Ziek! Arnoud van Doorn is klaar voor burgeroorlog: ‘Kom maar op, wij zijn geen makke schapen zoals de joden!’

Minstens even zo gestoord als Identitaire kneuzen die in Frankrijk aan het ‘trainen’ zijn voor een “burgeroorlog”, is het salafistische raadslid Arnoud van Doorn. Ook hij ziet een burgeroorlog handenwrijvend tegemoet. Hij weet zeker dat ‘de moslims’ gaan winnen. En waarom? Omdat het geen “makke schapen” zijn zoals de Joden.

Ja hoor, hij doet het weer: randdebiel Arnoud van Doorn, raadslid namens de Partij voor de Eenheid in Den Haag. Kennelijk heeft hij niets beters te doen dan een beetje rondhangen in islamitische landen en de boel via Twitter op stelten te zetten. Eerst vanuit Maleisië, en nu vanuit Marokko. Vanuit dat laatste land twittert Van Doorn namelijk dat hij best wel uitkijkt naar een burgeroorlog in Nederland.

Eh, sorry? Een beetje mensen op straat lopen neerschieten in Nederland? Het is een idee van het extreem-rechtse Identitair Verzet, dat alvast mensen aan het “opleiden” is in Franse trainingskampen. Een zeer akelig idee, uiteraard.

Van Doorn is echter het islamitische spiegelbeeld van deze fascistische lui en kijkt wel uit naar een potje alles aan puin knallen in dit land. Hij is er namelijk van overtuigd dat “de moslims” gaan winnen. En de reden waarom is natuurlijk bij uitstek antisemitisch, want why not: “Kom maar op. Het verschil met de joden is dat wij ons niet als makke schapen laten afvoeren.

Volgens mij is het tijd dat we Van Doorn gaan afvoeren, als een mak schaap of anderszins. Naar één of andere gevangenis, welteverstaan, voor zijn opruiing en constante stroom verachtelijke jodenhaat. Dan kan hij die burgeroorlog die hij zo graag wil lekker achter de tralies uitvechten tegen z’n celgenootje Bubba, die Van Doorn elke avond opdraagt dat zeepje van de douchevloer op te rapen…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. Rien Noppen

  “Dan kan hij die burgeroorlog die hij zo graag wil”

  De burgeroorlog wordt volgens het NRC-artikel voorbereid door extreem-rechts. Van Doorn spreekt daar niet over.

  Tim legt hem dus woorden in de mond en dat is niet erg zorgvuldig.

  1. DeBruijn

   @ Rien Noppen

   Hoeveel aanslagen zijn er al geweest door extreemrechts? En waarom zeg je niets over de zeer onsmakelijk opmerking over de Joden?

   Zou iemand dezelfde opmerkingen over anderen maken, dan ben je de eerste die commentaar geeft. Het gaat om Joden en dan…….niets.

   1. Rien Noppen

    Wel eens van Breivik en Tarrant gehoord, DeBruijn? En googel eens op extreem rechts en moorden in Duitsland.

    1. DeBruijn

     Dat zijn er twee en zoek nou even op hoeveel aanslagen extremistische moslims gepleegd hebben laatate 20 jaar.

     Duizenden en duizenden!

     Er is onderzoek geweest hoeveel moslims extremistische ideeën aanhangen wereldwijd, dat is 15 tot 25% net hoe je het bekijkt. Gaan we uit van 15%, dan is dat op 1,8 miljard moslims 270 miljoen.

     1. Rien Noppen

      Het aantal slachtoffers door extreem rechts is in Europa groter dan die door islamitische terroristen. En daarbij moeten bedacht worden dat we deelnemen aan oorlogen in islamitische landen en daar burgerslachtoffers maakten die het veelvoud zijn van de slachtoffers van moslimterroristen in Europa.

    2. DeBruijn

     @ Rien

     En zoals te verwachten veroordeel je niet de opmerking van Arnoud, terwijl Baudet wel anderen moet veroordelen.

     Dus je bent het eens met Arnoud?

     1. DeBruijn

      @ Rien Noppen

      Wel opvallend vaak ga je ergens niet op in als jouw reactie weerlegt wordt.

      Valt wel op bij sommigen hier.

     2. Rien Noppen

      Arnaud is een gestoorde sukkel. Ik wens niet eens te overwegen of ik het met hem eens ben.

    3. edoc431

     ook butagas is dodelijk vuile rat

     1. DeBruijn

      Edoc

      Blijf er dan ook vanaf.

    4. F. Domela Nienhuis

     Extreem rechts en Duitsland oftewel liegen en ander vals spel (hetgeen in strijd met het huisregelement!) door het Noppestrolletje, de gesubsidieerde blog stalker of liever gezegd de gesubsidieerde blog stakker.

     De daders blijken niet vermeend extreem rechts te zijn, maar Moslims. Dus waar de collaborateurs met de Islam zich tegenover het volk hebben te verantwoorden.

     Opdat wij nooit vergeten; Uit DDS van 18 mei 2018:

     Gesjoemel met Duitse antisemitisme cijfers

     Door Wout Willemsen 1 mei 2018

     Een zogenaamde ‘antisemitisme-gezant’ van de Duitse regering wil de cijfers omtrent antisemitisme centraal vast gaan leggen. Er zijn steeds meer twijfels over de huidige cijfers en de vermeende daders.

     De Duitse politie schaart zo’n beetje 90% van de gevallen van antisemitisme onder ‘extreemrechts’ terwijl Joodse organisaties en andere landen heel andere cijfers rapporteren. Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) toonde aan dat de Duitse cijfers significant afwijken van andere landen en niet stroken met de ervaringen van de slachtoffers. Het Europees Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA) deed in 2013 nog onderzoek en kwam met heel andere cijfers, namelijk:

     48 Procent van de Duitse Joden die te maken hebben gehad met antisemitisme zegt dat het afkomstig was van extremistische moslims. Gevolgd door 47 procent extreem-links en 40 procent extreem-rechts. Zij konden meerdere categorieën aankruisen.

     ‘Extreemrechts’ is voor de Duitse politie een soort verzamelbak ‘overig’ geworden wanneer zij geen duidelijk motief of dader hebben kunnen vinden. Een enquête onder Duitse Joden laat namelijk iets heel anders zien: “opvallend vaak worden moslims als dader aangewezen: 48 procent van de scheldpartijen, 62 procent van de beledigingen en 81 procent van de lichamelijke aanvallen worden ingeschat als afkomstig van moslims”.

     Niet zo heel raar dat Duitsland en vooral de Duitse politie moeite heeft met het correct documenteren van de cijfers, ze zijn natuurlijk ontzettend bang weer in antisemitische of racistische hoek te worden gedrukt door deug-links. Gelukkig lijkt daar langzamerhand verandering in te komen!

  2. hans-e-pans

   Enige tijd geleden heb ik een berichtje gelezen met de kop “Moslims de nieuwe Joden”.

   Tenenkrommend stukje, want Moslims kruipen graag in de slachtofferrol. Soort van Calimerogedrag.

 2. Dik

  Achmed van Doorn, hoe kon het zover komen?

  1. Top

   Elke moslimaap wil de zilverrug nadoen in achterlijkheid die zij als fantastisch bewonderenswaardig gedrag beschouwen. Daarom komen zij ook niet verder. Na eeuwen. Na bijna 1,5 millennium.
   Nog steeds zo achterlijk dat zij die pedofiele genocidenpleger bewonderen. Nog steeds zo achterlijk dat zij bang zijn voor een imaginaire geest die hen gaat straffen.
   In feite mogen we al blij zijn als zij kunnen poepen en niet direct op familieleden springen om te trouw-verkrachten maar het is natuurlijk allemaal ontzetten triest dat wij die debielen hier binnenlaten alsof we de hekken van de dierentuin openen en zeggen: hier, gratis huizen, gratis Miele en gratis verkrachten. GO!

 3. Korporaal Monty

  “Volgens mij is het tijd dat we Van Doorn gaan afvoeren, als een mak schaap of anderszins. Naar één of andere gevangenis, welteverstaan,”

  Wat heel goed mogelijk is.
  Daarvoor moeten mensen hem in verband brengen met de ontvoering mishandeling en verkrachting van Willie Dille.
  Kan toch niet al te moeilijk zijn.
  Misschien als Wilders hier een hoge beloning opzet.
  Heb je de daders zo gevonden.

  1. Rien Noppen

   De PVV heeft absoluut geen behoefte aan een nader onderzoek nar de dood van Dille.

   Dat feit is op zichzelf wel een onderzoek waard.

   1. Punt50

    CO2 is bij gebruik door mensen zoals jij schadelijker, dan het is voor het klimaat.

    Dat feit is op zichzelf wel een onderzoek waard.

   2. Gekko

    nar

    Inderdaad: “die nacht, nadat de gek de nar had omgebracht”

 4. Jumping

  Is dit zo vreemd.?
  In de Turkse krant Hurriyet, is al in 2017 melding gemaakt, van een uitspraak van de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken.
  Deze Turkse Minister van Buitenlandse Zaken, gaf aan dat er “Binnenkort godsdienstoorlogen in Europa zullen uitbreken.

 5. Thom

  De socialisten zullen de moslims steunen in hun strijd!

  1. Rien Noppen

   Welkom terug, Svetlana.

   1. edoc431

    viespeuk krijg een enge ziekte en sterf te plekke we komen je halen vuile moslimlover bereid je voor

  2. F. Domela Nienhuis

   De socialisten zijn dan ook de nieuwe NSB’ers. En de Moslims de nieuwe bezetters, de nieuwe Nazi’s.

 6. Gekko

  En ook nog even verwijzen naar de Holocaust.
  Wat een smeerlap is die Arnoud van Doorn.

 7. lIN-T

  Moslims worden anders op alle fronten gedomineerd door de Joden, die gast is echt dom om zoiets te twitteren.

 8. Heras

  Weet gekke van doorn dat wij al drie oorlogen hebben gewonnen , spaanse en duitse overheersing. Als er inderdaad een godsdienstoorlog uitbreekt, zullen wij die ook weer winnen.

 9. Rosasolis

  Waarom heet dit idioot nog steeds Arnoud van Doorn? De meeste mensen die tot de Islam bekeren, moeten een moslim naam kiezen, of krijgen ze een van de moskee raad. Een burgeroorlog zal nooit komen in Nederland, met salafistische moslims in het aanval.
  Gelukkig houdt de AIVD de moskeeen en scholen dagelijks onder strenge controle.
  Sinds wanneer zijn vredelievende burgers “schapen”? … Ongeacht hun geloof.
  De enige echte schapen zijn de extreem- rechts groepen die de beloften van hun guru volgen, en de salafistische moslims die een corrupte imam volgen. Twee heel verschillende groepen die kunnen niet of willen niet denken.

 10. fusilier

  Het wordt tijd dat die rat arnoud van doorn een bezoekje krijgt van de Mossad. Die deinzen er niet voor terug om hem het zwijgen voor altijd op te leggen.

  1. Mart

   Waar is jullie eigen knokploeg??

 11. Kristalix

  Arnout heeft geen idee waar hij het over heeft. Als het echt zover komt weten we ook Arnout te vinden. Heeft tie gelijk een enkeltje Islam.

 12. edoc431

  Een vluchtende moslim is moeilijk te raken blijven staan is beter

 13. Mart

  Dit landje is dichter bij de”onderdrukking” dan ik dacht….en dit met bijna volledige medewerking van zijn ”bestuurders”

 14. J.Rademaker

  Nu begrijp ik waarom wij migranten opnemen met ervaring in het vernietigen van de eigen leefomgeving.

 15. Eric 1

  Deze man weet precies de goede wetten van de ISLAM aan te houden en wil ons laten weten waar islam echt voor staat. Haat Oorlog ellende bedreiging moord verkrachting en onder drukking. Hoog tijd dat iemand deze man voor eeuwig zijn mond snoert

 16. Beukman

  Identitair Verzet, dat zijn die snotjochies die hier op DDS een paar jaar terug nog hartstochtelijk werden verdedigd.
  Sterker nog: sommige potsertjes alhier snakken naar die aangekondigde rassenoorlog.

  1. edoc431

   Yep en die gaat er komen pak je koffer maar sneukont

  2. DeBruijn

   @ Beukman

   Er zijn hier ook die zeggen dat islam tolerant is, moet je tegen homo’s in Brunei, S. Arabië, Pakistan, Afghanistan, Indonesië, Somalië en heel veel andere landen zeggen.

   1. Punt50

    @ DeBruijn

    Ja i.d.d., clitjes wegsnijden en kutjes dichtnaaien met naald en draad. Dat soort werk in naam van de doctrine.

    1. Rien Noppen

     Vrouwenbesnijdenis heeft weinig met de islam te maken. Eerwraak trouwens ook niet.

     1. F. Domela Nienhuis

      Haags raadslid Van Doorn ‘bezocht homobars en genoot van de jonge jongens’

      DEN HAAG – Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn bezocht samen met oud-collega Paul ter Linden homobars en ‘genoot daar van de jonge jongens.’ Dat zegt Ter Linden in het tv-programma PowNews. Van Doorn en Ter Linden zaten samen in de fractie van de Haagse PVV.

      Van Doorn is inmiddels raadslid voor de islamitische Partij van de Eenheid. Ter Linden is voor zichzelf begonnen, met de Groep Ter Linden. Van Doorn zei donderdag in AD/Haagsche Courant dat de gemeente Den Haag moet stoppen met aandacht geven aan homo-emancipatie, omdat homoseksualiteit verwerpelijk is.

      Hij hekelt vooral de aandacht die de PvdA, GroenLinks en D66 in hun verkiezingsprogramma’s geven aan homo-emancipatie. ‘Er zijn nu eenmaal homo’s, maar dit betekent niet dat je het hoeft te benoemen’, zegt Van Doorn.

     2. F. Domela Nienhuis

      Vrouwenbesnijdenis heeft wel degelijk met de Islam te maken. Hoe komt het dat landen als Maleisië en Indonesië vrouwenbesnijdenis kennen, waar dit voor de komst van de Islam niet in hun tradities voorkwam? Vrouwenbesnijdenis werd er geïntroduceerd met de komst van de Islam.

      Hierbij de leugens en ander vals spel van El Trollo Pinocchio andermaal ontmaskerd!

      ‘Meisjesbesnijdenis heeft wel degelijk met de islam te maken’

      Maurice Blessing– 11:49, 23 februari 2014

      ESSAY Tijdens de jaarlijkse dag tegen genitale verminking dook het taboe weer op: meisjesbesnijdenis heeft niets te maken met de islam. Toch roept de sharia ertoe op.
      U krijgt 5 artikelen van Trouw cadeau. Dit is nummer 3 .
      Onbeperkt onze artikelen lezen? Digitaal Basis € 2 per week.

      Zoë was vijf jaar oud in 2009, toen ze kort in het nieuws was. Haar clitoris was weggesneden. Net als een deel van haar schaamlippen. “Papa heeft geknipt”, luidde haar verklaring bij de politie. Daarbij zou een botte schaar zijn gebruikt, wat het ruwe, halfslachtige resultaat kan verklaren. Haar vader, een 29-jarige Nederlander van Marokkaanse herkomst die zich op het islamitisch geloof had gestort, werd door het Openbaar Ministerie in staat van beschuldiging gesteld.

      Dit was het startschot voor een stortvloed aan ongefundeerde meningsvorming. In een opmerkelijke bijdrage in NRC verketterde toenmalig powerfeministe Heleen Mees, bijgestaan door haar gelegenheidssouffleur moslimzaken Mohammed Benzakour, iedereen die een verband durfde te leggen tussen islam en vrouwenbesnijdenis. Vrouwenbesnijdenis was namelijk ‘geen islamitisch gebruik’ maar ‘een oud-Afrikaanse praktijk die nergens in de Koran wordt genoemd’. En hoewel Mees en Benzakour te jong zijn om persoonlijk onder de lakens van de profeet te kunnen hebben gegluurd, wisten ze stellig te vermelden dat diens vrouwen en dochters niet ‘onder het mes zijn gegaan’. Mohammed zou zelfs pogingen hebben gedaan ‘dit wrede gebruik uit te bannen.’ Als aanvullend bewijsstuk poneerden de twee de stelling dat in Indonesië, ‘het grootste moslimland ter wereld’, meisjesbesnijdenis ‘niet voorkomt’.

      Geen weerlegging

      De slagroom op de taart moest dan nog volgen. Want, aldus de auteurs in een onnavolgbare U-bocht, mochten Nederlandse moslims in de toekomst tóch massaal uit religieuze overwegingen tot besnijdenis van hun dochters overgaan, dan was dit alvast de schuld van ‘Hirsi Ali en alle PvdA-gerelateerd mediakabaal’. Voor alle duidelijkheid: hier werd iedere speculatie over een oorzakelijk verband tussen geloof en vrouwenbesnijdenis bestempeld tot medeplichtigheid aan een ernstige misdaad. Dat is wellicht de reden geweest dat in de NRC geen feitelijke weerlegging volgde – niet door academische specialisten en niet door de wetenschapsredactie.

      Echt door helemaal niemand? Nee: een dappere schrijver-dichter genaamd Rudy Kousbroek, geboren op Sumatra, durfde het aan in de krant te reageren. Vier jaar eerder, schreef Kousbroek, was hem tijdens een reis door Indonesië opgevallen hoezeer zijn geboorteland was veranderd. Op de terugvlucht was hij in gesprek geraakt met een Indonesische arts. Kousbroek had zijn verbazing geuit over “de snelle opmars van de islam op Java en vooral door de gelijktijdige vervanging van de vertrouwde sarong-kabaja door de Arabische hobbezak-met-hoofddoekje. Ik zou er nog meer moeite mee hebben als ik wist wat er onder die kleren schuilging, zei de arts, en hij vertelde mij dat de opmars van de islam op Java gepaard ging aan een opmars van de vrouwenbesnijdenis. Het ging niet om een ‘symbolisch kerfje’, zo maakte hij duidelijk, maar om clitoridectomie naar Arabisch voorbeeld. Deze besnijdenis kwam weliswaar niet voor in de Koran, maar was niettemin een ritueel dat behoorde bij de bekering, in parallel met de besnijdenis voor mannen.”

      Maar toen Kousbroek, eenmaal teruggekeerd in Nederland, over die ervaring vertelde, was hij ‘door een horde van zelfbenoemde experts’ van ‘laster’ beschuldigd. Hij had zijn ‘koloniale mond’ moeten houden, en had ‘na enige schermutselingen’ besloten aan dat advies gevolg te geven.

      Vrouwenbesnijdenis was namelijk ‘geen islamitisch gebruik’ maar ‘een oud-Afrikaanse praktijk die nergens in de Koran wordt genoemd’

      Kousbroek overleed in 2010. Er valt dus niet meer te achterhalen wie die ‘zelfbenoemde experts’ waren. Maar verbazingwekkend is zijn intimiderende ervaring zeker niet, aangezien nog in 2006 een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid verscheen, getiteld ‘Klassieke sharia en vernieuwing’, waarin letterlijk wordt gesteld dat vrouwenbesnijdenis ‘ten onrechte’ wordt toegeschreven aan ‘de islam’ (opvallend detail: in de literatuurlijst van dit rapport is een artikel te vinden uit de gezaghebbende International Journal of Middle East Studies, waarin de relatie tussen vrouwenbesnijdenis en de klassieke sharia/ islam juist uitgebreid wordt onderbouwd).

      Clitoridectomie

      Gelukkig lijkt Kousbroek nu postuum gerehabiliteerd te worden. Want wat blijkt uit nieuw onderzoek in niet-Afrikaanse landen? Dat er sprake is van ernstige ‘onderrapportage’ door de VN van het wereldwijde fenomeen vrouwenbesnijdenis, omdat deze organisatie haar data altijd uitsluitend op het Afrikaanse continent verzamelde. Niet opgenomen in de VN-statistieken zijn de moslimvrouwen uit het Midden-Oosten en Oost-Azië.

      Op grond van fragmentarisch onderzoek mogen we aannemen dat daar tientallen miljoenen moslima’s zijn besneden. Alleen al in Maleisië is 94 procent van de vrouwen, 14 miljoen, besneden. Op West-Java en Sumatra blijkt de ingreep vrijwel collectief te worden toegepast. Dan spreek je al snel over enkele tientallen miljoenen vrouwen. In de overige delen van Indonesië, waar de islam een kortere geschiedenis kent, neemt de populariteit van ‘clitoridectomie’ sterk toe. De ingreep wordt dan ook goedgekeurd door de Indonesische Raad van Ulama (een semi-overheidsorgaan van islamitische schriftgeleerden) en ’s lands grootste moslimorganisatie, de Nahdlatul Ulama.

      In een willekeurig onderzocht Arabisch land als Oman blijkt zo’n 80 procent van de vrouwen besneden te zijn. “Overal waar je onderzoek doet, vind je aanwijzingen voor FGM” (de Engelse afkorting voor genitale verminking van vrouwen), zo citeert de Volkskrant een onderzoeker van de Duits-Koerdische organisatie Wadi, die ook de situatie in Noord-Irak onderzocht. “Maar het is nooit serieus genomen.”

      We weten nu dat Kousbroek geen abjecte koloniale moslimhater of misogyne fantast was. Dat is nuttig. Dat deze praktijk niet alleen in ‘donker Afrika’, maar ook in het Midden-Oosten en Azië miljoenen vrouwen treft, is lang ‘onbekend’ gebleven omdat het de hulporganisaties beter uitkwam om vooral de schijn te vermijden dat de strijd tegen de besnijdenis een strijd tegen de islam is. Ik kom daar later op terug.

      Zelf controleren

      Maar waarom besnijden veel moslims hun dochters, terwijl er niets over in de Koran staat? Die vraag is makkelijk te beantwoorden. Ze komt voort uit een uiterst weerbarstig misverstand: namelijk dat de Koran de belangrijkste bron zou vormen voor de sharia – de traditionele leefregels van de islam. Maar dat is geenszins het geval. Het islamitische Heilige Boek is daarom ook niet bruikbaar als Enkhuizer Almanak voor moslimzaken – al wordt die indruk op de opiniepagina’s vaak gewekt.

      Alleen al in Maleisië is 94 procent van de vrouwen besneden

      De snij- en knipattributen liggen klaar in Bandung (Indonesië). Nu is het wachten op maar liefst 248 moslimmeisjes die collectief zullen worden besneden. Vroedvrouwen gaan de ingrepen aan de geslachtsdelen uitvoeren, ter gelegenheid van de verjaardag van de profeet Mohammed. Volgens de vrouwen verhoort Allah geen gebeden van onbesneden meisjes.

      Dat kunt u zelf eenvoudig controleren. Neem een koran ter hand, of google een vertaling op het internet. Gaat u vervolgens bij uzelf na welke sharia-voorschriften (‘islamregels’) u kent, en probeert u deze regels eens in uw koran terug te vinden.

      Daar gaan we: de plicht van vrouwen om hoofddoekjes te dragen … Nee, helaas, staat er niet in. Eens kijken … het bestraffen van overspelige vrouwen door steniging! Nee, ook niet. Gek is dat … Besnijdenis van mannen dan?

      Neen. Helemaal niets over terug te vinden! Ziet u wel? Waarom zou deze eenvoudige methode nu niet werken bij opiniemakers?

      Nu wilt u natuurlijk weten waar de grote meerderheid van de islamitische leefregels dán vandaan komt. Het eenvoudigste antwoord luidt: uit het gewoonterecht van het pre-islamitische Midden-Oosten. Dit werd voor de komst van de islam, in de zevende eeuw, in het Arabisch sunna genoemd, ‘het voorbeeld dat nagevolgd dient te worden’. En inderdaad werd dit begrip later geïslamiseerd tot wat de Palestijns-Amerikaanse wetenschapper Wael Hallaq, ’s werelds meest vooraanstaande kenner van de klassieke sharia, ‘de profetische sunna’ noemt: het voorbeeldgedrag van ‘de Profeet’ en zijn metgezellen.

      Heersende norm

      Deze laatste, geïslamiseerde sunna werd door de religieuze elites van de vroege moslimgemeenschappen overgedragen in de vorm van vrome anekdotes over de tijd van de profeet: de zogenaamde ‘hadiths’. Het is in deze hadiths – waarmee oude, pre-islamitische normen en regels die niet in de teksten van de Koran voorkwamen konden worden ‘geïslamiseerd’ – dat we de eerste ‘schriftuurlijke’ verwijzingen naar vrouwenbesnijdenis terugvinden.

      Wat daarbij opvalt is dat in de betreffende hadiths niet zozeer tot vrouwenbesnijdenis wordt opgeroepen, maar dat de ingreep als heersende norm wordt voorondersteld. Zo wordt de seksuele daad vaak omschreven als ‘wanneer de twee besnijdenissen elkaar ontmoeten’ of ‘als de ene besnijdenis de andere raakt’. De schriftgeleerden gingen er dus vanuit dat zowel de moslimse man als vrouw besneden was. Dat dit ook in de praktijk bij in ieder geval een deel van de Arabische vrouwen het geval was, blijkt uit andere, niet-religieuze bronnen. Zo komen we in de klassieke Arabische literatuur de grove belediging ‘zoon van de clitorissnijder’ tegen.

      Niet alle middeleeuwse juristen behandelen het onderwerp vrouwenbesnijdenis. Maar wanneer zij dit wél deden – en dat waren niet de minsten onder hen – dan waren ze bijna zonder uitzondering enthousiast over het gebruik. Zo noemde de middeleeuwse Hanbalitische rechtsgeleerde Ibn Qayyim (tegenwoordig vaak aangehaald door salafisten) het besnijden van de clitoris ‘een bewijs van dienstbaarheid aan God’. Het besnijden van vrouwen paste dan ook binnen het meer algemene streven van de, zonder uitzondering mannelijke, rechtsgeleerden om de seksualiteit van de vrouw te beteugelen. Zij had recht op haar seksueel genot – zij moest wel gemotiveerd blijven om kinderen te baren en haar man te bevredigen – maar het mocht niet al te gek worden. Een ‘gelimiteerd’ wegsnijden van de clitoris paste binnen dit ideaalbeeld.

      De seksuele daad wordt vaak omschreven als ‘wanneer de twee besnijdenissen elkaar ontmoeten’

      En zie: ook voor dit doel bleek een hadith te zijn overgeleverd. Zo zou de profeet een besnijdster in Medina hebben opgedragen: “Haal het niet helemaal weg, want dat is beter voor de vrouw en heeft de voorkeur van de man.” Dat zelfs de schriftgeleerden erkenden dat deze hadith op discutabele wijze was overgeleverd, weerhield hen er niet van hem als bron voor de Wet te gebruiken. Zo kwamen zowel soennitische als sjiitische geleerden uiteindelijk tot de conclusie dat de besnijdenis van islamitische meisjes ofwel sunna (aanbevolen dus) dan wel ‘verplicht’ was.

      Privésfeer

      Dat brengt ons bij de vraag hoe bovenstaande kennis, te vinden in bijna iedere universiteitsbibliotheek in Nederland, voor het grote publiek zo lang verborgen heeft kunnen blijven. Veel onderzoekers zijn waarschijnlijk misleid door het taboe waarmee het gebruik ook in de moslimwereld zelf nog altijd wordt omgeven. Arabische bedoeïenen gebruikten niet voor niets het woord sirr (‘geheim’) voor vrouwenbesnijdenis. En waar de besnijdenis van jongetjes in de islamitische wereld in het openbaar wordt gevierd, speelt die van jonge meisjes zich geheel in de privésfeer af. Geen man of buitenstaander mag erbij zijn.

      Ook racistische vooronderstellingen zullen een rol te hebben gespeeld. Zo gingen antropologen er automatisch van uit dat een dergelijk ‘barbaars’ gebruik uit ‘donker Afrika’ afkomstig moest zijn. Nog altijd wordt door antropologen beweerd dat de term ‘faraonische besnijdenis’ (de meest ingrijpende vorm) op een Egyptische en dus Afrikaanse herkomst wijst.

      Opvallend genoeg zien de Soedanezen die deze versie toepassen dat zelf anders. Voor hen bewijst die benaming juist dat de traditie oorspronkelijk uit het nóórden komt. Uit de Arabische wereld dus.

      Maar de belangrijkste reden voor de onbekendheid is waarschijnlijk de huiver onder activisten dat hun strijd tegen vrouwenbesnijdenis zal worden beschouwd als een strijd tegen de islam als geheel, zodra er een link tussen die twee wordt gelegd.

      Sharia-traditie

      Zoiets hebben we de afgelopen decennia vaker gezien: bij djihad en islam. Politiek geïnspireerde wetenschappers, auteurs en activisten hebben zich enorm ingespannen om de relatie ertussen te ontkennen. De gedachte daarachter: als we ‘islam’ en ‘djihad’ ontkoppelen, dan kunnen we het laatste fenomeen veel effectiever bestrijden. Eén blik op het huidige Midden-Oosten is genoeg om het failliet van die redenering aan te tonen.

      Veel onderzoekers zijn waarschijnlijk misleid door het taboe waarmee het gebruik ook in de moslimwereld zelf nog altijd wordt omgeven
      Het bespreekbaar maken van de relatie tussen de sharia-traditie en vrouwenbesnijdenis of djihad maakt niet van iedere moslim automatisch een ‘besnijder’ of ‘terrorist’. Waar het wel toe zal leiden is iets waar een enorme behoefte aan bestaat in onze samenleving: namelijk het vergaren van meer inzicht in het proces van identiteitsvorming door moderne moslims. Zoals bekend gebruiken velen de eeuwenoude sharia-traditie (vrij toegankelijk via internet) als grabbelton om een ‘unieke’, vaak expliciet niet-westerse, ‘moslimidentiteit’ te creëren. En daarbij zijn natuurlijk die elementen het interessantst die haaks lijken te staan op ‘westerse’ waarden en normen. Misschien verklaart dit waarom wereldwijd onder moslims de populariteit van vrouwenbesnijdenis lijkt toe te nemen, juist op het moment dat het gebruik volgens de statistieken áfneemt onder niet-moslims.

      En, ook niet onbelangrijk, het verschaft ons informatie waarmee vrouwenbesnijdenis via de rechtbank effectief kan worden bestreden. De vader van Zoë werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Bij die beslissing speelde, volgens een verslag in Trouw, mee dat hij nota bene als Nederlands-Marokkaanse born-again moslim geen overtuigend motief had. De rechter had vast anders geoordeeld als hij meer inzicht had gehad in het verband tussen de islamitische sharia-traditie, moslimse identiteitsvorming en clitoridectomie (en ook als de verdachte een ‘zwarte’ Afrikaan uit de officiële ‘risico-categorieën’ van de overheid was geweest.

      Geen onderwijs

      Ook de preventie zou gebaat zijn bij meer openheid over de relatie tussen vrouwenmishandeling en religieuze tradities. Vanwege het zware taboe op dit onderwerp tasten hulpverleners hier vaak in het duister. Want wat is nu precies een religieuze traditie en hoe ontwikkelt die zich? Wat voor rol speelt een dergelijke traditie in het krachtenveld van ‘actoren’ binnen een gezin, of een gemeenschap? Waarom worden tradities door sommigen binnen die gemeenschap bestreden en door anderen juist gepromoot?

      Dit leer je niet op de opleidingen voor maatschappelijk werk of op de huisartsenopleiding. Want wie zou dat moeten doen? En op basis van welke informatie? De universitaire studie van de sharia houdt zich, weet ik als sharia-docent, niet met zulke vragen bezig. Theorieën over de rol van sharia-tradities in moderne samenlevingen worden er (nog) niet ontwikkeld, laat staan toegepast. Terwijl die bijzonder waardevol zouden zijn.

      Als de overheid écht werk wil maken van de bestrijding van vrouwenbesnijdenis, dan zal ze universiteiten moeten stimuleren om dit thema unverfroren te gaan bestuderen. Nederland geeft vanouds prioriteit aan onderzoek naar de relatie tussen sharia en staat, of de ontwikkeling van een ‘liberale islam’. Maar bij relevant onderzoek horen ook hete hangijzers, zoals de relatie tussen sharia en vrouwenbesnijdenis (en die tussen religie en eerwraak).

      De feiten erover zijn zoals ze zijn. Grondig onderzoek ernaar zal zeker wrijvingen opleveren. maar we hoeven niet bang te zijn dat het gesprek erover ‘over de hoofden van de moslims heen’ wordt gevoerd. Want veel jonge moslims – de vrouwen in nóg groteren getale dan de mannen – melden zich aan de laaglandse universiteiten. Zij kunnen, net als iedere andere betrokken Nederlander, volop deelnemen aan discussie en onderzoek.

      Maurice Blessing (1968) is arabist en publiceert over geschiedenis en het Midden-Oosten. Hij doceerde sharia (islamitisch recht en moraal) aan de UvA.

   2. Beukman

    @DeBruijn
    Of tegen homo’s in het christelijke Oeganda.
    Gelukkig zijn een heleboel christenen en moslims wél tolerant.

 17. Godefroy France

  Moslims hebben nog nooit wat gewonnen, behalve onschuldige burgers de hals af snijden!
  Vrouwen en oudenvandagen terroriseren, kapuchonscootertuig!

  REMEMBER 1967? MILJOENEN HAATBAARDEN ZOUDEN ISRAEL EVEN DE ZEE INJAGEN ???????????????????

  1. F. Domela Nienhuis

   En daar is links al meer dan 50 jaar ziek van. Israël is hete to stay!

 18. C.A.Barstow

  Dat er nog zoveel aandacht wordt besteed aan dit krankzinnig Joden hatende islamitisch leeghoofd is niet te bevatten.

  Stem voor de grenzen dicht,
  Stem in mei ook op FvD!

 19. F. Domela Nienhuis

  Voor wie het mog niet duidelijk is: De Islam heeft ons de oorlog verklaard. Elimineer de Islam en hun collaborateurs voordat zij ons uitroeien! Als wij ons in makke schapen veranderen zullen wij door de Moslims verslonden worden. Er rest Nederland niets anders dan volksverzekering.

 20. Cycle25

  Een telg uit de PVV keuken die z’n zin niet kreeg en radicaal het stuur omgooide, daar hadden we in de 2e wereldoorlog een naam voor.

  1. marco1

   Verzetsstrijder?

 21. F. Domela Nienhuis

  Moet kneusje Arnoud nog niet even naar de homobars toe gaan?

 22. koeiepoep

  Heel het fundamentalistische deel van de islamitische wereld schijt 7 kleuren stront, voor Israël en van doorn zegt: wij zijn niet van die makke schapen, zoals. Als een van de eerste groen van angst zelf bekeerd tot dit sprookjesgeloof en nu een grote mond. Wat een held.

 23. Siemien

  Nou gezien de irritaties die er zijn rondom de islam, prijsstijgingen, belastingverhogingen, verhoogde accijnzen, een regering die niet naar het volk luistert, weet ik zeker dat het een verademing zal wezen voor veel Nederlanders om in een burgeroorlog te stappen, de agressie en opgekropte woede bij veel Nederlanders zal dan tot gerichte uitbarsting komen, is mijn veronderstelling

  1. Rien Noppen

   “de agressie en opgekropte woede bij veel Nederlanders zal dan tot gerichte uitbarsting komen, is mijn veronderstelling”

   En de zon werd zwart als een haren zak, en de maan werd als bloed

   🙂

 24. A3aan

  2019, dan de joden makke schapen noemen? Dat moet die aspirant geitene*ker eens in Israël zeggen

 25. Jv

  Dit wormvormig islamitisch onderkruipsel wil een burgeroorlog?
  Kom maar op dan, voor vele Nederlanders en andere EU volkeren kan het niet snel genoeg gebeuren.
  We schoppen dit soort idioten met veel plezier de zee in, idd niet afvoeren dus.
  Maar……..we zullen het op termijn echt meemaken!
  Dit soort volk leeft van een barbaarse levenswijze, werken hebben ze niet geleerd, alleen roven, moorden, verkrachten en slopen.
  Deze idioten hebben half Midden Oosten en Arabië in puin gelegd, culturen volledig uitgemoord en dat zullen ze ook uitvoeren in de EU.
  Ben benieuwd wie zal dansen op de puinhopen van Europa!

 26. Jv

  Hoe wil de islam ooit vrede hebben als ze telkens op de joden afgeven.
  Ziekelijk en zeer kwetsend voor de joden.
  Dat zij zich zo verweren tegen de Palestijnen is terecht. Ze willen de joden toch de zee in drijven? Probeer het maar, mag je blij zijn dat je de Gazastrook nog ooit eens kunt bewandelen.
  Daag de joden niet uit, ze hebben laten zien dat de tijd van praten voorbij is en de tijd van daden is gekomen.

 27. Nuts

  Weer een voorspelling die uit dreigt te komen die ik ooit in de jaren 90 heb gemaakt over de Moslims.

  Grappig wat die van Doorn zegt…..de Moslims hebben iedere oorlog tegen Israel ondanks een grote overmacht steeds roemloos verloren…

  Bertus,

  1. Siemien

   Logisch plaag je Israël slaat Zij terug en dat doet ze niet zachtzinnig..

 28. Michael M

  Ja, misschien houden ze waarschijnlijk van Doorn al in de gaten, zeker als je je op deze manier profileert.

 29. Veteraan

  Arnoud van Doorn, dat is toch familie van Rien Noppen en Umfufu Satya.
  De familie Hate your Jews.
  Dezelfde psychische afwijkingen, inteelt misschien ?

 30. PMG

  Ja, dit soort superzielige figuren die alleen aandacht krijgen wanneer ze zo achterlijk doen (SS is soortgenote), roepen net zolang totdat ze in de schjnwerper staan en DDS trapt er steeds weer in.

 31. Veteraan

  Het zal inderdaad een bloedbad worden want de moslims zijn veel agressiever dan Nederlanders en Europeanen.
  Maar toch zullen we [nu nog, niet 20 jaar wachten ermee s.v.p.] overwinnen.
  Van mij mag het morgen beginnen.
  Beter nu duidelijkheid en in één keer al het geweld dan langzaam uitgezogen en uitgeroeid worden door de oprukkende islam.
  En ik zal die verachtelijke NSB’érs niet vergeten die het mogelijk hebben gemaakt dat deze toestand nu bestaat. Die mogen ook dood, allemaal.

 32. nienke

  Mooi zinnetje, z’n cel genootje Buba die van Doorn opdraagt dat zeepje van de douche vloer op te rapen.

  Van Doorn is een ras PSYCHOPAAT Wilders moet voor de rechter verschijnen voor minder marokkanen maar dit wordt getolereerd, deze man hoort achter de tralies
  Een smerige opruier.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.