VVD nu officieel linkse partij: gaat Kamerleden dwingen mee te doen aan SP-achtige afdrachtregeling

VVD-volksvertegenwoordigers in alle gremia moeten binnenkort hun vergoedingen deels overmaken naar de partijkas. De VVD heeft lang de SP bekritiseerd vanwege het feit dat die partij de helft van alle salarissen inpikt. Nu gaan ze zelf iets soortgelijks doen.

Even de thermometer in de bips steken van regeringspartij VVD. Inmiddels negen jaar in het centrum van de macht, hoe links maakt je dat? Nou, tot één van de twee meest linkse partijen van het land, zo blijkt. Want na de SP denkt nu ook de VVD ernstig na over een heuse afdrachtregeling; een verplichte afdracht van inkomsten aan de partijkas voor leden van de Tweede Kamer, senaat, Provinciale Staten en gemeenteraden.

Ondanks dat de VVD al negen jaar de grootste partij is en dus steevast de meeste subsidie krijgt, weet de partij toch de interne financiën niet op orde te krijgen en moeten VVD-vertegenwoordigers het zwarte gat nu vullen met hun eigen vergoedingen. De partij hoopt zo €335.000 aan broodnodige inkomsten op te halen:

“In eerste instantie zal het hoofdbestuur van de VVD de bijdrage op vrijwillige basis verlangen. ,,Mocht na twee jaar vrijwilligheid geen stijgende lijn waarneembaar zijn, dan kan alsnog overgegaan worden tot een verplichte afdracht die ook bij andere partijen van toepassing is”, schrijft de commissie.

Het wekt verbazing, omdat de VVD juist meermaals probeerde de afdrachtregeling bij de SP te laten verbieden. De VVD vond het altijd onjuist omdat SP’ers daarmee in dienst zijn van een partij, terwijl ze onafhankelijke volksvertegenwoordigers zijn. De SP reageerde gisteren dus honend. ,,De partij die het méést tegen de afdrachtregeling was, is de VVD. Dat ze nu van gedachten lijken te veranderen, vindt Kamerlid Ronald van Raak: ,,Hartstikke mooi!”

De SP reageert natuurlijk schuddebuikend, en gelijk hebben ze. De VVD hangt jarenlang de rechtse pias uit, maar als het er écht op aankomt, zit er dus maar weinig licht tussen de ‘liberalen’ en de doorgewinterde socialisten van de Marijnissen-partij. Voor kiezers is het natuurlijk allang duidelijk dat Ruttes VVD zwaar naar links is afgeslagen. Vergeleken met de verguisde oud-leider Hans Dijkstal lijkt laatstgenoemde inmiddels wel een klassiek rechts figuur ten opzichte van de huidige SP-VVD.

En dit alles werpt natuurlijk de vraag op: als je als partij niet eens je eigen geldzaken op orde kunt krijgen en daardoor je eigen mensen financieel moet uitknijpen, hoe moeten de kiezers van Nederland er dan ooit vertrouwen in hebben dat de VVD wél het land op degelijke financiële wijze kan leiden? Wat een prutsers.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. TD

  “een heuse afdrachtregeling”
  In eerste instantie is het niet links maar vooral rechtvaardig!
  Gelet op de prestaties en blunders van de VVD kamerleden hebben ze niet het recht op het volle bedrag,het is evenzo als de illegale immigranten “gratis geld”,moet daar ook beperkt worden tot een voedselpakket!

 2. Regina

  Hilarisch! Hoe vaak is de SP wel niet aangevallen over de afdrachtregeling.

  Is dit om te lachen of om te huilen?

  1. TheresaGeissler

   Daar kun je volgens mij kort over zijn: Dat laatste.
   Toevallig is nu juist de SP de partij, die qua intern beleid op geen enkel vlak navolging verdient -niet in een westerse samenleving- en war dit betreft zéker niet.
   Elke andere Nederlandse partij, afgezien van die oud-maoïsten, had hier wijzer moeten zijn; dit is zo ongeveer het meest stompzinnige, onrechtmatige, wat de VVD had kunnen doen. Zeker, als je bedenkt, welke bal er mee aan het rollen gebracht kan worden met het oog op alle andere partijen!
   Tot bepaalde dingen ga je alleen over als je die-hard communist bent, anders niet!

 3. Adriaan

  Dat is zoiets als: ik krijg van mijn baas, zeg maar, 10.000 euro salaris, maar ik moet de helft teruggeven.

  1. santiago

   Adriaan. Je begrijpt het niet. Ze blijven gewoon een vorstelijk , veel te hoog salaris ontvangen. Alleen het gedeelte wat ze erbij stelen en graaien, daar moet een (klein) percentage van in de clubkas.
   Laat je toch niet bedonderen Adriaan.
   Weg met de monarchie, anders houdt het nooit op.
   Dus gewoon PVV blijven stemmen.

   1. Adriaan

    En notabene jij @santiago, gaat mij vertellen dat ik het niet begrijp. Geestig.

    1. santiago

     Adriaan. Ik ben niet rancuneus en ik help waar ik kan he.

   2. Gekko

    Die PVVers krijgen anders ook datzelfde vorstelijke veel te hoge salaris als de SPers. En hoeven het niet eens af te dragen. 20 Kamerleden x 100.000 is 2 miljoen euro’s voor de PVV per jaar. Voor dat geld heb je een droogteplan voor de hele Randstad.

    1. santiago

     gekko. 2 miljoen man, waar gaat het over. Dat bedrag geeft onze dikke prins uit als hij met zijn argentijnse meissie een paar dagen op vakantie gaat.
     2 miljoen, peanuts.

 4. Dik

  Als je kansen op rechts zijn verdampt, ja dan ga je gewoon linksaf.

  Koren op de molen van FvD & PVV.

  #stemzeweg

 5. Pescador

  Ik denk dat het beter is om hun salarisen maar helemaal af te nemen, en dan ook gelijk maar ophoepelen die eikels , migranten krijgen alles gratis en de scholen worden gesloten omdat de leraren niet meer betaald kunnen worden waardoor er geen nieuwe komen , 3 ziekenhuizen gesloten en nog komen we personeel tekort de bevolking op ongelovenlijke kosten jagen om huizen te isoleren( waarvan vele niet eens voldoende geisoleerd kunnen worden gezien hun leeftijd) dan het gas eraf en iedereen een dure verwarming laten kopen die de woning niet eens kunnen verwarmen. Het wordt tijd dat al die maffe linkse kikkers eens het land worden uitgeschopt rutte en wiebes voorop

 6. PMG

  Ja, en de opzeggingen denderen binnen bij de VVD en zoals ik tot vervelens toe blijf schrijven: ze doen het allemaal zelf!

  Stem FVD!

  1. Meester Kong

   @PMG
   -Stem FvD-

   Bij het FvD was het vechten voor een plaats op de kandidatenlijst.
   Voor een beetje hangen op de bank, een vorstelijk salaris.
   Haha en wie is verzekert van dat baantje in het EP- een Nederlander wonende in Belgie.
   Die heeft de hoofdprijs.

 7. Rien Noppen

  Het woord links krijgt op DDS een nieuwe inhoud.

  1. Satty

   Yep, ook hier laat tim zien bijzonder slecht bekend te zijn met de geschiedenis.

  2. Henk-Jansen

   Rechts betekent hier op DDS haat voor vluchtelingen, de EU en het milieu en al het andere is links.

 8. biggeorge

  Ach de VVD hoe de wind waait waait hun jasje

 9. Benny

  Op deze manier gaan er straks nog meer vvders bij de volgende verkiezingen op forum stemmen, de vvd word afgestraft voor hun slinkse koers. Go VVD

 10. RPML

  Toen er op een PvdA-bijeenkomst om een vrijwillige bijdrage gevraagd werd om een bijdrage voor de lunch kon van de opbrengst nog niet eens de boter betaald worden. Pas over 2 jaar zullen we weten hoe links de VVD is geworden naar aanleiding van de geleverde vrijwillige bijdrage

  1. Meester Kong

   Toen er op een FvD-bijeenkomst om een vrijwillige bijdrage gevraagd werd om een bijdrage voor de lunch kon van de opbrengst nog niet eens de boter betaald worden.
   Met het argument – entree betalen voor het aanhoren van 2 halve garen is al te gek voor woorden.

   1. RPML

    Volgens mij heb jij enig leesonderricht gemist… helaas is daar geen meldpunt voor…

    1. Meester Kong

     @RPML
     Je bent een ‘wijsneus’ die soms maar wat fantaseert om een punt te maken.

     1. RPML

      Wie fantaseert er nu, jij maakt van PvdA opeens FvD? En wie is dan de wijsneus?

     2. RPML

      Ik beweer nooit iets zomaar, hier de link wijsneus:

      telegraaf.nl/nieuws/1133894/pvd-a-ers-hebben-geen-geld-voor-lunch

     3. Meester Kong

      @RPML

      Telegraaf, rioolblad.
      En gij geleuft dat…

     4. TD

      Meester Kong:
      “En gij geleuft dat…”
      En wie moet er dan gelooft worden?
      Wellicht Kong,want deze heeft het licht gezien!
      Oh nee,kan niet,hij is atheïst!

     5. Meester Kong

      @TD
      Agnost.

     6. RPML

      In linkse kranten lees ik het inderdaad niet, maar links kijkt ook altijd weg als hen iets onwelgevallig is, iets niet in hun straatje past of simpelweg hun eigen hypocrisie aan het licht komt. Kennelijk geldt dat ook voor jouw leesgedrag.

      Elsevier zeker ook onbetrouwbaar?

      elsevierweekblad.nl/politiek/news/2013/02/pvda-wil-nivelleren-maar-niet-tijdens-de-lunch-1179136W/

     7. santiago

      Als ik ergens een hekel aan heb dan zijn het agnosten.

  2. Dik

   @RPML: Inmiddels waait de VVD wel met alle winden mee hoor. Je zag het aan de coalitiebesprekingen in 2017, toen wilde de VVD al serieus met GL in onderhandeling, écht waar!

   Je ziet het aan de PS in Noord Holland, ze gaan liever met GL dan met FvD. Onthou dat maar…

   #stemzeweg

   1. TD

    Dik:
    Vanaf groep 6 basisonderwijs moet in de toekomst maatschappijleer en vooral het democratisch kiesstelsel worden onderwezen!
    ALLE politieke stromingen moeten de revue passeren en diepgaand besproken worden,opdat de jeugd op latere leeftijd,de juiste keuze kan maken,en niet de keus laat bepalen door de media of anderszins!

    1. Dik

     @TD: Eens!

     Dat lukt alleen als het monopoly van de linkschen in het onderwijs wordt opgeheven en er integere neutrale (les)informatie wordt gegeven. Hetzelfde geldt voor de toekomende referendums. Die kun je alleen houden wanneer de kiezer oprecht, eerlijk, ongekleurd en integer wordt geïnformeerd.

     1. TD

      Dik:
      Als Baudet tussen nu en 2021 goed scoort,komt het mbt de kiezers goed!
      Rigoreuze omwenteling van de Nederlandse regering,yes!

    2. Satty

     Dit wordt allang gedaan. Het is grote onzin te beweren dat het niet zo is.

 11. Meriadoc Brandebok

  PVV is uiterst rechts-nationalistisch met links-socialistische standpunten overgoten met een populistische saus.
  FvD is populistisch en rechts.
  VVD is rechts.
  CDA is midden met een voorkeur naar rechts.
  (Het Hongaarse CDA is hardrechts).
  D66 is midden met een voorkeur naar links.
  PvdA is links.
  SP is links.
  GL is links.
  CU is een beetje links met conservatief-christelijke standpunten.

  De VVD is niet links, maar rechts. Echter, populistisch rechts ziet alles links van haar links. Rechtse partijen links van haar noemen ze voor het gemak links, terwijl die partijen juist rechts zijn. Links wil beslist niet in verband worden gebracht met de rechtse VVD: loopjongens van het grootkapitaal en bedrijfsleven.

  1. Peter Oudshoorn

   Guus, de indeling die jij geeft is er eentje uit 1994. Nu ziet de politieke indeling er echt volkomen anders uit.

   1. Meriadoc Brandebok

    Deze indeling is actueel. Zelfs nadat Dijkstal de VVD heeft verlinkst is deze toch overwegend op rechts blijven steken. De VVD is nooit helemaal naar links gekieperd.

  2. Gekko

   Professor Geluk geeft college. Voor de kleuterklas.

 12. Benny

  @meriacock….. De VVD is niet links, maar rechts. Echter, populistisch rechts ziet alles links van haar links.,, en links ziet alles rechts van gl/sp/PvdA als extreemrechts en/of nationaal socialisme…..

 13. poldi

  Dit is toch geen verlate 1 APRILGRAP ?

 14. Rien Noppen

  Links en rechts zijn relatieve begrippen die slechts iets zeggen over de positionering van partijen op een links-rechts continuüm. Als het waar zou zijn dat de VVD inhoudelijk linkser zou zijn geworden dan zegt dat niets over de positie op dat continuüm: de VVD bevindt zich nog steeds aan de rechterkant met alleen de extreem-rechtse FVD en PVV aan hun rechterkant.
  Als men inhoudelijk linksere standpunten zou innemen zegt dit iets over de politieke opinies in het electoraat: de kiezer is dan linkser geworden en daar heeft het inderdaad alle schijn van. De VVD neemt standpunten in die evident linkser zijn dan een tijd geleden en is ook de grootste partij. De kiezer ziet dat dus wel zitten.

 15. Hartenheer

  Je gaat je afvragen wanneer de Chinese president Xi als minister president voor de VVD gekozen wordt.

 16. Jantje

  Tja, met zoveel corruptie in de VVD, verwacht je niets anders.
  Deze partij is zinkende.

 17. Scarletti

  Erg geestig, de partij die het eigen huishoudboekje niet op orde krijgt is verantwoordelijk voor de huishoudportemonee van Nederland.
  Pretenderen dat je voor lagere belastingen staat en vervolgens een belasting invoeren voor je eigen leden.

 18. F. Domela Nienhuis

  Tsja, waarom zijn al die kiezers en leden weggelopen? Daar wel eens over nagedacht?

  PvdA, CDA en VVD in geldnood door ledenverlies

  De krimp van de drie klassieke ledenpartijen CDA, VVD en PvdA – die Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog in wisselende combinaties besturen – nadert volgens de eigen bestuursleden een kritisch punt. Nu de leden blijven weglopen, komen partijen in geldnood.

  Dion Mebius
  3 mei 2016, 2:00

  CDA-leden gaan op het najaarscongres van het CDA in 2014 op de foto met oud-minister Marja van Bijsterveld. Beeld anp
  Enkele van hen hebben hiervoor onlangs aandacht gevraagd in een gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken, vooralsnog zonder resultaat. Critici zien vooral het bewijs dat de ledenpartijen uit de tijd raken. Ook de SP reageert sceptisch.

  Het verdienmodel van de partijen komt in de problemen doordat er minder contributie binnenkomt en ze tegelijkertijd minder subsidie ontvangen. De hoogte van de overheidsbijdrage wordt deels bepaald op basis van het ledental – naast een vast deel en een deel dat afhankelijk is van de hoeveelheid zetels in de Tweede Kamer. Het op ledental gebaseerde deel is ieder jaar een vast bedrag (in 2015 bijna 1,9 miljoen euro) gedeeld door het totale aantal leden van alle politieke partijen. Doordat CDA, VVD en PvdA sneller krimpen dan de rest, blijft er voor hen een steeds kleiner deel van de koek over.

  De voortgaande verschrompeling is al decennia gaande, maar bedreigt nu het functioneren van die partijen, stellen bestuursleden. Campagnekassen raken leger en partijkantoren en personeel worden te duur. Binnen de partijen klinkt daarom de roep om een ander subsidiestelsel. VVD-schatkistbewaarder Ger Jaarsma: ‘Er is steeds minder geld voor het voeren van campagnes en het opleiden van politici. Voor een deel doe je dat met vrijwilligers, maar het ondersteunen van hen moet je toch met professionals doen – en dat kost geld. Als je ziet hoe snel de daling verloopt, had er gisteren al een ander systeem van financiering moeten komen.’

  Bart van Meijl, hoeder van de kas bij het CDA: ‘Als je de lijn van de afgelopen jaren met een liniaaltje doortrekt, dan zie je dat we alternatieven moeten gaan verzinnen. Anders krijg je in 2020 een vrijwel onhoudbaar systeem.’ En PvdA-penningmeester Ard van der Tuuk: ‘Het partijbestuur van de PvdA heeft al eerder aangegeven dat ons democratisch systeem serieus moet worden genomen.’

  Paul Bovend’eert, hoogleraar staatsrecht van de Radboud Universiteit, wijst erop dat een gezond partijsysteem van het grootste belang is voor de democratie. ‘Partijen selecteren kandidaten voor het parlement, de provincies en de gemeenteraden. Bovendien schrijven ze partijprogramma’s, die de basis van het regeerbeleid vormen.’

  In hun gesprek met Binnenlandse Zaken pleitten Van Meijl en Jaarsma – PvdA’er Van der Tuuk was toen nog geen penningmeester – onlangs voor aanpassing van het subsidiesysteem. Zo zou het al een hoop schelen als het vaste deel van de subsidie hoger zou komen te liggen en het variabele deel lager, zegt CDA’er Van Meijl. ‘Bij een hogere basissubsidie krijg je veel stabielere partijen. Bij zetelverlies of het verlies van leden hoef je dan niet ineens volop te gaan snijden, en bij zetelwinst hoef je je organisatie niet drastisch te vergroten.’

  Zo brengt het verlies van één zetel al 50.921 euro minder in het laatje. Per lid was dit in 2014 een bedrag van 6,22 euro. Het maakt het systeem volatiel, vindt VVD’er Jaarsma, die toevoegt dat de zorgen ook worden gedeeld door penningmeesters van partijen die nog niet op een dergelijke manier zijn getroffen. ‘Zij weten dat ze ook ooit aan de beurt kunnen zijn.’

  Niettemin raakt de discussie over subsidie aan een gevoelig politiek debat, niet in het minst omdat Wilders’ PVV het doelbewust zonder leden en dus zonder subsidie doet. Het SP-bestuur zit evenmin te springen om verandering, hoewel ook de SP al jaren leden verliest. Secretaris Hans van Heijningen ziet geen alternatief. ‘Op basis waarvan ga je het grotere vaste deel van de subsidie dan vaststellen?’

  1. Niet L niet R

   Zou er niet veel bespaard kunnen worden, aan al die uitjes van de dames en heren?

 19. Niet L niet R

  Helaas is dit geen nieuws, al enkele jaren is de VVD een linkse partij geworden, onderleiding (lijding) van die leugenachtige Rutte!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.