Universiteitsdocent Boris Slijper geeft toe: "Vroeger keken studenten op laptops naar vakantiefoto's. Nu lezen ze De Dagelijkse Standaard"

Geen categorieapr 04 2019, 10:00
"Het zijn enthousiaste jonge jongens."
Op de website AdAlvas.vu.nu -- een "onafhankelijk platform van de Vrije Universiteit Amsterdam -- staat een behoorlijk interessant interview met politicoloog en docent Boris Slijper. Slijper kreeg onlangs te horen van een leerlinge dat haar medeleerlingen 'aangifte' tegen hem overwogen omdat hij hen in hun ogen indoctrineert met een links gedachtegoed. Daar zijn ze helemaal klaar mee, en dus willen ze een melding doen bij het Meldpunt van Forum voor Democratie.
De leerlinge-spion die hem hiervan op de hoogte stelde vertelde hem dat hij misschien dus maar "voorzichtig" moest zijn. Slijper vindt dat flauwekul. Ja, zegt hij, hij is SP'er, en daar maakt hij geen geheim van. Maar hij probeert -- in zijn eigen ogen tenminste -- om met een open mind college te geven. Als sommige conservatieve studenten daar anders over denken, soit. Hij is er niet van onder de indruk. "Het ergste is natuurlijk niet dat die studenten me willen aangeven," schrijft hij op Facebook. "Het ergste is dat deze studente meent dat ik voorzichtig moet zijn."
Desgevraagd door Peter Breedveld (ja, die Peter Breedveld inderdaad. Bah), redacteur van het universiteitskrantje, laat Slijper weten dat hij het de "jonge jongens" die zich tegen hem keren écht niet kwalijk neemt. In zijn ogen zijn het "kwajongens" en "naïevelingen."
"Het zijn jonge jongens die erg enthousiast zijn. Als je revolutionair wil zijn en je wil je afzetten tegen je ouders en je docenten, dan is het Forum voor Democratie natuurlijk het aantrekkelijkst." Want, ja, geeft hij toe, de rebellen van toen waren links. De rebellen van nú, daarentegen, zijn rechts. Rechtsconservatief.
Slijper ziet dat die 'rebelse' rechtsconservatieve jongeren behoorlijk serieus zijn. Ze zijn eigenlijk continu bezig met de politiek -- zowel in hun vrije tijd als tijdens colleges:

"Vanachter in de collegezaal kan ik zien waar ze op hun laptop naar zitten te kijken. Vroeger waren dat vakantiefoto’s, nu zijn dat steeds vaker sites als De Dagelijkse Standaard en zo."

Nou, dat is in ieder geval buitengewoon verstandig. Het moge duidelijk zijn dat Gen Z vele malen wijzer is dan de Millennials. Nu al.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten