VICTORIE! Rechter haalt dikke streep door peperdure VVD/D66-klimaatplannen: ‘Teveel onduidelijkheid!’

Dikke pech voor de klimaatambities van Rob Jetten, Jesse Klaver en Klaas Dijkhoff. De VVD/D66/GroenLinks-klimaatkongsi is vandaag pijnlijk afgegaan bij de rechter, want daar is bij vonnis verboden dat huurwoningen tegen de zin van hun huurders van het gas worden gehaald. De rechter oordeelde dat de kosten niet voldoende duidelijk waren – een terugkerend thema in het hele klimaatdossier.

In slechts enkele jaren tijd moet zowat heel Nederland van het gas worden gehaald. Terwijl in Duitsland mensen juist subsidie krijgen om gasleidingen aan te leggen, voert Nederland langzaam een gasverbod in. Particulieren worden zonnepanelen en warmtepompen door de strot geduwd, of ze het nu leuk vinden of niet.

In de Amsterdamse wijk Wegener Sleeswijkbuurt vonden ze dat niet leuk. Woningbouwvereniging wilde kennelijk in het gevlei van Dijkhoff en Klaver komen, en was dus wat eerder begonnen met het weghalen van gasleidingen en het jatten van balkonruimte voor logge warmtepompinstallaties. Huurders hadden niet zo’n zin in die bizarre klimaatheisa en hebben de dwingelanden van Eigen Haard voor de rechter gedaagd. En met succes, zo blijkt dus:

“Zonnepanelen en warmtepompen kunnen wat de rechter betreft niet geïnstalleerd worden als er geen waterdichte garanties voor de bewoners zijn.

Eigen Haard wil de portiekwoningen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw rigoureus isoleren, zonnepanelen leggen en warmtepompen installeren. De woningbouwvereniging belooft de bewoners dat de energierekening naar nul euro daalt. Wel moeten de huurders meer gaan betalen voor de energiemaatregelen.

De rechter zegt nu dat er geen enkele garantie is dat de beloofde energiebesparing gehaald kan worden.”

Met dit vonnis in de hand kunnen vervolgens hopelijk ook andere peperdure verbouwingsprojecten van groene hobbyisten zoals Rob Jetten en Ed Nijpels voorkomen worden. Ze komen wel met een tegenaanval, hoor. Maar voor nu staan de klimaatdrammers tussen 0-1 achter. Heerlijk!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Julian

  Wat een misleidende kop. Verschrikkelijk. De rechter fluit een woningbouwvereniging terug. Hoezo streep door VVD/D66 plannen? Durf jij nog over een gedichtje van Hitler te schrijven over nep nieuws? Dit is nog eens een NEP kop!

 2. Rien Noppen

  Door heel Nederland lopen dit soort projecten tot grote tevredenheid van de huurders. Deze huurders schieten in hun eigen voet en dat is hun goed recht.

  1. Vit

   @Rien Noppen

   En heb jij al een warmtepomp?

   1. Rien Noppen

    Nee, mijn huis is er minder geschikt voor en ik overweeg te gaan verhuizen.

    1. Vabis

     Is dat krot van je wat tochtig Noppes? Ja dan heb je niks aan een warmtepomp.

    2. Maurits Dekker

     Dan maak je het huis toch geschikt dmv een grondige isolatie en HR+++ glas!
     Je moet tenslotte iets over hebben voor je geloof. Ja toch, niet dan?

   2. Vit

    @Rien Noppen

    Dan heb je waarschijnlijk net als ik geen CV, daar ben ik in mijn buurtje niet enig in dus dat wordt nog wat.

  2. Tman

   @Rien Noppen
   Rien heeft contact met alle betrokkenen,een persoonlijke Noppen infolijn?
   Jij bralt allerlei onzin,de gemiddelde Nederlander ziet het hele klimaatakkoord niet zitten,dat is algemeen bekend!
   Je bent blij dat je het eigen schijthuis vindt,praat voor jezelf,wil je?

  3. shidaian

   Dan leest u andere kranten en hoort u ander nieuws dan ik. Blij dat de rechter deze uitspraak heeft gedaan. Er zullen meerdere volgen denk ik zo

 3. Caro

  Een woningbouwvereniging kan huurders niet tot dit verplichten.
  Dus terecht dat rechters de wetgeving toetsen en dan uitspraak doen.

  1. DeBruijn

   @ Caro

   Een woningbouwvereniging zal zulke zaken niet opdringen. Maar zij proberen wel om hun huizen energiezuiniger te maken. Zo hebben wij hier betere daken gekregen, die beter geïsoleerd zijn. De oude waren ook wel slecht geworden, maar het kost niets extra’s. Met dubbelglas hetzelfde verhaal. Zij deden eerst de benedenverdieping, dat kostte niets extra’s, maar wilde je het ook boven hebben, dan betaalde je 10 gulden(was nog in het gulden tijdperk) per maand extra.

   Het hangt misschien ook af van welke woningbouwvereniging het is.

   1. Caro

    Goedendag ‘ de Bruijn’,

    Dank, zolang keuzevrijheid bij huurder blijft dan kan ik dat onderstrepen.

 4. Indigo Child

  Dankjewel, Rechter dit is dan de eerste. We wonen in zuidlimburg en dus 10 min van Belgie en 10 min van Duitsland. En dit rare plan stuit hier echt op 100% verzet. Het alternatief was 10 min. verderop wonen. Maar het heuvelland zet de hakken in het zand. Zoals iedereen al begint te beseffen hier ; van die best wel domme plannen gaat helemaal niets terecht komen. Loze kreten om stemvee voor zich te winnen.

  1. Caro

   Begrijp ik het goed dat het ook in jullie/jouw gemeente speelt?

  2. Original NL

   #Dusstemzeweg!!! Simpel..!!

 5. Blanke Sjors en Zwarte Sjimmie

  En dat uit de mond van de D(onorroof)66 rechter???

  1. Ries

   Inderdaad. Dan moet het toch wel heel erg stinken…

 6. Indigo Child

  Nee het speelt niet. Veel mensen waren verbijsterd en angstig voor de plannen maar langzaam aan zie je alles weer in de prullebak verdwijnen.De raadleden incl burgervader en wethouders zijn zoeits raars niet zitten blijkt …. dus Zola gets tegenwerken todat het floor ( van wallonie geleerd) Gewoon blijven verzetten net zoals dat kleine dorpje in Galie…. Caro

  1. Caro

   Hoi Indigo,

   Ik snap niet helemaal wat je schrijft, maar geen probleem.
   Ik denk in te schatten dat je niet gedwongen moet worden als burger. Toch?

 7. Caro

  Ik vin de reacties op dit artikel nogal persoonlijk gericht.
  En grof dus ook.

  1. Indigo Child

   Sorry Caro… mijn telefoon vult nogal vaak zelf dingen in…
   en ik nam de tijd niet om te controleren. En de conclusie was juist.

   1. Caro

    Dank

 8. Jumping

  Terecht dat er nog een klein beetje , recht in Links Nederland is.
  Links drammend Nederland, gaat deze rechter voor de keus stellen, of hij krijgt de zak of hij herroept het vonnis.

  1. DidiMadloba

   Rechters kunnen in Nederland niet ontslagen worden (tenzij ze zelf vreselijke dingen doen).

   Beroep en cassatie zijn mogelijk, maar dat moet (minstens) een van de partijen dan ook willen.

 9. Cycle25

  17 Kerncentrales sluiten in Duitsland, wij van het gasnet af, de Duitsers krijgen er een premie voor, we worden … waar je bij staat. Je moet toch wat om de Duitsers tevreden te houden, wellicht gaan ze vragen of Nederlanders ook mee kunnen in de sanering. Gewoon omdat het kan..dus Nederland is straks CO2 vrij, zonder industrie en burgers, omdat het moet. Maak dan maar van heel Nederland een oerbos en doop ’t om in Groenland V2.0.

  1. DidiMadloba

   Nederland gaat heel veel stroom maken met kernenergie en die verkopen aan Duitsland, dat op zijn beurt met gas gemaakte stroom gaat verkopen aan Nederland.
   Mooi toch?
   Kan iedereen zijn eigen taboe volhouden.

 10. Benny

  @rien noppen overweegt te verhuizen,,, ik hoop naar een ver land zonder internet verbinding, zodat wij van zijn onnozele reacties af zijn….

 11. Cootje

  Gewoon een alles brander aangeschaft, fijnstof is voor mij niet belangrijk een heerlijke warme winter gehad , en van het gas af , van mij moet de zee eerst 2 meter hoger staan wil ik die drammers volgen woon op de hondsrug dus laat maar komen , 2 meter hoger en het klimaat gelul is opgelost , 5 miljard minder mensen doet wonderen , heb je geen rechter en geen drammers voor nodig

 12. Caro

  Als nieuweling wil ik graag wat zeggen, sorry.
  Wat een gedoe zeg,ik weet niet wat het begrip trollen betekent trouwens.
  Want dat komt vaak voor.

  Ik vind het fijnom zo nu en dan van gedachten te wisselen.
  Zonder elkaar uit te schelden.

  1. DeBruijn

   Hallo Caro,

   Welkom! Ik hou ook van een goede discussie, maar het gaat (helaas) niet altijd even netjes eraan toe.

   Kort samengevat is een trol, iemand die expres tegendraadse reacties plaats om anderen te stangen. We hebben er een aantal hier op het forum, al wil ik nu geen namen noemen. Het wordt snel genoeg duidelijk. In het begin doen zij aardig en of ze het met je eens zijn en dan ineens krijg je allerlei verwijten naar je hoofd of verdraaien ze je woorden.

   Hier is informatie over trollen te vinden:
   nl.wikipedia.org/wiki/Trol_(internet)

   Als u dat kopieert en in de zoekbalk plakt, dan vindt u de pagina vanzelf.

   1. Caro

    Hallo de Bruijn,

    Dank.

    Mijn reactie ging/gaat wat buiten het onderwerp, ik verbaas mij toch dat het zgn. trollen bestaat. Jammer eigenlijk.

    1. Dik

     @Caro: Een nieuwe naam.

     1. Caro

      Beste Dik
      Even nieuwsgierig over nieuwe naam.
      Gaat beetje buiten onderwerp artikel en toch stel ik de vraag, sorry.

   2. DidiMadloba

    Elkaar tegenspreken mag natuurlijk wel, liefst met argumenten.

    Een trol schrijft zo lullig commentaar dat hij je bijna dwingt te reageren. En dan ben je er in getrapt.

    Omdat sommige sites verdienen aan elke “klik” hebben ze een perverse prikkel om te trollen. Voor DDS geldt dat uuteraard niet.

 13. Cootje

  Ik heb toch zoveel respect voor de arme mensen in Indonesië en Brazilië en in Azië , gewoon omkappen die bomen als het voor voedsel is of voor eigen gewin, laat het klimaat maar stijgen wie het langste leef die heeft alles, laat de rijke maar verzuipen , die willen graag aan de kust wonen ,

 14. DeBruijn

  Er is niets mis mee als onze huizen betere geïsoleerd worden, als dat betekent dat we iets meer moeten bijdragen, maar daarna geen stookkosten meer hebben. Dan is dat niet anders, zolang de kosten per saldo naar beneden gaan.

  Maar ik vraag me af wie bijvoorbeeld dan een nieuw fornuis moet betalen? Van het gas af, leuk. Maar een fornuis is niet gratis, net zo min een elektrische oven.

 15. Mariposa78

  Een anekdote niet van mijn hand.

  Ik was 16 toen ik naast mijn school begon te werken, van huis uit altijd mee gekregen, dat alleen wanneer je financieel onafhankelijk bent je soms lekker thuis kan niksen.
  Op mijn werk werd ik gekoppeld aan Bert, Bert was geweldig had overal een mening over, het was Bert die altijd zei, voordat je denkt dat je een goed idee hebt, denk eerst eens na over de mogelijke positieve en zeker negatieve gevolgen.
  Zo kwam de druk van het isoleren, gas was net als electriciteit nog van de staatsbedrijven, ik geloof dat toen in de gulden tijdperk we 1.5 cent per kubieke meter moesten betalen.
  Toen de onzin over isoleren begon, zag ik Bert hard lachen, dus ik vroeg wat zo lachwekkend was aan isoleren, en dus begon Bert uit te leggen, indien we een staatsbedrijf hebben, dan is alle inkomsten uit energie dus voor de staat, indien we gaan isoleren dan dan loopt de staat inkomsten mis, echter de staat zal nooit in haar uitgaven willen snijden, want de staat zal altijd roepen dat zij de zaken voor de burgers moet regelen, en dat kost geld, zelfs wanneer overduidelijk is dat de staat de meest dure oplossing en inefficiente oplossingen zal aandragen, dan nog zal en moet de staat het regelen.
  Het gevolg hiervan is dat wanneer we allemaal hard gaan isoleren, de staat dus dat mislopen aan inkomsten moeten compenseren, een direct gevolg is dat die gasprijs omhoog gaat. Dus die 1.5 cent zal 3 cent worden, immers als we de helft gaan gebruiken dan zal de prijs worden verdubbeld…
  EN inderdaad niet lang daarna ging de prijs omhoog, mijn moeder begn te klagen en ik had, mijn ‘verdomd’moment, die gekke Bert had helemaal gelijk.
  En zo keek ik naar meer zaken die Bert me had uitgelegd, en de man had in elk geval compleet gelijk gekregen, het was dan ook ben zonder universitaire opleiding die mij bewust maakte van het feit dat studeren je niet slimmer maakt, maar juist in de regel zorgt dat je je gezond verstand uitschakelt.
  Uiteindelijk werden de energiebedrijven geprivatiseerd, wat in eerste instantie een goede uitwerking had op de gasprijzen, maar dat was ook direct het moment dat de overheid meer en meer belastingen ging heffen over dit nu private product, waardoor die winst te niet werd gedaan, uiteindelijk begon de staat belastingen anders te noemen, men begon heffingen in te voeren om de belastingen een andere naam te geven omdat 70% belastingen te veel mensen zou wakker maken.
  Daarom hoor je nu verdefigers van de staat ook roepen dat de belastingen geen 70% zijn op enegrie, echter tel de door de overheid ingevoerde extra heffingen erbij op en je komt wel aan die 70%. Zoals ook de brandstof aan de pomp behalve uit acczijnsen uit veel meer belastingen bestaan.
  Zo heb je nog de belasting die wordt ingehouden op het loon van de arbeiders, de winstbelasting van de transporteur, de producent en de pomp waar het wordt verkocht, en vervolgens gaan we klagen over de hoge olieprijs, omdat we helemaal niet willen weten dat de olie helemaal niet duur is, sterker nog gecorrigeerd naar inflatie en dergelijk is die niet veel duurder dan in de jaren 90.
  We voelen er echter enkel maar nadelige effecten door die graaierij van de overheid.
  Geen product zo succesvol dat het niet kapot wordt belast door de overheid, en geen product zo slecht dat het niet wordt gesubsidieerd.
  Maar ja, al die zogenaamd universitair goed opgeleidde mensen zijn hun gezond verstand dan ook al allang verloren, en allemaal gevormd met de 25 in een dozijn mentaliteit en denkwijze.

  1. Original NL

   Idd M78…Uiteindelijk moet het geld toch bij ons gehaald worden, een lullekop als noppen snapt dat niet maar ja…hij is regeringswoordvoerder (=nuttige idioot).

  2. DeBruijn

   @ Mariposa78

   Inderdaad, de overheid weet het steeds mooi te verbloemen de belastingen, ander kaartje eraan en net doen of hen neus bloed.

   Het probleem is natuurlijk dat de overheid niet echt met geld om kan gaan, daarom altijd chronisch geld tekort komt door incompetentie of gewoon totale desinteresse in de kosten. Een agent opleiden in Afghanistan kostte bijvoorbeeld 500.000 euro per persoon voor de Nederlandse belastingbetaler. 12 weekse cursus was het. Voor dat geld kun je 10 Nederlandse agenten opleiden met een 4 of 5 jarig opleiding.

   Een van de vele voorbeelden waarom wij zoveel betalen in Nederland.

 16. Fritsie

  Deze rechter heeft het waanzinnige klimaat gedram ook door.
  Een juiste beslissing lijkt mij.☺

 17. C.A.Barstow

  Ik kan mij niet voorstellen dat die rechter een D’666’er is geweest.

  Stem tegen de politieke elite,
  Stem in mei ook op FvD!

 18. F. Domela Nienhuis

  Van het gas af is totale gekte.

  1. DidiMadloba

   Ga dat in Groningen maar uitleggen.

   1. Peter Oudshoorn

    Wat mankeert er aan Russisch gas?

 19. DidiMadloba

  Dat de rechter het beleid onvoldoende getalsmatig gemotiveerd acht betekent nog niet dat hij de noodzaak van klimaatmaatregelen niet onderschrijft.

  1. Peter Oudshoorn

   Een waarheid als een koe dan wel een open deur. Toch bedankt Frits.

 20. haha

  En wat prijkt er bovenaan deze pagina? Reclame van Eneco! Ben benieuwd of die direct betaalt voor deze advertentieruimte of dat het google adverteersysteem daar achter zit.

 21. Kristalix

  Het lijkt erop dat politiek en overheidsterroristjes even weer op hun plaats zijn gezet.

 22. Godefroy France

  PVV, FVD, KRIJGEN STEEDS MEER GELIJK VAN DE WELDENKENDEN!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.