Thierry-hatende NPO’er Marcia Luyten hoaxt er op los: ‘Boreaal was bijnaam van nazidokter Joseph Mengele!’

“Opnieuw” bewijs dat Thierry Baudet stiekem toch een soort 21e eeuwse nazi is: hij gebruikt het woord boreaal (gaap) en dat was de bijnaam van de op joodse kinderen experimenterende nazidokter Joseph Mengele (hoax). Slaat nergens op en een mythe die eenvoudig te ontkrachten is, maar dat weerhoudt Marcia Luyten (ooit Buitenhof-presentatrice) er niet van om die onzin toch naar buiten te brengen.

bijnaamjosephD3F5wCiXkAEOCC6.jpg large

Hoe breng jij je vrije maandagavond door? In huize Marcia Luyten (journaliste, schrijfster en ooit Buitenhof-presentatrice) wordt dat gedaan door een beetje op Wikipedia te surfen in een poging nu eindelijk onomstotelijk te bewijzen dat die Thierry Baudet toch echt wel een soort fascist is. En toen had ze het gevonden: het lemma van Joseph Mengele, één van de meest bloeddorstige nazi’s van weleer. Hij zou de bijnaam “Borealisches Wunderkind” hebben gehad. Kijk. Boreaal. Thierry Baudet zei boreaal toen hij de Provinciale Statenverkiezingen won. Bewezen dus: Joseph Mengele = nazi. Daardoor: Thierry Baudet = ook een nazi. Klaar!

Mooi toch, case closed?! Nee dus, want er klopt geen hout van. Luyten en haar bewering werden namelijk direct kapotgefactcheckt door Twitteraars van allerlei politieke pluimage. Wierd Duk wees erop dat deze onzin slechts negen dagen geleden was toegevoegd door een anonieme bijdrager, zonder verdere bron.

Dat wordt later bevestigd door zelfs allerlei Thierry-haters: “Ik zou een ongefundeerde bijnaam van een anonieme editor niet als argument gebruiken tegen het woord boreaal. Niet dat Baudet verder geen fascist is, maar dit is niet de manier“. En: “Marcia. Ik ben geen voorstander van Baudet. Maar ik vind dit niet kunnen.” En zelfs – godbetert! – Miko Flohr meldt zich om Marcia Luyten nog even te ringeloren.

Dus hop: alweer een hysterisch anti-FVD-fabeltje naar de mestvaal van de actualiteit afgevoerd. Dat ruimt lekker op, toch Marcia?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

89 reacties

 1. Satty

  Het veranderd niets aan het feit dat de Franse conservatieven al hebben aangegeven dat boreaal een woord is wat extreem rechts gebruikt om aan te geven een blank Europa te willen en dat baudet hiervan op de hoogte is. Wensdenken Tim, baudet is een racist. Ook al denk ik dat je dat heel goed weet maar voor de bühne ontkent.

  1. Siemien

   Satty is racist en fascist..

   1. Vit

    @Satty

    Wat is er gezegd:

    ,,En zo staan we hier. Vanavond, te elfder ure, letterlijk. Te midden van de brokstukken van wat ooit de mooiste, grootste beschaving was die de wereld ooit heeft gekend. Een beschaving die alle uithoeken van de wereld bestreek, die vol zelfvertrouwen was. En die de mooiste architectuur, de mooiste muziek en de mooiste schilderkunst heeft voortgebracht die ooit onder de sterrenhemel heeft bestaan. Ons land maakt onder deel uit van die beschavingsfamilie. Maar net als die andere landen van die boreale wereld, worden we kapotgemaakt door mensen die ons juist zouden moeten beschermen.”

    Boreaal betekent letterlijk ‘noordelijk’ of ‘noordenwind’. Het woord wordt ook gebruikt om een geologisch tijdvak uit het verleden te beschrijven, ongeveer 9000 jaar voor Christus. In extreem-rechtse kringen dient het woord ook als een soort eufemisme voor raszuiverheidstheorieën. Baudet ontkent dat het bij hem die betekenis heeft.

    Prettige dag verder!

    1. Satty

     Vit

     Dit speelde al rond de oprichting van fvd. Baudet wist heel goed dat dit zou gebeuren, ik denk dat het een bewuste strategie is geweest. Als je een beetje bekend met extreem rechts bent is de betekenis van boreaal bekend. Ik vind het strategisch ook erg slim gespeeld van baudet.

     Baudet mag van mij ontkennen dat zegt mij niets, hij is politicus. Zou klaver of asscher iets ontkennen hecht ik er ook geen waarde aan. Ik vertrouw politici niet. Politiek is een machtspel, het draait in eerste instantie misschien om een ideaal maar het is voornamelijk macht.

     Ook een fijne dag beste vit.

     1. Joop Klepzeikert

      Als jij een beetje bekend bent met politiek weet zelfs jij dat Baudet niets met extreem rechts te maken heeft. Wat tegenwoordig extreem rechts genoemd wordt is nationaal socialisme, fascisme en marxisme, wat in werkelijkheid extreem links is.
      Extreem rechts is paleo- en neo-conservatief en libertarisch.
      Liberaal en klassiek liberaal, wat dom links nog wel eens heel dom neo-liberaal wenst te noemen, zijn centrale stromingen en kunnen dus met geen mogelijkheid extreem-links of -rechts zijn.

     2. Top

      Zit je hoofddoekje weer te strak? “U” heeft blijkbaar de grenzeloze behoeften, om de hand die u voedt , als het even kan te bijten. Dan zal ik het eens gaan hebben over de incestpoel, waar u uit gekropen bent. Uit een cultuur, waar genitale verminkingen ‘Bon-Ton’ zijn. Waar afvalligheid, met de dood, als beloning wordt gefaciliteerd en als dat even kan zo gruwelijk als mogelijk. Waar u als vrouw niets maar dan ook helemaal niets te melden heeft, vraag dat maar aan uw moeder. Waar zelfs mannelijke kinderen meer in de pap te brokkelen hebben dan een volwassen vrouw. Ik ben er van overtuigd, dat jij en je hele familie, nog nooit iets positiefs heeft bijgedragen aan onze NEDERLANDSE samenleving. Dus ik zou voorzichtig zijn, met wat u hier denkt neer te moeten plempen. Niknok!

     3. koeiepoep

      @top: gaap…

  2. Joop Klepzeikert

   Wat ‘de Franse conservatieven’ volgens jou aangeven, volgens mij was dat slechts 1 persoon, doet niet ter zake. Thierry heeft zelf uitleg gegeven en die is heel anders dan een bepaalde groep betweters beweert.
   Dit was zijn uitleg: “Baudet stelt in navolging van zijn overwinningstoespraak na de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019 in een interview met het Algemeen Dagblad dat hij doelde op “een mooie, poëtische aanduiding” van Europa, de westerse wereld of de westerse beschaving. Boreaal staat volgens Baudet hierin ook voor het gedeelte van de wereld dat wordt beschenen door het aurora borealis, beter bekend als het noorderlicht.” Bron: Wiki

  3. Buzz68

   Wanneer medewerkers van de plantsoenendienst het over een “bank” hebben, dan hebben ze het waarschijnlijk over een andere “bank” dan mensen uit de financiele sector.

   Woordgezever.

  4. Original NL

   En jij hebt een veel te dikke reet..dat weet je heel goed…en toch sta je voor de spiegel in je skinny jeans en ziet het niet!

  5. cmsuijkerbuijk

   Bron graag, waar de Franse conservatieven dit hebben aangegeven, want anders lieg je dat je barst! Dan ben je DDS’ eigen Occasio-Cortez!

  6. jorisxl

   Heel knap hoe die linkse landverraders alles omdraaien fascisten zijn de linksebroederschap en een gevaar voor Nederland.

 2. umhnz

  Voor mij zijn 2 zaken duidelijk.
  A: Boreaal is een negatief beladen woord.
  B: Baudet gebruikte zeer bewust dit woord.
  .
  Zijn beweegredenen zijn voor mij nog iet duidelijk.
  Was het interessant doen en publiciteit veroorzaken?
  Of streeft hij via een omweg naar een rassenzuiverheid in Europa?

  1. Satty

   Dat je daar nog aan twijfelt gezien zijn eenzijdig oriënteren. Al zijn gesprekspartners zijn voor apartheid. Le pen Taylor erkenbrand enz.

   1. Siemien

    Ja Satty ziet graag rassenzuiverheid

  2. Original NL

   …..Of streeft hij via een omweg naar een rassenzuiverheid in Europa?…….
   Wie kan daar nou op tegen zijn..lol!

 3. Siemien

  Uiteraard word het woord zo gekaapt dat het tegen Baudet wordt gebruikt, zodat gasten als Satty hunzijn welbekende riedeltje weer kunnen plempen.
  Satty en co zijn de racisten hier, dat zijn de ratten die een wig drijven.
  Zij plempen zéér graag hun racistische/fascistische sympathieën hier en dan verkapt wijzen naar Baudet/Wilders die gewoon voor hun land opkomen natuurlijk…

  1. Dik

   @Siemien: Negeren, het beste medicijn tegen zuigers!

  2. edoc431

   @Siemien ik ben het hier zeer eens met Dik negeren die hap het heeft geen nut dat gepeupel draait een plaat af die stuk is gewoon er voorbij lezen .

   1. Dik

    @Code: +1

 4. Siemien

  Het is zielig gesteld in Nederland als men zo met de taal omgaat, achter elk woord een demon zien..

  1. Korporaal Monty

   “als men zo met de taal omgaat”

   Klopt precies. Als men duidelijk taal spreekt weet een ieder hoe het er voorstaat.
   Maar als je alles in intellectuele en poëtische woorden verpakt laat je bewust mensen in het ongewis en geef je ze ruimte op te speculeren.

   Zou Baudet dit bewust doen of is hij zich van geen kwaad bewust (houd zich van de domme)?

 5. Jumping

  Dit zijn berichten, waar FvD alleen maar groter en machtiger door wordt.

  Ga zo door Linkse wegkijkclub.

  Stem in Mei een anti EU partij.

  1. Siemien

   Zo is dat..

  2. Satty

   Idiots are taking over.

   1. Bosche draak

    And they go by the name of Salty

 6. TD

  Marcia Luyten =gemuteerde koe

  1. TD

   Baudet is géén racist of facist,ik ben dat wel!
   Het liefste heb ik Nederland blank,zonder negroïden en moslims,dat is niet mogelijk maar niettemin kan ik het wensen,ik ben dan ook Wilders stemmer!

   1. Meriadoc Brandebok

    Veel racisten en moslimhaters komen er niet voor uit dat zij racisten en moslimhaters zijn.

    Jij wel.

    Mijn complimenten.

    1. TD

     Hoezo,is vanzelfsprekend!

   2. Korporaal Monty

    “ik ben dat wel!
    Het liefste heb ik Nederland blank,zonder negroïden en moslims,dat is niet mogelijk maar niettemin kan ik het wensen,ik ben dan ook Wilders stemmer!”

    Dat zal Wilders blij maken met stemmers die om jou reden op hem stemmen.
    Denk jij dat Wilders Nederland blank gaat maken?

    1. TD

     Neen,maar de PVV benadert mijn wensen het meest!
     Is dat niet duidelijk?

     1. Korporaal Monty

      Wat mij wel duidelijk is is dat jij niet de snuggerste ben van onze samenleving en geen aanwinst in ons land.
      Is het in die Heimat niet beter voor jou en tijd om terug te gaan?

   3. Satty

    Dan stem je mooi verkeerd. Wilders was de eerste politicus die het opnam voor die donkere ijsverkoopster die door baudet aanhang was aangevallen. Ze is overigens pas vrijgesproken van geweldpleging, de rechter vond het constant treiteren door de racisten genoeg reden om van een bedreigende situatie te kunnen spreken.

    Voor de rest, ook ijsbrand respecteer ik om zijn eerlijkheid. Het is en blijft achterlijk racisme en fascisme maar je staat tenmiste ergens voor. Ben je overigens wel helemaal ok? Laatst schreef je iets waarom ik je bijna een virtuele knuffel had gegeven. Over geïntegreerde mensen en zo.

    1. TD

     Satty:
     Geef mij een tip!
     Welke partij zou je me adviseren?

     1. Satty

      Fvd

    2. TD

     Satty:
     Dat zijn “paarlen voor de zwijnen” 5 op 100 integreert,in praktijk een zinloze zaak!

   4. Korporaal Monty

    “Baudet is géén racist of facist,ik ben dat wel!”

    Racisten zijn echt domme mensen. Tegen de tijd dat je denk of geloofd dat de kleur van je huid je meer of beter maakt dan een ander mens met een andere kleur dan ben je echt dom.
    Geen discussie over mogelijk.

    Dan ben je DOM.

    1. Kees

     Heb je dat mondiale IQ onderzoek wel eens gelezen, korporaaltje?

 7. Piet Klein

  Het gesprek is ook zo moeilijk, het debat is ook zo ingewikkeld en al helemaal als je als journaliste van een “gezaghebbend” debat programma liever officier van justitie bent dan een nieuwsgierige journaliste. Als je liever je gast naar beneden sabelt of helemaal niet uitnodigt dan het debat maakt waarbij de kiezer zijn / haar oordeel kan maken. Het is diep triest als je dit soort kromme associaties met nazi figuren via woordspelletjes nodig hebt om je rol als officier van justitie vorm te geven. Om de kennelijk voor jou onnozele kiezer te overtuigen. In deze voorzet kan ik makkelijk een weerwoord vinden, ze is blond. Maar de vraag die kennelijk bij je broeit is, is het FvD een partij die vindt dat Nederland voor de blanke Nederlanders is. Of is de stelling salafisten, die geen respect hebben voor homo’s, joden haten, geen respect hebben voor anders denkenden, die vrouwen een ondergeschikte positie geven, niet in Nederland horen. Welk standpunt heb jij over dit laatste onderwerp Marcia? Wil jij liever dat homo’s joden etc Nederland uit jagen of wil jij liever dat mensen die het respect naar anderen niet kunnen opbrengen beter Nederland kunnen verlaten. Of ben je te blond voor deze vragen, ik dacht trouwens dat Mengele juist heel gesteld was op blonden vrouwen maar dat weet ik niet zeker.

  1. Satty

   Het is diep triest zo’n verhaal te kunnen houden en niet naar de feiten te kunnen kijken aangaande baudet. Of het nu een salafist of racist is het is even fout maar volgens jou is racisme een prima en toegestaan pad. Daar hang je dan een verhaal omheen over haat, wat racisme ook is en dat trek je niet gelijk. Wat ga jij met mensen doen die blank zijn en vrouwen niet als gelijk beschouwen en is geboorte in Nederland voor ieder ongeacht huidskleur een gelijk rechts beginsel of als je ouders uit Afrika komen het rechts beginsel minder waard en kun je dan het land uitgegooid worden?

 8. Gekko

  Ik kende dat hele mens Marcia Luyten niet.
  Had dat graag zou gehouden.

  1. Dik

   @Gekko: +1

 9. Henk Albarda

  Interessant, weer een probeersel van links. Heel stiekem zou ik bijna denken dat de wanhopige zoektocht op links door moet gaan. In mijn omgeving heb ik slechts van groen linksers en d66’ers nog anti FvD geluiden gehoord, alle anderen zijn verbijsterd over de ‘stompzinnige, kortzichtige, inhoudsloze’ beweringen van tegenstanders van FvD. Zowel pvda’ers als VVD’ers geven aan nu wel partijprogrammas te hebben gelezen en over te stappen naar FvD. Noord-Holland: Informateur gaat niet in gesprek met FvD en volgens de VVD het programma van de VVD niet heeft gelezen, VVD wilde wel in gesprek met FvD. Natuurlijk is de VVD zo machtsbelust toch maar met groen links samen te gaan werken. Zou wel eens van voordeel kunnen zijn voor FvD……….

 10. Regina

  Baudet heeft het ook over entartete kunst, een term die we ook kunnen traceren op het niet zo frisse verleden. Hoe duidelijk wil je het hebben

  Blotebillengezicht Tjerke weet wel waar hij zijn inspiratie vandaan haalt

 11. Regina

  Maar gelukkig zal ook de FvD alleen maar meedoen voor spek en bonen. Ze worden gelukkig buiten het college gehouden in noord Holland. Binnen een aantal jaar zullen ze in elkaar storten net als de PVV.

  1. umhnz

   Ik vind het bijzonder spijtig dat er waarschijnlijk geen coalitie met het FvD in NH komt.
   Ik had de bestuurlijke kwaliteiten van ze liever gezien dan hun commentaar vanaf de zijlijn.

   1. Meriadoc Brandebok

    Eens. In Zuid-Holland schijnt er wel een FvD/VVD-coalitie te komen. Hoe meer compromissen FvD maakt, hoe meer kiezers teleurgesteld in de partij raken. Zo is FvD ook gedwongen naar links af te slaan, net sls de VVD.

    1. edoc431

     Fijn dat je toe geeft dat als je met links in zee gaat dat de mensen dan teleur gesteld zijn hahahahahaahahahah fijne dag nog dombo

   2. Gekko

    Ik vind het bijzonder spijtig dat er geen coalitie met FvD in Noord-Holland komt.
    .
    Humor.

  2. Dik

   @Regina: “Binnen een aantal jaar zullen ze in elkaar storten…”

   Dat denk ik niet, waarschijnlijk heb jij de verkiezingsuitslag naast je neer gelegd?

 12. Bosche draak

  Azië voor de Aziaten die over het algemeen oosters zijn?

  Geen probleem

  Afrika voor de Afrikanen die over het algemeen zwart zijn?

  Geen probleem

  Europa voor de Europeanen die over het algemeen blank zijn?

  Blijkbaar wel een probleem…

  1. umhnz

   U schrijft:
   Voor mij geen probleem.
   Voor mij geen probleem.
   Voor anderen schijnbaar een probleem.
   .
   Lekker logisch.

   1. Bosche draak

    Er staat helemaal geen mij, dat maak jij ervan Spaanse domoor
    Maar als je het niet kan volgen dan hier nog een toelichting

    Je hoort nooit iemand roepen dat er bijvoorbeeld meer Aziaten in Afrika moeten worden toegelaten.
    Of dat het aantal blanke mensen in China zo laag is.
    Het is allemaal zo vreselijk eenzijdig…

  2. Satty

   Ehmm door blanke migratie gaat dat niet meer op. Afrika voor de Afrikanen, waar in Afrika? Een beetje dom slachtoffer gejammer dit. Wil je een blanke enclave koop ergens een eiland en leef je droom na.

  3. Bosche draak

   En gejammer weet jij alles van he Salty?
   Haal de balk uit je ogen en de stok uit je kont dat je dan misschien eens te genieten bent

 13. Gekko

  Toch maar wat naspeuring gedaan. Dat mens Marcia Luyten blijkt gelieerd te zijn aan D’66. Ze is een goede bekende van Kasja Ollongren, vicepremier namens D’66.

  Luyten mag een prestigieuze biografie schrijven over Maxima. Die opdracht heeft ze vast via kruiwagen Ollongren binnengehaald, die is immers kind aan huis binnen de Koninklijke Familie (met dank aan Petra Brinkhorst, eega van prins Constantijn en dochter van oud D’66-minister Laurens-Jan Brinkhorst).

  1. umhnz

   Quote : Toch maar wat naspeuring gedaan
   Quote : Die opdracht heeft ze vast via kruiwagen
   .
   Humor.

  2. Gekko

   Nog wat meer info: de partner van Marcia Luyten is Jeroen de Lange. Die was een blauwe maandag Kamerlid voor de PvdA.

   Op zijn twitteraccount gaat De Lange helemaal los op FvD/Baudet. Hij vergelijkt hem bv. met de schutter van Christchurch.

   Gezellig stelletje dus, dat echtpaar Luyten + De Lange.

 14. AS210854

  Ik kende ze niet bij naam, maar nu ik een foto zie, denk ik och dat is dat mens die nooit iemand laat uitspreken , maar altijd haar eigen meningen probeert op te leggen bij buitenhof .

 15. Marija

  Door de nu jarenlange ervaring met gekleurde en moslim medelanders, moet ik echt constateren, dat ik er weinig op tegen heb als Nederland weer overwegend blank mag worden, vrij van TE VEEL vreemdelingen.
  Die hier zijn aangepast, geen probleem, die dat niet doen mogenvan mij vertrekken, hoe eerder hoe liever.

  1. Vabis

   Ik denk dat de meerderheid der Nederlanders dit wel met je eens is alleen zijn zij te schijterig om ervoor uit te komen, vooral de aanwezigheid van moslims is een regelrechte ramp die zijn weerga niet kent.

 16. santiago

  Als je een fatsoenlijk mens bent en je woont in Nederland, stem je PVV.

 17. Buzz68

  Moet ik nu echt van iedere semie bekende Nederlander een tekstverkaring lezen van het woord boreaal? Wat een onzin zeg!

 18. Piet51

  Die discussie over “boreaal” en de betekenis ervan is een geen gezonde discussie. Dat Mengele een “borealisches Wunderkind” werd genoemd is waarschijnlijk een feit. Dat Le Pen het woord op zijn eigen manier gebruikt is zeker een feit. En zo is er meer over te zeggen. Natuurlijk weet Baudet dat en omdat zijn overwinningsspeech veel voorbereiding uitstraalt, heeft hij deze woordkeuze waarschijnlijk bewust gemaakt. Dan moeten hij en zijn aanhangers niet verbaasd zijn over de reacties en de gelegde links met allerlei verschijnselen uit de geschiedenis. Als Baudet niet heeft geweten in welke betekenis dit begrip eerder is gebruikt, valt hij door voor mij door de mand als iemand die gewichtig wil doen met moeilijke woorden.

  Ter verduidelijking zou ik de parallel willen trekken met het marxisme. Karl Marx was een Duitse filosoof uit de tweede helft van de 19e eeuw. Hij heeft heel boeiende boeken en teksten geschreven over economie, samenleving en geschiedenis. Maar als ik zijn visies openlijk aanhang, kan ik toch niemand verwijten dat ik vervolgens gekoppeld wordt aan allerlei ongewenste gebeurtenissen in 20e eeuw. Maar Marx had daar niets mee te maken, want toen was hij allang overleden. Als ik me een volgeling van Marx zou noemen, zou ik door heel veel mensen geassocieerd worden met fascisten, aanhangers van Stalin, Pol Pot, Mao en heel veel anderen, en gekwalificeerd worden als iemand die onderdrukkende regiems goedpraat. Wat Baudet nu overkomt is hetzelfde verschijnsel en hij roept dat zelf af. Ik hoop, dat de verwijten aan zijn adres onterecht zijn.

  1. RPML

   “Dat Mengele een “borealisches Wunderkind” werd genoemd is waarschijnlijk een feit.”

   Op Wikipedia is door iemand met een IP-adres in Utrecht deze uitleg toegevoegd vlak na de speech van Baudet; er is dus geen oorzakelijk verband maar een gezochte frame. (zie GeenStijl)

   Ik mag hopen dat Baudet nooit het woord ‘Volkswagen’ gebruikt, een woord dat al midden jaren 30 door een zeer bedenkelijk iemand meermaals is uitgesproken.

   1. Satty

    Thule gemeenschap. Dat verband is gewoon te leggen en ook jaren geleden gelegd. Bij extreem rechtse groeperingen op 8chan is het feest niet voor niets losgebarsten na het gebruik van de term, baudet is zeker niet dom.

    Dit gaat fvd grote winst opleveren, mensen zijn niet kritisch.

    1. RPML

     De kramp waarin links verkeerd met het leggen van allerhande verbanden vind ik persoonlijk een fantastisch schouwspel; het toont aan dat het niet om de inhoud gaat maar om de verpakking. Op de inhoud en zijn daden is hij niet aan te vallen. Het toont de zwakte van links aan, een gebrek aan inhoud, een gebrek aan zelfreflectie en alle ‘normen en waarden’ van ‘het gesprek aangaan’, ‘verbinding zoeken’ en ‘inclusiviteit’ gaat zo de kliko in als je wat anders roept dan ze zelf propageren. Heerlijk! Als het opzet is van Baudet -wat ik niet wil uitsluiten- is dit een meesterlijke zet. Iets met roze olifant…

   2. Dik

    Dit is wat Baudet zelf zegt:

    “Framers, duiders, complotdenkers, boreaal-exegeten, gespeeld-bezorgden of verwarden! In dit interview vertel ik op rustige wijze over mijn ideeën. Het is ook een optie om gewoon te kijken wat ik zelf zeg i.p.v. steeds in het wilde weg te hinein-interpreteren.”

    weltwoche.ch/ausgaben/2019-13/artikel/edito-thierry-baudet-die-weltwoche-ausgabe-13-2019.html

  2. Satty

   Karl Marx was zelf geen marxist. Overigens is het marxisme wat we tegenwoordig beschrijven voornamelijk door Engels uitgedacht, marx was toen al dood.

   Baudet heeft geweten wat dit zou brengen, na het artikel in februari 2018 in de correspondent waarin boreaal al werd bekritiseerd was hij al op de hoogte. Ver voor die tijd ga ik vanuit gezien zijn contacten met erkenbrand, erkenbrand heeft deze contacten erkend.

   Ik denk dat het een bewuste keuze is geweest het woord te gebruiken en dat de ophef voorzien was en het fvd winst gaat brengen. Cliteur is een zeer geslepen man.

   1. Piet51

    Voor alle duidelijkheid, ik bedoelde alleen te zeggen, dat je jezelf ook niet zomaar een aanhanger van Marx kunt noemen. Iedereen weet, dat je daarmee een hele beerput aan interpretaties, veroordelingen, diskwalificaties over je heen haalt. Onterecht, want Marx had inderdaad niets met marxisme of de latere uitwassen ervan te maken. Met de term “boreaal” is het niet anders. Iemand van het intellectuele niveau van Baudet weet dat natuurlijk en anders is hij met dergelijk onzorgvuldig woordgebruik ongeschikt als politicus en zeker als populist.

    Die nepinfo, daar heeft het voor mij alle schijn van, over Mengele is een schande. De feitelijke waarde van Wikipedia wordt hiermee weer eens aangetoond.

 19. Buzz68

  BOREAAL
  1) Arctisch 2) Klimaatzone 3) Naaldwoud 4) Noordelijk 5) Noorderlijk 6) Tijdperk

  1. Dik

   @Buzz: Duidelijk.

   #next

 20. poldi

  Ik wordt niet goed van al die opgeklopte boreaal- en anti-Baudet hysterie.
  FVD: Geen klimaathysterie, eindelijk het asielprobleem aanpakken en de EU op grond van het feit dat wij per inwoner de grootste nettobetaler zijn uitleggen dat de ongewenste betutteling en inmenging in ons land vanuit Brussel moet ophouden.
  Blijf je daar op hameren en voorkom je LPF achtige toestanden dan voorspel ik Forum een zeer rooskleurige toekomst.

 21. DeBruijn

  Hitler was vegetariër, ik ben ook vegetariër. Dus daar is het bewijs dat hetzelfde denk? Mijn buurman reed een Volkswagen Kever, je weet wel die op Hitler’s verzoek is gemaakt. Weer bewijs.

  Rosenmöler is een Maoist. Vreemd daar nooit iemand moeilijk over doet. Dankzij hem is hij actief geworden in de politiek. De jongeren vereniging van de SP had een paar terug een afbeelding van Mao op de website.

  Waar bleven toen alle media en de linkse verontwaardiging? Die was er niet en nu raken ze over Baudet niet uitgepraat. Kennelijk maakt het toch uit welke politieke kleur je hebt voor mensen om zichzelf te verontwaardigen.

  1. Dik

   @DeBruijn: Als je vragen stelt hult linksaf zich in stilzwijgen, dat is altijd het mooiste bewijs van de onzin die ze uitkramen.

 22. Dik

  Linksaf: ‘Russische mensen worden gebrainwashed door hun media’
  Rechtsaf: ‘Hoe weet je dat?’
  Linksaf: ‘Dat hoorde ik op het NOS journaal’.

  1. Joop Klepzeikert

   Of nog erger: “Dat stond op facebook”.

  2. DeBruijn

   @ Dik

   Dat is een goede.

   Ik volg het nieuws in de VS ook. Daar zijn ze helemaal erg, CNN en kornuiten. Is bewezen dat Trump iets niet gedaan heeft, dan geloven ze niet en wurmen ze zich in allerlei bochten om hem toch de schuld te geven. Er zijn keren geweest dat zij zelf acteurs in hadden gehuurd die zich voordeden als teleurgestelde Trump supporters. Bleken het linkse activisten te zijn.

   Of ze brengen nepnieuws net zoals met die Indiaan die bedreigd zou zijn door jongens van een katholieke school. Was allemaal gelogen, maar die school moet nu wel beschermd worden.

   1. Dik

    Ik volg momenteel een studie en moest gister een vraag over psychoses beantwoorden, werd doodleuk Trump vermeld in de mogelijke (uiteraard foute) antwoorden. Hoewel dit grappig is bedoeld, druipt het van links activisme.

 23. Lex

  Thierry Baudet nu aangifte doen.

  Als je dat niet doet dan walsen ze over je heen en word het van kwaad tot erger.

 24. Ries

  Het is opvallend dat linksaffers erg graag het woord `dom` in de mond nemen als het om de gedachten van anderen gaat. Daarmee duiden ze te zeggen dat linksdenkenden automatsich het brevet menen te hebben van uiterst slim te zijn. Aangezien het leven empirisch is, ben ik voor mij tot een geheel andere mening gekomen dan de door links geetiketteerde Gestalt van domheid.

  1. van Urk

   Linksaffers maken zich druk om een zielig woordje uit de mond van een politici. Maar maken zich niet druk om de nalatenschap van Mengele in de praktijk. Abortus, Euthanasie, klonen, NIPT test, gentherapie om lichamelijke en geestelijke zwakkere mensen te voorkomen etc. etc. Het zijn dus niet alleen de nazi,s die zich wilden ontdoen van de zwakkeren en het creeeren van gezonde ubermenschen in de samenleving.

 25. biggeorge

  weer een NPOer die bang is voor haar baantje

 26. Meriadoc Brandebok

  Ja, als iemand hoaxen en complottheorieën verspreidt over je is dat niet leuk.

 27. jorisxl

  Wel grappig dat er linkse fasistische figuren zijn die anderen mensen die het goed voor hebben met de joodse mensen en Nederlandse mensen telkens worden beschuldig door die stinkdieren van het linksebroederschap met het fascisme terwijl zij dat zijn

 28. Rosasolis

  Wat fijn is het dat wij christelijk politieke partijen hebben die nog steeds inspiratie uit de psalmen en verhalen van de Bijbel kunnen vinden. Inderdaad waren de Nazi’s helemaal dol de oude Germaanse volks mythologie verhalen, en hebben de Ring Cyclus opera’s van R. Wagner alleen gewaardeerd voor dit reden…Zeker niet de muziek.
  Vele nuchtere Duitse componisten en muzikanten zoals Paul Hindemith moesten vluchten wegens de opdrachten die hij kreeg van de Nazi’s…om alleen muziek te schrijven dat gebaseerd was op Duitse Mythologie. Dit gebeurde ook met componisten uit andere landen: zoals Richard Strauss uit Oostenrijk, die weigerde Nazi muziek te schrijven; (hij vluchte samen met zijn half-Joodse familie naar Zwitzerland). En omdat Oliver Messian uit Frankrijk, die Katholiek was, weigerde muziek voor de Nazi’s te schrijven, werd hij opgepakt en gestuurd naar een concentratie kamp, waar hij probeerde zijn composities (gebaseerd op het gezang van vogels) te schrijven als hij papier kon krijgen. Geef me liever de mooi madrigaal van Claudio Monteverdi (17de
  eeuw), die gebaseerd is op de oude Griekse verhaal van Zephyr, die een heerlijk, lieve zachte voorjaar’s wind zou zijn…volgens de oude Grieken. Misschien zal iemand een compositie schrijven over het bekende verhaal over een oude Griekse echtpaar: die
  zolang zij dagelijks melk en honing kon krijgen tevreden met het leven waren.

 29. Niet L niet R

  Bijnaam van juffrouw Marcia Luyten is, links trutje!

 30. koeiepoep

  Dus we noemen bidet een fascist en zijn stemvee deplorables. Slim. Heeft ook geholpen bij trump…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.