Utrechtse partijkartel slaat toe: FVD uit de formatie getrapt vanwege niet links genoeg

snapshot
Foto: Thierry Baudet staat in de ontvangsthal van de Tweede Kamer de NOS te woord. Bron: Screenshot NOS / YouTube.

GroenLinks-formateur Bram van Ojik sluit zich aan bij zijn collega’s in Noord-Holland en Groningen; ondanks dat Forum voor Democratie dé grote winnaar was bij de verkiezingen – ook in zijn provincie Utrecht – gaat het regeerfeest voor de partij van Baudet niet door. Van Ojik vindt dat FVD te rechts is. Hij wil dat een college van GroenLinks, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie de centraalgelegen provincie gaan besturen.

De grote uitsluitkaravaan trekt verder over het land. Onlangs dat Forum voor Democratie in iedere provincie de eerste, tweede of derde partij werd, heeft de partij nog nergens mogen aansluiten bij de formatie. In Zuid-Holland heeft formateur Hans Wiegel de grootste moeite andere partijen te vinden die met FVD in zee willen gaan, en in Overijssel wordt er nu een extra informatieronde ingelast om de andere partijen nog maar eens een keer aan FVD te laten wennen.

In andere provincies was het partijkartel echter duidelijk: in Noord-Holland wordt zelfs de voorkeur aan DENK gegeven boven FVD, en ook in Groningen worden ze domweg buitengesloten. Aan het lijstje onwillige kartelprovincies kunnen we nu ook Utrecht toevoegen. Want daar mogen alleen linkse partijen regeren, zo hebben ze besloten. Ondanks dat FVD de derde partij van Utrecht werd (en VVD de tweede), krijgen we in Utrecht straks Noord-Korea aan de Heuvelrug. Het RD:

“Informateur Bram van Ojik adviseert Provinciale Staten van Utrecht om de mogelijkheden van een coalitie van GroenLinks, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie verder te verkennen. Volgens Van Ojik staan deze vijf partijen inhoudelijk het dichtst bij elkaar. De informateur heeft een paar weken overlegd met alle politieke partijen die in het provinciebestuur zitten. Donderdagavond heeft hij zijn bevindingen bekendgemaakt.”

Een schoffering van de Utrechtse kiezer, natuurlijk. Maar ach, wat zou het ook? Je bent links en je deugt. Dan hoef je je toch ook niets aan te trekken van zoiets populistisch als democratie, toch?

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

42 reacties

 1.   

  Wat is de “Linkse Ziekte”?

  De Linkse Ziekte (de; v): de ziekelijke, bijna dwangmatige neiging andersdenkenden uit te maken voor fascist, racist, xenofoob, extreem-rechts, enzovoort. Het is hierbij voor degene die lijdt aan de Linkse Ziekte veelal niet noodzakelijk hiervoor bewijzen of steekhoudende argumenten aan te dragen; hij of zij hoeft het slechts te voelen. Dragers van deze ziekte reageren dan ook doorgaans eerder emotioneel, dan rationeel. Mensen die lijden aan de Linkse Ziekte worden soms ook wel ‘gutmenschen’ of ‘cultuurmarxisten’ genoemd.

  Mensen die lijden aan de Linkse Ziekte zijn veelvuldig actief of sociale media zoals Twitter, Facebook e.d. en als reaguurder op online gepubliceerde artikelen. Daarnaast zijn ze ook veelvuldig te zien en te horen in programma’s van mainstream media, met name de publieke omroep. Ook op universiteiten en onder cabaretiers gelinkt aan de VARA is deze ziekte veelvuldig aanwezig.

  Veroorzaker van de Linkse Ziekte is het cultuurmarxistische virus. Dit virus wakkert latent aanwezige narcistische persoonlijkheidsstoornissen aan. De drager van de Linkse Ziekte zal het zelf nooit toegeven, maar stiekem kickt hij of zij erop de andersdenkende uit te maken voor racist, fascist, xenofoob enz. Het is een soort fetish, een variant of wat in de Engelse taal bekend staat als ‘virtue signalling’. Door de andersdenkende uit te maken voor fascist of racist, probeert degene die getroffen is door de Linkse Ziekte uit te stralen dat hij of zij daar boven staat, dat hij of zij in wezen goed is. In de praktijk worden deze uitlatingen echter vrijwel uitsluitend gedaan richting blanke mensen die in het oog van de drager van de Linkse Ziekte ‘rechts’ zijn (in de praktijk een groot deel van de andersdenkenden).

  Daarentegen zul je ze niet zo snel horen over, bijvoorbeeld, vooroordelen die leven onder moslims, donkere mensen en immigranten in het algemeen. Een kritische beschouwing van het eigen, linkse, wereldbeeld blijft ook meestal achterwege.

  Genezing van de Linkse Ziekte is niet eenvoudig, maar niet onmogelijk. De veel gebruikte therapie van online het debat aangaan met een drager is doorgaans weinig succesvol. Het lezen van meer rechtse opinies evenmin, het cultuurmarxistische virus gaan dan al snel in de tegenaanval. Het is een bekend verschijnsel dat zodra een cultuurmarxist geconfronteerd wordt met onwelgevallige feiten of een met argumenten onderbouwde ontmanteling van diens gedachtengang, deze feiten en argumenten door de cultuurmarxist simpelweg genegeerd worden. De volgende dag zal deze dan dezelfde zaken die de vorige dag vakkundig onderuit gehaald waren, doodleuk opnieuw verkondigen.

  Meer succes is er geboekt een praktijk therapie, waarbij de drager van de Linkse Ziekte in zijn eigen omgeving geconfronteerd wordt met de gevolgen van zijn eigen wereldbeeld. Een bekend voorbeeld vormen mensen die op jonge leeftijd zich vereenzelvigen met extreemlinks (denk hierbij aan de krakersscene e.d.). Veelal zijn zij afkomstig uit welgestelde, roomblanke gezinnen en opgegroeid in al even welgestelde en roomblanke wijken. Ze zijn voorstander van ruime immigratie en hoge belastingen voor ‘de rijken’ totdat ze hun eigen wijk door immigratie zien veranderen en verloederen. Het besef dat de immigranten wellicht toch niet altijd een verrijking zijn, ja zelfs het cultuurmarxistische gelijkheidsdenken totaal niet onderschrijven, heeft bij sommigen de ziekte verdreven. Ook de praktijkresultaten van het socialisme, waarbij er weliswaar een gelijke verdeling was maar dan wel van armoede i.p.v. welvaart, heeft sommigen de ogen geopend.

  Recent is er een veelbelovend experiment uitgevoerd (1) waarbij jonge, potentieel vatbare studenten werd gevraagd of ze vonden dat de welvaart ongelijk verdeeld was en socialisme een goed idee was. Indien het antwoord op beide vragen ‘ja’ was, stelde men vervolgens de studenten voor dan ook hun cijfers ‘eerlijk’ te verdelen. Wie bijvoorbeeld een mooie 8 voor een tentamen haalde, zou deze dan delen met een minder gefortuneerde collega-student die het een magere vier moest doen. Gezamenlijk zou men dan op een gelijk verdeeld zesje uitkomen. Het bleek dat de met het socialistische gelijkheidsdenken sympathiserende en daarmee voor de Linkse Ziekte vatbare studenten dit toch niet zo’n goed idee vonden. Nadere experimenten zijn nodig, maar de eerste resultaten zijn zeer bemoedigend.

  (1) https://www.youtube.com/watch?v=yCPcM8GlptM

  1.   

   @Pronounce:

   Geweldig stukje, heb het met plezier gelezen.

   1.   

    Ik ook

  2.   

   “Veroorzaker van de Linkse Ziekte is het cultuurmarxistische virus. Dit virus wakkert latent aanwezige narcistische persoonlijkheidsstoornissen aan.”

   Geestig.

   1.   

    Eerder het omgekeerde is het geval. Ik zie reikhalzend uit naar een duiding van Baudet door een psychiater. Dat hij puur uit ijdelheid al die fratsen uithaalt kan ik me niet voorstellen. Dat hij het doet uit bewondering voor Raspoetin Cliteur, die hem – tegen de wil vam collega-Hoogleraren in – lier promoveren op een boekje erger dan ‘Mein Kampf” ook geen verklaring zijn.
    Baudet is dus gewoon een beetje getikt.

 2.   

  De democratie is vermoord. Te zijner tijd zullen de moordenaars uit hun holen worden getrokken.

  1.   

   Ries. En met pek en veren besmeurd door de straten gejaagd. Ik kan bijna niet wachten. Rutte voorop en het hele zootje uitvreters er achteraan.

  2.   

   Jij bent grappig :)

 3.   

  Blotebillengezicht bibsie wil graag meeregeren in utrecht. Hahahaha hahaha haha ha. Ik dacht dat echt dat 1 april al voorbij was

  1.   

   GEZICHT VAN OUWE LAPPEN WIL LEUK ZIJN HAHAHAAHAH ALS JE ER TEGEN AAN ZEIKT TEGEN DIT OUWE VEL IS ZE NAT HAHAHAHAAH

 4.   

  Het loopt precies zoals Baudet wil. Hij zorgt ervoor dat zijn FvD-discipelen standpunten innemen die coalitievorming onmogelijk maken om vervolgens te kunnen gillen dat hij buitengesloten wordt.

  Het valt op dat velen hier daar met beide benen intrappen.

  1.   

   nop, zo fijn dat jij het allemaal op een rijtje hebt en precies weet hoe Baudet denkt. Zo stom van zijn kiezers dat ze dat niet weten maar gelukkig hebben we jou. Onze geweldige jan, onze Justice warrior die andere verbeterd en altijd voor de inhoud gaat. Een man met een blik op de horizon. Onze jan weet het altijd beter. Oja en voor je weer intelligent om de inhoud vraagt. Het artikel is gebaseerd op feiten. Niet op een veronderstelling jan.

  2.   

   DE RIOOLRAT HEEFT OOK WEER ONZIN NEER GESCHETEN DE LUCHT IS NIET TE HARDEN

  3.   

   Rien noppen.
   Jij maakt veel vijanden hier .
   Wat een achterlijk sukkeltje ben jij zeg !!.
   Achterbax stuk stront!!.

 5.   

  Hoe is het in g*odsnaam mogelijk dat een winnaar buiten spel wordt gezet.
  Dat is succesvol gedaan met Geert Wilders en nu lijken de kiezers van FVD hetzelfde te worden aangedaan.
  We zullen op 23 mei massaal moeten gaan stemmen op pvv en fvd, zodat die linkse smoelen voor altijd zwijgen en er eindelijk gerechtigheid komt.

  1.   

   U maakt het helemaal bont ! Wel eens van democratie gehoord ? Het Forum draagt het mee in haar naam, dus voor iedereen het gelijke recht om zich te uiten. U wenst dictatuur !

   1.   

    DEMOCRATIE HAHAHAHAHAHAAH JA HOOR KNUL

 6.   

  Rare kop van het artikel “uit de formatie getrapt” Ze zijn er gewoon niet uitgekomen in de besprekingen. Nu, dit kan ook gebeuren bij eventuele coalitie besprekingen voor de 2e kamer.
  Het lijkt mijn beter dat het FvD bij zichzelf te rade gaat.

 7.   

  Prachtig de Nederlandse burgers, die anders denken als Links, worden door Links gewoon bij het grof vuil gezet.
  Neem dat gewoon mee, bij je keuze in Mei.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

 8.   

  Volgens mij is iedere provincie toch gebaad bij een stabiele coalitie.

  Als FvD deze samen met de PVV zou kunnen samenstellen mogen zei de dienst uitmaken.
  Maar dan moet je volgens mij wel genoeg partijen aan je weten te binden om een coalitie te vormen.

  En dat kan hij dus niet.

 9.   

  Wat nou democratie? democratie betekent toch dat de stem van de kiezer doorslaggevend is?
  Typisch triest links, doodsbenauwd hun plekje op het pluche kwijt te raken, bang dat de leugenachtige linkse ideologie het zal afleggen tegen FvD!
  De elite heeft ook van de afgelopen verkiezingen blijkbaar niets geleerd, laat staan dat zij begrijpen wat democratie werkelijk inhoud.

  Maar laat links daar vooral mee doorgaan, het drijft nog meer kiezers naar FvD
  FvD zal er alleen maar voordeel bij hebben en Baudet weet dat,
  je zult hem er dan ook niet zo vaak over horen.

  Stem tegen de linkse elite,
  Stem ook in mei op FvD!

 10.   

  GroenLinks = grootste partij in Utrecht. GroenLinks wil een links bestuur zonder VVD en FvD.

  Sorry, maar dit artikel slaat nergens op. Ge zult met wat beters moeten komen.

 11.   

  Natuurlijk zitten ze niet op FvD te wachten dat maakt het alleen maar leuker om op FvD te blijven stemmen

 12.   

  Ik zal het nog maar is een keer vermelden : GA WEG UIT NEDERLAND, VER WEG VAN NEDERLAND !

 13.   

  Als de KNVB zo zou werken dan mochten in dit geval dus Feyenoord en AZ aan de CL meedoen en bijvoorbeeld NAC aan de EL.
  Iedereen zou dat heel vreemd vinden, maar hier is dat dus normaal??

  1.   

   Een leuk vergelijk.
   De 2e club speelt CL en de kampioen van Nederland niet.
   So What?

   1.   

    Ook de kampioen speelde CL.
    Kwam alleen niet zo ver helaas.
    Maar nr. 3, 4 en 8 worden geselecteerd. Nr. 1 en 2 komen niet eens in aanmerking bij dit hoogstaande spel!
    Dus begrijp je “So What?” niet.

 14.   

  Het is puur kiezersbedrog!
  Hier faalt de democratie,een winnende partij zou deel moeten uitmaken van een coalitie!
  Dit behoeft een grondwetswijziging!

 15.   

  Ja, ook fvd wordt buitengesloten.
  Dat was met pvv hetzelfde liedje.

 16.   

  En maar vol blijven houden dat Nederland democratisch is.
  Dan moeten ze China ook als een democratische staat zien.

  Het is bekend dat communisten niet met ander partijen werkt, en dat laten ze iedere keer in Nederland ook maar weer blijken

 17.   

  beste mensen hier, er staat niet: uitgestapt. Maar uitgetrapt.
  Bovendien, word FVD overal buiten gesloten om een reden, en dat is. KLIMAAT.

  1.   

   FvD doet nu precies hetzelfde waar ze de PVV van verwijten: Roepen vanaf de zijlijn.

   Blijft ironisch.

   Daarom kan men net zo goed PVV stemmen.

   1.   

    Je zou ook kunnen concluderen, Supernoodle, dat het niet verstandig is op partijen te stemmen die alleen maar van de zijlijn roepen.

    Sterker, dat is de enig juiste conclusie.

 18.   

  Waarom moet het altijd gaan over 2 felle tegen elkaar gestelde extreme groepen gaan?
  Men vergeet dat de meeste Nederlanders gewone nuchtere denkers zijn. Maar ook geen schapen die een rechtse of linkse guru moeten volgen. En daarom zullen de “midden” partijen als de CDA (mijn partij) en de P.v.d.A. altijd bestaan. Wij volgen de wegen van het huidige samenleving. Gelukkig is de P.v.d.A. niet meer zo links als vroeger. Misschien kunnen een samenwerking tussen de grote “midden partijen” komen. Je hoeft geen kerkganger te zijn, maar waarom moeten wij het basis van de christelijke geschiedenis en leer helemaal vergeten? Thierry Baudet heeft met zijn stomme Borealis boodschap helemaal niets te maken met het christelijk geloof te maken. De CDA houdt nog steeds aan de laatste openbare boodschap van Rabbi Jeshua (Jesus), over geloof, hoop, en liefde. Er zijn vele nu vele joden, en bekeerde Christelijke joden die onze CDA steunen. Het

  1.   

   Het antwoord op de retorisch bedoelde vraag in de eerste alinea is dat talloze kiezers zo nuchter zijn dat ze de politiek negeren. Stemmen ze wel, dan stemmen ze op de grootste schreeuwlelijk, vroeger op Wilders, nu op Baudet. Want al die partijtjes kunnen ze toch niet uit elkaar houden.

 19.   

  Het is alleen partij kartel als het FvD niet mee mag regeren.
  En als ze meeregeren maken ze juist deel uit van het partij kartel.
  Wat zijn FvD fanboys simpele zielen.

 20.   

  Het

 21.   

  Het kan eigenlijk niet beter. Linkse partijen voelen zich zo in hun kruis getast dat de hoogmoed hoogtij viert. Langzaam maar zeker draaien voor zichzelf het licht verder uit. Het receipt is : TIJD ,nog even geduld de verandering komt. Laat de emotie aan links over en gebruik de energie voor ons nieuwe Nederland.

 22.   

  LINKS IS ZIEK EN GEVAARLIJK!!

 23.   

  Nee ik denk dat het probleem iets anders is, namelijk dat op feiten gerichte politici onmogelijk kunnen samenwerken met politici die het Evangelie van Baudet aanhangen.

  1.   

   “het Evangelie van Baudet”

   Wat bedoel je daarmee? Kun je een voorbeeld geven?

 24.   

  Zelfs honden vertrouwen Baudet niet , dit zegt al genoeg.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!