uiterlijk vertoon – is altijd belangrijker geweest dan de mens zelf…”

  Raak!

  1. Vit

   @Rien Noppen

   Mee eensch, achter de voordeur is beter voor de mensheid vooral wat moskeeën betreft.

   1. Vit

    Btw, hier in Nederland waren we al bijna over het fenomeen kerk heen, in mijn jeugd was die zeer belangrijk. Ik heb geloof ik wel eens verteld dat half Den Haag uitliep voor het bezoek van een bisschop, tegenwoordig krijg je er niemand meer voor uit de veren.

    1. Beukman

     @Vit
     Behalve dan voor de bisschop van Myra.

     1. Vit

      Was die al niet dood gestorven?

     2. bejaarde

      @ Beukman:
      En zijn lieve knecht en zo zal het ook moeten blijven.
      Onze cultuur, heeft voor de meesten van ons niets met religie te maken

  2. Ries

   Uiterlijk vertoon hoort bij een religie, net zoals een voetbalteam herkenbaar is aan broek, shirt en kousen. Net zoals een militair, politieman aan zijn tenue te herkennen is. Dit kun je toch moeilijk ontkennen?

 12. ZiggyStardust

  Laat Peter R(ondneukendegraaier) de Vries maar een deel van zijn 2500 euro die hij vraagt voor een uurtje dwdd of RTL boulevard aan de arme mensen storten, de smerige hypocriet. Ik geloof totaal niet in ruimte papa’s. Het enige opperwezen ooit was Ziggy Stardust (may his soul rest in peace). Maar de Notre Dame is nu eenmaal een symbool voor de westerse architectuur, ontwikkeling en kennis. Het is een belangrijke toeristische trekpleister voor Frankrijk. Als het Rijksmuseum deels zou afbranden zou het toch ook herbouwd worden?! Waar bemoeit die vieze Peter zich mee?

  1. Bosche draak

   Heidense ketter!
   In naam van Lenny verban ik u!

   1. ZiggyStardust

    Lenny leeft nog, hij heeft nog steeds de kans om het nieuwe opperwezen te worden. Moar dan moet ie wel verdomde hard zun best gaan doen. Het is em gegund heur, doar niet van, moar hij moet wel zunne stinkende best goan doen. Het gaat immers om het opperwezen, snap te?

    1. ZiggyStardust

     Kom er maar in Rien! Ik ben maar een simpele import Brabo, ex Zeeuw en ex Belg. Doe mijn uiterste best om te integreren hier in Den Bosch. Dat gaat over het algemeen uitstekend, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik meer bedreven ben in het ABN dan in het Bosch.

 13. ikweetwatikwil

  Heb het al eerder gezegd, er wonen in Frankrijk genoeg rijken die voor de opbouw willen betalen . Daar hoeft ene p de vries zich niet mee te bemoeien. Maar we weten het p de v moet niets van cultuur hebben. Daarom verkoopt hij ons eigen cultuur ook.

 14. Hendrik_Groen

  Prachtig stukje weer van onze Tim. Vooral de afsluiting “sliep uit”. Zit die Tim nog op de kleuterschool ofzo?

  1. Bosche draak

   Hij kon ook zeggen “dat hij maar de rambam krijgt”
   Maar dan vinden huilstruiken als u wel weer iets anders om over te zeiken.

   1. Gekko

    Hendrik is weer eens ontsnapt aan de aandacht van de directrice van het verpleeghuis. Dan kruipt hij stiekem achter de PC om te chatten. Simpele ziel, moet je niet te hard aanpakken.

 15. fusilier

  Matteús 19 -24.

 16. Beukman

  Peter de Vries merkt op:
  Als men net zo vrijgevig zou zijn voor de hongerende, vluchtende en onderdrukte mens als voor de Notre Dame zou de wereld er anders uitzien. Dat is ook mijn bezwaar geweest tegen religie: de kerk – het uiterlijk vertoon – is altijd belangrijker geweest dan de mens zelf…

  Twee rake opmerkingen van De Vries. De eerste opmerking is een feit, de tweede een mening. Uit die mening volgt niet dat hij het zonde van het geld vindt om le Notre Dame weer op te bouwen, maar dat hij het betreurt dat men niet net zo vrijgevig is voor de hongerende, vluchtende en onderdrukte mens.

  Helaas is het woedeschuim bij het lezen van de naam De Vries velen hier dermate gestegen tot voor de ogen, waardoor niemand meer in staat is te zien wat er echt staat.

  1. Vit

   @Beukman

   Ik vermoed zo dat er al genoeg wordt gedaan en zie jij resultaat? Als een geschonken waterpomp het begeeft in donker Afrika dan gaat men zitten wachten tot er een monteur komt, als je iemand wil helpen geef je hem een hengel, geen vis.

   1. Beukman

    @Vit
    Mee eens dat hulpgeld niet altijd goed wordt besteed. Maar ik geloof niet dat dat de kern is van de opmerking van De Vries.

    1. Vit

     @Beukman

     “hij betreurt het dat men niet net zo vrijgevig is voor de hongerende, vluchtende en onderdrukte mens.”

     Dat ben ik dus niet met hem eens, er worden miljarden besteed aan ontwikkelings hulp en door collectes.

   2. ZiggyStardust

    @vit, ik ken een Afghaanse vrouw die gevlucht is vanwege samenwerking met de Russen. Zij was lerares natuurkunde en wiskunde op de universiteit in Afghanistan vroeger. Zij vertelde mij dat het westen Beyer kan stoppen met het geven van ontwikkelingshulp in de vorm van geld omdat het de mensen lui maakt, ze geen initiatief vertonen om er zelf iets beters van te maken omdat het geld vanzelf weer uit het westen komt, containerladingen vol.

    1. Vit

     @Ziggy Stardust

     In het verre verleden was er ene Patrice Lumumba die ontwikkelingsgeld had besteed aan aanschaf voor een Rolls Royce met gouden deurknoppen omdat hij dat bij zijn stand vond passen, toen er wat over gezegd werd vond hij dat je reinste kapitalisme. In de zakken van dit soort verdwijnt het meeste geld.

  2. ZiggyStardust

   De kerk heeft toch altijd goed voor de armen gezorgd. Ik ben zelf niet gelovig, maar je kunt absoluut niet ontkennen dat ze altijd voor de minderbedeelden en minderheden hebben klaargestaan, en nog steeds klaar staan. Natuurlijk deels uit eigenbelang (winnen van zieltjes), maar ze staan net zo goed klaar voor bv moslims.

   1. Beukman

    @Spider
    Er zijn vooral veel gelovigen die geïnspireerd door hun geloof iets doen voor behoeftigen. Heel mooi.
    Over de kerk zelf heb ik gemengde gevoelens. De verkoop van aflaten aan arme lieden vind ik niet echt “klaar staan voor minderbedeelden”. De goedheid lijkt meer te komen uit de parochieherders en -schapen zelf dan uit het instituut.

    Overigens vind ik het fantastisch dat er zoveel geld binnenkomt om le Notre Dame te herbouwen. Maar le Notre Dame is dan ook veel meer dan een kerkgebouw.

    1. ZiggyStardust

     Ik ben het helemaal met je eens. Maar wat betreft die aflaten, werden die niet vooral aan vermogende mensen verkocht om zo hun zonden schoon te wassen? Er zijn op dit moment nog veel gelovigen die een deel van hun erfenis schenken aan de kerk, en bij moslims is het geloof ik ook normaal dat je tijdens de ramadan giften doet aan de moskee ( die financieel aftrekbaar zijn mits reçu en waar ook veel fraude mee gepleegd wordt, maar is een ander verhaal) en dat voedsel gedeeld wordt met de armen, o.a. Iftar.

     1. ZiggyStardust

      Ben zelf een keer in Istanbul bij iftar op het plein voor de blauwe moskee geweest in 2009!toen ik een Turks vriendinnetje had ( trap er niet in mensen!!!), was een mooie belevenis.

 17. poldi

  Wat een walgelijk en narcistische mannetje is die Peter toch.

  1. Brazil

   Ja de waarheid komt hard aan zie ik aan je reactie.

 18. Brazil

  Ik geef Peter hierin helemaal gelijk, miljoenen om dit kut kerkje
  weer op te bouwen.
  Tevens laat het Vaticaan maar betalen die heeft miljarden, helemaal
  niet nodig om van buitenaf geld te verzamelen.
  En voor die miljoenen kun je ook miljoenen kinderen helpen
  die in armoede leven.

  1. ikweetwatikwil

   Brazil. Gelukkig zijn de Fransen nog trots op hun cultuur. Dat is in Nederland aan het verzieken. Door een zieke groep mensen moeten wij onze geschiedenis veranderen, althans , dat zouden ze graag zien. Tegen die mensen zeggen we, krijg de rambam.
   Ik zou het vreselijk vinden als onze “olle grieze” af zou branden. Ik kan mij dat bij de Fransen best voorstellen.
   En dan als tegen weer komen met hongerige kinderen. Daar zijn al miljarden heen gegaan. Waarom krijgen die vrouwen zoveel kinderen. Laten ze daar wat aan doen.
   Scheelt veel hongerige kinderen.

   1. Brazil

    Ja het Vaticaan is tegen voorbehoedmiddelen vandaar
    dat in deze landen nog zoveel kinderen worden geboren.
    Dus bij deze kun je ook aankloppen bij het Vaticaan.

    1. ikweetwatikwil

     Ik denk niet, dat de burgers in de landen die ik bedoel, zich veel van het Vaticaan aantrekken. Zelfs nooit van gehoord hebben. Die houden het meer bij mo en erdogan die zo dol is op baarmoeders. Dat zijn kleine fabriekjes voor hem.

     1. Brazil

      Dus je denkt dat er alleen moslims in Afrika wonen 🙁

 19. Tman

  Misschien zijn de donateurs méér bezig met de architectonische waarde,cultuur en symboliek van de Notre Dame!
  Het Katholicisme is tegenwoordig voor velen van secundair belang,de Fransen vooral zijn emotioneel verbonden met de kathedraal.
  En dan komt de Vries even lullen over het uiterlijk vertoon van het Katholieke geloof,terwijl hijzelf niets anders doet dan met uiterlijkheden bezig te zijn!
  Vooral zijn eigen uiterlijk vertoon.

 20. Cycle25

  Praat Peter voor zijn eigen religie ?

 21. Heras

  Wanneer dringt het nu eens door: in de voorgaande jaren hebben wij miljarden aan “arme mensen” uitgegeven. Het meeste geld is verdwenen naar corrupte leiders. Van al dat geld hadden wij meer dan 200 kerken kunnen bouwen…

  1. Siemien

   Moet je Satty eens horen hier, die schreeuwt moord en brand dat Afrika ons betaald..

 22. Gekko

  Peter R. de Vries, die zit in dezelfde categorie als Sylvana Simons en Erik van Muiswinkel. Sneue linkse types, die je gewoon geen aandacht moet geven. Want daar kicken ze op.

  Dus redactie van DDS…..doe wat met deze gratis tip!

 23. Jv

  P.R. de Vries, waarom vraag jij dan zoveel geld voor een momentopname om met je achterbakse en schijnheilige tronie op tv te komen.
  Wees dan een kerel ipv een mietje en geef dan dit geld aan de gelukzoekers waar je blijkbaar zo goed mee kunt!
  Hou aub eens je kop want de meesten kunnne je wel uitkotsen!

 24. Rebel1967

  Peter vergeet even voor het gemak dat er al decennia lang ontwikkelingsgeld wordt ingezameld dat uiteindelijk grotendeels NIET bij de hulpbehoevenden terecht komt maar in de verkeerde zakken belandt.

 25. Ome Wim

  Die zelfingenomen Peter RRRRRR de Vries heeft een aura van negativiteit om zich heen, lachen heb ik het ventje nog nooit zien doen, waarschijnlijk is hij bang dat zijn afgezakte mondhoeken uitscheuren, nog wat meer schoppen onder zijn arrogante kont zou hem goed doen.

 26. Arie B

  Ik zal er ook eentje insmijten: voor Peter is uiterlijk ook veel belangrijker dan de mens.
  Ondanks al zijn hardlopen en sportschoolbezoeken krijgt hij de zure trek niet van zn bek..

  1. Dik

   Peter R is Vies

 27. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Dat hij gevoel van timing mist is 1 ding wat zeker is. In de tijd toen grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd dood getrapt door een stel agressieve voetballers.Sprak heel Nederland er zijn afschuw over uit. En wat deed Peter ??? die twitterde dat het niveau van de grensrechters in het amateurvoetbal niet al te best is. Daarmee keurt hij de daad nog net niet goed, maar het zit er wel akelig dicht tegen aan.En meer geld naar arme en hongerige mensen ??? daarmee doelt hij waarschijnlijk op Afrika, blijkbaar heeft hij daar niks van geleerd. In de jaren 80 hadden we USA for Africa en Band aid, opbrengsten van de liedjes gingen naar Afrika. Nou is het daar anno nu ook daadwerkelijk veranderd ???? NEE!!!! het is uitgedraaid op een illusie,alles is nog precies hetzelfde als toen in de jaren 80. Je kan niet alles oplossen met geld, aan de andere kant vraag ik mij af waarom Nederland er ook aan mee moet betalen. Het is in Frankrijk, dus hou een inzameling in Frankrijk. Maar nee hoor, de Notre Dame is een Europese kerk en heel Europa (BRAAK!!!!!) betaald daar aan mee, te bizar voor woorden.

 28. Johannes de Besnijder

  Peter R. de Vries tegen religie? Dit soort mensen is alleen tegen religie zolang het niet de islam betreft.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.